Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ, γιατί Radical I.T.?



Οι εκλογές του ΣΕΤΗΠ διεξάγονται από την Τετάρτη 5/6 μέχρι και την Παρασκευή 14/6. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Στο φόντο των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, μπορεί κάπως να φαίνεται “εκτός θέματος” να σου μοιράζουν ένα κείμενο που θα μιλήσει για την κατάσταση στον κλάδο μας, για τη δουλειά μας και για το σωματείο.

Πράγματι η συζήτηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, αφορά πιο πολύ την πιθανή εναλλαγή του κυβερνώντος κόμματος, το αν η ΝΔ θα διαδεχθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, και το τι θα σημαίνει αυτό για την ζωή μας την επόμενη μέρα.


Έχουμε όμως αναρωτηθεί, αν για την καθημεριότητά μας, για την πραγματικότητα που βιώνουμε, για την εργασία μας, η ενναλλαγή του κυβερνώντος κόμματος θα σημαίνει όντως τόσα πολλά;


Ας δούμε λίγο ειδικότερα, τι συμβαίνει στον κλάδο μας…


Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

Ανεπαρκείς μισθοί. Πολλές φορές δε φτάνουν ούτε για τα βασικά μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης (ενοίκιο, βασικά έξοδα, λογαριασμοί, οικογένεια, διακοπές). Εν αντιθέσει, δουλεύουμε σε έναν κλάδο που τα κέρδη φτάνουν πολλά δις το χρόνο, και όλα περνούν από τα δικά μας χέρια!
Καθυστέρηση πληρωμών, οφειλών, παραβίαση των όρων υπογεγραμμένων συμβάσεων. Η απάντηση που παίρνουμε είναι “έτσι είναι η κατάσταση, υπομονή”.
Το 8ωρο δεν είναι δεδομένο, αντιθέτως, παραβιάζεται διαρκώς! Πολλές υπερωρίες, τις περισσότερες φορές απλήρωτες! Υπάρχει σαφέστατο ζήτημα ελεύθερου χρόνου για όλες και όλους εμάς, πολλές φορές σε σημείο σωματικής ή ψυχικής εξάντλησης.
Πολλές εταιρείες δουλεύουν με το “κόλπο” των εταιρειών επινοικίασης εργασίας. Γιατί; για να μην υπάρχει ποτέ ένας συγκεκριμένος εργοδότης να απευθυνθείς. Για να μπορείς να αποληθείς μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς η εταιρεία στην οποία προσφέρεις έργο να έχει απολύτως κανένα κόστος. Είναι αμέτρητες οι φορές που οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι από τη μία εταιρεία στην άλλη προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους.
Ιδιαίτερα στα κάτεργα των call center με τις δίμηνες συμβάσεις, αυτό γίνεται κατά κόρον. Ο εργαζόμενος μεταπηδά συνεχώς από τη μια εταιρεία στην άλλη, με μηνιαίες συμβάσεις, για να μην έχει ποτέ το δικαίωμα της μονιμοποίησης.
“Δούλεψε λίγο παραπάνω, βάλε πλάτη, εδώ είμαστε μια οικογένεια”… Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Ειδικά σε “καινοτόμες” start-up εταιρείες, αυτό αποτελεί κανόνα.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Στο… περίμενε 20.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση – Στον «αέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα!

Στο… περίμενε 20.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση – Στον «αέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα!
Από asfalistiko

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 20.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι αδυνατούν να λάβουν τη σύνταξή τους επειδή κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου δούλευαν υπό καθεστώς παράλληλης απασχόλησης.

Του Χάρη Δημητρίου

Αιτία για το ότι ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να χορηγήσει σύνταξη σε αυτούς τους ασφαλισμένους, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος (πχ όριο ηλικίας, προϋπηρεσία), είναι ότι δεν έχει καταστεί εφικτό να ετοιμαστεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να απονέμουν συντάξεις!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κονδύλι προς την ανάδοχο εταιρία δεν έχει δοθεί, παρά το γεγονός ότι ζητείται μετ’ επιτάσεως από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ήδη από το 2016.


Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν πάνω από 40.000 αιτήσεις απονομής συνταξιοδότησης, που παραμένουν ακόμα «στο ράφι», είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εμπλοκή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα, μένουν στα αζήτητα ανάλογα αιτήματα των συνταξιούχων για χορήγηση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, αφού χωρίς να απονεμηθεί η κύρια σύνταξη κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό…

Απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ σχετικά με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΣΜΤ

Αναρτούμε απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ σχετικά με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΣΜΤ


Η απόφαση βασίστηκε σε πρόταση του ΑΡΑΓΕΣ η οποία κατατέθηκε στην προηγούμενη αντιπροσωπεία δεν συζητήθηκε εκεί αλλά τέθηκε στην ΔΕ του ΤΕΕ και ψηφίστηκε

H Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στηρίζει τον αγώνα της διεκδίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά βασικό τρόπο διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των μηχανικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και των συναφών τεχνικών επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως τυπικής σχέσης εργασίας. Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών μέτρων και περικοπών στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων μηχανικών, είναι αναγκαία:
η ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών, με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
η κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τις εγκύους και μητέρες εργαζόμενες
η κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων
η διασφάλιση απέναντι στην καταπάτηση θεμελιωδών θεσμικών δικαιωμάτων όπως οι άδειες, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ θα κάνει και όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γνωστοποιηθεί – και από τα μέσα επικοινωνίας του ΤΕΕ – η προσπάθεια του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και οι δράσεις του σε αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανόμενης της προκηρυγμένης απεργίας στις 20 Ιουνίου 2019.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ανατομία μιας νοτιοευρωπαϊκής μητρόπολης

Ο Θωμάς Μαλούτας ερευνά τη διαχρονική εξέλιξη του κοινωνικού διαχωρισμού στην πόλη της Αθήνας , δηλαδή την κατανομή των κοινωνικών τάξεων και εθνοτικών ομάδων στον αστικό χώρο, τα συστήματα και τους μηχανισμούς στέγασης. Εντοπίζει και αναδεικνύει ιδιαίτερες στεγαστικές και κοινωνικο-χωρικές διαδικασίες, όπως η κάθετη κοινωνική διαφοροποίηση και η ενδογενής κοινωνική κινητικότητα, που ερμηνεύουν την σημερινή εικόνα του μητροπολιτικού χώρου της Αθήνας.


Αλεξάνδρεια, 2018 | 296 σελίδες

Η μελέτη Η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας. Κοινωνικές ομάδες και δομημένο περιβάλλον σε μια νοτιοευρωπαϊκή μητρόπολη είναι το πιο πρόσφατο προϊόν της πολύχρονης ερευνητικής και συγγραφικής εργασίας του Θωμά Μαλούτα, πάνω στα ζητήματα της ανάπτυξης (και κρίσης) του ελληνικού κράτους πρόνοιας, της κοινωνικής δομής της σύγχρονης ελληνικής πόλης και ιδιαίτερα της Αθήνας, τους ποικίλους μετασχηματισμούς και διαχωρισμούς του αστικού χώρου. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί απόπειρα ενδελεχούς εξιστόρησης και καταγραφής της στεγαστικής/οικιστικής αποτύπωσης των κοινωνικών διαιρέσεων, του κοινωνικού διαχωρισμού στη μητροπολιτική Αθήνα (ο συγγραφέας ορίζει ως μητροπολιτική Αθήνα το ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής και τη Σαλαμίνα).

Ο όρος κοινωνικός διαχωρισμός, εκφράζει μια χωρική μορφή της κοινωνικής ανισότητας εντός του αστικού περιβάλλοντος. Αναφέρεται στο βαθμό στεγαστικού διαχωρισμού των κοινωνικών τάξεων και εθνοτικών ομάδων μιας πόλης. Ο διαχωρισμός είναι αποτέλεσμα και ταυτόχρονα μηχανισμός κοινωνικής αναπαραγωγής των κυρίαρχων κοινωνικών σχέσεων (εν προκειμένω των κεφαλαιοκρατικών, αν και ως αστικό κοινωνικό φαινόμενο προηγείται του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής). Η έκταση του κοινωνικού διαχωρισμού ποικίλει ανάλογα με την επίδραση της αγοράς (ταξικές ανισότητες στην κατοχή, αγορά ή ενοικίαση κατοικίας) τις κρατικές πολιτικές και το ιδιαίτερο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό περιβάλλον. Ο κοινωνικός διαχωρισμός στις ΗΠΑ χρωματίζεται από την εγγραφή του εθνοφυλετικού ζητήματος στην ιστορία της κοινωνίας και του κράτους αυτού, ενώ η μορφή του είναι διαφορετική στις μεγάλες πόλεις της δυτικής Ευρώπης (μικρότερος ή πιο καθυστερημένος βαθμός προαστιοποίησης των αρχουσών κοινωνικών τάξεων για παράδειγμα) ή στις πόλεις της νότιας Ευρώπης με το υπολειμματικό κράτος πρόνοιας και τα εκτεταμένα οικογενειακά και γειτονικά δίκτυα. Αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι ότι η μείωση του κοινωνικού διαχωρισμού σε μια πόλη δε συνεπάγεται απαραίτητα και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ούτε μεγαλύτερο βαθμό επικοινωνίας και διάδρασης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που συνυπάρχουν σε μια χωρική/ στεγαστική ενότητα, για παράδειγμα σε μια γειτονιά.

Η μεταπολεμική μεγέθυνση της Αθήνας σφραγίστηκε από δύο στεγαστικά πρότυπα: την αυτοστέγαση (χαμηλή κατά κύριο λόγο δόμηση, έντονη τις δεκαετίες 1950–1960 ) και την αντιπαροχή (δεκαετίες 1960–1970, δημιουργία ενός μεγάλο οικιστικού αποθέματος). Η αυτοστέγαση στο δυτικό τμήμα της πολης ενέτεινε τον κοινωνικό διαχωρισμό μεταξύ ενός αστικού τμήματος, στην ανατολική πλευρά του κέντρου και του λεκανοπεδίου και ενός εργατικού τμήματος στη δυτική πλευρά της πόλης.

Τα δάση παραδίδονται σε επιχειρηματικά και ιδιωτικά συμφέροντα

Τα δάση παραδίδονται σε επιχειρηματικά και ιδιωτικά συμφέροντα


Σήμερα θα κριθεί τελικώς αν θα εξεταστεί από τη Βουλή (αυτόνομα ή ως κομμάτι άλλης νομοθετικής πρότασης) το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος «φιλολαϊκών» ρυθμίσεων, όχι μόνο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση,

αλλά και για την εκχέρσωση δασωμένων αγρών, την κατακύρωση της κυριότητας χορτολιβαδικών εκτάσεων, την παράταση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, τον διορισμό προϊσταμένων στα κτηματολογικά γραφεία εκτός ΑΣΕΠ, τις συνενώσεις μη άρτιων οικοπέδων, τη διατήρηση «ιερών» και άλλων παρανομιών σε δάση, τη μετατροπή νεότερων μνημείων σε ξενοδοχεία, ακόμα και το κυνήγι με τη βοήθεια γερακιών. Περιέχει μάλιστα και βασικά λάθη, ενδεικτικά της σπουδής με την οποία καταρτίστηκε.

Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα. «Η διάσκεψη των προέδρων θα κρίνει ποια σχέδια νόμου θα προχωρήσουν. Εμείς καταθέσαμε το σχέδιο νόμου γιατί ήμασταν έτοιμοι και είχαμε δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Παράκαμψη απόφασης
Στο σχέδιο νόμου είναι εμφανής η προσπάθεια του ΥΠΕΝ να παρακάμψει την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (685/2019), που έκρινε ως αντισυνταγματικό το πλαίσιο για τις οικιστικές πυκνώσεις. Το υπουργείο εστιάζει σε μία από τις υποδείξεις του ΣτΕ, αυτή που αφορά την ανάρτηση όλου του δασικού χάρτη (συμπεριλαμβανομένων των οικιστικών πυκνώσεων που σήμερα εξαιρούνται), αλλά όχι στη βασικότερη: το ΣτΕ απέρριψε τη «διατήρηση» αυθαιρέτων σε δάση, κρίνοντας ξεκάθαρα ότι η αλλαγή χρήσης των δασών επιτρέπεται μόνο για εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και η οικιστική τους αξιοποίηση δεν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχέδιο νόμου και τροποποίηση διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία των Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 5/6/2019
Αρ. Πρωτ. : 7828
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη


Κοιν. : 1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση
2. Υπουργό Διοικ. Ανασυγκρότησης κα Ξενογιαννακόπουλου
3. Yπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο
4. ΕΝ.ΠΕ.
5. ΚΕΔΕ
Θέμα : Σχέδιο νόμου και τροποποίηση διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία των Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων.

Κύριε Υπουργέ


Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου και περιβαλλοντική διαχείριση αυτών» και ειδικότερα το άρθρο 29 «Τροποποίηση διατάξεων του ν.4495/17 (Α’ 167) και μεταβατικές διατάξεις» που αφορά στη λειτουργία και στελέχωση των παρατηρητηρίων δόμησης. Θα θέλαμε να επισημάνουμε αρχικά στα πλαίσια της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των αποδοχών των συναδέλφων – μελών μας, που εργάζονται στα Τμήματα Ελέγχου Κατασκευών, την διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν. Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 99 του Νόμου 4483/2017 του Υπ. Εσωτερικών χορηγήθηκε αναδρομικά η προσωπική διαφορά στους υπαλλήλους που μετατάχθηκαν με τη διαδικασία της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας του άρθ. 30 του ν. 4223/2013, προκειμένου να διορθωθεί η αδικία που υπήρχε σε βάρος τους. Στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου πρέπει να υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη διατήρησή της στο σύνολο των συναδέλφων που θα μεταταγούν.
Επίσης σε συνέχεια και των υπ’ αρ. 7766/12-4-2019, 7267/18, 4496/17, 4788/18 και 7563/18 εγγράφων της Ομοσπονδίας μας και της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, καθώς και των συναντήσεων που είχαμε με εσάς και παράγοντες του Υπουργείου που εποπτεύετε, επανερχόμαστε, στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Παρατηρηρίων Δόμησης.


Α. Περιφερειακά Παρατηρητήρια
Τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4495/17, είναι αρμόδια για:
- τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας για το Δομημένο Περιβάλλον,
- τη διενέργεια δειγματοληπτικών και αυτεπάγγελτων ελέγχων των πορισμάτων των ελεγκτών δόμησης, ως προς τις υπαγωγές αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσης στις διατάξεις για την αναστολή επιβολής κυρώσεων,
- να συντονίζει τις συναρμόδιες υπηρεσίες για τη χρήση, την αισθητική και τη λειτουργική αναβάθμιση των Κοινοχρήστων Χώρων.
  • Ως προς την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης το κάθε Παρατηρητήριο είναι αρμόδιο στην Περιφέρειά του για:
- την κατεδάφιση των τελεσίδικα κριθέντων αυθαιρέτων,

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

ΣΜΤ: Κινητοποίηση κατά της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφου από την «ΠΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ»



Άμεση ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφου από την «ΠΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ»

Παράσταση Διαμαρτυρίας Παρασκευή 7 Ιούνη, στις 8:30πμ, Κοδράτου 21, Μεταξουργείο

Όχι στην εργοδοτική ασυδοσία της ευέλικτης εργασίας με το ΔΠΥ και «με το κομμάτι»

Κανονικές προσλήψεις –Υπογραφή ΣΣΕ στον Κλάδο με βάση τις ανάγκες μας

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφισσας από την Τεχνική Εταιρεία «ΠΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» επειδή αρνήθηκε να δεχτεί τη μείωση στο ύψος του καθαρού της μισθού και την τροποποίηση της εργασιακής σχέσης της.

Η συναδέλφισσα είχε προσληφθεί και εργαζόταν ως αρχιτέκτονας για τρεις μήνες στην εταιρία, με σταθερό μισθό. Η εργοδοσία της «ΠΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» μόλις τον τρίτο μήνα της πρότεινε τη μείωση του συμφωνημένου μισθού ώστε να δεχτεί να λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 Ευρώ μικτά) με την «υπόσχεση» το υπόλοιπο του συμφωνημένου μισθού κατά την πρόσληψή της να το λαμβάνει με τη μορφή «μπόνους 10%» επί των έργων που θα ολοκλήρωνε ή μέσω «πληρωμής με το κομμάτι» συμφωνημένη από πριν ανάλογα με το έργο. Μόλις η συναδέλφισσα αρνήθηκε να συναινέσει απολύθηκε άμεσα με τους συνηθισμένους εργοδοτικούς ισχυρισμούς περί «μειωμένης απόδοσης».

Η «ΠΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» και το καθεστώς πολλαπλών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων, ύψους και τρόπου υπολογισμού του μισθού που χρησιμοποιεί είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο Μελέτης Κατασκευής, για τους λεγόμενους «Συνεργάτες» Μισθωτούς Τεχνικούς:

Κάποιοι εργάζονται με Δ.Π.Υ., δουλειά «με το κομμάτι» και λαμβάνουν αμοιβή 40% από το καθαρό ποσό κάθε έργου. Άλλοι είναι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα «μαύρα» με ότι σημαίνει αυτό για τις ασφαλιστικές εισφορές και τη μελλοντική μας σύνταξη. Άλλοι έχουν μια σύμβαση μισθωτού «δίωρη» και παίρνουν ανάλογα με το έργο συμφωνημένο ποσό. Ταυτόχρονα πάντα αξιοποιείται ο θεσμός της πρακτικής των ΑΤΕΙ και του ΟΑΕΔ για τη «λάντζα». Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν για λίγους μήνες και ανακυκλώνονται γρήγορα για τις ανάγκες κερδοφορίας της «ΠΟΛΗΣ».

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλέον τη συνήθη πρακτική πολλών εργοδοτών στον κλάδο και παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί του «περιορισμού του φαινομένου» λόγω της «αναγγελίας» στον ΕΦΚΑ για τα ΔΠΥ, που προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου διευρύνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Πολλοί εργοδότες νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, θεωρώντας ότι οι εργαζομενοι δε θα αντιδράσουν. Είτε επειδή θα φοβηθούν να τους «κυνηγήσουν» για να πάρουν όσα δικαιούνται, είτε επειδή ενδέχεται να μην έχουν γνώση των δικαιωμάτων τους. Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες και επομένως δικαιούμαστε όσα προβλέπει το εργατικό δίκαιο, που πλέον είναι ελάχιστα και πολύ πίσω από τις ανάγκες μας.

Κινητοποίηση για μη εγγραφή των νέων μηχανικών που έχουν αιτηθεί την εγγραφή τους στο ταμείο



Με αφορμή την κοινοποίηση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος πυ είχαμε και στο παρελθόν κοινοποιήσει, συνάδελφοι μας από τη Θεσσαλονίκη συντονίστηκαν ώστε να απαιτήσουν όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος τη λύση στο πρόβλημα των νέων. 

Την Πέμπτη 6/6 στις 11:30 θα βρεθούμε στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ στη Ζεύξιδος με την παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ-ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια και εκροσώπων του σωματείου. Σκοπός είναι να συζητήσουμε την άμεση εγγραφή των συναδέλφων στο ασφαλιστικό ταμείο και να σταματήσει ο εμπαιγμός τους λόγω ανικανότητας κάποιων που χειρίζονται το "ηλεκτρονικό σύστημα".

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα έχει να κάνει με την μη εγγραφή των νέων που έχουν αιτηθεί την εγγραφή τους στο ταμείο με αποκλειστική ευθύνη του ταμείου που κωλυσιεργεί. Με αποτέλεσμα να εγγράφονται τελικά μετά από 1 και πλέον χρόνο από την εγγραφή τους, να μην είναι ασφαλισμένοι εκείνο το διάστημα και μάλιστα να τους ζητάνε αναδρομικά μαζεμένες τις εισφορές. Είναι Απαράδεκτο!

Θα ξεκινήσουμε με συλλογική αίτηση επίσπευσης και θα προχωρήσουμε και σε πιο δυναμικές κινήσεις, τις οποίες θα συζητήσουμε την Πέμπτη.

Όποιος συνάδελφος έχει το ίδιο πρόβλημα να έρθει μαζί μας.



Αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο μας.... Δε μας έφταναν τα λάθος ειδοποιητήρια, τα αναδρομικά, οι υπέρογκες εισφορές και οι καθυστερήσεις στις συντάξεις φαίνεται.


Ακόμα μια πρωτοτυπία (να δούμε στις πόσες θα σπάσει το κοντέρ) εις βάρος ενός τμήματος των ασφαλισμένων του….ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ, τους μηχανικούς!

Σύμφωνα με ενημέρωση συναδέλφου, οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα του μηχανικού που εγγράφονται στο ΤΕΕ και στον ΕΦΚΑ και ανοίγουν βιβλία ως αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες τουλάχιστον με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα (ισως και πάνω 1 χρόνο) για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο ταμείο. Η αδυναμία αυτή προέρχεται, όπως μας ενημέρωσαν από αδυναμία του ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο δεν ενημερώνεται άμεσα, για την εγγραφή του ενδιαφερόμενου και δεν εκδίδει καμία εισφορά. Δεν θα έπρεπε να ανησυχεί ο/η συνάδελφος, λοιπόν καθώς δεν του χρεώνονται καθόλου εισφορές, ενώ παράλληλα μπορεί να ασκεί το επάγγελμα…Είναι έτσι όμως;

Πρακτικά αυτή η κατάσταση σημαίνει πως οι νεοεισερχόμενοι:

1. Δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για περίπου 1 χρόνο, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ

2. Δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώνουν εισφορές καθώς το σύστημα εκδίδει μηδενική εισφορά

3. Θα χρεωθούν, όταν με το καλό τους εγγράψει ο ΕΦΚΑ, αναδρομικές εισφορές για χρονικό διάστημα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη και μάλιστα συσσωρευμένες

Παράλληλα γνωρίζουμε πως αντίστοιχα ένας αυτοαπασχολούμενος - μη μηχανικός και νεοεισερχόμενος στο ταμείο ΕΦΚΑ του πρώην ΟΑΕΕ ( π.χ.σχεδιαστής) εγγράφεται άμεσα στο ταμείο, όπως θα έπρεπε να γίνεται εξάλλου με όλους τους ασφαλισμένους.

Είναι οι μηχανικοί τελικά ασφαλισμένοι, χωρίς δικαιώματά, αλλά μόνο με υποχρεώσεις;

«Η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί»

«Η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί. Κάποιοι που έγιναν κάτω από το καθεστώς μεγάλης και σπουδαίας απειλής για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, οι κακουργηματικοί, και άλλοι που τελέστηκαν υπό το καθεστώς "μικρής" απειλής (sic), οι πλημμεληματικοί!» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η συνέλευση Χωρίς συΝΑΙνεση είναι βιασμός, που οργανώνει διαδήλωση στο Σύνταγμα, την Τετάρτη στις 18:00 το απόγευμα.


Το φεμινιστικό κίνημα και διεθνείς οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το άρθρο του βαισμού στον Ποινικό Κώδικα με βάση τη συναίνεση, όπως επιτάσουν τα διεθνή πρότυπα αλλά και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την βία κατά των γυναικών, την οποία η κυβέρνηση είχε ψηφίσει πριν έναν χρόνο. Αντ'αυτού ομως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει μία «βελτίωση», μετα τη διαδικασία της διαβούλευσης στην οποια εισάγει το θέμα της κλιμάκωσης της απειλής, με την τελευταία παράγραφο, που αφορά «παράνομη πράξη», να τιμωρείται πλημμεληματικά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης «αγνοεί επιδεικτικά τα σημεία που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση από τους αρμόδιους φορείς και το γυναικείο κίνημα, ενώ παραβαίνει τις τυπικές δεσμεύσεις, με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης», σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο της Διεθνούς Αμνηστίας για το ζήτημα.


Ολόκληρο το κάλεσμα της συνέλευσης Χωρίς συΝΑΙνεση είναι βιασμός:

Το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή!

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί. Κάποιοι που έγιναν κάτω από το καθεστώς μεγάλης και σπουδαίας απειλής για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, οι κακουργηματικοί, και άλλοι που τελέστηκαν υπό το καθεστώς «μικρής» απειλής (sic), οι πλημμεληματικοί!

Εισάγεται, λοιπόν, μεταξύ της περίπτωσης 1 και 5 του νέου 336 ΠΚ, μια κλιμάκωση της απειλής. Κλιμάκωση η οποία συμπαρασύρει και την ποινική μεταχείριση του εγκλήματος. Η μεγάλη απειλή μας δίνει κακούργημα, η πιο μικρή πλημμέλημα.

Εκδήλωση στο Πάρκο Γουδή-5 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ημέρα Αγώνα για το Περιβάλλον

Εκδήλωση στο Πάρκο Γουδή ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 Ώρα 7 μ.μ. Τέρμα Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου (Στο στέγαστρο του Δήμου Ζωγράφου)


Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση, το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που κυριαρχεί παγκόσμια και θέτει τη μεγιστοποίηση των κερδών πάνω από το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής, έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα.
·Τη λεηλασία των φυσικών πόρων του Πλανήτη, με άμεσο κίνδυνο εξάντλησής τους,
·Τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων (το 20% του πληθυσμού της γης καταναλώνει το 80% των παγκόσμιων πόρων),
·Την καταστροφή των δασών (τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χαθεί τα μισά από τα τροπικά δάση),
·Την εξαφάνιση πολλών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας (τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η βιοποικιλότητα κατά 30%),
·Ένα (1) δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό,
·Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

Έχουμε φθάσει πλέον τον πλανήτη στα όριά του γι΄ αυτό και αντιδρά ακραία (λιώσιμο πάγων, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ.).

Ο Αγώνας, επομένως, για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος.

Μέρος αυτού του Αγώνα είναι οι προσπάθειές μας για τη διάσωση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης μας, το οποίο κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί-εμπορευματοποιηθεί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αντιλαμβάνονται και το περιβάλλον ως εμπόρευμα.

Στην μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τον ορεινό όγκο του Υμηττού και να προστατεύσουμε-αξιοποιήσουμε την έκταση Γουδή, που είναι ο τελευταίος μεγάλος αδόμητος χώρος της Αθήνας, ως Ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, ανάσα ζωής και χώρο αναψυχής.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Γ. Ιωάννου: 30 χρόνια πριν με τον Τρίτο Δρόμο

Λίγο πριν το "βρώμικο 89", εν μέσω σκανδάλου Κοσκωτά ο πρόσφατα εκλιπών Γ. Ιωάννου δημοσιεύει στον περίφημο Τρίτο Δρόμο την ακόλουθη ιστορία σε 5 συνέχειες. Όπως έγραφε και ο ίδιος, αυτή η σειρά δεν έχει καμία σχέση με αληθινά πρόσωπα, είναι απόλυτα φανταστική. Ο ευρών το λόγο της αναδημοσίευσης κερδίζει μια θέση στα ψηφοδέλτια κυβερνητικού κόμματος. Ευχαριστούμε το συνάδελφο ΚΣ που μας το θύμισε.


120 δόσεις : Επανυπολογισμός με παραπάνω οφειλές και λάθη στο ΕΤΕΑΕΠ

Σε συνέχεια προηγούμενων μας αναρτήσεων, αναρτούμε επανυπολογισμό οφειλών όπου φαίνεται ότι:
α) τα λάθη στα ποσά του ΕΤΕΑΕΠ που είχαμε επισημάνει παραμένουν
β) ο επανυπολογισμός οφειλών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για τα έτη 2002 - 2016 βγάζει παραπάνω οφειλή ενώ έπρεπε να προκύπτει μείων

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ:
ΑΜ   (ΚΩΔ. ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: 21020-ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΑ ΣΤΙΣ 29/05/2019
Οφειλή ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ:

Αρχικό ποσό οφειλής:
Μήνες ΟφειλήςΒασική ΟφειλήΕπιβαρύνσειςΣύνολο
ΚΥΤ 34, ΚΣ 34, ΟΑΕΔ 465.379,272.342,637.721,90

Α)Ποσό οφειλής ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:
Μήνες ