Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου από το PressProject

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε ηγέτης  με πάθη. Όχι σαν εκείνα του πατέρα του, πάντως εξίσου ακατανίκητα. Οι κάτοικοι Ερυθραίας έχουν να λένε για την εμμονή του με το ποδήλατο (η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει μια τσακισμένη σπονδυλική στήλη) και το Λιμενικό Πόρου και ευρύτερου Αργοσαρωνικού για τις αμφιλεγόμενες επιδόσεις του στην κωπηλασία, που επιβάρυναν κατά τι το δημόσιο έλλειμμα με υπερωριακή απασχόληση σωστικού συνεργείου. Υπάρχει όμως και ένα πάθος που θα δυσκολευτούν να αμφισβητήσουν και οι πλέον κακόπιστοι: η προσήλωσή του σε μια ρηξικέλευθα νεωτερική αντίληψη περί Δημοκρατίας.

Η κατά ΓΑΠ υπέρβαση του γερασμένου κοινοβουλευτισμού εδράζεται σε δύο σκέλη: Την OpenGov.gr- Ανοιχτή Διακυβέρνηση στην τοπική διάλεκτο- και την άμεση δημοκρατία των δημοψηφισμάτων. Ως προς το πρώτο σκέλος, δεν χρειάζεται να φλυαρήσουμε. Πόσες φορές δεν ξενυχτήσαμε πάνω στο λάπτοπ παρακολουθώντας τις συναρπαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, με την κ. Μπιρμπίλη να αγορεύει για τους ημιυπαίθριους και τον κ. Πάγκαλο να εξανίσταται για τα προβλήματα του Δήμου Καλυβίων Θορικού; Παραδόξως, αυτή η τόσο επαναστατική μορφή OpenGov εξέλιπε όταν το ίδιο υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητάει επί εννέα και δέκα ώρες το Μνημόνιο ΙΙ, δηλαδή την απόλυση δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και την εκποίηση του εθνικού πλούτου- τόσο εξευτελιστική, που και οι φίλοι του ΓΑΠ να τον ξεφωνίζουν με τον πλέον προσβλητικό τρόπο: «Η Ελλάδα στον πλειστηριασμό», έγραψαν οι Financial Times, «Η Ελλάδα πουλάει φτηνά και η Γερμανία την αγοράζει», ήταν ο τίτλος της Wall Street Journal. Φαίνεται ότι η «Ανοιχτή Διακυβέρνηση» είναι σαν την τραπεζική πίστωση, για την οποία ένας σπουδαίος οικονομολόγος είχε πει ότι «μοιάζει με την ομπρέλα που σου τη δίνουν όταν ο καιρός είναι αίθριος και σου την παίρνουν πίσω όταν αρχίζει να βρέχει». Ή αλλοιώς, όπως έγραφε ένα σύνθημα των Ισπανών «Αγανακτισμένων»: Error 404- Democracy Not Found.

Aπόφαση Λαϊκής Συνέλευσης Πλ. Συντάγματος Εργαζομένων - Ανέργων

Είμαστε οι άνεργοι, οι ελαστικά εργαζόμενοι, οι μόνιμοι, αλλά πλέον επισφαλώς εργαζόμενοι, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της πλατείας Συντάγματος. Είμαστε εκείνοι οι άνθρωποι που παράγουμε τον πλούτο, χωρίς, όμως, να μπορούμε να ζήσουμε. Όσο διαφορετικά κι αν εκφραζόμαστε, μας ενώνει ένα κοινό πρόβλημα· η εκμετάλλευση. Ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός: οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις, οι τραπεζίτες, η Τρόικα, το ΔΝΤ και το Μνημόνιο με συνεργάτες τα Μ.Μ.Ε. που προσπαθούν να μας διαχωρίσουν, στρέφοντας τον έναν ενάντια στον άλλον και χτυπώντας μας όλους μαζί με πρόσχημα και μπαμπούλα τη λεγόμενη «κρίση του χρέους» και την οικονομική κρίση.
  • Ξεκινώντας από τώρα και θέτοντας ως ορόσημα τις απεργίες στις 9 και 15 Ιουνίου, θέλουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά, να αντεπιτεθούμε σε αυτούς που μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο, δημιουργώντας και επεκτείνοντας σε όλες τις γειτονιές και τους χώρους εργασίας δίκτυα αλληλεγγύης και κέντρα αγώνα εργαζομένων και ανέργων.
  • Θέλουμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε για τα αφεντικά. Θέλουμε να δουλεύουμε για την κοινωνία, για την ικανοποίηση των αναγκών μας, παίρνοντας τις ζωές μας στα χέρια μας.
  • Αυτό το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους δεν μπορεί πια να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς και πρέπει να ανατραπεί. Βρισκόμαστε με σκοπό να συζητήσουμε, να συναποφασίσουμε και να υλοποιήσουμε οι ίδιοι τις αποφάσεις μας, ενάντια σε αυτούς που τόσα χρόνια ζουν από τις ζωές μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες εργαζομένων και ανέργων να έρθουν στο Σύνταγμα για να βρεθούμε όλοι μαζί, για να εναντιωθούμε όλοι μαζί, για να αναπτύξουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης.
  • Αρνούμαστε κάθε προσπάθεια ενοχοποίησής μας. Αρνούμαστε να πέσουμε στην αδράνεια και τη μιζέρια. Σπάμε την απομόνωση. Αναζητάμε έναν καινούργιο κόσμο μέσα από τις μορφές πάλης που εμείς οι ίδιοι θα επινοήσουμε. Συναντιόμαστε στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλων των γειτονιών.
  • Αγωνιζόμαστε με όλους τους τρόπους για αξιοπρεπή εργασία, ασφάλιση, λιγότερες ώρες εργασίας, δουλειά για όλους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πιέσουν τα συνδικάτα για Γενική Απεργία Διαρκείας, να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους μακριά από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να προετοιμαστούν για καταλήψεις επιχειρήσεων που κλείνουν, για την επανοικειοποίηση των μέσων παραγωγής, τονίζοντας ότι αυτή η προοπτική δεν είναι πια ουτοπική και ανέφικτη, αλλά απαραίτητη και θεμελιώδης για την αξιοπρέπειά μας, την ισότητα, την ελευθερία.
  • Οργανώνουμε δράσεις και παλεύουμε για:
Μείωση των ωρών εργασίας-δουλειά για όλους
Δωρεάν μετακινήσεις για όλους
Να σταματήσουν οι δόσεις δανείων και οι πληρωμές των ΔΕΚΟ για τους ανέργους
Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους – Ασφάλιση για όλους
Ταμείο ανεργίας ίσο με τον τελευταίο μισθό
 
Πέμπτη, 9/6, μοίρασμα του κειμένου στους εργαζόμενους απεργούς που θα διαδηλώνουν. Ραντεβού 11.45 στην είσοδο του μετρό στην πλ. Κοραή
Παρασκευή, 10/6, αποκλεισμός των ακυρωτικών μηχανημάτων του μετρό στις 5μ.μ. (το οργανωτικό ραντεβού είναι 4.30μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος). Αποκλεισμός των ακυρωτικών μηχανημάτων καθημερινά και για όσο βρισκόμαστε στην πλατεία Συντάγματος (αυτό θα επανεξετάζεται καθημερινά ανάλογα με τη μαζικότητα), Καλούμε τις επιτροπές ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ να συμμετέχουν.
Δράσεις και τοπικές συνελεύσεις σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ με σκοπό το σφράγισμα βιβλιαρίων και την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Για τον σκοπό αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, τις επιτροπές ανέργων, να συμμετέχουν σε συνέλευση της ομάδας εργαζομένων-ανέργων την Τρίτη, 14/6, 6μ.μ. στο Σύνταγμα. 
8/6/2011

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τα 20 ευρώ του ξεβράκωτου

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι
Όποιος παίρνει πάνω από 571 ευρώ μηνιαίως (8.000 ετησίως διά δεκατέσσερις μισθούς – όσοι ακόμα παίρνουν δεκατέσσερις και όσοι έχουνε ακόμα μισθούς) καλείται από τον υπουργό Οικονομικών να πληρώνει, επί τέσσερα χρόνια,έκτακτη εισφορά για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ευτυχώς!
Διότι κάποιοι διαδίδουν τρισάθλιες φήμες ότι η εισφορά αυτή σχεδιαζόταν να πληρωθεί απ’ όσους εισπράττουν άνω των 429 ευρώ (6.000 ετησίως, με τον ίδιο ως άνω υπολογισμό). Άφεριμ εφέντη! Ο Θεός να μας κόβει ευρώ και να σου δίνει σούσι.
Και πόσο θα πληρώνει η άθλια αυτή μπουρζουαζία των 572 ευρώ (571 + 1 για να τους πιάσει η εισφορά); Ποσοστό, λέει, που θα κυμαίνεται μεταξύ 3% και 7%. Δηλαδή, αν υπολογίζουμε σωστά, η βάση εκκίνησης της εισφοράς θα κυμαίνεται από 17 μέχρι 40 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 240 μέχρι 560. Δηλαδή στην καλύτερη θα πληρώσουνε μισό μισθό και στη χειρότερη έναν. Τζάμπα πράμα. Κι από την άλλη, εύλογο και λογικό το μέτρο, αφού το μαγαζί δεν βγαίνει ούτε με σφαίρες και οι τοκογλύφοι – με τα καρακόλια τους πρώτο τραπέζι πίστα – απειλούν ξεδιάντροπα με πτώχευση.

Οι πιασμάν και η σιγουράντζα
Στο κάτω - κάτω της γραφής μη νομίζετε ότι η δουλειά του υπουργού είναι εύκολη. Όλα θα τα δοκιμάσει, μέχρι και με ρίσκο για την τιμή και την υπόληψή του πολύ φοβούμαι. Αλλά νομίζει κανείς ότι είναι εύκολο να πάρεις μετρητό τη σήμερον; Τι το περάσατε το cash flow που χρειάζεται η χώρα για να σωθεί από τη χρεοκοπία; Κι όταν λέμε ότι ο υπουργός θα τα κάνει όλα, το εννοούμε:

Μεσοπρόθεσμη Λεηλασία


Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνεται το πλαίσιο των μέτρων σε εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να δίνονται όμως όλες οι λεπτομέρειες για τη φύση των μέτρων, τα οποία θα εξειδικευθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε αυτό επιβεβαιώνονται τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας της προηγούμενες ημέρες, όπως μείωση του αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και κατάλογος με τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Μπορείτε να δείτε το πλήρες σχέδιο νόμου και την παρουσίαση του υπ. Οικονομικών επιλέγοντας τα αρχεία στο τέλος.
Μεταξύ των μέτρων που επιβεβαιώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, είναι και έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση των τεκμηρίων και η μείωση του αφορολόγητου. Αναλυτικότερα προβλέπεται:
• Μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, σαραντάωρη απασχόληση,
• Περικοπές επιδομάτων ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΟΑΕΔ με στόχο την απόδοση 345 εκατ. στο 2011
• Ειδική εισφορά 8% σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1700 ευρώ
• Έλεγχος στις λίστες των αναπηρικών συντάξεων
• Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας
• Εισφορά αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας 
• Αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας
•Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)
• Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)
• Αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας (500 εκατ.), πιθανότατα μείωση του αφορολόγητου
• Έσοδα από ρύθμιση για αυθαίρετα (300 εκατ.)
• Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)
• Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)
• Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)
• Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)
• Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)
• Φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (100 εκατ.)

Στη Βουλή κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μετά την ομόφωνη έγκριση των νέων μέτρων από το υπουργικό συμβούλιο.

Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Πλ. Αμερικής στις 13/6


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αποτελέσματα εκλογών ΣΜΤ

Αναρτούμε τα πρώτα (μη επίσημα) αποτελέσματα των εκλογών του ΣΜΤ. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει συγκροτηθεί τοπικό Σωματείο (*) οπότε φέτος δεν έγιναν εκεί εκλογές.








ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΧΑΝΙΑ


Αριστερή Πρωτοβουλία
531
.-
37
5
16
589
50,95%
ΕΣΑΚ
319
.-
9
31
14
373
32,27%
ΤΡΕΝΑ
64
.-
14
4
3
85
7,35%
Αυτόνομη Παρέμβαση
76
.-
4
1
1
82
7,09%
Αγωνιστική Συνεργασία
14
.-
0
0
0
14
1,21%
Άκυρα - Λευκά
8
.-
5
0
0
13

Σύνολο
1012
0
69
41
34
1156


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά οι επτά (7) έδρες του Σωματείου κατανέμονται ως εξής: 
Αριστερή Πρωτοβουλία 4, ΕΣΑΚ 2, ΤΡΕΝΑ 1
Η κατανομή αυτή των εδρών είναι ανεξάρτητη από την εφαρμογή ή όχι του αντιδημοκρατικού συνδικαλιστικού Νόμου 1264/82 (ο οποίος καταστρατηγεί την απλή αναλογική) με τον οποίο είχε δημιουργηθεί θέμα στις προ διετίας εκλογές του ΣΜΤ. Τα αποτελέσματα προ δύο ετών ήταν (και οι έδρες 4 ΑΠ και 3 ΕΣΑΚ):


ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΝΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΧΑΝΙΑ


Αριστερή Πρωτοβουλία
542
28
30
8
11
619
52,37%
ΕΣΑΚ
322
39
26
16
18
421
35,62%
Ένωση Εργαζομένων
60
12
10
4
3
89
7,53%
Αυτόνομη Παρέμβαση
25
1
3
0
2
31
2,62%
Αγωνιστική Συνεργασία
13
1
0
1
0
15
1,27%
Άκυρα-Λευκά
7
0
0
0
0
7

Σύνολο
969
81
69
29
34
1182

















(*)
Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας
Πέμπτη 09 Ιούνη, 19:30, Ε.Κ.Θ.
Σας καλούμε στη συνέλευση του σωματείου να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε:
  1. Για την πάλη ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την προσπάθεια μείωσης των μισθών, την απαίτηση από την εργοδοσία για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
  2. Την πάλη ενάντια στις απολύσεις, για την προστασία των ανέργων
  3. Για την απεργία στις 15 Ιούνη, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου συμφώνου σταθερότητας.
Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και τη συνενοχή του ανύπαρκτου επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος, να απαντήσουμε με δυναμισμό, αγώνα διάρκειας και ταξική αλληλεγγύη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της δουλειάς. 

Πέμπτη 09 Ιούνη, 19:30, Ε.Κ.Θ.
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Μείωση της εκτός έδρας αποζημίωσης για τους μηχανικούς

Στο ΦΕΚ 1069 τεύχος Β δημοσιεύεται η Υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών η οποία μειώνει ξαφνικά από 1/6/2011 (σε εφαρμογή του Νόμου 3833/2010) την Ημερήσια Αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των μηχανικών από 70 € σε 56 €. Αντίστοιχα μειώνει και τη δαπάνη ξενοδοχείου από έως 80 € σε έως 64 €.
"2 α. Η ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 1 της αριθμ. 10428/ΕΥΣΣΑΑΠ 663/16−3−2005 (ΦΕΚ 370 B΄) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 2/30762/0022/3−7−2006 (ΦΕΚ 1034 B΄) όμοια, ορίζεται στο ποσό των πενήντα έξι (56) ευρώ.
β. Η παράγραφος 2 της ανωτέρω πρώτης απόφασης, τροποποιείται ως εξής:
«2. Η ημερήσια αποζημίωση για τις αυθημερόν μετακινήσεις ορίζεται στο ποσό των πενήντα έξι (56) ευρώ.».
γ. Τα ποσά της παρ. 5 της ίδιας απόφασης, αναπροσαρμόζονται από ογδόντα (80) και εκατόν δέκα (110) ευρώ σε εξήντα τέσσερα (64) και ογδόντα οκτώ (88)
ευρώ αντίστοιχα.
3. α. Καταργείται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 της αριθμ. 2/52971/0022/31−8−2007 (ΦΕΚ 1781 Β΄/5−9−2007) κοινής υπουργικής απόφασης και η ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, ορίζεται στο ποσό των πενήντα έξι (56) ευρώ.
"

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Παράνομα τα διόδια εδώ και δύο μήνες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου “Γαλαρία”, από τις 4 Απριλίου του 2011, οι εργολάβοι που κατασκευάζουν το τμήμα Κορίνθου-Πάτρα της Ε.Ο. θα έπρεπε να έχουν σταματήσει να εισπράττουν διόδια. Από σημερινό δημοσίευμα της Χ. Τζαναβάρα στην “Ελευθεροτυπία“:
Από τις 4 Απριλίου 2011 οι εργολάβοι που κατασκευάζουν το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα θα έπρεπε να έχουν σταματήσει να εισπράττουν διόδια, αφού δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 32 μήνων.
Με βάση τη σύμβαση και συγκεκριμένα το άρθρο 24.2.3 του νόμου 3621/2007, «παύει η πληρωμή διοδίων τελών στα μη ολοκληρωμένα τμήματα» που περιλαμβάνονται στο κομμάτι από τον ανισόπεδο κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου ώς την Πάτρα, το οποίο σήμερα είναι διάσπαρτο από εργοτάξια και δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία ούτε ένα νέο τμήμα!
Η καταγγελία έγινε από το σωματείο «Γαλαρία» των εργαζομένων στο συγκεκριμένο έργο και επιβεβαιώνεται από τους αρμοδίους του υπουργείου Υποδομών. Σε ερώτηση της «Ε» αποκάλυψαν ότι οι εργολάβοι προσέφυγαν στην επιτροπή επίλυσης διαφορών και πέτυχαν παράταση στη συμβατική προθεσμία με υπαιτιότητα του Δημοσίου.

Καθυστερήσεις

Αξιοποίησαν τη σύμβαση και επικαλέστηκαν καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές και κυρίως στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2009, αλλά στο τέλος του ίδιου χρόνου είχαν φτάσει μόλις στο 15%.
Ο δημοτικός σύμβουλος Πάτρας Κ. Αϊβαλής ζήτησε τη διακοπή καταβολής διοδίων στον σταθμό του Ρίου και κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία όμως απορρίφθηκε. Η «Γαλαρία» καταγγέλλει ότι στο δικαστήριο το Δημόσιο και εργολάβοι δεν παρουσίασαν κάποιο έγγραφο για παράταση. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ισχύει ώς το 2012 και των εργολάβων ώς το 2013! Στο θέμα επανήλθε με νέα προσφυγή ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας.
Οι εργολάβοι, και κυρίως οι τράπεζες που χορηγούν τα δάνεια, υποστηρίζουν ότι το χρηματοδοτικό μοντέλο έχει καταρρεύσει, γεγονός που αποδίδουν στην οικονομική κρίση και τα μέτρα που επιβλήθηκαν μέσω του Μνημονίου, με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα.
Αμεση επίπτωση, σύμφωνα με τους εργολάβους, ήταν η πτώση του κυκλοφοριακού φόρτου και επομένως των εσόδων από τα διόδια, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το σωματείο, πάντως, απορρίπτει τους ισχυρισμούς και επισημαίνει ότι έχει γίνει πρόβλεψη ακόμη και για πτώση της κυκλοφορίας κατά 27%, που είναι σενάριο δυσμενέστερο σε σχέση με την εκτιμώμενη μείωση.
Με βάση στοιχεία που έδωσε στην «Ε» η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός», η οποία έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, ώς τον Μάρτιο του 2011 τα έσοδα ήταν σχεδόν ισοσκελισμένα με τις δαπάνες!
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 2,17 δισ. ευρώ και στους 34 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη εφαρμογής της σύμβασης το Δημόσιο μαζί με την κοινοτική χρηματοδότηση έχει καταβάλει 243 εκατ. ευρώ και οι οδηγοί μέσω διοδίων άλλα 202 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι τράπεζες έχουν διαθέσει 336 εκατ. και οι εργολάβοι μέσω ιδίων κεφαλαίων συμμετείχαν με 80 εκατ. ευρώ. Αναφέρονται και ανεξόφλητα έργα της τάξης των 97 εκατ. ευρώ.

Σκάνδαλο

Το σωματείο των εργαζομένων, πάντως, υπενθυμίζει ότι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως για «κάθε ευρώ που εισπράττουν επενδύουν πέντε ευρώ» και με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και καλύπτουν την περίοδο ώς τον Ιούλιο του 2010, οι εργολάβοι «εμφανίζουν έσοδα περίπου 100-110 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως έχουν κέρδος».
Αναφέρουν επίσης ότι, με βάση τη σύμβαση, το Δημόσιο αποδέχεται πως το έργο θα έχει αποσβεστεί ώς το 2022 και εν γνώσει του το παραχωρεί στους ιδιώτες για άλλα 15 χρόνια αναθέτοντάς τους τη συντήρηση και επιστροφή στα κρατικά ταμεία έως και το 93% των εσόδων από τα διόδια.
«Είναι σκάνδαλο ο τρόπος που γίνονται τα έργα στην Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση της «Γαλαρίας» και επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση εργολάβοι και τράπεζες έχουν αναλάβει το ρίσκο της επένδυσης και δεν μπορούν να ζητούν από το Δημόσιο να καλύψει τη διαφορά των επιτοκίων, τα οποία από 1-1,5% το 2007 έφτασαν στο 5-6%.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ “ΓΑΛΑΡΙΑ”

Όλη η αλήθεια για το έργο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ»