Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Με απευθείας ανάθεση δόθηκε στον ΑΚΤΩΡΑ ο λιγνίτης της Φλώρινας


Στην εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα οδεύει το αξιόλογο δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, με την υπογραφή (την περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου) του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος εγκρίνει την απόφαση της επιτροπής να κηρύξει πλειοδότη την ιδιωτική εταιρεία. 
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τον πρώτο ιδιώτη, όχι απλώς να επενδύσει στο λιγνίτη για 50 χρόνια, αλλά και για να παραγάγει φθηνό ρεύμα, αν κτίσει εργοστάσιο στη Μελίτη, ανταγωνιζόμενος τη ΔΕΗ. 
Ας σημειωθεί ότι στη Μελίτη έχει εργοστάσιο και η ΔΕΗ και μάλιστα είναι η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Επιχείρησης της δεκαετίας του '90, που την τροφοδοτούσε το ορυχείο. Η πτώχευση της εταιρείας ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, που το εκμεταλλευόταν, και η εγκατάλειψή του για 15 και πλέον χρόνια, προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων στη μονάδα. 
Οι εργαζόμενοι 
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι και εκφράζουν αιτήματα τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον με τα στοιχεία της σύμβασης που έγιναν γνωστά στην επιτροπή της Βουλής. 
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει έως και 126 εκατ. τόνους λιγνίτη (τεχνικά απολήψιμη ποσότητα). Ο όμιλος Μπόμπολα είχε εξαρχής σχέδιο για λιγνιτική μονάδα. 
Κατά την περίοδο του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison (ΕΛΠΕ και Edison), για τη δημιουργία μονάδας είτε ιδιωτικής ή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Αλλά υπάρχει ήδη εκεί η πλέον σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ τώρα, που θα εξαρτάται από το μισθωτή του ορυχείου για την τροφοδοσία της. 
Η επιτροπή των πανεπιστημιακών, που είχε συσταθεί για να αξιολογήσει τις προσφορές των ιδιωτών, είχε καταλήξει στον πλειοδότη από τον Οκτώβριο του 2010 και αφού μεσολάβησε και απόφαση του ΣτΕ, υπεγράφη τελικά, έπειτα από τρία χρόνια. Ηταν μάλιστα ο δεύτερος διαγωνισμός για το ορυχείο. 
Στοιχεία για τη σύμβαση που θα υπογραφεί και στη συνέχεια θα περάσει από τη Βουλή, έδωσαν στην αρμόδια επιτροπή υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με όσα είπαν, η σύμβαση προβλέπει: 
* Δεκαπέντε χρόνια εκμετάλλευσης, με δικαίωμα παρατάσεων, που θα δώσουν δυνατότητα εκμίσθωσης συνολικά έως και για 50 χρόνια. 
* Μισθώματα στο Δημόσιο τα οποία θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια, με τιμές 2012. 
* Να δημιουργήσει ο μισθωτής 456 θέσεις εργασίας την πρώτη τριετία, με 244 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 212 υπεργολάβους, ενώ θα πρέπει να προσλάβει κατά προτεραιότητα ανέργους των εταιρειών ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και των Ορυχείων Αμυνταίου. 
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι στην περιοχή. Ωστόσο, θέτουν αιτήματα τα οποία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, δεν έχουν ικανοποιηθεί. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι: 
* Ο μισθωτής δεν έχει καμία δέσμευση ή υποχρέωση να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες εδαφών που καταλαμβάνει επί χρόνια το ανενεργό ορυχείο ή τους επαγγελματίες που δεν πλήρωσε ο προηγούμενος μισθωτής. 
* Δεν υπάρχει καμία δέσμευση του μισθωτή αν δεν απασχολήσει υπεργολάβους της περιοχής. 
* Δεν προβλέπονται κυρώσεις αν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου