Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Χωρίς POS όσοι εργάζονται με μπλοκάκι



Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 (88,6) και στον δημοσιογράφο κ. Κώστα Αρβανίτη, η Υφυπουργός Οικονομικών κα Αικατερίνη Παπανάτσιου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν υποχρεούνται σε POS όσοι εργάζονται με μπλοκάκι, αλλά (όχι με απόλυτη σαφήνεια) και όσοι δεν κάνουν λιανική πώληση δηλαδή, δεν έχουν να κάνουν με τον καταναλωτή - πολίτη.

Κατά την ομιλία της ανέφερε : 

«Στις περιπτώσεις που φορολογούνται με μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή εκεί που συντρέχουν οι λόγοι των μισθωτών υπηρεσιών, σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν POS. Οι άνθρωποι που έχουν μπλοκάκι, δηλαδή αυτοί που έχουν εργασία σε 2 ή 3 εργοδότες, γιατί είναι διαφορετικό για το Υπουργείο Εργασίας, διαφορετικό για το Υπουργείο Οικονομικών, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί, δεν υποχρεούνται να έχουν POS. Εφόσον η εργασία τους είναι με επιχειρηματίες και μπορούν να κάνουν τις δοσοληψίες μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σ’ αυτή την περίπτωση, αποδεικνύεται δηλαδή η πληρωμή τους μέσω των λογαριασμών οπότε δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει το POS. Το POS είναι για τις περιπτώσεις που υπάρχει καταναλωτής ή υπάρχει παροχή υπηρεσίας με τους πολίτες.»

Δεν έχει υποχρέωση π.χ. ο μηχανικός που δουλεύει σε δύο εταιρείες και που στις δύο εταιρείες, επί της ουσίας, είναι μισθωτή η εργασία του.

Είπε επίσης χαρακτηριστικά πως «τα POS έχουν να κάνουν μόνο με τον καταναλωτή, μόνο με τον πολίτη.»

Τέλος ανέφερε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει διευκρινιστική που ήδη ετοιμάζεται, των δύο συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών και Οικονομίας), που θα λύνει το θέμα αυτό για όσους αμείβονται με μπλοκάκι.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/36000

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ε, όχι, όλοι μαζί δεν μπορούμε!

ΣΚΑΪ, κτίριο

Συντάκτης: Χρήστος Κάτσικας

«Εγώ 'μαι η Τέχνη των Τεχνώ,
(Θεός και Πατρίδα το ψαχνό!)
που τραγουδάω αυτό που ζέχνει
γιατί είμαι των τεχνών η τέχνη
 
Με τη Θρησκεία και την Πατρίδα
την ίδια απλώνουμεν αρίδα,
τον ίδιον έχουμε σκοπό.
Κερνούμε το λαό χασίσι,
όνειρα, ψέματα και μίση —
δε ντρέπονται για να ντραπώ.» 
(Κ. Βάρναλης)
Μεγάλη, λοιπόν, η συναυλία του ΣΚΑΙ και της ΜΚΟ του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» στο Καλλιμάρμαρο. 
Με είσοδο 6€, 8€ και 12€ με σκοπό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το φιλάνθρωπο κανάλι, την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων με τρόφιμα: «Τουλάχιστον 60.000 θεατές έδωσαν το "παρών" προσφέροντας στην είσοδο του σταδίου τουλάχιστον 20 τόνους τροφίμων για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αποδεικνύοντας έτσι τη δύναμη της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο», επισημαίνεται.

Αχ! Πόσο εύκολα «παίρνουν την αλήθεια μας και μας την κάνουν λιώμα»!
Πόσο εύκολα τραγουδούν τα τραγούδια που κάποτε μας κυνηγούσαν όταν τα τραγουδούσαμε, που ήταν παράνομα ή «ακάλεστα» στις σχολικές γιορτές;
«Όλοι μαζί μπορούμε», λοιπόν, από το κανάλι που όλη μέρα προπαγανδίζει την ευλογία των μνημονίων ώστε να μην έχει κανείς σταθερή δουλειά, δικαιώματα, παιδεία, υγεία.
Και τι ωραία σκηνή όταν αυτοί που έβλεπαν τη δολοφονία του Φύσσα έγκλημα για το ποδόσφαιρο, αυτοί που ξεπλένουν όλη μέρα τη Χρυσή Αυγή, αυτοί που εκθειάζουν τη χούντα, να τραγουδούν αγκαλιασμένοι «δεν θα περάσει ο φασισμός...».
Συναυλία συμβολή, λέει ο Σαββόπουλος, στην Ενότητα του λαού! Δηλαδή, «ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά», «ο Γραμματέας μαζί με τον αλήτη», οι πληβείοι με τους εφοπλιστές, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι χέρι-χέρι με τους τραπεζίτες, οι πεινασμένοι με τους βιομήχανους; Τόση ενότητα, τόσο «όλοι μαζί»!
Ένα μπράβο στον Σαββόπουλο και τους άλλους καλλιτέχνες που ανακάλυψαν το 2017 την αλληλεγγύη (του ΣΚΑΪ).

Καταγγελία της ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στην Κομισιόν για το ασφαλιστικό


Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προσέφυγε για το ασφαλιστικό ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά το άρθρο 258 ΣΛΕΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας.
Έχει πλέον καταστεί κοινή πεποίθηση ότι η ασφαλιστική αντι-μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα φορολογικά βάρη, έχει  απροσχημάτιστο δημευτικό αποτέλεσμα για το εισόδημα των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών.
Ήδη, με τον πρόσφατο ν. 4472/2017 νομοθετήθηκε η επιβολή «εισφορών επί εισφορών». Δηλαδή εισφορών επί ανύπαρκτου εισοδήματος. Σύμφωνα με την Έκθεση του ΓΛΚ για τον νόμο 4387/2016, η προϋπολογισθείσα αύξηση των εσόδων (από την εφαρμογή του νόμου αυτού) ανέρχεται σε  137 εκατομμύρια  για το 2018 και 138 εκ. € για το 2019. Με τον ν. 4472/2017 επέρχεται επιπλέον αύξηση-και άρα ισόποση επιβάρυνση –  κατά 53 εκατομμύρια € για το 2018, και  124 εκατομμύρια € για το έτος 2019.
Οι «εκπτώσεις» για τους νέους συναδέλφους, καθώς και οι «εκπτώσεις» εισφορών για την πρώτη τετραετή μεταβατική περίοδο, που εισήχθησαν μετά την πάνδημη αντίδραση του δικηγορικού σώματος, προσφέρουν προσωρινή μόνο λύση στο πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας προσέφυγαν επί ακυρώσει ενώπιον του ΣτΕ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αναγνώριση προϋπηρεσίας Διπλωματούχων Μηχανικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 13/7/2017
Αρ. Πρωτ.: 7123
Προς: 1. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
2. Γ’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, Μονίμων και Αορίστου Χρόνου
Κοιν.: 1. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.
2. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής / Τμήμα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Θέμα : Αναγνώριση προϋπηρεσίας Διπλωματούχων Μηχανικών.

Κατόπιν του με αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.31.58/2490/704,17168/12.6.2017 διευκρινιστικού εγγράφου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το θέμα, για το οποίο έχουμε ενημερωθεί από το τμήμα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Α΄ βάθμιας ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καθώς και σε συνέχεια εγγράφων σχετικών με το θέμα του ΤΕΕ και εγκυκλίων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σας αναφέρουμε ότι η βεβαίωση του ΤΕΕ και μόνο, αρκεί ως αποδεικτικό στοιχείο για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα για τους Διπλ. Μηχανικούς. Τυχόν λοιπά στοιχεία που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους Π.Ε. Μηχανικούς (βρίσκονται ήδη στους υπό εξέταση φακέλους) δεν χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και προφανώς δεν απαιτείται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο να ζητηθούν στο μέλλον. 

Η εικονική μείωση της ανεργίας



Ένα από τα βασικά τρικ της κυβέρνησης στην προσπάθεια «εξυγίανσης» των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών είναι η κατά το δοκούν χρήση οικονομικών δεικτών. Τελευταία παραδείγματα η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Ζαχαριάδη για την επίτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ(1) στη μείωση της ανεργίας της τελευταία διετία και οι δηλώσεις της Αν.Υπουργού Εργασίας Ρ.Αντωνοπούλου για 256 χιλ νέες θέσεις εργασίας με κυβέρνηση Ας δούμε όμως κατά πόσο η μείωση της ανεργίας την τελευταία 2ετία και οι νέες θέσεις εργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν θετική επίδραση 1)στα εισοδήματα των εργαζόμενων και 2)στις εργασιακές τους σχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AMECO ενώ πράγματι η ανεργία μειώθηκε κάτα 2,9% (το 23,6% παραμένει εξαιρετικά υψηλό και συγκρίσιμο μόνο με την Ισπανία τα τελευταία χρόνια) την διετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συνολικό κοστος εργασίας (μισθοί και εισφορές) στη χώρα αυξήθηκε μόλις κατά 380 εκ ευρώ (0,2% ΑΕΠ) (Σχήμα 1).Η μείωση μάλιστα του ποσοστού ανεργίας είχε ξεκινήσει από την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα (2014). Συνεπώς, παρά τη μείωση της ανεργίας την τελευταία 4ετία το συνολικό κόστος εργασίας στη χώρα παραμένει στάσιμο, με μικρές αυξομειώσεις, όπως και συνολικότερα η ελληνική οικονομία. Άρα, οι νέες θέσεις εργασίας δεν είχαν αξιοσημείωτη αύξηση στους μισθολογικό κόστος γεγονός που να δικαιολογεί το πανηγυρικό κλίμα κυβερνητικών στελεχών. Είναι νέες θέσεις εργασίας χαμηλόμισθες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των εργοδοτών.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

«Εμείς επιλέγουμε με ποιους θα ζήσουμε»: Συγκέντρωση στις 14/7 για την Ηριάννα στο Σύνταγμα - Στις 17/7 εκδικάζεται η αίτηση αναστολής

«Στις 17 Ιούλη παίρνουμε την Ηριάννα πίσω»: Κάλεσμα διακινείται ήδη στα social media για την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται η εκδίκαση της αίτησης αναστολής της Ηριάννας Β. Λ., που θα κρίνει αν θα της επιτραπεί να βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο - Τρεις ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 14/7, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος


Μερικές ημέρες έχουν μείνει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της Ηριάννας Β. Λ., που θα κρίνει αν θα της επιτραπεί να βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο. Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις 17 Ιουλίου και, αν η καταδικαστική, πρωτόδικη απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί μέχρι τότε, η εκδίκαση θα ανασταλεί και η Ηριάννα, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει κρατούμενη για πάνω από δύο μήνες ακόμη.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή, για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, ένα αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό, για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση.

Η ποινή αυτή στερεί επί της ουσίας από την 29χρονη Ηριάννα οποιαδήποτε ευκαιρία για προσωπική ζωή και επιστημονική εξέλιξη (η ίδια είναι Υποψήφια Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών), τιμωρώντας πολύ περισσότερο τις κοινωνικές της συναναστροφές, παρά κάποια αξιόποινη πράξη που τελέστηκε εκ μέρους της.

Όλες και όλοι δίνουμε το "παρών" την Παρασκευή 14/07 στις 19.00 στην πλατεία Συντάγματος για να αποδείξουμε ότι η Ηριάννα Β.Λ δεν είναι μόνη της και να δηλώσουμε έμπρακτα τη στήριξή μας. Για να ζητήσουμε την άμεση καθαρογραφή της απόφασης και την αποκατάσταση της αδικίας. Αυτό αναφέρει το σχετικό κάλεσμα στα social media:

Το πλήρες κείμενο του νέου ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων)

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση με αριθμ. ΔΕΠΕΑ/οικ.178581 των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Έγκριση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

Η απόφαση αυτή διαμορφώνει το πλαίσιο αρχών και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Ειδικότερα, σκοπό της απόφασης αποτελεί η μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό (ΘΨΚ), φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με την ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης και ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων.

Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω του ενεργειακά αποδοτικού σχεδιασμού του κελύφους, της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών δομικών υλικών και ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) συστημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ).

Για τους σκοπούς της προηγούμενης παραγράφου:
Ορίζεται μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων για την εκτίμηση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων για ΘΨΚ, φωτισμό και ΖΝΧ.
Καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση και κατηγορίες για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.
Καθορίζονται οι παράμετροι για τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους και οι προδιαγραφές των τεχνικών συστημάτων κτιρίων.
Καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της μελέτης ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ).
Καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ).
Καθορίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων, καθώς και η διαδικασία των επιθεωρήσεων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Για την εφαρμογή των σκοπών της παρούσας εκδίδονται Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ), οι οποίες εγκρίνονται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ρυθμίζουν ειδικότερα θέματα, όπως αυτά αναλύονται στην παρούσα, και επικαιροποιούνται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις εθνικές απαιτήσεις και εξελίξεις.

Κατεβάστε τον νέο ΚΕΝΑΚ από εδώ.

Δεσμεύσεις Τσίπρα σε ΔΝΤ: Πλαφόν σε συμβασιούχους, επανυπολογισμός συντάξεων, περιορισμός απεργίας


Πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων που θα προσληφθούν το 2017 και το 2018 δεσμεύεται να θέσει η κυβέρνηση με την επιστολή που έστειλε προς το ΔΝΤ, ζητώντας τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μεταξύ των δεσμεύσεων, περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση αυξημένης απαρτίας (50%) στις συνελεύσεις των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η επιστολή (letter of intent) που υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, συνοδεύεται από μια λίστα 21 δεσμεύσεων (διαρθρωτικά ορόσημα) τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2018.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων για τα εξής:
Να υιοθετήσει νομοθεσία, μέχρι το Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.
Να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017).
Να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017).
Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017).
Μέχρι το Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

Οι ασφαλιστικές οφειλές που εντάσσονται στην εξωδικαστική ρύθμιση, οι ρυθμίσεις και οι δόσεις

ΑΔΑ: ΩΧΜ4465Θ1Ω-ΥΜ3


Δημοσιεύθηκε στo «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργείου Εργασίας την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, για τον καθορισμό της μεθοδολογίας και των κριτηρίων για τον προσδιορισμό του αριθμού και του ύψους των δόσεων, καθώς και των κριτηρίων για τη διαμόρφωση της ψήφου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του ν. 4469/2017.

ΕΔΩ η απόφαση (ΑΔΑ: ΩΧΜ4465Θ1Ω-ΥΜ3).

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΙΟΥΛΙΑΝΑ – [ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ ]- «Για ό,τι έπεσες, ήταν αλήθεια»*






[…] «Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε | τα γαλάζια μάτια του μάς καλούνε» – Ο Ιούλιος για το κίνημα δεν ήταν ποτέ «μήνας τον διακοπών» και του καναπέ με συνοδεία κλιματιστικού. Ιούλιο γράφτηκαν με αίμα μερικές από τις κορυφαίες μάχες του λαϊκού κινήματος. 21η Ιουλίου του 1965 δολοφονείται ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας. 70 ημέρες κράτησαν τα «Ιουλιανά». 



ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ


Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώνονται στα Προπύλαια φοιτητές της ΕΦΦΕ και εργαζόμενοι κυρίως οικοδόμοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Ξεκινάει πορεία. Στη Σταδίου, στο ύψος του «Αττικόν» η αστυνομία εμποδίζει την πορεία να προχωρήσει και ξεκινάνε οι συγκρούσεις. Οι «αύρες», τα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας επιτίθενται εκτοξεύοντας εκατοντάδες διακρυγόνα και ένα από αυτά χτυπάει τον άτυχο αγωνιστή Πέτρουλα. Οι μαινόμενοι άνδρες της αστυνομίας τον καθηλώνουν και τον κακοποιούν μέχρι θανάτου.

— Στις 15 Ιουλίου ο Παπανδρέου λοιπόν παραιτείται και ορίζεται κυβέρνηση από τα Ανάκτορα. Διαλύεται από την αστυνομία η αυθόρμητη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

— Στις 17 Ιουλίου γίνεται συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού γιατί ο υπουργός δημόσιας τάξης Τούμπας απαγόρεψε την πορεία. Ο κόσμος κινείται προς το Σύνταγμα παραμερίζοντας τους «εφόρους τάξης», τις ομάδες περιφρούρησης της ΕΔΑ. Εκεί πολλοί από τους «εφόρους τάξης» θα πετάξουν τα περιβραχιόνια τους και θα συμπαραταχθούν με το πλήθος. Τα συνθήματα είναι αντιμοναρχικά, λχ. «Έξω η γκεσταπίτισσα» -δηλ. η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη- και «δημοψήφισμα», σε αντιδιαστολή με αυτά που πάει να επιβάλλει η καθοδήγηση της ΕΔΑ και που δε βάζουν πολιτειακό θέμα, λχ. «η Αυλή να μαντρωθεί».

ΑΡΑΓΕΣ: Να τελειώνουμε με τον βραχνά της ασφάλισης ιδιότητας



Η ασφάλιση ιδιότητας είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιστήμονες υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με το που κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όταν δηλαδή εγγράφονται στο οικείο επιμελητήριο (για τους μηχανικούς το ΤΕΕ) ή σύλλογο και όχι ως συνέπεια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ή της εργασίας τους.

Αφορούσε, δε, στον ιδρυτικό νόμο του ΤΣΜΕΔΕ και η λογική της βασιζόταν στο χαρακτήρα της εργασίας του αυτοαπασχολούμενου κυρίως μηχανικού (που εκτεινόταν στο χρόνο), στην σχεδόν καθολική απασχόληση του συνόλου των μηχανικών και τις χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές συγκριτικά με τα τότε εισοδήματα των μηχανικών. Αντιστοιχούσε, επομένως, σε άλλες εποχές όταν η ανεργία ήταν πολύ χαμηλότερη, ως και μηδαμινή σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα, εξασφάλιζε συνεχή και ενιαίο ασφαλιστικό χρόνο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα, όμως, μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια λιτότητας, με την ανεργία και υποαπασχόληση στα ύψη, με την πλειονότητα των συναδέλφων να στερείται αξιοπρεπούς εισοδήματος και να αδυνατεί να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, είναι εξωφρενική η συνέχιση αυτής της πρακτικής. Πρακτική που οδηγεί στη συσσώρευση χρεών για δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους που είναι άνεργοι, τη στιγμή που δεν καλύπτονται καν από τις πρόνοιες για το ταμείο ανεργίας που ισχύει για άλλους κλάδους. Πρακτική που οδηγεί χρόνια τώρα ακόμα και τους στρατιώτες να πληρώνουν εισφορές (τώρα με τον ΕΦΚΑ και για τον κλάδο υγείας). Πρακτική που διώχνει από το επάγγελμα ολοένα και περισσότερους (αφού μόνο αν διαγραφείς από το ΤΕΕ γλιτώνεις από τις εισφορές) και οδηγεί τους νεότερους, αλλά και όχι μόνο αυτούς και αυτές, στη μετανάστευση. Πρακτική που απαξιώνει χρόνια σπουδών και εμπειρίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι η διαγραφή και επανεγγραφή στον επιστημονικό φορέα είναι πολύ δυσκολότερη διαδικασία από την διαγραφή και επανεγγραφή στην εφορία, δηλαδή για το «άνοιγμα» και το «κλείσιμο» των βιβλίων, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους.

Η αδικία αυτή δεν αμβλύνθηκε, και επιτάθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις, με την εκτίναξη των εισφορών από το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και την ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά των 2800 ευρώ το χρόνο που διατηρείται ακόμα και για κάποιον που έχει μηδενικό εισόδημα. Ταυτόχρονα, με την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, υπάρχει και άνιση μεταχείριση στην πράξη, αφού μόνο οι μηχανικοί και οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται ακόμα και αν έχουν κλειστά βιβλία, δηλαδή αν δεν ασκούν το επάγγελμά τους, παρότι ανήκουν πλέον στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με όλους τους υπόλοιπους.

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Ανεπιθύμητος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Ζ.Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ–ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!

Καμιά τιμή στους δολοφόνους των λαών!

Το καθηγητικό κατεστημένο, οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ., αυτοί που λέξη δεν είχαν να πουν τόσα χρόνια τώρα για τα δεινά που χτυπούν το λαό και τη νεολαία μας εξαιτίας των πολιτικών κυβερνήσεων και Ε.Ε., τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν τον εαυτό τους: η Νομική Σχολή και η πρυτανεία του Α.Π.Θ. αποφάσισαν να καλέσουν στις 13 Ιουλίου και να αναγορεύσουν σε επίτιμο διδάκτορα του Α.Π.Θ. τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ!

Οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. τον τιμούν για τη «συμβολή του στον ευρωπαϊκό πολιτικό και νομικό πολιτισμό». Θα καθίσουν μάλιστα (μαζί με τον συνένοχό του, τον πρωθυπουργό της χώρας Αλ. Τσίπρα) να τον ακούσουν να μιλά με θέμα: «Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού»! Ταυτόχρονα “κλείνουν πονηρά το μάτι” για ευρωπαϊκά προγράμματα που θα κερδίσουν οι φοιτητές του Α.Π.Θ. (Erasmus κ.ά.) αλλά συνεχίζουν να έχουν “μάτια ερμητικά κλειστά” γι αυτή την πολιτική που ένας από τους αρχιτέκτονές της είναι ο Γιούνκερ και άλλο μέλλον δεν επιφυλάσσει για τους απόφοιτους του Α.Π.Θ. παρά την ανεργία ή τη μετανάστευση…

Εμείς όμως το ξέρουμε καλά: Το μόνο “Δίκαιο” που ξέρει να διδάξει ο Γιούνκερ είναι το “δίκιο των ισχυρών”. Είναι το “Δίκαιο” που επιτάσσει εκατομμύρια άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα να ζουν στην ανεργία και τη φτώχεια, να βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις να πετσοκόβονται ώστε να μεγαλώσουν τα κέρδη των αφεντικών. Είναι το “Δίκαιο” που επιτάσσει χιλιάδες άνθρωποι να ζουν χωρίς ρεύμα, νερό ή θέρμανση αδυνατώντας να πληρώσουν το τεράστιο κόστος τους, άρρηκτα δεμένο με την πολιτική ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Είναι το “Δίκαιο” που επιτάσσει χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν το σπίτι τους ή το μαγαζάκι που βγάζουν το ψωμί τους για να σωθούν οι τράπεζες. Είναι το “Δίκαιο” που επιτάσσει τη μετατροπή της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας, από καθολικά κοινωνικά σε προνόμια μόνο γι αυτούς που μπορούν να τα πληρώσουν. Είναι η πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου που, στο όνομα του ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης, καθημερινά με όλο και μεγαλύτερη ένταση δολοφονεί έναν ολόκληρο λαό…

Καραμπίνης τέλος από το ΔΠΘ

Ο τέως πλέον πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανειπιστημίου Θράκης Α. Καραμπίνης


Aπομακρύνεται οριστικά από τη θέση του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και από τη θέση του καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών ο Αθανάσιος Καραμπίνης.
Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα («Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου», «Εφ.Συν.», 22.5.2015, «Οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο... μέρος 2ο», «Εφ.Συν.», 4.6.2015) και δύο μήνες μετά την παραπομπή του Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο ύστερα και από το άκρως καταδικαστικό για την πρυτανεία πόρισμα των ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου θέτει σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του τον τέως, πλέον, πρύτανη μέχρι την οριστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου των μελών ΔΕΠ.
Οπως αναγράφεται στην απόφαση Γαβρόγλου, οι απαντήσεις που έδωσε εγγράφως ο Α. Καραμπίνης εστάλησαν εκπρόθεσμα και επιπλέον «δεν κρίθηκαν επαρκείς». Ο Καραμπίνης παραπέμπεται «εν όψει της βαρύτητας και της ιδιαιτερότητας των αποδιδόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων τα οποία εμφανίζουν αυξημένη απαξία και επικινδυνότητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας».
Πιστός στην τελευταία υπερασπιστική του γραμμή, αυτή της υποτιθέμενης πολιτικής στοχοποίησης, ο Α. Καραμπίνης έστειλε σε «φιλικά μέσα ενημέρωσης» επιστολή στην οποία υποστηρίζει πως «ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, προκειμένου να ικανοποιήσει τους συγγενείς και φίλους του κομματικού του ακροατηρίου, με διώκει πολιτικά, θέτοντάς με σε αποχή από την άσκηση καθηκόντων, υποπίπτοντας ταυτόχρονα ο ίδιος στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Εχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία προσφεύγω αναμένοντας τη δίκαιη κρίση της».
Οι εξελίξεις στο Δημοκρίτειο αναμένεται να επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, το κλίμα μεταξύ των ακαδημαϊκών μετά το άκουσμα της είδησης είναι τεταμένο, ενώ είναι εμφανές πια πως ακόμα και στη Σύγκλητο οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες. Νέος πρύτανης αναμένεται να αναλάβει ένας εκ των στενών συνεργατών του Α. Καραμπίνη, ο αντιπρύτανης καθηγητής Ιατρικής (ουρολόγος) Σταύρος Τουλουπίδης.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΣΕΑ: Δελτίο Τύπου σχετικά με τα κτήρια στην Παλαιά Πόλη Χανίων, 10/7/2017

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τουριστικής αξιοποίησης των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι, που προωθεί η Πρυτανεία του Ιδρύματος, εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ο σύλλογος καλεί την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, συναισθανόμενη το βάρος της ιστορικής της ευθύνης απέναντι στα μνημεία και την πόλη, να αναθεωρήσει τις επιλογές της, να αφουγκραστεί την αγωνία των κατοίκων και των επιστημονικών συλλόγων, να σεβαστεί τη μνήμη και τον παλίμψηστο τόπο που του εμπιστεύθηκε η Πόλη των Χανίων, με την ελπίδα πως, ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα, θα τα διαχειριστεί προς όφελος του δημοσίου χαρακτήρα τους, του κοινωνικού σώματος και της ίδιας της προοπτικής της πόλης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ


Στο λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων δέσποζε το Διοικητήριο των Ενετών, μετά οικοδομήθηκε το Οθωμανικό Διοικητήριο (έδρα της διοίκησης και κατοικία του Πασά) και αργότερα, μετά την καταστροφή του στην επανάσταση του 1897, το νέο Διοικητήριο, ένα ογκώδες διώροφο κτίριο που μορφολογικά συνδέει την τοπική παράδοση με τις καταβολές της στη Βενετοκρατία και το ρεύμα του Νεοκλασικισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως Διοικητήριο την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, ως πρώτη έδρα της διοίκησης του Ελληνικού Κράτους μετά το 1913 και την Ένωση και, πιο πρόσφατα, ως έδρα της 5ης Μεραρχίας Χανίων. Λίγο ανατολικότερα δυο κτίρια, το ένα των Οθωμανικών Φυλακών και ένα μεταγενέστερο προβάλλουν πίσω από τα κτίρια της προκυμαίας. Πίσω από το κτίριο του Διοικητηρίου ως τη δεκαετία του 1960 σωζόταν στο χώρο της πλατείας Αγίας Αικατερίνης το κτίριο του καθεδρικού ναού των Ενετών, το Duomo, του οποίου σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη της ανατολικής τοιχοποιίας. Από τις ανασκαφές στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης προέρχεται το εξαιρετικό πήλινο «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» (β΄μισό του 15ου αιώνα π.Χ.) που φέρει παράσταση μοναδική στη μινωική τέχνη και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

ΕΦΚΑ


H διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) διακηρύσσει ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά των επίορκων υπαλλήλων του, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνη για υποθέσεις εισφοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πειθαρχικοί έλεγχοι για τους υπαλλήλους και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει τα ποσά που του οφείλουν, φαίνεται ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!
Ετσι, με απόφαση του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Λάμπρου Σέμπου, στις 17/1/2017 προσλήφθηκε στο γραφείο του ως «ειδικός σύμβουλος-συνεργάτης» δικηγόρος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οφείλει στο τέως Ταμείο Νομικών ποσό που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό. Στον συγκεκριμένο «ειδικό σύμβουλο» η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανέθεσε σημαντικότατες υποθέσεις διαφθοράς που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (βλ. «Παράνομες πληρωμές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια»).
Από αυτήν τη σκανδαλώδη πρόσληψη προκύπτουν τεράστια ερωτήματα τόσο σε σχέση με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ όσο και με αυτήν του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ):
► Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που φέρεται πως οφείλει ένα τέτοιο τεράστιο ποσό στον ΕΦΚΑ να ασχολείται με υποθέσεις εισφοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ;
► Μπορεί, άραγε, ο κύριος αυτός να λαμβάνει μισθό από τον ΕΦΚΑ, ενώ οφείλει αυτό το ποσό;
► Εδωσε, ως υποχρεούται, ο συγκεκριμένος «ειδικός σύμβουλος» τον νόμιμο όρκο πριν αναλάβει καθήκοντα και, αν ναι, πώς τηρεί τον νόμο και το Σύνταγμα όταν ο ίδιος δεν εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις του απέναντι στο Ταμείο που είναι ασφαλισμένος και παράλληλα εισπράττει μισθό απ’ αυτό;

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη, Καταγγέλλει: Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δίνει το πράσινο φως για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη



Πηγή : Συντονιστικό Ρεθύμνου κατα Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΒΑΠΕ


Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη, έπειτα από τη συνάντηση με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.

Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου αναφέρει:

Ανεμογεννήτριες στη Μάνη: ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος δίνει το πράσινο φως!

Από τον Απρίλιο και μετά, από τη στιγμή που η ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. ανέβασε τα μηχανήματά της στο Σαγγιά, στα βουνά της Μάνης, κάτι φάνηκε να αλλάζει: οι ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα για να σταματήσει το έργο αρχικά είχαν αποτέλεσμα. Κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκαν στην καταγγελία μας και προσωρινά σταμάτησαν τα έργα έως τις 30 Ιουνίου.

Με την απαγόρευση εργασιών οι εταιρείες αναδιπλώθηκαν: δήλωσαν ότι δεν έκαναν διάνοιξη δρόμου για εργασίες σχετικές με τις ανεμογεννήτριες, αλλά για να κάνουν «γεωτεχνικές έρευνες», ενέργεια που δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη αρχική μελέτη, αλλά κάπως έπρεπε να «βαφτίσουν» τα έργα ώστε να μην διωχθούν για παράνομη διάνοιξη δρόμου. Αμέσως η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έσπευσε να διευκρινίσει ότι απαγορεύονται μεν τα έργα οδοποιίας γα τη μεταφορά ανεμογεννητριών, όμως επιτρέπονται «έργα οδοποιίας ήπιας όχλησης για τη διέλευση βοηθητικού εξοπλισμού, προσωρινές διανοίξεις για την εκτέλεση γεωτεχνικών ερευνών κλπ» ώστε να επωφελούνται με αυτές τις «ερμηνείες/αλλαγές» οι εταιρείες κατασκευής (όπως εύστοχα σχολίασε η Εφ.Συν. στις 17 Ιουνίου).

Κι ενώ η «διαφοροποίηση» (ας την ονομάσουμε έτσι....) των υπηρεσιών του Υπ. Περιβάλλοντος καλά κρατεί, με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να διατάσσουν την παύση των έργων, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης να «ερμηνεύει» τους Περιβαλλοντικούς Όρους κατά το συμφέρον των εταιρειών, το Τμήμα Βιοποικιλότητας & Προστατευόμενων Περιοχών να μην εγκρίνει την προαπαιτούμενη για τα έργα ειδική ορνιθολογική μελέτη των εταιρειών ζητώντας επιπλέον «σημαντικά συμπληρωματικά στοιχεία», έρχεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος να ξεκαθαρίσει το τοπίο προσκαλώντας την Επιτροπή Αγώνα σε συνάντηση την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Έσκασε και η Β δόση από τα αναδρομικά των αυξήσεων εισφορών




04/07/2017

Παράταση Πληρωμών Εισφορών.

Σύμφωνα με την 248/27/29-06-2017 (ΑΔΑ : 610Τ465ΧΠΙ-70Τ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, με την οποία αποφασίστηκε η περαιτέρω χρονική επέκταση της δυνατότητας καταβολής εισφορών έτους 2016 έως 30-11-2017 για τους ασφαλισμένους του τομέα ΤΑΝ-τ. ΕΤΑΑ, καθώς και των εισφορών β' εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους των τομέων ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ του τ. ΕΤΑΑ.

Επισημαίνουμε ότι για τους τέως τομείς του ΕΦΚΑ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, στην έννοια της παράτασης εμπίπτει και η εξαμηνιαία δόση έναντι αναδρομικών οφειλών, που προβλέπονται από το Ν.3586/2011 και καταβάλλονται σύμφωνα με την αριθ.398/Θ: 20/18-05-2016 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.


Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/35772

Τις ληστρικές αναδρομικές αυξήσεις τις έχουν αναρτήσει εδώ:
http://www.tsmede.gr:65401/

Διαβάστε παλαιότερες αναρτήσεις μας σχετικές με το θέμα καθώς και την αριθ.398/Θ: 20/18-05-2016 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Πρύτανης - «ξενοδόχος» με τις ευλογίες της Ν.Δ.

τα κτίρια της «Μεραρχίας Κρητών», των «Τουρκικών Φυλακών» και των «Στρατώνων»

Τα κτίρια της «Μεραρχίας Κρητών», των «Τουρκικών Φυλακών» και των «Στρατώνων», συνολικού εμβαδού 3.303 τ.μ., τα οποία ο πρύτανης εκμίσθωσε για 25 χρόνια στην εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις»
«Θολά σημεία» και ζητήματα ηθικής τάξεως προκύπτουν για τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη στην υπόθεση εκχώρησης των τριών ιστορικών κτιρίων του ιδρύματος με σκοπό τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία.
Το ζήτημα έχει αναχθεί σε «υπέρ πάντων αγώνα» για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία στηρίζει και μέσω του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη τις επιλογές του πρύτανη, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του και την πιθανή ένταξή του στις εκλογικές λίστες του κόμματος.
Η υπόθεση αφορά την εκμίσθωση των κτιρίων της «Μεραρχίας Κρητών», των «Τουρκικών Φυλακών» και των «Στρατώνων», συνολικού εμβαδού 3.303 τ.μ. στον λόφο Καστέλι των Χανίων.
Εκτός από την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου, επιχειρείται και το «σπάσιμο» της κατάληψης Rosa Nera που λειτουργεί επί 13 χρόνια στο κτίριο της Μεραρχίας. Ο πρύτανης μάλιστα την Τρίτη ζήτησε ευθέως την επέμβαση των αρχών για την εκκένωση του κτιρίου.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημοσιεύτηκαν στις 31 Μαΐου 2017 από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου, πρόεδρος της οποίας έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρύτανης και η οποία εκμίσθωσε τα κτίρια για 25 χρόνια στην εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» με αντίτιμο 8,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που, όπως δηλώνει ο κ. Διγαλάκης, αντιστοιχεί στην επιχορήγηση του Πολυτεχνείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για 8 χρόνια (αλλά και σε ενοίκιο μόλις 6 ευρώ το τετραγωνικό για ένα από τα «φιλέτα» της παλιάς πόλης των Χανίων!).
Η απόφαση εκμίσθωσης προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα Χανιά, ενώ για το θέμα παρενέβη και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, θυμίζοντας πως είναι σε εκκρεμότητα ο χαρακτηρισμός ενός εκ των κτιρίων (της Πρώην Μεραρχίας) ως διατηρητέου.
Ωστόσο, προκύπτουν διάφορα «θολά» σημεία τόσο στις διαδικασίες της εκμίσθωσης όσο και ως προς την ταυτότητα της αναδόχου εταιρείας, αλλά και για τις οικογενειακές επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρύτανη.

Κορίνθου-Πατρών: Πληρώσαμε χρυσάφι μια γέφυρα που καταρρέει

Τι έγινε ρε παιδιά?? πληρώνονταν λογαριασμοί με προσωρινές επιμετρήσεις και αυτοδίκαιες εγκρίσεις?? αποκλείεται, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνονται τέτοια πράγματα στην κατασκευή των δημοσίων έργων σε ευρωπαϊκή χώρα!!!


Πώς ένας εργολάβος πληρώθηκε 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της, αλλά εισέπραξε πάνω από 80 εκατ. ευρώ από τα δικαστήρια


Μία δίδυμη γέφυρα στην Παράκαμψη των Πατρών που κόστισε 10 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2000 και με δικαστικές αποφάσεις έχει επιβαρύνει το δημόσιο με πάνω από 80 εκατ. ευρώ (!) χωρίς να έχει κλείσει ακόμη ο λογαριασμός, φιγουράρει στα έργα που το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να συνεχίσει να πληρώνει για να διορθώσει κακοτεχνίες και βλάβες που εγκυμονούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Υποδομών πήρε την απόφαση να αναθέσει στην Ολυμπία Οδό που έχει αναλάβει την σύμβαση παραχώρησης της Κορίνθου-Πατρών, την επισκευή της γέφυρας, πάνω από τον ποταμό Χάραδρο στην Παράκαμψη των Πατρών λόγω σοβαρών βλαβών και προβλημάτων στατικής επάρκειας.

Πρόκειται για δύο γέφυρες ανατολικά της Παράκαμψης των Πατρών, μήκους 167 μέτρα και 169 μέτρα αντίστοιχα για κάθε κλάδο κυκλοφορίας, οι οποίες χρήζουν άμεσης επέμβασης για την αποκατάσταση της στατικής λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση επιθεώρησης του έργου που εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο «ΔΟΜΗ», διαπιστώνονται «σοβαρές βλάβες των εγκάρσιων προεντεταμένων διαφραγμάτων της ανωδομής της γέφυρας και συγκεκριμένα θραύση σκυροδέματος, ρωγμές μεγάλου ανοίγματος, αποδιοργανωμένα και αποχωρισμένα τεμάχη σκυροδέματος, ράβδοι οπλισμού που έχουν αστοχήσει σε εφελκυσμό, αποκάλυψη μερικών από τους σωλήνες των εγκάρσιων τενόντων προέντασης, αναγκαιότητα εγκατάστασης κατάλληλου συστήματος συλλογής όμβριων υδάτων κ.α».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
(ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 119)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ

Έχουν περάσει, σχεδόν, 35 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στον άνω ρου του Αχελώου (μεγάλα φράγματα, ταμιευτήρες, υδροηλεκτρικά έργα, σήραγγες εκτροπής κλπ.), που, όλα αυτά τα χρόνια, συνηθίσαμε να αποκαλούμε έργα της εκτροπής του Αχελώου, καθώς η συνδυασμένη λειτουργία τους είχε -και έχει- σαν σκοπό την υλοποίηση ενός παράλογου στόχου, αυτού της μεταφοράς των νερών του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο.

Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται στο πιο κρίσιμο, ίσως, σημείο. Γιατί,χωρίς να έχει υπάρξει καμιά ρητή δέσμευση για την ακύρωση της εκτροπής, έχει επιλεγεί η τμηματική προώθηση του έργου, με πρώτη πράξη τη λειτουργία του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, σαν αυτόνομου, «πράσινου» ενεργειακού έργου. Η επιδίωξη είναι διπλή και προφανής: αφενός, να διεμβολιστεί - διασπαστεί το μέτωπο κατά της εκτροπής και, αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα σημαντικό προηγούμενο για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι είναι θέμα λίγων ημερών η υπογραφή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου. Για να προχωρήσουν όλα απρόσκοπτα, η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο «ακύρωσης» της αντίστασης των Μεσοχωριτών, με δέλεαρ την οικιστική αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας προτού αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα και την παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού (!!!!). Τόσο φτηνά κοστολογούν έναν εμβληματικό αγώνα δεκαετιών, που συνάντησε μια τεράστια υποστήριξη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο δείγμα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, που έχει «προσφερθεί» να φέρει σε πέρας ότι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί της. Τα ίδια δε γίνονται με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική; Τα ίδια δε γίνονται με την εκποίηση σημαντικών ενεργειακών υποδομών, που θα οδηγήσουν στην πώληση (και) υδροηλεκτρικών έργων της (ημι-ιδιωτικοποιημένης) ΔΕΗ; Τα ίδια δε γίνονται με τα σχέδια πώλησης υποδομών και υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης μεγάλων αστικών κέντρων; Για να μιλήσουμε μόνο για το νερό.

Γι αυτό, ο αγώνας κατά της εκτροπής και της κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου δεν ήταν ποτέ και μόνο ένα απλό κίνημα αλληλεγγύης σε μια τοπική κοινότητα, που απειλείται με αφανισμό. Είναι ένας αγώνας για τη διάσωση των ποταμών, για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, είναι ένας αγώνας για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία. Που σε αυτή τη φάση του, μπορεί και πρέπει να ακυρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα.






Τέλος ο πρύτανης Καραμπίνης από το ΔΠΘ

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης



Απομακρύνεται οριστικά από τη θέση του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και από τη θέση του καθηγητή πολιτικών μηχανικών ο Αθανάσιος Καραμπίνης.
Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα και και δύο μήνες μετά την παραπομπή του Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο, ύστερα και από το άκρως καταδικαστικό για την πρυτανεία πόρισμα των ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου θέτει σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του τον πρώην πλέον πρύτανη μέχρι την οριστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου των μελών ΔΕΠ. 
Όπως αναγράφεται στην απόφαση, που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα το efsyn.gr, οι απαντήσεις που έδωσε εγγράφως ο Αθ. Καραμπίνης εστάλησαν εκπρόθεσμα και επιπλέον «δεν κρίθηκαν επαρκείς».
Ο Καραμπίνης παραπέμπεται «εν όψει της βαρύτητας και της ιδιαιτερότητας των αποδιδόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων τα οποία εμφανίζουν αυξημένη απαξία και επικινδυνότητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας». 
Πιστός στην τελευταία υπερασπιστική του γραμμή, αυτή της υποτιθέμενης πολιτικής στοχοποίησης, ο Αθ. Καραμπίνης έστειλε σε «φιλικά μέσα ενημέρωσης» επιστολή στην οποία υποστηρίζει πως «ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, προκειμένου να ικανοποιήσει τους συγγενείς και φίλους του κομματικού του ακροατηρίου, με διώκει πολιτικά, θέτοντάς με σε αποχή από την άσκηση καθηκόντων, υποπίπτοντας ταυτόχρονα ο ίδιος στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία προσφεύγω αναμένοντας τη δίκαιη κρίση της».