Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Συζήτηση: Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης - Κολλεκτίβες εργασίας



Η συζήτηση κατά την πρώτη ημέρα του 1ου εναλλακτικού φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας (19-20-21 Οκτώβρη στο Ελληνικό).
Στη συζήτηση με θέμα "Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης - Κολλεκτίβες εργασίας" πήραν μέρος οι: Μάκης Αναγνώστου (Σωματείο Εργαζομένων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής), Σταύρος Σταυρίδης (καθηγητής ΕΜΠ), Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation), Χρυσόστομος Γαλανός (Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος). Συντονισμός: εργατική εφημερίδα ΔΡΑΣΗ

Tom Behan: Arditi del popolo. Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης και η αποτρέψιμη άνοδος του Μπενίτο Μουσολίνι

Αναδημοσίευση βιβλιοκριτικής από το "Σοσιαλισμό από τα κάτω". Ο Σπύρος Μαρκέτος και ο Πέτρος Κωνσταντίνου παρουσιάζουν το βιβλίο «Arditi del popolo - η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης» του Tom Behan στο Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων του Δ. Αθηναίων, Τσαμαδού 9, στις 7μμ τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη.

«Ηταν η άνοδος του φασισμού αναπόφευκτη ή ένας άλλος κόσμος ήταν εφικτός στην Ιταλία, 80 χρόνια πριν;»
Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα με το οποίο καταπιάνεται στο βιβλίο Arditi del popolo, η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης και η αποτρέψιμη άνοδος του Μπενίτο Μουσολίνι που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, ο Tom Behan (1957-2010), καθηγητής Ιταλικών Σπουδών στο Κεντ και για πάνω από 30 χρόνια μέλος του SWP στη Βρετανία.
Tom Behan: Arditi del popolo. Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης και η αποτρέψιμη άνοδος του Μπενίτο ΜουσολίνιΠρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο, καθώς το ίδιο ερώτημα βασανίζει και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές που βλέπουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να σηκώνουν κεφάλι και θέλουν να τους σταματήσουν. Στις 200 περίπου σελίδες του βιβλίου που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2003, ο συγγραφέας παρουσιάζοντας την άγνωστη για πολλούς ιστορία των Arditi del Popolo, αναλύει τις αιτίες που γέννησαν το φασισμό στην Ιταλία, εντοπίζει τις δυνατότητες που είχε το εργατικό κίνημα να τους σταματήσει, αλλά και την αδυναμία και τα λάθη της Αριστεράς να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.
Οσοι έχουν δει το κλασσικό αριστούργημα του Μπερτολούτσι «1900», ίσως να θυμούνται τη σκηνή που οι γαιοκτήμονες τρομαγμένοι και απηυδησμένοι από την ανικανότητα του κράτους να τα βάλει φραγμό στο εργατικό κίνημα συγκεντρώνονται σε μια εκκλησία και αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν τις φασιστικές συμμορίες. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει με επαναστάσεις από τα κάτω και το μήνυμα της Οκτωβριανής επανάστασης απλωνόταν σαν φωτιά σε όλη την Ευρώπη σπέρνοντας το φόβο στην άρχουσα τάξη.
Στην Ιταλία, στη διάρκεια της «Κόκκινης Διετίας» του 1919-20, με τις γενικές απεργίες και τις καταλήψεις εργοστασίων η εργατική τάξη έφτασε κυριολεκτικά μια αναπνοή μακριά από μια νικηφόρα επανάσταση. Γράφοντας εκείνη την περίοδο, ο αναρχικός ηγέτης Ενρίκο Μαλατέστα έγραφε: «Αν αφήσουμε αυτήν την ευνοϊκή στιγμή να πετάξει, αύριο θα πληρώσουμε με δάκρυα και αίμα το φόβο που προκαλέσαμε στην αστική τάξη».
Την αποτυχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSI να αρπάξει την ευκαιρία και να οργανώσει την εργατική επανάσταση, ακολούθησε η γέννηση του ιταλικού φασισμού με ηγέτη το Μουσολίνι με μοναδικό στόχο τη διάλυση του εργατικού κινήματος, που άρχισε να εκφράζεται με ένα μεγάλο κύμα εμπρησμών, δολοφονικών επιθέσεων, τρομοκρατίας και προσπάθειας των φασιστικών συμμοριών να δείξουν ότι κυριαρχούν στο δρόμο.
Ο Μουσολίνι, που οργάνωσε τις φασιστικές συμμορίες στρατολογώντας αρχικά πρώην αξιωματικούς, εθνικιστές στρατιώτες, φοβισμένους μικροαστούς, απογοητεύμενους άνεργους και υπόκοσμο είχε την πλήρη υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού: «Ο λόγος για τον οποίο οι φασίστες δρούσαν ατιμώρητοι είχε να κάνει με τη συμπάθεια που είχαν οι φασίστες στο κρατικό μηχανισμό, στην ουσία οι δυνάμεις της αστυνομίας ενθάρρυναν και συνεισέφεραν στην ατιμωρησία των φασιστών…», γράφει ο Behan.
Ομως η μάζα των βετεράνων που επέστρεφε από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ιταλία, που όπως και σε άλλες χώρες την ίδια περίοδο βρέθηκε στο κέντρο του επαναστατικού κινήματος. Πρώην Αrditi, («γενναίοι» όπως ονομάζονταν οι επίλεκτες μονάδες του ιταλικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο) πρωτοστάτησαν και στην αντιφασιστική δράση. Η απάντηση στη φασιστική τρομοκρατία ήταν η ίδρυση το καλοκαίρι του 1921 των “Arditi del popolo” των «λαϊκών ομάδων κρούσης», από βετεράνους στρατιώτες και τα πιο μαχητικά κομμάτια της εργατικής τάξης. Οι Arditi πολύ γρήγορα έχτισαν τοπικές μαζικές οργανώσεις σε μια σειρά από περιφέρειες σε όλη την Ιταλία στις οποίες συμμετείχαν πλήθος κομμουνιστών, σοσιαλιστών, αναρχικών και γενικότερα αντιφασιστών εργατών που αποφάσισαν να εξοπλιστούν και να αντισταθούν – χωρίς να έχουν όμως την υποστήριξη των ηγεσιών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά ούτε και του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος που είχε μόλις ιδρυθεί μετά την αποχώρηση από το PSI της επαναστατικής πτέρυγας.
Ό,τι και να πίστευαν οι ηγεσίες, η ίδρυση των Αrditi προέκυψε από την ανάγκη των εργατών να οργανώσουν τη φυσική αντίσταση στο όργιο βίας και τρομοκρατίας των φασιστών: «Η τεράστια κλίμακα αυτών των επιθέσεων ήταν που οδήγησε ριζοσπαστικά στοιχεία της εργατικής τάξης να επιμένουν για την ανάγκη οργάνωσης της φυσικής προστασίας απέναντι στις φασιστικές ομάδες. Και ο λόγος που αυτή η ανάγκη έμπαινε τόσο επιτακτικά ήταν το γεγονός ότι το PSI πέρα από τις αμέτρητες επερωτήσεις στο κοινοβούλιο δεν έκανε τίποτε για να οργανώσει στρατιωτική άμυνα..», γράφει χαρακτηριστικά ο Βehan.
Οι Arditi ήταν “πολλές σημαίες που εξέφραζαν διαφορετικές ιδέες, αλλά συναντήθηκαν σε ένα ενιαίο στρατό με ένα σκοπό: να προωθήσουν τη δική τους απελευθέρωση”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Μπομπάτσι, αντιπρόσωπος το 1920 στο συνέδριο της Γ' Διεθνούς στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στη Ρώμη το στις 6 Ιουλίου του 1921. Οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχτηκαν φωνάζοντας “ζήτω η Ρωσία, ζήτω ο Κομμουνισμός”. Δεν είχαν να κάνουν με ατομική τρομοκρατία και τρομοκρατικές ενέργειες, ήταν μια στρατιωτική οργάνωση που είχε σκοπό να κατατροπώσει τη φασιστική βία που περιφερόταν χτυπώντας από πόλη σε πόλη.

Όσα συνέβησαν χτες 25/10 στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ μας αφορούν όλους και όλες!

Όσα συνέβησαν χτες 25/10 στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ μας αφορούν όλους και όλες!

Σε μια συγκυρία με ανοιχτή κυβερνητική αστάθεια, η οποία –παρά τους θεατρινισμούς– στην πραγματικότητα αποδεικνύει και το φόβο που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη λαϊκή οργή και την αντίσταση των εργαζόμενων, θα περίμενε κανείς το συνδικαλιστικό κίνημα να βγει μπροστά, ακριβώς αυτή τη στιγμή, και να καλέσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για να τη μετατρέψει σε πραγματική πολιτική κρίση. Τώρα είναι η ώρα για να δώσουμε αγώνες όχι απλώς αποφασιστικούς αλλά νικηφόρους, για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση, την Τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ και την πολιτική τους.
Αντ’ αυτού, η εισήγηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ήταν «μία από τα ίδια», με μια γενική 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη, πολύμορφες δράσεις, συναυλία και άλλη μία απεργία την ημέρα πανευρωπαίκής δράσης στις 14 Νοέμβρη (δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων). Για άλλη μια φορά πρότειναν κινητοποιήσεις που δεν εντάσσονται σε κανένα σχέδιο ανατροπής των μέτρων και όχι απλώς πολιτικής διαμαρτυρίας.
Είναι προφανές πόσο μακριά από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τις διαθέσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας βρίσκονται οι προτάσεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Αλλά και η ηγεσία της Αυτόνομης Παρέμβασης, που πρότεινε απογευματινή αντιφασιστική συναυλία στις 28 Οκτώβρη (όταν υπάρχουν ήδη καλέσματα συλλόγων και συλλογικοτήτων για παρέμβαση στις παρελάσεις), 48ωρη απεργία στις 8-9/11 και παρέθεσε αποσπασματικές κινηματικές δράσεις διαφόρων χώρων για να στηριχτούν από την ΑΔΕΔΥ, δεν φαίνεται να αφίσταται από τη λογική ότι τα μέτρα θα περάσουν ούτως ή άλλως.
Στην πορεία της συζήτησης, όμως, έγινε σαφές ότι η άνευρη πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν εξέφραζε ούτε καν κάποια από τα στελέχη των ίδιων των παρατάξεων που την παρουσίασαν! Η πίεση των εργαζόμενων για κινητοποιήσεις που θα έχουν πραγματικό περιεχόμενο ανατροπής, αποφάσεις σωματείων και Ομοσπονδιών που έχουν ήδη παρθεί, αλλά και η πρόταση των Παρεμβάσεων για γενική πολιτική απεργία διαρκείας (βλ. συνημμένο), η οποία για πρώτη φορά πήρε 10 ψήφους (ενώ οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων είναι μόνο 4), τροποποίησαν τα πράγματα. Τελικά και η ΔΑΚΕ (αποδεκατισμένη, καθώς περισσότερα από τα μισά στελέχη της είχαν αποχωρήσει ήδη για να μην κληθούν να ψηφίσουν τίποτα...) διαφοροποιήθηκε από το πλαίσιο της ΕΕ και πρότεινε να αποφασιστεί απεργία για όλες τις μέρες που τα νέα μέτρα θα συζητιούνται στη Βουλή, καθώς και καταλήψεις στους χώρους δουλειάς με κάλυψη από την ΑΔΕΔΥ. Η ΠΑΣΚΕ σε πανικό υπαναχώρησε στην πρόταση να μην ψηφιστεί τίποτα πέρα από εξουσιοδότηση στην ΕΕ για να αποφασίσει, ενώ ο Γραμματέας της (ως άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος) απείλησε όσους συμμετέχουν σε κινηματικές διαδικασίες στις παρελάσεις.
Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις και η Αυτόνομη Παρέμβαση αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν και την πρόταση της ΔΑΚΕ, προκειμένου να ψηφιστεί μια κινητοποίηση που θα δίνει στίγμα απεργιακού αγώνα που όντως βάζει στο στόχαστρο την ψήφιση των μέτρων. Εκείνη τη στιγμή, ανέλπιστος σύμμαχος στην ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε το ΠΑΜΕ!
Με μεγάλα (και κούφια, όπως αποδείχτηκε) λόγια για το πολιτικό πλαίσιο και μια απίστευτης έντασης ρητορική απέναντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, και δη των Παρεμβάσεων επειδή είχαν πρόταση για απεργία διαρκείας, αλλά και σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν εδώ και δύο χρόνια για αποφασιστικούς αγώνες, μάς πληροφόρησαν ότι τα μέτρα θα περάσουν ούτως ή άλλως (!), και ζήτησαν να μην ψηφιστεί καμία άλλη απεργία εκτός από την 24ωρη στις 9/11, αλλά να ξεκινήσουν κλαδικοί αγώνες που θα μπλοκάρουν τα μέτρα στην πράξη μετά από την ψήφισή τους! Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έφτασε στο σημείο να επικαλείται την ετυμηγορία της ΓΣΕΕ (αν δεν συμφωνήσει και η ΓΣΕΕ να μην βάλουμε απεργία στις 14-11), να υπερηφανεύεται ότι η απεργία στις 18 Οκτώβρη ήταν πρόταση του ΠΑΜΕ που υπερψηφίστηκε από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να μας ενημερώνει ότι δεν έχει σημασία η μορφή του αγώνα, αλλά ποιος τον καθοδηγεί. Τέλος, έφτασε να υπερασπιστεί τις μεμονωμένες 24ωρες απεργίες, τις οποίες η πλειονότητα των εργαζόμενων θεωρεί ντουφεκιές στον αέρα, λέγοντας ότι «και οι 26 μέρες απεργίας που έχουμε κάνει τα δύο τελευταία χρόνια είναι απεργία διαρκείας».

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η απάντηση του ΤΕΕ στην παρέμβαση Πεπόνη

Εκλογές ΠΣΧΜ - Στηρίζουμε Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων Χημ. Μηχ.

4 Νοέμβρη 2012
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:
ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Α.Σ.Ε.Χ.Μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι Χημικοί Μηχανικοί στο μάτι του κυκλώνα

Οι Χημικοί Μηχανικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανασφαλείς στην προοπτική εύρεσης εργασίας σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. Και πώς να μην είναι! Τα στοιχεία είναι κατηγορηματικά: τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συναντώνται στους Χημικούς Μηχανικούς.

Η κρίση και οι αναδιαρθρώσεις του παραδοσιακού χώρου εργασίας των Χημικών Μηχανικών, δηλαδή της βιομηχανίας -αποτέλεσμα των πολιτικών της απελευθέρωσης του εμπορίου και των αγορών-, η μεταφορά ολόκληρων μονάδων παραγωγής στο Ελντοράντο των Βαλκανίων (και όχι μόνο), έχει οδηγήσει στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και ετεροαπασχόλησης αλλά και σε πολύ χειρότερες εργασιακές συνθήκες για αυτούς που εργάζονται στον τομέα αυτό. Το γεγονός ότι άλλοι παραδοσιακοί και νέοι τομείς (ενέργεια, περιβάλλον), που αποτελούν εναλλακτικό πεδίο απασχόλησης πολλών συναδέλφων, χωρίς να έχουν όμως τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, επιτείνει την εργασιακή μας υποβάθμιση.

Πάνω σε τμήματα του επιστημονικού αντικειμένου των Χημικών Μηχανικών τα προηγούμενα χρόνια έχουν διαμορφωθεί νέοι τομείς καπιταλιστικής κερδοφορίας όπως το βιομηχανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες, οι τεχνικές πωλήσεις, όχι μόνο με την χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και νέων τεχνικών διαχείρισης έργων. Οι τομείς αυτοί σίγουρα δημιούργησαν ένα νέο παραγωγικό πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης για τους μηχανικούς, στους οποίους όμως επικράτησαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Επιπλέον, η μορφή της εργασιακής σχέσης που καθιστά τον μηχανικό σήμερα ευάλωτο απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, είναι αυτή που του αφαιρεί και τον θετικό κοινωνικό του ρόλο. Χάνει τον έλεγχο του κοινωνικού χαρακτήρα του επαγγέλματος.
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει εδώ και χρόνια ο κανόνας για τους νεώτερους κυρίως συναδέλφους που εργάζονται ως «οιωνοί μισθωτών» δηλαδή ως εργαζόμενοι που ενώ υπόκεινται σε όλες τις υποχρεώσεις της εξαρτημένης (μισθωτής) εργασίας παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Όλα τα τελευταία χρόνια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών αδυνατεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις με ευθύνη της παγιωμένης πλειοψηφίας του ΔΣ.
Η ίδρυση και λειτουργία του Επιστημονικόυ & Επιμορφωτικόυ Κέντρου (ΕΕΚ) για τη διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων, η αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας, η διαχειριστική λογική που διέπει την πλειοψηφία των παρατάξεων, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου στην εποχή του μνημονίου.
Οι δυνάμεις του δικομματισμού ΠΑΣΚ, ΔΚΜΗ-ΔΑΠ σε πλήρη συνεργασία με την ΔΗΠΑΜ (παράταξη της αντιπρυτάνεως Μοροπούλου) και το ΣΥΝ, εγκλωβισμένες στη διαχείριση και τον επιστημονισμό έπαιξαν ρόλο θεατή στις εξελίξεις, εξοστρακίζοντας από τον Σύλλογο και την πλειοψηφία των συναδέλφων από τις τάξεις του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνήθηκαν την ψήφιση υποστήριξης στους εργαζομένους του ΤΕΕ οι οποίοι τελικά απολυθήκαν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύφτηκε ένα αποκρουστικό σκάνδαλο απίστευτης πολιτικής ανευθυνότητας από πλευράς της ΠΑΣΚ Χημικών Μηχανικών με χρέη της τάξεως των 170. 000 ευρώ για το ΕΕΚ. Αναφερόμαστε στο Εκπαιδευτικό Επιστημονικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών (Ε.Ε.Κ.Χ.Μ.) Α.Ε, το οποίο ανήκει κατά 98% στον ΠΣΧΜ (ενώ το 2% ανήκει στην χαρτοποιία Ξάνθης!) Αποδεικνύεται ότι ΠΣΧΜ και ΕΕΚΧΜ αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία εξαπάτησης, μπίζνας και κομματικής συναλλαγής. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το ΕΕΚΧΜ «φιλοξενούσε» για χρόνια στα γραφεία του τον ΠΣΧΜ.

Νομοθετική ρύθμιση-«ντρίπλα» από το ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα

Ο πόλεμος από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζεται. Αναδημοσίευση από Πρώτο Θέμα.
Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη βουλή θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το έμφραγμα που έχει προκληθεί στην αγορά από τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ.

Η παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ όμως θα αφορά μόνο την έκδοση της βεβαίωσης από μηχανικό (και όχι την συνέχιση της υποβολής δηλώσεων), προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή δικαιοπραξιών από τους πολίτες και τους συμβολαιογράφους (μεταβιβάσεις, συμβόλαια κ.α).

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η ρύθμιση για όσο διάστημα παραμείνει ανενεργό το σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που εκδίδει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις, θα δίνει τη δυνατότητα ιδιόχειρης βεβαίωσης με σφραγίδα του μηχανικού προκειμένου αυτή να προσαρτάται στα συμβόλαια. Η βεβαίωση θα ισχύ για όσο διάστημα διαρκούν οι κινητοποιήσεις και θα αντικαθίσταται από την κανονική μόλις το σύστημα τεθεί ξανά σε λειτουργία. 

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει «να καλύψει το υφιστάμενο κενό νόμου σε  περίπτωση μη λειτουργίας -για οποιονδήποτε λόγο- του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος  που διαχειρίζεται το ΤΕΕ. και  για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί, ώστε να είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση η έκδοση βεβαίωσης από μηχανικό» επισημαίνουν από το υπουργείο.  

Νωρίτερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος είχε καλέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων για την χώρα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε αργά το απόγευμα να δημοσιοποιηθεί, προφανώς υπό το βάρος των επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από την συνέχιση των κινητοποιήσεων των μηχανικών έως και τις 4 Νοεμβρίου. Μένει να διευκρινιστεί πάντως εάν οι μηχανικοί που βρίσκονται σε αποχή, θα είναι πρόθυμοι να δίνουν την σφραγίδα τους.

Ρύθμιση καθυστερούμενων εισφορών ΤΣΜΕΔΕ

Σίγουρα αφορά πολλές χιλιάδες συναδέλφων (28.000 δεν πλήρωσαν το προηγούμενο εξάμηνο) πολλές χιλιάδες σίγουρα δεν έχουν να πληρώσουν τα ειδοποιητήρια που λήγουν μεθαύριο.

ΔΥ Μηχανικοί: Συνέχιση της αποχής, 24ωρη απεργία στις 2/11

Αθήνα, 25-10-2012
Αρ. Πρωτ.: 6473
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις όλων των Φορέων των Διπλωματούχων Μηχανικών (ΤΕΕ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, κλπ).
Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων :
  • Δεν πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις των Τεχνικών Συμβουλίων και Επιτροπών σε σχέση με τη μελέτη και την κατασκευή Δημοσίων Έργων, Συμβουλίων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτονικών Επιτροπών κλπ., εξ αιτίας της αποχής των Διπλ. Μηχανικών, Δημοσίων Υπαλλήλων και Ελεύθερων Επαγγελματιών, μετά από την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Φορέων να αποσύρουν τους εκπροσώπους τους από τα παραπάνω Όργανα.
  • Ακυρώθηκαν δημοπρασίες έργων προϋπολογισμού πάνω από 87 εκατ. ευρώ (ενδεικτικός πίνακας επισυνάπτεται ) και συνολικά από την αρχή των κινητοποιήσεων 167 εκατ. ευρώ μετά από προκηρυχθείσες στάσεις εργασίας των Α΄ βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, αλλά και της αποχής που προκήρυξαν οι Εργοληπτικές Ενώσεις.
  • Μπλοκαρίστηκαν κρίσιμες διαδικασίες αναφορικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων κλπ., που διαχειρίζεται το ΤΕΕ πανελλαδικά.
Οφείλουμε να επισημάνουμε σχετικά με την ακύρωση των δημοπρασιών, ότι στόχος μας προφανώς δεν είναι τα έργα για τα οποία κάποιοι προσωρινά ΄΄υπεύθυνοι΄΄ κόπτονται, αφού τα έργα για τους Διπλ. Μηχανικούς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιστημονικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Στόχος είναι να καταδειχτεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο στην Κυβέρνηση, η αντίθεσή μας με τα μέτρα που εδώ και τρία χρόνια συντρίβουν και εξαθλιώνουν το σύνολο της κοινωνίας και με ιδιαίτερη σκληρότητα τον επιστημονικό κόσμο και δη τους Διπλ. Μηχανικούς.
Θα συνεχίσουμε συνεπώς τις κινητοποιήσεις μας τουλάχιστον μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2012, ημέρα πραγματοποίησης 24ωρης απεργίας για τους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου και Παντεχνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών (Σύνταγμα) με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την στηρίζουν. 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ 22-10-12 ΕΩΣ 25-10-12

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ντοκιμαντέρ - Αθήνα: Κοινωνική κατάρρευση



Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ μιλάει ο καθηγητής Δημήτρης Δαλακόγλου και εξηγεί την κοινωνική κατάρρευση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Ο Δημήτρης Δαλάκογλου είναι ανθρωπολόγος, λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας.

Η ταινία περιέχει videos και φωτογραφίες από τους δρόμους τις κινητοποιήσεις, που συχνά περιέχουν βία, αλλά και συνεντεύξεις ανθρώπων που μιλούν για την εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία που υπέστησαν. 

Είναι μια δουλεία του βρετανού ρεπόρτερ, Ross Domoney, που εργάζεται ως freelancer για διεθνή media.

Κρίση και Αρχιτεκτονική

Αναρτούμε κείμενο του συναδέλφου Γιώργου Αγγελή, το οποίο πρωτοδημοσιεύθυκε στο www.greekarchitects.gr

Κρίση και Αρχιτεκτονική

Οι συνέπειες της διάσπασης του επιστημονικού αντικειμένου της, στην εκπαίδευση και την εργασία του αρχιτέκτονα
Η τοποθέτησή μου θα επιχειρήσει, μέσα από μία προβολή στο επερχόμενο, να φωτίσει κρίσιμες και δομικές συναλληλίες, που αναπτύσσονται μεταξύ αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και εργασίας του αρχιτέκτονα, στο πλαίσιο της σημερινής διεθνούς και τοπικής, πολυεπίπεδης κρίσης.
 

Θεωρώ σκόπιμο, να αναφερθώ στην κρίση ως σύμπτωμα των σύγχρονων κοινωνιών, αποτέλεσμα της πολύχρονης και πολυμέτωπης επίθεσης των αγορών στις κοινωνίες, με βασικό μοχλό την ιδεολογία και τις πρακτικές του νεοφιλελευθερισμού. Επίθεση, που αποσκοπεί σε δομικές αναδιαρθρώσεις των κοινωνιών και της παραγωγής, επ’ ωφελεία των αγορών. Παρ’ ότι σήμερα η επίθεση αυτή εκφράζεται απροκάλυπτα και ωμά, καθώς πια η κρίση γίνεται οικονομική και απειλεί με σφοδρότητα το βιοπορισμό μεγάλων κοινωνικών συνόλων, εκδιπλώνεται εδώ και αρκετό καιρό -δεκαετίες θα έλεγα- στο πολιτικό, πνευματικό, ηθικό και αισθητικό πεδίο, αλλά και στους όρους της καθημερινής ζωής, μέσα από την ιδεολογική επικράτηση του μεταμοντερνισμού και της σύγχυσης των εννοιών που αυτός επιβάλλει. Έτσι, η έννοια του προσώπου υποκαθίσταται από αυτήν του ατόμου και η κοινωνία εξατομικεύεται μέσα στην αποδιάρθρωση θεσμών και στη διάλυση συλλογικοτήτων της· η έννοια του πολίτη υποκαθίσταται από αυτήν του καταναλωτή, μέσα από την υπερπροβολή ενός υπερκαταναλωτικού προτύπου· η εργασία υποκαθίσταται από την απασχόληση, κατά την αναγόρευση της «αυτοπραγμάτωσης» σε βασικό μότο της ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό της υπερπροβολής, υπόσχεσης του ιδιωτικού καταναλωτικού παραδείσου και της αυτοπραγματούμενης ατομικότητας, είναι αναμενόμενη -ως φυσικό επακόλουθο- η συστηματική και μεθοδευμένη δυσφήμιση και απαξίωση των δημόσιων, κοινωνικών αγαθών και των φορέων τους, με την εκ παραλλήλου έντεχνη υποβολή στην κοινωνία προεπιλεγμένων, προκατασκευασμένων και κίβδηλων αναγκών.
Έτσι λοιπόν, ως δημόσια κοινωνικά αγαθά, η εκπαίδευση και η εργασία, αλλά μαζί με αυτά και η διατροφή, η περίθαλψη και πολλά άλλα -ανάμεσά τους και η Αρχιτεκτονική- απειλούνται και βάλλονται, με απώτερο σκοπό τη φανερή ή κρυφή, βίαιη ή μη προσαρμογή τους στις επιταγές του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού και των αγορών.
Όσον αφορά την εκπαίδευση γενικά, σήμερα προωθείται μετ’ επιτάσεως, ο περιορισμός της ακαδημαϊκής -σχετικής- αυτονομίας των Ιδρυμάτων, με στόχο της ιδιωτικοποίησή τους1. Η δημόσια χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων περιορίζεται ασφυκτικά για να αντικατασταθεί από χρηματοδοτήσεις και χορηγίες αγορών, οι οποίες μέσω εκπροσώπων τους στη διοίκηση θα υπαγορεύουν όχι μόνο τα προγράμματα σπουδών, επιβάλλοντας έτσι το είδος της εξειδικευμένης γνώσης και έρευνας που τις εξυπηρετεί, αλλά και το είδος των αναγκών που καλύπτουν τα προγράμματα.
Από την άλλη, οι σπουδές της Αρχιτεκτονικής, όπως τις γνωρίζω μέχρι σήμερα, αρθρώνονται σε έναν πολυετή και πολυεπίπεδο κύκλο σπουδών που θεραπεύει την Αρχιτεκτονική, ως ένα ενιαίο, συνολικό επιστημονικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο, επιχειρείται συστηματικά ο εξοπλισμός του σπουδαστή, με δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει αλλά και με συνθετικές αρχές και μεθόδους… δηλαδή, η σπουδή άλλοτε εξειδικεύει και άλλοτε γενικεύει, διδάσκοντας κυρίως έναν τρόπο κριτικής σκέψης και μία μέθοδο έρευνας και αναζήτησης· ώστε ο σπουδαστής, ως μελλοντικός αρχιτέκτονας, να μπορεί ψάχνοντας να ενημερώνεται και να προσαρμόζεται με ευελιξία, στην εξέλιξη και την ποικιλομορφία της εργασίας του και στις ανάγκες του βιοπορισμού του. Ακόμη, επιχειρεί να του μεταδώσει την κοινωνική αλλά και πνευματική ευθύνη και ουσία της Αρχιτεκτονικής, ώστε αφενός να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καιρών και αφ’ ετέρου να μπορεί, μέσω της Αρχιτεκτονικής, να αναζητήσει τη σχέση του με την κοινωνία στην οποία μετέχει αλλά και με τον Κόσμο.

Έτοιμο το Ειδικό Χωροταξικό του τουρισμού

Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα. Ετοιμάζονται για νέο γύρο λεηλασίας του περιβάλλοντος. Επαναφέρουν το Χωροταξικό Σουφλιά επικαιροποιημένο προς το χειρότερο.



Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το ειδικό Χωροταξικό του τουρισμού, αφού οι εκκρεμότητες που μένουν, σύμφωνα με συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Καλαφάτη, είναι τεχνικής και νομικής φύσης.
Ταυτόχρονα προωθούνται από το υπουργείο πολεοδομικές και χωροταξικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να «κουμπώσουν» με το θεσμικό πλαίσιο που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων και των ακινήτων του Δημοσίου, με σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Χωροταξικό δεν θα εξειδικεύει μέτρα ανά περιοχή αλλά θα γενικεύει ώστε να αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στα περιφερειακά σχέδια και να διευκολύνει τις ανάγκες σε τουριστικές επενδύσεις κάθε περιοχής. Εάν, για παράδειγμα, προβλέπεται για ένα νησί όπως η Κρήτη η χρήση γκολφ, θα χαρακτηρίζεται ολόκληρο το νησί αντίστοιχος προορισμός χωρίς να εξειδικεύεται ποιο γεωγραφικό κομμάτι μπορεί να φιλοξενήσει ανάλογες επενδύσεις. Το Χωροταξικό συντάσσεται σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία του. 
Στο ΥΠΕΚΑ εκπονούν το τελευταίο διάστημα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που πρέπει να συνοδεύει το Χωροταξικό. Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Σουφλιά είχε υπογραφεί η ΚΥΑ για το Χωροταξικό χωρίς τη ΣΜΠΕ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομοθετική ρύθμιση. Εάν τελικά δοθεί η ΣΜΠΕ μαζί με το Χωροταξικό, τότε η ανακοίνωση θα καθυστερήσει μερικές μέρες.
Την άμεση δρομολόγηση του Χωροταξικού του τουρισμού αλλά και τις επικείμενες αλλαγές πολεοδομικού χαρακτήρα επιβεβαίωσαν σε χθεσινή συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου με τους επτά γενικούς γραμματείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οπως αναφέρθηκε, μαζί με την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα προχωρήσει η αναθεώρηση και η εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ώστε να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2013.
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε από τον κ. Λιβιεράτο το θέμα των αυθαιρέτων, ζητώντας τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη συλλογή όλων των αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει, αλλά και στον τομέα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπου -όπως τονίστηκε- οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των αδειών στην κατηγορία Α2, που είναι το 90% των αντίστοιχων μελετών.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

"Δεν θα περάσουν!" Το επίκαιρο μήνυμα της Cable Street!

Αναδημοσίευση από το "Γη και Ελευθερία"
Το 1936 ήταν μια χρονιά όξυνσης των ανταγωνισμών, τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών -που μετά την κρίση του 1929 είχαν μπει σε μια τροχιά οικονομικής ανάπτυξης με κέντρο την πολεμική προετοιμασία- όσο και κυριότερα στο εσωτερικό τους, ενάντια στα λαικά στρώματα και κύρια στην εργατική τάξη, που τελικά θα αποτελούσε και τον κύριο στόχο για τα κανόνια που η ίδια κατασκεύαζε στον επερχόμενο πόλεμο. Στην Αγγλία, η εργατική τάξη έδειχνε να μην έχει αναρρώσει ακόμη από την ήττα της Γενικής Απεργίας του 1926 και τη συνακόλουθη αποσύνθεση μέρους της Αριστεράς. Οι φιλελεύθεροι "Τόρυς" πατούσαν γερά στην κυβέρνηση, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της επίθεσης στην εργατική τάξη, που έβλεπε τα πιο περιθωριοποιημένα κομμάτια της (άνεργοι κλπ) να υποτιμούνται ακόμα περισσότερο. Εκτός όμως από την κεντρική πολιτική σκηνή, μια άλλη δύναμη έκανε την εμφάνισή της, οικειοποιούμενη χαρακτηριστικά του εργατικού κινήματος: οι φασίστες.
Ο Άγγλος φασίστας  Oswald Mosley.
Στα 1932, ο Sir Oswald Mosley ενοποιεί τις διάφορες φασιστικές συμμορίες σε ένα “νόμιμο” και αναγνωρίσιμο κόμμα: τη Βρετανική Ένωση Φασιστών, που θα εδραιωθεί στο δρόμο μέσω της δράσης ομάδων περιφρούρησης”/μελανοχιτώνων και θα φτάσει να αριθμεί πάνω από 50.000 μέλη. Στην καρδιά του Λονδίνου, την περιβόητη οδό Cable Street, θα επιλέξουν οι φασίστες του Mosley να κάνουν μια επίδειξη δύναμης στις 4/10/1936.
Η επιλογή της Cable Street στο East End, εκλήφθηκε άμεσα από το οργανωμένο προλεταριάτο ως πρόκληση. Επρόκειτο για μια συνοικία σε μεγάλο βαθμό μεταναστών (κατά κύριο λόγο Εβραίοι-πάνω από 100.000-), ενώ το γειτονικό Limehouse ήταν στην κυριολεξία η Chinatown της εποχής, με επίσης μεγάλο αριθμό αφρικανών μεταναστών. Οι μετανάστες, Εβραίοι, Ιρλανδοί, Ελληνοκύπριοι, ήταν ο κύριος στόχος των φασιστικών κηρυγμάτων μίσους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς εργάζονταν στο λιμάνι και στα εργοστάσια της περιοχής. 
Μιλάμε δηλαδή για μια “ζωντανή” γειτονιά μεταναστών, με έντονη παρέμβαση από την Αριστερά (την εποχή εκείνη οι εφημερίδες της Αριστεράς μπαίνουν σε πάνω από 1.000.000 σπίτια) και το αγγλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση ήταν τουλάχιστον “αμήχανη”. Το Εβραϊκό συμβούλιο καλεί τα μέλη του να παραμείνουν στα σπίτια τους κλειδαμπαρωμένοι και να αποφύγουν κάθε δημόσια εκδήλωση (“Εβραίοι που θα θεαθούν να λαμβάνουν μέρος σε έκτροπα, οσοδήποτε άθελά τους, θα ενισχύσουν τον αντισημιτισμό”: η ίδια τακτική που είχαν ακολουθήσει τα Εβραϊκά Συμβούλια της Γερμανίας, με τραγικά αποτελέσματα μόλις λίγα χρόνια πριν), ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καλέσει μια “αντιφασιστική” συγκέντρωση στην Trafalgar Square, πολλά χιλιόμετρα μακρυά από το Stepney, ως ένδειξη συμπαράστασης στους αντιφασίστες της Ισπανίας! (εξάλλου αρκετοί ήταν οι άγγλοι που συμμετείχαν στις διεθνείς ταξιαρχίες πολεμώντας τις ορδές του Φράνκο). 

Καταγγελία για απεργοσπασία

Καταγγελία για απεργοσπασία από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και το ΤΕΕ για 3 "συναδέλφους" του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συνειδητά δε συμμετείχαν σε μπλοκάρισμα δημοπρασίας και καλούσαν τους υποψήφιους εργολήπτες να δώσουν προσφορές.

Παρέμβαση Πεπόνη για την αποχή των μηχανικών

Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα. Με απειλές και τρομοκρατία νομίζουν ότι θα ξεμπλέξουν
Μετά από καταγγελίες και με διχασμένο τον τεχνικό κόσμο

Την παρέμβαση του Οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη προκαλεί η αναστολή λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για τα αυθαίρετα που σχεδίασε και λειτουργεί για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, η σχετική  επιστολή του κ. Πεπόνη εστάλη την Παρασκευή το μεσημέρι στον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρίστο Σπίρτζη, με την οποία ζητά εξηγήσεις για την πολυήμερη αδράνεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  μέσω της οποίας δηλώνονται οι αιτήσεις για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και εκδίδονται οι βεβαιώσεις των μηχανικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.


Κατά πληροφορίες η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα έγινε κατόπιν καταγγελιών, θεωρώντας ότι η αναστολή του συστήματος λόγω της αποχής των μηχανικών, επιβαρύνει τα έσοδα του δημοσίου από τα αυθαίρετα και δυσχεραίνει τις συναλλαγές των πολιτών για την τακτοποίηση των φακέλων τους.


Η απάντηση προς τον κ. Πεπόνη αναμένεται να σταλεί εγγράφως αύριο από τον κ. Σπίρτζη. Κατά πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ θα αναφερθεί στην απαξίωση που βιώνει ο τεχνικός κόσμος λόγω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και θα τονίσει ότι η αποχή αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου.


Όπως είχε γράψει το protothema.gr από το περασμένο Σάββατο, το πάγωμα των δηλώσεων έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει ζητήσει την αναστολή των κινητοποιήσεων.
(διαβάστε περισσότερα εδώ)

Η αποχή έχει διχάσει και τον τεχνικό κόσμο καθώς πολλοί μηχανικοί παραπονιούνται ότι η παρατεταμένη απεργία (από της 8 Οκτωβρίου) εμποδίζει την διενέργεια κατασκευαστικών εργασιών αλλά και την υπογραφή έργων, που πλέον βγαίνουν με το σταγονόμετρο.


Από την πλευρά του το Τεχνικό Επιμελητήριο δια μέσω του Προέδρου του διαμηνύει ότι θα εισηγηθεί την συνέχιση των κινητοποιήσεων και πέραν της 28ης Οκτωβρίου. Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τα Προεδρεία των εργοληπτικών οργανώσεων στην οποία θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.


Σε ότι μάλιστα αφορά το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Σπίρτζης επισημαίνει ότι προτείνει στο υπουργείο να απευθυνθεί στον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση για το ασφαλιστικό ώστε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις και να ξεκινήσει συζήτηση πάνω στις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που έχει καταθέσει το ΤΕΕ στο υπουργείο Εργασίας.


«Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί έχουν στοχοποιηθεί από συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης και συμφέροντα» αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο τον χαρακτηρισμό του ΤΕΕ ως επαγγελματικό φορέα αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης να καλύψει το έλλειμμα που εντοπίζεται στο ασφαλιστικό (σε σύνολο 265 εκ. ευρώ) κατά 65 εκ. ευρώ από το ταμείο των μηχανικών που το 2011 είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

3o μνημόνιο Ante Portas

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


Αυτή τη βδομάδα συζητήθηκε με τη διαδικασία του «επείγοντος» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο με τίτλο-σιδηρόδρομο και τέσσερα σημαντικά άρθρα. Η πληροφόρηση για τις βασικές διατάξεις και συνέπειες του είναι ζωτικής σημασίας: Aπό κοινού με το υπό εκκόλαψη νομοσχέδιο για τα «μέτρα» και το νόμο πλέον, εδώ και ένα μήνα, «περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», ουσιαστικά ολοκληρώνει το τρίπτυχο ενός Τρίτου Μνημόνιου κι ενός Δεύτερου Μεσοπρόθεσμου.
Εδώ θ’ ασχοληθούμε με την κύρια αποστολή του (Άρθρα Δεύτερο και Τρίτο): Την πλήρη αποχώρηση της Ελληνικής Δημοκρατίας από το σύνολο των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας.
Αποχώρηση του Δημόσιου από τις επιχειρήσεις του
Με το Δεύτερο Άρθρο επικυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του Ελληνικού Δημόσιου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Αυτές οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και τα λιμάνια θα μπορούν να παραχωρηθούν πλέον πλήρως απ’ το ΤΑΙΠΕΔ στο μεγάλο διεθνές κι ελληνικό κεφάλαιο με πώληση για τις επιχειρήσεις ή 99χρονη μίσθωση για τα λιμάνια, μαζί με τα οποία παραχωρείται και ολόκληρη η παραλιμάνια ζώνη!

Αποτέλεσμα; Όχι απλώς το κυριολεκτικό ξεπούλημα των «χρυσαφικών» της δημόσιας περιουσίας, καθώς η μετοχική βάση αυτών των εταιρειών χάρη στην, προκαλούμενη από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ύφεση και την υποτιμητική κερδοσκοπία έχει υποχωρήσει μεταξύ 2010 και 2012 από 30-70%. Όχι απλώς η συρρίκνωση των επιχειρήσεων, οι απολύσεις, η δημιουργία πολλών ταχυτήτων παροχής υπηρεσιών σε βάρος των απομακρυσμένων περιοχών και της υπαίθρου ή η αύξηση των τιμολογίων και πολλά προβλήματα ασφάλειας, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση τέτοιων επιχειρήσεων. Η μεγαλύτερη ζημιά θα προέλθει από τη δραστική μείωση της ικανότητας οικονομικής παρέμβασης και στρατηγικού σχεδιασμού του κράτους. Επιχειρείται ο ακρωτηριασμός της ικανότητας μιας αυριανής κυβέρνησης που δε θα δεσμεύεται από τα σύμφωνα με την Τρόικα, ν’ ανακόψει τη σημερινή πορεία καταστροφής της χώρας και να σχεδιάσει μια ευρεία παρέμβαση παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναδιανεμητικής πολιτικής φιλικής στο περιβάλλον και στον εργαζόμενο άνθρωπο.
Παραπλάνηση με κάθε επισημότητα
Η αιτιολογική έκθεση «πιάνεται στα πράσα» να παραπλανά ως προς τον βασικό αιτιολογικό ισχυρισμό της ότι έτσι ρυθμίζεται περίπου «εξαναγκαστικά» το επείγον θέμα των «ειδικών μετοχών» του Ελληνικού Δημοσίου (golden shares) στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και αντιμετωπίζεται το προβληματικό της συμβατότητας αυτών των μετοχών «με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων» στο «ενωσιακό δίκαιο». Τα μετοχικά ποσοστά του δημοσίου στις ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο, είτε μικρότερα είτε μεγαλύτερα του 50%, δεν είναι golden shares, δηλ. δεν επισύρουν ειδικά προνόμια πέρα απ’ αυτά που τους δίνει το, διαφορετικό κατά περίπτωση, ύψος τους. Κι ο μακρύς κατάλογος καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος άλλων χωρών, που παρατίθεται για να «πείσει» για το «αναπόφευκτο», αφορά κυρίως περιπτώσεις «ειδικών μετοχών». Με άλλα λόγια, κάθε άλλο παρά «αιτιολογεί» μια «αναγκαστική» έξοδο του δημοσίου από τη δημόσια περιουσία.
Η ουσία είναι ότι καταστρατηγείται αδιάντροπα, αντιθέτως, το άρθρο 106 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τη συμμετοχή του κράτους στις στρατηγικής σημασίας κοινωφελείς επιχειρήσεις που «έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου ή έχουν ως κύριο στόχο την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο».
«Τουριστικό-Παραθεριστικό Χωριό»: Εισαγωγή ιδιωτικής χωροταξίας!
Με τις ρυθμίσεις του Τρίτου Άρθρου για την «αξιοποίηση» της ακίνητης δημόσιας περιουσίας επιχειρείται να «λυθούν τα φρένα» στην κούρσα για την πλήρη αποξένωση του δημόσιου από την περιουσία του: Με ανυπολόγιστη ζημιά για το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών.
Εισάγεται πρωταρχικά η νέα γενική κατηγορία χρήσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε μικρούς οικισμούς υπό τον τίτλο «Παραθεριστικό-Τουριστικό Χωριό». Εδώ εκτός από κατοικίες συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά ένα σύμπαν χρήσεων: Χώροι συνάθροισης κοινού μιας καταπληκτικής γκάμας σε συνδυασμό με spa, χώρους εστίασης, αναψυχής και εμπορίου, νοσοκομεία, γήπεδα γκολφ, αθλητικά γήπεδα, εκκλησίες, μαρίνες (που είτε κατασκευάζονται, ακόμα κι αν απέχουν μόλις 1 χμ από υπάρχουσες, είτε οι μπορούν ν’ απαλλοτριωθούν!). Προβλέπεται η παραχώρηση, για αποκλειστική χρήση, αιγιαλού για 99 χρόνια, χωρίς δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών, εφόσον αυτό «συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση». Επιτρέπεται για πρώτη φορά η επέκταση του αιγιαλού μέσω προσχώσεων και η αναδόμηση της ακτογραμμής της σχετικής περιοχής (!). Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν για πρώτη φορά και για όχθες και παρόχθιες ζώνες λιμνών και ποταμών. Εισάγεται το δικαίωμα της «επιφάνειας» με δικαιώματα πλήρους κυριότητας, αλλά με φορολογία επικαρπίας!
Προβλέπεται για πρώτη φορά η ιδιωτική χωροταξία, ανήκουστη σε οποιαδήποτε όχι ευρωπαϊκή, αλλά απλώς οργανωμένη χώρα: Ο «επενδυτής» πρώτα αγοράζει τη δημόσια γη ή αποκτά το «δικαίωμα στην επιφάνεια», και μετά αποφασίσει τι θέλει να την κάνει! (Αλλά, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, η τιμή δεν έχει πάντα σχέση με τη χρήση;) Και τότε μόνο καθορίζονται οι χρήσεις γης με απλή ΚΥΑ τριών υπουργών: Σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις και απαιτήσεις και ανεξάρτητα από το υπάρχον εθνικό και τα, υπό τροποποίηση μάλιστα σήμερα, περιφερειακά χωροταξικά σχέδια.
Ευρεία απαλλοτρίωση περιουσίας ιδιωτών

Παντεχνική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 11/10/2012
Με πρωτοβουλία του ΣΜΗΒΕ (Σύλλογος Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Βόρειας Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/10 ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών με συμμετοχή εκπροσώπων Επαγγελματικών και Επιστημονικών φορέων των Μηχανικών και μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Στη συνέλευση κυριάρχησε η πεποίθηση ότι με την αποφασισμένη αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ και τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, οδηγούνται συντεταγμένα οι μηχανικοί εκτός επαγγέλματος ή στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας. Επίσης, διάχυτος ήταν ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών των Διοικήσεων των Φορέων των Μηχανικών.
Η διάσωση συνολικά του κλάδου και του καθενός προσωπικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργοποίηση όλων μας.
Στο πνεύμα αυτό αποφασίσαμε τα παρακάτω:
  • Δεν χαρίζουμε το ΤΣΜΕΔΕ, το αποθεματικό του και το δικαίωμά μας στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση σε κανένα.
  • Δεν αποδεχόμαστε σαν λύση στο πρόβλημα, τη λογική της περιστολής των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητά μας ως μηχανικοί. Λογική που αποτυπώνεται στις προτάσεις παραγόντων του ΤΕΕ για βραχυπρόθεσμη (;) απώλεια του επαγγελματικών δικαιωμάτων όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές.
  • Η απόκρυψη και συγκάλυψη των ευθυνών, πειθαρχικών και ποινικών, των εκπροσώπων μας στο ΕΤΑΑ (κκ Γαμβρίλης, Στασινός, Βασιλείου) που ψήφισαν τις αυξήσεις των εισφορών, είναι αντίθετες με κάθε αίσθηση δικαίου.
Καλούμε
  • όλους τους μηχανικούς σε συγκέντρωσηδιαδήλωση στο πλαίσιο της Πανεργατικής απεργίας της 18/10 (Χαλκέων και Φιλίππου γωνία) και ώρα 11.00.
  • τη Διοίκηση του ΤΕΕ να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών στους -ακόμη και σήμερα- εκπροσώπους μας στο ΕΤΑΑ.
  • όλους τους Φορείς των Μηχανικών (Σύλλογοι – Σωματεία - ΤΕΕ-ΤΚΜ) σε συνδιοργάνωση νέας Παντεχνικής συνέλευσης την Τετάρτη 24/10 στo αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και ώρα 7.30 μ.μ. *
Ζητάμε από το ΤΕΕ-ΤΚΜ να ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία σε συμφωνία με τις αποφάσεις του για μαζικοποίηση του αγώνα (ομαδικά e-mail, αίθουσα κλπ.)
Όλοι μαζί – μισθωτοί εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, Μηχανικοί του Δημοσίου, φοιτητές, να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.
* Σε περίπτωση αλλαγής ημερομηνίας, τόπου, ή ώρας, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση

Προκλητικές αμοιβές στα στελέχη της Τράπεζας Αττικής

Αναδημοσιεύουμε από το κίτρινο (ένα από τα πολλά που κυκλοφορούν) site http://www.newsbomb.gr/ άρθρο για τις αμοιβές στελεχών της Τράπεζας Αττικής. Χωρίς να υιοθετούμε το λαϊκίστικο και κίτρινο τρόπο του δημοσιεύματος που ακολουθεί, έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε που πάνε τα χρήματα των ασφαλισμένων και γιατί κάποιοι είναι τόσο γερά γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.
Προκλητικές και αμφιλεγόμενες είναι οι αμοιβές αλλά και οι πάσης φύσεως αποδοχές που μοιράζει αφειδώς η Τράπεζα Αττικής
Σάλος στο ίντερνετ για την Τράπεζα ΑττικήςΚι ενώ η συγκεκριμένη τράπεζα έχει πρωτοστατήσει στην παροχή δανείων προς τα κόμματα όλο το τελευταίο διάστημα –ποσά που ενδέχεται να μην μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν- η διοίκηση έχει φροντίσει ώστε μια κάστα υπαλλήλων να λαμβάνει πάνω από 30 μισθούς το χρόνο. Μάλιστα, μεγάλο μέρος από τις αποδοχές αυτές γίνονται με τρόπο... αφορολόγητο, την ώρα που οι πολίτες υποφέρουν καθημερινά από τους λογαριασμούς και τα «ραβασάκια» της εφορίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες και έγγραφα που δημοσιεύονται στο blog ellhnasergazomenos.wordpress.com, οι υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής λαμβάνουν:
-12 μηνιαίους μισθούς
-2 επιπλέον δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – και καλοκαιρινής αδείας
- 1/2 μισθού ετησίως ως επίδομα ισολογισμού + 570 ευρώ !!!!!!
- 1/2 μισού ετησίως ως bonus σε δύο δόσεις (30% στα τέλη του χρόνου και 70% στις αρχές του επομένου)
- 12 απολαβές το έτος, ποσό μη αναφερόμενο στις μισθοδοσίες μέσω visa κάρτας
- 12 απολαβές το έτος, ποσό μη αναφερόμενο στις μισθοδοσίες , που είναι γνωστό ως «λειτουργικά έξοδα» ή «μαύρα». Ειδικά αυτά τα κονδύλια, από τη θέση του Διευθυντή καταστήματος και πάνω ισούνται με 2 ή και τρεις σημερινούς βασικούς μισθούς.
Τα ποσά αυτά δίνονται μέσω προπληρωμένων καρτών visa στα στελέχη, αφορολόγητα και φυσικά χωρίς να αποδίδονται εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Και τα ποσά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, καθώς οι παροχές ξεκινούν από τα 68,08 ευρώ που δίδεται μηνιαίως στο βοηθητικό προσωπικό και φθάνουν μέχρι τα 1.662,14 ευρώ το μήνα που λαμβάνει κάθε εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Σύμφωνα με το blog, εάν κάποιος εργαζόμενος λαμβάνει μηνιαίως 2.000 ευρώ, τότε με βάση τα... προνόμια που σκανδαλωδώς διαθέτει, στο τέλος του μήνα θα βρει στο λογαριασμό μισθοδοσίας του 2.500 ευρώ και περισσότερα.
Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση του υπουργείου Εργασίας που επικύρωσε την Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, καθώς θα έπρεπε να διαπιστώσει ότι μέσω των μεθόδων της τράπεζας υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή.
Φυσικά, εφόσον οι καταγγελίες ευσταθούν, θεωρείται επιβεβλημένη η παρέμβαση του Εισαγγελέα και του υπουργείου Οικονομικών, που θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση.

Το ΣΜΤ Σχετικά με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τον κατασκευαστικό κλάδο με μειωμένους μισθούς από το ΣΤΥΕ και την ΠΕΔΜΗΕΔΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, http://www.somt.gr, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266
Σχετικά με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τον κατασκευαστικό κλάδο με μειωμένους μισθούς από το ΣΤΥΕ και την ΠΕΔΜΗΕΔΕ
Ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ) και η Ομοσπονδία του (ΟΣΕΤΕΕ), υπέγραψαν κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) με μία από τις έξι εργοδοτικές οργανώσεις του τεχνικού κλάδου, την ΠΕΔΜΗΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), με ισχύ έως το 12° του 2013, αν φυσικά οι εργοδότες δεν την προσβάλλουν νωρίτερα. Ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις συγκεκριμένες εταιρείες. Η ΣΣΕ διατηρεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όμως προβλέπει μείωση 18% από τα αντίστοιχα κλιμάκια της ΣΣΕ του 2011.
Στη σχετική κοινή ανακοίνωσή τους ΣΤΥΕ και ΟΣΕΤΕΕ αποτιμούν θετικά ότι :
«Είναι βέβαιο ότι παρά την ικανοποίηση δεν είναι ώρα για παιχνίδι εντυπώσεων και για πανηγυρισμούς. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να αποκτήσουμε Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλο τον Τεχνικό Κλάδο.
Τώρα που η επίθεση Τρόικας - Κυβέρνησης κλιμακώνεται, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας…» ότι «Γίνεται η αρχή για να σπάσει η τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που έχει επιβληθεί από τους εργοδότες στον κλάδο» και καλεί τους εργοδοτικούς φορείς να προσυπογράψουν και «…να απαντήσουν αν ενδιαφέρονται πραγματικά για τον κλάδο ή αν θεωρούν τις ρυθμίσεις των μνημονίων ως ευκαιρία να ισοπεδώσουν τους τεχνικούς υπαλλήλους.»
Οφείλουμε καταρχήν να ενημερώσουμε τους συναδέλφους πως μετά την υπογραφή της σύμβασης αυτής το σωματείο μας έγινε αποδέκτης της προσπάθειας ορισμένων τεχνικών εταιρειών να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, επικαλούμενες τη νέα σύμβαση. Για αυτό καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να έρθουν άμεσα σε επαφή με το σωματείο μισθωτών τεχνικών σε κάθε τέτοια απαίτηση της εργοδοσίας. Σημειώνουμε ακόμα ότι η σύμβαση αυτή παρόλο που υπογράφτηκε από τη μικρότερη από τις εργοδοτικές οργανώσεις προβλήθηκε στα ΜΜΕ σαν σύμβαση όλου του κλάδου.
Σύμφωνα με το ΣΤΥΕ η σύμβαση αυτή μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για όλο τον κλάδο, που θα θέσει τα όρια των μισθών για όλους τους εργαζόμενους.
Ως εδώ!
Το τελευταίο διάστημα έχουμε πραγματικά μπουχτίσει από διαμεσολαβήσεις αυτόκλητων «σωτήρων» των ΣΣΕ που οδηγούν σε μειώσεις μισθών χωρίς κανένας να τους έχει εξουσιοδοτήσει, και στη συνέχεια θριαμβολογούν(!) όταν μάλιστα κανένα νομικό πλαίσιο δεν δεσμεύει τους εργοδότες να τις τηρήσουν.
Δεν είναι μόνο ο ΣΤΥΕ που έχει μια τέτοια πρακτική. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς, ενώ σε μια σειρά κλάδους (εμπόριο, ιδιωτική υγεία, τράπεζες, τουρισμός κλπ) ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει υπογράψει τις μνημονιακές συμβάσεις για το καλό των εργαζόμενων! Όλοι αυτοί, που εδώ και καιρό έχουν μετατραπεί σε πολιτικά και κινηματικά πτώματα, επιχειρούν να κατοχυρώσουν το ρόλο τους ως «εκπρόσωποι των εργαζομένων» στην νέα εποχή της κρίσης, αποδεχόμενοι πλήρως τις απαιτήσεις της τρόικας και του κεφαλαίου.
Ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
  • Γιατί το πετσόκομμα των αποδοχών με την υπογραφή των συνδικάτων,θα πρέπει να προκαλεί ικανοποίηση, όπως αναφέρει ο ΣΤΥΕ και να θεωρείται θετικό γεγονός Είναι η υπογραφή ΣΣΕ με κάθε τρόπο επιδιωκόμενη ανεξάρτητα από τους όρους που περιέχει;
Η πολιτική των ΕΕ – τρόικας - εργοδοσίας – κυβερνήσεων, με τα μνημόνια και όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο έχουν βάλει τους κανόνες τους.
Τώρα μάλιστα η τρικομματική κυβέρνηση-χόυντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θέλει να καταργήσει πλήρως την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έτσι ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται πλέον με απόφαση της κυβέρνησης, γεγονός που προαναγγέλλει νέα, ακόμα μεγαλύτερη, συρρίκνωση στον κατώτατο μισθό, δίνοντας το έναυσμα στην εργοδοσία για νέες μειώσεις μισθών. Η νέα αυτή ρύθμιση, αποτελεί μια ακόμα προσφορά της τρικομματικής κυβέρνησης στις ορέξεις των εργοδοτών αλλά και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε μια ειδική οικονομική ζώνη με εργασιακές σχέσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Την ώρα λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και η κυβέρνηση «κλειδώνουν» συνεχώς μέτρα για τη μείωση των αποδοχών μας και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η υπογραφή τέτοιων συμβάσεων όχι μόνο δυσχεραίνει άμεσα τους όρους επιβίωσής των εργαζόμενων, αλλά και τους απογοητεύει, και καλλιεργεί τάσεις υποταγής στις εργοδοτικές απαιτήσεις.
Η υπογραφή αυτής της σύμβασης από τον ΣΤΥΕ αποτελεί απτό δείγμα γραφής ταξικού συμβιβασμού και ηττοπάθειας και είναι ένα ακόμα δώρο για τους εργοδότες, που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης» και προωθούν υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πολύ δυσμενέστερους όρους (τσάκισμα των μισθών με μειώσεις μέχρι και 40%, κατάργηση επιδομάτων κ.ο.κ.), με τον εκβιασμό της ανεργίας. Όταν οι εργοδότες θεωρούν δικαίωμα τους να περσοκόβουν όπως θέλουν τις αποδοχές των εργαζόμενων, θεωρούμε πως μόνο ως πικρόχολα αστείο μπορεί να λέγεται ότι «μειώθηκε ο βασικός μισθός, διατηρήθηκαν όμως τα επιδόματα»…
Σε ότι αφορά την ένταξή των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών στη νέα σύμβαση, δεν απορούμε καθόλου που η ΠΕΔΜΗΕΔΕ και ο ΣΤΥΕ φρόντισαν να τους εντάξουν στο νέο πακέτο μειώσεων των μισθών, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν τους αναγνώριζαν καν σαν εργαζόμενους. Με τους νέους μειωμένους μισθούς οι εργαζόμενοι με δελτίο θα κληθούν να καταβάλουν την αύξηση της φορολογίας που επιδιώκει να επιβάλλει κυβέρνηση και τρόικα και τις νέες αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ που θα αγγίξουν τα 420 ευρώ για αρκετούς συναδέλφους.

Σκουριές: το νέο Κράτος του Τρόμου

Αναδημοσίευση από antigoldgreece
Με το σοκ από την κόλαση που ζήσαμε χθες στις Σκουριές ακόμα υπερβολικά έντονο, βρίσκομαι μπροστά στον υπολογιστή προσπαθώντας να γράψω ένα “κανονικό” άρθρο. Αδύνατον. Δεν μπορώ να βρω τις εκφράσεις, δεν ξέρω αρκετά σχήματα υπερβολής, άλλωστε όσους υπερθετικούς βαθμούς κι αν χρησιμοποιήσω η πραγματικότητα αυτών που συνέβησαν χθες πάλι θα με ξεπερνάει. Οπότε θα τα γράψω απλά, όπως τα έζησα, και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η χθεσινή πορεία στις Σκουριές ήταν ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει για τα μεταλλεία και σίγουρα μια από της μεγαλύτερες στην ιστορία της Χαλκιδικής. Πολύ πάνω από δυο χιλιάδες άτομα από όλες τις μεριές της Χαλκιδικής και αρκετοί συμπαραστάτες του αγώνα μας από Θεσ/νίκη, Κιλκίς και Θράκη ήρθαν στην Ιερισσό από όπου ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή για τις Σκουριές. Για πρώτη φορά υπήρχε τόσος κόσμος, κυρίως νέοι άνθρωποι, από χωριά εκτός της Ιερισσού, που είναι ο μεγαλύτερος πυρήνας του αγώνα. Μ. Παναγία, Αμμμουλιανή, Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα, Μεταγγίτσι, Γομάτι, Ορμύλια, Ν.Μουδανιά, Πολύγυρο, Πλανά, ακομα και άτομα από τα “μεταλλευτικά” χωριά Στρατονίκη, Στάγειρα, Παλαιοχώρι, που αψήφησαν την τρομοκρατία της εταιρείας και ήρθαν να διαδηλώσουν για το βουνό.
Αφήσαμε τα αυτοκίνητα πριν από το “Χοντρό Δέντρο”, τη διασταύρωση δηλαδή από όπου ξεκινάει ο δασικός δρόμος για τις Σκουριές, και από εκεί ξεκινήσαμε την πορεία μας. Μπροστά μας, σε απόσταση περίπου 300 μέτρα βρισκόταν αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες, μπροστά από μια μικρή πορεία μεταλλωρύχων που είχε ξεκινήσει  από το Παλαιοχώρι. Δεν ήταν πάνω από 200-250 άτομα. Προχωρούσαν αργά προς το μέρος μας και η αστυνομία δεν τους σταματούσε, απλά τους συνόδευε. Τι ήθελαν άραγε; να χτυπηθούμε; Να έχουμε κανονικό εμφύλιο στην περιοχή; Μετά από λίγο αποχώρησαν, βλέποντας προφανώς το μέγεθος της δικής μας πορείας.
Ο δρόμος στο Χοντρό Δέντρο δεν ήταν κλειστός από ΜΑΤ, όπως άλλες φορές, μάθαμε όμως ότι υπήρχαν τέσσερις διμοιρίες επάνω, στις Σκουριές. Συνεχίσαμε με τα πόδια, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, μια μακριά, ειρηνική πορεία 7 χιλιομέτρων μέχρι τις Σκουριές, μέσα στο υπέροχο βουνό μας που θέλουν να καταστρέψουν. Μια μικρή ομάδα από εμάς, γύρω στα 200 άτομα, παρέμεινε στο Χοντρό Δέντρο, για να προσπαθήσει να κρατήσει πίσω τα ΜΑΤ αν επιχειρούσαν επίθεση από το Παλαιοχώρι. Τώρα πια, έχοντας δει την απίστευτη αγριότητα των Ματατζήδων, κάτι τέτοιο ακούγεται μάλλον αφελές.
Όταν φτάσαμε στις Σκουριές αντικρύσαμε ένα τείχος από αστυνομικούς να φράζει το δημόσιο δασικό δρόμο, λίγο μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας. Από πίσω οι “πράσινοι” Ματατζήδες και ακόμα πιο πίσω στελέχη της εταιρείας και ασφαλίτες. Για να μην προκαλέσουμε επίθεση μπήκαμε μπροστά οι γυναίκες και τους ζητήσαμε να μας αφήσουν να περάσουμε. Απόλυτη άρνηση. Είμασταν εκεί μπροστά στις ασπίδες φωνάζοντας συνθήματα και προσπαθώντας να μιλήσουμε στους ανέκφραστους αστυνομικούς. Είμαστε οι γυναίκες, οι μανάδες, οι αδελφές και οι κόρες σας και είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον τόπο μας. Αγωνιζόμαστε για παιδιά μας και για το αύριο. Γιατί μας χτυπάτε; Εσείς τι θα πείτε στα δικά σας παιδιά;

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μνημες απο Παρισι. Η βιαιη αντιπαραθεση με τους νεοφασιστες στις αρχες της δεκαετιας του '70.

Αναδημοσίευση από Lifo.

Στις δυο μεγαλες τους προσπαθειες (το 1971 και το 1973) να αποκτησουν φωνη και μαζικο ερεισμα, οι Γαλλοι νεοφασιστες ηρθαν αντιμετωποι με ενα πλατυ μετωπο ακροαριστερων οργανωσεων, το οποιο, κατω απο το συνθημα "συντριψτε τη φαια πανουκλα", κινηθηκε σε διαταξη μαχης για την αμεση ματαιωση των φασιστικων συγκεντρωσεων. Βιαιες συμπλοκες χιλιαδων διαδηλωτων - με την αστυνομια κυριως, που προστατευε τις συγνεντρωσεις- ειχαν σαν αποτελεσμα την απαγορευση των οργανωσεων που συμμετειχαν στο αντιφασιστικο μετωπο, καθως και της ακροδεξιας οργανωσης Νεα Ταξη. Η δυναμικη αυτη επανεμφανιση μετα το Μαη του '68 των πιο σκληροπυρηνικων ακροδεξιων ανακοπηκε, και απορροφηθηκε ως ενα βαθμο απο το κομμα του Λε Πεν, ενω η κυρια συνιστωσα του μπλοκ των αντιφασιστων, η "τροτσκιστικη" Ligue Communiste, ανασυσταθηκε μετα απο τρεις μηνες παρανομιας με αλλο ονομα. Σημερα υπαρχει ως Νεο Αντικαπιταλιστικο Κομμα. Η ακραια πολωση της εποχης εκεινης ειχε βαθειες ριζες που εφταναν μεχρι τον πολεμο της Αλγεριας και την αντιπαραθεση με τις ισχυρες παρακρατικες οργανωσεις που εναντιωνονταν στην προθεση της κυβερνησης του Στρατηγου De Gaulle να τερματισει τον αποικιοκρατικο της πολεμο.


Magnify Image
Στιγμιοτυπο απο την ταινια "Πεθαινοντας στα τριαντα" του Romain Goupil, συμμαθητη μου τοτε στην προτελευταια ταξη του Lycee Voltaire. Διακρινεται -στα ασπρα- ο Michel Recanati, φιλος του σκηνοθετη και βασικος υπευθυνος της ομαδας περιφρουρησης της Ligue Communiste. Μετα τη διαλυση των οργανωσεων, που βιωθηκε σαν το τελος της "ηρωικης" περιοδου, ο Recanati αυτοκτονησε.
Magnify Image
"Εδω πνιγουμε τους Αλγερινους". Ακροδεξιο συνθημα στις οχθες του Σηκουανα επιβραβευει τη μαζικη σφαγη Αλγερινων διαδηλωτων απο το γαλλικο κρατος τη νυχτα της 17 Οκτωβριου του 1961. Δεν εξακριβωθηκε ποτε ο αριθμος των θυματων απο την ασυλληπτη αυτη καταστολη μιας ειρηνικης διαδηλωσης. Οι νεκροι, που τα πτωματα τους ριχνονταν στο Σηκουανα για να μην αφησουν ιχνη, υπολογιζονται στους 200, και οι αγνοουμενοι σε αλλους τοσους. Η απολυτη λογοκρισια εκρυψε αυτο το κρατικο εγκλημα επι 30 ολοκληρα χρονια.
Magnify Image
Ξεκινωντας απο τα υποβαθμισμενα προαστεια, και χωρις να υπολογιζουν την απαγορευση κυκλοφοριας, οι Αλγερινοι ανταποκρινονται μαζικα στο καλεσμα του Εθνικου Απελευθερωτικου Μετωπου της Αλγεριας και διαδηλωνουν στους δρομους του Παρισιου για την ανεξαρτησια της χωρας τους.
Magnify Image
"Η αποικιοκρατια ειναι η μητρα της βαρβαροτητας στην Ευρωπη" (Jacques Verges).
Magnify Image
Συλληψεις στην αποβαθρα του μετρο Concorde. H φωτογραφια ειναι του Elie Kagan, του μοναδικου φωτογραφου που αποτυπωσε -παρανομα εννοειται- τη βαρβαροτητα εκεινης της νυχτας. Για να μην το βρει η αστυνομια πανω του, πεταξε το φιλμ σε σκουπιδια, και πηγε αργοτερα να το μαζεψει.