Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 11 Φλεβάρη

Διαβάστε το νέο μνημόνιο της ντροπής

Αναρτούμε το αγγλικό σχέδιο του νέου μνημονίου ντροπής και υποτέλειας το οποίο ετοιμάζονται να υπογράψουν αύριο (αν τους αφήσουμε)...Ολόκληρο το 2ο Μνημόνιο στα Ελληνικά εδώ. Την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα έρθει σε τρία άρθρα: ένα για το PSI, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα τελευταίο που θα εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον κ. Βενιζέλο να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα» των ομολόγων.Η εξειδίκευ.η των μέτρων θα γίνει αργότερα, σε διάστημα 15-20 ημερών, με σχετικό εφαρμοστικό νόμο, όπως έγινε μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Μνημόνιο 2

Η ιστορία γράφεται αυτή την ώρα... και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει...

Αναρτούμε άρθρο Της Γ. Ασημακοπούλου*  από το ΑΣΚ-ΟΤΑ
Αυτή την ίδια ώρα λοιπόν  οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού (αλήθεια πόσοι είναι μέσα σ΄αυτό;) ανενόχλητοι στήνουν τις μπίζνες της επόμενης μέρας με τα σκουπίδια και δεκάρα δεν δίνουν αν έχουν γύρω τους  στρατιές εξαθλιωμένων.Όσο πιο πολλοί τόσο καλύτερα, όλοι αυτοί αύριο θα διαλέγουν σκουπίδια  για ένα πιάτο φαϊ ! Την Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή  το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Τι σημαίνει αυτό:
•Δημιουργείται  μανδύας νομιμότητας για  την άμεση υλοποίηση των διαγωνισμών που έχουν δρομολογήσει για την Αττική και όλη την Ελλάδα : Επεξεργασία-Ενεργειακή αξιοποίηση για το σύνολο των  σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.
•Διευκολύνεται η  λειτουργία αυτών των μονάδων, με χρηματοδότηση από τα δημοτικά τέλη, με επιδότηση ως ΑΠΕ ακόμη και με εισαγωγή απορριμμάτων .
ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ  Η ΟΔΗΓΙΑ 98, ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΊΤΑΙ η Οδηγία 2001/42/ΕΚ που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με α.π. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ.107017/28.8.2006 για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικής  Εκτίμησης με δημόσια διαβούλευση  και συμμετοχή του κοινού στα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων πριν αυτά ξεκινήσουν να υλοποιούνται.
Στη τελική Σχεδιάζει , νομοθετεί , αποφασίζει ο Υπουργός ΠΕΚΑ .
Ο κύκλος των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων κλείνει με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή :

Εκλογές ΠΣΔΜΜΜ, 12/2 : Στηρίζουμε ΑΧΜΜΕΤ

Κυριακή 12 Φλεβάρη εκλογές ΠΣΔΜΜΜ στηρίζουμε ΑΧΜΜΕΤ

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ

Από την προηγούμενη φορά που έγιναν εκλογές, έχει μεσολαβήσει μια τετραετία που στην ουσία ανέτρεψε όλες τις μεγάλες «υποσχέσεις» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή η τετραετία αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη πως τα κόμματα αυτά δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα κανενός εργαζομένου. Έτσι έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση, μετά από μια σειρά «επικαιροποιημένων» μνημονίων, όπου το σύνολο των εργαζομένων- ακόμα και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα θεωρούνταν προνομιούχα- οδηγούνται σε μια συνεχόμενη συμπίεση των εισοδημάτων τους και αρκετοί από αυτούς και στην εξαθλίωση και σε πλήρη κοινωνική καταστροφή. Σε γενικές γραμμές λογική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε όλη την περίοδο της «αποκλειστικής» διακυβέρνησης μια βίαιη μείωση του κόστους εργασίας, άμεση δυνατότητα της εργοδοσίας να «ρυθμίζει» τις εργασιακές σχέσεις και διάλυση της δυνατότητας των εργαζομένων να αντιδρούν και να αντιστέκονται.
Πιο αναλυτικά το τελευταίο χρόνο τα μέτρα που έλαβε το ΠΑΣΟΚ συνοψίζονται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις υπολογίζουν την αύξηση της ανεργίας στο 18-20%, η ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων, η συνεχής μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει το 30%, η απελευθέρωση των απολύσεων, η απελευθέρωση των κατώτατων αμοιβών, η εμπέδωση των ελαστικών και ευέλικτων μορφών εργασίας και τέλος η ένταση της καταστολής και της «αστυνόμευσης» με την πλήρη αυταρχικοποίηση του κράτους και τη περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων όπου έχει αποκαλύψει εντελώς το ρόλο της κυβέρνησης ως οι υπερασπιστές των στα συμφερόντων των κοινωνικών ελίτ.
Συμπερασματικά όλη αυτή η κατάσταση έχει εξωθήσει την κοινωνία στα όρια της. Δεν είναι τυχαία η αποστράτευση από τα κόμματα εξουσίας και οι παλλαϊκή κινητοποίηση του Συντάγματος επί δύο μήνες όπου τεράστιες μάζες βγήκαν στο πολιτικό προσκήνιο και διεκδίκησαν ενεργά τη συμμετοχή και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, οι αντιδράσεις της Κερατέας, οι συνεχείς απεργίες, είναι μόνο η αρχή για το τι θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο πλέον πληττόμενο κομμάτι από όλη αυτή τη διαδικασία που είναι οι νέοι. Εκτιμάται πώς η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 30% ενώ μεγάλα κομμάτια της νεολαίας «ακυρώνουν» τα πτυχία τους, μεταναστεύουν, δουλεύουν αν είναι αρκετά τυχεροί με μισθούς πείνας.
Με αφορμή το μνημόνιο έχει επιχειρηθεί ίσως η πιο βίαιη αναδιάταξη των χώρων εργασίας. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μια άμεση απάντηση από το λαό. Τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται μετά και τη νέα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, νέα αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων, ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και δημόσιας περιούσιας, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απαξίωση κάθε τύπου κοινωνικής πρόνοιας θα έρθουν να αποτελειώσουν τη στρατηγική αυτή. Το πιο ληστρικό μέτρο όλων όμως είναι οι νέες έκτατες εισφορές οι οποίες μονιμοποιούνται (υπέρ ανέργων-εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας, τέλος επιτηδεύματος) που στην πραγματικότητα αποτελειώνουν το λαϊκό εισόδημα. Που εισάγει και τη καινοτομία της είσπραξης φόρου από τη ΔΕΗ(!) ως μοχλό πίεσης για την είσπραξη απειλώντας ακόμα και τους άνεργους με στέρηση ενός κοινωνικού αγαθού. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως όλη αυτή η σφαγή κεκτημένων και δικαιωμάτων βρίσκει μεγάλη αντίδραση από μεγάλα κοινωνικά κομμάτια, η προσπάθεια διαχείρισης όλης αυτής της αντίστασης από τη μεριά του κράτους ολοκληρώθηκε με τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, που είναι η σύμπραξη όλων των αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων συγκροτώντας μια σιδηρόφρακτη «δημοκρατία» που στρέφεται εναντίον των διεκδικήσεων του λαού.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση 10 Φλεβάρη

Φωτογραφίες από την πορεία του ΠΑΜΕ στην Πειραιώς(?), από τη διαδήλωση σωματείων και οργανώσεων της αριστεράς στο Σύνταγμα και από την επίθεση των ΜΑΤ. Ραντεβού αύριο και κυρίως την Κυριακή.

Ζωντανή αναμετάδοση από το Σύνταγμα 12 Φλεβάρη #12fgr

Τι σημαίνει βρετανικό δίκαιο για τα ομόλογα

Αναδημοσίευση από το Δρόμο. Δείτε επίσης το κείμενο του νέου μνημονίου όπως αυτό αναρτήθηκε στο Βήμα.

Τις συνέπειες από την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό Δίκαιο, επισημαίνει στον Δρόμο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Χρυσόγονος, τονίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερη και με λιγότερες συνέπειες η άμεση στάση πληρωμών από την Ελλάδα
Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα η φημολογούμενη υπαγωγή στο βρετανικό Δίκαιο των νέων ομολόγων που θα δοθούν, στο πλαίσιο του PSI, στους κατόχους των «παλιών» ελληνικών ομολόγων: «Σε περίπτωση επιστροφής μετά ταύτα της Ελλάδας στη δραχμή δεν θα είναι εφικτή η δραχμοποίηση (και άρα έμμεση υποτίμηση, ανάλογα με την υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ) των νέων αυτών ομολόγων με βάση τις διατάξεις ελληνικού νόμου. Τούτο θα ήταν αντιθέτως, υπό προϋποθέσεις, εφικτό για τα “παλιά” ομόλογα, εφόσον η Ελλάδα αποφάσιζε την έξοδό της από την Ευρωζώνη».  
«Δεύτερον, το βρετανικό Δίκαιο παρέχει στο κράτος-οφειλέτη ελάχιστες άμυνες απέναντι στη σε βάρος του επισπευδόμενη αναγκαστική εκτέλεση εκ μέρους των δανειστών του. Συνεπώς, κατάσχεση και πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου (εφόσον αυτό δεν κατορθώσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών, ώστε να ξαναδανεισθεί για να αποπληρώσει τα νέα ομόλογα), θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ ευρύτερη κλίμακα από ό,τι θα ήταν αυτό επιτρεπτό με βάση το Ελληνικό Δίκαιο».
Ο κ. Χρυσόγονος επισημαίνει πως ακόμα πιο επαχθής είναι ο όρος περί του καθορισμού του αρμόδιου δικαστηρίου για την επίλυση των διαφορών που τυχόν θα προκύψουν σε σχέση με τη νέα δανειακή σύμβαση, ιδίως σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει εμπρόθεσμα τα συμφωνημένα ποσά.
«Εάν επαναληφθεί ο όρος του άρθρου 14 παρ. 2 της δανειακής σύμβασης του Μαΐου 2010 με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και με το ΔΝΤ, περί αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο οποίο προερχόμενοι από τα κράτη-δανειστές δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία), κατ’ αποκλεισμό των ελληνικών δικαστηρίων, τότε η θέση της χώρας μας επιδεινώνεται δραματικά. Και τούτο διότι το δικαστήριο αυτό (όπως και κάθε άλλο διεθνές δικαστήριο) θα έχει ως βασικό άξονα προσανατολισμού του τη θεμελιώδη αρχή του Διεθνούς Δικαίου pacta sunt servanda (τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν), ενώ για τα ελληνικά δικαστήρια ύπατος κανόνας είναι το Σύνταγμα της χώρας και μάλιστα οι διατάξεις του άρθρου 1 που κατοχυρώνουν την κυριαρχία του ελληνικού λαού (και άρα αποκλείουν σε κάθε περίπτωση τη στέρηση του κράτους από τα αναγκαία μέσα άσκησης της κυριαρχίας, όπως είναι η δημόσια περιουσία του, π.χ. τα κτίρια όπου στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, ο οπλισμός των ενόπλων δυνάμεων κ.ο.κ.).
Εν τέλει, ο κ. Χρυσόγονος δηλώνει ευθέως πως θα είχε πολύ λιγότερες συνέπειες η άμεση στάση πληρωμών από την Ελλάδα. «Για μένα θα ήταν προτιμότερο να κηρυχθεί τώρα παύση πληρωμών και ενδεχομένως να φύγουμε τώρα από την Ευρωζώνη, παρά να δεχτούμε τόσο επαχθείς όρους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

48ωρη απεργία - Όλοι στους δρόμους να ρίξουμε το μαύρο μέτωπο

Αναρτούμε τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Τα πρωτοβάθμια σωματεία - εκτός της σημερινής απογευματινής συγκέντρωσης - καλούν αύριο και το σαββάτο στις 10:30 στα Προπύλαια. Διαβάστε τα μέτρα που θα ψηφίσουν την Κυριακή.

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 9 / 2 / 2012

Αρ. Πρωτ. : 6336
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Οι Μηχανικοί συμμετέχουμε στις 3ήμερες κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ
  • Παρασκευή 10/2 Γενική Απεργία και συγκέντρωση 11.00 στο Σύνταγμα.
  • Σάββατο 11/2 Γενική Απεργία (για όσους έχουν εργάσιμο Σάββατο) και συγκέντρωση 11.00 στο Σύνταγμα.
  • Κυριακή 12/2 Συλλαλητήριο 17.00 στο Σύνταγμα.
Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ να κινητοποιηθούν και σε συνεργασία με τους άλλους φορείς Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις στις περιοχές ευθύνης τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Είναι παλλαϊκό πλέον το αίτημα όλων των εργαζομένων να σταματήσουμε τη διάλυση της χώρας, την φτωχοποίηση μας και την οικονομική δικτατορία που έχει επιβληθεί.
Να φύγει η Κυβέρνηση, η τρόϊκα και τα μνημόνιά τους και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

Όλοι στους δρόμους - Σήμερα στα Προπύλαια την Κυριακή στο Σύνταγμα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ , ΝΕΟΛΑΙΑ, ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΣΕΒ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ –ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ -ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Συμφώνησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στη σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων, στην επιβολή της πιο βάρβαρης εργασιακής ζούγκλας, για να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος γρήγορα για τη σύναψη του δεύτερου υπερμνημόνιου που θα περιλαμβάνει το ευρωσύμφωνο και τη νέα δανειακή σύμβαση και για προχωρήσει το περιβόητο PSI, δηλαδή η ληστεία των εισφορών των εργαζόμενων και η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Παρά τους δραματικούς τόνους και τους θεατρινισμούς τους, η αλήθεια είναι μία: ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, των τραπεζιτών και του ΣΕΒ, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση και τη φτώχεια τους εργαζομένους. Μαχόμενοι(!) συμφωνούν στο προσύμφωνο του νέου μνημονίου που δρομολογεί μια νέα κοινωνική καταστροφή:
Τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, του επιδόματος ανεργίας και την κατάργηση επί της ουσίας των κλαδικών συμβάσεων. Την περικοπή των συντάξεων. Άμεσες και μαζικές απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Νέες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ. Δραστική μείωση των κονδυλίων για υγειονομικές και κοινωνικές παροχές. Συμφωνήθηκε ακόμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για λογαριασμό των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών.
Αυτές οι εξελίξεις αφορούν όλη την Ευρώπη, καθώς στο έδαφος της περιβόητης «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, προωθείται ένα δεύτερο Μάαστριχτ αφάνταστα πιο αντιλαϊκό από το πρώτο. Πρωτοφανής επιτήρηση, αυτόματες σαρωτικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προωθείται για τις αρχές Μάρτη, οι τράπεζες, οι πολυεθνικές και η ΕΕ θα αποφασίζουν για τα πάντα, οι επιταγές τους γίνονται Σύνταγμα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα γίνουν απόλυτος νόμος για τους λαούς της Ευρώπης.
Με απίστευτο κυνισμό ΕΕ – ΔΝΤ και το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στήνουν για μια ακόμη φορά σκηνικό ωμού εκβιασμού: Αποδοχή των νέων μέτρων ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Το δίλημμα είναι πλαστό: ζητούν και αποδοχή των νέων μέτρων και η χρεοκοπία είναι βέβαιη. Εκβιάζουν και επιτίθενται, αλλά φοβούνται κιόλας ότι η λαϊκή οργή θα γίνει ποτάμι αγώνα και θα τους πνίξει.
Επενδύουν στο φόβο για να παγώσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να καθηλώσουν τις αντιστάσεις του κόσμου της δουλειάς που βρίσκεται ήδη στο χείλος του γκρεμού και καταλαβαίνει περισσότερο από ποτέ πως το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ. Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα το εργατικό κίνημα δεν έχει άλλο δρόμο.
Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν για να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στο Μνημόνιο και στο καθεστώς επικυριαρχίας της Τρόικα. Η ΝΔ που δήλωνε «εχθρός» του Μνημονίου τώρα ετοιμάζεται υπογράψει το νέο Μνημόνιο, ενώ το ΛΑΟΣ λειτουργεί σαν «λαγός» των πιο αντιλαϊκών πολιτικών. Απέναντι στο δικό τους ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος. Το δικό μας μέτωπο ρήξης και ανατροπής των εργαζόμενων. Βασική προϋπόθεση είναι η αλληλεγγύη, η συμπόρευση και η κοινή δράση των αγωνιζόμενων κλάδων και όλων όσων θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή της επίθεσης. Η απεργία που έγινε στις 7/2 έδειξε για ακόμα μια φορά τις αγωνιστικές διαθέσεις. Όμως αυτή η ιστορική επίθεση δεν ανατρέπεται με 24ωρες τουφεκιές, αλλά με  αποφασιστικό αγώνα διαρκείας και άμεση απεργιακή κλιμάκωση για να τους διώξουμε.
Κατεβαίνουμε στους δρόμους και δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν. Οργανώνουμε τον αγώνα μας με συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, που θα συντονίζονται αγωνιστικά κόντρα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με συνελεύσεις, απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Απέναντι στους εκβιασμούς τους απαντάμε με λαϊκό ξεσηκωμό. Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να ανατρέψει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και να διεκδικήσει μια ζωή αξιοβίωτη και τον πλούτο που του ανήκει.
KAMIA ANOXH – KAMIA ANAMONH.
Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ!
Συνεχίζουμε: 
ØΠέμπτη 9/2 Συλλαλητήριο, συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6.00 μμ. Να γίνει αυτό η αρχή για καθημερινή κάθοδο στις πλατείες και στο Σύνταγμα. Για την οργάνωση του αγώνα καλούμε συνδικάτα, λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και κάθε αγωνιζόμενο, σε σύσκεψη την Πέμπτη, αμέσως μετά το συλλαλητήριο στις 8 μμ στην ΟΛΜΕ (Κορνάρου 2 και Ερμού)
ØΚαλούμε Κυριακή 12/2 στο Σύνταγμα στις 6.00, και στις πλατείες σε όλη την Ελλάδα καλούμε τα συνδικάτα, τις λαϊκές συνελεύσεις, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, όλο το λαό σε μια μεγάλη συγκέντρωση
ØΚαλούμε τα συνδικάτα, όλους τους αγωνιζόμενους χώρους σε συντονισμό των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία άμεσα και για κλιμάκωση με απεργιακούς αγώνες και κάθε μέσο για να τους διώξουμε.

Απέκλεισαν τον Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του

Την Τετάρτη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου ΥΠΑΝ/ΥΠΕΚΑ στη Μεσογείων αντιδρώντας στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πάει να περάσει ο Παπακωνσταντίνου με την οποία ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ. Περίπου 150 εργαζόμενοι της ΔΕΗ περικύκλωσαν το κτίριο και άλλοι πενήντα μπήκαν μέσα στον 6ο όροφο που είναι το γραφείο του. Εκεί μετά από αρκετή κοροϊδία ("μην ανησυχείτε θα διατηρήσουμε τον έλεγχο υπογείως κλπ κλπ") οι εργαζόμενοι απόκλεισαν τον υπουργό στο γραφείο του. Είχαν τη συμπαράσταση αρκετών εργαζόμενων του υπουργείου. Από την πλευρά της διοικούσας επιτροπής του τμήματος της ΕΜΔΥΔΑΣ υπήρξε χαιρετισμός της κατάληψης και μαζί με άλλλος συναδέλφους συμμετείχαμε στην περιφρούρηση "αποκλεισμού" του υπουργού. Έξω είχαν φέρει αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ και αργά το απόγευμα έστειλαν μια διμοιρία στον 6ο όροφο. Απώθησαν κάποιους από τους εργαζόμενους στον 7ο και μπλόκαραν τους υπόλοιπους έξω από το γραφείο. Τελικά, αρκετά αργά οι αστυνομικοί μπόρεσαν να φυγαδεύσουν τον Παπακωνσταντίνου από το υπόγειο γκαράζ. Αύριο η ΓΕΝΟΠ έχει κηρύξει καταλήψεις σε διάφορα σημεία και μετά διαδήλωση προς τη Βουλή. Ενδεικτικό της μαχητικότητας ήταν ότι πολλοί ΔΕΗτζήδες φώναζαν στον Φωτόπουλο να κηρύξει απεργία διαρκείας "για να κλείσουμε τα φώτα στη Βουλή και να μην μπορούν να ψηφίσουν τίποτα". Οι φωτό είναι από κινητό. Τα ΜΑΤ μέσα στο κτίριο στον 6ο όροφο και στην κεντρική είσοδο. Διαβάστε επίσης : Κλιμακώνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις κινητοποιήσεις

Αγώνας και για τα ψηφιακά δικαιώματα

Με σκοπό τη συγκρότηση ενός μαχητικού κινήματος για τα ψηφιακά δικαιώματα το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση διοργανώνει όλο τον Φλεβάρη σε διάφορους φιλόξενους χώρους εκδηλώσεις και συζητήσεις για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων :

  •  Πέμπτη 9/2, 21.00 – Ο Σχεδιαζόμενος Νόμος για τα Μπλόγκς και οι Κίνδυνοι για το Ελληνικό Διαδίκτυο – Radiobubble all day bar (Ιπποκράτους 146).

  • Παρασκευή 17/2, 20.00 – Ραδιόφασμα : Ελεύθερο και Κοινωνικό Αγαθό – Hackerspace, Αμπατιέλου 11, Άνω Πατήσια (στ. ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος).
  • Πέμπτη 23/2, 19.00 – 21.00 – Επιτήρηση & Εργασία – Νοσότρος, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια.
  • Τρίτη 28/2, 19.00 – 21.00 – Ανοιχτή Συζήτηση της Πρωτοβουλίας για την Απελευθέρωση του Αρχείου της ΕΡΤ – Νομική Σχολή (Αίθουσα 3, Είσοδος από Σίνα).

Ο Σχεδιαζόμενος Νόμος για τα Μπλόγκς και οι Κίνδυνοι για το Ελληνικό Διαδίκτυο

Η ανώνυμη και ψευδώνυμη έκφραση είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και βαθιά ριζωμένη πρακτική ταυτόσημη με την ελευθερία στο διαδίκτυο. Πίσω από την απόπειρα φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο κρύβεται η πολιτική συρρίκνωσης μέχρι τελικής κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων που απομένουν στη χώρα μας. Καλούμε σε συντονισμένη, πολύπλευρη δράση για την αποτροπή οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας επηρεάζει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Ραδιόφασμα : Ελεύθερο και Κοινωνικό Αγαθό

Αντί της άκρατης ιδιωτικοποίησης και μονοπώλησης του ραδιοφάσματος από ισχυρά συμφέροντα διεκδικούμε την απελευθέρωση φασματικών ζωνών και την απόδοσή τους σε ελεύθερη κοινωνική χρήση. Έτσι, πολίτες, ενώσεις, σωματεία, φορείς του δημοσίου και Πανεπιστήμια θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συχνότητες αυτές για την ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ασύρματης επικοινωνίας χωρίς την προηγούμενη λήψη άδειας από κάποια εντεταλμένη αρχή, υπό την προϋπόθεση ότι ο τερματικός τους εξοπλισμός θα πληρεί ορισθείσες τεχνολογικά ουδέτερες προδιαγραφές, που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών και θα εγγυώνται την αποφυγή παρεμβολών.

Επιτήρηση & Εργασία

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν Μαθήματα σε μαθητές από φοιτητές του ΕΜΠ


Δημόσιο, ΝΠΔΔ: Εισφορές με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές, τώρα

Επί των καταβαλλόμενων αποδοχών (και όχι στις αμοιβές που είχαν στις 31/10/2011) θα υπολογίζονται οι εισφορές και οι συντάξεις όσων εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή σε άλλα ταμεία (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ κ.α.) και συνταξιοδοτούνται έως τις 31/12/2015. Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν. 4024 μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών για τους "παλιούς" μηχανικούς (μια και ο μισθός αυξάνεται, έστω και οριακά) και τη μικρή μείωση για τους νεότερους (στους οποίους γινότανε πραγματική κλοπή, μια και πλήρωναν εισφορές για αποδοχές μεγαλύτερες αυτών που έπερναν). Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
 
Για όσους αμείβονται με το νέο μισθολόγιο, αλλά «καλύπτονται» από άλλους φορείς κύριας ασφάλισης (πλην του Δημοσίου και του δημοσιοϋπαλληλικού καθεστώτος), εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και υπάγονται στις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε λόγω διορισμού τους στο Δημόσιο από 1/1/2011 και μετά, είτε κατόπιν επιλογής καθώς και τους υπαλλήλους που ασφαλίζονται σε άλλα ταμεία (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ κ.α.) οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους, όπως αυτές διαμορφώνονται από 1/11/2011 και μετά.
O υπολογισμός της σύνταξης για όλους τους άλλους που συνταξιοδοτούνται μέχρι τις 31/12/2015 θα γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν στις 31/10/2011. Δηλαδή για όσους συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12/2015 η κύρια, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ βοήθημα θα υπολογιστούν με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, έτσι όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31/10/2011.
Εγκύκλιος για ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ των Δημοσίων Υπαλλήλων

Συναυλία Συμπαράστασης στους απεργούς της Intracom Defence

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM

Προχωράμε στην οργάνωση της συναυλίας οικονομικής ενίσχυσης και αλληλεγγύης για τους απεργούς της Ιntracom Defense.
Ο αγώνας που δόθηκε από τους απεργούς στην Intracom Defense είναι κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζομένων.
Όλοι οι συνάδελφοι στον όμιλο, όλοι οι συμπαραστάτες να βρεθούμε την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φλεβάρη στο ΚΥΤΤΑΡΟ (Ηπείρου 48 και Αχαρνών) στις 8 μ.μ...

Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που θα παίξουν δωρεάν εκφράζοντας και τη δική τους αλληλεγγύη στον αγώνα που δώσαμε – περαιτέρω καλλιτέχνες είναι πιθανό να συμμετάσχουν.

Η είσοδος είναι 10 ευρώ χωρίς ποτό. Τα χρήματα θα πάνε στο απεργιακό ταμείο των συναδέλφων στην Defense.

Ο αγώνας ο δικός μας συνεχίζεται σε συντονισμό με τις αντιστάσεις σε όλους τους εργασιακούς χώρους μέχρι να αλλάξουμε τα πράγματα, μέχρι οι εργαζόμενοι να φέρουν τη ριζική αναδιοργάνωση όλης της κοινωνίας, προοπτική που γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επιτακτική, όλο και πιο αναγκαία. 

Το Δ.Σ.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Θέσεις για το σύγχρονο «κράτος έκτακτης ανάγκης»

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Δ. Μπελαντή από το Red Notebook. "Η συλλογιστική σύμφωνα με την οποία η «τρόικα» και τα συμφέροντα των τραπεζών θα έπρεπε να καθορίζουν την πολιτική γραμμή όλων των κομμάτων, είναι μια γραμμή πολιτικά ολοκληρωτική και θυμίζει έντονα την γραμμή του εκφασισμού στην Γερμανία του τέλους του ’20 και των αρχών του ’30"

Το σύγχρονο «Κράτος Έκτακτης Ανάγκης» αποτελεί μια οξυμένη μορφή της μεταδημοκρατικής-νεοφιλελεύθερης μορφής κράτους (Κόλιν Κράουτς, 2006)  ως ειδικότερης εκδήλωσης του μονοπωλιακού αστικού κράτους. Ήδη στην μεταδημοκρατική μορφή κράτους (από το 1980 μέχρι και σήμερα), παύουν να διακρίνονται τα προγράμματα των αστικών κομμάτων εξουσίας ως καθαρές εναλλακτικές των μορφών ενσωμάτωσης των λαϊκών και μικροαστικών στρωμάτων στον αστικό συνασπισμό εξουσίας - με την έννοια ενός πιο νεοφιλελεύθερου πόλου από τη μια, και ενός πιο φιλοκοινωνικού-σοσιαλδημοκρατικού πόλου από την άλλη. Πρόκειται  πλέον για μια μεταηγεμονική μορφή. Στην μεταδημοκρατική μορφή κράτους παύει, επίσης, να λειτουργεί η ηγεμονία μέσα από την παραχώρηση «δικαιωμάτων» και ικανοποίηση άμεσων συμφερόντων των λαϊκών τάξεων. Η μεταδημοκρατική μορφή αρχίζει στις αρχές της δεκαετίας 1980 (στην Ελλάδα μετά το 1989). Παύουν, λοιπόν, να υφίστανται κλασικές προγραμματικές διαφορές των κομμάτων εξουσίας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην κλασική κεϋνσιανή-φορντιστική περίοδο.

* Παρ’όλα αυτά, στην μεταδημοκρατική περίοδο, και ως την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης (2008), λειτουργούν ακόμη δευτερεύουσες διαφορές διαχείρισης της συναίνεσης, με την έννοια των επιμέρους παραχωρήσεων σε τμήματα των λαϊκών τάξεων και της επιβράδυνσης, σε ορισμένες φάσεις, της αναδιάρθρωσης των καπιταλιστικών σχέσεων (νεοφιλελεύθερος κορπορατισμός).

Ζωντανή αναμετάδοση από τις απεργιακές συγκεντρώσεις 7 Φλεβάρη #7febgr

Όλοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, Κλαυθμώνος 10.30 π.μ.

ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ.
ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ. 
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ. 
ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΠΑΝΤΟΥ
 Συμφώνησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στη σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων, στην επιβολή της πιο βάρβαρης εργασιακής ζούγκλας, για να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση-λαιμητόμο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Παρά τους δραματικούς τόνους και τους θεατρινισμούς τους, η αλήθεια είναι μία: ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, των τραπεζιτών και του ΣΕΒ, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση και τη φτώχεια τους εργαζομένους. Μαχόμενοι(!) συντρίβουν τον κατώτερο μισθό, συμφωνούν σε νέα μείωση συντάξεων, σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών Συμβάσεων και του 13ου -14ου μισθού και για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο. Τη στιγμή που η ανεργία στοιβάζει ένα εκατομμύριο ανέργους δίχως αύριο στις ουρές του ΟΑΕΔ, αυτοί διασφαλίζουν... τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου!
Με απίστευτο κυνισμό ΕΕ – ΔΝΤ και το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ στήνουν για μια ακόμη φορά σκηνικό ωμού εκβιασμού: Αποδοχή των νέων μέτρων ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Το δίλημμα είναι πλαστό: ζητούν και αποδοχή των νέων μέτρων και η χρεοκοπία είναι βέβαιη. Εκβιάζουν και επιτίθενται, αλλά φοβούνται κιόλας ότι η λαϊκή οργή θα γίνει ποτάμι αγώνα και θα τους πνίξει.

Επενδύουν στο φόβο για να παγώσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να καθηλώσουν τις αντιστάσεις του κόσμου της δουλειάς που βρίσκεται ήδη στο χείλος του γκρεμού και καταλαβαίνει περισσότερο από ποτέ πως το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ. Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα το εργατικό κίνημα δεν έχει άλλο δρόμο.
KAMIA ANOXH – KAMIA ANAMONH. ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ!
Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν για να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στο Μνημόνιο και στο καθεστώς επικυριαρχίας της Τρόικα. Η ΝΔ που δήλωνε «εχθρός» του Μνημονίου τώρα ετοιμάζεται υπογράψει το νέο Μνημόνιο, ενώ το ΛΑΟΣ λειτουργεί σαν «λαγός» των πιο αντιλαϊκών πολιτικών. Απέναντι στο δικό τους ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος. Η απάντησή μας πρέπει να είναι αποφασιστικός αγώνας διαρκείας. Οι σημερινές διαδηλώσεις στη Αθήνα και σε όλη τη χώρα καθώς και η αυριανή απεργία είναι μόνο η αρχή. Αυτή η ιστορική επίθεση δεν ανατρέπεται με 24ωρες τουφεκιές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά με άμεση απεργιακή κλιμάκωση για να τους διώξουμε.
Κατεβαίνουμε στους δρόμους και δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν. Οργανώνουμε τον αγώνα μας με συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, που θα συντονίζονται αγωνιστικά κόντρα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με συνελεύσεις, απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Απέναντι στους εκβιασμούς τους απαντάμε με λαϊκό ξεσηκωμό. Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να ανατρέψει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και να διεκδικήσει τον πλούτο που του ανήκει. 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τη συνάντηση με Κουτρουμάνη στις 3/2


Αθήνα, 6 / 2 / 2012

Αρ. Πρωτ. : 6333

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, στα πλαίσια της Παντεχνικής κινητοποίησης στην οποία η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμμετείχε με 4ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντιπροσωπεία των Φορέων των Μηχανικών και το ΤΕΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη, από την οποία κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε και συγκεκριμένα :
  • Για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, θα συντελεστεί νέα μεγάλη κλοπή στα πλαίσια της συμφωνίας με την τρόϊκα για το κούρεμα των ομολόγων, με αποτέλεσμα την απώλεια 14-15 δισ. € από το συνολικό αποθεματικό τους των 25 δισ. €, ενώ ειδικότερα για το ΤΣΜΕΔΕ η απώλεια θα ξεπεράσει το 1,5 δισ.€. Ταυτόχρονα καμία σκέψη δεν υπάρχει στην Κυβέρνηση για αναπλήρωση, σε αντίθεση με τις Τράπεζες που θα τους δοθούν πάνω από 30 δισ. € για να αναπληρώσουν τις απώλειές τους.
  • Για τις δυσβάσταχτες αυξήσεις των εισφορών που προβλέπει το "μεσοπρόθεσμο", επίσης ο υπουργός ήταν ανένδοτος σε ότι αφορά την ακύρωσή τους ή το πάγωμά τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι ομολόγησε ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ούτε τα μισά από όσα προβλέπονται, αφού ο μεγάλος αριθμός των ανέργων Μηχανικών και αυτών που αμείβονται με κάτω από 1.000 € με Δ.Π.Υ., δεν πρόκειται να τις πληρώσει, διευρύνοντας έτσι την εισφοροδιαφυγή και οδηγώντας το Ταμείο μας στην κατάρρευση. Μάλιστα του προτάθηκε ισοδύναμη λύση με αύξηση των πόρων 2% και 1% που πληρώνουν μελετητές και εργολήπτες αντίστοιχα, τρόπος που αποδεικνύεται και δικαιότερος αφού θα συνέβαλλαν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, τον οποίο δεν έκανε αποδεκτό.
  • Τέλος για την εισφορά των 10 € / μήνα και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2011 υπέρ του ΟΑΕΔ από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανεργία, του προτάθηκε να μείνει στο Ταμείο αυτός ο πόρος και να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο Κλάδος Ειδικών Παροχών θεσμοθετημένος από το 2006 στον οποίο προβλέπεται επίδομα ανεργίας καθώς επίσης και άλλες παροχές σε ευαίσθητες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες που στις παρούσες συνθήκες αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν. Και σ΄ αυτό το ζήτημα επέμεινε ότι η εισφορά αυτή θα καταβληθεί υπέρ του ΟΑΕΔ και παράλληλα μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο Κλάδος Ειδικών Παροχών. Υπεκφυγή λοιπόν και αντίφαση αφού τα χρήματα που θα πάνε στην "μαύρη τρύπα" του ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν καμία ανάγκη Μηχανικών.
Από τα παραπάνω συνάδελφοι, προκύπτει αβίαστα όχι μόνο η Κυβερνητική αναλγησία αλλά και τα ψεύδη περί τάχα διαπραγμάτευσης, με δυνατότητα υιοθέτησης ισοδύναμων μέτρων, αφού τέτοια και προτάθηκαν και απολύτως τεκμηριωμένα ήταν και απορρίφθηκαν από μέρους του. Γίνεται πλέον σαφές ότι στόχος είναι η φτωχοποίηση όλων των εργαζομένων, μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, πρακτικά της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας σε συνδυασμό με την υποβάθμιση συντάξεων, υγειονομικής περίθαλψης, κοινωνικών παροχών, αποτέλεσμα της κατάρρευσης των Ταμείων.
Η μόνη λύση είναι ο μαζικός αγώνας για την ανατροπή της δοτής κυβέρνησης και της πολιτικής της, της τρόϊκας και των διαδοχικών μνημονίων που διαλύουν τη χώρα και εξαθλιώνουν το λαό.

Ή αυτοί...ή εμείς - Όλοι στους δρόμους σήμερα και αύριο

Όλοι στις συγκεντρώσεις και στο Σύνταγμα σήμερα το απόγευμα. Νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, μέχρι να τους στείλουμε σπίτια τους. Σήμερα Δευτέρα στις 18:00 καλούν τα κόμματα της αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωριστά πάντα) αλλά όλοι λογικά θα συγκλίνουν μετά τις 19:00 στο Σύνταγμα. Αύριο Τρίτη 7/2 απεργία από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση συνδικάτων στις 11πμ στο Σύνταγμα. Προσυγκέντρωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 10:30πμ στην πλ. Κλαυθμώνος.
Ή αυτοί...

...ή εμείς

Δε δεχόμαστε τις αξίες σας για να ανεχθούμε και την αξιολόγηση σας

Αναρτούμε κείμενο της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο πολύ σωστά καλεί σε μπλοκάρισμα της διαδικασίας αξιολόγησης που μόνο στόχο αυτή τη στιγμή έχει τη νομιμοποίηση των γενικευμένων απολύσεων στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Συνάδερφοι, συναδέρφισσες
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, τις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε για μια ακόμη φορά. Σ’ αυτή την αλυσίδα των μέτρων, μετά και τις εφεδρείες και τις «οικιοθελείς» αποχωρήσεις χιλιάδων εργαζόμενων στο δημόσιο, έρχεται να προστεθεί τώρα και η πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση, υπηρεσιών και υπαλλήλων, μέσω της οποίας οι κυβερνώντες θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν το στόχο των 150.000 απολύσεων που έχουν θέσει για το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να σταθούμε σε κάποια ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά:

Η δομή του κράτους και των διάφορων υπηρεσιών, καθώς και η κατανομή του προσωπικού, είναι κάτι το οποίο δεν αποφασίστηκε από τους εργαζόμενους. Εξυπηρετούσε στόχους όπως το βόλεμα των ημετέρων, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την προώθηση των πολιτικών ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Έτσι έχουμε φαινόμενα τα οποία είναι γνωστά σε όλους όσους δουλεύουν στο δημόσιο: διευθύνσεις που υπάρχουν μόνο και μόνο για να δικαιολογούν διευθυντικές θέσεις, υπηρεσίες στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα και πολλές φορές εξαναγκάζονται σε απλήρωτες υπερωρίες, αλλού υπάλληλοι σε μόνιμη απραξία, είτε επιδιωκόμενη είτε σαν τιμωρία, το γνωστό σε όλους μας «ψυγείο». Υπάρχουν ακόμη οργανισμοί και υπηρεσίες που το κύριο «έργο» τους είναι να μοιράζουν αστρονομικά ποσά σε διαπλεκόμενες Μ.Κ.Ο., προμηθευτές και εργολάβους με αναντίστοιχο έως και ανύπαρκτο όφελος για την κοινωνία. Όλα αυτά δεν είναι κάτι που οι εκάστοτε κυβερνήσεις ήθελαν να αντιμετωπίσουν αλλά δεν μπόρεσαν. Αντίθετα ήταν αυτός ακριβώς ο μηχανισμός που εξασφάλιζε στα κόμματα εξουσίας τη δύναμή τους μέσα από ένα πλέγμα ρουσφετιών, διαφθοράς και αλληλοεξυπηρετήσεων. Όλα αυτά βέβαια γίνονταν με τη γνώση και την ανοχή, αλλά και τη συμμετοχή στις περισσότερες περιπτώσεις των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Οι αστεακές καταβολές των οικονομικών κρίσεων, μέρος 3ο

 Αναδημοσιεύουμε από το Red Νotebook το 3ο μέρος από σειρά άρθρων του Ντ. Χάρβεϋ με τίτλο Κεφαλαιακή συσσώρευση μέσω αστικοποίησης.
Έχω αναλυτικά επιχειρηματολογήσει σε άλλα κείμενα για το πώς η αστικοποίηση υπήρξε ένας τρόπος-κλειδί για την απορρόφηση των πλεονασμάτων κεφαλαίου και εργασίας σε όλη την ιστορία του κεφαλαίου[17]. Έχω εδώ και καιρό επιχειρηματολογήσει ότι έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την απορρόφηση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με τις μακρές χρονικές περιόδους, τους χρόνους των κύκλων εργασιών και τις διάρκειες ζωής των επενδύσεων στο δομημένο περιβάλλον. Έχει επίσης μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα, τέτοια ώστε η παραγωγή των χώρων και των χωρικών μονοπωλίων καθίσταται αναπόσπαστη της δυναμικής της συσσώρευσης, όχι απλά λόγω των μεταλλασσόμενων τρόπων των ροών των εμπορευμάτων στο χώρο, αλλά κι επίσης λόγω της ίδιας της φύσης των δημιουργημένων και παραχθέντων χώρων και τόπων όπου αυτές οι κινήσεις πραγματοποιούνται. Αλλά ακριβώς επειδή όλη αυτή η δραστηριότητα – η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει τεράστια σημασία για την παραγωγή αξίας και υπεραξίας – είναι τόσο μακροχρόνια, απαιτεί ένα συνδυασμό χρηματιστικού κεφαλαίου και κρατικής εμπλοκής τα οποία είναι απολύτως θεμελιώδη για τη λειτουργία της. Αυτή η δραστηριότητα είναι καθαρά κερδοσκοπική μακροχρόνια, και ενέχει το ρίσκο να επαναλάβει, σε μια αρκετά μεταγενέστερη περίοδο και σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, τις ίδιες συνθήκες υπερσυσσώρευσης που αρχικά βοηθάει να ελαφρυνθούν. Εκεί οφείλεται ο επιρρεπής στις κρίσεις χαρακτήρας των αστικών και άλλων μορφών επενδύσεων σε φυσικές υποδομές (διηπειρωτικές σιδηροδρομικές γραμμές και αυτοκινητόδρομοι, φράγματα κλπ.). 

Τι διάβαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την ώρα του Μνημονίου

Αναδημοσιεύουμε από τον πειρατή του ονείρου. Το κείμενο αυτό του ΟΑΣΑ που ακολουθεί, έχει ήδη δημοσιευθεί με εκτενή αποσπάσματα σε κείμενα και ανακοινώσεις της συσπείρωσης, ήδη από τον απρίλη του 2010.
Το 1996, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) δημοσιεύει στο 13ο τεύχος του επίσημου περιοδικού του, CAHIERS DE POLITIQUE ÉCONOMIQUE (στα Γαλλικά), ένα άρθρο του Κρίστιαν Μόρισον με τίτλο «Οι δυνατότητες πραγματοποίησης των διαρθρωτικών αναπροσαρμογών» (στα Αγγλικά). Πρόκειται ουσιαστικά, όπως αναφέρεται εξάλλου, για την έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ με θέμα τα προβλήματα και τους τρόπους πολιτικής χειραγώγησης των πληθυσμών ώστε να μπορέσει μια κυβέρνηση να περάσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που επέβαλε κατά τη δεκαετία του 1980 η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε μια σειρά από «αναπτυσσόμενες» χώρες και χώρες του Τρίτου Κόσμου. Όπως θα διαπιστώσετε, πέρα από το ότι ο κυνισμός των νέων Μακιαβέλι συναγωνίζεται την επιστημοσύνη τους, αυτά που ζούμε σήμερα εδώ δεν προέκυψαν στην τύχη. Κι αν το γνωρίζουμε ήδη, οπωσδήποτε έχει άλλη βαρύτητα να το ακούμε, απερίφραστα ομολογημένο, από τα πλέον αρμόδια στόματα. Ακολουθεί το άρθρο του Κρίστιαν Μόρισον που διάβαζαν οι εθνικοί πολιτικοί star μας.

«Οι πολιτικές οικονομικής σταθεροποίησης και διαρθρωτικών αλλαγών μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές ταραχές, ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλότητα των χωρών. Στο παρόν Τετράδιο οικονομικής πολιτικής αναλύονται οι πολιτικές συνέπειες αυτών των προγραμμάτων. Όπως προέκυψε από τη συστηματική μελέτη πέντε χωρών και δυο σημαντικών αντιπροσωπευτικών δειγμάτων στη λατινική Αμερική και την Αφρική, το πολιτικό κόστος σε απεργίες, διαδηλώσεις και εξεγέρσεις διαφέρει ανάλογα με τα μέτρα που ελήφθησαν. Πράγματι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η επείγουσα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, κρίθηκε ότι μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με την αποκατάσταση των μακρο-οικονομικών ισορροπιών.
Έτσι, οι διαρθρωτικές αναπροσαρμογές περιορίστηκαν σ’ ένα πρόγραμμα σταθερότητας με μοναδικό κριτήριο την ταχύτερη δυνατή μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Πολύ σύντομα όμως συνειδητοποιήσαμε πως η σταθεροποίηση δεν είναι αυτοσκοπός. […]
Πράγματι, όπου τέθηκε θέμα διαρθρωτικών αλλαγών, οι διεθνείς οργανισμοί [ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κ.λπ.] απαίτησαν δραστική μείωση των βασικών δημόσιων δαπανών. Αυτό έκανε αντιδημοφιλείς τις κυβερνήσεις, οι οποίες, σε περίπτωση ταραχών, κατέφυγαν στην καταστολή πολλαπλασιάζοντας το πολιτικό κόστος.
[…] Η εφαρμογή προγραμμάτων διαρθρωτικών αλλαγών σε δεκάδες χώρες κατά τη δεκαετία του 1980 έδειξε, ότι είχαμε παραμελήσει την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Πιεζόμενες από απεργίες, διαδηλώσεις, ακόμα κι εξεγέρσεις, πολλές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν ή να περικόψουν σημαντικά τα προγράμματα αυτά. Έτσι αναγκαστήκαμε να αναγνωρίσουμε, ότι η οικονομική επιτυχία της διαρθρωτικής αναπροσαρμογής εξαρτάται από τη δυνατότητα πολιτικής πραγματοποίησής της. […]