Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πάνος Σαββόπουλος - Ο Τετραδάκος



μία προσωπική-ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής ζωής του αρχι-βασανιστή της Χούντας, μοίραρχου Νικολάου Τετραδάκου από τον Πάνο Σαββόπουλο

Αναμετάδοση των συγκεντρώσεων στη ΔΕΘ #deth

 

Συμμετοχή του ΣΑΘ και της ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ


Ο ΣΑΘ με απόφαση του Δ.Σ. συμμετέχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ την 07/09/2013, στο οποίο καλούν το ΤΕΕ, Ομοσπονδίες, Πρωτοβάθμια Σωματεία, το ΕΚΘ, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Το μαύρο στην ΕΡΤ και ο δρόμος που άνοιξε για την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα για όλους, δείχνουν ότι οι κυβερνώντες είναι αποφασισμένοι. Ο συντονισμός και η κοινή δράση με το 
σύνολο των εργαζομένων της χώρας ενάντια στην καταστροφική πολιτική τους είναι σήμερα επιτακτικά όσο ποτέ. 
Οι αρχιτέκτονες μέσα από τον ΣΑΘ θα παλέψουμε να σπάσουμε, την αναξιοπρέπεια και τη μιζέρια που προδιαγράφουν για τη μεγάλη πλειοψηφία, οι πολιτικές της ύφεσης και οι αστήρικτες εξαγγελίες για ανάκαμψη. Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας. 
Καλούμε όλα τα μέλη μας σε συμμετοχή, και συμπαράταξη με τους άλλους φορείς των μηχανικών στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας , ώστε να αναδειχθεί και όλη η δυναμική μας για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο (ανεργία, ασφαλιστικό, κλοπή αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ κ.α.) . Θεωρούμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω συνεργασία μας στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συγκέντρωση το Σάββατο 7/9/2013 στις 18:00, επί της οδού Εγνατίας κάτω από τα Λουτρά Παράδεισος κοντά στο Άγαλμα Βενιζέλου
ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ 

Σαββάτο 7 Σεπτέμβρη ώρα 18:00Στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην πορεία Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τα φυσικά φαινόμενα, στην υπηρεσία της τρόικα

depositphotos_4539188-EarthquakeΑπό την http://paenedra.wordpress.com

Η γαλλική εφημερίδα «Le monde» δημοσίευσε σήμερα (4/9/2013) ένα επιστημονικό άρθρο που παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας!

Είναι γνωστό βέβαια πως η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και πρόσφατα αισθανθήκαμε τον σεισμό στην Φθιώτιδα, που προκάλεσε αρκετές καταστροφές στα σπίτια και τις περιούσιες των πολιτών.

Και τι κάνει λοιπόν η «καλή» μας κυβέρνηση που «μας προσέχει και θέλει το καλό μας»; Βάζει σε διαθεσιμότητα το 25% των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.

Ειλικρινά, έλεος! Θέτουν στην υπηρεσία της τρόικα και των μνημονίων μέχρι και τα φυσικά φαινόμενα! Αν δεν μας καταστρέψουν τα μέτρα τους, θα μας καταστρέψουν οι σεισμοί.

Πρέπει πάντως να βγει νέο διαφημιστικό σποτ που να λέει «Προσοχή, η μνημονιακή συγκυβέρνηση απειλεί σοβαρά την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών!»

Ας κάνουμε τον δικό μας σεισμό στην απεργία 18-19/9 για να τους καταστρέψουμε εμείς πρώτοι!

Όχι στην εξαφάνιση της διδασκαλίας του σχεδίου στο Λύκειο

Αναρτούμε κάποια σχόλια που έχουν αναρτηθεί από συναδέλφους στο Opengov σχετικά με την υποβάθμιση του μαθήματος του σχεδίου, στο νομοσχέδιο για το εξεταστικοκεντρικό λύκειο. Περισσότερα για το θέμα σε παλαιότερη μας ανάρτηση.

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:33 | Αντ Παπαιωανου
Αγαπητοί κύριοι που καταρτίζετε τα προγράμματα του Γεν Λυκείου
Γνωρίζετε ότι για την εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική, όπως και σε διάφορες σχολές των ΤΕΙ (Γραφιστική, Διακοσμητική κ.α) προαπαιτούμενο μαθήματα είναι το Γραμμικό σχέδιο και το Ελεύθερο σχέδιο; τα συγκεκριμένα σχέδια εξετάζονται πανελληνίως επί 6 έξι ώρες.
Γνωρίζετε επίσης ότι στο πρόγραμμα του Γεν Λυκείου δεν υπάρχουν;;;
δηλ δεν διδάσκονται!!!
και η απορία μας είναι πως οι μαθητές θα δώσουν εξετάσεις; Θα πρέπει να πάνε φροντιστήριο;
θα χρηματοδοτεί το φροντιστήριο το Υπουργείο Παιδείας;
Α.Μ
  • 14 Αυγούστου 2013, 13:15 | SOYLA
Τι θα γίνει με τους υποψήφιους για Σχολές Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. που απαιτούν ως ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ το ΣΧΕΔΙΟ ???? Μιλάμε για 15 Σχολές!!!!
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Σ υ ν τ ε λ ε σ τ ή ς μαθήματος 2 ( δ ύ ο )
Ο βαθμός προκύπτει από το Μέσο Όρο των βαθμών των δύο μαθημάτων, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή του μαθήματος που είναι το 2.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι για την εισαγωγή στις σχολές που απαιτούν το σχέδιο (ελεύθερο – γραμμικό), ως ειδικό μάθημα, ο υποψήφιος, πρέπει να πάρει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 στην εικοσάβαθμη κλίμακα σε ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΣΤΑ (γραμμικό – ελεύθερο). Και φυσικά να συμπληρώνει τα ανάλογα μόρια που απαιτεί η σχολή. Σε αντίθετη περίπτωση, απορρίπτεται ακόμα και αν η βαθμολογία που συγκεντρώνει από τα υπόλοιπα μαθήματα, είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Σχολές Α.Ε.Ι.
1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Μ.Π. (ΑΘΗΝΑ)
2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
3 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ)
4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΒΟΛΟΣ)
5 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΞΑΝΘΗ)
6 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΚΡΗΤΗ )
7 ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
Σχολές Τ.Ε.Ι.
1 ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ (ΑΘΗΝΑ)
2 ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ (ΑΘΗΝΑ)
3 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΑΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΑΘΗΝΑ)
5 ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΑΘΗΝΑ)
6 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΠΑΤΡΑ)
7 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΤΡΙΚΑΛΑ)
8 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
  • 14 Αυγούστου 2013, 14:49 | ΣΤΜ

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης εργαζομένων ΙΔΑΧ ΕΜΠ

Το Απεργιακό ποτάμι ξεκίνησε...

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.
 
Δελτίο τύπου σχετικά με την εξέλιξη των Γενικών Συνελεύσεων
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
 
ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΔΕ ΓΥΡΝΑ!
 
   Από το μεσημέρι εξελίσσονται μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας. Η πρόταση για απεργία διαρκείας, με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων και ενδιάμεσες Γενικές Συνελεύσεις, παίρνει το ποσοστό 91% των ψήφων, στο 36% των ΕΛΜΕ, που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες τους μέχρι στιγμής!
  Το απεργιακό ποτάμι ξεκίνησε και πίσω δε γυρνά!
  Τώρα όλοι μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις που απομένουν. Συσπειρωμένοι στις απεργιακές μας επιτροπές, να περιφρουρήσουμε τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων, να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας. Να ενημερώσουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους. Να απλώσουμε χέρι συντονισμού σε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους, τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τους ανέργους, τη νεολαία. Να καλέσουμε όλη την κοινωνία να πλαισιώσει με τις προσδοκίες και την οργή της, τον αγώνα ελπίδας που ξεκινάμε αποφασιστικά.
  Κάθε συνάδελφος, να πάρει δυναμικά τη θέση του στο μπλοκ του αγώνα, για μόρφωση, δουλειά, δημόσια, κοινωνικά αγαθά, ελευθερία. Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Για να σπάσει ο φόβος και η υποταγή και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα.
Όλοι μαζί, μαχητικά, αποφασιστικά! Θα τους νικήσουμε!

Παραθέτουμε πιο κάτω τα αποτελέσματα των συνελεύσεων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας που θα καθορίσουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών από τις 16 Σεπτεμβρίου. Σε όσες ΕΛΜΕ δεν υπάρχουν ψήφοι, έχει ψηφισθεί η πρόταση για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη στην alfavita.gr οι ψήφοι. Για να δούμε τι θα αποφασίσουμε και οι μηχανικοί...
 
ΕΛΜΕ που ψήφισαν 5νθήμερες: 
49 ΕΛΜΕ
-Α Δυτ. Αττικής
-Α ΕΛΜΕ Αχαϊας
-Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
-Α ΕΛΜΕ Εβρου
-Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων με 72 ψήφους (24 ΠΑΜΕ)
-Β ΕΛΜΕ Αθήνας με 66 ψήφους (14 ΠΑΜΕ, 4 ΔΑΚΕ, 3 24ωρη)
-Β Δυτ. Αττικής
-Β ΕΛΜΕ Αθήνας με 66 (12 ΠΑΜΕ, 7 απεργία στον αγιασμό, 4 ΔΑΚΕ)
-Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
-Β ΕΛΜΕ Εβρου με 65 ψήφους (26 48ωρη)
-Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Γ Δυτ. Αττικής
-Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με 142 ψήφους (24 ΠΑΜΕ, 4 λευκά)
-Δ Αν. Αττικής
-Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Ζ ΕΛΜΕ Αθήνας με 126 ψήφους (20 ΠΑΜΕ, 2 ΔΑΚΕ, 22 Οχι απεργία)
-Ε Αν. Αττικής
-Ε ΕΛΜΕ Αθήνας
-Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-ΕΛΜΕ Αν. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής με 144 ψήφους (10 ΠΑΜΕ, 1 ΔΑΚΕ, 2 ΛΕΥΚΑ)

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Με απευθείας ανάθεση δόθηκε στον ΑΚΤΩΡΑ ο λιγνίτης της Φλώρινας


Στην εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα οδεύει το αξιόλογο δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, με την υπογραφή (την περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου) του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος εγκρίνει την απόφαση της επιτροπής να κηρύξει πλειοδότη την ιδιωτική εταιρεία. 
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τον πρώτο ιδιώτη, όχι απλώς να επενδύσει στο λιγνίτη για 50 χρόνια, αλλά και για να παραγάγει φθηνό ρεύμα, αν κτίσει εργοστάσιο στη Μελίτη, ανταγωνιζόμενος τη ΔΕΗ. 
Ας σημειωθεί ότι στη Μελίτη έχει εργοστάσιο και η ΔΕΗ και μάλιστα είναι η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Επιχείρησης της δεκαετίας του '90, που την τροφοδοτούσε το ορυχείο. Η πτώχευση της εταιρείας ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, που το εκμεταλλευόταν, και η εγκατάλειψή του για 15 και πλέον χρόνια, προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων στη μονάδα. 
Οι εργαζόμενοι 
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι και εκφράζουν αιτήματα τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον με τα στοιχεία της σύμβασης που έγιναν γνωστά στην επιτροπή της Βουλής. 
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει έως και 126 εκατ. τόνους λιγνίτη (τεχνικά απολήψιμη ποσότητα). Ο όμιλος Μπόμπολα είχε εξαρχής σχέδιο για λιγνιτική μονάδα. 
Κατά την περίοδο του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison (ΕΛΠΕ και Edison), για τη δημιουργία μονάδας είτε ιδιωτικής ή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Αλλά υπάρχει ήδη εκεί η πλέον σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ τώρα, που θα εξαρτάται από το μισθωτή του ορυχείου για την τροφοδοσία της. 
Η επιτροπή των πανεπιστημιακών, που είχε συσταθεί για να αξιολογήσει τις προσφορές των ιδιωτών, είχε καταλήξει στον πλειοδότη από τον Οκτώβριο του 2010 και αφού μεσολάβησε και απόφαση του ΣτΕ, υπεγράφη τελικά, έπειτα από τρία χρόνια. Ηταν μάλιστα ο δεύτερος διαγωνισμός για το ορυχείο. 
Στοιχεία για τη σύμβαση που θα υπογραφεί και στη συνέχεια θα περάσει από τη Βουλή, έδωσαν στην αρμόδια επιτροπή υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με όσα είπαν, η σύμβαση προβλέπει: 
* Δεκαπέντε χρόνια εκμετάλλευσης, με δικαίωμα παρατάσεων, που θα δώσουν δυνατότητα εκμίσθωσης συνολικά έως και για 50 χρόνια. 
* Μισθώματα στο Δημόσιο τα οποία θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια, με τιμές 2012. 
* Να δημιουργήσει ο μισθωτής 456 θέσεις εργασίας την πρώτη τριετία, με 244 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 212 υπεργολάβους, ενώ θα πρέπει να προσλάβει κατά προτεραιότητα ανέργους των εταιρειών ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και των Ορυχείων Αμυνταίου. 
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι στην περιοχή. Ωστόσο, θέτουν αιτήματα τα οποία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, δεν έχουν ικανοποιηθεί. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι: 
* Ο μισθωτής δεν έχει καμία δέσμευση ή υποχρέωση να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες εδαφών που καταλαμβάνει επί χρόνια το ανενεργό ορυχείο ή τους επαγγελματίες που δεν πλήρωσε ο προηγούμενος μισθωτής. 
* Δεν υπάρχει καμία δέσμευση του μισθωτή αν δεν απασχολήσει υπεργολάβους της περιοχής. 
* Δεν προβλέπονται κυρώσεις αν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης.

Όλα τα κρατικά ακίνητα - Τι πωλείται και σε ποια τιμή - Πάρε, Πάρε...

Αναδημοσίευση από Ημερησία

Στην ιστοσελίδα e-publicrealestate.gr, τον πρώτο ιστότοπο ηλεκτρονικών διαγωνισμών ακινήτων, ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των κρατικών ακινήτων που βγαίνουν στο προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχουν ήδη πωληθεί τρία κρατικά ακίνητα, με το ΤΑΙΠΕΔ να συγκεντρώνει περί τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το δεύτερο κύμα δημοπρασιών, αυτό το μήνα, εκτιμάται πως θα αντληθούν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στον κατάλογο των προς πώληση ακινήτων στο τρίτο και τέταρτο κύμα δημοπρασιών περιλαμβάνονται κτίρια και οικόπεδα στην Αθήνα (Ψυρρή, Λεωφ. Συγγρού κ.λπ.), στο Ναύπλιο, στη Ρόδο, στην Καλαμάτα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού.
Τι πωλείται και που
- Στου Ψυρρή πωλείται κτίριο 782 τ.μ. στην οδό Ρήγα Παλαμήδου 2 και στη Λεωφόρο Συγγρού στην Καλλιθέα οικόπεδο 702 τ.μ. Στην Καλλιθέα (Μαλλέα 5) βρίσκεται και κτίριο επιφάνειας 1.260 τ.μ. που επίσης θα πωληθεί μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Ενα ακόμα κτίριο που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο Μαρούσι (Κηφισίας 207).
- Στην Θεσσαλονίκη, εκτός από το μερίδιο (43%) του δημοσίου στη Στοά Μοδιάνο, πωλείται και κτίριο επιφάνειας 489 τ.μ. στην Ανω Πόλη (Θεοφίλου 12). Στη Ρόδο πωλείται οικόπεδο περίπου 47 στρεμμάτων στην περιοχή Κοσκινού καθώς και το πρώην Σανατόριο «Φρειδερίκη» (Αγία Ελεούσα) εντός του οποίου υπάρχει κτίριο 709 τ.μ.
- Δύο οικόπεδα και ένα κτίριο πρόκειται να πωληθούν στο Ναύπλιο. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 421 τ.μ. στην παλιά πόλη (Βασ. Κωνσταντίνου 6) καθώς και για οικόπεδα στις οδούς Σπάρτης και Νέας Κίου, έκτασης 7.200 και 3.500 τ.μ. αντίστοιχα.
- Στην Καλαμάτα πωλείται κτίριο επιφάνειας 780 τ.μ. στην Αριστομένους 11- 13 και στην Μεσσήνη οικόπεδο περίπου 50 στρεμμάτων στην περιοχή Μπούκα.
- Προς πώληση είναι και τμήμα του εργοταξίου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου–Αντιρίου, στην περιοχή του Ρίου, συνολικής έκτασης άνω των 16 στρεμμάτων. Πωλείται, επίσης, οικόπεδο 32 στρεμμάτων στο Κολυμπάρι Χανίων και δεύτερο οικόπεδο (19 στρέμματα) στην περιοχή Φραγκοκάστελο.
- Στην Κομοτηνή θα πωληθεί ακίνητο 32 στρεμμάτων στην παραλία Αρωγής
Με το δεύτερο κύμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, εντός του Σεπτεμβρίου, πωλούνται σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας ακίνητα στην Αθήνα όπως το τριώροφο νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Τσακάλωφ και Δημοκρίτου στο Κολωνάκι (κατασκευάστηκε το 1935) και τετραώροφο κτίριο (κατασκευάστηκε το 1922) στην αρχή της οδού Μητροπόλεως.
- Για το νεοκλασικό της Τσακάλωφ και Δημοκρίτου που δημοπρατείται στις 19 Σεπτεμβρίου η τιμή εκκίνησης είναι 1,1 εκατ. ευρώ και για το κτίριο στη Μητροπόλεως (η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου) η τιμή εκκίνησης είναι τα 3,4 εκατ. ευρώ.
- Στην ομάδα δημοπρασιών του Σεπτεμβρίου έχει ενταχθεί και οικόπεδο έξι στρεμμάτων στο Μοσχάτο με έντεκα κτίρια που σήμερα χρησιμοποιούνται από το υπουργείο Παιδείας ως αποθήκες παλαιών υλικών και παραθαλάσσιο οικόπεδο, εκτός σχεδίου, στη Χαλκιδική, έκτασης 44 στρεμμάτων.

