Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το άσυλο: Πορεία στις 23 Ιουλίου


Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το άσυλο: Πορεία στις 23 Ιουλίου
Ισχυρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλό. Πιο συγκεκριμένα η νέα υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως, δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία θα μπαίνει στα Πανεπιστήμια «με τηλεφώνημα πολίτη». Φοιτητικές και πολιτικές οργανώσεις καλούν προς υπεράσπισή του πανεπιστημιακού ασύλου ως ιστορικού συμβόλου διακίνησης των ιδεών και ελεύθερης πολιτικής δράσης στους πανεπιστημιακούς χώρους.

The Press Project


Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ψηφίσει νέο νομοσχέδιο για την παιδεία στις 23 Ιουλίου το οποίο, μεταξύ άλλων, καταργεί και το πανεπιστημιακό άσυλο. Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεση τής ίδιας αλλά και της κυβέρνησης να καταργήσει το «άσυλο εγκληματιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Και τώρα, όπως και πάντα θα μας βρουν απέναντι» ξεκαθαρίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των ΕΑΑΚ και διοργανώνουν πορεία στις 23 Ιουλίου με κάλεσμα στα Προπύλαια στις 18:00.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου των σχημάτων της ΕΑΑΚ:

2 σχόλια:

  1. Η ¨πορεία" έγινε. Φοιτητές είδα. Καθηγητές όμως δεν είδα. Που είναι; Διάβασα αυτό: "Η ιστορία μιας κατάληψης- Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας Νοέμβρης 1976 - Απρίλης 1977" https://angelmois.blogspot.com/2015/04/1976-1977.html
    Ένα μικρό απόσπασμα: "Ο Γραμματέας του Υπουργείου δεν μπορούσε παρά να αποδεχτεί τον τρόπο με τον οποίο οι καθηγητές θα κάλυπταν τις απαραίτητες ώρες διδασκαλίας και αποχώρησε, επισημαίνοντας ότι επιφυλάσσεται και θα ελέγξει τα αποτελέσματα. Έπρεπε όμως να πάρει το συμβούλιο της Σχολής απόφαση και να εγκρίνει την πρόταση. Στο Συμβούλιο, ήταν παρούσα όπως είχε δικαίωμα και αντιπροσωπεία των φοιτητών, Συνταγματικό δικαίωμα, η οποία παρακολουθούσε τη συζήτηση και μπορούσε και να επέμβει στη συζήτηση. Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, όμως εμφανίστηκε τρέχοντας ο κλητήρας της Σχολής και ανοίγοντας την πόρτα λέει «η αστυνομία και οι καραμπινιέροι τρέχουν προς την Σχολή, με σκοπό να μπουν μέσα , γιατί κυκλοφόρησε η φήμη ότι φοιτητές κτύπησαν καθηγητή». Ήταν βέβαια προβοκάτσια. Εμείς και αυτοί που ήμασταν μέσα στην αίθουσα και αυτοί που ήμασταν από έξω ετοιμαστήκαμε για την σύγκρουση, Tότε έγινε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στα χρονικά της Σχολής, οι καθηγητές μπήκαν μπροστά δημιουργώντας αλυσίδα φωνάζοντας σε μας «εσείς πίσω από εμάς» και κατεβαίνοντας τις σκάλες της Σχολής, οι καραμπινιέροι και η αστυνομία είχε ήδη φτάσει στις πρώτες σκάλες και ανεβαίνανε με πλήρη εξοπλισμό, φώναζαν «πίσω εδώ δεν έχετε καμιά δουλειά, πίσω, έξω από τη Σχολή». Και βέβαια η αστυνομία και οι καραμπινιέροι αποχώρησαν."
    Οι δικοί μας που είναι να υπερασπιστούν το άσυλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε, από το 1977 έχουν περάσει 42 χρόνια. Ας αφήσουμε τη νεολαία να χαράξει τον δικό της δρόμο, να κάνει τις δικές της επιλογές, τον δικό της αγώνα. Γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσει εμπειρία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που την απασχολούν σήμερα. Έχουμε υποχρέωση να την στηρίξουμε στον δικό της αγώνα. Αν δεις στο τέλος τη συμβουλή του Καθηγητή μου τότε λέει: "Και όταν με αποχαιρετούσε μου είπε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά, πάμε σε άκρατο συντηρητισμό. Αλλά κοίταξε να στηρίξετε τη νέα γενιά στον προοδευτικό της αγώνα. Θυμήσου: στηρίζουμε, συμμετέχουμε, λέμε την άποψή μας και μεταφέρουμε την ιστορική μας πείρα, αλλά δεν προσπαθούμε να την επιβάλλουμε. Να θυμάσαι πως εμείς οι καθηγητές στηρίξαμε τότε τον δίκαιο αγώνα σας, σας ακούσαμε, αποδεχτήκαμε τα δίκαια αιτήματά σας, μπήκαμε μπροστά όταν ο δικός σας αγώνας κινδύνευε να χαθεί, αυτό ήταν το χρέος μας, και αγωνιστήκαμε μαζί σας για να πετύχετε στον δικό σας αγώνα. Αυτό να μην το ξεχνάς ποτέ».
      Η νεολαία ήταν παρούσα στην πορεία. και μη νομίζεις ότι δεν είδε ποιοι λείπανε.

      Διαγραφή