Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Δ. Ψαρράς: Η χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη (PdF)

book_cover2
Τις πρωινές ώρες της 28ης Σεπτεμβρίου 2013, με μια συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν ο Αρχηγός και άλλα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, με κύρια κατηγορία τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Είχε ήδη συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες ο φερόμενος ως αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, καθώς και αρκετοί που κατηγορούνταν ως συνεργοί του.
Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τη Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ενώπιον των ανακριτών δεκάδες στελέχη της οργάνωσης.
Αρκετά από αυτά κρίθηκαν προφυλακιστέα, ενώ σε κάποια άλλα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Η ανάκριση, η οποία ανατέθηκε σε δύο εφέτες, την Ιωάννα Κλάπα και τη Μαρία Δημητροπούλου, διήρκεσε εννέα μήνες. Το τεράστιο υλικό που συγκεντρώθηκε παραδόθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο για να υποβάλει την πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, και εκείνο να συντάξει το τελικό πόρισμα και το κατηγορητήριο εναντίον όσων κριθεί ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο ακροατήριο.
Σε όλο αυτό το διάστημα η ναζιστική οργάνωση επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της δικαιοσύνης, στοχοποιώντας την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αλλά κυρίως τις δύο εφέτες-ανακρίτριες και τους εισαγγελείς που πήραν μέρος στην κύρια ανάκριση. Από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις εξαίρεσης των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες περιείχαν σκληρές εκφράσεις, και υποβλήθηκαν μηνύσεις που ζητούσαν ακόμα και την ποινική τους δίωξη.
Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου “Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη”, του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά.
Κατεβάστε εδώ το βιβλίο σε μορφή pdf:  psarras

Αφιέρωμα του BBC στα όλο και πιο πολιτικοποιημένα γκραφίτι της Αθήνας (βίντεο)

graff708_0
Η κρίση και οι πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την την τέχνη του γκραφίτι. Το BBC κάνει ένα μίνι αφιέρωμα πάνω στα όλο και πιο πολιτικοποιημένα έργα των καλλιτεχνών του δρόμου.
δείτε το βίντεο:

Καίνε υποδομές πυρασφάλειας

Μια σειρά από άκρως ύποπτα περιστατικά στο δάσος του Υμηττού έχουν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Aρχές, καθώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες οργανωμένου σχεδίου για μεγάλη φωτιά.

<p>Ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας, Βαγγέλης Στογιάννης, δείχνει στον φακό του «Εθνους» τα αποκαΐδια του παρατηρητηρίου που έκαψαν άγνωστοι στις 22 Μαΐου</p>
Ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας, Βαγγέλης Στογιάννης, δείχνει στον φακό του «Εθνους» τα αποκαΐδια του παρατηρητηρίου που έκαψαν άγνωστοι στις 22 Μαΐου
Τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί τρεις επιθέσεις σε παρατηρητήρια πάνω στο βουνό, τα οποία καλύπτουν την έκταση από τα Γλυκά Νερά μέχρι τον Καρέα. Θεωρούνται υψίστης σημασίας, καθώς η καταστροφή τους αφήνει ευάλωτο τον Υμηττό, αφού, σε τυχόν πυρκαγιά, δεν θα υπάρξει γρήγορη ανταπόκριση. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο, ώστε να ληφθούν μέτρα.
Μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, άγνωστοι έσπασαν τις σανίδες αντιστήριξης στο παρατηρητήριο της Αγίας Παρασκευής. «Αρχικά υποθέσαμε ότι πρόκειται για έργο νεαρών, καθώς το σημείο είναι δημοφιλές στέκι», λέει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου - Υμηττού, Ευ. Στογιάννης.
Ωστόσο, το δεύτερο χτύπημα των αγνώστων, μία εβδομάδα μετά και σε διαφορετικό παρατηρητήριο χτύπησε καμπανάκι στο επιτελείο των εμπλεκόμενων φορέων δασοπροστασίας. Στις 27 Απριλίου, κατά την πρωινή περιπολία εντοπίστηκε σπασμένο το εν λόγω παρατηρητήριο και διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν δέσει συρματόσχοινα στις ξύλινες κολόνες και στη συνέχεια επιχείρησαν με αυτοκίνητο να κατεδαφίσουν τον ξύλινο πύργο. Τελικά, οι δράστες δεν τα κατάφεραν, όμως τον κατέστησαν επισφαλή και τον έθεσαν εκτός λειτουργίας.
Το δεύτερο παρατηρητήριο, στη θέση Αγίας Παρασκευής, που τέθηκε σκοπίμως εκτός λειτουργίας. Αγνωστοι πριόνισαν τις ξύλινες βάσεις αντιστήριξης και το κατέστησαν επισφαλές
Το δεύτερο παρατηρητήριο, στη θέση Αγίας Παρασκευής, που τέθηκε σκοπίμως εκτός λειτουργίας. Αγνωστοι πριόνισαν τις ξύλινες βάσεις αντιστήριξης και το κατέστησαν επισφαλές

Το τμ. Αττικής του ΣΑΔΑΣ για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Α.Π. 1463 
Αθήνα 28 Μαΐου 2015
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΣ Τμ. Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 12.5.2015

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Όπως είναι γνωστό, η κρίση, ανατροφοδοτούμενη από το μνημονιακό πρόγραμμα της «εσωτερικής υποτίμησης», οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης ολόκληρο τον κλάδο των μηχανικών. Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τις ληστρικές και εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2011 στο πλαίσιο του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εκτός κοινωνικής ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκτός επαγγέλματος.
Η πρόσφατη ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπως προκύπτει από το αρθ.28 του ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α’32) το οποίο τροποποιήθηκε με το αρθ.19 του ν.4324/2015 (ΦΕΚ Α’44) με το οποίο δόθηκε παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι 2/6/2015, δεν αναγνωρίζει και επομένως δεν παίρνει υπόψη τους παραπάνω λόγους που οδήγησαν στη συσσώρευση τεραστίου μεγέθους οφειλών. Έτσι:
· Δεν μειώνεται το κεφάλαιο οφειλής, ούτε καν με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη αν ο ασφαλισμένος που δημιούργησε οφειλές ήταν άνεργος, τι εισόδημα είχε, κ.λπ.
· Οι δόσεις είναι έντοκες, με αποτέλεσμα όσες περισσότερες δόσεις επιλέγει ο ασφαλισμένος, τόσο περισσότερα να πληρώνει σε βάθος χρόνου.
· Η ρύθμιση βρίσκεται σε ισχύ μόνο αν καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και καταπίπτει αν δεν καταβληθούν δυο συνεχόμενες δόσεις. Την ίδια στιγμή οι εξοντωτικές αυξήσεις στις εισφορές δεν έχουν θιγεί.
· Ο ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ για να κάνει χρήση της ρύθμισης χρειάζεται να καταβάλει ένα σεβαστό ποσό εφάπαξ, που περιλαμβάνει το χαράτσι υπέρ ΟΑΕΔ, τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2014 (γι’ αυτούς που μπήκαν στη ρύθμιση πριν την τροπολογία).
Επειδή οι μηχανικοί που προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους (άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, κ.λπ.) βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση λόγω των άδικα συσσωρευμένων οφειλών, καλούμε την κυβέρνηση με άμεση νομοθετική παρέμβαση:
· Να αποσυνδέσει την ισχύ της ρύθμισης από την υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τα φυσικά πρόσωπα και να αυξήσει τον αριθμό των μη καταβαλλόμενων δόσεων προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση.
· Να προχωρήσει σε διαγραφές χρεών σε ότι αφορά το χρέος σε κεφάλαιο της περιόδου 2009-2014 και όχι μόνο στις προσαυξήσεις, για κάθε χρόνο ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος.
· Οι αυξημένες εισφορές να μην ενσωματωθούν στα ειδοποιητήρια του α’ εξαμήνου του 2015 στις 15/5.
· Να δώσει λύση στο αδιαχώρητο και στις ουρές που δημιουργούνται στο Ταμείο.
· Να δώσει όση παράταση χρειαστεί για την υπαγωγή όσων συναδέλφων/ισσών το επιθυμούν στη ρύθμιση.
· Nα υπάρχει δυνατότητα αναστολής των χρεών για τους συναδέλφους που δεν πληρούν τα κριτήρια διαγραφής των χρεών, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα με δυνατότητα εξαγοράς τους. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές.
Τα παραπάνω αιτήματα αφορούν στενά το ζήτημα της ρύθμισης. Σε ότι αφορά συνολικά το ζήτημα του ασφαλιστικού, οι μηχανικοί δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αλλάζουν τα πάντα στις μετακινήσεις των Δημοσίων υπαλλήλων με μόλις 3 ημέρες διαβούλευση


Σχέδιο Νόμου «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός επικράτειας»

Το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικράτειας». Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας καλεί όλους τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 και ώρα 12:00, ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Δημήτριος Μάρδας

3 ημέρες αργίας η διαβούλευση για πολύ σημαντικές αλλαγές στα εκτός έδρας των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών (μείωση αποζημειώσεων από 56€ σε 40 ή 20 ή τίποτα!!!, αύξηση χιλιομετρικών αποστάσεων κλπ).

http://www.opengov.gr/minfin/?p=5126

Άρθρο 11 – Ημερήσια αποζημίωση

1. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινούμενου. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Ποσά ημερήσιας αποζημίωσης υψηλότερα από αυτό της παρούσας παραγράφου, από όπου και αν προβλέπονται, παύουν να ισχύουν.
2. Η ημερήσια αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται :
Α. Ολόκληρη :
α. Όταν καταβάλλονται δαπάνες διανυκτέρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου.
β. Όταν οι μετακινούμενοι, κατά την επιστροφή τους, είναι υποχρεωμένοι, λόγω των συγκοινωνιακών συνθηκών, να διανυκτερεύσουν ή σε πλοίο ή σε τρένο.
γ. Όταν οι μετακινούμενοι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε φιλικό σπίτι.
δ. Για την ημέρα επιστροφής, όταν συμπίπτει με την ημέρα λήξης εργασιών.
Β. Κατά το ήμισυ:
α. σε περίπτωση που παρέχεται ημιδιατροφή και
β. όταν ο μετακινούμενος επιστρέφει αυθημερόν και η απόσταση του προορισμού από την έδρα του είναι i) μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ή ii) μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο, ή iii) μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.
Γ. Δεν καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση όταν παρέχεται πλήρης διατροφή.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τους μηχανικούς - μετά τις μνημονιακές περικοπές...

Μείωση της εκτός έδρας αποζημίωσης για τους μηχανικούς

Ψηφίστηκε η διάταξη για την παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο "Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής." από τη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει την τροπολογία 159/15 για την παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 26-6-2015.

Η διάταξη όπως ψηφίστηκε και ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

"1. Η προθεσμία της παρ.1 του άρθρου 19 του ν.4324/2015 (Α΄44) για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 26η /6ου/2015. H παράταση της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τους οφειλέτες της  παρ.8 του άρθρου 28 του ν. 4321/2015.

2. Η παράταση της προηγούμενης παραγράφου δεν ισχύει για οφειλές που οφείλονται σε οφειλές από μισθώματα ακινήτων ιδιοκτησίας των ΦΚΑ."
 

«Πράσινο φως» στο μεγαλύτερο τουριστικό χωριό της χώρας

Πρώτα το Κάβο Σίδερο - μετα αυτό, από εδώ
«Πράσινο φως» στο μεγαλύτερο τουριστικό χωριό της χώρας-Πού θα βρει κεφάλαια η Dolphin Προ εβδομάδων, η διοίκηση της Dolphin Capital συμφώνησε με τους βασικούς μετόχους να επικεντρωθεί στη διαχείριση των τουριστικών συγκροτημάτων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης ή κατασκευής και να εξετάσει την πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Μέσω και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των πέντε – έξι «κύριων» ακινήτων θα αντλήσει η Dolphin Capital Investors (DCI) τα κεφάλαια για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου τουριστικού χωριού στην Ελλάδα, μετά την έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το συγκρότημα Killada Hills θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα και θα περιλαμβάνει 420 επαύλεις και βίλες, ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ κλπ.
Η επένδυση έχει ενταχθεί στη διαδικασία «fast track» για ταχεία αδειοδότηση (τελικά δεν είναι και τόσο ταχεία…).
Πρόκειται, μάλιστα για τη δεύτερη επένδυση του «fast track» το χωροταξικό της οποίας παίρνει την έγκριση του ΣτΕ, μετά τη Minoan Group που προωθεί μεγάλο τουριστικό έργο στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου.
Προ εβδομάδων, η διοίκηση της Dolphin Capital συμφώνησε με τους βασικούς μετόχους να επικεντρωθεί στη διαχείριση των τουριστικών συγκροτημάτων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης ή κατασκευής και να εξετάσει την πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Μέσω της πώλησης ακινήτων εκτιμάται πως θα αντλήσει κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει την ταχύτερη ανάπτυξη των κύριων (core) περιουσιακών της στοιχείων. Η Dolphin Capital, σήμερα προωθεί 14 έργα ολοκληρωμένων τουριστικών συγκροτημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμά, Κροατία και Τουρκία.
Από μια πρόσφατη παρουσίαση προκύπτει πως τα «κύρια» περιουσιακά στοιχεία στα οποία θα επικεντρωθεί η διοίκηση περιλαμβάνονται οι τρεις αναπτύξεις στην Αργολίδα υπό την ομπρέλα του The Porto Heli Collection:
Πρόκειται για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Amanzoe που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2012 (και η Dolphin εξακολουθεί να πωλεί πολυτελείς βίλες), το γειτονικό Nikki Beach Resort & Spa, επίσης στο Πόρτο Χέλι, που λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο και το Killada Hills Golf Resort, το χωροταξικό σχέδιο του οποίου εγκρίθηκε από το ΣτΕ.
Στα κύρια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται επίσης το νέο ξενοδοχείο Aman που προωθείται στην Κέα και δύο επενδύσεις στο εξωτερικό. Πρόκειται για το Pearl Island στον Παναμά και το Playa Grande Club & Reserve στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Μεγαλύτερος μέτοχος της DCI (με ποσοστό 20,18%) είναι πλέον το αμερικανικό hedge fund Third Point LLC του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Dan Loeb.
Σημαντικό ποσοστό, άνω του 8%, ελέγχουν και οι επενδυτικές εταιρείες Asset Value Investors Ltd. και Fortress Investment Group.

Ετοιμαστείτε για μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό: Όλοι στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ

Τι θα γίνει με συντάξεις και κατώτατο μισθό
Η συμφωνία φαίνεται να είναι κοντά, σύμφωνα τουλάχιστον με το Μαξίμου. Η αισιοδοξία εκφράζεται τα τελευταία 24ωρα καθώς φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ίσως αγκάθι στη διαπραγμάτευση φαίνεται να μετατίθεται για διαπραγμάτευση από το φθινόπωρο. Το Ασφαλιστικό λοιπόν φαίνεται ότι παίρνει παράταση, ωστόσο τα πρώτα μέτρα φαίνεται ότι έχουν ήδη καθοριστεί.
Το πρώτο δεν είναι άλλο από την άμεση ενοποίηση των Ταμείων. Με βάση το σχέδιο αυτό στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν και οι Θεσμοί θα απομείνουν μόνο τρία Ταμεία. Το ΙΚΑ, που θα είναι και το μεγαλύτερο όλης της χώρας και εκεί θα συγκεντρωθούν όλοι οι μισθωτοί, αλλά και ο ΟΑΕΕ στο οποίο θα υπαχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ο ΟΓΑ. Οι λεπτομέρειες για την κατάργηση των Ταμείων που υπάρχουν σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές καθώς ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης πριν την οριστική συμφωνία και έτσι επίσης συμφωνήθηκε να δοθεί στο σημείο αυτό χρόνος στην Ελληνική πλευρά.

Παράλληλα φαίνεται ότι η Αθήνα προχωράει σε ισχυρά αντικίνητρα για όσους επιθυμούν να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με αύξηση του πέναλτι, της μείωσης δηλαδή που υπάρχει στο ποσό, για κάθε χρόνο που βγαίνει ο ασφαλισμένος νωρίτερα στη σύνταξη.
Έτσι η Αθήνα φαίνεται να κερδίζει χρόνο τουλάχιστον στο επίπεδο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία φαίνεται πως μετατίθεται για το 2017 ή για το 2018, τουλάχιστον προς το παρόν, και κάπως έτσι αποφεύγονται (προς το παρόν) και οι άμεσες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Η ενοποίηση των Ταμείων ωστόσο θα φέρει μειώσεις σε αποδοχές οι οποίες ικανοποιούν την πλευρά των Θεσμών καθώς ο υπολογισμός θα είναι ενιαίος και έτσι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Όλα δείχνουν, πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν και ένα 20σέλιδο κείμενο που είναι έτοιμο, πως η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία με τους δανειστές να συμφωνούν τουλάχιστον ως προς το φορολογικό σκέλος της συμφωνίας, μεταθέτοντας για μερικούς μήνες τις τομές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Πηγή: kerdos.gr

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς»: Προσγείωση στο έδαφος της πολιτικής ισχύος

Ηλίας Ιωακείμογλου / 27.05.2015 από εδώ

Ο Κέινς κλείνει το μεγάλο βιβλίο του «Η γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος» με την παρατήρηση ότι αυτό που πρέπει να θεωρείται σημαντικό για την πορεία της ιστορίας δεν είναι ο κοινωνικός ανταγωνισμός αλλά οι εσφαλμένες ιδέες. Αυτή η αντίληψη της ταξικής συμφιλίωσης με εργαλείο τον ορθολογισμό, ήταν το φάντασμα που πλανιόταν πάνω από τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δήθεν εταίρους από την αρχή. Η επίκληση της λογικής και της συνεργασίας με τον αντίπαλο, σε συνθήκες άκρως ανταγωνιστικές, καταδίκασε την ελληνική πλευρά σε διαρκή, σε απόλυτη άμυνα, σε μια στάση χωρίς νόημα. «Η απόλυτη άμυνα αντιφάσκει ολοκληρωτικά στην έννοια του πολέμου», λέει ο Κλάουζεβιτς, και το ίδιο ισχύει για τον πολιτικό ανταγωνισμό σε όλες του τις παραλλαγές.
Ακόμη και αν ο σκοπός της αντιπαράθεσης είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, η απλή απόκρουση των χτυπημάτων αντίκειται στη φύση του ανταγωνισμού, και όποιος δεν κάνει προσπάθειες για να ανταποδώσει τα χτυπήματα ρισκάρει την ήττα και τη συνθηκολόγηση.
Στρατηγικό λάθος
Ακολουθώντας τη στρατηγική της απόλυτης άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση αντί να ανταποδώσει κάποια πλήγματα, κάνοντας χρήση του όπλου της απειλής, καλούσε ασταμάτητα τους «εταίρους» στο δρόμο της λογικής, που είναι ο δρόμος της οικονομικής μεγέθυνσης, των επενδύσεων, της πλήρους απασχόλησης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των υποτελών κοινωνικών τάξεων, και αναζητούσε το αδύνατο, δηλαδή λύσεις βασισμένες στον ορθό λόγο, λύσεις «συμφέρουσες σε όλους». Απέναντι στο γυμνό συμφέρον του χρήματος, που τώρα θριαμβεύει παντού χωρίς προσχήματα και ιδεολογικά ενδύματα, η ελληνική κυβέρνηση αντιπαράθεσε την ιδεολογία την οποία άλλοτε αυτό το ίδιο το γυμνό χρήμα, το κεφάλαιο, ήταν αναγκασμένο να ενδύεται για να γίνεται ανεκτή η ύπαρξή του από τις κοινωνικές υποτελείς τάξεις - μια ιδεολογία που τώρα αυτό έχει εγκαταλείψει ως ξεπερασμένο εργαλείο της εξουσίας του. Εκεί όπου αποφασίζει η ισχύς των απειλών, η ελληνική κυβέρνηση θυμήθηκε τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υποτιθέμενα ιδανικά που θα έπρεπε αυτή να ενσαρκώνει και τα επικαλέστηκε μπροστά σε εμβρόντητους πολέμαρχους του κεφαλαίου που δικαιολογημένα θα νόμιζαν ότι ακούν τις φωνές των προγόνων τους.
Το στρατηγικό λάθος της απόλυτης άμυνας και η πλάνη πως ο αντίπαλος είναι εταίρος, ανάγεται στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά ευθύς εξαρχής κατανόησε τη φύση της αντίθεσης και της διαπραγμάτευσης: σαν μια διαπραγμάτευση υπεράνω ταξικών αντιθέσεων, σαν ένα παιχνίδι επιχειρημάτων όπου θα θριάμβευε η λογική. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών όδευε ταχύτατα προς το ανώτατο σημείο της, ο Γιάνης Βαρουφάκης θεώρησε καλό να κάνει δήλωση ταξικής συμφιλίωσης στο εσωτερικό της χώρας και ταύτισης των συμφερόντων εργασίας και κεφαλαίου στην παρούσα συγκυρία (https://www.youtube.com/watch?v=nWZqeli4KfQ). Η δήλωση καθεαυτή είναι μεν ασήμαντης πολιτικής αξίας, πλην όμως αποτελεί σύμπτωμα μιας πολύ σοβαρής ανεπάρκειας: της θεωρητικής ανεπάρκειας της στενής ηγετικής ομάδας να κατανοήσει την ταξική φύση της ίδιας της Ευρωζώνης, επομένως την ταξική φύση της διαπραγμάτευσης, επομένως τη φύση του «πολέμου».

Είναι η στιγμή που πρέπει να περάσουμε από το "τι να γίνει" και να περιγράψουμε το "πώς θα γίνει".

του Δ. Μπλάνα. Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ στις 24/5/2015
Την ώρα που οι άξονες της συμφωνίας έχουν γίνει οι περισσότεροι γνωστοί, αποκαλύπτεται ότι από την αρχή, η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης καθορίζεται από τη μοναδική πραγματική "κόκκινη γραμμή". Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και η λύση οφείλει να δοθεί εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου της ΕΕ.

Προς τι λοιπόν ο αιφνιδιασμός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία ενός "έντιμου συμβιβασμού" με τους δανειστές; Το δίδυμο Σόιμπλε - Γιούνκερ κατεπανάληψη έχει παρομοιάσει Τσίπρα και Βαρουφάκη με "μαθητευόμενους γιατρούς που επιχειρούν εγχείρηση αγνοώντας τους βασικούς κανόνες". Και προειδοποιούν ότι εφόσον συνεχίζουν να τους αγνοούν η θέση της Ελλάδας είναι "εκτός ζώνης € και ΕΕ", απλά και καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει πάντα η απάντηση σε κάθε αναφορά για "πολιτική λύση" που δε θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των θεσμών ΕΕ-ΔΝΤ -ΕΚΤ. Εκείνους τους "βασικούς κανόνες της ΕΕ" που οι εργαζόμενοι και άνεργοι ζούνε και περιγράφονται στο email Βαρουφάκη. Αποδοχή του χρέους συνοδευόμενη από ληστεία στα αποθεματικά των ταμείων και ΟΤΑ για να πληρωθεί, ορθολογικό συνταξιοδοτικό στη βάση μηδενικών ελλειμμάτων, πρωτογενή πλεονάσματα, "μεταρρυθμίσεις" στην αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογική "μεταρρύθμιση και "αριστερός" ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Κατόπιν, εκταμίευση της δόσης, για την πληρωμή των τοκογλύφων. Εκείνο λοιπόν που συνεχίζουν να "διαπραγματεύονται" δεν είναι παρά ο ρυθμός καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων η σωτηρία των τραπεζιτών (bad bank, πλειστηριασμοί), μερίδων κεφαλαίου (ν. Δένδια για τα χρέη επιχειρήσεων, συνταγογράφηση για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ΦΠΑ στα ξενοδοχεία) και μοίρασμα της πίττας (ιδιωτικοποιήσεις).
Ωστόσο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε μπορεί να κρατάει στάση χαιρέκακης επιβεβαίωσης απέναντι στην αριστερά της αστικής διαχείρισης που δεν ξέφυγε από το σφικτό εναγκαλισμό με την ΕΕ και την πλουτοκρατία, γιατί δεν είναι το ζητούμενο ούτε για τα λαϊκά στρώματα ούτε για την οικοδόμηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Όσο, οι λαϊκές προσδοκίες παραμένουν ζωντανές, και ανολοκλήρωτες, το πολιτικό σύστημα δε μπορεί παρά να παραμένει σε αστάθεια. Δεν είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι και άνεργοι, που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για να βελτιώσουν λίγο τη ζωή τους και να αντισταθούν στην αστική επίθεση, θα συρθούν μαζί με την κυβέρνηση πειθήνια στην καταστροφή.

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ


Εκπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ. Χρονοδιάγραμμα, διορθωτικά μέτρα



Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυση



Ιστορία των παρατεταμένων καθυστερούμενων οφειλών προς το ΔΝΤ 




Χώρες που έχουν καθυστερήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (από 8 μήνες έως 23 χρόνια) να πληρώσουν το ΔΝΤ:



Έως το 1979: Κούβα, Αίγυπτος Καμπότζη. 



Από το 1980 ώς το 1989: Νικαράγουα, Γουιάνα, Τσαντ, Βιετνάμ, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν, Λιβερία, Τανζανία, Ζάμπια, Γκάμπια, Περού, Τζαμάικα, Σομαλία, Ονδούρα, Παναμάς, Δημοκρατία του Κογκό, Αϊτή.



Από το 1990 μέχρι σήμερα: Ιράκ, Δομινικανή Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κογκό, Αϊτή, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γιουγκοσλαβία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αφγανιστάν, Ζιμπάμπουε.

Χαρακτηρισμός των Ιαματικών Λουτρών Ελευθερών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Βότση 2, 654 03 Καβάλα

Πληρόφ.:

Τηλ.: 2510 227430, fax.: 2510 224624

E-mail: teeam@tee.gr,

Ιστοσελίδα: www.teeam.gr

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός ως ιστορικού τόπου του χώρου των Ιαματικών Λουτρών Ελευθερών και ως μνημείων λόγω ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας συγκεκριμένων κτιρίων της εγκατάστασης 

Αξιότιμη Κυρία Γενική Γραμματέα



Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με την σημασία της διάσωσης της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας πάνω στην οποία εξελίχθηκε η Λουτρόπολη Ελευθερών, σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου συνυπάρχουν τα έργα του ανθρώπου και της φύσης σε αρμονική σχέση μεταξύ τους, καθιστώντας την περιοχή ένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο.

Πρόκειται ως γνωστόν για λουτρόπολη που άρχισε να αναπτύσσεται από το τέλος του 18ου αιώνα αποτελούμενη από τριάντα ένα (31) συνολικά κτίρια, στα οποία είναι αποτυπωμένη η ιστορική μνήμη και η διαχρονική εξέλιξη του τρόπου και των τεχνικών δόμησης όλων των περιόδων έως και το έτος 1974 οπότε και ανεγέρθηκε το τελευταίο κτίριο.

Στην περιοχή αναβλύζει ιαματικό νερό από πέντε (5) θερμές πηγές με συνολική παροχή 240-280 κ.μ./ώρα.

Οι ανάγκες της τότε εποχής λόγω και της ολοένα αυξανόμενης προσέλευσης επισκεπτών, δεδομένου ότι πλησίον δεν υπήρχε κάποιος ενεργός οικισμός, συνετέλεσαν ώστε στην πορεία του χρόνου να εξελιχθεί η περιοχή ως ένας ουσιαστικά αυτοτελής και ολοκληρωμένος οικισμός με ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόριο, παντοπωλείο, φούρνο, εκκλησάκι και φυλάκιο.

Δημιουργήθηκε τελικά ένας κοσμοπολίτικος για την εποχή χώρος, τόπος έλξης επισκεπτών για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για αναψυχή ο οποίος λειτούργησε αδιάλειπτα, πλην μιας μικρής περιόδου κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έως το έτος 2012.

Η τακτική συντήρηση των κτιριακών υποδομών από την έναρξη της λειτουργίας τους είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα κτίρια να βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες για τον ιαματικό τουρισμό επιβάλουν εκτός από τις εγκαταστάσεις υδροθεραπείας και άλλες επίσης επιστημονικώς αναγνωρισμένες θερμαλιστικές εγκαταστάσεις όπως αυτές των ατμόλουτρων, της πηλοθεραπείας, των καταιονισμών, της εισπνοθεραπείας κλπ., όπως επίσης και της θαλασσοθεραπείας που ενδείκνυται αφού η περιοχή απέχει μόλις ένα (1) χιλιόμετρο από την ακτή.

Όλες οι εγκαταστάσεις, υπάρχουσες προς διατήρηση και εν δυνάμει να αναπτυχθούν, μπορούν να συνυπάρξουν και να είναι αισθητικά συνδεδεμένες με το ιδιαιτέρου κάλλους φυσικό τοπίο, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την ιστορικότητα, την αρχιτεκτονική καθώς και όλη την φιλοσοφία μέσα από την οποία αναπτύχθηκε ο οικισμός.



Στα πλαίσια του ρόλου μας ως τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ θεωρώντας ότι τα Λουτρά των Ελευθερών ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας ως μοναδικός αυτοτελής οικισμός λουτρόπολης, προτείνει προς την Υπηρεσία σας και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων :

Επιστολή του ΣΜΗΒΕ για ασφαλιστικές εισφορές - ΚΕΑΟ - διάλυση ΤΣΜΕΔΕ - περίθαλψη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μεγάλου Αλεξάνδρου 49 • Τ.Κ. 54643 Θεσ/νίκη • Τηλ.-Fax: 2310 269887 • smhbe@smhbe.gr • www.smhbe.gr
Θεσσαλονίκη 17/04/2015
Αρ. Πρωτ.: 8275
Προς: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
Υπόψη: Υπουργού κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
Αναπληρωτή υπουργού κας Θεανούς Φωτίου
Γενικού Γραμματέα κ. Γεωργίου Ρωμανιά
Κοιν: Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)
Υπόψη: Προέδρου κ. Στυλιανού Πλιάκη
Τομείς Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ)
Υπόψη: Προέδρου Δ.Ε. κ. Ιωάννη Γαμβρίλη
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.)
Υπόψη: Προέδρου
Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ & Περιφερειακά Τμήματα
Υπόψη: Προέδρων
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Μ.Η.)
Υπόψη: Προέδρου κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Περιφερειακά Τμήματα Π.Σ.Δ.Μ-Η
 
Θέμα: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ - ΚΕΑΟ - ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΣΜΕΔΕ - ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα κλιμακώνεται. Ενώ ήδη το 50% σχεδόν των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και δεν καλύπτεται ούτε καν ιατροφαρμακευτικά, εφαρμόζονται οι τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που είχαν νομοθετηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2011.
Από το Α’ εξάμηνο του 2013 ξεκίνησε η επιβολή των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών στους Μηχανικούς, βάσει του Νόμου υπ’ αριθ. 3986 (ΦΕΚ 152Α/01.07.2011), με θέμα τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015. Ο Νόμος αυτός πέραν των εξοντωτικών αυξήσεων που προβλέπει ανά εξάμηνο, επιβάλλει και την καταβολή αυτών των αυξήσεων αναδρομικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Επίσης, προβλέπει αλλαγή της ασφαλιστικής κατηγορίας ανά τριετία έναντι της πενταετίας που ίσχυε μέχρι την ψήφιση του παραπάνω Νόμου.
Το Α’ εξάμηνο του 2013 ενσωματώθηκαν αυτές οι αυξήσεις στα ειδοποιητήρια που έλαβαν οι ασφαλισμένοι και πληρώθηκαν από ένα μικρό ποσοστό συναδέρφων. Εξαιτίας της προσφυγής του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική η επιβολή των αυξήσεων, πάγωσε για το 2013 η είσπραξή τους.
Έχοντας πρόσφατα ανακοινωθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών αυξήσεων, έχουν ήδη επιβληθεί οι υπέρογκες αυξήσεις ανά εξάμηνο.
Τα παραπάνω, μέσα σε μόλις 3 χρόνια, τροποποίησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:5 σε 1:2. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό “κούρεμα” αποθεματικών που επέβαλλε το PSI (από 3,2 δις σε 0,8 δις €), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (700 εκατ. €) και τις επενδύσεις σε Τραπεζικές μετοχές (Άττικα κλπ), απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε «υγιές» ταμείο.
Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ταμείου ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές, όπως ίσχυαν μέχρι τη στιγμή επιβολής των αυξήσεων, πόσο μάλλον με τα νέα δεδομένα. Ένα ποσοστό των μηχανικών έχει προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών τους με το ταμείο, στις οποίες επιβάλλεται προσαύξηση της τάξης του 8,4%. Όσοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα του διακανονισμού δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, καθώς δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα. Σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα για τους Μηχανικούς, το ΤΣΜΕΔΕ προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attika Bank, με τα χρήματά μας.
Επίσης, σε εφαρμογή του ν. 4254/2014, καταργούνται από 01-01-2015 οι διατάξεις που προέβλεπαν την είσπραξη κοινωνικών πόρων υπέρ των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ χάνει:

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από τη συνέλευση στις 22-05-2015 της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών



Αρχικά έγινε μια σύντομη/επιγραμματική ενημέρωση από τις εκλογές για το νέο πρόεδρο του ΤΕΕ.


Στη συνέχεια συζητήθηκε το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Δεδομένου ότι στην παρέμβαση στις 04-05-2015 στη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ μας είχαν πει πως υπάρχει η δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου να κατατεθεί σχέδιο νόμου για την κοινωνική ασφάλιση που θα περιλαμβάνει τη μη εφαρμογή των αυξημένων εισφορών και θα επαναφέρει στο καθεστώς πριν από την 01/07/2011 για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς μηχανικούς, το οποίο όμως δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή και λαμβάνοντας υπόψη ότι η παράταση για την έκδοση των ειδοποιητηρίων των εισφορών ΤΣΜΕΔΕ στις  15/06/2015 και την εξόφληση στις 31/07/2015 είχε γίνει έχοντας στον ορίζοντα το προαναφερθέν νομοσχέδιο, ώστε να μην εκδοθούν ειδοποιητήρια με αυξημένες εισφορές, αποφασίστηκε μια σειρά δράσεων, η επονομαζόμενη εβδομάδα ασφαλιστικού, οι εξής:


Δευτέρα 08/06/2015 στις 15:00: Παρέμβαση στη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ με σκοπό να παρθεί την ίδια ημέρα απόφαση εισήγησης προς το ΔΣ ΕΤΑΑ για τη μη εφαρμογή των αυξημένων εισφορών, να δοθεί επιπλέον παράταση στην έκδοση των ειδοποιητηρίων εισφορών Α' εξαμήνου 2015 και κατ' επέκταση και στην εξόφληση τους.


Τετάρτη 10/06/2015: Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής θα συζητηθεί το θέμα του ασφαλιστικού και θα γίνει πρόταση να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος παντεχνικός συντονισμός, να γίνει μια κοινή εκδήλωση για το ασφαλιστικό και να συνδιοργανωθεί μια κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας.


Είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις από όλους τους συλλογικούς φορείς των μηχανικών, σωματεία, επιστημονικούς συλλόγους κ.α.


Πέμπτη 11/06/2015 στις 15:00: Παρέμβαση στο ΔΣ ΕΤΑΑ, με σκοπό την επικύρωση της εισήγησης της ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ έτσι ώστε να μην εκδοθούν ειδοποιητήρια με αυξημένες εισφορές, την παράταση στην έκδοση των ειδοποιητηρίων εισφορών Α' εξαμήνου 2015 και κατ' επέκταση στην εξόφληση τους καθώς και την κατάθεση των άμεσων διεκδικήσεων μας για το ασφαλιστικό των μηχανικών στη νέα διοίκηση του ΕΤΑΑ.


Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, όσον το δυνατό πιο μαζική και με σκοπό την άμεση κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών και την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας. Η ακριβής ημερομηνία κινητοποίησης στο Υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, θα είναι όμως την εβδομάδα μεταξύ 12/06-19/06/2015.


Εντός του παραπάνω διαστήματος και προ της κινητοποίησης θα γίνει παρέμβαση στη ΔΕ του ΤΕΕ, με σκοπό να τεθούν στη νέα διοίκηση τα άμεσα αιτήματα μας και να παρθεί απόφαση από τη ΔΕ ΤΕΕ για συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας. Δεν είναι ακόμη γνωστή η ημερομηνία της συνεδρίασης της ΔΕ του ΤΕΕ, αλλά στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της, θα γίνει παρέμβαση.


Η επόμενη συνέλευση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών θα γίνει την Παρασκευή 05/06/2015 και θα πρέπει να είναι μαζική και διευρυμένη γιατί θα αποτελέσει τον ''Παντεχνικό Συντονισμό'' για την επόμενη εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Ένα πάρκο για όλους στο Ελληνικό

Εκπομπή: Κοινός Τόπος. Παρουσίαση: Γιώργος Γιόκαρης. Καλεσμένος ο κ. Πάνος Τότσικας

Κινητοποίηση για τη σωτηρία των ασφαλιστικών μας Ταμείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ, 28 Μαΐου 2015 και ώρα 12:30μμ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29) κινητοποίηση για τη σωτηρία των ασφαλιστικών μας Ταμείων
Το Μ.Τ.Π.Υ. (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), το Ε.Τ.Ε.Α. (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), στο οποίο εντάχθηκε το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. και το Τ.Π.Δ.Υ. (Εφάπαξ), όπως και όλα τα μεγάλα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η ευθύνη είναι διαχρονική και βαραίνει όλες τις Κυβερνήσεις οι οποίες με την πολιτική που ακολούθησαν οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή τους κατάσταση. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, η διασπάθιση των χρημάτων μας στο Χρηματιστήριο, το κούρεμα PSI το Μάρτιο του 2012, που αφαίρεσε από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία 13 δισ. ευρώ, τα δομημένα ομόλογα, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών και η πολιτική ελαχιστοποίησης των προσλήψεων, έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεματικών των Ταμείων μας με αποτέλεσμα να αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν ακόμα και σ’ αυτές τις μειωμένες παροχές τους.
Χαρακτηριστικό της σημερινής κατάστασης είναι ότι στο Ε.Τ.Ε.Α. προτάθηκε προσφάτως να εκποιηθεί αντί πινακίου φακής, ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2032, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιουσιακή κατάσταση του Ταμείου.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα Ταμεία του Δημοσίου. Το Μ.Τ.Π.Υ. μετά και την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, κάθε μήνα αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα.
Το Τ.Π.Δ.Υ. δεν έχει δυνατότητα να καλύψει τους 28.000 συνταξιούχους από 1/9/2013. Ο δε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιβεβαίωσε μέσω των ΜΜΕ τις ανησυχίες μας ότι μετά την κατάργηση του παλαιού μαθηματικού τύπου, ακολουθεί νέα μείωση στα εφάπαξ για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1/9/2013, με νέο μαθηματικό τύπο.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, θεσπίζοντας μόνιμη –νομικά κατοχυρωμένη- κρατική χρηματοδότηση.
Θεωρούμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί με αυτό τον τρόπο την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία πάντα βρισκόταν στο στόχαστρο του Κεφαλαίου. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση, οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι επεδίωξαν απροκάλυπτα την αποδόμησή της και την παράδοση όλου του ασφαλιστικού συστήματος στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να αγνοήσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι φορείς που έχουν συγκροτήσει τη συντονιστική επιτροπή για τη «σωτηρία» των ασφαλιστικών μας Ταμείων, καλούν σε συγκέντρωση, την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 και ώρα 12.30μμ έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29). Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών. Επιτροπή από εκπροσώπους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και των Φορέων θα συναντηθεί με τον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης στη 1.00μμ.
Απαιτούμε
  • Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με νόμο, όπως έχει δεσμευτεί η παρούσα Κυβέρνηση.
  • Επαναφορά της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ., που καταργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
  • Διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και σταθερή εγγύηση του Κράτους για τη βιωσιμότητα των Ταμείων μας. Ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό. Αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI.
  • Καμία νέα μείωση στο ΕΦΑΠΑΞ και σ’ όλα τα Ταμεία. Να καταργηθούν τα μνημόνια και όλες οι μειώσεις, στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επικουρικά ταμεία και στο ΕΦΑΠΑΞ.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατάργηση των μνημονίων και διαγραφή του χρέους.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δημόσια έργα: Σύστημα παραγωγής σκανδάλων

egnatia

Προσθέτουμε σήμερα στο φάκελο του «Ημεροδρόμου» για τα λεγόμενα «Μεγάλα Έργα»  ένα ακόμη κείμενο που αφορά σε κάποιες πτυχές αυτού του σκανδαλώδους συστήματος που ονομάσαμε «διαπλοκή». Το κείμενο όπως και τα δύο προηγούμενα είναι του Πολιτικού Μηχανικού, Φίλιππου Βασιλείου, ο οποίος έχει ασχοληθεί επί χρόνια με το θέμα αυτό και έχει κατ΄ επανάληψη αρθρογραφήσει. Τα κείμενα αυτά όπως και εκείνα που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν πλέον στο «σήμερα» των «Μεγάλων Έργων» θα συγκεντρωθούν σε μια ενότητα, και έτσι ο επισκέπτης- αναγνώστης του «Ημεροδρόμου» θα έχει τη δυνατότητα μιας συνοπτικής ενημέρωσης.

Το σημερινό κείμενο, πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αντί», τεύχος 614, το Σεπτέμβριο του 1996 λίγο πριν τις εκλογές εκείνης της χρονιάς. Αναφέρεται στις μεθοδεύσεις για την ανάθεση των έργων και τους μηχανισμούς που συγκροτούσαν το «αμαρτωλό κύκλωμα», που έδιναν το πεδίο της συνάντησης των εργολάβων με τη διεφθαρμένη κρατική γραφειοκρατία , με τα γνωστά αποτελέσματα.  Δηλαδή τα τεράστια κέρδη των «νταβατζήδων» και  την οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού λαού.

                                                                                                                                                                                           «Ημεροδρόμος» 



Το  κείμενο του Φ. Βασιλείου έχει ως εξής:    

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ 


Απορροφητικότητας συνέχεια


του Φίλιππου Βασιλείου 


Οι εργολάβοι τω έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς και των άλλων υπουργείων, των δημοσίων οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά κανόνα «αγοράζουν» τα έργα, είτε από τους αρμόδιους μανδαρίνους, είτε από τα «εξαπτέρυγα και τους παρακοιμώμενους των πολιτικών ηγετών». (θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξαιρούνται οι πολιτικές ηγεσίες). Το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των δημοσίων έργων υποβοηθά αυτές τις «αγοραπωλησίες», διότι στους διαγωνισμούς η έννοια του μειοδότη αντικαταστάθηκε από την έννοια της «αιτιολογημένης» ή «αξιολογημένης» οικονομικής και τεχνικής προσφοράς, η οποία εξαρτάται απόλυτα από τον ανεξέλεγκτο υποκειμενικό παράγοντα του κάθε «δημόσιου υποκειμένου».

Κατά την εκτέλεση των έργων δεν υπάρχει τεχνική και οικονομική επίβλεψη σε ό,τι αφορά τις αφανείς εργασίες. Όχι μόνον γιατί οι επιβλέποντες μηχανισμοί είναι ολιγάριθμοι, αλλά και γιατί οι περισσότεροι απ΄ αυτούς «κοινοπρακτούν» με τους εργολάβους: το πρωί στην υπηρεσία του εργοδότη για επίβλεψη και το απόγευμα στο γραφείο του εργολάβου για τη σύνταξη των συγκριτικών πινάκων, με το αζημίωτο φυσικά.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ετυμηγορία: η άγνωστη λέξη στην Ε.Ε.

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα των Συντακτών Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

Ας αρχίσουμε με ένα δύσκολο ερώτημα. Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση δημοκρατική και το ευρώ εθνικό μας νόμισμα;
Και ας απαντήσουμε καταφατικά για να μην ενοχληθούν οι εγχώριοι Βαλκάνιοι ευρωπαϊστές.
Τότε γιατί η ευρωπαϊκή ελίτ δυσανασχετεί με την ετυμηγορία ενός λαού που απέδωσε αυτήν την κυβέρνηση;
Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά τουλάχιστον, εγκρίθηκε από περίπου ένα 36,50% των ψηφοφόρων, όπως και αυτό των ΑΝ.ΕΛΛ. με ένα 5%.
Τα δύο κόμματα σχημάτισαν πλειοψηφία στη Βουλή και συγκρότησαν κυβέρνηση. Αυτό δεν έπρεπε να είναι σεβαστό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας;
Με την κοινή λογική του «κυρίαρχου λαού» θα έπρεπε να το είχαν αποδεχτεί. Και όμως, όχι.
Το τι λέει ο λαός δεν έχει πια καμία σημασία για το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο.
Τα κέρδη είναι που μετρούν, όχι οι άνθρωποι και οι λαοί.
Και όποια χώρα ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα πρέπει ή να αλλάξει κυβέρνηση ή η εκλεγμένη κυβέρνηση, αν θέλει να νέμεται τα καλά της εξουσίας, πρέπει να υποταχθεί πλήρως σε όλα και να πάει αντίθετα στις διακηρύξεις της.
Το ευρώ δεν είναι εθνικό νόμισμα.
Είναι συνάλλαγμα, μεταμφιεσμένο γερμανικό μάρκο.
Η Γερμανία, πρώτη εξαγωγική χώρα της Ευρώπης, θέλει να πληρώνεται με το δικό της νόμισμα. Και τα κατάφερε.
Εμείς ως χώρα γιατί να έχουμε το ευρώ ταμπού, ενώ η πρώην Μεγάλη Βρετανία έχει ακόμα το εθνικό της νόμισμα, όπως βέβαια και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. που είναι εκτός ευρωζώνης;
Στην πράξη, κανείς δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ευρώ, γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία με αυτήν την πρόβλεψη.
Αρα, αυτό που παίζεται για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρο: ή ρήξη ή υποταγή άνευ όρων.
Ο έντιμος συμβιβασμός μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο. Είναι σαν να παραδέχεσαι πως αυτός ο αρπακτικός καπιταλισμός, που κυριαρχεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, είναι σε θέση να πει «Σύμφωνοι. Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Αρνητική απάντηση Ρωμανιά σε αίτημα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


Άλλη μια αρνητική απάντηση, αυτή τη φορά του κου Ρωμανιά σε απόλυτα λογικό αίτημα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ώστε να έχουν το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών χρόνων, μέχρι 7 αθροιστικά, σε έναν ή περισσότερους ασφαλιστικούς Φορείς, όσοι εμπίπτουν στην υποχρέωση των 40 ετών ασφάλισης και του Η.Ο. των 62 ετών. Αποόφαση που εγκλωβίζει για 1-2 χρόνια επιπλέον συναδέλφους που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα στη σύνταξη.


Στοιχεία - σοκ: Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι απλήρωτοι 1 έως 5 μήνες - Δύο εκατομμύρια αμοιβόμενοι με «μαύρα» και 1,2 εκατ. άνεργοι

Στοιχεία - σοκ: Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι απλήρωτοι 1 έως 5 μήνες - Δύο εκατομμύρια αμοιβόμενοι με «μαύρα» και 1,2 εκατ. άνεργοι (πίνακες)
Tου Γιώργου Γάτου από την Ημερησία

Ενα εκατομμύριο απλήρωτοι, από 1 - 5 μήνες, εργαζόμενοι (παρά τις περικοπές των μισθών), σχεδόν μισό εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις... μισές αποδοχές) 1,5 εκατ. έως 2 εκατ. αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα» (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ), 1.205.000 άνεργοι (από τους οποίους οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση), συνθέτουν τον «χάρτη» της μισθωτής εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Την... κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και της μισθωτής εργασίας (που εποχικά μόνο «ανακάμπτει», χάρις στον τουρισμό), αποκαλύπτουν τα στοιχεία της «Εργάνης», του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των μισθών, των μορφών απασχόλησης και των ανέργων την τελευταία πενταετία.
Στοιχεία - σοκ: Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι απλήρωτοι 1 έως 5 μήνες - Δύο εκατομμύρια αμοιβόμενοι με «μαύρα» και 1,2 εκατ. άνεργοι (πίνακες)
«Ως εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που δεν ανατρέπεται από τη μια ημέρα στην άλλη», χαρακτηρίζει στην «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτης, τη «νέα τάξη» πραγμάτων, εκτιμώντας, ότι η κατάσταση υπό προϋποθέσεις (νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων και ανάπτυξη της οικονομίας) «είναι αναστρέψιμη».
Στοιχεία - σοκ: Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι απλήρωτοι 1 έως 5 μήνες - Δύο εκατομμύρια αμοιβόμενοι με «μαύρα» και 1,2 εκατ. άνεργοι (πίνακες)
Τα στοιχεία
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ του 2010 και του 2015: