Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Οι μηχανικοί μελετητές με Μελετητικά και Όχι εργοληπτικά πτυχία έχουν θέση στο ΤΜΕΔΕ?

Συνάδελφος πήγε αυτές τις μέρες να γραφτεί στο μητρώο που δίνει εγγυητικές τόσο για εργολάβους δημοσίων έργων όσο και για μελετητές αντίστοιχων έργων.


(Όσον αφορά την ιστορία, για 26 χρόνια δούλευε με μπλοκάκι ως άτυπα μισθωτός σε αρχ. γραφεία, κυρίως σε μελέτες εφαρμογής δημοσίων έργων. Στα 55 του χρόνια του δίνεται μια ευκαιρία να κάνει μια μελέτη, ως αυτοαπασχολούμενος, για λογαριασμό ενός δήμου. Ο Δήμος θέλει εγγυητική καλής εκτέλεσης του έργου για να υπογράψει σύμβαση μαζί του.)

Το έντυπο που του δόθηκε να συμπληρώσει αφορούσε μόνο εργολάβους, ενώ η ύπαρξη μελετητών όταν απευθύνθηκε στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΤΜΕΔΕ (σήμερα) ήταν άγνωστη λέξη. 

Στην ερώτηση του ότι το έντυπο που του δόθηκε ήταν ακατάλληλο για μηχανικούς που είναι αποκλειστικά μελετητές, μόνο με ειρωνία απαντήθηκε και με την συμβουλή ότι τέτοια θέματα μπορούν να απαντηθούν από το γραφείο του προέδρου.

Στο γραφείο του προέδρου (στον 7ο όροφο) η γραμματέας αντιμετώπισε το πρόβλημα με ακόμα περισσότερη ειρωνεία, σχεδόν λέγοντας τι ζητάτε δηλαδή εσείς οι μελετητές?

Μετά απ' όλα αυτά εγείρονται μερικά ερωτήματα που ο τωρινός πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Μακέδος καλείται να απαντήσει έστω και με καθυστέρηση :

1. Οι μηχανικοί μελετητές με ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ και ΟΧΙ εργοληπτικά πτυχία έχουν θέση στο νέο οργανισμό ή πρόκειται για δεινόσαυρους που η φυσική επιλογή θέλει την εξαφάνιση τους?

2. Με την εξαφάνιση των δεινόσαυρων αυτών, ποια σαρκοβόρα θα επικρατήσουν στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, μήπως και πάλι οι εργολάβοι?

3. Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ μήπως απέκτησε την περιουσία του κυρίως από τις εισφορές των μηχανικών, που ακόμα δεν έχουν πρόσωπο στο ίδιο το ταμείο τους?

4. Ο τόσος αγώνας να διατηρηθεί ζωντανή η Τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ που ουσιαστικά στηρίζει τις εγγυητικές, μήπως απλώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων, που συνεχίζουν να ζουν σε βάρος των εργαζόμενων (αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών) μηχανικών, έχοντας πολλά χρόνια σφετεριστεί το ταμείο?

5. Μήπως έχει έρθει η ώρα να υπάρξει τουλάχιστον μια ισονομία σ' αυτό το πρώην ΤΑΜΕΙΟ και σήμερα ένα μνημόνιο ξέρει τι? "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου