Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Σήμερα είναι νωρίς...Τη Δευτέρα θα 'ναι αργά. Οι Εκλογές του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, γίνονται αύριο, Κυριακή 11 Μάρτη 2018, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ξένα fund αγοράζουν ακίνητα και μετά τα μετατρέπουν σε airbnb

Ξένα fund «πολιορκούν» κατοικίες κυρίως στην καρδιά της Αθήνας στοχεύοντας στην απόκτησή τους και στη συνέχεια την υπενοικίασή τους μέσω Airbnb.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα των τραπεζών ζητώντας να αγοράσουν ακίνητα με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευσή τους στον χώρο της μισθωμένης κατοικίας. Το ίδιο μοντέλο ακολούθησαν τα συγκεκριμένα fund τα προηγούμενα χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κορυφαίο παράδειγμα τη Βαρκελώνη.

Τον τελευταίο χρόνο επενδυτές και κυρίως διάφορα Ισραηλινά fund προχωρούν σε αγορές διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχής της Αθήνας, αναπαλαιώνοντας και αναβαθμίζοντας τα με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση μέσω AirBnb.

Άλλοι επενδυτές βολιδοσκοπούν και πολυτελείς κατοικίες σε δημοφιλή νησιά όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Σκιάθος.

Το φαινόμενο Airbnb, έχει κατακτήσει τον χώρο της μισθωμένης κατοικίας, έχει προκαλέσει φρενίτιδα αλλά και έντονο πονοκέφαλο στην τουριστική αγορά. Ταυτόχρονα, έχει προκαλέσει αρκετές δυσλειτουργίες με αποκορύφωμα την εξεύρεση κατοικίας προς αστική μίσθωση που στο κέντρο της Αθήνας είναι είδος προς εξαφάνιση.
Στο στόχαστρο της εφορίας

Κανείς όμως δεν φαίνεται ότι γλιτώνει από την εφορία. Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών (πχ AirBnB).

Όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να τα δηλώσουν. Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ.

Το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα, τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Η ΕΛΒΟ μεταξύ λουκέτου και ξεπουλήματος

Άλλη μια βιομηχανία της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται για «μεταρρύθμιση»



του Χρήστου Ξεφτέρη

Η ΕΛΒΟ στην διάρκεια των 45 ετών που δραστηριοποιείται έχει αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή οχημάτων τού ελληνικού και του κυπριακού στρατού (αρμάτων μάχης, τζιπ, τεθωρακισμένων και φορτηγών), ενώ παράλληλα κατασκεύασε πλήθος πολιτικών οχημάτων (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, απορριμματοφόρα, βυτιοφόρα, φορτηγά, γεωργικά μηχανήματα κ.α.) και ένα μεγάλο τμήμα αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ για την κάλυψη των αναγκών των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Μετά από εντολή της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το εφετείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθ. 191/2014 απόφαση, όρισε την εταιρεία Ernst & Young ως ειδικό εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ, με υπεύθυνο για την εκκαθάριση τον κ. Μιχάλη Χουρδάκη.

Έτσι, λοιπόν, στις 13/10/2014, ο ειδικός εκκαθαριστής δημοσίευσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΛΒΟ. Η διαδικασία θα διαρκούσε 20 ημέρες από την ημέρα της δημοσίευσης, διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα παραλάμβαναν τον φάκελο, και μετά θα άρχιζε η κατάθεση των προσφορών. Η εταιρεία χωρίζεται σε τέσσερεις κατηγορίες: α) Το οικόπεδο, τα ακίνητα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που βρίσκεται στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου. β) Τα αποθέματα ανταλλακτικών. γ) Δύο οικόπεδα στην περιοχή Καλοχωρίου. δ) 11 δεξιοτίμονα στρατιωτικά φορτηγά 4×4 cargo κατασκευής 2013 (από το πρόγραμμα της Κύπρου, που έχει εκπέσει).

Ο στρατηγικός ρόλος της ΕΛΒΟ για την άμυνα της χώρας, ο κοινωνικός της ρόλος αλλά και η οικονομική της συμβολή στην τοπική κοινωνία, βρίσκονται στο στόχαστρο μιας εγκληματικής πολιτικής, η οποία απειλεί την εταιρεία με συρρίκνωση ή ξεπούλημα σε ιδιώτη για ένα πινάκιο φακής

Η εκποίηση της περιουσίας θα διενεργηθεί με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, χωριστά και αυτοτελώς για την κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ενεργητικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14Α του Ν.3429/2005 και τους όρους της σχετικής διακήρυξης διαγωνισμού, που θα δημοσιευθεί στον τύπο χωριστά και αυτοτελώς.

ΑΔΕΔΥ: H απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση» συνεχίζεται



Η απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση» συνεχίζεται, αφού «παραμένουν οι προϋποθέσεις ως έχουν. Δυναμώνουμε τη δράση μας με επιπλέον μέτρα για την επιτυχία του αγώνα μας ΑΓΩΝΑ μας». Αυτό σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή ερωτήματα εργαζομένων στο Δημόσιο, σχετικά με την «αξιολόγηση» και την απεργία-αποχή στον νέο κύκλο «αξιολόγησης». Μάλιστα, με δεδομένο ότι «οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΑΔΕΔΥ, δεν έχουν γίνει αποδεκτές, καλούμε τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες όπου ξεκίνησε ο β΄ κύκλος της αξιολόγησης, να κάνουν χρήση της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ και να μην συμπληρώνουν τα φύλλα αξιολόγησης».

Επίσης, ενημερώνει για την πανηπειρωτική στάση εργασίας, την Τρίτη 13 Μάρτη, και τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, την ίδια ημέρα, όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά του ΤΕΙ Ηπείρου, που εφήρμοσε την απεργοσπαστική – τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη και απέκλεισε εργαζόμενο από τις διαδικασίες κρίσεις, επειδή συμμετείχε στην απεργία – αποχή από τη «αξιολόγηση».

Αναλυτικότερα, η Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ ενημερώνει για τα εξής:

1. Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίασή του στις 3/2/2018 αποφάσισε τα εξής για την αξιολόγηση:

«α. Η ΑΔΕΔΥ είναι υπέρ της αξιολόγησης – αποτίμησης του έργου των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία δεν θα είναι τιμωρητική και δεν θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Θα λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο.

Η αξιολόγηση δεν θα οδηγεί στην απόλυση του υπαλλήλου, αλλά θα οδηγεί στη βελτίωση των ικανοτήτων του, μέσω της διαδικασίας επιμόρφωσης.

Στόχος της αξιολόγησης, την οποία εμείς προτείνουμε, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, μέσω της βελτίωσης των δομών, αλλά και των ίδιων των Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: ανάδειξη και τεκμηρίωση των επιπτώσεων των Ιδιωτικοποιήσεων στα Δημόσια Έργα και στο Δημόσιο Ελεγκτικό Μηχανισμό.

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 7313                                                    
Αθήνα,   8/3/2018
          
Προς:   Α’ Βάθμιες Ενώσεις (ενημέρωση μελών)
Κοιν. :  Δελτίο ΤΕΕ (για ανάρτηση)                


Θέμα: Συμμετοχή Α’ Βάθμιων Ενώσεων και συναδέλφων στην ανάδειξη και τεκμηρίωση των επιπτώσεων των Ιδιωτικοποιήσεων στα Δημόσια Έργα και στο Δημόσιο Ελεγκτικό Μηχανισμό.
         


Συνάδελφοι/σες

Ζητάμε τη συνδρομή όλων των Α’ βάθμιων Ενώσεων αλλά και κάθε συναδέλφου, για τη συλλογή τεκμηριωμένων στοιχείων που να αναδεικνύουν τις μεγάλες οικονομικές, τεχνικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επιφέρει η συνεχιζόμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ιδιωτικοποίηση του έργου των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, μέσω ίδρυσης και λειτουργίας Α.Ε. σε αντικατάσταση Δημόσιων Υπηρεσιών, ανάθεση Υπηρεσιών σε Συμβούλους κλπ, κατασκευή Δημοσίων Έργων μέσω ΣΔΙΤ και Συμβάσεων Παραχώρησης κλπ και επιπτώσεις αυτών.
Λειτουργία Μητρώων, πιστοποιήσεων, σεμιναρίων που υποβαθμίζουν - υποκαθιστούν τα Διπλώματα των Μηχανικών καθώς και το Δημόσιο Ελεγκτικό Μηχανισμό (ενδεικτικά Ενεργειακοί Επιθεωρητές, Ελεγκτές Δόμησης, Αυθαίρετα, ιδιώτες ελεγκτές ιδιωτικών επενδύσεων, Επιμετρητές Δημοσίων Έργων) με μεταφορά του κόστους στους πολίτες.
Εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (Λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, νερό, δημόσια κτίρια, κ.λ.π) και Μεταβίβαση Δημόσιων Εταιριών και Δημόσιας Περιουσίας στο Υπερταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.
Οι συμβολές – απόψεις - μελέτες – τεκμηριώσεις που θα σταλούν στην ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (στο email emdydas@tee.gr με την ένδειξη «Φάκελος Ιδιωτικοποιήσεις») θα αξιοποιηθούν για:
·        τη Δημόσια προβολή των θέσεων μας προς την κοινωνία
·        την τεκμηρίωση των θέσεων μας για την ανάγκη ενίσχυσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών
·        τον αναγκαίο συντονισμό εργαζομένων, επιστημόνων και κοινωνίας για την αποτροπή τους.

Η ενεργός συμμετοχή και οι γνώσεις μας, η υπεράσπιση του ρόλου μας ως εργαζόμενοι επιστήμονες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταθούμε ως κλάδος και ως κοινωνία ξανά στα πόδια μας.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Εκλογική Διακήρυξη της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2018 

Η κρίσιμη τριετία 

Οι εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2018 διεξάγονται στις οδυνηρές μνημονιακές συνθήκες που έχουν επιβληθεί επί επτά χρόνια στους εργαζόμενους και στην χώρα. Μετά τις μνημονιακές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των πρόθυμων εταίρων τους, την σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ανοιχτή προσχώρησή της στις μνημονιακές δυνάμεις, μετά την ανατροπή της λαϊκής ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015, άλλαξε δομικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας, διέψευσε ελπίδες για ανατροπή των μνημονίων, της λιτότητας και των αντιλαϊκών πολιτικών και ενίσχυσε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική (ΤΙΝΑ). 

Η προ δεκαετίας έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σε όλο τον πλανήτη με επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα και με ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα κέντρα του ηγεμονικού χρηματιστικού κεφαλαίου. Πρόκειται για μια κρίση δομική. Η έκβασή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οργανωμένη και μαχητική αντίσταση των πληττομένων τάξεων. 

Η δομή και οι πολιτικές της ΕΕ την έχουν αναδείξει ως ένα από τα στρατηγεία του νεοφιλελευθερισμού. Η συνεχιζόμενη ένταση των πολιτικών λιτότητας και ιδιωτικοποίησεων γκρεμίζουν το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης των Λαών. Προκαλεί αντιστάσεις και κινήματα που – αν και με τρόπο αντιφατικό – επιμένουν στην υπεράσπιση των δικαιώματων και των ελευθεριών των λαών. Εισάγουν την ΕΕ σε περίοδο κρίσης, που εκδηλώνεται ακόμα και με πρωτόγνωρες αποσχιστικές τάσεις. 

Στο έδαφος της διεθνούς ισχύος του συντηρητισμού, που με εμβληματικό τρόπο εκδηλώθηκε κατά την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, εκκολάπτονται ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και το φασιστικό φαινόμενο. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών αποδεικνύονται απρόθυμες είτε ανίκανες να το αντιμετωπίσουν αποφασιστικά. Νοσταλγοί των Ναζί θρονιάζονται πλέον σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια, του Ελληνικού συμπεριλαμβανομένου. 

Η ένταση των ανταγωνισμών εκδηλώνεται με θερμές αναμετρήσεις που εισέρχονται πλέον απειλητικά στον Ευρωπαϊκό χώρο, μαίνονται στην δική μας περιφέρεια και προκαλούν την έκρηξη του προσφυγικού, με συνέπεια την δημιουργία τραγικών ανθρωπιστικών προβλημάτων, με σοβαρές χωρικές, πολεοδομικές και στεγαστικές διαστάσεις. 
Κοινωνικός – εργασιακός μεσαίωνας 

Οι επτάχρονες κυβερνητικές πολιτικές της λιτότητας συνδυάζονται με την υπερφορολόγηση, την εξάλειψη των κοινωνικών στοιχείων από το ασφαλιστικό σύστημα και την μετατροπή του σε άντληση συμπληρωματικής οικονομικής αφαίμαξης, χωρίς ασφαλιστικό αντίκρισμα. 

Το ασφαλιστικό της σημερινής Κυβέρνησης ήρθε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη που ισοδυναμούν με δραστικές μειώσεις μισθών με την εκτίναξη των εισφορών στο 37.95% του εισοδήματος. Έστρωσε το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση του Δημοσίου από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης. Συμβάλλει στην οριστική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων, την συγκέντρωση των δραστηριοτήτων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. 

Αμοιβές, μισθοί και συντάξεις έχουν καταρρεύσει, το κοινωνικό κράτος διαλύεται περαιτέρω, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις δημοσίων αγαθών ιδιωτικοποιούνται και υφαρπάζονται. Η επτάχρονη μνημονιακή διακυβέρνηση προκαλεί την υπερχρέωση των νοικοκυριών και την φτώχεια. Η περίοδος που διανύουμε σημαδεύεται πλέον από την πολιτική διευρυμένης αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με χιλιάδες πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προς όφελος των τραπεζών και των δανειστών. 

Τα εργασιακά των αρχιτεκτόνων 

ΜΕΤΑ: Η 8η Μάρτη, ημέρα μάχης για τα δικαιώματα των γυναικών, και όχι «η γιορτή της γυναίκας»!



Στις 8 Μάρτη του 1857, 161 χρόνια πριν, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση του ωραρίου εργασίες στις 10 ώρες τη μέρα από 16, ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών, καμία φυλετική διάκριση. Υψώνουν ο ανάστημά τους απέναντι στους εργοδότες, στους εργοστασιάρχες και στην κυβέρνηση. Και παρόλη την τρομοκρατία κατεβαίνουν σε μαχητικές διαδηλώσεις. Εργοδότεςκαι κυβέρνηση, μπροστά στην απειλή της γενικευμένης αντίδρασης χρησιμοποιούν όλους τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις καταστολής και βάφουν με αίμα τις διαδηλώσεις.

Η 8η Μάρτη δεν είναι «γιορτή της γυναίκας»! Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του εργατικού κινήματος, αφού έβαζε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της διάκρισης στην αμοιβή ανδρών και γυναικών.

Σήμερα, 161 χρόνια μετά, η 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες σε θέση δυσχερή! 161 χρόνια μετά θα περίμενε κανείς τουλάχιστον τα βασικά αιτήματα του 1857 να έχουν ικανοποιηθεί! Κι όμως! Σήμερα για μια ακόμη φορά οι γυναίκες βρίσκονται να εργάζονται πιο πολλές ώρες μέσα κι έξω από το σπίτι με μικρότερους μισθούς, βρίσκονται να πρέπει να «διαλέξουν» ανάμεσα στη δουλειά και στη μητρότητα, βρίσκονται να απολύονται λόγω εγκυμοσύνης, βρίσκονται να κατέχουν το ρεκόρ στα ποσοστά ανεργίας, βρίσκονται χωρίς κοινωνική προστασία για αυτές και τις οικογένειες τους, βρίσκονται να αποτελούν τον «σάκο του μποξ» για την εκτόνωση των ορέξεων και του θυμού, βρίσκονται περισσότερο κοινωνικά αποκλεισμένες, βρίσκονται να μην μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, βρίσκονται να μην έχουν ελεύθερο χρόνο, βρίσκονται να είναι μετανάστριες σε βάρκες στο Αιγαίο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών.

Βρίσκονται όμως και πιο αποφασισμένες να παλέψουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στην εκμετάλλευση, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των πολιτικών του μνημονίου, ενάντια στις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις, ενάντια στον ιμπεριαλισμό αι τον πόλεμο, ενάντια στην φυλετική εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο Υπερταμείο η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ

Τα ψέματα της κυβέρνησης και η αλήθεια της εμπορευματοποίησης του νερού

Από Δρόμος



του Γιώργου Αρχοντόπουλου*

Και ξαφνικά μάθαμε ότι οι ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ επέστρεψαν στο Δημόσιο! Πλημμύρισε το διαδίκτυο η (μισή) είδηση, την αναπαρήγαγαν τα φίλια στην κυβέρνηση σάιτ, την αναπαρήγαγαν καμαρώνοντας και αρκετοί κομματικοί για να δείξουν ότι δεν είναι όλα μνημόνιο και υποταγή. Το ίδιο βράδυ ο υφυπουργός Οικονομίας και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τους προσγείωσε όλους λέγοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να πουληθούν πακέτα μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης σε ιδιώτες. Τις δηλώσεις Πιτσιόρλα δεν της αναπαρήγαγε κανείς από τους παραπάνω για να μη χαλάσει την ωραία ατμόσφαιρα ή ίσως γιατί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο βγήκε η είδηση μισή: Για να δημιουργήσει την εντύπωση στον κόσμο ότι το νερό δεν πωλείται και ότι, σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα έχει τον έλεγχο. Προπαγάνδα; Διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Το πολύ σε έναν χρόνο από τώρα θα έχουμε τρεις εκλογικές διαδικασίες και η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει ένα καλό κλίμα υπέρ της.

Παράδοση στο Υπερταμείο

Η συνέχεια της (μισής) είδησης, λοιπόν, είναι ότι οι μετοχές που επιστρέφουν στο Δημόσιο μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην Εταιρεία (Νόμος 4512/2018 (Α´ 5/17.01.2018) άρθρο 380, τροποποιήσεις του ν. 4389/2016 (Α΄94) για την ΕΕΣΥ), όπου Εταιρεία το Υπερταμείο. Όταν ιδρύθηκε το Υπερταμείο (ν.4389/16), τον Σεπτέμβρη του 2016, προβλεπόταν να μεταφερθούν σ’ αυτό, από το Ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ. Μόνο που ξέχασαν ότι οι μετοχές βρίσκονταν στα χέρια του… ΤΑΙΠΕΔ! Αντί λοιπόν να διορθώσουν το λάθος, προτίμησαν να ενεργοποιήσουν την απόφαση του ΣτΕ (1906/2014) η οποία διέτασσε την επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την σημαντική αποδυνάμωση του φορέα



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 


στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272299

6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489 e-mail: somateio@ktyp.gr

Αθήνα 5/3/2018
Αρ. πρωτ. 1209

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν. ΚΕΔ) εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την σημαντική αποδυνάμωση του φορέα σε τεχνικό προσωπικό μετά τις 150 ενδοϋπουργικές μετατάξεις που έγιναν υπό τον φόβο των απολύσεων λόγω του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, λίγες μόνο μέρες πριν την απένταξη από αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία από τη μία μέρα στην άλλη δυσαναπλήρωτων κενών σε τεχνικό προσωπικό, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς των μελετών, των κατασκευών, της απόκτησης γης, των προσεισμικών & μετασεισμικών ελέγχων & παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποδυναμώθηκαν πλήρως οι ομάδες προσεισμικού ελέγχου, στατικών, τοπογραφικών, τευχών δημοπράτησης, ενώ μετατάχθηκαν δεκάδες μελετητές και άλλες αναγκαίες ειδικότητες για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα. Ενδεικτικά από τους 57 πολιτικούς μηχανικούς έμειναν 27, από τους 48 Αρχιτέκτονες έμειναν 27 και ανάλογη αν όχι χειρότερη είναι η κατάσταση με τις άλλες τεχνικές ειδικότητες. Συνολικά η αναλογία τεχνικών σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες είναι πλέον 50:50, ενώ προ των μετατάξεων ήταν περίπου 70:30. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, πολλοί από τους εναπομείναντες τεχνικούς δέχτηκαν πρόσφατα τηλεφωνικές οχλήσεις από το υπουργείο να δεχτούν και αυτοί να μεταταχθούν !! Την ίδια ώρα βέβαια αυτοί οι συνάδελφοι, καλούνται να φέρουν σε πέρας εκατοντάδες έργα που βρίσκονται σε διαδικασία μελέτης ή κατασκευής, καθώς και άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδια να παρέχει η Κτ.Υπ όπως επιτροπές καταλληλότητας, απαλλοτριώσεις, προσεισμικούς και άλλους ελέγχους κτιρίων κ.ά.
Θεωρούμε λοιπόν απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και η διοίκηση της εταιρείας να εξηγήσουν τόσο στους εργαζόμενους στην Κτ.Υπ. αλλά κυρίως στο κοινωνικό σύνολο, ποιος είναι ο σκοπός τους και τι μέλλει γενέσθαι με τις Κτιριακές Υποδομές. Πώς θα διασφαλιστεί ότι, το κράτος θα έχει την ευθύνη της καθολικής παροχής Δημόσιων Δωρεάν Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολικών κτιρίων, Νοσοκομείων, Δικαστηρίων και άλλων Δημοσίων κτιρίων. Με την κατάσταση που διαμορφώνεται ο δημόσιος φορέας που εργαζόμαστε και έχει διαχρονικά την παραπάνω ευθύνη ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του κράτους, οδηγείται σε πλήρη αποδυνάμωση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση, παρότι πρόσφατα απεντάχθηκε μετά από τους αταλάντευτους αγώνες μας από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων !! Άραγε τώρα συνεχίζουν την ιδιωτικοποίηση εκτός υπερταμείου ;;
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ: 1. Να διευκρινιστούν οι προθέσεις του υπουργείου για το έργο, τις αρμοδιότητες και γενικότερα το μέλλον του φορέα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που προαναφέραμε. 2. Να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη συνέχιση και ενίσχυση των έργων και υπηρεσιών (όπως ο προσεισμικός έλεγχος, οι μελέτες–κατασκευές–συντηρήσεις-απαλλοτριώσεις, κ.ά.) και τη συνολικότερη λειτουργία του φορέα με την ενίσχυσή του σε τεχνικό προσωπικό, τη διαμόρφωση αντίστοιχου Οργανογράμματος, την υλοποίηση νέων έργων που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία με τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας που είναι κυρίως σχολικά κτίρια και οικόπεδα για οικοδόμηση σχολείων. 3. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το Δ.Σ. του Σωματείου

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Οι ελιγμοί Λοβέρδου που «εκτόξευσαν» τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας

 Α. Λοβέρδος


Λίγο μετά την άφιξή του στο υπουργείο Υγείας (Σεπτέμβριος 2010) δημιουργείται χάος στην αγορά του φαρμάκου | 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη θέση του υπουργού Υγείας δεν «στιγμάτισε» μόνο τις οροθετικές γυναίκες με την κατάπτυστη υγειονομική διάταξη 39Α. Ηταν εκείνος που το 2011 δήλωνε στον ΟΗΕ ότι «το AIDS το έφεραν Αφρικανές εκδιδόμενες μέσω του τράφικινγκ». Και που σε συνέντευξη Τύπου απευθυνόμενος στους υγειονομικούς συντάκτες έλεγε: «Απειλούμαστε από τον ιό και να γράψετε μεγάλα κομμάτια εσείς οι δημοσιογράφοι για την απειλή να μπει ο ιός από τις μετανάστριες στην ελληνική οικογένεια».
Ετσι και έγινε. Σήμερα που τα σκάνδαλα της Υγείας έχουν απλωθεί σαν τραχανάς διαφαίνεται ο ρόλος που έπαιξαν τα καλά ταϊσμένα μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ΜΜΕ της διασποράς πανικού και μισαλλοδοξίας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όμως, «έπληξε» και τους ασθενείς με την τιμολογιακή πολιτική στην Υγεία και το φάρμακο που ακολούθησε η κυβέρνησή του που σε κάθε περίπτωση ήταν χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Πήρε επάξια τη σκυτάλη των ασύδοτων τιμολογήσεων των προ Μνημονίων κυβερνήσεων που δημιούργησαν στρεβλώσεις, αλλά εφάρμοσε και οριζόντιες μειώσεις που διατήρησαν τις στρεβλώσεις, αφού η χώρα είχε ήδη μπει στην περίοδο των Μνημονίων. Τον λογαριασμό του ακριβού φαρμάκου στη χώρα μας πλήρωσαν οι ασθενείς.
Ηδη από τη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2009) ο Ανδρέας Λοβέρδος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με άλλους υπουργούς και με πρόσχημα το... μάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης που είχε εκτοξευτεί στα ύψη, αγκαζέ με τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ανακοίνωνε μια σειρά από μέτρα. Μέτρα που στόχο είχαν τον «εξορθολογισμό».
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2009 προέβλεπαν μεταξύ άλλων τη διατήρηση για τέσσερις μήνες των τιμών 470 φαρμάκων, ανατιμολογήσεις 6.000 φαρμάκων, αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, διάλογο με τις επιχειρήσεις για τις μειώσεις 89 πολύ ακριβών φαρμάκων από 1.1.2010, χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επαναφορά της λίστας φαρμάκου για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιέρωση δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού από τα νοσοκομεία και ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης με πλήρη εφαρμογή από τον Μάιο του 2010.
Την ίδια ημέρα της συνέντευξης Τύπου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με ανακοίνωσή του επικροτούσε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Πως θα επιστραφούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές από τον ΕΦΚΑ


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υπ.Εργασίας με τον καθορισμό και την διαδικασίας συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Άρθρο 1

1. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή εάν ύστερα από τον συμψηφισμό, σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας. 

Κατ΄ εξαίρεση το προς επιστροφή χρηματικό ποσό επιστρέφεται εντόκως έπειτα από αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Κώδικα Νόμων περί δικών του Δημοσίου (κ.δ. της 26.6/10.7.1944, ΦΕΚ 139, Α΄), εκτός και εάν ορίζεται διαφορετικά στη δικαστική απόφαση

2. Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους. Κατ΄ εξαίρεση δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.

3. Ο συμψηφισμός ή η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών αφορά σε χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ, καθώς και για χρηματικά ποσά που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως από τον ΕΦΚΑ υπέρ του ΕΤΕΑΕΠ, του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ, καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Άρθρο 2

Για τον συμψηφισμό ή την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών: 

α) σε περίπτωση μισθωτών ασφαλισμένων, υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τον δικαιούχο, ασφαλισμένο ή/και εργοδότη, των αχρεωστήτως καταβληθέντων χρηματικών ποσών

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Για το Μητρώο Δημοπρασιών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6/3/2018


Αρ. Πρωτ. : 7312
Προς: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Σπίρτζη.
Κοιν.: Δ.Ε. ΤΕΕ

Θέμα : Μητρώο Δημοπρασιών.


Κύριε Υπουργέ
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα σημαντικά ζητήματα επί των διαδικασιών που νομοθετήθηκαν σχετικά με το «Μητρώο Μελών Επιτροπών Διαγωνισμών έργων μελετών και παροχές τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών» (Μη.Μ.Ε.Δ.). Με βάση το Νόμο 4412/2016 και την Απόφαση σας. με Αριθμ.ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 4841/29-12-2017). Σύμφωνα με αυτή υποχρεούνται όλοι οι εργαζόμενοι των κλάδων ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής, Περιβάλλοντος, Γεωτεχνικών και ΤΕ Μηχανικών και Πληροφορικής, να εγγραφούν στο Μη. Μ.Ε.Δ. (με εξαίρεση τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές και όσους έχουν διαπράξει Πειθαρχικά αδικήματα).
Τα θέματα που επισημαίνουμε επιγραμματικά και πρέπει να επιλυθούν άμεσα και σίγουρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι τα εξής:
  1. Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση της κάθε υπηρεσίας να στείλει σε προγράμματα επιμόρφωσης τους υπόχρεους που δεν έχουν παρακολουθήσει ανάλογα προγράμματα. Τα προγράμματα πρέπει να αφορούν τόσο στη νομοθεσία (διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης έργων σύμφωνα με το Ν.4412/16) όσο και στη διαδικασία των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και να συνοδεύονται με ανάλογη πρακτική εξάσκηση και πιστοποίηση. Μόνο μετά την απαιτούμενη επιμόρφωση οι υπάλληλοι να εισάγονται στο σχετικό Μητρώο.
  2. Το σύστημα κληρώσεων πάσχει στα παρακάτω σημεία που οδηγούν σε ακυρότητα ή αδυναμία συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού α) Δεν κληρώνει καθόλου αναπληρωματικά μέλη (ακυρότητα βάσει του Ν2690/99). β) Σε έργα έως 1.000.000 ευρώ δεν κληρώνει μόνο υπάλληλους της Αναθέτουσας Αρχής αλλά από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα (ακυρότητα βάσει της &8α άρθρου 221 ν4412/16). Βεβαίως ακόμα και για μεγαλύτερα έργα είναι δύσκολο έως αδύνατο -όπως είναι σήμερα στελεχωμένες οι υπηρεσίες- να συμμετέχουν μέλη από όλες τις δυνατές αναθέτουσες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας (πχ από Δήμο Άνδρου σε έργο του Δήμου Πάρου κ.λ.π). γ) Κληρώνει ισότιμα Μονίμους και ΙΔΑΧ Δημόσιους Υπαλλήλους καθώς και Υπαλλήλους Ανωνύμων Εταιριών, οι οποίοι εντάσσονται σε διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (δεν υπόκεινται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα).
  3. Προτάσεις βελτίωσης: α) Να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία και εμπειρία σε ανάλογους Διαγωνισμούς. β) Να δοθεί προτεραιότητα σε συμμετοχή των εμπλεκομένων σε Διαγωνισμούς που κάνει ο φορέας στον οποίο εργάζονται (για παράδειγμα ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής να είναι υποχρεωτικά από την Αναθέτουσα αρχή). γ) Να υπάρχει σαφής διάκριση στο είδος των διαγωνισμών που θα κληθεί να συμμετέχει κάθε υπόχρεος ανάλογα με την ειδικότητά του (μηχανικός, πληροφορικής, περιβάλλοντος, γεωτεχνικός). δ) Να εξαιρεθούν από το σύστημα ηλεκτρονικών κληρώσεων επιτροπών, οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων Έργων εκτιμώμενης αξίας έως 60.000 ευρώ (συνοπτικών διαγωνισμών που δεν γίνονται ηλεκτρονικά).
Με τα σημερινά δεδομένα είναι προφανείς οι κίνδυνοι για τη διαδικασία και για όλους όσους υποχρεούνται να μετέχουν στο Μη.Μ.Ε.Δ., γι' αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να δοθεί παράταση για εύλογο διάστημα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που προαναφέραμε.
Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διάλογο.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Διώξεις εργαζομένων και φοιτητών του ΕΚΠΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Στις 13 Μαρτίου 2018 δικάζονται οι Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου, εργαζόμενες διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, κατόπιν καταγγελίας του πρώην πρύτανη Θ. Φορτσάκη που αφορά την συμμετοχή τους σε μαζική διαμαρτυρία φοιτητών και εργαζομένων στη Σύγκλητο της 30η Νοέμβρη του 2014.

Στις 29 Μαρτίου 2018 δικάζεται ο τότε φοιτητής Νομικής, Χρήστος Ξαγοράρης, διωκόμενος αυτεπαγγέλτως για τη συμμετοχή του σε διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα αυταρχικά lock out σχολών, τον ξυλοδαρμό φοιτητών από δυνάμεις των ΜΑΤ και το εντεινόμενο πρόβλημα καθαριότητας εντός των σχολών εξαιτίας της εργολαβικής διαχείρισης του καθαρισμού και της ανυπαρξίας μόνιμου προσωπικού στον τομέα αυτό, ζήτημα που δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα.

Στις 7 Μαρτίου 2018 εκδικάζεται η μήνυση των φοιτητών του Οικονομικού Κώστα Μ. και Γιάννη Ν. κατά ανδρών των ΜΑΤ που τους ξυλοκόπησαν στις 13 Νοέμβρη 2014 μπροστά στο κτήριο της Πρυτανείας εν μέσω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φοιτητών ενάντια στο αυθαίρετο κλείσιμο της σχολής με εντολή πρύτανη και κοσμητείας για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής συνέλευσης εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν γεγονότα και πράξεις αντίστασης που έλαβαν χώρα ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που επέβαλε στο ΕΚΠΑ η περίοδος της πρυτανείας του Θ. Φορτσάκη το φθινόπωρο του 2014.

Αυτό είναι το (έντονο!) δημόσιο συμφέρον που ευαγγελίζεται το ΣτΕ για το ξεπούλημα του Ελληνικού


Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) από την αρχή της αυτοδημιουργίας του, σύνδεσε το όνομά του και τον χώρο στέγασής του με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Σε όλη την μέχρι τώρα 6χρονη πορεία αγωνίστηκε και αγωνίζεται εθελοντικά για την υγεία, που έχει πληγεί βάναυσα από τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Ένα Μητροπολιτικό Πάρκο το βλέπει σαν χώρο σωματικής και πνευματικής αναψυχής, στήριγμα για την σωματική και πνευματική υγεία των κατοίκων της Αττικής. Με λύπη του είδε την ανώτατη δικαστική εξουσία, να εγκρίνει την χειρότερη μέχρι τώρα επιλογή ΄΄αξιοποίησης» του χώρου.

Να εγκρίνει την μετατροπή του σε ένα υπερπολυτελές καταφύγιο χρυσοκάνθαρων, που αναζητούν την ασφαλή διασκέδασή τους μέσα σε τσιμεντένια τεράστια φρούρια, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Και πάντα επαναλαμβάνεται το ίδιο τροπάριο, για τις »θέσεις εργασίας», από αυτούς που δεν διστάζουν να δημιουργούν στρατιές ανέργων και θέσεις σκλάβων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πήρε μια από τις πιο, επιεικώς, αχαρακτήριστες αποφάσεις του για το ξεπούλημα της έκτασης του παλιού αεροδρομίου και του παραλιακού μετώπου του Ελληνικού στην Lambda Development, συμφερόντων του κ. Λάτση.

Ενδεικτικά μόνο για την απόφαση, οι σύμβουλοι Επικρατείας, αναφορικά με τους προβλεπόμενους ουρανοξύστες οι οποίοι πρόκειται να κατασκευαστούν, επισημαίνουν ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου») κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012».

Για να δούμε λοιπόν συγκεκριμένα πιο είναι αυτό το «έντονο» δημόσιο συμφέρον, κατά παρέκκλιση ακόμα και των νόμων του κράτους (!), για το ξεπούλημα μιας έκτασης 6.2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων:

– Τιμή για την παραχώρηση 915 εκ. ευρώ, που σημαίνει 148 ευρώ το τ.μ. για 99 χρόνια. Το τίμημα που θα καταβληθεί τμηματικά σε διάστημα 10 ετών, αντιστοιχεί σε … 12 ημερών τόκους του δημόσιου χρέους (γιατί στο ΤΑΙΠΕΔ θα πάνε τα χρήματα, για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, και όχι στο Ελληνικό δημόσιο). Πουλάμε δηλαδή μια έκταση 3 φορές το μέγεθος του Μονακό για να αποπληρώσουμε σχεδόν τίποτα.

– Μας κρύβουν επιμελώς ότι το 30% της παραπάνω έκτασης θα πωληθεί στον αγοραστή! Έτσι θα χρηματοδοτήσει η Lamda Development την όλη «επένδυση», αφού το παραπάνω ποσοστό θα αποτελεί το φιλέτο της έκτασης που θα γίνει κατοικίες. Δηλαδή για το 30% του ακινήτου ΔΕΝ ισχύει η 99χρονη χρήση, και ουσιαστικά ο «επενδυτής» το αγοράζει, κάτι που η κυβέρνηση το κρύβει.

– Από το πρώτο στάδιο της κατασκευής «τέρας» στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού (στα σύνορα με την Γλυφάδα), ένα μικρό δάσος θα καταστραφεί, στην περιοχή του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών, για να χτιστεί ένα τεράστιο κτήριο-ουρανοξύστης που θα στεγαστεί το καζίνο, που είναι αναγκαίο ώστε να ξεκινήσει η όλη επένδυση. Αυτό το κτήριο δίνει και το όραμα της Lamda Development για την όλη περιοχή. Παρατηρήστε στις παρακάτω φωτογραφίες το μικρό δάσος αλλά και το μέγεθος των κτηρίων σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες κατοικίες (με μπεζ χρώμα).

Όχι άλλη θυσία στην Αυλίδα



Γιατί είναι σημαντικό;

Ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας περιλαμβάνει το Ιερό της Αρτέμιδος και διάσπαρτα αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν τη σημασία ενός μυκηναϊκού κέντρου καθώς και μεταγενέστερες και σύγχρονες κατασκευές που με το γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον πλέγμα Ιστορικού Τόπου με μνημεία τεσσάρων διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Η μυθολογική παράδοση για την αρχή της τρωικής εκστρατείας, όπως την διηγήθηκε ο Όμηρος, και τα αριστουργηματικά έργα των αρχαίων τραγωδών για την θυσία της Ιφιγένειας σε αυτά εδώ τα χώματα και τα ακρογιάλια, έδωσαν στην περιοχή την αξία ενός πολιτιστικού αγαθού με οικουμενική σημασία.

Η Αυλίδα, όπως λίγες περιοχές, κατέχει το δυσβάστακτο βάρος και την υποχρέωση της διαφύλαξης ενός μύθου, αλλά και το προνόμιο μιας ξεχωριστής θέσης στην παγκόσμια ιστορική μνήμη. Η σύγχρονη ιστορία του τόπου, δυστυχώς, έμελλε να συνδεθεί, μετά την θυσία της Ιφιγένειας και με την θυσία του φυσικού περιβάλλοντος της γης και της θάλασσας στο βωμό μιας χωρίς έλεγχο ανάπτυξης και χωρίς όρια κέρδους.

Η Αυλίδα λόγω του γεωφυσικού της ανάγλυφου, διαθέτει πολύ κοντά θαλάσσιες και οδικές διασυνδέσεις, τον όρμο Μεγάλο Βαθύ προστατευμένο σημείο ιδανικό για εγκατάσταση βιομηχανιών, και βέβαια ένα πολύ καλό υπέδαφος με άριστης ποιότητας ασβεστόλιθο κατάλληλο για την παραγωγή επίσης άριστου τσιμέντου. Έτσι το μυκηναϊκό νεκροταφείο έμελε να γίνει σκόνη και τσιμέντο. Μπαζώθηκε η θάλασσα και αλλοιώθηκε η ιστορική φυσιογνωμία του τοπίου. Στον λόφο Νησί, εκεί που η θάλασσα εισχωρούσε στην γη βόρεια από το Μεγάλο Βαθύ και νότια από το Μικρό Βαθύ μέχρι το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος, η επιφάνεια της γης, τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο καθώς και ο βυθός της θάλασσας καλύφθηκε με πολλά εκατοστά σκληρού στρώματος τσιμεντόσκονης. Στο Μεγάλο Βουνό, η λατόμηση προχώρησε και κατέφαγε ένα μεγάλο μέρος του για να φτάσει σχεδόν στην ρίζα του ελληνιστικού τείχους Στον όρμο Μεγάλο Βαθύ ατασκευάστηκαν τσιμεντένιες προβλήτες, μπαζώθηκε ο αιγιαλός, μολύνθηκε με επικίνδυνα απόβλητα η γη και η θάλασσα. Δημιουργήθηκε ένας κρανίου τόπος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών και από την αδηφαγία του Τσιμεντάδικου.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Η εκλογική διακήρυξη και η αφίσα της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, 11 Μάρτη 2018

Ξεθωριάζει το όνειρο της ιδιοκατοίκησης


ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ


Ανευ προηγουμένου είναι η απώλεια ακίνητης περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπως γίνεται σταδιακά αντιληπτό από πληθώρα νέων στοιχείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά την πενταετία 2010-2015, δηλαδή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι το απόγειό της, το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης υποχώρησε από το 77,2% στο 73,9% στο τέλος του 2016. Η σύγκριση καθίσταται ακόμα πιο απογοητευτική αν ανατρέξει κανείς σε παλαιότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), αλλά και ερευνών δημοσκόπησης, βάσει των οποίων το 2005 το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα βρισκόταν στο 84,6%, αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο του 70%, προσεγγίζοντας μάλιστα τα σχετικά ποσοστά των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου επίσης παρατηρείται πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά και μια παρόμοια κουλτούρα ως προς την προσέγγιση των νοικοκυριών στην απόκτηση ιδιόκτητης στέγης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης ακινήτων RENTCafé σε 30 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, κατά την περίοδο 2010-2015, παρατηρείται αύξηση κατά 9% του ποσοστού των ενοικιαστών ακινήτων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πλέον σε σχεδόν 25% του συνολικού πληθυσμού. Εν ολίγοις, από τη μία πλευρά υποχωρεί το ποσοστό των ιδιοκτητών και από την άλλη αυξάνεται εκείνο των ενοικιαστών κατοικιών.

Εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής




Πρόσκληση σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση απευθύνουν το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας και ο Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας Δυτικό Μέτωπο. Το θέμα της: Διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής: ώρα μηδέν! – Η Αττική στα πρόθυρα μιας τεράστιας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9/3/2018, στις 6:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (οδός Καλογερά 18, πλατεία Κυψέλης). Ομιλητής θα είναι ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας και του Δυτικού Μετώπου. Παρεμβάσεις θα κάνουν φορείς, κινήματα, αυτοδιοικητικές κινήσεις, ενεργοί πολίτες της Αθήνας. Όπως αναφέρει η πρόσκληση «Η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Αττικής συνιστά ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, με βαρύτατες συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Η υλοποίηση ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου, με δημόσιο χαρακτήρα και αποκεντρωμένη διαχείριση -με έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, προδιαλογή στην πηγή και ανακύκλωση- είναι άμεση προτεραιότητα και προϋποθέτει τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου συλλογικών φορέων και ενεργών πολιτών που θα αναλάβει πρωτοβουλίες και συλλογικές μαζικές δράσεις».

Διπλές εισφορές επί 13 μήνες για 250.000 μη μισθωτούς






Στα μέσα Μαρτίου, όταν θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγεία (εισφορές Φεβρουαρίου), θα εμφανιστούν και ξεχωριστά ειδοποιητήρια από το ΕΤΕΑΕΠ με τις διπλές εισφορές.


Με τις εισφορές Φεβρουαρίου για κύρια σύνταξη, που αναμένεται να αναρτηθούν στα μέσα του επόμενου μήνα, ώστε να πληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου, θα δημοσιοποιηθούν και τα πρώτα «ραβασάκια» προς περίπου 250.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες που αφορούν διπλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια-εφάπαξ. Πρόκειται για εισφορές που λόγω αδυναμίας του συστήματος δεν έχουν εμφανιστεί στα ειδοποιητήρια που εκδίδονται για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους από τις αρχές του 2017 και μετά. Πλέον, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα, θα εμφανιστούν με στόχο να αποπληρωθούν σε 13 μηνιαίες δόσεις. Στην πράξη, οι περίπου 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κυρίως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί, κατά τους επόμενους 13 μήνες θα πληρώνουν διπλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Μαρτίου όταν θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγεία (εισφορές Φεβρουαρίου), θα εμφανιστούν και ξεχωριστά ειδοποιητήρια από το ΕΤΕΑΕΠ με τις διπλές εισφορές, παρότι ο ΕΦΚΑ είναι αυτός που για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς χρεώνει ενιαία και συνεισπράττει τις εισφορές για επικούρηση και στη συνέχεια τις αποδίδει στο επικουρικό ταμείο. Βάσει του σχεδιασμού, η αποπληρωμή των «οφειλομένων» θα γίνει σε 13 δόσεις, όσοι είναι και οι απλήρωτοι μήνες. Υπενθυμίζεται πως περίπου 200.000 ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές 7% μόνο για επικουρική ασφάλιση, ενώ σε 160.000 εκτιμώνται όσοι θα πληρώσουν (και) εισφορές για πρόνοια 4%.

Πρόκειται για:

1. Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.

2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.

3. Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

4. Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4% (11%).

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τα Ψηφοδέλτια της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, Κυριακή 11 Μαρτίου 2018



Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας και των Δ.Σ. των Τοπικών Τμημάτων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) θα διεξαχθούν την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018.

Ψηφίζουμε - Στηρίζουμε : συσπειρωση αριστερων αρχιτεκτονων

Το Ψηφοδέλτιο της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων
για την Πανελλήνια Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ



Το Ψηφοδέλτιο της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων
για το Δ. Σ. του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