Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Μιχάλης Σάλλας, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι


H ιστορία, την οποία θ' αρχίσουμε να διηγούμαστε, αρχίζει πριν ένα τέταρτο του αιώνα. Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο "αρχάγγελος της κάθαρσης", ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γεγονός που αν τολμούσες να το προβλέψεις άλλο ένα τέταρτο του αιώνα νωρίτερα, θα σε παίρνανε για μουρλό.

Ο Μητσοτάκης εμφορείται από νεοφιλελεύθερες ιδέες, με τις οποίες ονειρεύεται ν' αλλάξει την χώρα. Έτσι, επιλέγει ως στενούς συνεργάτες του δυο μεγάλους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και θαυμαστές του Φρήντμαν, τον...Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, στους οποίους εμπιστεύεται βασικά υπουργεία-φορείς των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων (δημοσίων έργων αρχικά και κατόπιν οικονομίας-οικονομικών στον πρώτο, εμπορίου και βιομηχανίας-ενέργειας στον δεύτερο). Αυτή η τριανδρία (στην αρχή συμμετείχε και ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς) σχεδίασε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο περιλάμβανε σχεδόν τα πάντα, από τις δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Παράλληλα δε, προώθησε την "απελευθέρωση" της αγοράς μέσω της κατάλυσης κάθε κρατικού ελέγχου, από την τιμή του ψωμιού μέχρι την εκτέλεση μεγάλων τεχνικών έργων. Το ότι σε όλους αυτούς τους τομείς τα έκανε ρόιδο, δεν θα μας απασχολήσει εδώ. Εκείνο που θα μας απασχολήσει είναι ότι ανάμεσα σε όσα έβγαλε στο σφυρί εκείνη η κυβέρνηση, ήταν και μια μικρή τράπεζα στα πρόθυρα της πτώχευσης: η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρώτη παρένθεση. Για την ακρίβεια, η Τράπεζα Πειραιώς πουλιόταν από την Εμπορική Τράπεζα, της οποίας ήταν θυγατρική. Της Εμπορικής Τράπεζας ήταν ιδιοκτήτης το ελληνικό δημόσιο, το οποίο την είχε πάρει από τον Στρατή Ανδρεάδη το 1975, επί ημερών Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να την εξυγιάνει (με λεφτά του ελληνικού λαού, φυσικά). Επί ημερών Μητσοτάκη, η Εμπορική Τράπεζα "ξεφορτώθηκε" επτά θυγατρικές της. Η τελευταία θυγατρική της, η Ιονική Τράπεζα, πουλήθηκε το 1999 στην Alpha Bank. Το 2006, η Εμπορική αγοράστηκε από την γαλλική Credit Agricole, απ' όπου την πήρε και την απορρόφησε το 2013 η Alpha Bank. Ωραίο παράδειγμα για το πως κάποιοι πλουτίζουν απ' αυτά που φτιάχνει (ή εξυγιαίνει) ο λαός με τους φόρους του. Κλείνει η παρένθεση.

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

«Εξαφανίζεται» το ΤΕΕ λόγω... εισφορών

Το ίδιο το ΤΕΕ όμως αντιστέκεται στην κατάργηση της ασφάλισης ιδιότητας...



Aμεση ένταξη και των ελεύθερων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ζήτησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή το 80% των πολιτικών μηχανικών είναι ανασφάλιστο.

Όπως τόνισε, τον Μάρτιο τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις διαγραφής των μηχανικών από το ΤΕΕ "επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές".

Στην ίδια κατεύθυνση και με πολύ υψηλούς τόνους και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την δυνατότητα αυτή στους ελεύθερους επαγγελματίες λέγοντας ότι "κινδυνεύουν με αφανισμό" λόγω ασφαλιστικού.

Αν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αντί να προσπαθούμε να τους εξαφανίσουμε νομοσχέδιο, νομοσχέδιο, καλύτερα να τους το πούμε" τόνισε ο κ. Στασινός. "Αλλιώς ας τους συμπεριλάβουμε στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού. Καταλαβαίνω ότι είναι τεράστιος όγκος δουλειάς για τις τράπεζες, γιατί καλώς ή κακώς στην Ελλάδα είναι πολλοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά δεν είναι επιχείρημα ότι επειδή δεν το αντέχει ο μηχανισμός των τραπεζών δεν μας ενδιαφέρουν".

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ψηφίστηκε η ντροπολογία για τα γήπεδα, αλλά το τοπίο παραμένει θολό

http://paratiritis-fx.blogspot.gr/

Με τις ψήφους όλων των εκπροσώπων των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ, χρυσή αυγή, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ΠΟΤΑΜΙ) εκτός του ΚΚΕ, πέρασε η ντροπολογία που εξαιρεί τα γήπεδα των μεγάλων ομάδων από την νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά και δημόσια έργα και κτίρια.
Οι πατέρες και οι μητέρες του έθνους, αναγνώρισαν σχεδόν ομόθυμα ότι όλη η Ελλάδα προσκυνάει σώβρακα και φανέλες και συνεπώς καλύτερα με τους οπαδούς παρά εναντίον τους. Παραδέχτηκαν ακόμη, ότι καλύτερα η Ελλάδα να αναστενάζει στα γήπεδα, παρά για τα μέτρα που της πέφτουν στο κεφάλι.
Η εθνομητέρα κ. Αυλωνίτου, ντυμένη στα κιτρινόμαυρα, συγκλόνισε το κοινοβούλιο όταν βρήκε ένα ειδικό κενό νόμου που της είχε δώσει σκονάκι ο αγαπημένος όλων των κυβερνήσεων. Το ειδικό κενό νόμου αφορούσε γήπεδα στα οποία οι δρόμοι που είχαν την ατυχία να περνούν από μπροστά τους, βυθίζονται από μόνοι τους για να μην εμποδίζουν τα σχέδια του Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ο εθνοπατέρας Γεώργιος Πάντζας, έδωσε μια μοναδική παράσταση θυμίζοντας τις καλύτερες στιγμές του ως ηθοποιού, σε όσους δεν κατόρθωναν να θυμηθούν καμία. «Αρκεί να με θυμούνται οι ΑΕΚτζήδες όταν θα πάνε να ψηφίσουν» φέρεται να δήλωσε κατερχόμενος του βήματος της Βουλής, ο κ. Πάντζας.
Με μεγάλη αγωνία ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Σε περίπτωση που σας διέφυγε, θέλουμε και εμείς να γλύψουμε τον κ. Μελισσανίδη» είπε ο εκπρόσωπος τους. «Όχι μόνο ψηφίζουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αλλά το είχαμε ζητήσει  και με ερώτηση μας για το Κέντρο Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού, που είμαστε και οι μόνοι που το θυμόμαστε με αυτό το μεγαλόπνευστο όνομα». Ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι κ.Κακλαμάνης και Χατζηδάκης."Αμα τα κάνει όλα ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς τι θα κάνουμε; τεμπέληδες θα γίνουμε;' φέρεται να παραπονούνταν στο καφενείο της Βουλής.
Ικανοποιημένος δήλωσε ο χρυσοπληρωμένος μάνατζερ κ. Ανδριόπουλος που μετά το πετυχημένο μοντέλο «μνημόσυνο με ξένα κόλυβα» που εφάρμοσε στο Καραισκάκη και την Λάρισα, κόντεψε να βγει νοκ-άουτ λόγω κάτι ξεροκέφαλων που διαβάζουν περισσότερο και μάλιστα χωρίς έξτρα αμοιβή.  «Μας ξελάσπωσαν οι εθνοπατέρες» φέρεται να είπε κερνώντας το μαγαζί.
Δηλώσεις όμως έκαναν και οι ξεροκέφαλοι. Με την γνωστή ξινίλα που τους διακρίνει επεσήμαναν ότι η ντροπολογία είναι στάχτη στα μάτια των οπαδών που όπως όλοι ξέρουμε δεν τα έχουν και ορθάνοιχτα. Η ξύλινη δήλωση που έγινε αποκλειστικά στον Παρατηρητή επισημαίνει:
"Παραμένει αβέβαιη η δυνατότητα επίσπευσης στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ και της υπογειοποίησης μπροστά από αυτό, για τους παρακάτω λόγους:

Αυξήσεις τελών στους αναχωρούντες επιβάτες των αεροδρομίων της Fraport

Δεν πρόλαβαν να ιδιωτικοποιηθούν τα αεροδρόμια και η Fraport άμεσα αύξησε το φόρο ανά επιβάτη, αφού πρώτα τους δανείσαμε και τους εγγυηθήκαμε και επιστροφή χρημάτων για να τα πάρουν...


H Astra Airlines εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι, με απόφαση της Fraport Greece και με άμεση ισχύ από 11 Απριλίου 2017, οι αναχωρούντες επιβάτες από τα αεροδρόμια Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κω, Λέσβου, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χανίων είναι υποκείμενοι φόρου, ανά επιβάτη, ως εξής:

-στα δρομολόγια των χαρακτηρισμένων άγονων γραμμών φόρου 16,74 ευρώ, αντί του μέχρι τώρα ισχύοντος φόρου 0,3 ευρώ, και

-στα υπόλοιπα δρομολόγια φόρου 13,86 ευρώ, αντί του μέχρι τώρα ισχύοντος φόρου 12,3 ευρώ.

«Η Astra Airlines με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους επιβάτες, αναλαμβάνει να καλύψει το επιπλέον ποσόν του φόρου για όλα τα εισιτήρια που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής και δεν συμπεριλαμβάνουν την εν λόγω αύξηση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία αναχώρησης των επιβατών», αναφέρει η αεροπορική.

Μόνο 8.766 με «μπλοκάκι» σε 1 – 2 εργοδότες

Μεγάλες επιτυχίες το ασφαλιστικό ΣΥΡΙΖΑ....και τεράστια ταξική μονομέρεια, αλωνίζουν οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων με ΔΠΥ


Δηλώθηκαν στον ΕΦΚΑ ως «οιονεί» μισθωτοί

Μόνο 8.766 εργαζόμενοι – αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» σε 1 – 2 εργοδότες δηλώθηκαν στον ΕΦΚΑ από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ως «οιονεί» μισθωτοί! Τον περιορισμένο αυτό αριθμό εργαζομένων, για τους οποίους γίνεται επιμερισμός των εισφορών μεταξύ του ασφαλισμένου και του εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 9 του ν. Κατρούγκαλου, κατέγραψε ο ΕΦΚΑ με βάση τις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις που είχαν υποβληθεί έως και χθες.

Κυρίως από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αφού η δήλωση των εργαζομένων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και απασχολούνται στο Δημόσιο και του ΟΤΑ προβλέπεται να γίνει έως τις 28 Απριλίου, μετά τις παρατάσεις οι οποίες έχουν δοθεί.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς, επιχειρώντας να εξηγήσουν τη χαμηλή ανταπόκριση που βρίσκει η «ευνοϊκή» αντιμετώπιση (σ.ς καταβάλλουν μόνο την εργατική εισφορά και όχι την εισφορά του ελεύθερου επαγγελματία) των εργαζομένων σε 1 έως 2 εργοδότες – αμειβομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, θεωρούν ότι «είτε αποκρύπτονται συμβάσεις αυτής της κατηγορίας για φορολογικούς και άλλους λόγους (πολλοί θεωρούν πιο συμφέρουσα την έκπτωση δαπανών αν δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες) είτε δεν υπήρξαν συμφωνίες με τον εργοδότη (π.χ. για τον επιμερισμό των εισφορών ή τις νέες αμοιβές)». Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να υποβοηθήσει τη δήλωση των «οιονεί» μισθωτών, αποδέχθηκε ακόμη και τις προφορικές (μη έγγραφες) συμφωνίες. Ωστόσο, δεν έχει εκδώσει καμία εγκύκλιο – οδηγία για την αντιμετώπιση περιπτώσεων μη υποβολής ΑΠΔ εκ μέρους του εργοδότη, καθώς και για τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών εργοδότη και εργαζομένου.

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ένα Πάσχα 70 χρόνια πριν...

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΝΙΑΛΑ – Μια ξεχασμένη σελίδα…

Ένα κείμενο του ΑΠΤ*




Ήταν 12 τ’ Απρίλη του 1947. Μέρες Πάσχα. Ο λαός μας ανηφορίζει το δικό του γολγοθά, μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Μετά την απελευθέρωση από την κτηνώδη ναζιστική κατοχή, ο ηρωικός αγώνας του λαού μας για ανεξαρτησία, λαοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει ανεκπλήρωτος. Οι νέοι δυνάστες, οι αδίστακτοι αποικιοκράτες Εγγλέζοι κι ακολούθως  οι Αμερικανοί ληστές και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους, σφίγγουν αλύπητα τη θηλιά της καταπίεσης. Η ξενόδουλη άρχουσα τάξη, που στη διάρκεια της κατοχής είχε λιποτακτήσει στο εξωτερικό, επανακάμπτει και σε συνεργασία με πρώην δοσίλογους, νεόπλουτους μαυραγορίτες και υποτελείς πολιτικούς, παίρνει τα ηνία και συγκροτεί την αντιλαϊκή εξουσία της βασισμένη στην ξένη υποστήριξη. Τα καλύτερα παλικάρια του λαού μας οι γενναίοι εαμοελασίτες και οι ανταρτοεπονίτες, ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, αυτοί που όλη την προηγούμενη περίοδο της κατοχής, έδωσαν αίμα και ψυχή για τη λευτεριά και για ιδανικά κι αξίες πανανθρώπινες, τώρα διώκονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται από το κράτος της αντίδρασης και τις συνεργαζόμενες με αυτό φασιστικές συμμορίες των κεφαλοκυνηγών που αλωνίζουν αποθρασυμένοι στην ύπαιθρο. (Μπορείτε να δείτε τα όργια της “εθνικοφροσύνης” και στην Ευρυτανία στις σελίδες του “evrytan.gr”). Οι αγωνιστές  του ηρωικού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, προδομένοι από την κατάπτυστη συμφωνία της Βάρκιζας, πετσοκόβονται ανυπεράσπιστοι από τη μαύρη αντίδραση. Ιδού και ο απολογισμός της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας στην πρώτη μετα-βαρκιζιανή περίοδο: 1289 δολοφονημένοι αγωνιστές, 509 απόπειρες φόνων, 165 βιασμοί γυναικών, 31.632 βασανισθέντες, 84.931 παράνομα συλληφθέντες, 100.000 ύπό καταδίωξη,  18.767 λεηλασίες και εμπρησμοί σπιτιών, 677 πυρπολημένα αντιστασιακά τυπογραφεία και λέσχες των ΕΑΜ-ΕΠΟΝ. Τα όρια της αντοχής του λαού δοκιμάζονται σκληρά.

Έτσι οι λαϊκοί αγωνιστές  αναγκάζονται να πάρουν ξανά τον γνώριμο δρόμο της αντίστασης μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που σηκώνει το άλμπουρο του νέου απελευθερωτικού αγώνα απέναντι στους καινούργιους τύραννους. Μηχανισμοί, εξουσίες και πολεμικές μηχανές, επιστρατεύονται για να τσακίσουν το φρόνημα των εξεγερμένων. Οι αδούλωτοι αντάρτες πολεμούν κόντρα σε όλους και όλα, απέναντι σε ένα σιδερόφραχτο μοναρχικό καθεστώς  που ενισχύεται  με τις βρώμικες λίρες των Άγγλων και με τα δολάρια και τις βόμβες «Ναπάλμ» των Αμερικάνων, αυτές που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας επάνω στα κορμιά των παιδιών του λαού μας. 

Δυστυχώς Survivor

Του Στάθη


Και βεβαίως το Survivor είναι μια βαθιά πολιτική υπόθεση. Συνιστά μια προσομοίωση της κοινωνίας, έτσι όπως τη θέλει η εξουσία. Μιας κοινωνίας «ναυαγών» που αθλούνται στην πείνα.

Δύο ομάδες, που εναλλάξ η μία φυτοζωεί, η άλλη πεινάει. Δυο ομάδες ομοιότροπες, που δεν τις χωρίζει καμιά ιδεολογική ή πολιτική διαφορά (περίπου όπως τα κυρίαρχα κόμματα στη σημερινή Bουλή) και τις προσδιορίζει ο αγώνας για την καρύδα (όπως αντιστοίχως για την καρέκλα).

Η χόρτασή μου η πείνα σου, ο θάνατός σου η ζωή μου, είναι ο ύψιστος στόχος δύο ομάδων που συκοφαντούν κάθε έννοια συλλογικότητας, λογικής, ηθικής, πολιτικής και πολιτισμού. Δυο ομάδες ομοούσιες,

απολύτως υποταγμένες στους κανόνες του παιχνιδιού - στους κανόνες της εξουσίας. Δυο ευκαιριακές συνθέσεις ατόμων που πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι πρόσωπα, ότι δεν έχουν χρώματα και σημαίες, ότι μπορούν να αλλάζουν φανέλες,

ότι προσαρμόζονται

και ότι με το παράδειγμά τους μπορούν να μας εθίσουν στο αξίωμα ότι η υποταγή οδηγεί στην επιβίωση.

Το «παιχνίδι» αυτό είναι ασφαλώς μια επικερδέστατη μπίζνα για το κανάλι που το προβάλλει (και οι φιλοδοξίες του ίσως να φθάνουν έως εκεί - στα φράγκα), αλλά η δομή του βασίζεται στην παθολογία που οι εξουσίες θέλουν να δημιουργούν στις κοινωνίες, ενώ η επιτυχία του ξεπερνά και τα πιο τρελά όνειρα αυτών των εξουσιών - πράγμα που

μεταθέτει την ευθύνη για αυτήν την επιτυχία στην κοινωνία. Κι αυτό δεν είναι οξύμωρο. Το Survivor δεν είναι μόνον ένας παραμορφωτικός καθρέφτης στον οποίον μεγεθύνονται κοινωνικές παθολογίες, αλλά και ένα κάτοπτρο μέσα στο οποίο μεγάλο μέρος της κοινωνίας βλέπει αυτά που συμβαίνουν στην ίδια. Και ταυτίζεται.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στη διάλυση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr           

                                                                                                               
Αθήνα, 10-4-2017
Αρ. Πρωτ. : 7084
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Όχι στη διάλυση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
         
Η επιλογή της κυβέρνησης να υπερβεί ακόμα και αυτές τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου για τη Δ.Ε.Η.  και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να προχωρήσει σε ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της Δ.Ε.Η., ορυχείων της και υδροηλεκτρικών μονάδων συνιστά μείζων ζήτημα.
Αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να την απαξιώσουν, ήρθε η σημερινή συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημα υπογράφοντας το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Ήδη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου την έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της διάλυσης και της χρεοκοπίας. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ σημαίνει ότι χάνεται το δημόσιο εργαλείο για την ηλεκτροδότηση του λαού και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκχωρηθούν σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και η διαχείριση των νερών.
Η ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ σημαίνει ότι:
α) Θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το ρεύμα, ειδικά για τις μικρές καταναλώσεις. Υπάρχει κίνδυνος να σημάνει τέλος εποχής για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που σήμερα διασώζει τη δυνατότητα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Θα σταματήσει το καθεστώς των ρυθμίσεων – διευκολύνσεων αποπληρωμής των οφειλών και μεγάλο μέρος των καταναλωτών θα απειληθεί με διακοπές ρεύματος
β) Θα απειληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι και θέσεις εργασίας
γ) Οι περιοχές των ορυχείων και των υδροηλεκτρικών σταθμών θα περάσουν στα χέρια νέων τσιφλικάδων.

Ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε για:
Να ματαιωθεί αυτό εθνικό έγκλημα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της διάλυσης της ΔΕΗ.
Να διασωθεί η ΔΕΗ ως Δημόσια, ισχυρή Επιχείρηση, να ανασυγκροτηθεί και με αναβαθμισμένη παρουσία να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο και να μην οδηγηθεί σε καταλήστευση και διάλυση. 
Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά την αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μας πλούτου (ορυκτού και ανανεώσιμου) σε όφελος του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας.
Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, νέες θέσεις σταθερής εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και δικαιώματα.


Η ενέργεια, όπως και το νερό οφείλουν να είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά.

Αποτελέσματα εκλογών Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. (7/4/2017)
Στις εκλογές της 7/4/2017 ψήφισαν 210 Μηχανικοί Δ.Υ. Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:

Για Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ/Δ.Ε.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ
2017
2015
2012
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
138
5
67,32
128
5
72,32
124
5
72,09
Ε.Δ.Α.Κ.
64
2
31,22
32
1
18,08
39
2
22,67
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
3

1,46
3
-
1,69
9
-
5,23
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ (Λάμπρος Βουρλούμης)



14
1
7,91



ΕΓΚΥΡΑ
205


177


172


ΛΕΥΚΑ
2


3


3


ΑΚΥΡΑ
3


2


2



Για αντιπροσώπους στην Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ

ΠΑΡΑΤΑΞΗ
2017
2015
2012
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
141
6
70,50
123
5
68,72
125
5
73,10
Ε.Δ.Α.Κ.
54
2
27,00
36
2
20,11
40
2
23,39
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
5

2,50
4
-
2,23
6

3,51
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ (Λάμπρος Βουρλούμης)



16
-
8,94



ΕΓΚΥΡΑ
200


179


171


ΛΕΥΚΑ
2


1


4


ΑΚΥΡΑ
8


2


2



Για Εξελεγκτική επιτροπή

ΠΑΡΑΤΑΞΗ
2017
2015
2012
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ (Ιωάννα Καραθανάση)
89

117
1
102
1
Ε.Δ.Α.Κ. (Δημήτρης Λάμπρου)
59

41
1
57
1
ΕΓΚΥΡΑ
148

158

159

ΛΕΥΚΑ
28

21

14

ΑΚΥΡΑ
4

3

4



Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Grossraum Πεδία χώρου, επέκτασης και άρνησης. Η αλλαγή παραδείγματος στα τέλη του 20ου αιώνα

Μία in situ φωτογραφική δράση σε διάλογο με το ιστορικό κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου. 


Γιώργος Καραηλίας, Γιάννης Καρπούζης, Γιώργος Πρίνος, Παύλος Φυσάκης

Χώρος: Κτίριο Γκίνη, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (είσοδος από οδό Στουρνάρη)
Grossraum
Πεδία χώρου, επέκτασης και άρνησης. Η αλλαγή παραδείγματος στα τέλη του 20ου αιώνα

Το γεγονός ότι σήμερα διαμορφώνονται Grossraum
και επομένως υποδαυλίζεται ένας πόλεμος δεν είναι σε
καμία περίπτωση χειρότερο και πιο τρομαχτικό από ότι
άλλοι σεισμοί προηγούμενων αιώνων.
Γιατί να φοβάμαι τον Μπέχεμοθ πιο πολύ από τον Λεβιάθαν;

Καρλ Σμιτ, 1939
Τα κείμενα του Καρλ Σμιτ, του γερμανού νομικού του 20ου αιώνα, εκφράζουν και νομιμοποιούν την επεκτατική δίψα, την κατάληψη χώρου και την επιθετική στρατηγική της κυρίαρχης αστικής τάξης της Γερμανίας – συμπεριλαμβανομένου του τρίτου ράιχ – που οδήγησαν ακολούθως στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Το Grossraum είναι ο πραγματικός χώρος έκτασης των συμφερόντων και της κυριαρχίας ενός κράτους, το δίκτυο της επιρροής, η άσκηση της νομοθέτησης, η δυνατότητα επιβολής καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης. Με άλλα λόγια, μιλώντας για το σημερινό κυρίαρχο παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εν πολλοίς μία μορφή καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που αποκρίνεται πλήρως στην παραπάνω σμιτιανή θεώρηση: η κρίση δεν είναι παρά μία μη αναμενόμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εντός ενός ουδέτερου χρόνου που επιβάλλεται από τις κυρίαρχες ελίτ στους λαούς μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αν, ωστόσο, μοιάζει απλοϊκό και ανιστορικό να συγκρίνεται η επεκτατική πολιτική του τρίτου ράιχ με τη σημερινή Μπούντεσταγκ και την Ευρωπαϊκή τραπεζική πολιτική άλλο τόσο είναι ανιστορικό, ή καλύτερα εντός της κυρίαρχης ιδεολογίας, να αποκρύπτεται πως ο πόλεμος με τα κανόνια και ο πόλεμος με τις τράπεζες, η πραγματική κατοχή εδαφών και η τεχνικο-νομοθετικο-οικονομική κατοχή προέρχονται από το ίδιο δόγμα, τον μείζονα χώρο και είναι αποτέλεσμα του ίδιου οικονομικού μοντέλου, εκείνου που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε τάξεις.
Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι τα δίκτυα των καπιταλιστικών και  θεαματικών ροών είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ παγκόσμια και σε ένα βαθμό άυλα. Ο ίδιος ο Σμιτ αναγνωρίζει πριν από εκατό χρόνια τις ΗΠΑ και το "δόγμα Μονρόε" ως το πρώτο υλοποιημένο Grossraum. Η σύγχρονη παγκόσμια τάξη επιτίθεται σήμερα μέσω μίας υπεροπλίας εργαλείων: πόλεμοι, βιοτεχνολογία, τράπεζες, εθνικιστικά μορφώματα, ανεργία, κυρίαρχη κουλτούρα, φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, έλεγχος, κράτος.  

Εντός ενός τέτοιου μοντέλου εκμετάλλευσης, θέση μας σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι η αναγνώριση πως τα συμπτώματα πάνε στο ίδιο βάθος με τις δομές και συνακόλουθα συγκροτούμε αρνήσεις σε όλη την έκταση του κοινωνικοπολιτικού φάσματος με μόνο στόχο την αναίρεση του φάσματος αυτού. Η παρέμβαση και επανάχρηση ενός δημόσιου χώρου και ειδικά του κτιρίου Γκίνη, ιστορικά αντιθετικού – συμβολικά και πρακτικά – στις εκάστοτε εξουσιαστικές μορφές, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση των συμμετοχικών και συλλογικών τρόπων έκφρασης και δράσης ενάντια σε κάθε επιβαλλόμενo Grossraum.







Στη Fraport από σήμερα τα 14 αεροδρόμια

Πηγή. Έφτασε η ανάπτυξη...



Το επενδυτικό πρόγραμμα της παραχωρησιούχου ανέρχεται για την πρώτη 4ετία της παραχώρησης στα 400 εκατ. Το ποσό είναι κατά 70 εκατ. υψηλότερο από αυτό που προβλέπεται στη σύμβαση και τα 95 εκατ., εκ των συνολικά 400, προορίζονται για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Ολοκληρώνεται σήμερα με την καταβολή, εκτός απροόπτου, του εφάπαξ τιμήματος 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece. Χρειάστηκαν δηλαδή τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, την 1η Απριλίου του 2013, περισσότερα από δύο χρόνια από την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή στις 25 Νοεμβρίου του 2014 και η μετατροπή της παραχώρησης σε μνημονιακή υποχρέωση κατόπιν απαίτησης των δανειστών για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Χρόνοι και πιέσεις που δοκίμασαν την υπομονή και τις αντοχές του επενδυτή, των τοπικών κοινωνιών αλλά και των εργαζομένων.
Η πρώτη πτήση υπό τον έλεγχο της Fraport έγινε στις 00:20 μετά τα μεσάνυχτα από την Ryanair, αεροσκάφος της οποίας απογειώθηκε από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό τη Σαντορίνη.

Η διαδικασία ανάληψης

Η διαδικασία ανάληψης της διαχείρισης από την παραχωρησιούχο, αποκαλούμενη και Concession Commencement Date (CCD), ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας και συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ, με την επιχείρηση να συντονίζεται από το «command center» που έχει δημιουργήσει η Fraport Greece στα κεντρικά γραφεία της στην Καλογρέζα. Με βάση τον σχεδιασμό της παραχωρησιούχου, στόχος ήταν οι πρώτες πρωινές πτήσεις της Μεγάλης Τρίτης να εκτελεστούν από την ίδια.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής Τμ. Πολιτισμού: Ανακοίνωση για το Τέμενος Βαγιζήτ

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
 Τηλ: 2103253059 (εσ. 4202), Fax:2103232547,Κιν: 6944905164
                                                                                 Αθήνα,27-3-2017
                                                                                       Αρ. πρωτ.: 6
Ανακοίνωση για το  Τέμενος Βαγιζήτ     (τέλος 14ου αιώνα )
Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου, Τέμενος Βαγιαζήτ, αποτελεί μνημείο Πολιτισμού, το οποίο προστατεύεται από το ελληνικό κράτος.
Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, το σημαντικότερο ίσως οθωμανικό μνημείο της Ευρώπης, η ύπαρξη του οποίου σηματοδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. 
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, αποτυπώνουν την κοινή πρόθεση να διατηρήσουμε τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα .
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Τέμενος, το ΥΠΠΟΑ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι :«Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του, εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ»
Με τη συνδρομή κυρίως ειδικών επιστημόνων μηχανικών και τη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, έχουν τεθεί οι προδιαγραφές για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών ολοκλήρωσης του σύνθετου αυτού έργου. Έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη αποτύπωση και την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, το ΥΠΠΟΑ θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση του Τεμένους καθότι αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας.
Εμείς ως μηχανικοί του ΥΠΠΟΑ, θεωρώντας ότι διανύουμε ίσως την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και επειδή οι καιροί δεν συγχωρούν λάθη, θεωρούμε ότι τούτη τη στιγμή ο  σεβασμός για την διατήρηση της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς είναι προτεραιότητα και μέλημα όλων μας.
      

Αθήνα 27-3-2017
Ο πρόεδρος                                                                                          
Σταύρος    Τσάβαλος                                                                          
Η Γεν.Γραμματέας
 Μαρία (Μαριάννα)   Σαβράμη