Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ανάμεσα στο "κάτι" και στο "τίποτα"

Γιάννης Κιμπουρόπουλος  από εδώ
Έτυχε μεγάλης αναπαραγωγής άρθρο του Mark Gilbert στο Bloomberg που, ξεκινώντας από ένα απόφθεγμα του Βιτγκενστάιν, υπογραμμίζει την αβεβαιότητα της διεθνούς ελίτ των αγορών απέναντι στην τελευταία φάση της ελληνικής κρίσης: «Η Ελλάδα δεν είναι κάτι, αλλά δεν είναι και τίποτα», είναι ο τίτλος που συμπυκνώνει το συμπέρασμά του. Ο ίδιος ο Βιτγκενστάιν έλεγε ότι «το να προσπαθήσεις να συζητήσεις για προσωπικά βιώματα όπως ο πόνος δεν είναι κάτι, αλλά ούτε και τίποτα».

Το βασανιστικό δίλημμα ανάμεσα στο «κάτι» και στο «τίποτα» διατρέχει το θρίλερ της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η κυβέρνηση επένδυσε πολλά στην ενδιάμεση συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου επιδιώκοντας να κερδίσει «κάτι»: λίγο χρόνο και λίγο χρήμα. Τουλάχιστον τα 7,2 δισ. ευρώ της υπό παράταση δανειακής σύμβασης με τα οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει δανειακές υποχρεώσεις άνω των 24 δισ. ευρώ εντός του έτους. Απέναντι σ’ αυτό το «κάτι» οι δανειστές αντιπαράθεσαν ένα μεγαλοπρεπές «τίποτα». Αφενός έχουν ροκανίσει το μισό και πάνω της τετράμηνης παράτασης, καταλογίζοντας μάλιστα στην κυβέρνηση την ευθύνη. Αφετέρου δεν έχουν δώσει ίχνος χρήματος. Αντιθέτως, έχουν εξωθήσει την κυβέρνηση να στραγγίξει τα διαθέσιμα των δημόσιων φορέων προκειμένου να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι δανειστές.
Τελικά, η σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ δανειστών και Ελλάδας υπερβαίνει το πλαίσιο εκτέλεσης ακόμη και μιας κανονικής τοκογλυφικής δανειακής σύμβασης. Ενώ ο οφειλέτης δεν έχει καθυστερήσει ούτε ευρώ ώριμου χρέους, ο δανειστής έχει εδώ και ένα χρόνο κηρύξει «στάση δανεισμού», απαιτώντας από τον οφειλέτη πράγματα που ουδεμία σχέση με την καλή εκτέλεση της δανειακής σύμβασης έχουν. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι έχετε ένα στεγαστικό δάνειο υπό τμηματική εκταμίευση και με παράλληλη εξόφλησή του. Η τράπεζα, ενώ πληρώνεται κανονικά και διασφαλίζεται επαρκώς με την υποθήκη στο ακίνητό σας, απαιτεί προκειμένου να σας χορηγήσει τις επόμενες δανειακές δόσεις να περιοριστείτε σε ένα γεύμα τη μέρα, να κόψετε το χαρτζιλίκι στα παιδιά σας, να πουλήσετε τα έπιπλά σας, ή να βγάλετε στο κλαρί την ή τον σύζυγό σας.
Έναντι του «τίποτα» ζητούν «τα πάντα»
Για το «τίποτα» που μέχρι στιγμής παρέχουν οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση όχι απλώς «κάτι», αλλά σχεδόν τα πάντα. Απαριθμούμε: Πρώτον, ενώ η κυβέρνηση επιχείρησε να αναγάγει τη συμφωνία σε πολιτική διαδικασία κορυφής, το «άτυπο» Eurogroup επέβαλε ως κατ’εξοχήν πολιτική διαδικασία την «τεχνική διαβούλευση» με τους θεσμούς της πρώην τρόικας («πρώτα συμφωνία με τους θεσμούς και ύστερα πολιτική απόφαση»). Δεύτερον, ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει έντονη επικοινωνιακή χροιά στη διαπραγματευτική ομάδα, με τη φιλοδοξία να προκαλέσει σύγχυση και ρήγματα μεταξύ των εταίρων, κατέληξε η ίδια θύμα της μετωπικής, επικοινωνιακής αντεπίθεσης των δανειστών και υποχρεώθηκε να αλλάξει ρόλους και πρόσωπα στη διαπραγμάτευση (bulling κατά Βαρουφάκη και ανασύνθεση ομάδας). Ανεξαρτήτως προθέσεων, η εξέλιξη καταγράφεται ως επικοινωνιακή ήττα. Τρίτον, ενώ η «τεχνική» διαπραγμάτευση ξεκίνησε με την προϋπόθεση ότι δεν συζητούνται νέα λιτότητα και νέα μέτρα «εσωτερικής υποτίμησης», η πλευρά των δανειστών έχει μεταθέσει τη συζήτηση ακριβώς σε αυτό το πεδίο (συντάξεις, εργασιακά, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ), επιδιώκοντας υποχώρηση της κυβέρνησης. Η συζήτηση για δημοσιονομικά «ισοδύναμα» σχεδόν εξαφανίστηκε, παρότι η τελευταία λίστα Βαρουφάκη εκπλήρωνε το πρόσχημα της κοστολόγησης που απαιτούσαν οι δανειστές. Τέταρτον, ακόμη και η λογιστική βάση της συζήτησης, η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, έχει προφανέστατα υπονομευτεί από τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό. Η επίτευξη πλεονάσματος 1,2% -1,5% καθίσταται πολύ δυσκολότερη χωρίς πρόσθετες περικοπές ή φόρους, καθώς οι μακροοικονομικές προβλέψεις επιδεινώνονται, το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό διευρύνονται.
Εκτροπή στη «συμμόρφωση» 

"Φανταστικές πόλεις" του Steve McDonald

αρχιτεκτονική βιβλίο

  Ο Καναδός καλλιτέχνης Steve McDonald δημιούργησε , ένα εντυπωσιακό βιβλίο ζωγραφικής δώρο για αρχιτέκτονες με τίτλο "φανταστικές πολιτείες"γεμάτo με περίπλοκα σχήματα. Το έργο έχει ένα διακριτικό μεγάλο τετράγωνο φορμάτ και διαθέτει 60 πόλεις  από όλο τον κόσμο,συμπεριλαμβανομένων Παρίσι, Τόκιο, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Γκουανταλαχάρα, Νέα Υόρκη και πολλές άλλες.
για τους αρχιτέκτονες (1,8)

 "Αυτό το βιβλίο ζωγραφικής διαθέτει συναρπαστική εναέρια θέα απο πραγματικές πόλεις από όλο τον κόσμο μαζί με θαυμάσια εικονογραφημένα, Inception-όπως αρχιτεκτονικά μάνταλα. Το έργο προσφέρει .. θέα στο χρώμα σχεδόν 60 πόλεων με μια ποικιλία από  δαιδαλώδης αρχιτεκτονικές εικονογραφήσεις για ακόμα πιο βαθιά στοχαστικό χρωματισμό  και ευφάνταστες πτήσεις της φαντασίας », εξήγησε ο Steve McDonald.   Καλή διασκέδαση .
για τους αρχιτέκτονες (4)
για τους αρχιτέκτονες (10)

Ενημέρωση και δράση από την Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

Ενημέρωση και δράση

Συνάδελφε,
όπως γνωρίζεις από πρώτο χέρι, η κατάσταση που βιώνουμε επαγγελματικά, ασφαλιστικά, εργασιακά είναι τραγική. Οι ελπίδες που έθρεψε η κυβερνητική αλλαγή δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ενώ στον κλάδο μας τα προβλήματα παραμένουν ασφυκτικά και οξύνονται:
Οι μηχανικοί που ζούμε από την δουλειά μας πρέπει, με κινηματική δράση, να ανατρέψουμε την μνημονιακή μιζέρια στον κλάδο μας επιβάλλοντας τις αναγκαίες λύσεις και μαζί με το εργαζόμενο τμήμα της κοινωνίας να μην επιτρέψουμε την συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Η Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει 2 παρεμβάσεις στο Αρμόδιο Υπουργείο και με εκκρεμείς διώξεις μελών της από προηγούμενες κινητοποιήσεις, σε καλεί να συμμετάσχεις ενεργά στην δράση της:

Παράσταση στη νέα ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 4/5 στις 3μμ.

Υπόμνημα

Υπόμνημα που καταθέσαμε στο Υπουργείο Κοιν. Ασφάλισης στις 30/4/15

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Το δικαίωμα στην πόλη.

Της Σάσας Λαδά από εδώ
Η σημασία της μετατροπής των στρατοπέδων του Π.Σ. Θεσσαλονίκης σε ελεύθερους, δημόσιους, κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου.
Η εξέλιξη/εξάπλωση του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη μεγάλων εκτάσεων στρατωνισμού στον ιστό της πόλης.  Οι εκτάσεις αυτές που χωροθετήθηκαν κατά την περίοδο της ίδρυσής τους έξω από την πόλη, αποτελούν σήμερα ελεύθερους χώρους για την επανάχρηση των οποίων, έχουν δρομολογηθεί προβληματισμοί και αποφάσεις την τελευταία 15ετία, από τους τοπικούς φορείς, το ΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο κτλ., μελέτες, ρυθμιστικά, παραχωρήσεις.  Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση για την διατήρηση της ύπαρξής τους ως δημόσιων ελεύθερων χώρων. Οι μέχρι το 2010 μελέτες είχαν σαν στόχο την διατήρησή τους ως ενιαίους, ελεύθερους χώρους πρασίνου απέναντι στην αλόγιστη/υπέρμετρη οικοδόμηση/οικοπεδοποίηση και τα συμφέροντα των ενόπλων δυνάμεων.
Σήμερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των Μνημονίων, όπου μέσω ΤΑΙΠΕΔ επροωθείτο η ιδιωτικοποίησή τους με στόχο την εκμετάλλευσή τους (περίπτωση Ελληνικού, Βουλιαγμένης, Κέρκυρας κτλ) και την μετατροπή τους από χώρους ανοιχτούς σε όλους, σε χώρους ελεγχόμενους και κερδοφόρους.Αυτό δεν είναι μία εξαίρεση, μία ελληνική παραξενιά.  Είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που έχει άμεσες επιπτώσεις σε σχέση με τον χώρο γενικότερα και τις πόλεις πιο συγκεκριμένα.
•    Στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών συμπεριλαμβάνεται και ο δημόσιος χώρος.
•    Στο φαινόμενο της φούσκας, της αλόγιστης κατασκευής κατοικιών/δάνεια/Τράπεζες.

«Η γη δεν είναι πράγμα αλλά σχέση» τονίζει ο Κώστας Χατζημιχάλης στο βιβλίο τους με τίτλο «Κρίση χρέους και υφαρπαγής γης» και για την κατανόηση της υφαρπαγής της γης έχει ιδιαίτερη σημασία ο συσχετισμός των ταξικών και πολιτικών δυνάμεων που ορίζουν σε κάθε περίοδο και σε κάθε τόπο τις σχέσεις της κοινωνίας με τη γη.Μέσα στην πολυμορφία της παγκόσμιας υφαρπαγής της γης τοποθετεί ο Κ. Χατζημιχάλης την ελληνική περίπτωση.
Το 2010 με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους δημιουργείται μία θαυμάσια ευκαιρία για την επιτάχυνση και την επέκταση της υφαρπαγής (Ίδρυση ΤΑΙΠΕΔ, ένας καταιγισμός νομοθετικών ρυθμίσεων για τα θέματα γης, άλλοτε στα πλαίσια μνημονιακών δεσμεύσεων και άλλοτε όχι, που δεν άφησε τίποτε ανέπαφο:  δάση, παραλίες, βουνά, οικότοπους, νησιά, μνημεία.Γίνονται εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα του πολεοδομικού, χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού που δίκαια ο συγγραφέας τις περιγράφει ως «θεσμικές εκτροπές για το ξεπούλημα της γης».
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ως βασικούς στόχους:
•    Την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας και των δημοσιων υπαιθριων χωρων.
•    Την διευκόλυνση των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας
•    Την εξασφάλιση ευελιξίας, ασφάλειας και υψηλής κερδοφορίας για τους μεγάλους επενδυτές.

Έτσι ο χωρικός σχεδιασμός χάνει τον δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα – όσο είχε από αυτόν – και μετατρέπεται σε ρυθμίσεις με διακηρυκτικό στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και με ουσιαστικό τρόπο την νομιμοποίηση της υφαρπαγής της γης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την καθημερινότητα και τις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και για τους φυσικούς πόρους και τα οικοσυστήματα που υπάρχουν σε αυτή.
Από την πόλη του νόμου, στην πόλη των εντοπισμένων θυλάκων

«Ξηλώνουν» και πάλι τον Φαληρικό Ορμο...

Στο σημείο μηδέν επιστρέφει για ακόμα μία φορά η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Μετά την απένταξη του έργου από το νέο ΕΣΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι για να πραγματοποιηθεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να προχωρήσει στον συνολικό ανασχεδιασμό του. Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης υποστηρίζει ότι η υπερυψωμένη παραλιακή λεωφόρος θα πρέπει να «αφαιρεθεί» εντελώς και ο δρόμος να επανέλθει στο επίπεδο του εδάφους. Επίσης τάσσεται υπέρ της κατάργησης των περισσότερων από τα κτίρια που είχαν σχεδιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη που χρηματοδότησε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 3 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί.
Μιλώντας στην «Κ», ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος προαναγγέλλει τον συνολικό ανασχεδιασμό της περιοχής του Φαληρικού Ορμου, για τρίτη φορά μέσα σε μία δεκαπενταετία. «Πρόκειται για μια υπέροχη έκταση.
Πρέπει όμως να δούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Εχουμε πάψει να οραματιζόμαστε», λέει. «Ο χώρος περιλαμβάνει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις (σ.σ.: τη ναυταθλητική μαρίνα και τα γήπεδα Beach Volley και Tae Kwon Do), που καταλαμβάνουν συνολικά 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για κτίρια που είναι σήμερα άδεια και ρημάζουν. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, γιατί πρέπει να χτιστούν επιπλέον 4.500 τετραγωνικά, όπως προβλέπει η μελέτη. Τα υπάρχοντα επαρκούν».
Αν καταργηθούν, λοιπόν, οι προβλεπόμενες χρήσεις (λ.χ. εστίασης), τότε από πού θα προκύψουν έσοδα για τη συντήρηση του χώρου; «Νομίζω ότι το κόστος συντήρησης των δημόσιων χώρων περιβάλλεται από έναν μύθο. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να ιδιωτικοποιούμε ελεύθερους χώρους και να συνάπτουμε πολύ ακριβές συμβάσεις για το πράσινό τους. Τι έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τα κτίρια του Tae Kwon Do και του Beach Volley; Τίποτα. Επομένως ας χρησιμοποιήσουμε αυτά και ας προβλέψουμε για τη δημιουργία ενός τέτοιου είδους πάρκου, που δεν θα είναι ανέφικτο να συντηρηθεί».
Τι επιδιώκουν τώρα
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι μελέτες που εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος (με επίβλεψη από τον Ρέντσο Πιάνο, λόγω της γειτνίασης με το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού), πάσχουν σε τρία σημεία. Εκτός από το κομμάτι που αφορά τον δομημένο χώρο, προβληματική θεωρεί ότι είναι η διατήρηση, έστω και με την υψομετρική της υποβάθμιση (και μερική κάλυψη), της παραλιακής λεωφόρου.
«Πρέπει να αποκατασταθεί η επαφή του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου με τη θάλασσα. Αυτό δεν θα γίνει με την παραλιακή λεωφόρο κρυμμένη κάτω από έναν τεράστιο λόφο 13 μέτρων, όπως προβλέπει η νέα μελέτη. Πιστεύω ότι η υπερυψωμένη λεωφόρος πρέπει να καταργηθεί και να έλθει στο επίπεδο του εδάφους, με διαπλάτυνση της παλαιάς παραλιακής. Εξάλλου ο δρόμος δεν χρειάζεται να έχει τόσες λωρίδες. Χρειάζεται μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη».

Τέλος, σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος, τα όποια έργα θα λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Να σημειωθεί ότι τα απαραίτητα έργα ήταν το μόνο που διασώθηκε από το πακέτο των μελετών του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Αττικής. «Θα επιδιώξουμε την ένταξη της νέας μελέτης ανάπλασης στο νέο ΕΣΠΑ.

Περί κατεργασίας του αριστερού κριτηρίου

Περί κατεργασίας  του αριστερού κριτηρίου
     
Η κοινή λογική δεν πρέπει να ποδοπατηθεί, δεν αρκεί να «διαφυλαχθεί», πρέπει να εφευρεθεί
Του Τάσου Βαρούνη από το Δρόμο

Είναι δεδομένοι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να υποστηρίζεται κάθε κυβερνητική επιλογή; Ακόμα και στις διάφορες θεολογίες, η ενδοσκόπηση και η «κριτική σκέψη» ποτέ δεν καταργήθηκαν. Ούτε βέβαια μπορεί να μετρηθεί η «αριστεροσύνη» με αποκλειστικό μέτρο τις διαφωνίες ή τις συμφωνίες με τις κυβερνητικές επιλογές. Αυτό θα σήμαινε την ολοκληρωτική κατάργηση της Αριστεράς. Οι εμπειρίες κινημάτων και μαζικών αγώνων (όχι μόνο στη χώρα μας) που κατασπαταλήθηκαν για να στηθούν νέα κοινωνικά και πολιτικά συμβόλαια είναι τουλάχιστον διδακτικές. Μπορεί, βεβαίως, κανείς να ζει απλά το όνειρό του -«πρώτη φορά αριστερά»- χωρίς να δίνει σημασία σε όλα αυτά.
Προς τι αυτή η εισαγωγή; Για να υποστηριχθεί η εξής θέση: Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια συστηματική κατεργασία του «αριστερού κριτηρίου». Από την απλή, αλλά πάντα χρήσιμη, «αίσθηση» των πραγμάτων, μέχρι και τη βαθύτερη «συνείδηση» των καταστάσεων. Ζούμε μια σημαντική φθορά των αξιολογήσεων και των ανοχών, η οποία εμφανίζεται σε διάφορες κλίμακες, από την αυτολογοκρισία μέχρι τη «λοβοτομή». Η ματαίωση των προσδοκιών, που αρχίζει να λειτουργεί πια στον πολύ κόσμο, μέσα στην Αριστερά βρίσκει το ισοδύναμό της ως κατέβασμα του πήχη.

Επιχειρήματα-καταφύγιο
Οι επιλογές της κυβέρνησης εμφανίζονται ως κάτι «αναγκαίο» που πρέπει εκ των υστέρων να δικαιολογηθεί. Απέναντι σε κραυγαλέες «αστοχίες» παρουσιάζονται τα θετικά βήματα, λες και η πολιτική είναι παιχνίδι «υπέρ και κατά». Αντί να εφευρίσκεται ένα πλέγμα κριτηρίων και μια νέα σύνθετη αριστερή πολιτικοποίηση, ξεφυτρώνουν διαρκώς απολίτικα, διαχειριστικά και άχρωμα επιχειρήματα. Η κριτική σκέψη και ο αντίστοιχος λόγος συχνά βαφτίζονται υπονόμευση, απαισιοδοξία, μαξιμαλισμός, άγνοια των δυσκολιών, γκρίνια, υποτίμηση των αναγκαίων τακτικών και τόσα ακόμα. Όχι πως δεν υπάρχουν κι αυτά, αλλά αν δούμε τη συγκεκριμένη κατάσταση μάλλον αλλού βρίσκεται το πρόβλημα.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Διάλεξη του David Harvey «The Urbanization of Our Discontents» Δευτέρα 4 Μαΐου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ώρα 19:00



Πηγή : Radical Geography Notebooks


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των "Σεμιναρίων Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας 2015", το επόμενο σεμινάριο δε θα γίνει την Παρασκευή, Πρωτομαγιά, αλλά τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Ομιλητής ο διακεκριμένος καθηγητής στο CUNY της Νέας Υόρκης, David Harvey με μια διάλεξη με τίτλο «The Urbanization of Our Discontents»

Μεταφέρονται στην ΤτΕ 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΑ

Μεταφέρονται στην ΤτΕ 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΑ και 15 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Το ΤΣΜΕΔΕ είχε 400 εκατ. € διαθέσιμα εκ των οποίων τα 200 εκατ. € σκοπεύουν σύντομα να τα θυσιάσουν στη μαύρη τρύπα της Άττικα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μία πρακτική κίνηση επίλυσης κάποιων από τα τεράστια προβλήματα των μηχανικών (υπέρογκες εισφορές, χρέωση ανέργων, ΚΕΑΟ, ασφαλιστική ενημερότητα κλπ). Μάλλον οι "δανειακές υποχρεώσεις" είναι ισχυρότερες από τις ανάγκες των μχηανικών.
υγ. Η ΤτΕ μπορεί να λέει ότι θα τα επιστρέψει, ποιός την πιστεύει όμως?

Μεταφέρονται στην ΤτΕ 100 εκατ. ευρώ απότο ΕΤΑΑ και 15 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ

Πράσινο «φως» στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ άναψαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο ασφαλιστικών ταμείων.
Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΑ (Μηχανικοί, Γιατροί, Δικηγόροι) ενέκρινε ομόφωνα τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας 100 εκ. ευρώ.
Τα συνολικά αποθεματικά του ΕΤΑΑ υπενθυμίζεται πως ανέρχονται στα 700 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Δημοσιογράφοι) ενέκρινε, κατόπιν μίας θυελλώδους συνεδρίασης, τη μεταφορά 15 εκ. ευρώ από τα συνολικά διαθέσιμα των 75 εκ. ευρώ.

Ενημέρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή 24-04-2015 στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών για το ζήτημα του ασφαλιστικού, σε σχέση κυρίως με τρέχοντα θέματα, έγιναν αρκετές τοποθετήσεις οι οποίες κατέληξαν σε μια πρόταση για άμεση δράση.
Από παρουσία συναδέλφων τις προηγούμενες ημέρες στο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ της οδού Κολοκοτρώνη είναι κοινή διαπίστωση πως επικρατεί ένα μπάχαλο στα ταμεία του 1ου ορόφου με εξευτελιστικές διαδικασίες για τους συναδέλφους μηχανικούς ή για τους εκπροσώπους αυτών.
Αρχικά για τη νέα ρύθμιση οφειλών της νέας κυβέρνησης (Εγκύκλιος για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4321/2015:
Το ταμείο μέσω της Δ/νσης εισφορών έχει βγάλει μόνο μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του
με την οποία καλεί τους συναδέλφους, αν θέλουν να ενημερωθούν για το νέο νόμο ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών, να περάσουν από τα ταμεία του ΤΣΜΕΔΕ!!!! Αποτέλεσμα αυτού είναι να επικρατεί το αδιαχώρητο στους διαδρόμους και στα κλιμακοστάσια του κτιρίου και οι περισσότεροι να αποχωρούν αδυνατώντας ακόμα και να ενημερωθούν.
Για όσους περάσουν από αυτό το μαρτύριο και φθάσουν τελικά σε κάποιο ταμείο αρχίζει η ρώσικη ρουλέτα να προσπαθεί να καταλάβει κανείς τις παγίδες της εφαρμογής της νέας ρύθμισης. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, δηλαδή από το αν είναι κάποιος ασφαλισμένος πριν ή μετά το 1993, από τη χρονική περίοδο της οφειλής, από το ποσό της οφειλής και από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει εφαρμόζονται και διαφορετικά σενάρια που είναι θέμα τύχης εάν ο εκάστοτε υπάλληλος θα ενημερώσει πλήρως τον ενδιαφερόμενο.
Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένες από τις παγίδες της διαδικασίας αυτής:

Ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για την Πρωτομαγιά

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
Αθήνα, 28 Απριλίου 2015
Αρ. Πρωτ. : 4158
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο αγώνας, για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα, για την εργατική τάξη. Η Εργατική Πρωτομαγιά, οι αξίες, το νόημα και ο συμβολισμός της ως ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της Εργατικής Τάξης παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες.
Τη φετινή ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ βρισκόμαστε υπό τον πολιτικό εκβιασμό των «δανειστών» και του Κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ αλλά και των εγχώριων συμφερόντων - και κάτω από το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν, με στόχο στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση και της νέας κυβέρνησης, όπως ακριβώς και των προηγούμενων.
Επιχειρούν να πνίξουν το δικαίωμα των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού, να αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή τους και την πορεία της χώρας ,ώστε να “συνετιστούν” όλοι οι λαοί και οι εργαζόμενοι.
Γι’ αυτό, ο αγώνας για ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, για τη διαγραφή του χρέους ώστε να μη γίνει η χώρα μας αποικία χρέους και προτεκτοράτο των τοκογλύφων δανειστών, ο αγώνας για εθνικοποίηση των τραπεζών, για χώρα κυρίαρχη, ανεξάρτητη, δημοκρατική που θα ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές και θα ανασυγκροτηθεί προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, συνεχίζεται και είναι σκληρός και ανελέητος.
Αυτή την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, στην πρώτη γραμμή της μάχης, είναι η ανατροπή των μνημονικών μέτρων, η αταλάντευτη μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, η πάλη για την ανάκτηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, η πλήρης επαναφορά του θεσμού των ΣΣΕ, η επιβίωση των άνεργων, ο έλεγχος και η αποτροπή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επαναφορά των διωχθέντων υπαλλήλων στο δημόσιο, η προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
H φετινή απεργία και διαδήλωση για την Πρωτομαγιά είναι μεγάλος σταθμός για όλους τους εργαζόμενους. Είναι το σημείο που θα ενώσουμε τις φωνές και τις διεκδικήσεις μας, για να κερδίσουμε όλα όσα παλεύαμε τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο σχετικό μας κείμενο.
Με βάση αυτά δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δε σκύβουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω.
Καλούμε τους συναδέλφους σε συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, σε ενεργό συμμετοχή στο σωματείο και τις διεκδικήσεις του.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της είναι δεδομένη...






του Γιώργου Καλαντζόπουλου από εδώ
Όσο κατανοητή και αν είναι η στάση της κυβέρνησης να μην αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλο τόσο είναι ακατανόητη η στάση της να μην λέει την αλήθεια για την αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της και να προετοιμάζει κατάλληλα τον λαό για αυτό το ενδεχόμενο.
Η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταδεικνύει εκ των πραγμάτων ότι η διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης που στηρίχθηκε μέχρι σήμερα στην παραδοχή της εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η μετατόπιση από τον στόχο της διευθέτησης του χρέους στην αναζήτηση προσωρινών πολιτικών που θα επιλύουν το πρόβλημα της ρευστότητας, φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της μια δυσμενέστερη κατάσταση  απ' αυτή που είχε την επόμενη μέρα των εκλογών: έδωσε, αλλά τίποτα δεν πήρε...
Η σύγκρουση με τους δανειστές είναι αναπόφευκτη αφού το ενδιαφέρον τους για το μέλλον της χώρας, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, για την ανθρωπιστική κρίση και άλλα παρόμοια, αναδείχτηκαν τα τελευταία που καθορίζουν τις επιδιώξεις τους. Η ιστορία δεν γράφεται με τις επιθυμίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις: Η διαπίστωση ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει την “σύγκρουση” και ελπίζει σε μια συναινετική λύση δεν αποτυπώνει την εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων ούτε τις προθέσεις των δανειστών και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ανατροπή της λαϊκής εντολής προς την νέα κυβέρνηση να βάλει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων. 
Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται. Αν λοιπόν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαμορφώνει την πολιτική της χαϊδεύοντας τ' αυτιά των συντηρητικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, είναι φανερό ότι θα βρεθεί μπροστά σε καταστάσεις που τα χέρια της θα είναι δεμένα, όπως βρέθηκε και η κυβέρνηση της Κύπρου.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τις τελευταίες μέρες προβάλλεται από κυβερνητικά στελέχη η εκδοχή της “στάσης πληρωμών”. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαχείριση της επερχόμενης σύγκρουσης που έχει τον χαρακτήρα μιας αόρατης απειλής. Μιας απειλής η οποία εντείνει το φόβο και δημιουργεί περισσότερες συγχύσεις. Δεν προβάλλεται καν ως μια εναλλακτική πρόταση που μισανοίγει την πόρτα στην ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η “απειλή” της στάσης πληρωμών δεν συνοδεύεται από κάποιο στοιχειώδες τεχνοκρατικό σχέδιο που να σκιαγραφεί τους όρους της πραγμάτωσής της. Την “σιγή ασύρματου” της κυβέρνησης  έχουν αναλάβει να σπάσουν διάφορα δημοσιεύματα στον τύπο, τα οποία διακατέχονται από ένα μείγμα ιδεοληψιών και ατεκμηρίωτων τεχνικών προτάσεων, ανακατωμένων με κάποια ιστορικά και θεσμικά δεδομένα, όπως τα παρακάτω  παραδείγματα:
  καθημερινή: Τι σημαίνει στάση πληρωμών εντός του ευρώ  
Σχέδιο Β': Είναι εφικτή και τι συνεπάγεται μια «Χρεοκοπία Εντός Ευρώ»;

Συγκλονιστικές μαυρόασπρες φωτογραφίες από την εξέγερση στη Βαλτιμόρη

Από τον , εναν «ερασιτέχνη» φωτογράφο που καταγράφει καθημερινά τα γεγονότα της εξέγερσης, πηγή
 
1463169_553616204779891_7370660387856921812_n
10405437_553625858112259_2245753112075545054_n
10408702_553692101438968_5846933265876636199_n
10409683_553698438105001_2900355309791517120_n

Παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία εως 2/6 - Ηλεκτρονική εφαρμογή της νέας ρύθμισης οφειλών Ν.4321/2015

Δόθηκε παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία εως 2/6 Με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δίνεται παράταση για την ρύθμιση 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία Στην τροπολογία εκτός απο την παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία προβλέπεται και η ένταξη των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εως την 1/4/2015 Eπίσης προβλέπεται ότι οι οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών, να "χάσουν" ως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, καθώς εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται είτε εάν δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, είτε εάν χάσουν τρεις δόσεις εντός του 12μηνου. Για όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης μόνο μίας δόσης.

www.dikaiologitika.gr
Παραμένει άλυτο το μείζον θέμα της υποχρέωσης εξόφλησης των τρεχουσών οφειλών

Δόθηκε παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία εως 2/6. Με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δίνεται παράταση για την ρύθμιση 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στην τροπολογία εκτός απο την παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία προβλέπετε και η ένταξη των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εως την 1/4/2015. Eπίσης προβλέπεται ότι οι οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών, να "χάσουν" ως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, καθώς εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται είτε εάν δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, είτε εάν χάσουν τρεις δόσεις εντός του 12μηνου. Για όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης μόνο μίας δόσης.

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/58669/dothike-paratasi-stin-rythmisi-ton-100-doseon-sta-tameia-eos-2-6
Στην τροπολογία εκτός απο την παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία προβλέπεται και η ένταξη των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εως την 1/4/2015 Eπίσης προβλέπεται ότι οι οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών, να "χάσουν" ως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, καθώς εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται είτε εάν δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, είτε εάν χάσουν τρεις δόσεις εντός του 12μηνου. Για όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης μόνο μίας δόσης.

www.dikaiologitika.gr
Δόθηκε παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία εως 2/6 Με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δίνεται παράταση για την ρύθμιση 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία Στην τροπολογία εκτός απο την παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία προβλέπεται και η ένταξη των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εως την 1/4/2015 Eπίσης προβλέπεται ότι οι οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών, να "χάσουν" ως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, καθώς εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται είτε εάν δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, είτε εάν χάσουν τρεις δόσεις εντός του 12μηνου. Για όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης μόνο μίας δόσης.

www.dikaiologitika.gr
Δόθηκε παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία εως 2/6 Με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δίνεται παράταση για την ρύθμιση 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία Στην τροπολογία εκτός απο την παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία προβλέπεται και η ένταξη των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εως την 1/4/2015 Eπίσης προβλέπεται ότι οι οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών, να "χάσουν" ως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, καθώς εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται είτε εάν δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, είτε εάν χάσουν τρεις δόσεις εντός του 12μηνου. Για όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης μόνο μίας δόσης.

www.dikaiologitika.gr

Η ηλεκτρονική εφαρμογή της νέας ρύθμισης οφειλών Ν.4321/2015:


Αυτό που ισχύει είναι ότι βάζεις τα στοιχεία σου στη φόρμα και επιλέγεις ένα από τα πέντε σενάρια με αριθμό δόσεων και έχεις το αντίστοιχο ποσοστό έκπτωσης προσαυξήσεων, στη συνέχεια εκτυπώνεις ένα αρχείο που είναι σαν αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου χωρίς να έχει στοιχεία για τη ρύθμιση..

στο τέλος της αίτησης αναφέρει:
"Η Υπηρεσία είναι στη διαδικασία υλοποίησης της δυνατότητας ένταξης σας στη ρύθμιση και ηλεκτρονικά, ώστε να μπορεί ο αιτών, εφόσον γίνει μια αρχική επεξεργασία των στοιχείων του από την υπηρεσία, να παραλαμβάνει ηλεκτρονικά την απόφαση ένταξης, τις δόσεις προς πληρωμή και τον κωδικό ανάθεσης της πάγιας εντολής."
δλδ κάνεις την αίτηση ηλεκτρονικά αλλά δεν ξέρεις αν εντάχθηκες στη ρύθμιση ούτε με ποιους όρους θα γίνει αυτή!!!

Χθες εδέησε και ανέβασε και το τσμεδε ανακοίνωση για την ηλεκτρονική ρύθμιση από την ιστοσελίδα του εταα...
Άρα δλδ παραπέμπουν σε κάτι που δεν ξέρουμε πως λειτουργεί, καθώς επιλέγεις μεν μια κατηγορία από τις πέντε, αλλά δεν ξέρεις ούτε πόσα χρωστάς κεφάλαιο, προσαυξήσεις, κατηγορία & περίοδο οφειλής, αλλά δεν ξέρεις και τι δόση θα σου βγάλει αυτή η επιλογή ...

ΤΣΜΕΔΕ-ΤΖΟΚΕΡ-ΕΤΑΑ

Παράταση για την πληρωμή των εισφορών ΤΣΜΕΔΕ του Α’ εξαμήνου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΣΜΕΔΕ
Κατά την υπ άριθμ.343 /23.04.2015 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΑΑ αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:
1. H παράταση για την πληρωμή των εισφορών του Α’ εξαμήνου 2015 έως 30.06.2015 και
2. H ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του Α’ εξαμήνου 2015 στην ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ στις 15.05.2015.
ΕΚ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Παρέμβαση της Ανοικτής Συνέλευσης στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 04-05-2015 στις 15:00

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 ΜΑΪΟΥ 2015 ΣΤΙΣ 15:00 ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
  • για την ξεφτίλα της ουράς & τον εισπρακτικό μηχανισμό που συντηρεί και η νέα διοίκηση του ταμείου
  • για την αναγνώριση των άνεργων – υποαπασχολούμενων μηχανικών & τη διαγραφή των οφειλών τους
  • για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις
  • για την αποποινικοποίηση των οφειλετών, την κατάργηση του ΚΕΑΟ και το δικαίωμα στην εργασία χωρίς απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας
  • για την κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές και την προσαρμογή τους στις πραγματικές δυνατότητες των μηχανικών
  • για την αποσύνδεση πληρωμής τρεχουσών εισφορών από τη ρύθμιση οφειλών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις
  • για να καταργήσουμε στην πράξη τους μνημονιακούς νόμους
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΜΤ: 1η Μάη: Απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.
1η Μάη: Απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30 πμ, πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ
1η Μάη, μέρα του εργατικού κινήματος, σύμβολο του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η συλλογική μνήμη επιστρέφει στην πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, στο «ματωμένο Μάη» του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.
1η Μάη, μέρα που συνδέει το χτες με το σήμερα στην ιστορία των ταξικών αγώνων, ενάντια στην εξαθλίωση, την εκμετάλλευση, την τρομοκρατία του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΔΝΤ μας δείχνουν ποιος θέλουν να πληρώσει για το ξεπέρασμα της κρίσης. Το μέλλον που μας εγγυώνται είναι η δέσμευση κάθε πόρου για την αποπληρωμή του χρέους, μισθοί πείνας, τεράστια ανεργία, απολύσεις, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στέλνει τα διαθέσιμα των οργανισμών του δημοσίου στη μαύρη τρύπα του χρέους. Η απόφαση αυτή, είναι αποτέλεσμα της γραμμής του «έντιμου συμβιβασμού» που οδηγεί σε ένα νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, όπως κι αν ονομαστεί.
1η Μάη, μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο «ανθρώπινων ψυχών» αποκαλύπτοντας με τον πιο ωμό τρόπο τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Οι αντιμεταναστευτικές συνθήκες της ΕΕ, έχουν δημιουργήσει ένα σιδερόφραχτο φρούριο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της.
1η Μάη, μέρα μνήμης για την εκτέλεση των 200 αγωνιστών στην Καισαριανή, από τους φασίστες-ναζιστές Γερμανούς κατακτητές. Το αίμα του Παύλου Φύσσα, του Σαχτζάτ Λουκμάν, των συνδικαλιστών-εργατών στο Πέραμα και των εκατοντάδων μεταναστών που δέχτηκαν τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όχι απλά είναι «νωπό» αλλά απαιτεί άμεση δικαίωση.
Καμία υποταγή, καμία αναμονή!
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αναζητούν άμεσες απαντήσεις ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία και τα μνημόνια. Όμως το κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η κυβέρνηση μπροστά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το μόνο που μπορεί να φέρει είναι νέες ήττες, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Απάντηση στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα δεν είναι η υποταγή, αλλά η πάλη για την ανατροπή, η ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τους δανειστές. Το εργατικό κίνημα μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, να επιβάλει νίκες και κατακτήσεις, κόντρα στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της «Ιερής Συμμαχίας» της ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Με συντονισμένους και συλλογικούς αγώνες, μακριά από τις λογικές του συνδικαλισμού της υποταγής και της συνθηκολόγησης.
Για το νέο εργατικό Σικάγο του 21ου αιώνα
Η φετινή πρωτομαγιά, πρέπει να βρει τον κόσμο της εργασίας στους δρόμους του αγώνα και της αναζήτησης ενός νέου Σικάγο. Γιατί παραμένει επιτακτικός ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, μείωση των ωρών εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατάργηση της εργασίας-λάστιχο, ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Γιατί σήμερα, οι τρομακτικές δυνατότητες της εποχής μας, μπορούν να ικανοποιήσουν τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, αρκεί η κοινωνία να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της ολοκληρωτικής υπαγωγής του ανθρώπου στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου, να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να γίνει η 1η Μάη μέρα πανεργατικού αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης και τη νικηφόρα σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και το σύστημά του.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ιδιωτικοποιήσεις και “κόκκινες γραμμές”

