Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Από την κινητοποίηση στο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Πληροφ. Τηλ.: 6946048790, 6944914529, 6948080518, 6974888323, 6947525551
Email: ep.ag.goudi@gmail.com
Αθήνα 28-9-2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή, 24/09/2023, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που κάλεσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στον χώρο του Πάρκου.
Εκτός από απλούς πολίτες στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι δημοτικές και
περιφερειακές παρατάξεις και μαζικοί φορείς:
 Οικολογική Συμμαχία για την Αττική
 Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου
 Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης
 Ανυπόταχτη Πόλη Ζωγράφου
 Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
 Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα
 Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης
 Ανοιχτή Πόλη
 Ανυπόταχτη Αττική
 Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας
 Αθήνα Ψηλά
 Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου
 Αθήνα τώρα
Στην συγκέντρωση έγινε ενημέρωση από την Επιτροπή μας για τηναπαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο, για τις ευθύνες κεντρικής διοίκησης, δήμων και περιφέρειας και για την ανάγκη να εντείνουμε τον αγώνα μας για την εξασφάλιση του τελευταίου μεγάλου, ελεύθερου χώρου με υψηλό πράσινο στην Αθήνα.
Στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση από τους παρευρισκόμενους φορείς.
Ακολούθησε πορεία μέσα στο Πάρκο και επιτόπια αναγνώριση των προβλημάτων με ξενάγηση από την Επιτροπή.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

δείτε φωτογραφίες και video από την κινητοποίηση

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΤ ΑΜΑΚ: Ήξεραν για τη Θεσσαλία ….ξέρουν για την Κρήτη….Πόσο θα τους επιτρέπουμε ακόμα να τα αγνοούν;

ΔΤ ΑΜΑΚ: Ήξεραν για τη Θεσσαλία ….ξέρουν για την Κρήτη….Πόσο θα τους επιτρέπουμε ακόμα να τα αγνοούν;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Σεπτεμβρίου 2023

Ήξεραν για τη Θεσσαλία ….ξέρουν για την Κρήτη….Πόσο θα τους επιτρέπουμε ακόμα να τα αγνοούν;

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 πλημμύρισε η Θεσσαλία . Οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, καλλιεργούμενες εκτάσεις, δρόμους και χάθηκαν και δεκαεπτά ανθρώπινες ζωές.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου απαντά μεταξύ άλλων: « …το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πράγματι πρωτοφανές και, θα έλεγα, έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα τα οποία κρίνουμε πάντα με γνώμονα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά…..πράγματι, οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, κανείς όμως, πιστεύω, δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς αυτό το οποίο συνέβη. Ακριβώς επειδή δεν το είχαμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν.».

Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια.

Σε εφαρμογή του άρθρου 10 της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ και του άρθρου 9 της ΚΥΑ 31822/1542/Ε103 (ΦΕΚ 1108/Β/21-07-2010), με την οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 2007/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007 για την «Αξιολόγηση και Διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας», συντάχτηκαν τα «Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» (ΣΔΚΠ).

Στις 6.07.2018 εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων τα ΣΔΚΠ των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Στις 2.7.2020 δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της 1ης Αναθεώρησης της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας για το σύνολο των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας.

Τί είναι τα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας:

Οι πιο κρίσιμες ώρες για ΒΙΟΜΕ και αλληλέγγυους

Φιλίπ Μπαζέν
Οι πιο κρίσιμες ώρες για ΒΙΟΜΕ και αλληλέγγυους

Δέκα χρόνια μετά τη φιλόδοξη γέννηση του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ μέσα απ’ το «κουφάρι» της Φιλκεράμ - Τζόνσον, το εργοστάσιο έχει περικυκλωθεί ασφυκτικά από την αστυνομία και τους δικηγόρους τού Ελληνο-Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη ο οποίος έδωσε διορία δύο ημερών στους συνεταιριστές για να αποχωρήσουν ● Ομως ούτε οι ίδιοι ούτε οι χιλιάδες άνθρωποι που τους στηρίζουν τόσα χρόνια προτίθενται να υπακούσουν στα τελεσίγραφα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ηρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα! Με ΜΑΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση να διαλύσει ένα από τα ελάχιστα επιτυχημένα συνεταιριστικά εργατικά εγχειρήματα, αυτό της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό… Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής.

Χθες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν την επανεμφάνισή τους έξω από την οικοπεδική έκταση της πτωχευμένης Φιλκεράμ - Τζόνσον, σε κομμάτι της οποίας δραστηριοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της οικογένειας Φιλίππου. Συνόδευαν εργολάβο και δικηγόρο του νέου ιδιοκτήτη, Κυριάκου Αναστασιάδη, με στόχο να περιφράξουν τον χώρο, αδιαφορώντας για το μέλλον των συνεταιριστών της ΒΙΟΜΕ και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Σεπτεμβρίου, το ίδιο αστυνομικό εγχείρημα είχε επαναληφθεί, αλλά εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν γρήγoρα εμποδίζοντας τις εργασίες. Ενα σκαπτικό μηχάνημα μόνο πρόλαβε να ανοίξει μια δίοδο στο οικόπεδο - μια χαρακιά στις ποτισμένες με ιδρώτα προσπάθειες των εργατών να συνεχίσουν να δουλεύουν και να βγάζουν τίμια το ψωμί τους μια δεκαετία τώρα… Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες. Και θα επαναληφθεί ξανά μία από τις επόμενες μέρες, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Γιατί τα κέρδη των αφεντικών και του κεφαλαίου δεν νοιάζονται για το μεροκάματο του βιοπαλαιστή. Το υποτιμούν!

Πού χτυπάει η πανάκριβη «αθηναϊκή καρδιά» της ΑΑΔΕ;


Πού χτυπάει η πανάκριβη «αθηναϊκή καρδιά» της ΑΑΔΕ;

Η28η Φεβρουαρίου 2023 ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας του εμπορικού κέντρου Athens Heart, έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας στην οδό Πειραιώς με ατυχή ωστόσο κατάληξη, μετά τη χρεοκοπία του Ομίλου Θεοδωρίδη (Pasal και Sato/Entos).

Ωστόσο, το ακίνητο των 20,5 στρεμμάτων, συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και επιφάνειας 18.500 τ.μ. προς εκμίσθωση που έχει περάσει έναντι 15,7 εκατ. ευρώ στην Premia Properties του Ηλία Γεωργιάδη έχει μια νέα λαμπρή ευκαιρία να ανθήσει οικονομικά και να αποδώσει ταχύτατα στον νέο ιδιοκτήτη του τεράστιες υπεραξίες ως έδρα των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ που πρόκειται να το νοικιάσουν.

Και μάλιστα με το ιλιγγιώδες τίμημα των 365.000 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 12 χρόνια. Που σημαίνει ότι η Premia σε περίπου τρία και κάτι χρόνια θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσής της. Και καθώς μετά την πρώτη τριετία θα μπορεί να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα, θα έχει ορίζοντα οκτώ χρόνων τουλάχιστον να αντλήσει καθαρές υπεραξίες άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Τα τοπία των γκρίζων βράχων


Τα τοπία των γκρίζων βράχων

Τάσης Παπαϊωάννου - 25/09/2023ΚΡΙΤΙΚΗ



Τοπία αγέρωχα, σκληρά, άγρια, αρχέγονα, στέκονται χιλιετίες τώρα καταμεσής του Αιγαίου. Απότομες πλαγιές κατηφορίζουν και χάνονται μέσα στα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Άλλες απόκρημνες, κοφτερές, απροσπέλαστες, κι άλλες γεμάτες όμορφες πεζούλες να διαμορφώνουν τις χαρακτηριστικές επάλληλες φιδίσιες λωρίδες γης, σαν μεγάλες κερκίδες ενός φανταστικού κυκλώπειου θεάτρου. Στέκονται εκεί ακόμη, σε πείσμα του χρόνου που σταδιακά τις αποσαθρώνει και τις ρημάζει, θυμίζοντας νοσταλγικά το παρελθόν που μας στοιχειώνει, όταν οι πλαγιές αυτές ήταν κατάφυτες και καλλιεργούνταν απ’ άκρου εις άκρον. Μαζί τους καταρρέουν κι όλες οι μνήμες που βρίσκονταν σκαρφαλωμένες πάνω τους και διηγούνταν τον μόχθο τόσων και τόσων γενεών να τιθασεύσουν την άγονη γη και να κατορθώσουν να ζήσουν σ’ αυτά τα αφιλόξενα τοπία των άνυδρων γκριζωπών βράχων.

Ανθρωπογενή τοπία αιώνων που τις τελευταίες δεκαετίες αλλάζουν δραματικά πρόσωπο. Δρόμοι χαράζονται βίαια πάνω τους, να διατρέχουν διαγώνια, άναρχα, αστόχαστα τη μια πλαγιά μετά την άλλη, ανεπούλωτες πληγές πάνω στο σώμα της γης. Γραμμές που τεμαχίζουν αλύπητα τις παλιές καλλιέργειες, τα καλντερίμια, τις αιμασιές που τώρα βρίσκονται εγκαταλελειμμένες από τη φροντίδα των ανθρώπων, αφημένες στο έλεος των καιρών. Το καλοκαίρι χρυσοκίτρινα ξερόχορτα και αγκάθια καλύπτουν τα άλλοτε καταπράσινα «λουριά», που σήμερα στέκουν κατάξερα, δύσβατα, ανοίκεια. Η ζωή άλλαξε, άλλαξαν και τα τοπία.

Κι ανάμεσά τους κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν λευκές βίλες, σαν ενοχλητικά παράσιτα, σκαρφαλωμένες στο πουθενά, να αγναντεύουν αυτάρεσκα το υπερπέραν. Κρέμονται αλαζονικά στα βράχια, κατρακυλάνε σε δυσπρόσιτους δρόμους, καταπάνω στον βοριά, να τις δέρνουν αλύπητα οι αέρηδες προκειμένου να βρίσκονται όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις υπόλοιπες.

Οι άνθρωποι των πόλεων, απηυδισμένοι φαίνεται από την πολυκοσμία και την ασφυκτική καθημερινότητα, δραπετεύουν για να «μονάσουν» (ποιος ξέρει;) μακριά απ’ όλους τους άλλους. Για να μη βλέπουν κανέναν και να μην τους βλέπει κανείς. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, με ό,τι δημιούργησε στο παρελθόν τους υπέροχους και ξεχωριστούς αιγαιοπελαγίτικους οικισμούς, θαρρείς και τα σπίτια τους στέκονται εκεί πιασμένα χέρι χέρι. Απέναντι στον συλλογικό βίο τού χτες, σήμερα αντικρίζουμε την αποθέωση του ατομισμού και της μοναξιάς.

Κι αν οι παραδοσιακοί οικισμοί εξέφραζαν και αποτύπωναν στον χώρο και τον χρόνο το «Εμείς» και το κοινοτικό πνεύμα της εποχής τους, οι παχύσαρκες κατοικίες του life-style εκφράζουν σήμερα το «Εγώ», τον άκρατο εγωισμό, την αντικοινωνική συμπεριφορά. Μέσα εκεί αποτραβιέται ο μικρόκοσμος της ιδιοτέλειας, αδιαφορώντας για οτιδήποτε δεν του ανήκει, οτιδήποτε βρίσκεται έξω από το όριο της ιδιοκτησίας του. Εκεί, πίσω από φράχτες και ψηλές μάντρες που φαντάζουν με οχυρωματικά έργα, περιχαρακώνεται προκλητικά το ιδιωτικό που έχει αναχθεί σε μοναδική και υπέρτατη αξία.

Με τα χρόνια τα άσπρα στίγματα πολλαπλασιάζονται και καλύπτουν ολόκληρες τις πλαγιές, σαν μεταδιδόμενη αρρώστια, μια «χτισμένη πανδημία». Σπίτια άδεια όλο τον χρόνο, τα οποία μόνο το καλοκαίρι ζωντανεύουν για λίγες μέρες. Τους άλλους μήνες στέκουν σαν φαντάσματα στην ερημιά, σε πλαγιές που στέκουν νεκρές, δίχως την παρουσία των ανθρώπων που τις ζωογονούσαν παλαιότερα.

Η πλήρης ερημοποίηση -και αντίθετα απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς- συντελείται τώρα που τα τοπία είναι γεμάτα με σπίτια, και όχι όταν ήταν καλλιεργήσιμη γη. Τα παραθεριστικά σπίτια, που σε ορισμένες περιπτώσεις συγκροτούν ολόκληρους νεόδμητους οικισμούς, δεν προϋποθέτουν υποχρεωτικά και την αυτονόητη κατοίκησή τους.

Τα τοπία στα νησιά του Αιγαίου έχασαν τους ανθρώπους που τα φρόντιζαν και ζούσαν δίπλα τους, αποτελώντας μια αδιάσπαστη, αξεχώριστη ενότητα: φύση και άνθρωποι. Ξερολιθιές, αναβαθμοί, καλντερίμια, αγροτικές κατοικίες, αποθήκες, στέρνες, αλώνια… Σήμερα μεταλλάχθηκαν σε πολυτελή υπερμεγέθη ξενοδοχεία, αποκτώντας μια πλασματική αισθητική αξία ιλουστρασιόν καρτ ποστάλ, χάνοντας μια για πάντα τον προαιώνιο χαρακτήρα τους.

Φτάσαμε στο σημείο, μπροστά στο εφήμερο οικονομικό κέρδος να εκχυδαΐσουμε ακόμη και τους αρχέγονους μύθους που τα συντρόφευαν και τραγουδούσαν την ιστορία τους. Κι ενώ η γη ολοένα και περισσότερο στερεύει, τόσο ακατανόητες πισίνες κατασκευάζονται πάνω ψηλά στις πλαγιές των ξερών βράχων, αποδεικνύοντας την αυτοκαταστροφική μανία των σύγχρονων ανθρώπων. Γιατί, αλήθεια, το κοινωνικό μεγαλοαστικό πρότυπο σπάει κόκαλα. Τι αξία έχει μια βίλα σήμερα χωρίς την πισίνα, το γκαζόν και τις ξαπλώστρες της;

Εχει επέλθει η πλήρης αντιστροφή. Το στενό χωράφι που στήθηκε με τόσους κόπους και ποτίστηκε με τόσο ιδρώτα αιώνες τώρα πάνω στην απόκρημνη πλαγιά, μετατράπηκε σήμερα σε χέρσο οικόπεδο προς πώληση. Η αξία του εξαρτάται πλέον από την προνομιούχα θέση που έχει και τη θέα που προσφέρει, και όχι από το αν είναι γόνιμο και καλλιεργήσιμο το έδαφός του. Χτίζουμε με ακόρεστη βουλιμία, δίχως μέτρο, δίχως σκέψη, σε μοναδικά φυσικά περιβάλλοντα, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι είμαστε τελείως αποξενωμένοι από αυτά.

Η εγκληματική άγνοια μαζί με την αχαλίνωτη ιδιοτέλεια καταστρέφουν με μη αναστρέψιμο τρόπο αυτό που θα έπρεπε να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού! Στις μέρες μας «καταναλώνουμε» κι αυτά ακόμη τα τοπία των γκρίζων βράχων, εκεί απ’ όπου αναβλύζει «η πνοή μιας αρχέγονης ζωής που συναντάται στο σήμερα και γίνεται αισθητή μέσα από ένα ζωοποιό φως»¹, όπως τόσο όμορφα αναφέρει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Κάθε χρόνο οι ξερολιθιές σαρίζουν και γκρεμίζονται στις κατηφοριές, παρασύροντας μαζί τους και το πολύτιμο χώμα που συγκρατούσαν αιώνες τώρα. Η Φύση, ως άλλη Νέμεσις, τιμωρεί την ανθρώπινη αλαζονεία και απερισκεψία, διαλύοντας ολοκληρωτικά τις απροστάτευτες πλέον πανάρχαιες ξερολιθικές κατασκευές. Γιατί η οικολογική καταστροφή που συντελείται δεν είναι «αισθητικής φύσεως»!

Το ευαίσθητο οικοσύστημα που υπήρχε στα νησιά ανατρέπεται, τα νερά της βροχής δεν συγκρατούνται πλέον από τις πεζούλες, αλλά κυλάνε ελεύθερα και χάνονται στη θάλασσα. Δέντρα, θάμνοι ξεραίνονται, ξερόχορτα καλύπτουν σαν κίτρινο σάβανο τα πάντα, για να μένουν μόνο οι άσπρες βίλες και οι ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές να διαλαλούν τις σημερινές άφρονες επιλογές μας.

«Ωραίο, φρικτό και απέριττο τοπίον!», που θα έλεγε ο Κώστας Καρυωτάκης.



¹ Γιάννης Ψυχοπαίδης, Εις τον καιρόν. Πρόσωπα της τέχνης, Κέδρος, Αθήνα 2021

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 26.08.23

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Οι εργαζόμενοι Μηχανικοί του Δημοσίου στην πρώτη γραμμή

Οι εργαζόμενοι Μηχανικοί του Δημοσίου στην πρώτη γραμμή

Ενημέρωση από την πρώτη επίσκεψη Κλιμακίου Εθελοντών Μηχανικών της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

https://emdydas.gr/images/stories/news/26.9.2023_klimakia_plymmyres_9166.pdf


Το Σαββατοκύριακο 23-24/09/2023 κλιμάκιο εθελοντών Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ (ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας) επισκεφθήκαμε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα) ώστε να συνδράμουμε στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, η οποία και επιχειρεί στις περιοχές από την πρώτη στιγμή. Οι εθελοντές συνάδελφοι μας, μαζί με Μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ στελέχωσαν μεικτά κλιμάκια Πρωτοβάθμιου Ελέγχου σύμφωνα με την με την ΚΥΑ 17143 (ΦΕΚ Β’ 5406/11-09-2023) και κατέγραψαν καταστροφές σε οικίες της περιοχής.

Καταρχάς οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές συναδέλφους μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τους συντονιστές και την Προϊσταμένη της ΓΔΑΕΦΚ που βοήθησαν και συνέδραμαν στην παρουσία μας εκεί και τους συναδέλφους της τοπικής ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας που βρέθηκαν στο πλάι μας. Οι εικόνες της καταστροφής που αντικρίσαμε είναι συγκλονιστικές, ενδεικτικά έχουμε αναρτήσει ορισμένες φωτογραφίες

Εκτός από τη συνδρομή μας στην καταγραφή των καταστροφών, συνομιλήσαμε με τους συναδέλφους μας που βρίσκονται εκεί εδώ και 2 ολόκληρες βδομάδες (της ΓΔΑΕΦΚ, του Υπ. Εθνικής Άμυνας αλλά και από τοπικές Υπηρεσίες), συνομιλήσαμε με κατοίκους από τις πληγείσες περιοχές, εκπροσώπους επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί και μεταφέραμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας. Τέλος έγινε και συνάντηση του Προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κύριο Τριαντόπουλο, όπου και τέθηκαν κυρίων τα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους μας του Υπουργείου (παράταση Συμβάσεων ΙΔΟΧ, διαδικασίες αξιοποίησης του έμπειρου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, προβλήματα στις διαδικασίες μετακίνησης και εργασίας των Υπαλλήλων).

Η βασική διαπίστωση μας είναι ότι όλοι οι συνάδελφοι μας με υπερβάλλοντα ζήλο, έχουν ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες καταγραφής των καταστροφών, συνδρομής των πολιτών και ανάταξης των συνεπειών από τις πλημμύρες. Όπως ακριβώς γράφαμε και στην πρώτη μας Ανακοίνωση: «Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση ότι μόνο ένα ισχυρά στελεχωμένα, επιστημονικά επαρκές, σωστά συντονισμένο και νομοθετικά κατοχυρωμένο Δημόσιο Σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης μπορεί να διαχειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις στον αντίποδα λογικών «επιτελικού» και λιγότερου κράτους».

Επιβεβαιώσαμε ότι η εργασία των Μηχανικών, με την κατάλληλη στελέχωση και την παροχή όλων των απαιτούμενων μέσων συμβάλει καθοριστικά στην προστασία ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος, αλλά και στην έγκαιρη και ορθή διαδικασία ανάταξης των συνεπειών. Δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ φαινόμενα όπου – απουσία των κατάλληλων Μηχανικών και των γνώσεων τους – Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αλληλοκατηγορούνται για ευθύνες και αστοχίες.

Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά, ότι οι διαδικασίες μετακίνησης, διαμονής και εργασίας των εμπλεκόμενων Υπαλλήλων είναι τουλάχιστον προβληματικές:

(α) Χωρίς έγκαιρο σχεδιασμό, παροχή οχημάτων, κεντρική διαχείριση καταλυμάτων. Ατομική ευθύνη των υπαλλήλων για το πώς θα μετακινηθούν και που θα μείνουν σε πολλές περιπτώσεις.

(β)      Χωρίς προκαταβολές των μετακινήσεων, με φόρτωμα όλων των εξόδων στους Υπαλλήλους, οι οποίοι και θα περιμένουν μήνες για την αποζημίωση τους, η οποία όπως έχουμε τονίσει παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Η παρούσα ημερήσια αποζημίωση σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, ειδικά σε περιπτώσεις μακροχρόνιων μετακινήσεων, όπου οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

(γ)      Χωρίς τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα οποία – αν και έχει βελτιωθεί η χορήγηση τους – καθυστερούν και δεν είναι και τα κατάλληλα για κάθε περίπτωση (πχ Γαλότσες, ειδικές μάσκες, στολές για τις πιο επικίνδυνες μολυσματικά περιοχές, εμβολιασμοί κλπ).

(δ)      Χωρίς την πρόβλεψη χορήγησης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε εργαζόμενους που αποτελούν τον ορισμό της Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε χώρους ετοιμόρροπους, σε πυρκαγιές και πλημμύρες εν εξελίξει, σε περιοχές με επικίνδυνα μολυσματικά φορτία, όπως αυτές που επισκεφθήκαμε.

(ε)      Το κύριο βάρος των αυτοψιών πέφτει κυρίως σε εργαζόμενους με επισφαλείς σχέσεις εργασίας (ΙΔΟΧ) και υπό εργασιακή ομηρεία παράτασης συμβάσεων, ενώ είναι πλέον απολύτως προφανές ότι αφενός υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε μόνιμους εργαζομένους και αφετέρου, η πείρα που έχει αποκτηθεί από αυτό το δυναμικό από το 2018 και μετά είναι τεράστια και πολύτιμη (Σεισμοί, Πλημμύρες, Πυρκαγιές) και οφείλει να αξιοποιηθεί.

Τα παραπάνω τέθηκαν και υπόψη του αρμόδιου Υφυπουργού και αναμένουμε την ανταπόκριση του.

Τέλος επιβεβαιώσαμε ότι επείγουν τα κάτωθι:

·             Υπάρχει ανάγκη προτεραιοποίησης και Κεντρικού Σχεδιασμού της αντιπλημμυρικής προστασίας από την Πολιτεία. Συνολική αντιμετώπιση των φαινομένων και όχι αποσπασματικά έργα.

·             Επικαιροποίηση του εν εξελίξει Χωροταξικού Σχεδιασμού και των πλημμυρικών Χαρτών με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις καταστροφές.

·             Αξιοποίηση του συνόλου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας για τη στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Μηχανικοί να αποφασίζουν για τα Τεχνικά θέματα.

·             Πρόταξη έργων ορεινής υδρονομίας και σύγχρονων μεθόδων διευθέτησης των ρεμάτων με διατήρηση των φυσικών τους διαδρομών και των πλημμυρικών τους ζωνών. Οριοθέτηση και καταγραφή όλων των ρεμάτων. Θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με την αντιμετώπιση των ποταμών ως διαθέσιμου χώρου, αλλά και για πιο θαρραλέα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως καθαιρέσεις οικημάτων αλλά και υποδομών εντός των κοιτών, διανοίξεις των εκβολών των ποταμών, αποκάλυψη σκεπασμένων ρεμάτων κλπ.

·             Επιτάχυνση έργων Φραγμάτων και Ταμιευτήρων και αξιοποίηση τους και για Αρδευτικούς λόγους, ταχεία χρηματοδότηση έργων προστασίας.

·             Να σταματήσουν οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την πολυνομία, την υποχρηματοδότηση και την ελλειπή στελέχωση καθώς και να πάψουν να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα στους Μηχανικούς της Δημόσιας Διοίκησης.

·             Να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά και οι διαδικασίες καθαρισμού, μετεγκατάστασης, φιλοξενίας, διατροφής, προστασίας της υγείας τους.

·             Να τερματιστεί η πολιτική «κόστους – οφέλους» και… «φαίνεσθε».  Τα έργα κι οι υποδομές ενός οργανωμένου κράτους είναι και υπόγεια, όχι μόνο υπέργεια. Αρκετά θρηνήσαμε τις απώλειες ζωών και περιουσιών ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

Με την υλοποίηση των παραπάνω και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή οι εργαζόμενοι επιστήμονες Μηχανικοί μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Ας το καταλάβει επιτέλους και η Πολιτεία.


Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλία: Χάρτης νερών και μικρά φράγματα


Θεσσαλία: Χάρτης νερών και μικρά φράγματα

Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία
5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Απέραντες εκτάσεις καλλιεργειών δίπλα στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Γυρτώνης της Λάρισας, μετατράπηκαν σε λίμνη από το πέρασμα του «Daniel». Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων. [ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ]

Γιάννης Ελαφρός23.09.2023 • 22:44

Ησυζήτηση για το νερό στη Θεσσαλία ήταν πάντα ένα δύσκολο θέμα· στις μέρες μας έγινε τραγικό, καθώς η περιφέρεια έχει υποστεί μια ανυπολόγιστη καταστροφή, από την οποία κανείς δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί. Το παράδοξο είναι πως ενώ η Θεσσαλία είχε έλλειμμα νερού τις τελευταίες δεκαετίες, το οποίο αναπληρωνόταν με ολοένα πιο βαθιές γεωτρήσεις, μέσα σε τρία χρόνια, με τον «Ιανό» και τον «Daniel», εκδηλώθηκαν τεράστια πλημμυρικά φαινόμενα. Από την έλλειψη στην καταστροφική περίσσεια νερού… «Ανομβρία και ακραίες βροχοπτώσεις, ξηρασία και πλημμύρες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στην εποχή της κλιματικής απορρύθμισης», λέει στην «Κ» ο Νικήτας Μυλόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι καταγραφές των προηγούμενων δεκαετιών και τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν μια μείωση των βροχοπτώσεων και των εισροών υδάτων στη Θεσσαλία (στα πιο αρνητικά σενάρια έως και 30% μετά το 2050), που όπως φάνηκε θα συνδυάζεται με ραγδαίες κατακρημνίσεις, που μπορεί να προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπου το νερό από ωφέλιμο γίνεται καταστροφικό. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διπλή πρόκληση; Η «Κ» συζητάει με επιστήμονες που ασχολούνται ειδικά με τη διαχείριση των υδάτων και γνωρίζουν καλά την περιοχή της Θεσσαλίας.
Ολιστικό σχέδιο

«Θα ήταν πολύ καλύτερο να μη γινόταν αυτή η συζήτηση με μια κατεστραμμένη Θεσσαλία. Και οφείλω εξαρχής να υπογραμμίσω πως η συνειδητοποίηση των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή δεν αθωώνει τους υπευθύνους για το έλλειμμα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού», υπογραμμίζει ο κ. Μυλόπουλος.

Από πού να ξεκινήσουμε; «Από το ολιστικό σχέδιο για το νερό και τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα αντιμετωπίσει την ακραία γραφειοκρατία», απαντάει ο κ. Μυλόπουλος. Σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημιουργία ενιαίου φορέα υδάτων στη Θεσσαλία σημειώνει πως «πολλά χρόνια περιμένουμε κάτι τέτοιο, έχει εξαγγελθεί από πολλές κυβερνήσεις, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί».

«Η τοπική διαχείριση δεν έχει νόημα εάν δεν έχεις κεντρική, σε εθνικό επίπεδο», αντιτείνει η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Μιμίκου, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Υδρολογίας και Πληροφορικής. Η κ. Μιμίκου θέτει πολύ έντονα το πρόβλημα της έλλειψης ενός κεντρικού «στρατηγείου» για το νερό. «Δεν έχουμε Ινστιτούτο Υδατικών Πόρων. Σήμερα υπάρχει Γενική Γραμματεία Υδάτων στο ΥΠΕΚΑ, αλλά δεν είναι αρμόδια για το αρδευτικό νερό, που είναι το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης. Είμαστε μία από τις έξι χώρες της Ε.Ε. που δεν έχει παραδώσει ακόμη επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων», συμπληρώνει.

Και έτσι περνάμε στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα και ζητούμενο. Στοιχεία, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι μας γίνεται…
Αξιόπιστες μετρήσεις

«Δεν έχουμε εικόνα των ποταμών, δεν υπάρχουν μετρήσεις των παροχών. Πόσο νερό έχει ο Πηνειός; Κανείς δεν μετράει συστηματικά. Δεν υπάρχουν χρονοσειρές σε βάθη ετών και δεκαετιών. Αρα πώς θα σχεδιάσουμε;», αναρωτιέται η κ. Μιμίκου.

Αντίστοιχο έλλειμμα υπάρχει και στην οριοθέτηση των ποταμών. «Δεν έχουν καθοριστεί η κοίτη, τα πρανή, οι πλημμυρικές ζώνες. Οι καμπύλες επαναφοράς, με τις οποίες γίνονται τα έργα, είναι ξεπερασμένες, όπως έδειξαν ο “Ιανός” και ο “Daniel”. Κινούμαστε στα τυφλά», σχολιάζει ο Λάμπρος Βασιλειάδης, επίκουρος καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Υδραυλικά έργα

Με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία απαιτείται «ένας σχεδιασμός νέων υδραυλικών έργων ή μετατροπή των υπαρχόντων στις νέες συνθήκες, με κριτήριο όμως να αποτελούν ενιαίο δίκτυο συνδυασμένων έργων και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις, όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει ο κ. Μυλόπουλος.

Οι παρεμβάσεις πρέπει να ξεκινούν από τα ψηλά προς τα χαμηλά, όπως κινείται και το νερό. «Κρίσιμη πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας είναι τα πολλά, μικρά έργα ορεινής υδρονομίας για την ανάσχεση μέρους του πλημμυρικού κύματος και των φερτών στα ανάντη. Με αυτά τα έργα μπορεί να εμπλουτίζεται ταυτόχρονα και ο υδροφόρος ορίζοντας», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Και υπογραμμίζει: «Στο νέο σχέδιο για τη Θεσσαλία να μην υπολογίζουμε την εκτροπή του Αχελώου. Είναι λάθος, ας το ξεχάσουμε. Η αναμονή του νερού που θα ερχόταν από εκεί μας απέτρεπε από όσα έπρεπε να κάνουμε». «Τα έργα ορεινής υδρονομίας είναι πολύτιμα, αλλά χρειάζονται συντήρηση, καθάρισμα, απομάκρυνση των φερτών υλικών. Τα δασαρχεία έκαναν πολλή δουλειά παλαιότερα, σήμερα πολλά έχουν εγκαταλειφθεί», σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.

Ταμιευτήρες

Ο επίκουρος καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας υπογραμμίζει τη σημασία των μεγάλων ταμιευτήρων, των μεγάλων φραγμάτων. Ας δούμε τι έγινε στον «Ιανό», λέει ο κ. Βασιλειάδης. «Ο πλημμυρικός όγκος στον ποταμό Καλέντζη υπολογίστηκε σε 90 εκατ. κυβικά μέτρα, στον ποταμό Πάμισο 66 εκατ. κ.μ. Την κρίσιμη ημέρα το φράγμα στη λίμνη Πλαστήρα απορρόφησε 62 εκατ. κ.μ. Ηταν μια πολύ σημαντική βοήθεια», σχολιάζει. «Υπάρχει πρόταση για έναν ταμιευτήρα στο Μουζάκι, μεγέθους 130 εκατ. κυβικών μέτρων στον ποταμό Πάμισο, ενώ κατασκευάζεται και το φράγμα στη Σκοπιά. Σε αυτούς τους ταμιευτήρες μπορεί να συγκεντρωθεί το πλημμυρικό νερό, να μετριαστεί το μέγεθος της πλημμύρας, να χρησιμοποιηθεί το νερό αργότερα, ακόμη και για υδροηλεκτρικούς σκοπούς».

«Τα αντιπλημμυρικά είναι έργα προστασίας και όχι διαχείρισης του νερού. Υπάρχουν βέβαια αντιπλημμυρικοί ταμιευτήρες ειδικού σκοπού, αλλά απαιτείται προσοχή. Κάθε φράγμα πρέπει να έχει μηχανισμό υπερχείλισης, που έχει μεγάλο κόστος, μπορεί να κοστίζει παραπάνω και από το ίδιο το φράγμα», λέει από την πλευρά της η κ. Μιμίκου, η οποία δίνει βάρος στα σωστά αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος των ρεμάτων.
«Πράσινες» υποδομές

Μια σύγχρονη αντιμετώπιση επιχειρεί να φρενάρει και να απλώσει το νερό. «Απαιτούνται απαντήσεις εμπνευσμένες από τη φύση, όχι μόνο τσιμέντο, “γκρίζες λύσεις”. Μιλάμε για συνδυασμό λύσεων που μακροχρόνια θα αυξήσουν την ανθεκτικότητά μας: Εργα δάσωσης και αναδάσωσης, αποκατάσταση υγροτόπων, βιώσιμη διαχείριση εδαφών, πράσινες υποδομές ή και υβριδικές γκρίζες-πράσινες υποδομές, που συνδυάζουν τις παραδοσιακές κατασκευές με τις μοντέρνες πράσινες λύσεις», λέει στην «Κ» η Χρυσή Λασπίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος συνεργασιών της Water Europe. Η κ. Λασπίδου προτείνει χρήση βιώσιμων συστημάτων αποστράγγισης, τα οποία αποθηκεύουν και επαναχρησιμοποιούν επιφανειακά νερά στην πηγή, μειώνουν τις παροχές υδατορευμάτων και βελτιώνουν την ποιότητα των υδάτων. «Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τάφροι διείσδυσης, που μιμούνται τη φυσική απορροή και επιτρέπουν τον εμποτισμό του νερού στο έδαφος. Σε υβριδικές γκρι-πράσινες υποδομές τα αναχώματα των ποταμών μπορεί να αναπτυχθούν με υλικά της γης αντί για τσιμέντο και να φυτευτούν με αυτοφυή βλάστηση», συμπληρώνει η κ. Λασπίδου.

«Με χρήση οικολογικών υλικών και δημιουργία βλάστησης μειώνουμε την ορμή και την ταχύτητα του νερού. Επίσης απαιτείται να έχουμε μια εκτεταμένη πλημμυρική ζώνη, η οποία σε περίπτωση πλημμύρας θα υποδέχεται το νερό και τις υπόλοιπες ημέρες θα είναι ένα περιβαλλοντικό πάρκο, ένας όμορφος χώρος αναψυχής», λέει ο κ. Βασιλειάδης.
Νέες καλλιέργειες

Και με την κατανάλωση τι γίνεται; «Απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο ανάκαµψης για τη Θεσσαλία, που θα λαµβάνει υπόψη πως υπάρχουν ταυτόχρονα αυξανόμενη λειψυδρία και υπερκατανάλωση. Χρειάζεται αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, έτσι ώστε να αντιστοιχούν στη φέρουσα ικανότητα των υδατικών συστημάτων. Μπορεί να υπάρχουν και υδροβόρες καλλιέργειες, αλλά στην έκταση που αντιστοιχεί στις δυνατότητες», λέει ο κ. Μυλόπουλος. «Στη Θεσσαλία υπάρχουν χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει στην απότομη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, σε υφαλμύρωση κ.λπ. Καθώς υπάρχει έλλειμμα νερού, πρέπει να δούμε τη ζήτηση, να περιοριστεί η παράνομη χρήση και να υπάρχει σωστή κοστολόγηση», τονίζει η κ. Μιμίκου.