Καταργούνται μη ανταποδοτικές εισφορές μεταξύ αυτών και υπέρ ΤΣΜΕΔΕ από έργα και μελέτες?

Τις μη ανταποδοτικές χρεώσεις και φόρους υπέρ τρίτων καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση, με τον προϋπολογισμό για το 2014, να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα λάβει τις επόμενες μέρες τα τελικά απολογιστικά στοιχεία για τα μη ανταποδοτικά τέλη και χρεώσεις από τα οποία θα προκύπτει το τελικό κόστος που θα επωμισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την κατάργηση μέρους των φόρων και χρεώσεων υπέρ τρίτων.
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2014 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2014-2017, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση εξορθολογισμού περίπου 150 μη ανταποδοτικών χρεώσεων, από τις 350 περίπου που έχουν καταγραφεί από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου.
Πάντως, η δημοσιονομική διαχείριση του θέματος είναι πολύ ευαίσθητη καθώς εφόσον καταργηθούν οι εν λόγω επιβαρύνσεις θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να ενισχυθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό.
Τέτοιου είδους χρεώσεις υπέρ τρίτων είναι για παράδειγμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ:
 - Δημοτικά τέλη
 - Ειδικός φόρος κατανάλωσης
 - Ειδικό τέλος 5 τοις χιλίοις
 - Τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
 - Ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας
 - Ειδικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ
Ασφαλιστικά Ταμεία
 - Εισφορά υπέρ ΟΓΑ
 - Εισφορά υπέρ ΤΣΜΕΔΕ
 - Εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών
 - Εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών
 - Εισφορά υπέρ ΝΑΤ
Φαρμακοποιοί:
 - Εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
ΑΕΙ:
 - Εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου
ΕΠΟ:
 - Εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών
ΕΟΤ:
 - Δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ

Ανακοίνωση της συσπείρωσης για διαθεσιμότητες

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

ΔΗΜΟΣΙΟ: Όλοι στην Προκρούστια κλίνη
Οι λίστες «προγραφών» είναι έτοιμες: Η δικομματική (πλέον) κυβέρνηση των προθύμων υπηρετών του ΔΝΤ, της ΕΕ και των μνημονίων, μετά τις καλοκαιρινές επιτυχίες της στην ΕΡΤ και αλλού, ξαναχτυπά δριμύτερη και φυσικά (παρά τις διαψεύσεις των εκπροσώπων της στον κλάδο) βάζει στο στόχαστρο και τους μηχανικούς. Έτσι, σε πρώτη φάση σήμερα στοχοποιούνται:
1.              Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) του ΥΠΥΜΕΔΙ, πάνω από 150 Μηχανικοί που υπηρετούν σε Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) σε όλη τη χώρα, αλλά και σε Κεντρικές Υπηρεσίες, συνολικά το 25% των υπαλλήλων της ΓΓΔΕ, δηλαδή 450 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.885. Υπάλληλοι με κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η αποκατάσταση σεισμοπλήκτων, ειδικά σε μια σεισμογενή περιοχή σαν την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει η συζήτηση για το «σεισμόσημο» που θα  φορτώσει τους πολίτες με νέα βάρη.
2.              Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενδεχομένως 52 Μηχανικοί με Σύμβαση Αορίστου Χρόνου σε διάφορα πόστα (Ναύσταθμοι, Αεροδρόμια, Μελέτες και Επιβλέψεις Έργων Εθνικών-ΝΑΤΟ-ΕΣΠΑ, Έρευνα, Στρατιωτικά Εργοστάσια, Υδρογραφία, Εξειδικευμένα Αντικείμενα Επικοινωνιών-Πληροφορικής κλπ).
3.              13 Αρχιτέκτονες Διπλωματούχοι Μηχανικοί (καθώς και 5 περιβαλλοντολόγοι και 6 Τεχνολόγοι Μηχανικοί), που υπηρετούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όλοι τους υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
4.              Από την Δ/νση Τεχνικής και Στέγασης του ΙΚΑ, η οποία σχεδόν διαλύεται, κινδυνεύουν 39 Μηχανικοί και 13 ΤΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αρκετοί από τους παραπάνω μετατάχθηκαν εκεί από τον ΟΕΚ, ο οποίος πρόσφατα διαλύθηκε με μνημονιακό Νόμο.
5.              Από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, του ΕΜΠ μη εξαιρουμένου, εκατοντάδες εργαζόμενοι διοικητικοί ή μέλη του βοηθητικού, εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού, ενδεχομένως και πολλοί μηχανικοί, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, απαραίτητοι στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των ιδρυμάτων.
6.              Με την υποβάθμιση ή και κατάργηση μαθημάτων όπως τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του Γραμμικού Σχεδίου και του Ελεύθερου Σχεδίου ως μαθήματα επιλογής στη Β' και στη Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και την υποβάθμιση Τομέων του Επαγγελματικού Λυκείου, δρομολογείται η διαθεσιμότητα μηχανικών εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα, ενώ ενισχύεται έμμεσα η ιδιωτική εκπαίδευση εις βάρος της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.
Ήδη αναφέρεται το ενδεχόμενο διάλυσης των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και μετακίνησης ή και απόλυσης εκατοντάδων μηχανικών και από τους ΟΤΑ. Όπως εξάλλου διαβεβαίωσαν τόσο ο Σαμαράς, όσο και ο Μητσοτάκης, από τις διαθεσιμότητες αυτές θα προκύψει και μεγάλο μέρος των 15.000 απολύσεων, γκρεμίζοντας όλα τα ψεύδη και τις ψευδαισθήσεις περί κινητικότητας.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Για την σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου που έφυγε πριν λίγες μέρες


alintadimΟ ξαφνικός θάνατος της σκηνοθέτριας  Αλίντας Δημητρίου είναι μια μεγάλη απώλεια για την αριστερά, το κίνημα και τον κόσμο που αγωνίζεται. Η Αλίντα έγινε ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια με την τριλογία ντοκιμαντέρ που γύρισε σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες: Τα «Πουλιά στο βάλτο» (2008) αναφέρονται στην περίοδο της αντίστασης στη Γερμανική κατοχή, η «Η ζωή στους βράχους» (2009) είχε θέμα τις εξορίες και διώξεις των γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο, τα «Κορίτσια της βροχής» (2011) καλύπτουν τη διάρκεια της  χούντας 1967-74. Και οι τρεις ταινίες έκαναν μεγάλη αίσθηση για την τόλμη, την αμεσότητα και την ευαισθησία τους.
Της συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης, Δήμητρας Κυρίλλου
Η Αλίντα Δημητρίου είχε μια μακρόχρονη παρουσία στο σινεμά και στο κίνημα που ξεκινά την περίοδο της δικτατορίας μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Σύγχρονος κινηματογράφος». Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα σοβαρής ανάλυσης της τέχνης του σινεμά στην Ελλάδα κάτω από τη διεύθυνση του Βασίλη Ραφαηλίδη και με συμμετοχή ανθρώπων που έμελλε να αλλάξουν την πορεία του Ελληνικού κινηματογράφου όπως η Φρίντα Λιάππα, η Τόνια Μαρκετάκη, η Θόδωρος Αγγελόπουλος  κ.α. Με τη δουλειά τους γεννήθηκε το ρεύμα του που ονομάστηκε «Νέος Ελληνικός κινηματογράφος». Είχε ξεχωριστή αξία για δυο τουλάχιστον λόγους: Πρώτον, άνοιξε ένας διαφορετικός δρόμος απέναντι στο εμπορευματοποιημένο σινεμά της παντοκρατορίας των αστέρων και των εταιριών παραγωγής μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της αναφοράς στον πραγματικό κόσμο, σε αληθινούς ανθρώπους της εργατικής τάξης, στη ζωή και τα προβλήματά τους. Δεύτερον, ο δημιουργός – σκηνοθέτης διεκδικεί τον έλεγχο πάνω στο προϊόν του, το οποίο θεωρείται αποκλειστικά καλλιτεχνικό. Οι επιρροές από τα πρωτοποριακά κινηματογραφικά ρεύματα της περιόδου και κυρίως το Γαλλικό «Νέο κύμα» είναι παραπάνω από εμφανείς. Μέσω του περιοδικού οργανώθηκαν προβολές που μετατρέπονταν σε εστίες συζήτησης, προβληματισμού και αντίστασης στη χούντα.
Με την μεταπολίτευση, η Αλίντα περνά στη δημιουργία ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους για φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η δημόσια  τηλεόραση, η ΔΕΗ. Ενδεικτικά: «Καρβουνιάρηδες»-1977, «Σπάτα»-1978, «Ανθρώπινα Δικαιώματα» (10 ημίωρα-1978), «Θέατρο στο βουνό»-1975, «Γυναίκες» (6 ημίωρα-1990), «Όλοι εμείς»-1994, «Αθήνα» (1995). Η οπτική της στάθηκε πάντα και με άποψη από τη σκοπιά των απλών ανώνυμων ανθρώπων, αυτοί είναι οι αληθινοί της ήρωες, η πραγματική δύναμη που κινεί την ιστορία. Παράλληλα είχε μεταφραστικό και συγγραφικό έργο («Φιλμογραφία ταινιών μικρού μήκους (1930-1979, «Λεξικό Ταινιών Μικρού Μήκους» (1992)).
Η τριλογία για τις γυναίκες αποτελεί την κορύφωση του έργου της.  Κόντρα σε ένα ιστορικό και καλλιτεχνικό πρόταγμα που καλούσε την εργατική τάξη της Ελλάδας να ξεχάσει τις πληγές του εμφυλίου και τις ξεπερασμένες διακρίσεις «αριστερά – δεξιά» και να συμφιλιωθεί ως έθνος, –στο οποίο δυστυχώς «τσίμπησαν» ένα σωρό μετανοημένοι αριστεροί-, η Αλίντα επέμεινε να ξανανοίξει και να «σκαλίσει» τα δύσκολα και δυσάρεστα κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας: Ποιοί και ποιές ακριβώς αντιστάθηκαν στη Γερμανική κατοχή (Πουλιά στο βάλτο); Πώς αντέμειψε στις γυναίκες της αντίστασης το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος (Η ζωή στους βράχους); Είκοσι-τριάντα χρόνια μετά, τι έμελλε να συμβεί στις ίδιες και στη νέα γενιά που επέμενε να αγωνίζεται (τα κορίτσια της βροχής); Η Αλίντα αναζήτησε και βρήκε δεκάδες γυναίκες που είχαν δόσει τον καλύτερο εαυτό τους σ’αυτές τις μάχες και  υπομονετικά τις έπεισε ότι αξίζει τον κόπο να διηγηθούν τις ιστορίες τους: Ότι πάλεψαν το ναζισμό, για μια ελέυθερη και σοσιαλιστική Ελλάδα και ανταμείφθηκαν με εξορίες, εξευτελισμούς και βασανιστήρια ενώ οι θύτες τους δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Και δεκαετίες μετά στέκονται όρθιες και αμετανόητες γι’αυτό. Και τα τρία ντοκιμαντέρ είναι γροθιά στο στομάχι. Χωρίς ανάπαυλες, χωρίς μουσικές παρεμβολές και προσπάθεια «απάλυνσης» του πόνου. «...δεν θέλω να αναπνεύσει κανείς! Αυτές δεν ανέπνευσαν. Έχει να κάνει με το περιεχόμενο η επιλογή αυτή...Εγώ θέλω να ταρακουνήσω το θεατή. Δεν είναι ταινίες ψυχαγωγίας. Είναι ταινίες για να βγεις έξω και να πάρεις το όπλο». Η Αλίντα δεν χαριζόταν σε κανέναν και μιλούσε έξω απ’τα δόντια.

Αμοιβές των μηχανικών που κινούνται αρκετά κάτω, ακόμη και από τα 586 ευρώ (μικτές αποδοχές)

Αναδημοσίευση από εδώ. Πέφτουν από τα σύννεφα κάποιοι...
Στο θέμα της «μισθοδοσίας Διπλωματούχων Μηχανικών & τεχνικού Προσωπικού, ως έκτακτων μισθωτών Σύμβασης Εργασίας 8μηνης διάρκειας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ)» αναφέρεται ο Αθανάσιος Κακάλης πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή-παρέμβαση του προς τον Αρθούρο Ζερβό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ.
Ειδικότερα στην επιστολή σημειώνεται ότι: «Εδώ και δύο μήνες περίπου, παρακολουθούμε τουλάχιστον «αμήχανα» τις εξελίξεις αναφορικά με τη μισθοδοσία των έκτακτων μισθωτών σας, που προσλήφθηκαν στις 10.07.2013 με Συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), στους οποίους περιλαμβάνονται και συνάδελφοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί.
Πριν από οτιδήποτε άλλο, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας ότι μετά από πάρα πολύ καιρό και με δεδομένη την παρούσα συγκυρία, έστω και με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ Α.Ε. δίνει ευκαιρία απασχόλησης και σε Διπλωματούχους Μηχανικούς. Στη συνέχεια όμως, οφείλουμε να διατυπώσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το μισθολογικό καθεστώς που διέπει όλο το τεχνικό Προσωπικό αυτών των Συμβάσεων (σύμφωνα με το Ν. 4093/2012), με προεξάρχοντες και πλέον θιγόμενους, τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Για τους τελευταίους ειδικότερα, δεν είναι απλά ισχυρισμός, αλλά αποτελεί γεγονός επιεικώς απαράδεκτο, όταν:

-Η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας αφορά επιστήμονες, που διαθέτουν αυξημένα τυπικά και ακαδημαϊκά προσόντα (ανώτατες πανεπιστημιακές – πολυτεχνικές σπουδές, σε πολλές περιπτώσεις και μεταπτυχιακού επιπέδου),

- Εργάζονται στις επικίνδυνες, ανθυγιεινές και περιβαλλοντικά επιβαρυμένες συνθήκες στην «πρώτη γραμμή της ηλεκτροπαραγωγής», όπως είναι τα Ορυχεία του ΛΚΔΜ,

- Προσφέρουν την εξειδικευμένη επιστημονική τους γνώση και τη διαθέσιμη εργοταξιακή εμπειρία τους,

- Άσχετα από τη Σύμβαση που έχουν υπογράψει, σύμφωνα με την επαγγελματική τους άδεια, έχουν συγχρόνως όλες τις ποινικές και διοικητικές ευθύνες που αναλογούν στη θέση που κατέχουν στο εργοτάξιο ως Μηχανικοί

Η μεγαλύτερη βιομηχανική Επιχείρηση της Χώρας «επιτρέπει στον εαυτό της», καταβολή μηνιαίων μισθών που κινούνται αρκετά κάτω, ακόμη και από τα 586 € (μικτές αποδοχές). Και αυτό, διότι πέραν των άλλων, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί δεν ασφαλίζονται απευθείας στο Ι.Κ.Α., αλλά στο Ε.Τ.Α.Α. / Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., με ιδιαίτερα επιβαρυντικές εισφορές που δεν λαμβάνονται υπόψη στη συγκεκριμένη Σύμβαση Εργασίας, οπότε ο μεν μηνιαίος μισθός τους είναι σαφώς μειωμένος συγκριτικά με το νομικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό, η δε εργασία ευτελιζόμενη πλέον, καταλήγει ουσιαστικά «να γίνεται εθελοντική»! Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως άμεσα εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες που έχετε ως Επιχείρηση στα πλαίσια της θεσπισμένης διαβούλευσης που υπάρχει με την Ελληνική Κυβέρνηση (Ερμηνευτική Εγκύκλιος - Περίπτωση 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.11 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012), προκειμένου οι εν λόγω έκτακτοι μισθωτοί (Διπλωματούχοι Μηχανικοί και το τεχνικό Προσωπικό) να πληρώνονται «αξιοπρεπώς» και όπως «αρμόζει» για την εργασία που προσφέρουν, όπως επίσης να αρθούν οι ανισότητες και η περαιτέρω δημιουργία μισθωτών της ίδιας κατηγορίας / θέσης, με διάφορες στάθμες οικονομικών απολαβών και άλλων κινήτρων».

Ξαφνικό θάνατο αλά ΕΡΤ ετοιμάζουν για την αμυντική βιομηχανία

Αναδημοσίευση από Ίσκρα

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ! ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΠΙ 3,5 ΜΗΝΕΣ !
Την επίσπευση ενός προαναγγελθέντος εθνικού και βαθιά αντεργατικού και αντιπαραγωγικού εγκλήματος σχεδιάζουν από κοινού η κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου και η Τρόικα, με τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) και της ΛΑΡΚΟ, ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε "λουκέτα" και μαζικές απολύσεις των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση, όσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), προκρίνει ένα σχέδιο "διάσπασης" της επιχείρησης σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πολιτικό τμήμα της επιχείρησης σχεδιάζεται να καταργηθεί, κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Για την ΕΛΒΟ, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί άμεσα "εκκαθαριστής", ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων-φιλέτων.
Από την πλευρά της, η τρόικα, όπως ανέφερε την Τρίτη 3/9 η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, απαιτεί την άμεση υπαγωγή των αμυντικών βιομηχανιών σε καθεστώς πτώχευσης και το οριστικό "λουκέτο" των εργοστασίων, πράγμα που θα οδηγήσει στην απόλυση 2.200 εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων παραμένει απλήρωτη εδώ και πάνω 3 μήνες, ενώ ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να μην λάβουν καν τις αποζημιώσεις απόλυσης!
Οι παραπάνω κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι οποίες ήδη επιχειρείται να παρουσιασθούν ως "προτάσεις" τις οποίες η Τρόικα απορρίπτει, θα έχουν ακριβώς την ίδια κατάληξη με τις τροϊκανές απαιτήσεις,  δηλαδή τη διάλυση και το ξεπούλημα  της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας καθώς και μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.
Η κυβέρνηση των λουκέτων και της φτωχοποίησης, με τις αποφάσεις της, αφενός μεν έδωσε συγχωροχάρτι στις διοικήσεις που διορίζονταν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στην κακοδιαχείριση που υπήρχε σε αυτές. Αφετέρου, όσον αφορά αυτές τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία οδηγούνται σε "αναδιάρθρωση", καθώς και την ΕΛΒΟ, η οποία οδηγείται σε "ειδική εκκαθάριση", τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν είναι, καταρχάς, η συρρίκνωση του παραγωγικού τους έργου με πολλαπλά επακόλουθα στην εθνική οικονομία ,δεύτερον απολύσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν και να ξεπεράσουν το 60% του προσωπικού.
Οι μόνες που επωφελούνται από την διάλυση και τον τεμαχισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, γερμανικές, γαλλικές και αμερικάνικες, που δεσπόζουν στις προμήθειες εξοπλιστικών, αμυντικών και άλλων συστημάτων τέτοιου είδους και τέτοιου χαρακτήρα που αγοράζει και η χώρα μας. Επιπλέον, ωφελούνται οι μεσάζοντες και, κατ' επέκταση, ορισμένοι θύλακες του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, καθώς οι "γκρίζες" προμήθειες δεν γίνονται κατά τεκμήριο για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά κάτω από τις πιέσεις και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ καθώς και για ιδιοτελείς σκοπούς και μίζες, οι οποίες διακινούνται όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό αλλά και σε άλλους διεφθαρμένους θύλακες του δημόσιου τομέα.
Η διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας οδηγεί τη χώρα στο να μετατραπεί ακόμα ταχύτερα σε παραγωγική και κοινωνική έρημο, με διαλυμένο τον παραγωγικό της ιστό, τους εργαζόμενους στην ανεργία και τις ένοπλες δυνάμεις να αναγκάζονται να προμηθεύονται αμυντικό εξοπλισμό από ξένες εταιρείες με ανυπολόγιστες ζημίες για την εθνική άμυνα αλλά και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Κάλεσμα του ΣΜΗΒΕ για τη ΔΕΘ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μ. Αλεξάνδρου 49 • Τ.Κ. 54643 Θεσ/νίκη • Τηλ.-Fax: 2310 269887 • smhbe@smhbe.grwww.smhbe.gr
Θεσσαλονίκη 29/08/2013
Αρ. πρωτ.8203
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ. - ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης .
Μετά από το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις των 2.600 εργαζομένων της, ήρθαν οι χιλιάδες «διαθεσιμότητες» δημοσίων υπαλλήλων σε υγεία, παιδεία, τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ χιλιάδων καθηγητών, υγειονομικών υπαλλήλων και υπαλλήλων στους δήμους. Γιατί στόχος της κυβέρνησης μέσω της «διαθεσιμότητας» και «κινητικότητας» είναι:
  • η καταστρατήγηση των βασικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων
  • η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων
  • η αποδόμηση και πλήρης απαξίωση του Δημόσιου τομέα και κατ επέκταση η εκποίησή του
Την ίδια στιγμή, πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου μας βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης.
Καλούμε τους διπλωματούχους μηχανικούς να αντισταθούν στα σχέδια αποδόμησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας, τα οποία προωθούν κυβέρνηση και τρόϊκα, γιατί τα μέτρα αυτά δεν δίνουν καμιά προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση, αφού όχι μόνο στερούνται κάθε αναπτυξιακής διάστασης, αλλά και βαθαίνουν την ύφεση.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τις απειλές και με κοινό μέτωπο να αποκρούσουν την βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης.
Καλούμε τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά, για να αναδειχθεί μεταξύ άλλων και η πολυμέτωπη επίθεση εναντίον των Μηχανικών και του Τεχνικού Κόσμου:
  • Ενάντια στην ισοπέδωση και τη απαξίωση του Έλληνα μηχανικού και γενικότερα των Ελλήνων επιστημόνων
  • Ενάντια στην πολιτική της ανεργίας , που αναγκάζει πλήθος συναδέλφων να αποχωρεί από το επάγγελμα
  • Ενάντια στην πολιτική εξώθησης σε μετανάστευση των νέων, και όχι μόνο, πλέον, Ελλήνων επιστημόνων
  • Ενάντια στη μονοδιάστατη πολιτική της είσπραξης και της άδικης φορολόγησης, χωρίς ίχνος αναπτυξιακού χαρακτήρα
  • Ενάντια στην οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών και στην τελμάτωση οποιασδήποτε αναπτυξιακής δραστηριότητας,
  • Ενάντια στις μεθοδεύσεις και πρακτικές που εφαρμόζονται στο ασφαλιστικό μας σύστημα, που ναυαγεί κάθε μέρα και περισσότερο , μετά και την κλοπή του αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ.
Είναι ανάγκη τώρα να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στη βαρβαρότητα που ζούμε, μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Όλοι στη μεγάλη πανελλήνια συγκέντρωση και διαδήλωση της ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, 6μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια στην πορεία διαμαρτυρίας, μαζί με όλες τις Συλλογικότητες εργαζομένων που μαζικά θα συμμετάσχουν 
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος


Αθανάσιος Κολότσιος
Η Γεν. Γραμματέας


Μαρία Αντωνιάδου

Τα υποβρύχια δίκτυα ενέργειας θα παρασύρουν και την Κρήτη στο βυθό!


Δελτίο τύπου   3 Σεπτεμβρίου 2013
ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΒΥΘΟ!

To 1974 o Χένρι Κίσινγκερ έλεγε «Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε τα έθνη.
Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο». Με τα σημερινά δεδομένα, για να αποδοθεί το ίδιο νόημα θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη «πετρέλαιο» με τις λέξεις «ενεργειακοί πόροι» και  «ενεργειακά δίκτυα».
Σήμερα, ο ιδιαίτερα συγκεντρωμένος σε λίγα χέρια -διεθνώς και σε επίπεδο Ε.Ε.- τομέας της ενέργειας, δεν έχει διλήμματα «καθαρής» και «βρώμικης» ενέργειας. Οι ίδιοι κολοσσοί προωθούν όλα τα είδη ενέργειας, ανάλογα με τη συγκυρία που διαμορφώνεται.
Πολύ περισσότερο, δεν έχει διλήμματα για τους τρόπους που θα χρησιμοποιήσει για να επιβάλει τον έλεγχο του τομέα της ενέργειας. Αν η οικονομία και η πολιτική δεν αρκούν, δε διστάζει να προχωρήσει με τη βία.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι θεωρητικά. Είναι αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, σε καιρό κρίσης, κάποιοι έχουν την πολυτέλεια να διαμορφώνουν με κάθε μέσο την «επόμενη ημέρα», όπως την αντιλαμβάνονται κι όπως τους συμφέρει. Στις γεωπολιτικές αυτές συγκρούσεις, ο τομέας της ενέργειας έχει κυρίαρχη θέση. Ο καθορισμός του «μίγματος ενέργειας» (πυρηνικά, άνθρακας, υδρογονάνθρακες, βΑΠΕ, τώρα και σχιστολιθικό αέριο), οι όροι ελέγχου των πόρων και των δικτύων μεταφοράς με αγωγούς και υποβρύχια καλώδια, περνάνε μέσα από την εξαθλίωση των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και κολυμπώντας στο αίμα τους.
Ήδη έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η πολιτική για τις ΑΠΕ είναι μια αδιαφανής πολιτική που σχεδιάζεται με βάση τις πρωτοβουλίες της αγοράς και όχι με ορθολογικά κριτήρια και τεχνικοοικονομικά δεδομένα. Κυρίως, όχι με κοινωνικά δεδομένα! Τα όποια αιτήματα για ενημέρωση και συμμετοχή στις αποφάσεις της κοινωνίας και για όλα τα υπόλοιπα θέματα ενέργειας, συναντούν άρνηση, όχι μόνο για τους ίδιους λόγους που συνάντησαν μέχρι σήμερα –περί ελεύθερης αγοράς-, αλλά και για πολλούς άλλους. Ισχυρίζονται ότι ανήκουν στη σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής –εννοώντας τις διεθνοποιημένες αγορές- και ότι οι χειρισμοί ανήκουν στους ειδικούς κι ας είναι η κοινωνία που πληρώνει τις συνέπειες.
Τα «διευρωπαϊκά δίκτυα» ενέργειας, που εύκολα εκτείνονται σε μη ευρωπαϊκό χώρο, ανάλογα με τις συμμαχίες που διαμορφώνονται (όπως αγωγός ΤΑΠ, διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα μέσω Κρήτης) δεν σχεδιάζονται για να ενώσουν τους λαούς του πλανήτη, αλλά τα συφέροντα των εκάστοτε συμμάχων, στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποίησης του ελέγχου και των κερδών των ομίλων στον τομέα της ενέργειας.
ΠΟΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ;