Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Οι αλχημείες των πινάκων με τις εισφορές που εξέδωσε το Υπ. Εργασίας

Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι πρόπερσι -2016 στη ΔΕΘ- ο πρωθυπουργός πάλι είχε εξαγγείλει "πάγωμα οφειλών", υπόσχεση η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οπότε σε κάθε περίπτωση κρατάμε μικρό καλάθι. Οι πίνακες τώρα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Εργασίας ακολουθούν την πάγια λογική της "δημιουργικής λογιστικής" αποκρύβοντας σημαντικές πληροφορίες ώστε να θολώσουν την εικόνα. Τα ίδια που κάνουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις δηλαδή. Πρώτον εξαφανίζουν εντελώς τον κλάδο Υγείας (7,95% επί του συνολικού εισοδήματος) ώστε να εμφανίσουν μικρότερες εισφορές. Δεύτερο αποκρύβουν ότι θα πρέπει να πληρωθούν πρόσθετα αναδρομικά (για εφάπαξ, για επικουρικό από το 2017 και για τις αναδρομικές αυξήσεις από το 2013-2014). Τρίτον ότι η ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις ελάχιστες εισφορές μια και η βάση υπολογισμού δε θα είναι τα 583 €. Τέταρτο και σημαντικότερο, από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των μεικτών εισοδημάτων των Ελευθ. Επαγγελματιών (συμπεριλαμβανομένων και των εισοφρών που έχουν ήδη καταβληθεί) και όχι επί των καθαρών, γεγονός που αυξάνει πολύ την επιβάρυνση. Τέλος ακόμα και οι Πίνακες δείχνουν ότι στα μικρά εισοδήματα οι "ελαφρύνσεις" είναι ελάχιστες, ενώ είναι γενναίες μόνο για τα μεγάλα. "Ταξική μεροληψία" που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος...

Πίνακες με το τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019 για τις εισφορές των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ και πρώην ΟΓΑ δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εργασίας εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για μείωση εισφορών αφορά συνολικά 250.000 μη μισθωτούς με το ποσοστό μείωσης της εισφοράς για τις κύριες συντάξεις να ανέρχεται έως 33%, ενώ για τις κυρίες συντάξεις και εφάπαξ να φθάνει έως και το 46%, στα υψηλά εισοδήματα των γιατρων-επιστημόνων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καταβάλλουν, ήδη από την 1/1/2017, ασφαλιστικές εισφορές στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η Κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα.

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ,συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

Επιστήμονες- Δικηγόροι, Μηχανικοί
- Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Επιστήμονες- Γιατροί

Οπως αναφέρει το Υπουργείο αφήνοντας πίσω τα ελλείμματα και την αβεβαιότητα, οι προοπτικές που ανοίγονται για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προοιωνίζονται μόνο θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο σε όσους λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιδιώκουν την επικράτηση των ιδιωτικών κριτηρίων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αγρότες

euro2day.gr

4 σχόλια:

  1. Ηδη ισχυει απο 1-1-2018 το γεγονος οι εισφορές να υπολογίζονται επί των μεικτών εισοδημάτων των Ελευθ. Επαγγελματιών. Δηλαδη ο ΕΦΚΑ ηδη εδω κ 9 μηνες υπολογιζει εισφορες=Ακαθαριστες+καταβληθεισες εισφορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ακριβως ηδη ισχυουν ολα τα "δυσαρεστα". το μονο που απομενει ειναι απο 1-1-2019 να σταματησει και η εκπτωση του 15%. δεν θα υπαρξει σχεδον κανενα αντικρυσμα παρα για τους μεγαλους παιχτες

      Διαγραφή
  2. Συνεχίζει και τους παραλογισμούς που προέρχονται από την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται από το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς και αφαιρούνται από το εισόδημα της τρέχουσας. Αντι δηλαδή να κάνει αυτό που κάνει η εφορία τόσα χρόνια και στο τέλος εκκαθαρίζει με το τρέχον εισόδημα. Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα σε κάθε διακύμανση εισοδήματος να κινδυνέυουμε να φορολογηθούμε για το ποσό το οποίο την επόμενη χρονιά θα δώσουμε στον ΕΦΚΑ

    Ακόμη τι θα κάνει με όσους έχουν και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες; τι θα ισχύει για το ελάχιστο επικουρικό εκεί; φαντάζομαι θα μάθουμε αναδρομικά μετά από 3-4 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή