Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Ενα παράθυρο στην πόλη

«Είμαι άνθρωπος, Οχι σκουπίδι» - Λαδοπαστέλ σε χαρτί, Τάσης Παπαϊωάννου ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 26.05.2023, 16:45
Ενα παράθυρο στην πόλη
Τάσης Παπαϊωάννου*

Το γίγνεσθαι της πόλης απεικονίζεται πάνω στους τοίχους των κτιρίων, στους δρόμους, στις πλατείες.

Ζούμε σε μια εποχή απόλυτης ρευστότητας. Τίποτε δεν μοιάζει σταθερό, αμετάβλητο, αναλλοίωτο. Οι παλιές βεβαιότητες καταρρίπτονται εν ριπή οφθαλμού η μία μετά την άλλη και την ίδια στιγμή έχεις την αίσθηση ότι το αύριο που θα ξημερώσει θα είναι ακόμη πιο αβέβαιο, σκοτεινό, ζοφερό. Νιώθεις σαν άξαφνα να χάθηκε η ελπίδα ή αυτό είναι που επιδιώκουν κάποιοι προκειμένου να σε πείσουν στη μεθοδευμένη προσπάθειά τους χειραγώγησης και εκφοβισμού του κόσμου.

Κι όμως, όπως πάντα συμβαίνει μέσα στο σκοτάδι, αρκεί μια σπίθα για να ανάψει τη φωτιά που θα κατακάψει τα σκηνικά του φόβου και θα φωτίσει ξανά τον δρόμο που οδηγεί μακριά από τα κατασκευασμένα αδιέξοδα και τους ψεύτικους μονόδρομους. Εκεί που νόμιζες ότι τίποτε δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τη μίζερη καθημερινότητα, είναι η πάλη των ανθρώπων που αναβλύζει από τα κάτω και ανατρέπει την παγιωμένη εικόνα της «κανονικότητας» και της αποχαυνωτικής νιρβάνας των κρατούντων.

Πεδίο αυτής της πάλης ήταν πάντοτε η πόλη ως ο κατεξοχήν χώρος των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, των ταξικών διεκδικήσεων, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Ο δημόσιος χώρος της πόλης αυτό συμβολίζει, αυτό εκφράζει, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Οσο κι αν θέλουν να τον παρουσιάσουν απογυμνωμένο από το ιδεολογικό του φορτίο, στεγνό, αποστειρωμένο, δίχως ζωή· σαν μια ανούσια, αστραφτερή τουριστική καρτ-ποστάλ.

Το γίγνεσθαι της πόλης απεικονίζεται πάνω στους τοίχους των κτιρίων, στους δρόμους, στις πλατείες. Κάθε κατακόρυφη ή οριζόντια επιφάνεια γίνεται -αν οι συνθήκες το απαιτούν- φορέας ατομικών ή συλλογικών μηνυμάτων. Μεμονωμένες λέξεις, φράσεις, συνθήματα, εικόνες, graffiti, αφίσες, εκφράζουν τη διαρκώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα της πόλης. Ερχονται να πιστοποιήσουν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, μια διαφορετική πραγματικότητα, μακριά από την ωραιοποιημένη, πλασματική και λαμπερή εικόνα που πλασάρεται από τον κόσμο της διαφήμισης. Δεν προσπαθούν να εφησυχάσουν, αλλά αντίθετα να προκαλέσουν, να ταρακουνήσουν, να προειδοποιήσουν, να διαμαρτυρηθούν, μα κυρίως να προβληματίσουν. Οπτικοποιημένες φωνές αγωνίας είναι· κραυγές απόγνωσης ανθρώπων που δεν έχουν άλλο τρόπο να επικοινωνήσουν τα προβλήματα που τους πνίγουν.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Τελευταία προθεσμία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ελεύθερων επαγγελματιών


Τελευταία προθεσμία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ελεύθερων επαγγελματιών

Xωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μείνουν από τον Ιούνιο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023 καταβάλλοντας τα ποσά που αντιστοιχούν για τον κλάδο υγείας.

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) που δεν έχουν διευθετήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2023 να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 31 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη, όταν για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρυσι –κατ' εξαίρεση- ισχύει ειδική ρύθμιση που ανανεώθηκε φέτος.

Σύμφωνα με αυτήν, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως, καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αρκεί δηλαδή ένας μη μισθωτός να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για ένα χρόνο –αναδρομικά για το έτους 2022- προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ' ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά-χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ ( www.efka.gov.gr ) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me- misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει, επίσης, ότι, όσον αφορά ειδικά στην ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αποκεντρωμένες: ακάλυπτοι οι υπάλληλοι που εκτελούν τις κατεδαφίσεις


Εντελώς ακάλυπτοι είναι οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που εκτελούν τις κατεδαφίσεις, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ, που εξασφάλισε το ακαταδίωκτο για υπαλλήλους των αρμόδιων υπουργείων που συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχου και ανώτατα στελέχη της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.


Το θέμα θέτει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωση της ότι: «Η παράλειψη αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί, ως ένοχη επιλογή αυτών που νομοθέτησαν, ώστε οι κατεδαφίσεις να ανατεθούν σε υπηρεσίες ( Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), που δεν διαθέτουν ούτε μέσα (μηχανήματα) ούτε κατάλληλο προσωπικό, ενώ επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν συχνά, προβλήματα χρηματοδότησης και υποστελέχωσης». Και σημειώνοντας ότι:

«Οι μάχιμοι δημόσιοι λειτουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ιδίως όταν αυτό αφορά στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, αφήνονται εντελώς ακάλυπτοι απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την άναρχη τουριστική / οικιστική «ανάπτυξη», κατά το γράμμα και το πνεύμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που αντιμετωπίζει την χρήση της γης ως εμπόρευμα».

Η ανακοίνωση της ΟΣΕΑΔΕ

Η ανακοίνωση της ΟΣΕΑΔΕ, που υπογράφουν ο πρόεδρος Γαβριήλ Ιωαννίδης και ο γενικός γραμματέας Χαρ. Ζεπάτος και αποστέλλεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «να προστατευτούν τώρα οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» αναφέρει τα ακόλουθα:

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

To ΕΜΠ "ξεπλένει" την απαράδεκτη αντιδεοντολογική διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με την τιμητική εκδήλωση στον D. Chipperfield για τα βραβεία Pritzker




Η σημερινή τιμητική εκδήλωση που οργανώνεται από τέσσερις από τις αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας με αφορμή τη φετινή απονομή του βραβείου Pritzker στον D. Chipperfield, θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα, αν δεν γινόταν παραγνωρίζοντας τα όσα κατάπτιστα έχουν προηγηθεί σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, πολλές Αρχιτεκτονικές Σχολές, αλλά και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων έχουν καταγγείλει την απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Πολιτισμού με πρόσχημα την δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού, να παρακάμψει τόσο κάθε διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης πάνω στο θέμα, όσο και τη νόμιμη και επιβεβλημένη για ένα τέτοιο έργο διαδικασία ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές που εξασφαλίζουν ισότιμη συμμετοχή σε κάθε αρχιτεκτονική ομάδα που θα ήθελε να συμμετάσχει. Αντ΄ αυτού επιλέγεται ένας κλειστός διαγωνισμός δέκα διεθνών γραφείων επιλογής του χορηγού, αποκλείοντας τους έλληνες συναδέλφους και συρρικνώνοντας την ελληνική συμμετοχή στον επικουρικό συνεργάτη των δέκα επιλεγμένων γραφείων.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους ενόψει του διαγωνισμού οι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Αρχαιολόγων είχαν δηλώσει ρητά:

-Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να ακυρώσει τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις που παραβιάζουν ευθέως τη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωσή τους στα αρμόδια δικαστήρια.

- Ζητάμε από τα κόμματα και τους φορείς να καταδικάσουν την παράκαμψη της διαδικασίας του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καθώς και τον εξευτελιστικό για τον τεχνικό κόσμο της χώρας αποκλεισμό της ισότιμης συμμετοχής των Ελλήνων αρχιτεκτόνων από έργα παρεμβάσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας.

- Ζητάμε να καταργηθούν τα άρθρα στην Υπουργική Απόφαση για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που οδηγούν σε εξαιρέσεις και στην πρακτική αχρηστία του νόμου. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός έργου δεν μπορεί να είναι στοιχείο για την υποβάθμισή του, μέσω της εξαίρεσής του από τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

- Ζητάμε στις περιπτώσεις ιδιωτικών χορηγιών να ακολουθείται η κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει ότι οι χορηγίες χρηματοδοτούν τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και στη συνέχεια τη διακριθείσα μελετητική ομάδα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους χορηγούς να ορίζουν ένα ή δύο μέλη ανάλογα με τη σύνθεση της επιτροπής (5μελή, 7μελή ή 9μελή), όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 12 του ΦΕΚ 2239 Β/31-05-2021 παρ.2.δ: «Σε περίπτωση χορηγίας προς τη διοργανώτρια αρχή για τη διοργάνωση διαγωνισμού μελετών, οι κριτές των ανωτέρω περιπτώσεων (α) και (β) της παρούσας παραγράφου, δύνανται να ορίζονται από τον χορηγό εφόσον πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις».

Ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του μη νόμιμου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα UIA-UNESCO δήθεν Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κατήγγειλε στην Ελληνική και Διεθνή κοινότητα τόσο την προκήρυξη, όσο και το αποτέλεσμα για τον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ΕΑΜ ζητώντας από το Υπουργείο Πολιτισμού να μη προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της Αρχιτεκτονικής μελέτης ενός τόσο σημαντικού Δημόσιου κτιρίου όπως το ΕΑΜ καθώς και την εκχώρηση του πολιτισμού σε ιδιωτικούς φορείς που δεν τηρούν τη νόμιμη διαδικασία Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και υλοποίησης εμβληματικών δημόσιων κτιρίων».

Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι εξ ίσου προβληματική ήταν και η αυθαίρετη συγκρότηση της αποκαλούμενης επιτροπής αξιολόγησης του «διαγωνισμού», όπου συμμετείχαν μόνο δύο Αρχιτέκτονες σε σύνολο επτά μελών επιλεγμένων από τον ιδιωτικό φορέα που τον προκήρυξε.

Το ίδιο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που σχολιάστηκε αρνητικά ως προς την συμβατότητά του με το υπάρχον κτήριο και το αστικό περιβάλλον επιβεβαιώνει τις αδυναμίες αυτής της μεθόδευσης.

Σήμερα, λίγους μήνες μετά, μας εκπλήσσει δυσάρεστα η «επιβράβευση» από τις αρχιτεκτονικές σχολές αυτής της μεθοδολογίας με την τιμητική εκδήλωση για ένα αρχιτέκτονα, που ανεξάρτητα από την αρχιτεκτονική του αξία που δεν αμφισβητούμε, αποδέχτηκε να γίνει συμμέτοχος αυτής της παράνομης και προσβλητικής για τους έλληνες συναδέλφους διαδικασίας.

Ακόμα και τώρα υπάρχει καιρός για την επαναπροκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού χωρίς αποκλεισμούς.

ΤΕΕ: «Οι μηχανικοί να ορίζονται Προϊστάμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες»


ΤΕΕ: «Οι μηχανικοί να ορίζονται Προϊστάμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες»

by dasarxeio on 24/05/2023 • ( 1 )



Επιστολές του ΤΕΕ και της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς το ΥΠΕΝ για τις θέσεις ευθύνης Μηχανικών στις Δασικές Υπηρεσίες.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδα (ΤΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον υπηρεσιακό γραμματέα Ν. Μιχαλόπουλο να προβούν «στις αναγκαίες ενέργειες για τη σύννομη διάρθρωση των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής, παρέχοντας στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ Μηχανικών το δικαίωμα να οριστούν ως Προϊστάμενοι στα Τμήματα των Δασικών Υπηρεσιών».

Στην επιστολή του ΤΕΕ επισημαίνεται ότι «στο ισχύον Οργανόγραμμα του Υπουργείου, στο άρθρο 26Β του ΠΔ 132/2017 όπως ισχύει, περιγράφεται η διάρθρωση των οργανικών μονάδων των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής (ΕΕΔΠ) χωρίς να αποτυπώνονται οι υπηρεσιακές μονάδες επιπέδου Τμήματος, χωρίς να αναφέρονται οι ειδικότερες αρμοδιότητές τους και αφήνοντας εκτεθειμένους τους Υπαλλήλους σας που ανήκουν στο κλάδο ΠΕ Μηχανικών που προέρχονται από τις πρώην Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων».

«Ενδεικτικό της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των υπαλλήλων ΠΕ Μηχανικών αποτελεί το ότι, υπό το προϊσχύον καθεστώς, είχαν το δικαίωμα να καταλάβουν θέσεις ευθύνης επιπέδου Τμήματος υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ Δασοπόνων όχι όμως υπάλληλοι ΠΕ Μηχανικοί, δεδομένου του γεγονότος ότι και οι αρμοδιότητες και τα συγκεκριμένα καθήκοντα ενέπιπταν απολύτως στο γνωστικό και επιστημονικό αντικείμενο της κατηγορίας ΠΕ Μηχανικών», υποστηρίζει το ΤΕΕ.

Επιστολή του ΤΕΕ

Επιστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών


Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών

Συνάδελφοι/σες

Τον τελευταίο μήνα λίγο πριν τις εκλογές, έπεσε στην αντίληψη μας πληθώρα φωτογραφικών ρυθμίσεων απόδοσης πρόσθετων “ειδικών αμοιβών”, επιδομάτων “εξομάλυνσης”, “υπερωριών” και υπερωριών, προσωπικών διαφορών και διάφορων άλλων ευφάνταστων τίτλων σημειακών αυξήσεων αποδοχών σε μια σειρά Υπηρεσιών.

Αδυνατούμε να τις εντοπίσουμε και να τις καταγράψουμε όλες, αλλά όσες έπεσαν στην αντίληψη μας έχουν μια ενιαία λογική και στόχευση:

Α. Να μην αυξήσουν τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες εδώ και 13 χρόνια, έχουν χάσει τουλάχιστον κατά 20% την αξία τους, μόνο την τελευταία διετία λόγω πληθωρισμού και είναι εξευτελιστικές για όλες τις κατηγορίες Υπαλλήλων (και για πρώτη φορά πολύ κατώτερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα).

Β. Να μην αναγνωρίζουν την αυξημένη ευθύνη και παραγωγικότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπαλλήλων, αλλά να πριμοδοτούν γραφειοκρατικές και οικονομικές δομές, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες είναι οι μόνες που προσφέρουν προστιθέμενη αξία πολλαπλάσια συνολικά στην ελληνική κοινωνία

Γ. Να εισάγουν πρόσθετες διαιρέσεις μεταξύ Υπουργείων, Υπηρεσιών και Φορέων, όπου για την ίδια ακριβώς εργασία κάποιοι θα αμείβονται διπλάσια ή και τριπλάσια από άλλους αν και μπορεί να έχουν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα και ευθύνες.

Δ. Να δημιουργήσουν Ατομικά Μισθολόγια με πλήθος διακριτών ρυθμίσεων ανά Φορέα, Διεύθυνση ακόμα και Τμήμα, όπου οι εργαζόμενοι θα αμείβονται διακριτά ανάλογα με τις ορέξεις τις εκάστοτε πολιτικής και Διοικητικής ηγεσίας.

Ε. Να νομιμοποιήσουν τις έωλες και απορριπτέες διαδικασίες της “αξιολόγησης” και “στοχοθεσίας” που ενώ έχουν αποτύχει οικτρά, προσπαθούν να επιβληθούν δια της “επιβράβευσης” όσων πιάσουν τους άπιαστους στόχους ή απλά κάνουν τα “καλά παιδιά”.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών
19-05-2023

Κ. Υπουργέ

Με την έκδοση του ΠΔ 39/2023 (ΦΕΚ 92Α/18-04-2023) περί της ‘Σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου Περιβαλλοντικών Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους Περιβαλλοντικούς Ελεγκτές’ κατ’ εφαρμογή βέβαια του Ν. 4014/2011 διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά παραχώρηση δημοσίου έργου σε ιδιώτες.

Όπως γνωρίζετε υπάρχουν πολλοί δημόσιοι φορείς (Σώμα Επιθεωρητών του ΥΠΕΝ, Διευθύνσεις ΠΕΧΩΣ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Διευθύνσεις ΠΕΧΩΣ των Περιφερειών, Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών κ.ά.) και πλήθος συναδέλφων μας, που πραγματοποιούν καθημερινά περιβαλλοντικούς ελέγχους και έχουν συσσωρευμένη εμπειρία και κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο που θα μπορούσαν ακόμα να είναι και εκπαιδευτές των Περιβαλλοντικών Ελεγκτών. Αντί λοιπόν να ενισχύσετε τις δημόσιες αυτές Υπηρεσίες επιλέξατε να δημιουργήσετε το Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών αποκλειστικά με ιδιώτες οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και θα απαιτηθεί επιμόρφωση τους.

Είναι δεδομένο επίσης ότι όσες δικλείδες ασφαλείας ή κυρώσεις και να θέτει το ΠΔ, είναι δεδομένο ότι θα προκύπτουν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και θα τίθεται εν αμφιβόλω η ανεξαρτησία ελεγκτή και ελεγχόμενου. Δεδομένου μάλιστα ότι η πλειοψηφία των ιδιωτών που θα θελήσουν να ενταχθούν στο Μητρώο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Περιβαλλοντική αδειοδότηση επιχειρήσεων, οι οποίες στην συνέχεια θα είναι οι ελεγχόμενες.

Επιπρόσθετα δίνετε με το συγκεκριμένο ΠΔ 39/2003 αρμοδιότητες ελέγχων στους ιδιώτες Περιβαλλοντικούς Ελεγκτές του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 102 του νόμου 4819/2021 βάσει του οποίου στον ΕΟΑΝ καταρτίζεται μητρώο επιθεωρητών και ελεγκτών τα στελέχη του οποίου προέρχονται από φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου.

Οι ιδιώτες Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές επιπρόσθετα:Δεν έχουν αρμοδιότητα για όλα τα έργα και τις δραστηριότητες αλλά για ορισμένες μόνο ομάδες έργων ενώ οι Δημόσιες Υπηρεσίες έχουν αρμοδιότητα και τεχνογνωσία για όλα τα έργα.
Σε κάθε επιθεώρηση θα συμμετέχουν τουλάχιστον δύο Περιβαλλοντικοί ελεγκτές ενώ συνάδελφοι μας Δημόσιοι Υπάλληλοι εκτελούν Περιβαλλοντικές Επιθεωρήσεις κατά μόνας ειδικά τώρα που οι Δημόσιες Υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες.
Θα λάβουν αμοιβή για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Αδυνατούμε τέλος να καταλάβουμε γιατί η ιδιότητα του Περιβαλλοντικού Ελεγκτή είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εν ενεργεία υπαλλήλου στο Δημόσιο, εφόσον μάλιστα οι συνάδελφοι μας Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν αποδεδειγμένη πολύχρονη εμπειρία πάνω στο αντικείμενο των Περιβαλλοντικών Ελέγχων και έχουν επιφορτιστεί να εκτελούν τα συγκεκριμένα καθήκοντα καθημερινά στις Υπηρεσίες τους. Από την στιγμή μάλιστα που οι ιδιώτες ελεγκτές απαγορεύεται να κάνουν ελέγχους εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας θεωρούμε ότι είναι μια δικλείδα ασφαλείας σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να εγγραφούν στο Μητρώο και Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας καλούμε να αναθεωρήσετε την λογική της δημιουργίας του Μητρώου και να ενισχύσετε τις Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες με υπαλλήλους με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, θεσπίζοντας για όλους ανεξαιρέτως όσους πραγματοποιούν Περιβαλλοντικούς Ελέγχους το ειδικό επίδομα. Ή εναλλακτικά να δώσετε την δυνατότητα σε όσους συναδέλφους Δημοσίους Υπαλλήλους επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο φυσικά με δικλείδα ασφαλείας να πραγματοποιούν ελέγχους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας που εργάζονται και διαμένουν.