του Πετρόπουλου Δημήτρη

Ιδιωτικοποιήσεις και “κόκκινες γραμμές”
Με τη συμφωνία κυβέρνησης - “θεσμών” της 20ης Φλεβάρη μεταξύ πολλών άλλων γίνονται αποδεκτές οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν και μεταξύ αυτών η κεφαλαιώδους σημασία για την Αττική και τη χώρα ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, αλλά και του ΟΠΑΠ και των αεροδρομίων, ενώ υπάρχει δέσμευση ότι θα συνεχιστούν όσες έχουν ξεκινήσει ενώ θα εκτιμηθούν οι τρόποι ιδιωτικοποίησης σε τομείς που δεν έχουν ξεκινήσει Στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση τους (μέχρι σήμερα) για έναν «έντιμο συμβιβασμό» οι ιδιωτικοποιήσεις και η «αξιοποίηση» μπήκαν και επίσημα στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης, ξεχνώντας τις προ εκλογών δεσμέυσεις για ακύρωση και πάγωμα τους.
Όλα δείχνουν ότι στα σημεία που περιλαμβάνονται στη «λίστα Βαρουφάκη» περιλαμβάνεται και η συνέχιση της μνημονιακής νομοθεσίας περί ιδιωτικοποιήσεων, με τη δέσμευση ολοκλήρωσης, όσων έχουν ξεκινήσει, τη διατήρηση του χαρακτήρα του ΤΑΙΠΕΔ, τη διεύρυνση των κρατικών περουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στον έλεγχο του, το σεβασμό στις υπάρχουσες συμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, όπως αυτές διατυπώθηκαν και επίσημα από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (μειώσεις συντάξεων, απολύσεις, ΦΠΑ) δεν περιλαμβάνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπρόσθετα οι επαφές και τα ταξίδια στελεχών της κυβέρνησης σε Μόσχα (Φυσικό Αέριο) και Πεκίνο (ΟΣΕ, Λιμάνια - ΟΛΠ), περιλαμβάνουν και προτάσεις προσέλκυσης επενδύσεων με συνέχιση, ή επέκταση ή και νέες παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας.
Το πρώτο βήμα στην αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης ήταν η απόφασή της να μην καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Αυτό έγινε απολύτως σαφές με την τοποθέτηση νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόεδρος διορίστηκε ο Στέργιος Πιρτσιόλας, παλιό στέλεχος του ΣΥΝ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διατέλεσε πρόεδρος σε μεγάλες κτηματικές εταιρείες που διαχειρίζονταν κεφάλαια από τη Ρωσία και το Κατάρ. Ο ίδιος έχει «τρέξει» μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση ρωσικών συμφερόντων στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, ενώ έχει προσωπικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντίστοιχα ο ΓΓ της κυβέρνησης Σπ. Σαγιάς, πρόσωπο που αποτέλεσε την «έκπληξη» του κυβερνητικού σχήματος, αφού ως τότε ήταν γνωστός όχι για τις (ανύπαρκτες) σχέσεις του με την Αριστερά, αλλά για τις νομικές υπηρεσίες που προσέφερε σε μεγάλους επιχειρηματίες και την εμπλοκή του σε κάποιες από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα.
Νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε ο Αντώνης Λεούσης, που έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων της Alpha Bank και στέλεχος στα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση.
Το πρώτο δείγμα γραφής της νέας «αριστερής διοίκησης» δεν άργησε να έρθει: Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε στις 26 Μαρτίου και αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια στον ΟΠ ΑΠ του Δημήτρη Μελισσανίδη και των Τσέχων συνεταίρων του. (πληροφορίες από Unfollow)
Το άρθρο 24 και ένα… «κυρίως» που δημιουργεί θολούρα
Παρά τα όσα προβλέπει το mail Βαρουφάκη, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το επόμενο δίμηνο θα αποτελέσει «μεταβατική περίοδο» για το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα το μετατρέψει σε Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, προκειμένου τα έσοδα από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας να χρηματοδοτούν την κοινωνική ασφάλιση.
Με το άρθρο 24 του νόμου «Για την επανεκκίνηση της οικονομίας», το υπουργείο Οικονομικών αυτοδεσμεύτηκε νομοθετικά (σπάνια πρακτική αυτή) για τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα. διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και θα περιλαμβάνει την σημερινή ΕΤΑΔ και την εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, η οποία καταργείται. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο». Η αρχική μορφή του άρθρου 24 η οποία κατατέθηκε στη διαβούλευση και στη βουλή προέβλεπε τη μεταφορά όλης της Δημόσιας Περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και ευτυχώς λόγω ισχυρότατων αντιδράσεων (κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την Πρωτοβουλία Πολιτών κατά του ΤΑΙΠΕΔ) τροποιήθηκε. Όπως είναι προφανές η λέξη κυρίως αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, πολύ περισσότερο τη στιγμή που συγκεντρώνονται τα διαθέσιμα όλων των φορέων του Δημοσίου για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του κράτους.
Παραχώρηση Αεροδρομίων

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση των Λουτρών Ελευθερών Καβάλας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ
ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
 
Δελτίο Τύπου – Πρόσκληση
 
Η επιλογή της αναπτυξιακής εταιρίας της Αντιπεριφέρειας Καβάλας να εκμισθώσει για τα επόμενα 40 χρόνια τα Λουτρά Ελευθερών σε ιδιώτη - επενδυτή, είναι προφανές ότι έχει αποτύχει. Σήμερα, περισσότερο από τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, τα Λουτρά Ελευθερών έχουν οδηγηθεί σε πλήρη υποβάθμιση και μαρασμό και τα κτίρια που θα έπρεπε να προστατεύονται ως Μνημεία της Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου.
 
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση των Λουτρών Ελευθερών συστάθηκε προκειμένου να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει:
         τον δημόσιο χαρακτήρα των ιαματικών πηγών,
         την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των Λουτρών Ελευθερών από "επενδύσεις" που γίνονται με τη λογική της ιδιωτικοποίησης, της ισοπέδωσης, των φαραωνικών κατασκευών, του "all inclusive",
         την διατήρηση και προστασία των κτιρίων των Λουτρών Ελευθερών ως Μνημεία της Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,
         να προτείνει, τέλος, μια άλλου είδους διαχείριση, τα οφέλη της οποίας θα απλώνονται στο κοινωνικό σύνολο και θα ενισχύουν την τοπική κοινωνία και οικονομία.
 
Για τον λόγο αυτό καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλόγους, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες, την Τρίτη 28/4, στις 8.00 το βράδυ, στην καφετέρια ΕΔΕΜ στην Ν. Πέραμο.
 
Συμμετέχουν:
 
Καρασαββόγλου Τάσος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητής ΤΕΙ ΑΜΘ
 
Αγγελίδης Ζήσης, Διδάκτωρ Υδρογεωλογίας ΑΠΘ, εκπρόσωπος επιστημονικού προσωπικού του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας
 
Τάσσης Γιώργος, Επιχειρηματίας από το Άγγιστρο Σερρών, μέτοχος της πολυμετοχικής εταιρίας «Αναπτυξιακή Αγκίστρου ΑΕ»
 
Νεστορίδης Γιάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας
 
Θα ακολουθήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους. 

Δείτε επίσης:

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ   ανοιξτε και .pdf αρχειο