Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Φωτογραφίες από την πορεία του Πολυτεχνείου, 2012


Ζωντανή Αναμετάδοση των πορειών της 17 Νοέμβρη 2012 - #17ngr

Σπάνια μπροσούρα: [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά, 1979

Αναδημοσίευση από http://xyzcontagion.wordpress.com/
Επετειακώς, παρουσιάζουμε μια ιστορική μπροσούρα από το 1979, πολύ σπάνια από ένα σημείο και μετά, που ευτυχώς “ξαναζωντανεύει” χάρη στις ψηφιακές διευκολύνσεις. Από την “Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών”, της οποίας η ιστορική της έκδοση “Αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται“, ουσιαστικά το χρονικό των κοινωνικών αγώνων 1972-1980, λογικά θα είναι οικεία σε όσους ασχολούνται με την Μεταπολίτευση). Η παρούσα έκδοση με τίτλο “Νοέμβρης 1973 – Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά [Το χρονικό του αγώνα Ντοκουμέντα] [23 Ιούλη 1975 Σχόλια και συμπεράσματα]” ήταν από τα πρώτα γραπτά κείμενα που έθεσαν το θέμα της “Πανσπουδαστικής Νο #8” (υπάρχει ολόκληρο το φύλλο εντός της μπροσούρας) και την στάση των οργανώσεων Αντι-ΕΦΕΕ/ΚΝΕ/ΚΚΕ τις ημέρες της εξέγερσης, ενώ στις 78 σελίδες της μπροσούρας θίγονται και πολλά ακόμα ζητήματα, όπως μπορείτε να δείτε:
[Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά [Το χρονικό του αγώνα Ντοκουμέντα] [23 Ιούλη 1975 Σχόλια και συμπεράσματα] [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών 1979]
http://www.scribd.com/doc/76875665
[Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] - Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά [Το χρονικό του αγώνα Ν...

Αντιδικατορικές Αφίσες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Καταγγελία για τις συλλήψεις αγωνιστών στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Καταγγελία για τις συλλήψεις αγωνιστών στη Θεσσαλονίκη
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.
 Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις συλλήψεις αγωνιστών που συμμετείχαν σε συγκέντρωση, ενάντια στην επίσκεψη Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη.
Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι συλλήψεις δύο εργαζομένων από τους ΟΤΑ και του συνδικαλιστή δασκάλου Θ. Αγαπητού, μέλους της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων Θεσσαλονίκης, ο οποίος, συνελήφθη προκλητικά μόλις τέλειωσε το μάθημα, βγαίνοντας από το σχολείο!
Η άθλια συγκυβέρνηση πιστή στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής» και υπάκουη στις θελήσεις του Γερμανικού Προξενείου και του Φούχτελ, δε δίστασε να προχωρήσει σε συλλήψεις, μια μέρα πριν το ηρωικό Πολυτεχνείο
Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Απαιτούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εις βάρος τους.
Θα δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει με τις παλλαϊκές μαχητικές διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη, και με τη συνέχιση και κλιμάκωση των εργατικών αγώνων.
ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ –ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Εφτά χρόνια αρπαχτή

Τα ξεχασμένα σκάνδαλα της χούντας. www.iospress.gr
Ο Τύπος δεν ασχολούνταν με σκάνδαλα, ούτε σκανδαλιζόταν από τις σχέσεις των κρατούντων με τους μεγιστάνες του πλούτου. Είχε έρθει άλλωστε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί το Τάμα του Έθνους.
Στους έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1967 για να την επιστρέψουν πριν από 36 χρόνια, σαν βρεγμένες γάτες, «στους πολιτικούς».
Πρόκειται βέβαια για μύθο, θεμελιωμένο στη μίζερη εικόνα των επιζώντων «πρωταιτίων» – αφού πρώτα έχασαν την εξουσία, στερήθηκαν όσα είχαν παράνομα καρπωθεί και υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσής τους. Ακόμη κι αυτή η εικόνα δεν αφορά, ωστόσο, παρά ελάχιστους πρωτεργάτες της δικτατορίας. Αγνοεί την οικονομική ευμάρεια πάμπολλων μεσαίων ή «πολιτικών» στελεχών της, που η νομική κατασκευή περί «στιγμιαίου αδικήματος» άφησε παντελώς ατιμώρητα ν’ απολαμβάνουν τα αποκτήματά τους.
Την επιβίωση του μύθου διευκολύνει η χαώδης διαφορά του τότε με το σήμερα, όσον αφορά τη δυνατότητα δημόσιας συζήτησης για παρόμοια ζητήματα. Επί χούντας η ραδιοτηλεόραση ήταν κρατική (κι αυστηρά προπαγανδιστική), ενώ ο Τύπος περνούσε από δρακόντεια λογοκρισία. Οποιαδήποτε έρευνα ή ακόμη και νύξη για κρατικά σκάνδαλα ήταν απλά αδιανόητη. χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του Γιάννη Καψή στον «Ταχυδρόμο» (24.5.74), όταν η δικτατορία Ιωαννίδη δημοσιοποίησε το (παπαδοπουλικό) «σκάνδαλο των κρεάτων»:
«Δεν είναι καινούρια η υπόθεση. Μήνες ολόκληρους οι φήμες οργίαζαν. Κι όμως κανείς δεν τολμούσε. Κανείς δεν είχε το θάρρος να μεταβάλη τον ψίθυρο σε καταγγελία. Κι όσο οι φήμες απλώνονταν, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους υπεύθυνους και μη, τόσο μεγάλωνε κι ο φόβος μήπως θίξουμε τα κακώς κείμενα. Ηταν μια ‘συνωμοσία κραυγαλέας σιωπής’, χάρη και στη δρακόντεια νομοθεσία που ρυθμίζει -και συμπιέζει- την ενάσκηση του λειτουργήματός μας».
Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Τύπος ξεχείλισε βέβαια από πληροφορίες για σκάνδαλα της χουντικής επταετίας. Ομως αυτά θεωρούνταν τότε -και σωστά- απλές παρωνυχίδες μπροστά στα υπόλοιπα εγκλήματα της δικτατορίας.
Απολαβές και «ασυλία»

Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να κάνουν οι ηγέτες της χούντας, ήταν να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους –σε σχέση όχι μόνο με τους ώς τότε δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς τους, αλλά και με τις απολαβές της ανατραπείσας κοινοβουλευτικής «φαυλοκρατίας». Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα («Πολιτικά Θέματα» 5.10.73).
Ακολούθησαν κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970 («Πολιτικά Θέματα» 8.2.75).
Οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τέλος τη μελλοντική ασυλία τους, με ρυθμίσεις που κάνουν τα σημερινά κουκουλώματα να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι. Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30.12.1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των …συναδέλφων τους. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα!
Προϋπόθεση για την ατιμωρησία συνιστούσε, φυσικά, η επιτυχία της ελεγχόμενης επιστροφής στον κοινοβουλευτισμό «αλά τουρκικά». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τίναξε όμως το εγχείρημα στον αέρα, με αποτέλεσμα τον κάθετο θεσμικό διαχωρισμό της Μεταπολίτευσης απ’ το προηγούμενο καθεστώς.
Τα μαύρα κρέατα
Το μόνο σκάνδαλο που εκκαθαρίστηκε δικαστικά επί χούντας, αποκαλύφθηκε για λόγους προπαγανδιστικής «νομιμοποίησης» της ανατροπής του Παπαδόπουλου απ’ τον Ιωαννίδη. Πρόκειται για την (κυριολεκτικά δύσοσμη) «υπόθεση των κρεάτων», με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην υφυπουργό Εμπορίου Μιχαήλ Μπαλόπουλο και το Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου (και διορισμένο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ) Ζαφείριο Παπαμιχαλόπουλο.
Το κατηγορητήριο αφορούσε ποικίλες παρανομίες, με κυριότερη τη «δωροληψία κατά συρροήν» από μεγαλεμπόρους για τη μονοπωλιακή εξασφάλιση αδειών εισαγωγής κρέατος –με αποτέλεσμα παράνομες ανατιμήσεις («καπέλα») σε βάρος των καταναλωτών. Επιμέρους πτυχή του σκανδάλου συνιστούσε η απαγόρευση διάθεσης ντόπιων ζώων, ώστε να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που «μαύριζαν» και «δεν τάθελε ο κόσμος». Στη δίκη πρόκυψε ανάμιξη του Παττακού – αναγνώστηκε, μάλιστα, και διαταγή του (21.9.72) «όπως διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα επίμαχα προϊόντα.

Εργαζόμενοι με μπλοκάκι: Νέα ανοιχτή διακλαδική συνάντηση, Παρασκευή 16/11, 8 μ.μ.

12.11.12  Συλλογος Μεταφραστων Επιμελητων Διορθωτων  




Δείτε τη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα (και σε αρχείο .doc εδώ), η οποία περιλαμβάνει πέντε κείμενα γραμμένα από συναδέλφους από διαφορετικούς κλάδους (των ΜΜΕ, των εκπαιδευτικών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των δικηγόρων και των μεταφραστών) που συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντηση εργαζομένων με μπλοκάκι, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου. Πέντε φωνές, ένας λόγος: ο δικός μας.

Για το Πολυτεχνείο και τις εξεγέρσεις, τις εποχής μας



Όλοι αύριο Σαββάτο στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 15:00 στην πλ. Κλαυθμώνος. Αναρτούμε το σχετικό ψήφισμα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΕΤΕΙΟ  ΤΗΣ  ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ  ΤΟΥ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

            Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη 1973 αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας.
            Το κεντρικό σύνθημα "Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία" που καταγράφηκε ανεξίτηλα στην κοινωνική συνείδηση του λαού, αποτελεί και σήμερα σε συνθήκες   "οικονομικής δικτατορίας" από την Κυβέρνηση την Τρόϊκα και τα αλλεπάλληλα μνημόνια, κυρίαρχα συνθήματα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις καταλήψεις, στις γεμάτες με την οργή του λαού πλατείες και τα συλλαλητήρια  αποτελούν την σημερινή αντίσταση και πάλη του λαού μας για ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων και πολιτικών. 
            Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ένα μάθημα ενάντια στην ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό και την υποταγή. Είναι ένα μάθημα ότι, όταν ο λαός θέλει, μπορεί.
            Καλούμε τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της 39ης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Νοέμβρη.
            Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όπως κάθε χρόνο θα καταθέσει στεφάνι την ίδια μέρα και ώρα 10.00 στο χώρο του Πολυτεχνείου.-

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ  ΝΑ  ΧΤΙΣΟΥΜΕ  ΤΟ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ  ΤΗΣ  ΕΠΟΧΗΣ  ΜΑΣ
ΝΑ  ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ  ΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ  ΜΑΣ  ΓΙΑ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΤΩΝ  ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 

Πιστεύεις –στ’ αλήθεια– κι εσύ ότι ανήκεις στις εξαιρέσεις;

Πιστεύεις –στ αλήθεια– κι εσύ ότι ανήκεις στις εξαιρέσεις;

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το Ν. 4093 που ψήφισαν οι 153 «εθνοσωτήρες» μας, και τα παπαγαλάκια της τρικομματικής κυβέρνησης ξαμολύθηκαν για να μας πείσουν ότι «δεν μας αφορά». Ότι δεν θα απολυθούμε «εμείς», ότι θα εξαιρεθούμε, ότι δεν πιάνουμε το μέτρο, ότι δεν είναι απολύσεις, ότι θα μας σώσουν με μια «καλή μετάταξη». Θέλουν να συνεχίσουν να μας κοιμίζουν, για να περάσουν αυτά που έχουν ήδη ψηφίσει: 2.000 απολύσεις τις επομένες 10 μέρες, 150.000 απολύσεις τα επόμενα τρία χρόνια. ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΑ;

Μετά την ψήφιση του Ν. 4093 είμαστε όλοι υπό απόλυση: μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, κάθε κλάδου και ειδικότητας, με όποιον τρόπο κι αν έχουμε προσληφθεί, μπορούμε να βρεθούμε σε διαθεσιμότητα-απόλυση με μια απλή απόφαση που θα καταργεί τη θέση εργασίας μας: είτε με τις αλλαγές οργανισμών, είτε με τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών-σχολείων-νοσοκομείων-μουσείων, είτε με την «αξιολόγηση δομών και φορέων», είτε με την «αξιολόγηση υπαλλήλων». ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ! Απλώς η απόλυσή μας μετατίθεται στο χρόνο. Αν σήμερα επιτρέψουμε τις απολύσεις «γιατί δεν μας αφορούν», αύριο θα έρθει η δική μας ώρα, η ώρα όλων μας.
Το δημόσιο που ετοιμάζουν θα είναι εφιαλτικό: με ελάχιστο μισθό και το φόβο της απόλυσης και των πειθαρχικών μέτρων, με υποχρεωτικές μετακινήσεις που ισοδυναμούν με στέρηση μισθού, οι λίγοι υπάλληλοι που θα απομείνουν, θα δουλεύουν σιωπηλά για να υλοποιούν όσα τους διατάζουν. Άλλωστε, το «λιγότερο κράτος» πάει χέρι χέρι με την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, με την απόδοση της φύλαξης, της καθαριότητας, της διοίκησης, της είσπραξης φόρων και άλλων λειτουργιών στους ιδιώτες, για να κερδοσκοπούν εις βάρος όλων μας. «Λιγότερο κράτος» σημαίνει ένα δημόσιο που θα είναι εχθρικό στο λαό και φιλικό στους εργοδότες.
Σήμερα, δεν καταργούν απλώς τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα. Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Φτιάχνουν ένα τοπίο ζούγκλας για όλους τους εργαζόμενους, που θα πρέπει να δουλεύουν πλέον χωρίς κανένα δικαίωμα.

Κάποιοι νομίζουν ότι «θα τη βολέψουν» σε αυτό το σκηνικό; Ότι ο δήμαρχος, ο Υπουργός, ο καλός συνδικαλιστής θα τους σώσει; Όποιος το πιστεύει αυτό, ανοίγει το δρόμο στην απόλυσή του και στην απόλυση του διπλανού του.
Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί, να σταματήσουμε τη λαίλαπα που μας έχουν ετοιμάσει. Με απεργίες και συλλογικές διαδικασίες. Με καταλήψεις, μπλοκαρίσματα και ανυπακοή. Με απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Με συντονισμένη δράση με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Να σταματήσει κάθε λειτουργία του δημοσίου.
Να μη φύγει καμία λίστα της ντροπής, καμιά διαπιστωτική πράξη!
ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ!
Να σταματήσουμε την εφαρμογή του νόμου και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και όσους την εφαρμόζουν. Να μπούμε μπροστά, καλώντας όλη την κοινωνία να συστρατευτεί για να σταματήσουν οι πολιτικές που βυθίζουν το λαό στη φτώχεια, την ανεργία και την καταστροφή. ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις συνελεύσεις τους να δημιουργήσουν κέντρα αγώνα και να συντονιστούν για κοινές δράσεις μέχρι την ανατροπή του νόμου-εκτρώματος

Εργαζόμενοι-ες στο δημόσιο ενάντια στις απολύσεις και τα νέα μέτρα

20 χρόνια αποκρατικοποιήσεις

Από το RadioBubble
Η Ελλάδα αποκρατικοποιεί δημόσιες επιχειρήσεις, μέσω μετοχοποιήσεων, μακροχρόνιων παραχωρήσεων και πωλήσεων σε ιδιώτες από το 1991 έως το 2010, οπότε μπήκαμε στο καθεστώς επιτήρησης από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, συνεχώς.
Η λίστα των "ασημικών" που πέρασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ιδιώτες, την προηγούμενη εικοσαετία:

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 1991-2009*

1991
  • Πώληση της Τράπεζας Πειραιώς σε oµιλο επενδυτών υπo τον καθηγητή και τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα
  • Ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών µε την ίδρυση των Συγκοινωνιακών Επιχειρήσεων (ΣΕΠ)

1993
  • Μετοχοποίηση και εισαγωγή της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης στο Χρηµατιστήριο
  • Πώληση της Τράπεζας Αθηνών στην Hanwha First Investment

1996 
  • Πρώτη µετοχοποίηση ΟΤΕ

1997 
  • Αναγγελία µετοχοποίησης οµίλου ΔΕΠ

1998
  • Πρώτη και δεύτερη µετοχοποίηση Καταστηµάτων Αφορολήτων Ειδών (δηµoσια έσοδα 20 δις και 82 δις δρχ. αντίστοιχα)
  • Πρώτη και δεύτερη µετοχοποίηση Χρηµατιστηρίου Αθηνών (δηµoσια έσοδα 22 δις και 10 δις δρχ. αντίστοιχα)
  • Δεύτερη και τρίτη µετοχοποίηση ΟΤΕ (δηµoσια έσοδα 126 δις και 302 δις δρχ. αντίστοιχα)
  • Πώληση µετοχών Εθνικής Τράπεζας (δηµoσια έσοδα 63 δις δρχ.)
  • Πώληση Τράπεζας Κρήτης στη Eurobank (δηµoσια έσοδα – προκαταβολή– 22 δις δρχ. )
  • Μετοχοποίηση ΔΕΠ (δηµoσια έσοδα 35 δις δρχ.)
  • Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης απo Τράπεζα Πειραιώς (δηµoσια έσοδα 27,3 δις δρχ.)
  • Πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος στην Εγνατία Τράπεζα (δηµoσια έσοδα 17,3 δις δρχ.)
  • Μετοχοποίηση Olympic Catering (δηµoσια έσοδα 2,5 δις δρχ.)
  • Μετοχοποίηση Γενικής Τράπεζας (δηµoσια έσοδα 14 δις δρχ.)
  • Αναγγελία για την εισαγωγή στο ΧΑ την περίοδο 1998-2000 των ακολούθων κερδοφoρων δηµoσιων επιχειρήσεων:
  • Διώρυγα Κορίνθου, ΔΕΘ, Κτηµατική Εταιρεία Δηµοσίου, ΕΥΔΑΠ, Οργανισµοί Αποχέτευσης και Ύδρευσης Θεσ/νίκης, Οργανισµoς Διεξαγωγής Ιπποδροµιών Ελλάδος, Οργανισµoς Λιµένος Πειραιώς, Οργανισµoς Λιµένος Θεσ/νίκης, Olympic Catering, Ολυµπιακή Τουριστική και Οργανισµoς Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ)

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Απεργία των εργαζομένων του ΤΕΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΕ
14 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012
 
Αθήνα 14 Νοέμβρη 2012
Η συνέλευση των εργαζόμενων στο ΤΕΕ στις 14 Νοεμβρίου αποφάσισε να κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινώντας από Δευτέρα 19 Νοέμβρη με αιτήματα:
  • Να παρθούν πίσω όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι
  • Καμιά διαθεσιμότητα καμιά απόλυση στο δημόσιο
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων σε παιδεία υγεία αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Πλήρης κάλυψη των οικονομικών του ΤΕΕ από το δημόσιο μετά την κατάργηση της χρηματοδότησης του.
Αναλαμβάνει να καλέσει σε σύσκεψη εργαζόμενους και συνδικαλιστές στο δημόσιο για κοινή δράση στην κατεύθυνση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την κατάργηση των μνημονίων.
 
Αποφασίζει να γίνει την Τρίτη 20 Νοέμβρη συγκέντρωση μπροστά στο ΤΕΕ στις 10πμ και διαδήλωση στο ΥΠΟΜΕΔΙ με συγκέντρωση εργαζομένων και συνάντηση με τον Υπουργό και συνέλευση την ίδια μέρα για αποφάσεις.
 
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο ΤΕΕ να συμμετέχουν στη απεργία και την διαδήλωση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας

Πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων ΕΜΠ για την οργάνωση φροντιστηριακών μαθημάτων σε μαθητές

http://dwreanmathimata.wordpress.com/ 
 

Ως σύλλογοι φοιτητών των σχολών του ΕΜΠ πήραμε την απόφαση να διεξάγουμε φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου με στόχο να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε από τη θέση μας, μαθητές που δεν αντέχουν οικονομικά πρόσθετη διδακτική υποστήριξη (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).
Η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία ήταν το αποτελειωτικό χτύπημα για όσες οικογένειες δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν φροντιστήρια. Γνωρίζουμε καλά πως το εξοντωτικό και ανταγωνιστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, εκβιαστικά στέλνει όλο και περισσότερους μαθητές στην παραπαιδεία, δημιουργώντας μια παράλληλη αγορά μαθημάτων/σημειώσεων/καθηγητών. Ένα σύστημα που καθιστά το ίδιο το σχολείο συμπληρωματικό και, όπως κάθε αγορά, συνθλίβει τους πιο αδύναμους.
Σαν φοιτητές, εδώ και χρόνια, αγωνιζόμαστε και υπερασπιζόμαστε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Ότι η δυνατότητα κάποιου να σπουδάσει και να εργαστεί στον χώρο που τον ενδιαφέρει δεν πρέπει να εμποδίζεται από τους οικονομικούς φραγμούς των φροντιστηρίων (που εμφανίζονται ακόμα και στις τάξεις του δημοτικού!). Ζούμε σε μέρες που ο συνταγματικά κατοχυρωμένος δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι υπό εξαφάνιση. Από τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια μέχρι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολλέγια.
Εδώ και ένα χρόνο αγωνιζόμαστε στους χώρους των πανεπιστημίων ενάντια στο νέο νόμο της Διαμαντοπούλου γιατί θέλουμε να σπουδάζουμε δωρεάν, να μην πληρώνουμε τα βιβλία μας, να μην είναι η ζωή μας ένα εξεταστικό κάτεργο και να αποκτήσουμε πτυχία με αξία και επαγγελματική κατοχύρωση.
Μέσα σε αυτόν τον αγώνα γεννήθηκε και αυτή η πρωτοβουλία. Μέσα στο κίνημα των φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων αναζητήσαμε τρόπους έμπρακτης αλληλεγγύης στην κοινωνία γιατί πιστεύουμε ότι ο δίκαιος αγώνας μας είναι και αγώνας της κοινωνίας.
Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας.
Δεν έχει το χαρακτήρα της «βοήθειας του δυνατού προς τον αδύναμο». Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα της παραπαιδείας, αντιθέτως θέλουμε να αναδειχθεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί.
Πολύ περισσότερο όμως, αυτό που μας εμπνέει, είναι το νέο σύστημα αξιών που γεννιέται, σιγά σιγά, μέσα στην κοινωνία. Μακριά από το μοντέλο του μαθητή – πελάτη και καθηγητή – παροχέα υπηρεσιών γεννιέται η οικιοθελής συνεργασία/βοήθεια φοιτητή προς το μαθητή, όπως επίσης φοιτητή προς τον συμφοιτητή του αλλά και μελλοντικά εργαζόμενου προς το συνάδελφό του. Και είναι ενδεικτικό πως σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν και φοιτητές άλλων σχολών, ακόμα και καθηγητές σχολείων αλλά και του πολυτεχνείου.
Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία μας είναι μια μεταξύ πολλών που ξεφυτρώνουν αυτή τη στιγμή σε γειτονιές και άλλους χώρους. Εκείνοι που επιβάλλουν την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, θέλουν να επιβάλλουν και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Δεν κατάλαβαν ότι αυτή τη στιγμή οικοδομούνται οι πιο βαθιοί δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ του κόσμου που καταπιέζεται. Από τις πλατείες, τις απεργίες και κάθε συλλογική έκφραση του λαού μέχρι και την πιο μικρή πρωτοβουλία σαν τη δική μας, παίρνουμε θάρρος ότι στο δύσκολο αυτό δρόμο δεν είναι κανένας μόνος του…

Οι μη-προσκυνημένοι δημόσιοι υπάλληλοι ως πρόβατα επί σφαγή στο βωμό της κυριαρχίας του αστικού κράτους επί των υποκειμένων του

Αναδημοσίευση από το Lenin Reloaded
 
Οι μη-προσκυνημένοι δημόσιοι υπάλληλοι ως πρόβατα επί σφαγή στο βωμό της κυριαρχίας του αστικού κράτους επί των υποκειμένων του
Στάθης Λεοντίου

Στο νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016» ή αλλιώς γνωστότερο ως «μνημόνιο 3», μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων αφορά τις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων (ΔΥ) με τον εργοδότη τους, δηλαδή το αστικό κράτος. Η μέχρι τώρα κριτική που έχει ασκηθεί και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κυρίως στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού, εστιάζεται και δικαίως, στο επίμαχο των για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, απευθείας απολύσεων μονίμων ΔΥ. Σε συνδυασμό με όλο το νομικό πλαίσιο που έχει υφανθεί, από την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και μετά –Ν.3528/2007 δημοσιοϋπαλληλικός κώδικάς κλπ- έρχονται οι ρυθμίσεις των υποπαραγράφων Ζ.1. ΜΕΤΑΤΑΞΗ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και Ζ.2. ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ του Ν.4093/2012 να ολοκληρώσουν το νομικό και προπαγανδιστικό οπλοστάσιο του αστικού κράτους, σε συγχορδία με τα κυρίαρχα ΜΜΕ της αστικής τάξης, για την απευθείας ή δια της πλαγίας οδού, απόλυση χιλιάδων ΔΥ και τη συρρίκνωση αυτού και των παρεχομενών του, δημοσίων υπηρεσιών. Την αρχή, ως γνωστόν, αποτελεί η εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ του 4093/2012, που αφορά αριθμό άνω των 2.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ από δημοσίευσης του ΦΕΚ και ακολουθούν, πλέον των 25.000 μέσα στο 2013. Ο αριθμός των 150.000 λιγότερων ΔΥ έως το 2016, μη εξαιρουμένων των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας και λαμβάνοντας υπόψη τις συνταξιοδοτήσεις και τον κανόνα προσλήψεων 1 προς 5, μπορεί και να αποτελεί μετριοπαθή στόχο και ευσεβή προσδοκία.

Όλα αυτά είναι ειπωμένα κι επαρκώς τεκμηριωμένα έως τα σήμερα. Τι συμβαίνει όμως με την υποπαράγραφο Ζ.2. του νόμου που δεν αναφέρεται σε απολύσεις ή προσλήψεις; Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς έως τώρα και το οποίο δεν υπολείπεται καθόλου σε σημαντικότητα σε σχέση με αυτά των απολύσεων. Ίσα ίσα που επηρεάζει αφάνταστα τις εργασιακές συνθήκες από την ψήφισή του, των ήδη υπηρετούντων.

«Τρόμος και αθλιότητα στο νέο, ευρωενωσιακών προδιαγραφών, νεοελληνικό αστικό κράτος»

Τίτλος αυτού: ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.


Σύμφωνα με τον τελευταίο υπαλληλικό κώδικα Ν.3528/2007, επί Π. Παυλόπουλου της Ν.Δ. και το Άρθρο 103-Αυτοδίκαιη θέση σε αργία :

1. Τίθεται αυτοδίκαια σε αργία ο υπάλληλος ο οποίος στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκε με εγγύηση.

2. Τίθεται αυτοδίκαια σε αργία ο υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης. Η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση της πειθαρχικής απόφασης και λήγει την τελευταία ημέρα της προθεσμίας άσκησης προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή την ημέρα που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον έχει ασκηθεί προσφυγή.

3. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντα του, εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία.

4. Η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία ή επανόδου εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορισμό όργανο.


Όπου, οι συνέπειες της αργίας, σύμφωνα με το άρθρο 105 του ιδίου:

Να εύχεσαι να έχεις την υγεία σου...στον ΕΟΠΥΥ

Όπως πληροφορηθήκαμε από τη Δευτέρα 12/11/2012 (ημερομηνία κυκλοφορίας του ΦΕΚ με το μνημόνιο 3 - Ν 4093) ο Κλάδος Υγείας (ΚΥΤ) του ΤΣΜΕΔΕ εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα το ΤΣΜΕΔΕ να μη δέχεται αποδείξεις ιατρικών πράξεων από την ημ/νία αυτή και μετά (βιάστηκαν και αυτοί να υλοποιήσουν το νόμο). Με τις υγείες μας. Με αφορμή το γεγονός αυτό αναρτούμε ένα εξαιρετικό κείμενο από το ιστολόγιο  ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ


Τίποτα άλλο να μην σε ένοιαζε από το κουστούμι που σου ράβουν, ένα από όλο το πακέτο, θα έπρεπε να σε κατεβάσει στους δρόμους. Συνέχεια. Όχι 24ωρα όχι 48ωρα αλλά συνέχεια. 
Η μεγαλύτερη ύβρις μέσα στο πακέτο που δεν είναι απλά λιτότητας αλλάΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ.    
Η ΥΓΕΙΑ.
Το πολυτιμότερο αγαθό όπως συνηθίζεις να λες.
Την υγεία μας να έχουμε λες. Κι αυτή τη φορά πρέπει να το λες συνέχεια από το πρωί ως το βράδυ. Γιατί αν δεν την έχεις, αν πάθεις κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι βατό, τη βγάζεις δηλαδή καθαρή, στην Ελλάδα του μνημονίου δεν θα τη βγάλεις καθαρή.

Οι περικοπές στους μισθούς είναι ασυδοσία, οι περικοπές στις συντάξεις είναι κλοπή, οι περικοπές στην υγεία είναι δολοφονία. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα, η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που θα παιχτεί μέσα στα σπίτια μας όλων.Αλλά όταν θα παιχτεί για τον καθένα θα είναι πολύ αργά για δάκρυα....

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα δοκιμαστούν άγρια σ΄ εκείνο το επίπεδο που αν δεν υπάρχει κρατική πρόνοια, αν δεν είναι προτεραιότητα σ΄ ένα κράτος, δεν υπάρχει μάχη να δώσεις. Είναι η στιγμή που κρεμιέσαι στη κυριολεξία από το έλεος του Θεού, αν δεν έχεις χρήμα. Άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες, άνθρωποι που παθαίνουν ξαφνικά κάτι σοβαρό, ενήλικες και παιδιά με χρόνια προβλήματα που χρειάζονται δύσκολες και πολυδάπανες θεραπείες, άνθρωποι που θα πρέπει να χειρουργηθούν, να υποβληθούν σε πολύπλοκα σχήματα θεραπευτικά, άνθρωποι που θα υποφέρουν ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ?

Μπορείς να δεις το κάδρο που ξετυλίγεται?
Σου  φαίνεται μακρινό? 
Σου φαίνεται πως δεν σε αφορά? 

