Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

To ΣτΕ ακυρώνει την εκτός σχεδίου δόμηση, σε παρόδιες ιδιοκτησίες – Συναγερμός στο ΥΠΕΝ

Και το ΥΠΕΝ σε κατάσταση συναγερμού επιδιώκει τη «νομότυπη τακτοποίηση» της αντισυνταγματικής παρανομίας.

Αποκάλυψη ecopress Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του ακυρώνει τις διοικητικές πράξεις αναγνώρισης δημοτικών, αγροτικών και κοινοτικών οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας. Ανοίγει πελώριο θέμα νομιμότητας για χιλιάδες παρόδιες ιδιοκτησίες, που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια και παράλληλα «παγώνει» η οικοδομή και η κτηματαγορά στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Στο ΥΠΕΝ έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς η πολιτική ηγεσία και η διοικητική ιεραρχία του υπουργείου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αποδεκτή την «απόφαση – καταπέλτη» του ΣτΕ και να εκδώσουν άμεσα σχετική οδηγία – εγκύκλιο προς όλες τις πολεοδομίες της χώρας.

Στο μεταξύ ήδη με απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ συστάθηκε «ομάδα εργασίας με σκοπό την επίλυση των θεμάτων που έχουν ανακύψει μετά από σχετικές Αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν διοικητικές πράξεις αναγνώρισης οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές» με αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι 31/12/2018.

Η συντριπτική πλειοψηφία 

Η απόφαση του ΣτΕ (848/2018 με τίτλο «παράνομη αναγνώριση αγροτικής οδού σε εκτός σχεδίου περιοχή»), με πρόεδρο τον κ Αθ. Ράντο και εισηγητή τον κ Χρ. Παπανικολάου, που βρίσκεται στη φάση της καθαρογραφής, επί της ουσίας ακυρώνει όλες τις υπάρχουσες και επιτάσσει να μην γίνουν νέες πράξεις χαρακτηρισμού δημοτικών, αγροτικών και κοινοτικών οδών με αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης (παλαιών Νομαρχιακών και Κοινοτικών Συμβουλίων και Δήμων και Περιφερειών). Δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αποφάσεων.

Η απόφαση του ΣτΕ αναγνωρίζει και επιτρέπει μόνον τις σχετικές αποφάσεις αναγνώρισης οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές, που έχουν γίνει από το κεντρικό κράτος. Δηλαδή στο πλαίσιο ολοκληρωμένων Πολεοδομικών σχεδίων, με απόφαση υπουργού, οι οποίες συγκριτικά με το σύνολο των περιπτώσεων σε όλη την επικράτεια είναι ελάχιστες.

Αποσπασματικές πράξεις

Η απόφαση του ΣτΕ είναι «καταπέλτης» καθώς σημειώνει ότι «τo οδικό δίκτυο ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί τοπική του υπόθεση, εφόσον συνάπτεται τόσο με το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας, όσο και με την προστασία των γεωσυστημάτων του φυσικού χώρου, τα οποία αποτελούν στοιχείο της εθνικής φυσικής κληρονομιάς. Αποκλείονται οι αποσπασματικές και απρογραμμάτιστες πράξεις διαχείρισης του οδικού δικτύου, όπως η διάνοιξη, διαπλάτυνση και κατάργηση οδών βάσει εντετοπισμένων εκτιμήσεων, με γνώμονα την εξυπηρέτηση τοπικής ανάγκης χωρίς υπολογισμό των ευρύτερων επιπτώσεων που αυτές ενδέχεται να έχουν».

ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφαση Γενικής συνέλευσης ΤΕΕ Κω: Να διεκδικήσει ο Δήμος την παραλία του Ναυτικού Ομίλου Κω για ήπια αξιοποίηση

Χαρίκλεια Χριστοφή


Ομόφωνη ήταν τελικά η απόφαση των μηχανικών μελών του ΤΕΕ της Κω στην αποψινή έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν με μοναδικό θέμα την «αξιοποίηση της έκτασης του Ναυτικού ομίλου Κω» (από την ΑΒΙΚΩ μέχρι το Μύλο).

Η απόφαση-πρόταση της γενικής συνέλευσης του ΤΕΕ Κω (παρουσία και του Αντιδημάρχου Μ. Χατζηκαλύμνιου) είναι να διεκδικήσει ολόκληρη την έκταση των 70 στρεμμάτων ο Δήμος της Κω για ήπια αξιοποίηση.

Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στην εφ. ΣΤΑΘΜΟΣ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κω Γ. Χρυσουλάκης «Εάν η έκταση αυτή πουληθεί και περιφραχτεί δημιουργούνται συνθήκες ακριβώς ίδιες με αυτές που είχαν δημιουργηθεί στο Μάτι…»


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ ΚΩ ΣΤΙΣ 13/09/2018

Σχετικά με το θέμα Αξιοποίησης της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου Κω, επιφάνειας 70 στρεμμάτων, η Γ.Σ. των μελών του ΤΕΕ Κω αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής παραχώρηση σε ιδιώτη.
2. Να παραχωρηθεί η εν λόγω έκταση στο Δήμο της Κω .
3. Να παραμείνουν οι όροι δόμησης ως έχουν.
4. Να ζητήσουμε από το Δήμο να κάνει αίτηση για εκ νέου παραχώρηση, συνοδευόμενη από μελέτη ήπιας αξιοποίησης για χρήση και ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες της Κω.
5. Να ξεκινήσει ενημέρωση φορέων και συλλόγων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΕ ΚΩ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα - Ερωτηματικά για τη στάση της ΔΙΑΣ

Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα - Ερωτηματικά για τη στάση της ΔΙΑΣ 


Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση. Τα νέα ντοκουμέντα έχουν κατατεθεί στη δικογραφία και τώρα δίνονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.


Η οικογένεια Φύσσα ανέθεσε στην ομάδα του FA να ερευνήσει τις ενέργειες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που, σύμφωνα με μάρτυρες ήταν παρόντες στο σημείο της δολοφονίας αλλά δεν παρενέβησαν. Η παρούσα μελέτη που παρουσιάζουμε παρακάτω ανατέθηκε στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έχει ως σκοπό την εκ νέου εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έτσι ώστε να προκύψει η τοποθέτηση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ 408-01 και 410-01 σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο δικαστήριο Κορυδαλλού. Οι δικηγόροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής δεν κατάφεραν να σταματήσουν την προβολή με την ένστασή τους. Βίντεο από κάμερα της οδού Τσαλδάρη 68 αποτυπώνει τη στιγμή της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος ο Παύλος Φύσσας περιτριγυριζόταν από 3-4 άτομα της Χ.Α.


Επισήμως Πολιτικοί Μηχανικοί τα ΤΕΙ που μετονομάστηκαν σε "Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας"

Τα Πολυτεχνεία και το ΤΕΕ δε βγάζουν τσιμουδιά για την τεράστια λαθροχειρία που έγινε στις φετινές Πανελλήνιες. Επισήμως στα μηχανογραφικά ως Πολιτικοί Μηχανικοί τα ΤΕΙ Αθήνας που μετονομάστηκαν σε "Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας". Η ισοπέδωση πτυχίων και δικαιωμάτων προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο...


ΑΔΕΔΥ: Επιστολή σε Γαβρόγλου για λάθη στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων 2018

Για λάθη στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλήνιων εξετάσεων του 2018, που παραπλάνησαν τους υποψήφιους φοιτητές στις σχολές Πολιτικών Μηχανικών κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε επιστολή της στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι στο μηχανογραφικό δεν υπήρχε καμία διάκριση μεταξύ των Πανεπιστημιακών σχολών ώστε να ξεχωρίζει η σχολή του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που είναι 4ετής και έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι ενώ μπορούσαν να εισαχθούν στις πενταετείς σχολές δεν το έκαναν.

Η ΑΔΕΔΥ θέτει τεράστιο ηθικό ζήτημα και ζητά την παρέμβαση του υπουργού Παιδίας ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικά η επιστολή της ΑΔΕΔΥ

Στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων εξετάσεων 2018, περιλαμβάνονταν με την ίδια ακριβώς ονομασία Πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες δεν ήταν ισότιμες (Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο ΑΠΘ).

Όλες οι παραπάνω σχολές είναι 5ετείς, με μοναδική εξαίρεση τη σχολή του νεοσύστατου Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής η οποία είναι 4ετής και έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Παρόλα αυτά όμως, στο μηχανογραφικό δελτίο 2018, δεν υπήρχε καμία απολύτως διάκριση που να επισημαίνει αυτή την παραδοξότητα και να μπορούν οι υποψήφιοι να γνωρίζουν την διαφορά, ώστε να αποφασίσουν ανάλογα και με βάση τις επιθυμίες τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως ποτέ στα χρονικά των Πανελλήνιων εξετάσεων, δεν έχει υπάρξει το φαινόμενο να αναγράφονται με την ίδια ακριβώς ονομασία και χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση στο μηχανογραφικό δελτίο, σχολές που δεν είναι ισότιμες.

Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, υπάρχουν περιπτώσεις υποψήφιων, οι οποίοι ενώ μπορούσαν να εισαχθούν στις 5ετείς σχολές καθώς είχαν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων, δηλώνοντας τη σχολή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, έμειναν από άγνοιά τους και λόγω του παραπλανητικού τρόπου αναγραφής, εκτός των σχολών επιθυμίας τους και εισήχθησαν σε διαφορετική σχολή, πέφτοντας στην «παγίδα» του μηχανογραφικού δελτίου.

Με δεδομένο τον τεράστιο κόπο και τις θυσίες που έχουν υποβληθεί οι συγκεκριμένοι μαθητές, υπάρχει τεράστιο ηθικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί με πνεύμα κατανόησης, καθώς αν γνώριζαν ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των σχολών δεν θα είχαν δηλώσει τη σχολή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής. Είναι βέβαιο πως κανείς δεν επιθυμεί να τραυματιστεί με τόσο άδικο και βίαιο τρόπο η ψυχοσύνθεση νέων ανθρώπων.

κ Υπουργέ,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί να δώσετε άμεσα δίκαιη λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη των συντακτών του μηχανογραφικού δελτίου.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Διπλές εισφορές ΕΦΚΑ για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση - Τι ισχύει για την συνταξιοδότηση




Νέα εγκύκλιο εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλος όπου γνωστοποεί το τι ισχύει για τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλονται για περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται περιπτώσεις συνταξιοδότησης


Την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μία από τις επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν, ακόμα και αν υπάγονται σε ξεχωριστούς φορείς κύριας ασφάλισης έχουν από 1.1.17, οι ασφαλισμένοι. Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αποσαφηνίζει το καθεστώς που ισχύει για όλες αυτές τις περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι έως 31.12.2016 είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορείς, που τώρα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι το καθεστώς αυτό ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι).

Η βασική διαφοροποίηση που επέρχεται είναι ότι στο προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς προβλεπόταν ότι στην περίπτωση ασφαλισμένων από 1.1.1993 και εφεξής που ασκούσαν περισσότερες της μιας επαγγελματικές δραστηριότητες, η υποχρεωτική ασφάλιση χωρούσε σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Άρα, από 01.01.2017 και μετά οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας πρέπει να καταβάλουν υπέρ ΕΦΚΑ:

α. Μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από την εξαρτημένη εργασία, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4387/2016, που αφορά τις εισφορές μισθωτών και εργοδοτών και

β. Ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016 που αφορά τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα υπουργείων και φορέων του δημοσίου



Στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα τα οποία ανήκουν σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή του λεγόμενου υπερταμείου.

Η μεταβίβαση των ακινήτων πραγματοποιήθηκε με την σύμφωνη γνώμη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων, και εντάσσεται στην υποχρέωση ελέγχου κι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία προβλεπόταν από το δεύτερο ακόμα μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΥΠ αξιοποίησε τις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου, υπουργείων, αλλά και εκείνη που χρησιμοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ τη διετία 2011-2012, προκειμένου να εντοπίσει δημόσια ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να φέρουν έσοδα στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο κτηματολόγιο οι εγγραφές που αφορούν σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε υπουργεία και σε δημόσιους φορείς ανέρχονται σε 174 χιλιάδες. Από τα ακίνητα αυτά, τα στελέχη του υπερταμείου απέκλεισαν εκείνα που έχουν δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, αλλά και αρκετά τα οποία διεκδικούν ιδιώτες. Το καθεστώς των περίπου 10.000 ακινήτων θα εξεταστεί ξανά κι από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών από κοινού με την ΕΤΑΔ, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά εμπόδια στην αξιοποίησή τους.

Πηγές αναφέρουν στο ΣΚΑΪ, πως στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας η ΕΕΣΥΠ ελέγχει και τα 294 χιλιάδες ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί 14.823 ακίνητα τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο δημόσιο μέσα στο 2018, 8.500 άμεσα και τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους.

Στην περίπτωση που ιδιώτες αποφασίσουν να διεκδικήσουν κάποιο από τα ακίνητα αυτά, τότε έχουν περιθώριο 2 ετών να προσβάλλουν την απόφαση μεταφοράς τους στο δημόσιο.

Τα περίπου 15.000 ακίνητα που έχουν δηλωθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο αναμένεται να μεταβιβαστούν στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με στελέχη του υπερταμείου να εκτιμούν πως περίπου το 10% εξ αυτών παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Μία σύνταξη μέχρι νεωτέρας στην παράλληλη ασφάλιση

Δε μας έφταναν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων με το Ν.4387/16 που πλησιάζουν τα 2,5 χρόνια, ετοιμάζουν πρόσθετες καθυστερήσεις για τους διπλοσυνταξιούχους μηχανικούς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος από εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ...



Συντάξεις σε… δόσεις και με κρυφό κούρεμα θα αρχίσει να βγάζει ο ΕΦΚΑ για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση (με εισφορές σε δύο Ταμεία) ως τις 31/12/2016 ενώ από 1ης/1/2017 καταβάλλουν ενιαία εισφορά βάσει του συνολικού μισθού ή του μηνιαίου εισοδήματος που αποκτούν από την άσκηση δύο ή περισσότερων δραστηριοτήτων.

Μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) καθώς και γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι με διπλές εισφορές σε ΕΤΑΑ και Δημόσιο ή σε ΕΤΑΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ ή τραπεζών, που έκαναν αιτήσεις συνταξιοδότησης εδώ και δυόμισι χρόνια μετά το νόμο Κατρούγκαλου, θα παίρνουν για αρχή τη μία σύνταξη και… στο μέλλον θα τους πιστώνεται το ποσό που αναλογεί από το δεύτερο Ταμείο!
Το… κρύβουν

Οι συντάξεις τους, όπως αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 30 Αυγούστου 2018, το οποίο δεν έχει αναρτηθεί ούτε στη «Διαύγεια» αλλά ούτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, θα υπολογίζονται μόνο για το χρόνο ασφάλισης που έχουν διανύσει στον ένα φορέα, ενώ για τον «παράλληλο» χρόνο στον δεύτερο κύριο φορέα ασφάλισης δεν θα εκδίδεται απόφαση επειδή δεν έχει μπει σε λειτουργία το μηχανογραφικό σύστημα που θα υπολογίζει είτε τη δεύτερη σύνταξη είτε την ανάλογη προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης!

Καμία αίτηση συνταξιοδότησης που έχει υποβληθεί από τους εν λόγω ασφαλισμένους μετά τις 13/5/2016 δεν έχει προχωρήσει και αντί σύνταξης παίρνουν μόνον το προσωρινό ποσό από το ένα Ταμείο, και εν προκειμένω από το Δημόσιο.

Η λύση όμως που πάει να δώσει ο ΕΦΚΑ είναι τελικά να παίρνουν μόνον τη μία σύνταξη από το Ταμείο όπου θεμελιώνουν δικαίωμα, αφήνοντας το ποσό που δικαιούνται είτε ως δεύτερη σύνταξη είτε ως προσαύξηση σύνταξης για το άγνωστο μέλλον! Στην πράξη η απόφαση θα έχει εξαρχής μία αντί δύο συντάξεις, και όταν αρχίσει να δουλεύει το μηχανογραφημένο μητρώο με τους ασφαλισμένους που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία θα δοθεί και το δεύτερο τμήμα σύνταξης!
Ποιους αφορά

Οι πρώτες αποφάσεις που θα αρχίσουν να βγαίνουν αφορούν γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στο Δημόσιο ω μισθωτοί, ενώ λόγω ιδιότητας έχουν καταβάλει για τα ίδια ή και περισσότερα έτη εισφορές σε ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Διπλωματούχους Μηχανικούς των Υπηρεσιών σας


 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr             
                                                                                                                                         
Αθήνα, 10-9-2018
Αρ. Πρωτ. : 7489

Προς:   Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα :  Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Διπλωματούχους Μηχανικούς των Υπηρεσιών σας.

      
    Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τις ασφαλιστικές κρατήσεις συναδέλφων Μηχανικών των Υπηρεσιών σας.
Μετά από σχετική επικοινωνία με τους συναδέλφους μας, ενημερωθήκαμε ότι συνεχίζει να γίνεται κράτηση ασφαλιστικών εισφορών για την Προσωπική διαφορά, παρά τα όσα ο Νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι ορίζουν.
Βάσει του εγγράφου του Υπ. Οικονομικών (Αριθμ. Πρωτ:2/24112/ΔΕΠ, Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017) με θέμα: “Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.”https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A6%CE%98%CE%A8%CE%97-%CE%9F%CE%92%CE%9B?inline=true:
«Η προσωπική διαφορά του άρθρου 27 (παρ. 1) του ν. 4354/2015 δεν αποτελεί σταθερή παράμετρο του ενιαίου μισθολογίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα των συντάξιμων αποδοχών. (Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017 Αριθμ. Πρωτ:2/24112/ΔΕΠ, “Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.”)»
Μονάχα για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους και βάσει ερμηνευτικού εγγράφου του Υπ. Εργασίας με αριθ. πρωτ. : Φ.10043 / οικ.14224 / 430/31-3-2017, «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016» ισχύει :
«Εάν όμως πρόκειται για μηχανικούς και υγειονομικούς που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 38 του ν.4387/2016.»
Επιπρόσθετα κατόπιν απάντησης (Αρ. Πρωτ.: Φ10042/27714/721, 22/5/2018) της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οποία και σας επισυνάπτουμε με απόλυτη σαφήνεια επαναλαμβάνεται ότι: “Συνεπώς, ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τόσο για τους ασφαλισμένους έως 31.12.1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι), όσο και τους από 1.01.1993 και εφεξής ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), οι οποίοι υπηρετούν στο δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 169/2007 και ν. 2084/1992, ως ισχύουν) και έχουν περιγραφεί λεπτομερώς στην εν λόγω εγκύκλιο. Η δε, προσωπική διαφορά του αρ. 27 παρ. 1 του ν. 4354/2015, δεν περιλαμβάνεται στις ως άνω συντάξιμες αποδοχές και ως εκ τούτου δεν διενεργούνται στο ποσό αυτής ασφαλιστικές κρατήσεις.”

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα Δημοκρατία: Πατρίς, θρησκεία και… Πινοσέτ!!!



Ο Βορίδης θέλει οι θεσμοί και το κράτος να δράσουν κατά της αριστερής ιδεολογίας…

Ο Γεωργιάδης ενοχλείται από την Κοινωνιολογία ως Επιστήμη διότι κάνει τα παιδιά αριστερά…

Και τώρα ήρθε και τούτος, ο Καραγκούνης, για να διαφημίσει το ασφαλιστικό του φασίστα Πινοσέτ (!) σαν το «πιο πετυχημένο παγκοσμίως» (!) και να προαναγγέλλει (γελώντας!) την εφαρμογή του από τη ΝΔ!

Πριν εξηγήσουμε τι είναι ακριβώς αυτό που στη ΝΔ εμφανίζουν σαν το «πιο πετυχημένο (ασφαλιστικό) παγκοσμίως», πάρτε μια γεύση των σχετικών δηλώσεων του Κώστα Καραγκούνη, τομεάρχη της ΝΔ (στο NEWS 24/7 RADIO):

Αφού σημειώσουμε ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν μετονομαστεί (ακόμα) σε «Νέα Ακροδεξιίλα» και ότι συνεχίζουν να ονομάζονται (ακόμα) «Νέα Δημοκρατία», πάμε τώρα στο πιο… πετυχημένο ασφαλιστικό παγκοσμίως:

Το πιο μισητό του κόσμου!

Δεν υπάρχει μήνας σχεδόν τα τελευταία χρόνια στη Χιλή που ο λαός δεν διαδηλώνει κατά κύματα στους δρόμους με αίτημα την κατάργηση του ασφαλιστικού που επέβαλε από το 1981 στη χώρα η στυγνή χούντα του Πινοσέτ.

Οι διαδηλωτές τον περασμένο Απρίλη, για παράδειγμα, ξεπέρασαν μόνο στο Σαντιάγο τους 100.000. «Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής για να καταγγείλουν το σημερινό σύστημα, το οποίο ελέγχεται από τους Διαχειριστές των Συνταξιοδοτικών Ταμείων και χορηγεί συντάξεις ύψους 285 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο» (https://www.naftemporiki.gr/story/1343224/xili-diadilosi-kata-tou-asfalistikou-sustimatos-pou-eixe-dimiourgithei-epi-imeron-pinoset).

Η 24η Ιούλη, δε, θεωρείται ημερομηνία – σταθμός για το λαϊκό κίνημα στη Χιλή αφού εκείνη την ημέρα, μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2016, στο Σαντιάγο οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 200.000 και σε όλη τη χώρα το 1 εκατομμύριο (http://net.xekinima.org/chile-mazikes-kinitopoiiseis-enantia/).

Γιατί διαδήλωναν και διαδηλώνουν όλοι αυτοί; Για να ξηλωθεί από τη χώρα τους το «πιο πετυχημένο παγκοσμίως» (κατά Καραγκούνη και ΝΔ) ασφαλιστικό του Πινοσέτ…

Τα «Chicago boys» της Νέας Δημοκρατίας…

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, 8:00 μμ, ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος όροφος

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8:00 μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.


Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση μας για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας.

Θέματα:
Οι ληστρικές και νομικά άκυρες διαδικασίες που ακολουθούνται από ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ προκειμένου να εισπράξουν (αρπάξουν) όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία από τους ασφαλισμένους… (τεκμηρίωση του παράνομου χαρακτήρα των ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ)
Η νέα υπουργική απόφαση για το επίδομα ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων, η οποία εξαιρεί όλους τους ανέργους !!!
Η συνέχιση της χρέωσης με ασφαλιστικές οφειλές των συναδέλφων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής από το τ. ΤΣΜΕΔΕ
Αναδρομικές εισφορές
Απόδοση αρμοδιοτήτων στην Δ.Ε. Μηχανικών ΕΦΚΑ - που παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μη αποδιδόμενες συντάξεις

Εάν θέλετε να προτείνετε κάποιο ακόμα θέμα για συζήτηση, ελάτε στη συνέλευση να το θέσετε και να οργανώσουμε την κοινή μας δράση.


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα συμπαράστασης για την εκδικητική απόλυση στη SELLER Hellas

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr           
Αρ. Πρωτ.:  7493                                                             Αθήνα,  10/9/2018        

Ψήφισμα συμπαράστασης για την εκδικητική απόλυση στη SELLER Hellas

Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση στη SELLER Hellas
Καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων

Καταγγέλλουμε την παράνομη και εκδικητική απόλυση μέλους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) από την εταιρεία SELLER Hellas. Η απόλυση έγινε την Παρασκευή 31 Αυγούστου λίγες εβδομάδες μετά την παρέμβαση του ΣΜΤ στην εταιρία ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για πρωτοφανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.
Τα μέτρα εργοδοτικής επιτήρησης που απεργάζεται η εργοδοσία αφορούν:
·         Στην συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να ελέγχει την είσοδο στην εταιρεία και να μετρά τις ώρες εργασίας
·         Στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στους χώρους εργασίας προκειμένου, όπως προφορικά ειπώθηκε, “να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους”»!
Για να υλοποιηθούν μάλιστα τα μέτρα αυτά, διανεμήθηκε στους εργαζόμενους ένα «έντυπο συγκατάθεσης» για να το υπογράψουν και με βάση το οποίο συναινούνε στις μεθόδους ελέγχου και παρακολούθησής τους. Μετά την αντίδραση εργαζόμενων και του ΣΜΤ, ο εργοδότης δεσμεύτηκε πως δε θα προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια. Όμως ένα μήνα μετά, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση εργαζομένου και μέλους του ΣΜΤ, ο οποίος από την αρχή διαφώνησε και δε δέχτηκε να δώσει το αποτύπωμά του! Μάλιστα, η απόλυση έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση με την αιτιολογία οικονομικών προβλημάτων του εργοστασίου και δήθεν με κριτήριο πως ήταν ο τελευταίος που προσλήφθηκε, γεγονός απολύτως ψευδές.
Η στόχευση της εργοδοσίας είναι προφανής: Να ξεμπερδεύει με τις ενοχλητικές φωνές για να μπορέσει να προχωρήσει πιο εύκολα στα αντεργατικά της σχέδια.
Εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον απολυμένο εργαζόμενο και στο σωματείο του. Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία, για να μην καταντήσει η εργασία και η ζωή μας το αντικείμενο πλήρους ελέγχου και επιτήρησης της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.
Απαιτούμε να ακυρωθεί η παράνομη και εκδικητική απόλυση του συναδέλφου - Δε θα ανεχθούμε καμιά απόλυση εργαζόμενου που αρνείται την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων!
Πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων - Να μην εφαρμοστεί καμία μέθοδος παρακολούθησης και παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα Μελέτη: Περιορίζονται οι γεννήσεις, αυξάνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα

Οι δηλώσεις Τσίπρα (όπως και Λοβέρδου παλαιότερα) ότι "θα σβήσει με την πάροδο του χρόνου η προσωπική διαφορά" -μέσω της εξόντωσης των συνταξιούχων- μόνο τυχαίες δεν είναι... Οι επιπτώσεις των μνημονίων είναι τόσο συντριπτικές που θα τις βρουν μπροστά τους πολλές γενιές.


«Τις τελευταίες δεκαετίες περιορίσθηκε σημαντικά ο αριθμός των γεννήσεων (γύρω στις 90.000/έτος, την τρέχουσα δεκαετία) και αυξήθηκε λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας ο αριθμός των θανάτων (120.000/ετησίως, κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο) με αποτέλεσμα ένα αρνητικό φυσικό ισοζύγιο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ), ΤΜΧΠΠΑ, Παν. Θεσσαλίας, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύεται στα «Δημογραφικά Νέα».

«Η τάση αυτή δεν πρόκειται πιθανότατα να αναστραφεί μέχρι το 2050. Απλώς είναι δυνατό, εάν οι γεννήσεις σταθεροποιηθούν - και στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων αυξηθούν- το αρνητικό αυτό ισοζύγιο στο μέλλον να περιορισθεί».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «παίγνιο» των βασικών δημογραφικών συνιστωσών στη χώρα μας (γονιμότητα, θνησιμότητα, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση), που έχει οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού μας σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειάς της (> 60% του πληθυσμού είναι πλέον συγκεντρωμένο στο 6% της συνολικής επιφάνειας), στη μείωση του συνολικού πληθυσμού που πιθανότατα θα συνεχισθεί μέχρι και το 2050 (μείωση που οδηγεί προοδευτικά και στη συρρίκνωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας και, προφανώς, και σε αυτήν του οικονομικά ενεργού πληθυσμού). Και επίσης σε μια έντονη δημογραφική γήρανση (υψηλά και αυξανόμενα συνεχώς ποσοστά πληθυσμού 65 ετών ως υψηλά % των >85 ετών «γήρανση μέσα στην γήρανση»).

Οι τάσεις αυτές δεν αναμένεται να αναστραφούν τις επόμενες δεκαετίες κατά τον κ. Κοτζαμάνη, οι ρυθμοί αύξησης του ειδικού βάρους των ηλικιωμένων δύνανται όμως -υπό όρους- να επιβραδυνθούν. Βασικό ρόλο στη γήρανση αυτή, διευκρινίζει ο ίδιος έπαιξε κυρίως η χαμηλή γονιμότητα -κάτω από το όριο αναπαραγωγής-, καθώς οι γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο έκαναν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά, αυτές που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 1,65, ενώ οι νεότερες θα κάνουν πιθανότατα ακόμη λιγότερα ( γύρω στα 1,55).

Μπορούμε να κάνουμε όμως κάτι για να επιβραδυνθούν οι προαναφερθείσες τάσεις;

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και οι ανάγκες στη σχολική στέγη παραμένουν πολύ μεγάλες


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝστην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.
Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272299
6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489 e-mail: somateio@ktyp.gr
Αθήνα 10/9/2018
Αρ. πρωτ. 1244

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και οι ανάγκες στη σχολική στέγη παραμένουν πολύ μεγάλες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στο φορέα. Αυτές δεν αφορούν μόνο την κατασκευή νέων δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων. Όπως έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη, πάνω από το 50 % των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν από 40 έως 50 χρόνια με τον παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό. Συνεπώς είναι καθοριστικό ζήτημα το κράτος να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς -παράλληλα με την οικοδόμηση νέων σχολικών κτιρίων- στους αναγκαίους προσει
σμικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στα υπάρχοντα, καθώς και σε πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης παλιών σχολικών κτιρίων. Δυστυχώς οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων τα προηγούμενα χρόνια ενέτειναν τα προβλήματα στις συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Αντί όμως να ενισχυθούν πολύπλευρα οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν.ΚΕΔ) ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του κράτους για τα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια, ζήσαμε τη χρονιά που πέρασε την πλήρη αποδυνάμωσή του φορέα σε τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα. Στις αρχές του χρόνου και υπό την απειλή ένταξης στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, μετατάχθηκαν σε άλλους φορείς του εποπτεύοντος υπουργείου Υποδομών πάνω από 150 εργαζόμενοι οι περισσότεροι εκ των οποίων μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στα έργα και τις υπηρεσίες που παρέχει η ΚΤΥΠ. Ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σταμάτησε τελείως λόγω των σημαντικών ελλείψεων πλέον σε τεχνικό προσωπικό, ενώ πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρούν πλέον με μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός ότι το σημαντικό έργο και οι υπηρεσίες που παρέχει ο φορέας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οφείλεται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων. Όμως αυτή η κατάσταση προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οι ΚΤΥΠ έχουν πλέον μείνει με 65 μηχανικούς (από 185) με κάποιες ειδικότητες να έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» (έμειναν 3 Τοπογράφοι, 6 μηχανολόγοι, 6 ηλεκτρολόγοι) ενώ άλλες έχουν αποδυναμωθεί σε οριακό σημείο (έμειναν 25 πολιτικοί μηχανικοί και 22 αρχιτέκτονες). Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο λόγω της πολυδιάσπασης και διάχυσης αρμοδιοτήτων και ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού απέναντι στην ΚΤ.ΥΠ. στον οποίο εμπλέκονται Περιφέρειες, Δήμοι, τα συναρμόδια υπουργεία, ακόμα και η διεύθυνση κτιριακών υποδομών του εποπτεύοντος υπουργείου !
Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη ότι το κράτος πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη και υποχρέωση για την παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολικών και άλλων δημοσίων κτιρίων. Αυτή ακριβώς την υποχρέωση επιτελούν οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ο δημόσιος αυτός φορέας να οδηγείται στην πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση και τα έργα και οι υπηρεσίες του στα επιχειρηματικά κατασκευαστικά συμφέροντα (ΣΔΙΤ, αναθέσεις μελετο-κατασκευών σε ιδιωτικά γραφεία, κ.ά) είτε μέσω της αποδυναμωμένης ΚΤ.ΥΠ., του υπουργείου Υποδομών και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων, είτε μέσω Περιφερειών & Δήμων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση, το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών και τη νέα διοίκηση του φορέα, την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ σε τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα, καθώς και την θεσμική κατοχύρωσή του ως κατεξοχήν αρμόδιου τεχνικού φορέα του κράτους για τα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, νοσοκομεία και άλλες υποδομές υγείας και δικαιοσύνης.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας
Μ. Δανδουλάκης Σ. Παπαδόπουλος
(6977-674562) (6971-900537)

Οι αλχημείες των πινάκων με τις εισφορές που εξέδωσε το Υπ. Εργασίας

Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι πρόπερσι -2016 στη ΔΕΘ- ο πρωθυπουργός πάλι είχε εξαγγείλει "πάγωμα οφειλών", υπόσχεση η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οπότε σε κάθε περίπτωση κρατάμε μικρό καλάθι. Οι πίνακες τώρα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Εργασίας ακολουθούν την πάγια λογική της "δημιουργικής λογιστικής" αποκρύβοντας σημαντικές πληροφορίες ώστε να θολώσουν την εικόνα. Τα ίδια που κάνουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις δηλαδή. Πρώτον εξαφανίζουν εντελώς τον κλάδο Υγείας (7,95% επί του συνολικού εισοδήματος) ώστε να εμφανίσουν μικρότερες εισφορές. Δεύτερο αποκρύβουν ότι θα πρέπει να πληρωθούν πρόσθετα αναδρομικά (για εφάπαξ, για επικουρικό από το 2017 και για τις αναδρομικές αυξήσεις από το 2013-2014). Τρίτον ότι η ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις ελάχιστες εισφορές μια και η βάση υπολογισμού δε θα είναι τα 583 €. Τέταρτο και σημαντικότερο, από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των μεικτών εισοδημάτων των Ελευθ. Επαγγελματιών (συμπεριλαμβανομένων και των εισοφρών που έχουν ήδη καταβληθεί) και όχι επί των καθαρών, γεγονός που αυξάνει πολύ την επιβάρυνση. Τέλος ακόμα και οι Πίνακες δείχνουν ότι στα μικρά εισοδήματα οι "ελαφρύνσεις" είναι ελάχιστες, ενώ είναι γενναίες μόνο για τα μεγάλα. "Ταξική μεροληψία" που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος...

Πίνακες με το τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019 για τις εισφορές των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ και πρώην ΟΓΑ δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εργασίας εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για μείωση εισφορών αφορά συνολικά 250.000 μη μισθωτούς με το ποσοστό μείωσης της εισφοράς για τις κύριες συντάξεις να ανέρχεται έως 33%, ενώ για τις κυρίες συντάξεις και εφάπαξ να φθάνει έως και το 46%, στα υψηλά εισοδήματα των γιατρων-επιστημόνων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καταβάλλουν, ήδη από την 1/1/2017, ασφαλιστικές εισφορές στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η Κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα.

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ,συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

Επιστήμονες- Δικηγόροι, Μηχανικοί
- Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε μηχανικούς στο Υπ. Πολιτισμού


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 10/9/2018
Αρ. Πρωτ.: 7494
Προς : Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα: Σχετικά με την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων στο Υπ. Πολιτισμού


κ. Γενικέ Γραμματέα

Σε συνέχεια του από 7/8/2018 (Αρ. Πρωτ. 7462) εγγράφου μας και λόγω της μη απάντησης από το εμπλεκόμενο Υπ. Πολιτισμού, επανερχόμαστε σχετικά με την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε Διπλωματούχους Μηχανικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και σε άλλες Εφορίες του Αρχαιοτήτων του Υπουργείου (Ανατολικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων).

Υπενθυμίζουμε ότι οι εντολές ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων (Μάϊος 2018), δεν είναι σύμφωνες με το άρθρο 30 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ Α΄ 26) γιατί δεν ορίζουν με σαφήνεια το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα των δύο (2) μηνών για το οποίο μπορούν να ασκούν παράλληλα καθήκοντα, ούτε συνοδεύονται από την «αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου», ώστε να επεκταθούν το μέγιστο κατά έξι (6) μήνες ακόμα. Επίσης ουδέποτε συνοδεύτηκαν από γραπτές οδηγίες προς του συναδέλφους.

Όπως έχουμε επισημάνει σε κάθε περίπτωση οι γνωστές σε όλους, μεγάλες ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό, δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτά τα ημίμετρα, αλλά μονάχα με προσλήψεις προσωπικού (και ειδικά Μηχανικών) με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Προσωρινά και μόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός της κινητικότητας του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης για προσέλκυση συναδέλφων.

Σας καλούμε να παρέμβετε προς το Υπ. Πολιτισμού, ώστε να αποκατασταθεί η παραπάνω δυσλειτουργία και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Επειδή το θέμα είναι που σοβαρό, τόσο για τις συνθήκες εργασίας των μελών μας όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών στις οποίες ανήκουν, σας ενημερώνουμε ότι μετά το πέρας του τρέχοντος μηνός θα προβούμε στις κατά τον νόμο προβλεπόμενες στην περίπτωση αυτή ενέργειες.

Πίνακας Αποδεκτών:

Προς:
1. Γ.Γ ΥΠ.ΔΙΟΙΚ.ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΙΣΗΣ κ. Θεοδωράκη Γ. ggd@ydmed.gov.gr
2. Νομικό Σύμβουλο Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης
3. Τμήμα Πειθαρχικής Ευθύνης και Δεοντολογίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα
4. ΑΔΕΔΥ

Κοιν.
1.ΤΕΕ (υπόψη Προεδρείου και Αντιπροσωπείας) president@central.tee.gr, gramproedrou@central.tee.gr,
2. ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ emdydasattikis@tee.gr
3. ΕΜΔΥΔΑΣ-Τμήμα ΥΠΠΟΑ stsavalos1@gmail.com
4. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ eniaiosyppo@culture.gr

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Δημόσια περιουσία: Όταν το δημόσιο ξεκίναγε οι καταπατητές είχαν … γυρίσει!



Δημόσια περιουσία: Όταν το δημόσιο ξεκίναγε οι καταπατητές είχαν … γυρίσει!
Του Νίκου Γρυλλάκη * / 12 Μαρτίου 2018

Επιχείρηση εξαγοράς των εκτάσεων του δημοσίου από τους καταπατητές τους – Που και πως έχουν «τρέξει»  ταχύτερα τα κυκλώματα των επιτηδείων,  κατοχυρώνοντας την κλεμμένη δημόσια περιουσία
Η νέα εξαγγελία για παραχωρήσεις μέσω εξαγοράς καταπατημένης δημόσιας γης επαναφέρει στο προσκήνιο «αμαρτωλές» ιστορίες του παρελθόντος. Στην Αττική 8 στα 10 ακίνητα του δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών. Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 7 στα 10 και στα νησιά του Αιγαίου 6 στα 10. Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων.
Οι κομπίνες των επιτήδειων ξεκίνησαν δεκαετίες πριν. Με τα περίφημα «ανταλλάξιμα», δηλαδή περιουσία που έπρεπε να πάρουν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των «ανταλλάξιμων» πέρασε στα χέρια άσχετων. Στην Αττική, όπου το 80% της δημόσιας γης είναι καταπατημένο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εντοπίζει μεταξύ Νέας Ερυθραίας -Μαραθώνα και εθνικής οδού μια από τις ζώνες του μεγάλου «πλιάτσικου».
«Πανηγύρι» είχε γίνει στις περιοχές Ροδόπολης, Σταμάτας, Άγιου Στεφάνου, Άνοιξης , Διόνυσου, Νέας Ερυθραίας , Μαραθώνα και Κρυονερίου για τις μεγάλες αποκαλύψεις. Το μεγαλύτερο μέρος των καταπατημένων σήμερα εκτάσεων ήταν δάσος στο παρελθόν.
Η επανάκτησή τους από το δημόσιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και η δικαστική οδός που συνήθως ακολουθείται δεν εξασφαλίζει, πάντα, αποφάσεις υπέρ του δημοσίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκτάσεως στη Νέα Ερυθραία. Ένας δικηγόρος της περιοχής χρειάστηκε να καταγγείλει ότι καταπατήθηκε έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων στην περιοχή Μορτερό ή Καστρίτσα για να εξαναγκαστεί το δημόσιο να προχωρήσει έρευνα. Συντάχθηκαν δύο εκθέσεις ερευνάς και τέσσερις τεχνικές εκθέσεις και τελικά η υπόθεση έφτασε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Η ιστορία ξεκίνησε το 1977 και ύστερα από 15 χρόνια η εκτίμηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ήταν πως η δασική έκταση ανήκει στο δημόσιο και η μη δασική στους ιδιώτες. Προφανώς οι τελευταίοι παρουσίασαν κάποια πιστοποιητικά ή επικαλέστηκαν μαρτυρίες. Το δημόσιο επέμεινε. Θεωρούσε ότι όλη η έκταση του ανήκει. Οι καταπατητές είχαν δράσει πολύ πριν από τον πόλεμο. Αναφέρεται απόφαση του 1929 της Αεροπορικής Άμυνας για διοικητική αποβολή των καταπατητών. Η απόφαση, όμως, αυτή δεν εκτελέστηκε ποτέ με αποτέλεσμα η μεγάλη αυτή έκταση, τεράστιας εμπορικής αξίας σήμερα, να βρίσκεται στα χέρια των κληρονόμων των καταπατητών ή να έχει πουληθεί.
Αντίστοιχες είναι οι ιστορίες άλλων μεγάλων εκτάσεων στις παρυφές της Πεντέλης, της πιο λεηλατημένης ζώνης της Αττικής. «Η εικόνα είναι απογοητευτική. Σχεδόν καμιά έκταση του δημοσίου στη Σταμάτα και το Διόνυσο δεν έχει γλυτώσει από τα αρπακτικά της αγοράς», επισημαίνει χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής του πόρου 6‰ στους δικαιούχους

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
                                                                                      Αθήνα, 10/9/2018

Αρ. Πρωτ. : 7490                          
Προς:  Α’ Βάθμιες Ενώσεις
           (για ενημέρωση των μελών)

Θέμα :  Σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής του πόρου 6‰ στους δικαιούχους.

Συνάδελφοι
Όπως θα είχατε ενημερωθεί με το Αρ. Πρωτοκ. 7416/2-7-2018 έγγραφο μας προς το ΤΕΕ, ζητούσαμε ενημέρωση σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής του πόρου 6‰ του άρθρου 53 του Ν.4412/16 στους δικαιούχους Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς, μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ. Όπως θα γνωρίζετε η Επιτροπή Διαχείρισης του πόρου, σε συνεδρίαση της στις 8/3/2018 αποφάσισε: “Για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018 την καταβολή συνολικού ποσού τετρακοσίων δέκα χιλιάδων ευρώ (410.000 €) στους δικαιούχους του πόρου 6‰, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα δικαιούχων.”
Η -ανεπίσημη- πληροφόρηση από πλευράς ΤΕΕ, είναι ότι ολοκληρώθηκε η απαιτούμενη αναβάθμιση του Μηχανογραφικού Συστήματος του Λογιστηρίου του ΤΕΕ”, εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής (για τους περίπου 7.900 δικαιούχους) και απεστάλησαν (στα τέλη Ιούλη) στο Ελεγκτικό για τον απαιτούμενο έλεγχο. Τα εντάλματα επιστράφηκαν στο ΤΕΕ από το Ελεγκτικό γιατί τα ζητούσε με διαφορετική μορφή και το ΤΕΕ μας ενημέρωσε ότι τα ξαναστέλνει διορθωμένα «εντός των ημερών».
Κατανοούμε το δικαιολογημένο εκνευρισμό -που όλοι έχουμε- για την απαράδεκτη καθυστέρηση των Υπηρεσιών, στην υλοποίηση ενός ελάχιστου μέτρου υπέρ των μηχανικών (έχουν ήδη παρέλθει δύο χρόνια από τη νομοθέτηση του) και καλούμε σε εγρήγορση. Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θα συνεχίζει να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση (ΤΕΕ και κυβέρνηση) για την ταχύτερη δυνατή επίλυση του θέματος. Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, όσο εύκολα και γρήγορα γίνονται οι περικοπές και παρακρατήσεις αποδοχών και εισφορών, τόσο δύσκολα και καθυστερημένα προχωρούν ακόμα και οι ελάχιστες κατακτήσεις μας.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι επειδή ήδη έχουν παρέλθει τρία επιπλέον δίμηνα, θα προτείνουμε -μόλις ξεμπλοκάρει η πρώτη πιλοτική καταβολή- να γίνει μια συγκεντρωτική καταβολή για όλα τα επόμενα.
Μέχρι την έκδοση εγκυκλίου προς τις Υπηρεσίες Προσωπικού ώστε να ενημερώνουν την Επιτροπή για τις Υπηρεσιακές μεταβολές των Διπλωματούχων Μηχανικών (Συνταξιοδοτήσεις, Μετατάξεις, Αργίες, Διαθεσιμότητες κλπ) παρακαλούνται οι Α’ Βάθμιες Ενώσεις όπως ενημερώνουν την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ τόσο για τις συνταξιοδοτήσεις των μελών τους, όσο και για την οικονομική τακτοποίηση των συνδρομών των υπολοίπων, ώστε να επικαιροποιείται κατάλληλα κάθε φορά το Μητρώο, πριν την κάθε κατανομή. Ειδικά μετά την αποστολή των Μητρώων Μελών σε κάθε Ένωση, πρέπει αυτές να φροντίσουν εγκαίρως για την ορθή παρακράτηση της συνδρομής που της αντιστοιχεί από τη μισθοδοσία των συναδέλφων από 1/1/2018.
Καλούμε επίσης τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, αλλά και όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν ώστε να ενημερωθούν για τον πόρο όλες οι Υπηρεσίες που εκτελούν έργα σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν.4412/16 και να μας ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα. Καθημερινά διαπιστώνουμε περιπτώσεις παράλειψης της παρακράτησης του πόρου από τα -έστω και λίγα- έργα που εκτελούνται.
Τέλος όσον αφορά το αποθεματικό του καταργημένου 6‰, ενημερώνουμε ότι τον Ιούλιο επιχειρήσαμε να εισαχθεί σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης, αλλά αυτό δεν κατέστη τελικά δυνατό. Θα επανέλθουμε άμεσα αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.