Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Γλάροι, σταυροί και αφορολόγητο

Ο μύθος της συνεισφοράς της Ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία. Από τον Κ. Βαξεβάνη.
Η Κύπρος ετοιμάζεται να μπει στον μηχανισμό στήριξης. Η Ισπανία, αυτή η τεράστια χώρα που μπορεί να θρέψει όλη την Ευρώπη, καταρρέει οικονομικά. Η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, έχουν ήδη δημιουργήσει μια Ευρώπη άλλης ταχύτητας. Της όπισθεν.
Μα, τι γίνεται σε μια Ευρώπη που μέχρι χτες χρηματοδοτούσε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να σώζουν ανθρώπους που πέθαιναν από πείνα στην Αφρική; Και, τέλος πάντων, αυτό που έγινε οφείλεται στους 150.000 δημόσιους υπαλλήλους που δεν απολύθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο; Καταρρέει όλη η Ευρώπη γιατί η Ελλάδα έκανε δύο ώρες παραπάνω ηλιοθεραπεία σε σχέση με τον μέσο Γερμανό; Μήπως γιατί δεν έπινε την μπίρα ξεροσφύρι, όπως ο Ευρωπαίος, αλλά επιβάρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό με μεζέ; Αστεία πράγματα. Όποιος πιστεύει πως η Ελλάδα βουλιάζει στην κρίση επειδή ζούσε με δανεικά δεν κατανοεί και πολλά πράγματα από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ακόμη και αν στηρίζεται σε ένα λογικοφανές επιχείρημα. Η υπόλοιπη Ευρώπη γιατί βουλιάζει; Και πού χρωστάνε όλοι αυτοί που χρωστάνε ως κράτη;
Η άποψη πως η μικρή και καθόλου τίμια Ελλάδα είναι η αιτία της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μοιάζει με την άποψη όσων υποστηρίζουν πως το Ανατολικό Μπλοκ και η Σοβιετική Ένωση έπεσαν επειδή υπήρξε ένας Γκορμπατσόφ με πολύ ύποπτο ρόλο. Δηλαδή, ένα φιλολαϊκό σύστημα, με σωστή λειτουργία, που πατούσε πάνω στα όνειρα των ανθρώπων, κατέπεσε από έναν και μόνο άνθρωπο. Χωρίς να ενεργοποιηθούν τα αντισώματα αυτοπροστασίας του, χωρίς να το υποστηρίξουν οι μάζες για τις οποίες δημιουργήθηκε.
Κάπως έτσι η ευρωπαϊκή ιδέα, μαζί και η οικονομία, δείχνει να διαλύεται γιατί κάποιος Έλληνας ξύνει τ’ αχαμνά του σε μια ξαπλώστρα στη Λέσβο ή την Αμοργό. Φευ!
Έχει ενδιαφέρον, όμως, ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα. Ποιος είναι ο φορέας αυτού του αυτομαστιγωτικού πατριωτισμού. Αυτοί που για μία ακόμα φορά κυβερνούν. Το επόμενο διάστημα μέτρα 11,5 ίσως και 15 δισ. θα παρθούν για να σωθεί η χώρα. Από μισθωτούς, υπαλλήλους, άνεργους πλέον καταστηματάρχες και απεγνωσμένους μικρομεσαίους. Αλλά και πάλι θα μείνουν έξω από κάθε φορολόγηση δύο κατηγορίες κατόχων χρήματος: η Εκκλησία και οι εφοπλιστές.
Κανείς απ’ τους δύο δεν προσφέρει το ελάχιστο σε φορολόγηση. Η μεν Εκκλησία, μεγαλύτερος κάτοχος γης στη χώρα, πηδάει συνεχώς από τα παραθυράκια του νόμου, εμφανίζοντας απέναντι στην ανάγκη μιας νόμιμης φορολόγησης την αμφίβολη φιλανθρωπία της.
Το δε εφοπλιστικό κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται, καλύπτοντας το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής μέσα σε φλυαρία για γλάρους, ελληνικές σημαίες που ανεμίζουν στα πέρατα του κόσμου και πατριωτισμό μιας όψεως -αυτής που τους συμφέρει.

Συνέντευξη με τον Μαρξιστή Γεωγράφο Ντ. Χάρβεϊ

Αναδημοσίευση από την Εποχή

Βαρύ το τίμημα από το έλλειμμα της Αριστεράς σε αστικά ζητήματα

Την Τρίτη το μεσημέρι, συναντήσαμε τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ οικονομικό γεωγράφο και μαρξιστή, καθηγητή του τμήματος Ανθρωπολογίας του City University της Νέας Υόρκης. Λίγες ώρες πριν την τελευταία του ομιλία στην Αθήνα, όπου βρισκόταν καλεσμένος από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, όπως είχαμε υποσχεθεί, εξασφαλίσαμε μία συνέντευξη μαζί του. Βρεθήκαμε στα Εξάρχεια και συζητήσαμε για την οικονομική κρίση και τις παραμελημένες πτυχές του μαρξισμού, το σχέδιο «εξευγενισμού» γειτονιών της Αθήνας (gentrification) και τα κινήματα πόλης, τους μετανάστες και το δικαίωμα στην πόλη. 

Τη συνέντευξη πήραν
η Μαρίνα Καλλέργη
και η Ζωή Γεωργούλα

Η παρούσα κρίση έχει τις ρίζες της στην κρίση κατοικίας που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2008, όπως έχετε πει. Μήπως τελικά οι μαρξιστές θα έπρεπε να χρησιμοποιούν περισσότερο τη γεωγραφία ως αναλυτικό εργαλείο;
Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι οι μαρξιστές χρειάζεται να δώσουν πολύ περισσότερη προσοχή σε ζητήματα της ζωής στις πόλεις, όπως η ποιότητα της καθημερινής ζωής, η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγεία, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων αλλά και στη δυναμική που προκύπτει από αυτά και ότι χρειάζεται να δίνουν μεγαλύτερη βάση στον ταξικό χαρακτήρα των κινημάτων πόλης, από όσο μέχρι τώρα έχουν δώσει. Το πρώτο είδος εκμετάλλευσης που αντιμετωπίζει ένας πολίτης είναι του ιδιοκτήτη του σπιτιού του, του διαχειριστή δημόσιων αγαθών, της εφορίας. Οι περισσότεροι μαρξιστές έχουν την τάση να εστιάζουν στους εργάτες. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι ένας πολιτικός οργανισμός χρειάζεται να λειτουργεί και στο χώρο εργασίας και στη γειτονιά και ότι η ενότητα αυτών των κινημάτων είναι κρίσιμη για την πολιτική δράση. Η απαρχή του ξεσπάσματος αυτής της κρίσης στην αγορά ακινήτων με βοηθά να ενδυναμώσω την στήριξη αυτού του επιχειρήματος. Η κρίση του 1973 επίσης ξέσπασε πρώτα στην αγορά ακινήτων, το ιαπωνικό μπουμ άφησε την τελευταία του πνοή στην αγορά ακινήτων και η ιστορία συνεχίζεται. Ορισμένοι μαρξιστές επικαλούνται την πτωτική τάση των κερδών των επιχειρήσεων ως αιτία της κρίσης, αλλά εγώ πράγματι για πολλά χρόνια υποστηρίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε με προσοχή στα αστικά ζητήματα, όχι αποκλειστικά, αλλά ως κρίσιμο πεδίο της ανάλυσης της συσσώρευσης του κεφαλαίου και κατά συνέπεια του ταξικού  αγώνα στον οποίο αναφερόμαστε.

Πώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πραγματώνονται στο σχεδιασμό της πόλης;

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Παράγωγα 184 τρις €

Αναδημοσίευση από το Ίσκρα και το Κεφάλαιο άρθρου του Γ. Αγγέλη σχετικά με τις αγορές παραγώγων.
ΜΟΛΙΣ 3 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ!

Οι αριθμοί είναι από άλλο… σύμπαν! Ξεπερνούν τα 184 τρισ. δολάρια τα παράγωγα προϊόντα (συμβόλαια) που είναι πουλημένα και τιμολογημένα στην περιοχή της Ευρωζώνης από το τραπεζικό σύστημα!
Τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα μέσω της 82ης έκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που παρουσιάστηκε στη Βασιλεία (24/6) και στην οποία επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και καιρό είχαν αρχίσει να «ψιθυρίζουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες: ο εφιάλτης των παραγώγων έχει επιστρέψει.
Ένα πρωτοφανές σε όγκο «βουνό» πλασματικού κεφαλαίου με τη μορφή συμβολαίων παραγώγων έχει συσσωρευτεί στις γκρίζες ζώνες των ισολογισμών των τραπεζών. Απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση που οι τράπεζες-πωλητές των συμβολαίων αυτών πτωχεύσουν και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους ή και το αντίστροφο.
Τα συμβόλαια αυτά δεν είναι άλλο από συμβάσεις, τις οποίες, με την επιδίωξη ή το πρόσχημα συμφωνιών διασφάλισης έναντι κινδύνου, κατά κύριο λόγο απέναντι στις αλλαγές κόστους χρήματος (επιτόκια) ή συναλλάγματος, έχουν υπογράψει τράπεζες με τράπεζες ή ιδιώτες και επενδυτικά funds.
Ενδεικτικό του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν τα συμβόλαια αυτά, τα οποία λειτουργούν εκτός των θεσμικά εποπτευόμενων αγορών (OTC) είναι ότι ξεπερνούν στο εκατονταπλάσιο τον όγκο των καταθέσεων και πολύ περισσότερο τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών .
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

6, 7, 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΑΛΣΟΣ ΓΟΥΔΗ - Κατεχάκη
Όταν η επίθεση δεν έχει όρια
η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα

Στις μέρες του τείχους του Έβρου και της Αμυγδαλέζας... Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του σε δύσκολους καιρούς. Σε καιρούς βαθιάς κρίσης, δημιούργημα των «από πάνω», που πιέζουν μέχρι συνθλίψεως τους «από κάτω» να πληρώσουν γι’ αυτήν. Μαζί με το ξερίζωμα της ζωής μας, γινόμαστε μάρτυρες της βαρβαρότητας των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, της ντροπής του Τείχους, της θηριωδίας των πογκρόμ, της ανόδου της ναζιστικής Ακροδεξιάς και των ρητορειών του μίσους, της έξαρσης ενός ρατσιστικού δημόσιου λόγου. Μετανάστες στοχοποιούνται συλλήβδην ως «εγκληματίες», ιερόδουλες ως «μολυσμένες» και όλοι μαζί, οι πιο ευάλωτοι απ’ τους ευάλωτους, χαρακτηρίζονται διά στόματος υπουργών «υγειονομικές βόμβες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία». Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, η μεγαλύτερη γιορτή αλληλεγγύης και ισότιμης συνύπαρξης της πόλης, λέει «όχι» στη ρατσιστική βία, στη δημόσια διαπόμπευση και στην επιχειρούμενη απαξίωση τόσο των μεταναστών/ριων όσο και των ντόπιων.


Μα και σε καιρούς ελπιδοφόρους... Κι όμως! Δίπλα στη βαρβαρότητα ανθίζουν μοναδικά παραδείγματα αντίστασης, συλλογικότητας και αξιοπρέπειας. Είναι ο μεγαλειώδης αγώνας του λαού στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλης της Ελλάδας, η ηρωική του αντίσταση στις δυνάμεις καταστολής, οι λαϊκές συνελεύσεις και τα εγχειρήματα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης στις γειτονιές, οι αποφασιστικές απεργίες των χιλιάδων υπό απόλυση εργαζομένων, η εκκωφαντική κραυγή της αντιστεκόμενης κοινωνίας: «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω!». Κραυγή που αποτυπώθηκε με ένταση πρωτοφανή και στις πρόσφατες εκλογές. Το απρόβλεπτο της κοινωνικής αφύπνισης αποκάλυψε περίτρανα ότι μπορεί οι εξουσίες να στηρίζονται σε στρατούς και θησαυροφυλάκια, αλλά το μεγαλύτερο όπλο τους είναι η κοινωνική ανοχή: όταν αυτή μετατρέπεται σε αντίσταση και δράση, σύντομα αποδεικνύει πόσο γυμνός είναι τελικά ο βασιλιάς.


Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μια τριήμερη γιορτή στην καρδιά της Αθήνας γεμάτη μουσικές και γεύσεις από όλες τις γωνιές της γης, αποτελεί ταυτόχρονα μια ουσιαστική ευκαιρία για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Θα συζητήσουμε για την οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη λεηλασία δημόσιων αγαθών και φυσικών πόρων, το κίνημα και την αριστερά στη νέα περίοδο, τους εργατικούς αγώνες και τις προοπτικές τους, την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα συναντηθούμε με όσους και όσες ανέπτυξαν αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αλληλεγγύης και κάθε λογής αντιστάσεις (λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία, δωρεάν μαθήματα κ.λπ.). Τέλος, θα οργανώσουμε τους κοινούς μας αγώνες ενάντια στην καταπίεση των μεταναστών/ριών και των προσφύγων, ενάντια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, ενάντια στην ανελέητη επίθεση. Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι, λοιπόν, μόνο μια γιορτή αλλά μια πράξη αντίστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης.
Συζητήσεις
Παρασκευή 6 Ιουλίου, 7:30 μ.μ.
·         Η Ελλάδα συνοριοφύλακας της Ευρώπης-Φρούριο: περιθωριοποίηση των μεταναστών και εγκλωβισμός των προσφύγων, νομιμοποίηση και πολιτικό άσυλο.
·         Το Κίνημα και η Αριστερά στη νέα περίοδο: Καιροί δύσκολοι, απρόβλεπτοι και ελπιδοφόροι.
Σάββατο 7 Ιουλίου, 7:30 μ.μ.
·         Στρατόπεδα κράτησης, διαπόμπευση των οροθετικών, επιχειρήσεις-σκούπα: Αντίσταση στις πολιτικές του φόβου, το ρατσισμό και την εξαίρεση δικαιωμάτων.
·         Οι Εργατικοί και Κοινωνικοί Αγώνες στο προσκήνιο.
 
Κυριακή 8 Ιουλίου, 7:30 μ.μ.
·         Ρατσιστική και φασιστική βία: προκλήσεις και προοπτικές του αντιφασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
·         Οι αθέατες όψεις της κρίσης: Η Ψυχική Υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι Δικαίωμα!

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Βατερλώ για την περιβαλλοντική νομοθεσία!

Αναρτούμε Δελτίο τύπου της WWF, 4 Ιουλίου 2011

Αποκαλυπτική η 8η ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς
Καταιγιστική οπισθοδρόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και σοβαρή υστέρηση στην εφαρμογή σημαντικών περιβαλλοντικών πολιτικών σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η 8η ετήσια έκθεση «Δεσμεύσεις για εφαρμογή - Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», που δημοσιεύει σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Σε σημαντικό βαθμό, η οπισθοδρόμηση που καταγράφεται στην έκθεση αποτέλεσε απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Σε εξίσου σημαντικό βαθμό όμως, προέκυψε από επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που θεωρούν ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, αγνοώντας ότι οι διατάξεις αυτές προσπαθούν να καλύψουν σημαντικά κενά στη θεσμική προστασία του φυσικού κεφαλαίου. Δείγμα των καιρών ήταν ότι η ακύρωση, με εξόφθαλμο τρόπο, ακόμα και πρόσφατων σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών που είχε εξ αρχής αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εγκαινιάζοντας με ελπιδοφόρο τρόπο την ίδρυσή του το 2009.
Οι τομείς που υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα ήταν, η νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, η δασική νομοθεσία και η νομοθεσία για τη δόμηση.
Με αιχμή τους νόμους 3986/2011 (εφαρμοστικός Μεσοπρόθεσμου), 4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και εργασιακή εφεδρεία), 4014/2011 (περιβαλλοντική αδειοδότηση και αυθαίρετα), 4042/2012 (διαχείριση αποβλήτων), 4067/2012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) και 4030/2011 (νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών),
·νομιμοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, χωρίς καμία εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές,
·νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» διάφορες παράνομες δραστηριότητες,
·περικόπηκαν διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές,
·άνοιξε ο δρόμος για καταβύθιση του Πράσινου Ταμείου, μέσα από την απορρόφηση του 95% των οικονομικών πόρων του στον κρατικό προϋπολογισμό,
·δίνεται η δυνατότητα για εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εργοστασίων διαχείρισης αποβλήτων,
·εκποιείται με αδιαφανείς όρους φυσική δημόσια γη και νομιμοποιούνται καταπατήσεις, χωρίς καμία εκτίμηση των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες

Πηγή Express. Όπως έχουμε ξαναγράψει δε θα το δικαιούτε σχεδόν κανείς μηχανικός.
 
Στη χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 360 ευρώ το μήνα και μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους που έχασαν την εργασία τους προβλέπει υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.

Όπως σημείωσε, δικαιούχοι του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων του ΟΑΕΔ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν το επάγγελμά τους για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή δεν αυτοαπασχολούνται.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελεύθερων επαγγελμάτων δικαιούται επίδομα από μία μόνο πηγή. Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, θα είναι από 3 έως 12 μήνες και το ποσό θα κυμαίνεται από 360 ευρώ ανά μήνα, έως 3.000 ευρώ το χρόνο.

Ο δικαιούχος πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

- Να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης στο φορέα που υπάγεται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.

- Να έχει καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας:

Εισφορές για έναν χρόνο, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2012.

Εισφορές για τουλάχιστον 2 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2013.

Εισφορές για τουλάχιστον 3 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και μετά.

- Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.

- Διακοπή του επαγγέλματος από την 1/1/2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος και σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών φορέων.

- Να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης ξένης χώρας, για το χρονικό διάστημα που δικαιούται το βοήθημα. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον ανωτέρω τομέα.

- Να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.

- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α'Α και β'Α βαθμού συγγένειας.

- Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

H Ιδιωτικοποίηση της Κτηματολόγιο ΑΕ προχωράει


Χολαργός, 2/07/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

H Ιδιωτικοποίηση της Κτηματολόγιο ΑΕ προχωράει
Η νέα κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από τους προκατόχους της

Τη σκυτάλη από τους προκατόχους της παίρνει η νέα Κυβέρνηση για παραχώρηση στους ιδιώτες, κάθε τομέα του δημοσίου που θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, στερώντας έσοδα από το δημόσιο και προσθέτοντας νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, προχωράει το διαγωνισμό για την εξεύρεση του «οικονομικού συμβούλου» που θα αναλάβει την πώληση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. σε ιδιώτες. Κάνει, όπως φαίνεται, μια αγωνιώδη προσπάθεια να στερήσει από μελλοντικά έσοδα το δημόσιο (πρόκειται για τα έσοδα και τα οφέλη που προκύπτουν από το Εθνικό Κτηματολόγιο) για να εξασφαλίσει έτσι ότι δεν θα πάρουν «λάθος δρόμο» και δεν θα δοθούν για νοσοκομεία, σχολεία ή άλλες «αντιπαραγωγικές» ανάγκες. Ανησυχεί προφανώς, μήπως δεν περάσουν και αυτά τα έσοδα στις τσέπες ιδιωτών και μήπως δεν επιβληθούν στον ελληνικό λαό και άλλα χαράτσια, αυτή τη φορά με πρόσχημα τη δημιουργία και τη διαχείριση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Αν δεν είναι έτσι, δεν εξηγείται γιατί δεν προχώρησε στην ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, προχωρώντας, έστω και για τα μάτια του κόσμου, σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και εξετάζοντας τις προτάσεις και τις μελέτες που έχουν γίνει για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου. Τη στιγμή μάλιστα που η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει ήδη καταρτίσει και δημοσιοποιήσει ολοκληρωμένο business plan, το οποίο περιλαμβάνει κοστολογημένο και χρονοπρογραμματισμένο αναλυτικό σχεδιασμό κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας (Επιχειρησιακό σχέδιο ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου στο http://www.ktimatologio.gr/ktima), διαλύοντας ουσιαστικά κάθε δήθεν «τεχνοκρατικό» επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικοποίησης.

Καλούμε την κυβέρνηση να ακυρώσει το επαίσχυντο και ζημιογόνο για την κοινωνία σχέδιο ξεπουλήματος του Εθνικού Κτηματολογίου, παίρνοντας υπόψη τις αιτιάσεις του Σωματείου Εργαζομένων της Κτηματολόγιο ΑΕ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, επιστημονικών και άλλων φορέων, για την ανορθόδοξη απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής να προχωρήσει προεκλογικά το σχέδιο ξεπουλήματος του Εθνικού Κτηματολογίου.

Την Πέμπτη 5/7/2012 από τις 14:30 έως τις 17:00, καταληκτική ημερομηνία και ώρα κατάθεσης των προσφορών, το σωματείο μας πραγματοποιεί στάση εργασίας και αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών (Καρ. Σερβίας 8).

Σ. Ε. Κ Τ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε.
Μεσογείων 288, 155 62 Χολαργός
Τηλ:2106505606 -fax:2106532914
e-m a i l: sekt @ ktimatologio . gr
w w w . s e k t - n e t . g r


 Σ Υ Ν Τ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ο
ΕΝΑΝΤΙΑ στη διάλυση κοινωφελών Δημοσίων φορέων,
στις απολύσεις-εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ από ταμείο ασφάλισης ιδιότητας μηχανικού σε ταμείο ασφάλισης εργασίας

Αναρτούμε επιστολή συναδέλφων προς το ΤΕΕ

Προς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Θέμα: Μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ από ταμείο ασφάλισης ιδιότητας μηχανικού σε ταμείο ασφάλισης εργασίας

Αξιότιμοι κύριοι, σας υποβάλλουμε την παρούσα επιστολή με στόχο να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί. Σύμφωνα με το ισχύων καθεστώς ένας μηχανικός για να εργαστεί πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ καθ’ όλη την διάρκεια που είναι μέλος του ΤΕΕ, ανεξάρτητα με το αν εργάζεται ή όχι. Αυτό συμβαίνει καθώς σύμφωνα με το καταστατικό του συγκεκριμένου ταμείου (που έχει συνταχτεί το 1940!!!), το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει την ιδιότητα του μηχανικού και όχι την εργασία του.
Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς από εμάς στην απελπισμένη κίνηση να αιτούνται την διαγραφή τους από το ΤΕΕ μιας και είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από την χρέωση των εισφορών του, τουλάχιστον μέχρι σήμερα (Σας παραθέτουμε τον Αριθμό Πρωτοκόλλου ΤΓΟΔ/154/1.6.2012 από τα πρακτικά της Τακτικής Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής με του ΤΕΕ με αρ. 11/24.4.2012). Όμως η διαγραφή από τα μητρώα του ΤΕΕ δεν οδηγεί σε κάποια λύση καθώς δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Ο μηχανικός που έχει διαγραφεί αδυνατεί να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε από τα προνόμια του ΟΑΕΔ καθώς δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ιδιότητα. Δεν μπορεί να μετέχει σε διαγωνισμό πρόσληψης σε οποιονδήποτε φορέα καθώς είναι προαπαιτούμενη η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν μπορεί να βρει δουλεία στον τομέα σπουδών του καθώς δεν έχει κανένα δικαίωμα ανοίξει επαγγελματική δραστηριότητα στην εφορία σαν ελεύθερος επαγγελματίας ή μισθωτός μηχανικός. Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω, επιστήμονες «βαφτίζονται» ανειδίκευτοι εργάτες σε προχωρημένη ηλικία (άνω των 25 ετών).
Όλα αυτά θα είχαν αποφθεχθεί εάν η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ λειτουργούσε ανεξάρτητα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Είναι λοιπόν σαφές ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να υπάρξει μία σαφής και ξεκάθαρη λύση στο θέμα. Είναι απαραίτητη η δυνατότητα διακοπής (προσωρινής ή μόνιμης) της ασφάλισης σε περίπτωση που δεν υπάρχει ουσιαστική επαγγελματική δραστηριότητα.
Με το παρών κείμενο αιτούμαστε την μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ από ταμείο ασφάλισης ιδιότητας μηχανικού σε ταμείο ασφάλισης εργασίας καθώς και την αυτονόητη επανεγγραφή των συναδέλφων που έχουν διαγραφεί. Εάν ένας μηχανικός έχει κλείσει τα βιβλία του ή δεν δουλεύει σαν μισθωτός θα έπρεπε αυτόματα να μην χρεώνεται ασφαλιστικές εισφορές. Το αίτημα είναι απλό: να παύει να είναι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ όταν δεν υπάρχει εισόδημα από το επάγγελμά του μηχανικού (εννοείται πως αυτός ο χρόνος δεν θα καταμετράται στα συντάξιμα χρόνια). Επίσης θα ήταν λογικό να γίνει και κάποια ρύθμιση και για τους υποαπασχολούμενους μηχανικούς, ίσως με τα πρότυπα του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).
Τέλος επιτρέψτε μας να επισημάνουμε το γεγονός, ότι κατά την διάρκεια που ένας μηχανικός είναι άνεργος δεν έχει καμία βοήθεια από το ταμείο του ενώ ο παραλογισμός είναι ότι αν είναι μισθωτός, στην περίπτωση που απολυθεί, δικαιούται επίδομα ανεργίας από το ΙΚΑ ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ για τις εισφορές του οποίου το επίδομα ανεργίας δεν είναι αρκετό. Συγχωρέστε μας το πάθος μας αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως ο ασφαλιστικός φορέας των κατά παράδοση τεχνοκρατών είναι τόσο δύσκαμπτος και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολή θέση ανθρώπους που ξεκίνησαν την καριέρα τους με στόχο την δημιουργία.
Παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημα μας ως κατεπείγον για την μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ από ταμείο ασφάλισης ιδιότητας μηχανικού σε ταμείο ασφάλισης εργασίας ώστε να εξορθολογηστεί το ισχύων καθεστώς και να βρούνε πολλοί συνάδελφοι διέξοδο στο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (ανάμεσα τους και πολλοί υπογράφοντες).

Με ελπίδα την άμεση εύρεση λύσης & συναδελφικούς χαιρετισμούς
Οι κάτωθι υπογράφοντες

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Ποια θα είναι τελικά n τύχη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού; Η τρίμηνη αναστολή που είχε δοθεί στην εφαρμογή του έληξε, οπότε τυπικά ο νέος νόμος τίθεται σήμερα σε ισχύ. Ο τεχνικός κόσμος, όμως, που είχε αντιδράσει έντονα στη σπουδή με την οποία καταρτίστηκε ένα τόσο σοβαρό πλαίσιο, εξακολουθεί να ελπίζει ότι τελικά, έστω και την τελευταία στιγμή θα αποσυρθεί, ή έστω θα δοθεί νέα αναβολή στην εφαρμογή του, ώστε να υπάρξει χρόνος για διορθώσεις.
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, λοιπόν, n υπόθεση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/12), του πλαισίου που ορίζει τις βασικές αρχές για τη δόμηση στη χώρα μας. Ο ΝΟΚ είχε δεχθεί πολύ ισχυρή κριτική τόσο από την αντιπολίτευση στη Βουλή, όσο και από τον τεχνικό κόσμο. Τα σημεία της κριτικής ήταν πολλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος στη Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει πλήθος αλλαγών, υποστήριξε ότι το κείμενο ήρθε «ανέτοιμο» στη Βουλή και εν τέλει εισηγήθηκε την τρίμηνη αναβολή στην εφαρμογή του, που έγινε δεκτή.
Πολύ πιο έντονη ήταν n κριτική που ο ΝΟΚ δέχθηκε από τους καθ' ύλην «αρμοδίους», δηλαδή τους μηχανικούς. «Ο νέος κανονισμός είναι εξίσου περίπλοκος με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985, έχει πλήθος ασαφειών, ενώ οδηγεί σε αυξήσεις συντελεστών και ύψους των κτιρίων στις πόλεις, άρα στην περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος», εκτιμά n πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) κ. Μυρτώ Δεσποτίδη. «Είναι ένα δαιδαλώδες κείμενο, γραφειοκρατικό, με διοικητικές, πολεοδομικές και κτιριοδομικές ρυθμίσεις χωρίς ειρμό. Επιπλέον, ευτελίζει την έννοια του σχεδιασμού, καθώς προβλέπει σε  τουλάχιστον 24 σημεία τη δυνατότητα εξαιρέσεων και ερμηνειών με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Περιβάλλοντος. Εν πάση περιπτώσει, n κριτική μας δεν εισακούστηκε. Τώρα το πρόβλημα έγκειται  στην εφαρμογή του. Ο ΝΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισχύσει όχι μόνο λόγω της περιόδου με την οποία συμπίπτει. Αλλά και επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έκανε τίποτα σε αυτούς τους τρεις μήνες για να δρομολογήσει την ομαλή μετάβαση από το παλαιό στο νέο πλαίσιο: κανείς δεν έχει ενημερωθεί, δεν έχουν εκδοθεί ερμηνευτικές εγκύκλιοι, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του νόμου που δεν έχει "δουλευτεί" επαρκώς. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο θα ήταν να αποσυρθεί και να δοθεί n ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε θα πρέπει να αναβληθεί n έναρξη ισχύος του».
«Αυτό που είδαμε στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό είναι ένα πλαίσιο χωρίς όραμα, το οποίο απλά διορθώνει ορισμένα από τα προβλήματα του ΓΟΚ του 1985», εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΜΠΕ) κ. Νίκος Ζυγούρης. «Τέτοια πλαίσια, που αλλάζουν το πρόσωπο των πόλεών μας για τα επόμενα 10-20 χρόνια, δεν καταρτίζονται μέσα σε ένα μήνα, όπως έκανε κ. Σηφουνάκης, αλλά χρειάζονται χρόνο και ουσιαστική διαβούλευση, όπως έκανε ο Τρίτσης. Γι' αυτό και ο ΣΜΠΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία, δεν είχε κανένα νόημα. Εν πάση περιπτώσει, ο νέος κανονισμός έγινε πρόχειρα και βιαστικά. Αν εφαρμοστεί, θα κόψει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια. Πρέπει λοιπόν να αποσυρθεί και να συζητηθεί επί της ουσίας».
Η «K» επικοινώνησε με το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο επιβεβαίωσε, κατ' αρχήν, ότι ο νέος κανονισμός τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια άλλη τοποθέτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στον νόμο, ή τη λεπτομερέστερη ενημέρωση των μηχανικών και
των πολεοδομικών υπηρεσιών μέσω εγκυκλίων.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Ηράκλειο Κρήτης

Συνάδελφοι, Το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έχει συγκροτηθεί εδώ και μερικούς μήνες. Βασική μας στόχευση είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας (οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, κτλ), αλλά και να γίνουμε το μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας.
Στο βωμό της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, προωθούνται ακραία αντεργατικά μέτρα και κατάργηση σχεδόν κάθε εργασιακού δικαιώματος, όπως υπαγορεύονται από τα μνημόνια. Καθημερινά μαθαίνουμε από συναδέλφους (ακόμα και στην πόλη του Ηρακλείου), για εργοδότες που ασκούν πιέσεις για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίες, για απολύσεις, για μειώσεις μισθών, ενώ τραγικές διαστάσεις έχει λάβει η μη καταβολή των δεδουλευμένων.
Οι παραπάνω εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία την ύπαρξη και λειτουργία του Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στο Ηράκλειο. Μόνο ένα μαζικό σωματείο μπορεί να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μισθωτούς τεχνικούς να συμμετάσχουν σε αυτό ώστε να παλέψουμε συλλογικά και να απαιτήσουμε το σεβασμό στις ανάγκες μας.
Συνεδριάζουμε κάθε 1η και 3η Τετάρτη κάθε μήνα στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Μέλη μπορούν να γίνουν Μηχανικοί, Τεχνολόγοι, Σχεδιαστές, Γεωλόγοι, Εργοδηγοί, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής – ασφάλισής τους (με ΙΚΑ, με ΑΠΥ (μπλοκάκι), οι άνεργοι τεχνικοί, καθώς επίσης και οι συμβασιούχοι τεχνικοί του δημοσίου, εφόσον δεν μπορούν να εγγραφούν στο σωματείο του φορέα τους.
Θέλοντας να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τους απεργούς της Ανακύκλωση Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ, καλούμε τους συμπολίτες μας να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, 09:00-19:00 καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (στη Γραμματεία). Οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ βρίσκονται σε απεργία από τις 29/3 εναντιωνόμενοι στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις. Σε μία εποχή που όλοι πληττόμαστε βάναυσα μας προσφέρουν ελπίδα με το θάρρος τους να αγωνίζονται. Στον αγώνα τους για αξιοπρέπεια ας είμαστε όλοι αρωγοί. Στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση υπάρχει απάντηση, ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη. Ας τη δείξουμε έμπρακτα όλοι μας.
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Παράρτημα Ηρακλείου
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ, ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ)
Eπικοινωνία :  τηλ. : 6977 436 582  ||  e-mail: smt.irakleio@gmail.com  ||   Ιστοσελίδα: www.somtechnik.gr

...και η άλλη Γερμανία

Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους
Μιά προσέγγιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, προσφέρει το φυλλάδιο που εξέδωσε και στα ελληνικά, το γερμανικό ινστιτούτο πολιτικής επιμόρφωσης Rosa Luxemburg – Berlin με τίτλο «Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στην κρίση, αλλά δεν τολμάνε να σας πουν – Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους». Ο οικονομικός δημοσιογράφος Στέφαν Κάουφμαν, επιχειρεί με απλά λόγια να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στα συνηθέστερα ψεύδη γύρω από την οικονομική κρίση στην €ζώνη, καταθέτοντας μία διαφορετική οπτική και μάλιστα από την γερμανική πλευρά.
Broschur Pleite-Griechen Eng

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Η άλλη Ισπανία...

Η Ισπανία των ανθρακορύχων και του μεγάλου αγώνα τους

Αντισυνταγματική η μείωση αποδοχών στο Δημόσιο

Αναδημοσίευση από το Έθνος.
Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν, με μια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων, που ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα, οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν τη μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.
Αντισυνταγματική η μείωση αποδοχών στο Δημόσιο Είναι η πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, δώρα, κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.
Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.
Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.
Τι αναφέρεται στην απόφαση:
«Συνεπάγεται ότι η επέμβαση στη συλλογική αυτονομία πρέπει να συνιστά μέτρο όλως εξαιρετικό και να μην υπερβαίνει μία εύλογη χρονική περίοδο, να συνοδεύεται δε από επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία του επιπέδου ζωής των εργαζομένων, τηρουμένης, σε κάθε περίπτωση, της αρχής της αναλογικότητας, η οποία αποτελεί συνταγματικό περιορισμό των νομοθετικών περιορισμών των συνταγματικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, επιτάσσοντας ότι μεταξύ του νόμιμου σκοπού που επιδιώκει ένας περιορισμός του δικαιώματος και του συγκεκριμένου περιορισμού πρέπει να υπάρχει εύλογη σχέση.

Η εφαρμογή της αρχής αυτής θεμελιώνεται αφενός στο εσωτερικό μας δίκαιο, και συγκεκριμένα στο άρθρο 25 παράγραφος 1δ' του Συντάγματος, και αφετέρου στις διατάξεις της Ε.Σ.Δ.Α. για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον Ν. 53/1979 και δυνάμει του άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος έχει υπερνομοθετική ισχύ. Έτσι, σε περίπτωση μείωσης αποδοχών και επιδομάτων, πρέπει να εξετάζεται η αναλογικότητα του μέτρου προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος και να τηρείται η προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν επιφέρουν δυσανάλογη προσβολή, εν όψει του επιδιωκόμενου σκοπού, σε συνταγματικά δικαιώματα και αγαθά, σε καμία περίπτωση δε δεν δικαιολογείται να καταλύονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος (22 παρ. 2 και 23 παρ. 1)».

Αυτός θα είναι ο νέος τύπος δημόσιου υπαλλήλου

Αναδημοσίευση από το Βήμα. Η μορφή του κράτους και των λειτουργών του, αν εφαρμοστούν οι 7 εντολές της Task Force. Ανθρώπινο κρέας μας μυρίζει...
Αυτός θα είναι ο νέος τύπος δημόσιου υπαλλήλου



Έναν νέου τύπου δημόσιο υπάλληλο, που δεν θα οφείλει τη θέση του στο ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις, θα διαθέτει αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, θα υποβάλλεται σε συνεχή και αδιάλειπτη αξιολόγηση, θα καταλαμβάνει τη θέση ευθύνης με αυξημένα και αξιοκρατικά κριτήρια και θα μετακινείται ελεύθερα σ΄ όλες τις θέσεις του κράτους, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση μετά από συστάσεις της task force. Γι΄αυτό το λόγο εκπονείται και ενιαίο Σύστημα Διοίκησης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου (ΕΣΔΑΚ) (Human Capital Management System, όπως ονομάζεται, που καλείται να το υλοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αγκάθι οι 150.000 απολύσεις
Το νέο σύστημα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, που θα έρθει να «κουμπώσει» με την αναδιάρθρωση των οργανωτικών δομών του κράτους, τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων των υπουργείων και την κατάργηση των «περιττών» οργανισμών και φορέων, θεσπίζει νέους κανόνες για τις προσλήψεις προσωπικού, την κινητικότητα των υπαλλήλων και την στελέχωση των υπηρεσιών.

Κρίσιμος παράγοντας, ωστόσο, παραμένει η απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων, κάτι το οποίο αναμένεται να ζητήσει εκ νέου, μετ΄ επιτάσεως μάλιστα, η τρόϊκα, μετά και την υπέρβαση στις προσλήψεις και την μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, γεγονότα που δεν οδηγούν στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Η υιοθέτηση μίας ενιαίας αρχής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, που θα λειτουργεί στα πρότυπα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και θα υπάγεται στην πολιτική ευθύνη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη.

Εκτιμάται μάλιστα ότι «
οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ενιαίας πλατφόρμας υποστήριξης των θεμάτων του ανθρώπινου κεφαλαίου στο Δημόσιο».

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Για ένα μαζικό, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα

Αναρτούμε άρθρο της Ελένης Πορτάλιου
Το θέμα της ριζικής αναμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γεννηθεί ένα μαζικό, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα, όπως το διατύπωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας σ. Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη τεθεί εκ των πραγμάτων, στη διάρκεια της πυκνής προεκλογικής περιόδου, όπου και αναδείχθηκαν όλες οι δομικές παθογένειες μαζί με τις ενδιάθετες δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για τους νέους θεσμούς δεν πρέπει να έχει εργαλειακό χαρακτήρα ή να τακτοποιεί παρελθούσες εκκρεμότητες και να ρυθμίζει νέες ισορροπίες. Η εμπιστοσύνη του λαού μάς υποχρεώνει να γίνουμε στοχαστικοί και δημιουργικοί, να επινοήσουμε, συνθέτοντας θεωρία και εμπειρία, μια σύγχρονη μορφή πολιτικού φορέα, ο οποίος θα αντλεί από το παρελθόν και θα παραπέμπει στο μέλλον της νέας κοινωνίας. “Βρισκόμαστε σήμερα”, λέει ο Σλαβόϊ Ζίζεκ, “στο διαμετρικά αντίθετο σημείο από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Αριστερά ήξερε «τι να κάνει» (να εγκαταστήσει τη δικτατορία του προλεταριάτου), αλλά έπρεπε να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή. Σήμερα, δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά οφείλουμε να δράσουμε τώρα, γιατί οι επιπτώσεις της μη δράσης θα είναι ολέθριες. Θα αναγκαστούμε να δράσουμε «σαν να είμαστε ελεύθεροι»”.


Η συζήτηση για την κρίση των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων

Ο σκοπός της δικτατορίας του προλεταριάτου, μέσα σε συνθήκες ανελέητης καταστολής, δημιούργησε το προλεταριακό κόμμα της πρωτοπορίας των αποφασισμένων κομμουνιστών, τους οποίους συνείχε η σιδηρά πειθαρχία. Η συζήτηση για το κόμμα στις επαναστατικές δεκαετίες, από το 1960 μέχρι το 1980, γίνεται στο πλαίσιο της αναγνώρισης της κρίσης του μαρξισμού και των ιστορικών κομμουνιστικών κομμάτων της δύσης και στον ορίζοντα της ρήξης με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, που ονομάστηκαν υπαρκτός σοσιαλισμός και κατέρρευσαν λίγο αργότερα. Ο χαρακτήρας του κόμματος αναζητήθηκε τότε στο πλαίσιο της πολιτικής θεωρίας και πράξης, στους ταξικούς λαϊκούς αγώνες και στη σχέση του κόμματος με το κράτος. Αυτή η σχέση αποτελεί και σήμερα, από πολλές πλευρές, σημείο κλειδί για τον χαρακτήρα του κόμματος. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το κράτος ήταν (και είναι) καταλυτικός στη θεωρητική προσέγγιση και την υλική μορφή του επαναστατικού κόμματος.

Ισως αποδειχθεί ο καταλύτης

Αναδημοσίευση άρθρου της Χριστινας Κοψινη από την Καθημερινή 26/6

entasi-stin-synelefsi-tou-edoeap-perimenoun-asthenoforo-1-315x236Η υπόθεση του ασφαλιστικού φορέα επικούρησης και υγείας των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) και η επεισοδιακή γενική συνέλευση των μετόχων–ασφαλισμένων του το περασμένο Σάββατο δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση του κλάδου.

Αντιθέτως, αφορά όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία, τις διοικήσεις και τα σωματεία που αρκούνται να συμμετέχουν διά των εκπροσώπων στις διοικήσεις, αρνούμενα να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των διαθεσίμων, περιορίζοντας την παρέμβασή τους σε έναν καταγγελτικό λόγο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έντονη αμφισβήτηση των επιλογών της 9μελούς (πολυπαραταξιακής) διοίκησης (η οποία, για την άντληση 25 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε ρευστοποίηση «κουρεμένων» ομολόγων, μετατρέποντας τη δυνητική ζημία από το PSI σε πραγματική), η καταψήφιση του απολογισμού και του προϋπολογισμού μπορεί να αναδειχθούν η κατάλληλη αφορμή για να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση, έστω και στο παρά πέντε. Ομως, αυτή η συζήτηση θα είναι λειψή, αν εκτός από τη διαχειριστική ανεπάρκεια των διοικήσεων, τα λάθη και την αλαζονική συμπεριφορά, δεν διερευνήσει και τον τρόπο που η ΤτΕ προστατεύει τα ασφαλιστικά κεφάλαια, αποτρέπει τις διοικήσεις από λανθασμένες κινήσεις και τις ενημερώνει αναλυτικά και εγκαίρως, όπως θα έκανε για λογαριασμό του πελάτη κάθε χρηματιστηριακή εταιρεία για ένα οποιοδήποτε αμοιβαίο κεφάλαιο. Βεβαίως, τα ερωτήματα που προκάλεσε η κίνηση της διοίκησης του Ταμείου να ρευστοποιήσει ομόλογο με ζημία είναι πολλά. Πώς είναι δυνατό να μη γνώριζε ότι το αποθεματικό της στο κοινό κεφάλαιο είχε μετατραπεί σε ομόλογα; Και αν προχώρησε σε μία λάθος επενδυτική εκτίμηση, έστω για να διασώσει, ως «μεσσίας» τον ΕΔΟΕΑΠ (όπως ίσως φανταζόταν), από τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος έτοιμο να παραδεχτεί ότι άνθρωποι είμαστε, «μπορεί να κάναμε λάθος»;
Ομως, τα ερωτήματα αφορούν και την ΤτΕ. Σε ποια τιμή αγοράστηκαν τα ομόλογα που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο PSI; Μήπως αληθεύουν οι φήμες, που επιμένουν ότι κάποια αγοράστηκαν στη δευτερογενή αγορά και αν ναι, πώς αποτιμήθηκαν και με ποια τιμή ενεγράφησαν στο αποθεματικό; Και αν υπάρχει διαφορά στην τιμή (λέμε αν), ποιος καρπώθηκε το κέρδος από τη διαφορά; Για όλα αυτά δεν υπάρχει σοβαρή ενημέρωση. Αντιθέτως, η ΤτΕ, την ώρα που ρευστοποιούσε ομόλογα για να καλύψει τις αναλήψεις που ζητούσε το Ταμείο έως και τις αρχές Ιουνίου, συνέχιζε να το ενημερώνει ως τα χρήματα να προέρχονται από έναν απλό λογαριασμό διαχείρισης διαθεσίμων και όχι από το κοινό ασφαλιστικό κεφάλαιο, στο οποίο ήδη με τον νόμο 2469/97 οι λογαριασμοί διαθεσίμων είχαν χάσει την ιδιότητά τους ως λογαριασμοί μετρητών και επενδύονται σε τίτλους του Δημοσίου.
Η υπόθεση ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να αποδειχτεί καταλύτης, έτσι ώστε να ανοίξει σε βάθος η υπόθεση «αποθεματικά των Ταμείων», όπως άλλωστε προϊδεάζει και η έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Η πρώτη νίκη των κατοίκων της Χαλκιδικής κόντρα στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών

Πηγή: http://antigoldgreece.wordpress.com
Aναστολή κάθε εργασίας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ


Μεγάλη νίκη των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του μοναδικού αρχέγονου δάσους των Σκουριών από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Με την Προσωρινή Διαταγή 308/2012, που εκδόθηκε την τελευταία μέρα λειτουργίας του Συμβουλίου Επικρατείας πριν από την θερινή διακοπή εργασιών, ο Προέδρος του Ε’ Τμήματος κ. Μενουδάκος ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την αναστολή εκτελέσεως της  υπ’ αριθμ. 7633/29-3-2012 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κατά το μέρος που συνεπάγεται επέμβαση σε δασική βλάστηση.

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Από τα τέλη Μαρτίου η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αυθαίρετα και χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, έχει καταλάβει την περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, με σκοπό να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του θηριώδους επιφανειακού μεταλλείου που προβλέπει το “επενδυτικό” της πρόγραμμα. Όλο αυτό το διάστημα, έχοντας την κάλυψη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δασαρχείου Αρναίας, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους (δείτε εδώ, εδώ κι εδώ).

Xωρίς εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο και χωρίς Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών, το μόνο “νομιμοποιητικό” έγγραφο που είχε να παρουσιάσει η εταιρεία ήταν η 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ.Περιφέρειας. Επικαλούμενη αυτό το χαρτί η νομιμότητα του οποίου έχει προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ, η εταιρεία τοποθέτησε στο βουνό κουκουλοφόρους σεκιουριτάδες, συρματοπλέγματα και μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας (δείτε εδώ). Στα τέλη Μαϊου ξεκίνησε τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στο δάσος. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο άρχισε και την υλοτόμηση της δασικής βλάστησης. Πάντα παράνομα, ποντάροντας στην ατιμωρησία που πάντα τους εξασφαλίζαν οι πολιτικοί τους προστάτες, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Απέναντι στην αυθαιρεσία της εταιρείας και στην αναλγησία του κρατικού μηχανισμού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες των κατοίκων, έγινε σειρά νομικών ενεργειών οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή Προσωρινή Διαταγή. Ένα λεπτομερές ιστορικό των γεγονότων των τελευταίων ημερών στις Σκουριές, καθώς και των ενεργειών που έχουν γίνει από την πλευρά των κατοίκων, θα δημοσιεύσουμε σύντομα.

Με την απόφαση αυτή διακόπτεται αμέσως η υλοτόμηση και οι ερευνητικές γεωτρήσεις καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που συνεπάγεται επέμβαση στη δασική βλάστηση, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της αιτήσεως αναστολής που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι. Μεχρι τότε, η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να πειράξει ούτε ένα φύλλο στις Σκουριές.

Δεν εφησυχάζουμε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική απαλλαγή της Βόρειας Χαλκιδικής από τους επίδοξους εκμεταλλευτές.

Και η απάντηση από το "γραφείο τύπου της εταιρίας" - τον ψευδώνυμο ιστότοπο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.

με τον τίτλο:

“ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΙΛΗΣτΕ Ή ΚΑΘΗΣτΕ ΣΤ’ ΑΥΓΑ ΣΑΣ…”
http://politesaristoteli.blogspot.gr/2012/06/blog-post_1190.html

To ευρώ κάνει τη δουλειά για την οποία είχε ακριβώς σχεδιαστεί

 

Η ιδέα ότι το ευρώ έχει “αποτύχει” είναι επικίνδυνα αφελής. Το ευρώ κάνει ακριβώς ό,τι είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του – και το πλουσιότατο 1% που το υιοθέτησε.

Ο δημιουργός είναι ο Ρόμπερτ Μάντελ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ο αρχιτέκτονας των “οικονομικών της προσφοράς” είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια , αλλά τον γνώριζα μέσω των σχέσεών του με τον καθηγητή μου στο Σικάγο, Μίλτον Φρίντμαν, πολύ πριν η έρευνα του Μάντελ για τα νομίσματα και τις ισοτιμίες οδηγήσουν στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Τότε ο Μάντελ ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διαρρύθμιση του μπάνιου του. Ο καθηγητής Μάντελ που είχε ένα Νόμπελ και μια αρχαία βίλα στην Τοσκάνη, μου είπε μαινόμενος:

"Δεν μου επιτρέπουν ούτε μια τουαλέτα να φτιάξω. Υπάρχουν κανονισμοί που μου λένε να μην έχω τουαλέτα σ' αυτό το χώρο. Μπορείς να το φανταστείς;"
Βεβαίως και δεν μπορώ. Όμως δεν έχω μια αρχαία ιταλική βίλα, συνεπώς δεν μπορώ να φανταστώ την απογοήτευση που προκαλούν οι κρατικοί κανονισμοί για την τοποθέτηση ουροδοχείων σε τέτοια κτίρια.

Ο Μάντελ, όμως, ένας Καναδο-αμερικανός που πρεσβεύει το ότι “κάνω ό,τι θέλω”, σκόπευε να μην αφήσει έτσι τα πράγματα. Να εμφανιστεί με ένα όπλο που θα διέλυε τους κρατικούς κανόνες και τις εργασιακές ρυθμίσεις. (Πραγματικά μισούσε τους συνδικαλισμένους υδραυλικούς που ζητούσαν πολλά χρήματα για να μετακινήσουν το θρόνο του.)

"Είναι πολύ δύσκολο να απολύεις εργάτες στην Ευρώπη”, παραπονιόταν. Η απάντησή του: το ευρώ.
Το ευρώ θα έκανε τη δουλειά του όταν θα οι κρίσεις θα έπλητταν τις οικονομίες, εξηγούσε ο Μάντελ. Αφαιρώντας τον έλεγχο του νομίσματος από τις κυβερνήσεις, οι αντιπαθείς, ασήμαντοι, εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κεϊνσιανές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να βγάλουν μια χώρα από την ύφεση.

"Το ευρώ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική πέραν της εμβέλειας των πολιτικών”, έλεγε. “Και χωρίς δημοσιονομική πολιτική, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν οι χώρες θέσεις εργασίας είναι μέσω της ανταγωνιστικής μείωσης των κανονισμών για τις επιχειρήσεις”.
Αναφερόταν στους εργασιακούς νόμους, στις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και βεβαίως στους φόρους. Όλα αυτά θα σαρώνονταν με το ευρώ. Η δημοκρατία δεν θα αφηνόταν να παρεμβαίνει στην αγορά – ή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Όπως σημειώνει ένας άλλος νομπελίστας, ο Πολ Κρούγκμαν, η δημιουργία της Ευρωζώνης παραβίασε τον βασικό οικονομικό κανόνα που είναι γνωστός ως “βέλτιστη νομισματική ζώνη”. Αυτός ήταν ένας κανόνας που επινόησε ο Ρ. Μάντελ.