Τότε είσαι ή πολύ μαλάκας ή πολύ πλούσιος ή πολύ άσχετος με το θέμα. Τι θα κάνουν δυο εκατομμύρια άνεργοι μέσα στην αρρώστια. Τι θα κάνουν άλλα τόσα εκατομμύρια με τα εισοδήματα των επτακοσίων και χιλίων ακόμα ευρώ? Τι άλλο θα ελπίζουν από ένα θαύμα? Το ξέρουμε όλοι. Ακόμα και σήμερα που δεν έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο εξαθλίωσης, γνωρίζουμε όλοι πως ακόμα και για το παραμικρό που θα τύχει δυο-τρία χιλιάρικα πρέπει να είναι άμεσα. Το λιγότερο. Το ξεκίνημα που λέμε. Οι άνθρωποι που έχουν ασθενείς στο σπίτι ή που είναι οι ίδιοι ασθενείς το γνωρίζουν στο πετσί τους.

Με τι κριτήριο θα συρρικνωθούν τα νοσοκομεία σε μια περίοδο που η πρόσβαση στην ιδιωτική περίθαλψη θα είναι δυνατή μόνο σε λίγους και εκλεκτούς?
Με τι κριτήριο θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα όταν οι άνθρωποι μετράνε και τη δεκάρα για το φαί τους?
Με τι κριτήριο θα έχεις κακοπληρωμένους και περιορισμένους στο ελάχιστο γιατρούς, νοσοκομειακό προσωπικό, φάρμακα, αναλώσιμα? 

Τι άλλο μπορεί να είναι το κριτήριο εκτός από την άμεση εξόντωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού?

Γι΄  αυτό και μόνο θα έπρεπε να είσαι στο δρόμο
Αγριεμένος. 
Χωρίς φόβο. 
Χωρίς ενδοιασμούς. 

Γιατί δεν παλεύεις πλέον για την άνεση μαλάκα. Παλεύεις για την ίδια τη ζωή σου και δεν το έχεις καταλάβει. 

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πανευρωπαϊκές κραυγές αντίδρασης στη λιτότητα

tvxs.gr/node/111238. Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γενικές 24ωρες απεργίες έχουν προκηρυχθεί σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, στην Ελλάδα και σε ακόμα 20 χώρες από 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Φωτογραφία από τη διαδήλωση στη Ρώμη/ RT

Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις ενώ στην ισπανική πρωτεύουσα σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 82 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 38 τραυματίστηκαν. Φωτογραφίες από το RT. 

Στην Πορτογαλία διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 40 πόλεις. Οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στη Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση.

Ναζιστική βία και μαζικό κίνημα

 Του Δημήτρη Σαραφιανού από το "Πριν"

 Τελευταία έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει να αντιμετωπισθεί νομικά η δράση των ναζιστικών οργανώσεων. Ιδίως τίθεται το ερώτημα αν πρέπει να απαγορευθεί η λειτουργία ναζιστικών πολιτικών κομμάτων. Πέρα από το γεγονός ότι σήμερα δεν υφίσταται νομοθετικό σύστημα απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικών κομμάτων και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το Σύνταγμα επιτρέπει τη νομοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος, θα πρέπει κυρίως να προσεχθεί μην τυχόν η προσπάθεια νομικής αντιμετώπισης του νεοναζισμού έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.

Ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού θεμελιώνεται πάνω στην «καταδίκη της βίας απ' όπου κι αν προέρχεται», στην «υπεράσπιση της δημοκρατίας από τους εχθρούς της» και, αναπαράγοντας τη λογική της αντιμετώπισης των δυο άκρων, ταυτίζει τη ναζιστική-ρατσιστική πρακτική με τα κοινωνικά κινήματα και τον αντικαθεστωτικό πολιτικό λόγο και πρακτική.

Η ίδια λογική οδήγησε στα νομικά εκτρώματα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» αναιρώντας σωρεία δικονομικών εγγυήσεων υπέρ των κατηγορουμένων. Ξεχνάνε όμως (ή θέλουν να δείξουν ότι ξεχνάνε) όσοι υποστηρίζουν αυτή τη λογική ορισμένα εξόφθαλμα δεδομένα: Πρώτο, η δημοκρατία θεμελιώνεται και νομικά και πολιτικά πάνω στη βία και το μονοπώλιο του κρατικού καταναγκασμού, δεύτερο, στον καπιταλισμό η βία είναι διαρκώς παρούσα είτε μέσω των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών, είτε μέσω της οικονομικής επιβολής των συμφερόντων που στηρίζει το κράτος, είτε μέσω της ιδεολογικής τρομοκρατίας που οργανώνεται από τους διάφορους ιδεολογικούς μηχανισμούς, τρίτο, η εξίσωση των «άκρων» στο όνομα των «εχθρών της δημοκρατίας» βάζει στο ίδιο τσουβάλι όσους παλεύουν για την καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας (επιδιώκουν δηλαδή το βάθεμα των δημοκρατικών διαδικασιών) με όσους επιχειρούν την αναίρεση ή τον περιορισμό της.

Στην πραγματικότητα, η εξίσωση των άκρων δεν είναι παρά μια αντίληψη που επιθυμεί να δικαιολογήσει την αναίρεση δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης της δημοκρατίας. Γι' αυτό και πρέπει οι φορείς του κινήματος να είναι πολύ προσεκτικοί όταν υιοθετούν ανελεύθερες λογικές (όπως η απαγόρευση κομμάτων ή η δίωξη του φρονήματος) και μάλιστα όταν απευθύνονται στο κράτος για να τις ρυθμίσει και να τις εφαρμόσει.

Οι νέες ληστρικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ

Οι νέες εισφορές με βάση το Νόμο 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011) διαμορφώνονται ως εξής: (θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 (Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011)). Άμεσα θα ισχύσουν οι τρεις πρώτοι πίνακες καθώς και ο τελευταίος (για τους προ 93 ασφαλισμένους). Όσο περνούν οι τριετίες θα εντασσόμαστε και στους επόμενους. Θα τα πληρώσουμε συνάδελφοι?
 
Α. ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε παρένθεση δίπλα από κάθε ασφαλιστική κατηγορία αναγράφεται το ποσό βάσει του οποίου γίνονται οι υπολογισμοί των εισφορών για αυτή την κατηγορία.
ΚΑΤΩ ΤΡΙΕΤΙΑΣ (1ο ΕΩΣ 3ο ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ) - 1η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (693,35)
Μετά τη συμπλήρωση τριετίας στην 1η ασφαλιστική κατηγορία υπάγονται υποχρεωτικά στην 2η ασφ. κατηγορία, μετά τη συμπλήρωση τριετίας στη 2η υπάγονται υποχρεωτικά στην 3η, κ.ο.κ. ανά τριετία, μέχρι τη 14η ασφ. κατηγορία.






ΠΟΣΟΣΤΟ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ

Κλάδος κύριας σύνταξης
10,00%
69,34




ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΙΣΦΟΡΑ
Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης
3,00%
20,80
Προαιρετική υπαγωγή
8,40%
58,24
Κλάδος Εφάπαξ παροχών
4,00%
27,73








Κλάδος Υγείας Τεχνικών
6,45%
44,72








Νέος κλάδος ανεργίας-ΟΑΕΔ

10,00








ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔ. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ

172,59€

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΕΙΔ. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
230,83€


















ΚΑΤΩ 5ΕΤΙΑΣ (4ο & 5ο ΕΤΟΣ ΑΣΦ.) - 2η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (852,63)
Όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει τριετία ασφάλισης στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ μέχρι 31/12/2011 μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2012 πράγμα που σημαίνει ότι οι εισφορές τους υπολογίζονται επί του ποσού των 852,63€ αντί για το ποσό των 693,35€. Η προβλεπόμενη μείωση για τους κάτω πενταετίας εξακολουθεί να εφαρμόζεται.
Μετά τη συμπλήρωση τριετίας στη 2η ασφ. κατηγορία υπάγονται υποχρεωτικά στην 3η ασφ. κατηγορία, κ.ο.κ. ανά τριετία, μέχρι τη 14η ασφ. κατηγορία.






ΠΟΣΟΣΤΟ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
Κλάδος κύριας σύνταξης
10,00%
85,26




ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΙΣΦΟΡΑ
Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης
3,00%
25,58
Προαιρετική υπαγωγή
8,40%
58,24
Κλάδος Εφάπαξ παροχών
4,00%
34,11








Κλάδος Υγείας Τεχνικών
6,45%
54,99








Νέος κλάδος ανεργίας-ΟΑΕΔ

10,00








ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔ. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
209,94€
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΕΙΔ. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
268,18€



ΑΝΩ 5ΕΤΙΑΣ (6ο ΕΤΟΣ ΑΣΦ.) - 2η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (852,63)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει από 5 έτη ασφάλισης και πάνω υπάγονται στη 2η ασφαλιστική κατηγορία. Μετά τη συμπλήρωση τριετίας στη 2η ασφ. κατηγορία υπάγονται υποχρεωτικά στην 3η ασφ. κατηγορία, κ.ο.κ. ανά τριετία, μέχρι τη 14η ασφ. κατηγορία.
Όμως ειδικά για τον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης για τον υπολογισμό της ασφ. κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υπαγωγής του ασφαλισμένου σε αυτή, και όχι η ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν δεν συμπίπτουν η ασφ. κατηγορία του κλάδου ειδικής προσαύξησης με την ασφ. κατηγορία των υπόλοιπων κλάδων.
Η ειδική προσαύξηση είναι υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει δεκαετή ασφάλιση στον κλάδο κύριας σύνταξης και το 35ο έτος της ηλικίας τους.






ΠΟΣΟΣΤΟ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ

Κλάδος κύριας σύνταξης
20,00%
170,53




ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΙΣΦΟΡΑ
Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης
6,00%
51,16
Προαιρετική υπαγωγή
12,00%
83,20
Κλάδος Εφάπαξ παροχών
4,00%
34,11
1η Ασφ. Κατηγορία
12,00%
83,20
Κλάδος Υγείας Τεχνικών
6,45%
54,99
2η Ασφ. Κατηγορία
12,00%
102,32
Νέος κλάδος ανεργίας-ΟΑΕΔ

10,00





















ΑΠΟ
ΕΩΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔ. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
320,78€
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
320,78€
423,10€