Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Ετοιμαστείτε για μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό: Όλοι στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ

Τι θα γίνει με συντάξεις και κατώτατο μισθό
Η συμφωνία φαίνεται να είναι κοντά, σύμφωνα τουλάχιστον με το Μαξίμου. Η αισιοδοξία εκφράζεται τα τελευταία 24ωρα καθώς φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ίσως αγκάθι στη διαπραγμάτευση φαίνεται να μετατίθεται για διαπραγμάτευση από το φθινόπωρο. Το Ασφαλιστικό λοιπόν φαίνεται ότι παίρνει παράταση, ωστόσο τα πρώτα μέτρα φαίνεται ότι έχουν ήδη καθοριστεί.
Το πρώτο δεν είναι άλλο από την άμεση ενοποίηση των Ταμείων. Με βάση το σχέδιο αυτό στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν και οι Θεσμοί θα απομείνουν μόνο τρία Ταμεία. Το ΙΚΑ, που θα είναι και το μεγαλύτερο όλης της χώρας και εκεί θα συγκεντρωθούν όλοι οι μισθωτοί, αλλά και ο ΟΑΕΕ στο οποίο θα υπαχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ο ΟΓΑ. Οι λεπτομέρειες για την κατάργηση των Ταμείων που υπάρχουν σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές καθώς ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης πριν την οριστική συμφωνία και έτσι επίσης συμφωνήθηκε να δοθεί στο σημείο αυτό χρόνος στην Ελληνική πλευρά.

Παράλληλα φαίνεται ότι η Αθήνα προχωράει σε ισχυρά αντικίνητρα για όσους επιθυμούν να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με αύξηση του πέναλτι, της μείωσης δηλαδή που υπάρχει στο ποσό, για κάθε χρόνο που βγαίνει ο ασφαλισμένος νωρίτερα στη σύνταξη.
Έτσι η Αθήνα φαίνεται να κερδίζει χρόνο τουλάχιστον στο επίπεδο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία φαίνεται πως μετατίθεται για το 2017 ή για το 2018, τουλάχιστον προς το παρόν, και κάπως έτσι αποφεύγονται (προς το παρόν) και οι άμεσες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Η ενοποίηση των Ταμείων ωστόσο θα φέρει μειώσεις σε αποδοχές οι οποίες ικανοποιούν την πλευρά των Θεσμών καθώς ο υπολογισμός θα είναι ενιαίος και έτσι θα υπάρξουν ανακατατάξεις στα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Όλα δείχνουν, πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν και ένα 20σέλιδο κείμενο που είναι έτοιμο, πως η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία με τους δανειστές να συμφωνούν τουλάχιστον ως προς το φορολογικό σκέλος της συμφωνίας, μεταθέτοντας για μερικούς μήνες τις τομές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Πηγή: kerdos.gr

3 σχόλια:

 1. To θέμα δεν είναι σε ποιο ταμείο θα είμαστε, αλλά εισφορές και παροχές να είναι ίδιες για όλους και οχι να πληρωνουμε τα διπλάσια για τον ανύπαρκτο ΕΟΠΥ... Φυσικά οι παροχές υγείας θα πρέπει τουλάχιστον να βελτιωθούν ριζικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. να σας πω πως θα γίνει
  θα πάνε οι μηχανικοί στο ικα και οαεε και θα συνεχισουν να πληρωνουν εισφορες τσμεδε, που επειδη ως γνωστόν είμαστε και πολύ πλούσιοι οι μηχανικοι θα γινουν και νεες αυξησεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια χαρά θα είναι ο οαεε με πολυ περισσότερα καταστήματα και δεν θα χρειάζεται να τρέχεις σε ένα κεντρικό όπως το τσμεδε.
  Όσο για τις αυξήσεις, εξακολουθούν και δεν φέρνουν το νομοσχέδιο που θα τις ακυρώνει ενώ έχουν πει σε όλο τον τεχνικό κόσμο ότι θα τις ακυρώσουν. Επειδη ο λογαριασμός θα έρθει βαρύς προτείνω σε μία σοβαρή δε του εταα που υπερασπίζεται τους ασφαλισμένους στην πράξη και όχι στα λόγια να παρατείνει συνεχώς την έκδοση του ειδοποιητήριου μέχρι να αποφασίσουν να ακυρώσουν το νόμο για τις παράλογες αυξήσεις εισφορών που επιβάλλονται αυταρχικά χωρίς λόγο στο ποιο αδύναμο κομμάτι των μηχανικών, τους νέους μηχανικούς μετά το 93.

  ΑπάντησηΔιαγραφή