Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αντί ανακοίνωσης για το Πολυτεχνείο

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 16-11-2018

Αντί ανακοίνωσης για το Πολυτεχνείο


Φοβάμαι

τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–

βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

«Δώστε τη χούντα στο λαό».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που με καταλερωμένη τη φωλιά

πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που σου 'κλειναν την πόρτα

μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια

και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο

να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που γέμιζαν τις ταβέρνες

και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια

κάθε βράδυ

και τώρα τα ξανασπάζουν

όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη

και έχουν και «απόψεις».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν

και τώρα σε λοιδορούν

γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.

Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.

Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.

Το ποίημα «Φοβάμαι» του Μ. Αναγνωστάκη γράφτηκε τον Νοέμβρη του 1983 και δημοσιεύτηκε στην εφημ. Αυγή.

Οι μηχανικοί μελετητές με Μελετητικά και Όχι εργοληπτικά πτυχία έχουν θέση στο ΤΜΕΔΕ?

Συνάδελφος πήγε αυτές τις μέρες να γραφτεί στο μητρώο που δίνει εγγυητικές τόσο για εργολάβους δημοσίων έργων όσο και για μελετητές αντίστοιχων έργων.


(Όσον αφορά την ιστορία, για 26 χρόνια δούλευε με μπλοκάκι ως άτυπα μισθωτός σε αρχ. γραφεία, κυρίως σε μελέτες εφαρμογής δημοσίων έργων. Στα 55 του χρόνια του δίνεται μια ευκαιρία να κάνει μια μελέτη, ως αυτοαπασχολούμενος, για λογαριασμό ενός δήμου. Ο Δήμος θέλει εγγυητική καλής εκτέλεσης του έργου για να υπογράψει σύμβαση μαζί του.)

Το έντυπο που του δόθηκε να συμπληρώσει αφορούσε μόνο εργολάβους, ενώ η ύπαρξη μελετητών όταν απευθύνθηκε στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΤΜΕΔΕ (σήμερα) ήταν άγνωστη λέξη. 

Στην ερώτηση του ότι το έντυπο που του δόθηκε ήταν ακατάλληλο για μηχανικούς που είναι αποκλειστικά μελετητές, μόνο με ειρωνία απαντήθηκε και με την συμβουλή ότι τέτοια θέματα μπορούν να απαντηθούν από το γραφείο του προέδρου.

Στο γραφείο του προέδρου (στον 7ο όροφο) η γραμματέας αντιμετώπισε το πρόβλημα με ακόμα περισσότερη ειρωνεία, σχεδόν λέγοντας τι ζητάτε δηλαδή εσείς οι μελετητές?

Μετά απ' όλα αυτά εγείρονται μερικά ερωτήματα που ο τωρινός πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Μακέδος καλείται να απαντήσει έστω και με καθυστέρηση :

1. Οι μηχανικοί μελετητές με ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ και ΟΧΙ εργοληπτικά πτυχία έχουν θέση στο νέο οργανισμό ή πρόκειται για δεινόσαυρους που η φυσική επιλογή θέλει την εξαφάνιση τους?

2. Με την εξαφάνιση των δεινόσαυρων αυτών, ποια σαρκοβόρα θα επικρατήσουν στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, μήπως και πάλι οι εργολάβοι?

3. Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ μήπως απέκτησε την περιουσία του κυρίως από τις εισφορές των μηχανικών, που ακόμα δεν έχουν πρόσωπο στο ίδιο το ταμείο τους?

4. Ο τόσος αγώνας να διατηρηθεί ζωντανή η Τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ που ουσιαστικά στηρίζει τις εγγυητικές, μήπως απλώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων, που συνεχίζουν να ζουν σε βάρος των εργαζόμενων (αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών) μηχανικών, έχοντας πολλά χρόνια σφετεριστεί το ταμείο?

5. Μήπως έχει έρθει η ώρα να υπάρξει τουλάχιστον μια ισονομία σ' αυτό το πρώην ΤΑΜΕΙΟ και σήμερα ένα μνημόνιο ξέρει τι? "

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Stop στις εξορύξεις υδρογονανθράκων





Στο πλαίσιο της ενημερωτικής της δραστηριότητας, η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων οργανώνει: 


ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, την Πέμπτη 22/11/2018, στις 20:00, 
στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδη 5, Ψυρρή

Θα παρουσιαστούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας και της εξόρυξης 
υδρογονανθράκων, οι τρέχουσες επιδιώξεις κράτους και εταιρειών, ο ρόλος των 
κινημάτων αντίστασης, καθώς και η ιδιαίτερη δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας 
Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Θα σας κάνουμε και ποτάμια (Ο Μαυρογιαλούρος στην Μάνδρα)



Thu, 11/15/2018 - 11:17 

Σήμερα, 15.11.2018 ακριβώς έναν χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα της Δυτικής Αττικής στην Μάνδρα, που στοίχησε την ζωή σε 24 συνανθρώπους μας και κατέστρεψε πάρα πολλές περιουσίες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, οι μπουλντόζες δουλεύουν ακατάπαυστα.


Δουλεύουν ακατάπαυστα για να δημιουργήσουν ένα ρέμα εκεί που δεν υπήρχε. Ο οικισμός της Μάνδρας βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πορεία του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο απλά εξαφανιζόταν όπου ξεκινούσε η πόλη. Οι χάρτες του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι χαρακτηριστικοί:


Έργα τσιμεντολιθικής εποχής, με έντονους εκβραχισμούς, υπογειοποιήσεις ρεμάτων, εκτροπές, τσιμεντοστρώσεις εντός κοίτης και ότι άλλο η σύγχρονη αντιπλημμυρική προσέγγιση έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να εφαρμόζει σε όλα τα ρέματα πανελληνίως.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή gγια τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Τηλ. Επικοιν.:6941639001, 6974888323, 6944914529
Email: ep.ag.goudi@gmail.com Αθήνα 13-11-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 ώρα 13.00 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή , μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κύριο Σωκράτη Φάμελλο.
Οι εκπρόσωποι μας κατέθεσαν τις απόψεις της Επιτροπής για την υλοποίηση της δέσμευσης-εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για την προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία απαιτείται για την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Υμηττού, όπως και για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Δηλώθηκε στον Υπουργό ότι συγχρόνως με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων, όπως προβλέπει ο ν.732/77 και η αρμοδιότητα το Φορέα να αφορά το σύνολο της έκτασης (Δ1,Δ2) που οριοθετείται με το Π.Δ 187/Δ/2011, και ότι το ίδιο απαραίτητο είναι να καθοριστεί ο τρόπος χρηματοδότησης του Φορέα.
Ζητήθηκε ακόμη από τους εκπροσώπους μας, να καταργηθεί άμεσα η διαμπερής κυκλοφορία και η στάθμευση αυτοκινήτων εντός του Πάρκου, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός, ο οποίος άκουσε με προσοχή τις απόψεις μας και δήλωσε ότι γύρω στις 30 Νοεμβρίου θα είναι έτοιμες οι θέσεις του Υπουργείου για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι οποίες και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
Η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός, αλλά αντίθετα πρέπει να εργαστούμε εντατικά για την προώθηση των θέσεων μας, ώστε να δημιουργηθεί το ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο, υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΣτΕ: Ακύρωση οικοδομικής άδειας λόγω όμορου «τυφλού» οικοπέδου


Του Αργύρη Δεμερτζή

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την οικοδομική άδεια και σταμάτησε τις εργασίες σε ανεγειρόμενη οικοδομή, λόγω «τυφλού» όμορου οικοπέδου, καθώς με ευθύνη της Πολεοδομίας δεν προηγήθηκε έρευνα για την δυνατότητα τακτοποίησης, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται πρόσοψη των ιδιοκτησιών σε εγκεκριμένη οδό.


Συγκεκριμένα η απόφαση του ΣτΕ (2298/18), που εκδικάστηκε με πρόεδρο τον Ι. Μαντζουράνη και εισηγητή τον Χρ. Παπανικολάου σημειώνει ότι «δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση οικοδομικής άδειας εάν δεν προηγηθεί έρευνα για τη δυνατότητα τακτοποίησης του οικοπέδου, για το οποίο ζητείται η άδεια, καθώς και των ομόρων και εν γένει γειτονικών οικοπέδων, ή, στην αρνητική περίπτωση, η έκδοση πρωτοκόλλου, με το οποίο διαπιστώνεται η αδυναμία τακτοποίησης».

Η απόφαση του ΣτΕ

Στην περίληψη της απόφασης του ΣτΕ αναλυτικά σημειώνεται ότι:

-Η κατά τις πολοεδομικές διατάξεις τακτοποίηση, αποβλέπουσα στη δημιουργία δυναμένων να οικοδομηθούν οικοπέδων για την πληρέστερη κατά τον προορισμό τους εκμετάλλευση, αλλά και για την αρμονική οικιστική ανάπτυξη της οικείας περιοχής κατά τους όρους του διέποντος αυτήν σχεδίου, είναι επιτρεπτή και προκειμένου να διαμορφωθούν οικόπεδα που είναι μεν καθ’ όλα άρτια, στερούνται, όμως, της κατάλληλης για την πληρέστερη οικοδομική τους εκμετάλλευση μορφής, με τον πλήρη κατά το δυνατόν ορθογωνισμό τους και την ευθυγράμμιση των πλευρών τους. Κατά τη διενέργεια της τακτοποίησης παρέχεται στη Διοίκηση ευρεία διακριτική ευχέρεια ως προς τον τρόπο πραγματοποίησής της. Δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση οικοδομικής άδειας εάν δεν προηγηθεί έρευνα για τη δυνατότητα τακτοποίησης του οικοπέδου, για το οποίο ζητείται η άδεια, καθώς και των ομόρων και εν γένει γειτονικών οικοπέδων, ή, στην αρνητική περίπτωση, η έκδοση πρωτοκόλλου, με το οποίο διαπιστώνεται η αδυναμία τακτοποίησης. Η κατά τα άρθρα 300 έως 304 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας ενεργούμενη τακτοποίηση οικοπέδων είναι, καταρχήν, υποχρεωτική όταν σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως υφίσταται οικόπεδο τυφλό, που δεν έχει, δηλαδή, πρόσωπο σε κοινόχρηστοχώρο του σχεδίου, ζητείται δε άδεια για την ανέγερση οικοδομής σε παρακείμενο οικόπεδο.

«SOS» για γέφυρες & δημόσια κτίρια – ασυντήρητο το 80%


15-11-2018 - Πηγή: ethnos.gr

Στα όριά τους βρίσκονται λόγω έλλειψης συντήρησης γέφυρες και δηµόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, µε τους ειδικούς να προειδοποιούν και να ζητούν ελέγχους και επιθεωρήσεις άµεσα

«Καμπανάκι» για την κατάσταση μεγάλου τμήματος των δημόσιων υποδομών στη χώρα µας, οι οποίες παραµένουν ασυντήρητες ή συντηρούνται αποσπασµατικά παρά το γεγονός ότι φτάνουν ή έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας τους, χτύπησε η κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα.
Η έλλειψη συντήρησης, µάλιστα, δεν αφορά µόνο στις γέφυρες αλλά και στα δηµόσια κτίρια, όπως επεσήµανε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, ζητώντας τη δηµιουργία ηλεκτρονικού µητρώου έργων υποδοµής, το οποίο ήδη προετοιµάζει το υπουργείο Υποδοµών.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγµατικά για το θέµα της συντήρησης των υποδοµών. ∆εν υπάρχει τακτική συντήρηση. ∆εν υπάρχει προγραµµατισµός» είπε. Προσέθεσε, µάλιστα, ότι το ίδιο συµβαίνει και µε τα δηµόσια κτίρια, όπου έχει ελεγχθεί για θέµατα ασφαλείας µόνο το 30% περίπου, «και σε αυτά περιλαµβάνονται όχι µόνο γραφεία αλλά και σχολεία, νοσοκοµεία και άλλα κτίρια συνάθροισης κοινού».

Περίπου το 80% των υποδοµών στη χώρα συµπληρώνει χρόνο µε τον χρόνο το προσδόκιµο ζωής του. «Οι βασικές υποδοµές όχι µόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης δηµιουργήθηκαν τις δεκαετίες ’60, ’70 και ’80» εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Πολιτικών Μηχανικών, Αρης Χατζηδάκης: «Η 50ετία είναι ο επίσηµος χρόνος ζωής των κατασκευών από σκυρόδεµα. Ωστόσο, υπάρχουν υποδοµές που εκτός της φυσιολογικής γήρανσης υφίστανται πλήρη αλλαγή φορτίων µε αύξηση της κυκλοφορίας και βαρύτερα οχήµατα. Είναι αναγκαίο να οργανωθούν άµεσα επιθεωρήσεις, αφού προηγηθεί µια ιεράρχηση των αναγκών, δεδοµένου ότι τα κόστη είναι σηµαντικά».

Το υπουργείο Υποδοµών καταρτίζει σχέδιο νόµου για το ηλεκτρονικό µητρώο υποδοµών, ώστε να προχωρήσουν εντατικοί έλεγχοι

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Περικοπή της Υπερβάλλουσας Μείωσης Μεταταχθέντων Υπαλλήλων.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 12-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7572

Προς: 1. Υφ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αν. Πετρόπουλο
          1. Υπ. Υγείας κ. Α. Ξανθό

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
2. ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης
3. 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης
Τεχνική Υπηρεσία (Κλιμάκιο Ξάνθης)
Αριστοτέλους 16 Θεσσαλονίκη 54623

Θέμα : Περικοπή της Υπερβάλλουσας Μείωσης Μεταταχθέντων Υπαλλήλων.

Κύριοι,
Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την περικοπή της Υπερβάλλουσας Μείωσης σε συνάδελφους Διπλωματούχους Μηχανικούς που μετατάχθηκαν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αρχικά από τον ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ, μετά στο ΙΚΑ Ξάνθης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για 1 μήνα (το 2014) και μετατάχθηκαν τελικά στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης, με βάσει τις διατάξεις: της παρ.6 του άρθρου 1 του Ν. 4046/2012, του άρθρου 35 παρ. 3 του ν.4111/2013 & της υποπαραγράφου ΙΑ.9 του Νόμου 4254/2014.
Σύμφωνα με το υπ' Αριθ. Πρωτ: 41051/2017 22/2/2018 Έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς το σύνολο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων :
Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και κατόπιν ερωτημάτων που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 99 του ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107 Α΄) σε θέματα αρμοδιότητας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  1. Παρ. 2 άρθρου 99. Εξαίρεση από περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης (υπερβάλλουσα διαφορά)
Για την εξαίρεση από την περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σας παραπέμπουμε στην αριθ. 33/17 εγκύκλιο του Υπουργείου μας (ΑΔΑ: 72ΒΣ465ΧΘ7-ΔΨΠ), στην οποία αναφέρονται αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις υπαλλήλων που εξαιρούνται από την περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης, καθώς επίσης οι δικαιούχοι της αναδρομικής χορήγησης σε όσους έχει ήδη περικοπεί και η διαδικασία του υπολογισμού της αναδρομικής χορήγησης αυτής. Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της εν λόγω παραγράφου, η αναδρομική χορήγηση αφορά στο σύνολο των αναφερόμενων στα προγενέστερα εδάφια περιπτώσεων υπαλλήλων, που είτε έχουν ήδη μεταταχθεί είτε μετατάσσονται μεταξύ άλλων και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, χωρίς να γίνεται αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο πραγματοποιήθηκε ή πραγματοποιείται η μετάταξη ή μεταφορά, θέτοντας ως χρόνο έναρξης της αναδρομικής χορήγησης, το χρόνο θέσης σε ισχύ της διάταξης βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε η περικοπή.”

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Κοινωνίες σε κίνηση: Ένα ταξίδι στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία


Κοινωνίες σε κίνηση

Ένα ταξίδι στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία

Λαμπηδόνα 15/11 και 29/11, 8μ.μ.

Παρουσίαση: Σταύρος Σταυρίδης και Ευγενία Μιχαλοπούλου

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, πάντα αποτέλεσαν έμπνευση για τα κινήματα και για όλους μας. Συνήθως όμως στ’ αυτιά μας φτάνουν τα μεγάλα γεγονότα, είτε πρόκειται για σκοτεινές στιγμές (όπως αυτές που ζουν η Βραζιλία και η Αργεντινή σήμερα) είτε πρόκειται για εξεγέρσεις και αγώνες.

Οι μικρές καθημερινές αντιστάσεις, που χωρίς αυτές ούτε εξεγέρσεις θα υπήρχαν ούτε και ελπίδα στους σκοτεινούς καιρούς, μένουν αόρατες.

Αυτές τις αντιστάσεις θέλουμε να μοιραστούμε, όπως τις γνωρίσαμε μέσα από ένα ταξίδι τριών μηνών στις τρεις χώρες.

Πέμπτη, 15 Νοέμβρη: Ένα οδοιπορικό στο βορρά της Βραζιλίας, στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Πέμπτη, 29 Νοέμβρη: Αργεντινή – Ουρουγουάη: Οι συλλογικές μνήμες κινητήρια δύναμη για το παρόν

Λαμπηδόνα (άλσος Αγ. Τριάδας, περικλείεται από τις οδούς Κορδελιού, Μεσολογγίου, Ξάνθης και Κωσταντιλιέρη

https://goo.gl/maps/xMQn57JihBk ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ: 203, 204, 054 | ΤΡΟΛΕΪ 11 | Στάση: ΑΓΟΡΑ ΒΥΡΩΝΑ Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

περισσότερα, κλικ στην εικόνα:

KEAO - Ξέχασαν να κάνουν καταλογιστικές πράξεις σε οφειλέτη και πήγαν κατευθείαν σε ατομική ειδοποίηση και κατάσχεση λογαριασμών

Συστημικό πρόβλημα τινάζει τα έσοδα του ΕΦΚΑ στον αέρα! (έγγραφο)


Του Γιάννη Συμεωνίδη
Συστημικό πρόβλημα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και στον ΟΑΕΕ (σημερινός ΕΦΚΑ)- ξέχασαν να κάνουν καταλογιστικές πράξεις σε οφειλέτη και πήγαν κατευθείαν σε ατομική ειδοποίηση και κατάσχεση λογαριασμών- απειλεί να προκαλέσει σωρεία δικαστικών ανακοπών και να τινάξει τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού στον αέρα!

Το Politik φέρνει στο φως πρόσφατη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρίπολης το οποίο εκδίκασε ανακοπή οφειλέτη του ΟΑΕΕ, ο οποίος παραστάθηκε με τον δικηγόρο του Χρήστο Κλειώση.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι οι εκδοθείσες πράξεις ταμειακής βεβαίωσης είναι άκυρες γιατί συντάχθηκαν χωρίς να έχουν κοινοποιηθεί στον οφειλέτη, αλλά και δίχως να έχουν συνταχθεί προηγουμένως οι καταλογιστικές πράξεις των εισφορών ώστε να μπορεί να ασκήσει ένσταση κατ’ αυτών στον ΟΑΕΕ και σε περίπτωση απόρριψής της σε διοικητικό δικαστήριο.

Οι πράξεις βεβαίωσης οφειλής, μάλιστα, δεν έχουν συνταχθεί σε υλική, έγγραφη μορφή φέρουσες υπογραφή των αρμοδίων υπαλλήλων και σφραγίδα της υπηρεσίας ώστε να αποκτήσουν υπόσταση ως διοικητικές πράξεις.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο οφειλέτης δεν είχε ενημερωθεί νομίμως για την ύπαρξη της ένδικης οφειλής του, με αποτέλεσμα να χάσει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις απαιτήσεις του ΟΑΕΕ.
Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις

Από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι διάδικοι προκύπτει ότι ο ΟΑΕΕ δεν προέβη σε έκδοση και κοινοποίηση στον οφειλέτη των καταλογιστικών πράξεων επί των οποίων ερείδεται το ταμειακώς βεβαιωθέν χρέος, γι’ αυτό και το δικαστήριο ακύρωσε την προσβαλλόμενη ταμειακή βεβαίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολλές οι παρόμοιες περιπτώσεις οφειλετών κι ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει με απώλεια πολύτιμων για τη βιωσιμότητά του εσόδων, εφόσον βεβαίως και η απόφαση που παρουσιάσαμε δεν ανατραπεί στο Διοικητικό Εφετείο.


O δικηγόρος του οφειλέτη στην Τρίπολη Χρήστος Κλειώσης δηλώνει στο Politik:

«Το πρόβλημα με τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ στους οποίους επιβάλλονται κατασχέσεις στους λογαριασμούς και τα ακίνητά τους είναι πως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του κανονισμού του ΟΑΕΕ προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις αυτές.

Το Διοικητικό Πρωτοδικειο της Τρίπολης έκρινε ότι το συστημικο λάθος του ΟΑΕΕ, δηλαδή η μη εφαρμογή του κανονισμού, οδηγεί σε ακυρότητα των ατομικών ειδοποιήσεων του ΚΕΑΟ για οφειλές από ΟΑΕΕ και πιθανολογώ ότι και οι κατασχέσειςπου τυχόν έχουν γίνει είναι παράνομες».

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρίπολης:


scan4080

Εκδόθηκε η απόφαση για την τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη


Εκδόθηκε η απόφαση για την τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη

Εκδόθηκε και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που καταστρέφει το τελευταίο φυσικό τμήμα ποταμού στην Αθήνα μετατρέποντας το σε τσιμεντένιο οχετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση εκδόθηκε σε συνέχεια θετικής γνώμης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (δείτε σχετικά εδώ) αγνοώντας:
την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν.Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνας
την αρνητική (με ευρύτατη πλειοψηφία) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων
την ομόφωνη αρνητική απόφαση του τοπικού συμβουλίου του 5ου Διαμερίσματος της Αθήνας
την αρνητική γνωμοδότηση της Δ/νσης Υδάτων και της Δ/νσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Πρόκειται κυριολεκτικά για περιβαλλοντικό έγκλημα, που εάν πραγματοποιηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικολογική καταστροφή χωρίς επιστροφή.

Καβάλα: Οι τρεις αιτίες για την κατάρρευση της γέφυρας



Δημόσιες Υποδομές δεν είναι μόνο η μελέτη και η κατασκευή των έργων, αλλά και η συντήρηση, οι περιοδικοί έλεγχοι και η λειτουργία τους.

Το βάρος του γερανού, η οξείδωση του οπλισμού της γέφυρας και κάποιες αστοχίες στη μελέτη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι για τους οποίους υποχώρησε το οδόστρωμα και κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας στην Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης, η οποία παραλίγο να... καταπιεί ένα γερανοφόρο όχημα και ένα ΙΧ μαζί με τους επιβάτες του


Τη γέφυρα κατασκεύασε στο τέλος της δεκαετίας του 1980 ο Δήμος Καβάλας, με χρήματα που εξοικονόμησε από έργα αποχέτευσης στην περιοχή. Ομως, ουδέποτε προχώρησε σε έργα συντήρησής της, γιατί, όπως υποστηρίζει η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, δεν είχε ούτε τα χρήματα ούτε την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, το ζήτημα της γέφυρας και το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ συντήρησή της απασχόλησαν επανειλημμένα το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως ποτέ να ληφθεί κάποια απόφαση.

«Η γέφυρα αυτή αποτελεί τμήμα του εθνικού δικτύου για το οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Επίσης ποτέ στην Ελλάδα δεν συντηρήθηκαν γέφυρες, άρα δεν είναι μόνο η δική μας γέφυρα που έμεινε έτσι από τότε που κατασκευάστηκε.

Ο δήμος δεν μπορεί να συντηρεί γέφυρες, δεν έχουμε τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο» δήλωσε στο «Εθνος» η κ. Τσανάκα, που θα έχει σήμερα νέα σύσκεψη με επιτελείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στη συνέχεια θα αποστείλει επιστολές στα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε οτιδήποτε αυτή την ώρα. Πρέπει να προχωρήσει η έρευνα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα» δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παράδειγμα Υπολογισμού Σύνταξης Μονοσυνταξιούχου Μισθωτού Μηχανικού

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 12-11-2018

Αρ. Πρωτ.: 7573 Προς: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ για ενημέρωση των μελών.
Θέμα : Παράδειγμα Υπολογισμού Σύνταξης Μονοσυνταξιούχου Μισθωτού Μηχανικού

Συνάδελφοι αναρτούμε σε Υπολογιστικό Φύλλο Παράδειγμα υπολογισμού Σύνταξης για Μονοσυνταξιούχο Μισθωτό Μηχανικοί (ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση). Το παράδειγμα είναι (επιτέλους) οριστικής Σύνταξης από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους (Εγκύκλιος για διπλοασφαλισμένους Μηχανικούς.pdf) και Εγκύκλιος Υπολογισμού Ειδικής Προσαύξησης του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.pdf) του Ν.4387/16 και είναι ενδεικτικό για τη μεθοδολογία υπολογισμού της προσδοκώμενης σύνταξης (Εθνική Σύνταξη, Υπολογισμός Ανταποδοτικής Σύνταξης, Υπολογισμός Προσαύξησης, Προσωπική Διαφορά). Είναι νομίζουμε προφανές ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς το αρμόδιο Υπουργείο, είχαν κάποια αποτελέσματα (Συνυπολογισμός Κοινωνικών Πόρων, Βελτιστοποίηση Ειδικής Προσαύξησης). Είναι διαθέσιμο σε μορφή Υπολογιστικού Φύλλου, έτσι ώστε κάθε συνάδελφος προσαρμόζοντας τις ασφαλιστέες του αποδοχές, να μπορεί να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς. Παραμένουμε σε εγρήγορση για τα υπόλοιπα θέματα που διεκδικούμε.

ΣΜΤ: 14 Νοέμβρη απεργούμε για κλαδική σύμβαση εργασίας

Διεκδικούμε αγωνιστικά, μαχητικά την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο της μελέτης – κατασκευής με τη σημαία των αναγκών μας!


ΑΠΕΡΓΙΑ στις 14 Νοέμβρη!

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα 10.30πμ πλ. Κάνιγγος μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί επίσης συγκέντρωση στον ΣΤΕΑΤ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΤΑΞΕΩΝ)

Η «δίκαιη» ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικοινωνιακή επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στη λαϊκή συνείδηση, επιχειρεί να πείσει ότι με τη λήξη του προγράμματος ξεκινάει να μοιράζει «ελαφρύνσεις», ότι κάθε κοινωνική κατηγορία έχει κάτι να περιμένει από τη «δίκαιη ανάπτυξη» των μεταμνημονιακών μνημονίων διαρκείας…

Ο μεταμνημονιακός «παράδεισος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και η εναλλακτική των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, απαιτεί όχι απλά την παγίωση όλων των αντεργατικών μέτρων που προηγήθηκαν, αλλά την παραπέρα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, το διαρκές χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και διατήρησης θετικών ρυθμών στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, με στόχο τη διατήρηση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέπει για μία ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της «κανονικότητας» και της «ανάπτυξης» που αναφέρει η κυβέρνηση. Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέω προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους. Κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί, καθώς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα έως το 2060!

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης!

Να μη λειτουργήσει η υποστελέχωση και η έλλειψη νέων μηχανικών ως άλλοθι για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου Ελέγχου

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 12-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7571


Δελτίο Τύπου

Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης
Όπως με πολλαπλά έγγραφα μας έχουμε τονίσει σε όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, η υποστελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα. Από τους 11.800 μηχανικούς το 2010, αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα (Υπουργεία, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητες Αρχές) μόλις 8.000 μηχανικοί. Το πλήθος αυτό μάλιστα βαίνει συνεχώς μειούμενο μια και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αυξάνουν ενώ το πάγωμα των προσλήψεων την τελευταία μνημονιακή δεκαετία έχει στερήσει τις Υπηρεσίες από νεαρές ηλικίες. Η κατανομή ηλικιών των συναδέλφων μας που σήμερα κοινοποιούμε είναι ενδεικτική της τραγικής κατάστασης:
Ηλικιακή κατανομή Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών
Ηλικία
Πλήθος
Ποσοστό (%)
25-30
5
0,1
30-35
38
0,5
35-40
560
7,0
40-45
1755
21,8
45-50
2066
25,7
50-55
1508
18,8
55-60
1096
13,6
60-65
898
11,2
65-70
110
1,4
Σύνολο
8036
100

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
  • Το 45% των συναδέλφων μας είναι άνω των 50 ετών
  • Μόλις το 8% είναι κάτω των 40 ετών
  • Πάνω από 1000 μηχανικοί (το 12,5%) πρόκειται να αποχωρήσουν πολύ σύντομα μια και είναι άνω των 60 ετών, ενώ την επόμενη πενταετία το 1/4 (26%) περίπου θα είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με:

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Nέο τεράστιο έγκλημα ετοιμάζουν στη Δυτική Αττική

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com f/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Nέο τεράστιο έγκλημα ετοιμάζουν στη Δυτική Αττική

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 8/11/2018, αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο ΔήμαρχοςΑθηναίων κ. Καμίνης, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, για την προώθηση του έργου κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Αττική, που θα εξυπηρετεί τους δήμους Αθήνας και Ασπροπύργου.

Η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι με την υπ΄ αριθμ. 821/8-6-2017απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ Ω37Ω6Μ-ΘΗΒ), εγκρίθηκε η διενέργεια δημοπρασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για την αγορά ακινήτου για την εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων με ανοιχτή προφορική δημοπρασία από 06.09.2017 μέχρι τις 29.09.2017.

Στο πλαίσιο της σχετικής δημοπρασίας κατατέθηκε προσφορά για ακίνητο που βρίσκεται στον Δήμο Ασπροπύργου, το οποίο -σύμφωνα με την σχετική αίτηση του- πληροί τις τεθείσες προϋποθέσεις της διακήρυξης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του οριστικού ελέγχου από την αρμόδια εκτιμητική επιτροπή. Στο συγκεκριμένο ακίνητο, που προσφέρθηκε, λειτουργούσε και παλαιότερα μονάδα ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) (σημείωση:πρόκειται για το γνωστό ΚΔΑΥ Ασπροπύργου ή Λαζόπουλου, που πήρε φωτιά στις 14/6/2015 και καίγεται ακόμα!!! διασπείροντας καρκινογόνους ρύπους σε όλη την περιοχή).
Στην παραπάνω κατεύθυνση, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δήμο Ασπροπύργου, στις 25/5/2017 (απ. 151528), με στόχο την από κοινού διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης ακινήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ασπροπύργου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών διαχείρισης παραγόμενων απορριμμάτων των δύο Δήμων. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), ανέθεσε προμελέτη για τη σκοπιμότητα υλοποίησης μονάδας επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων, μετά την εφαρμογή του συστήματος συλλογής τους με κινητούς βυθιζόμενους κάδους.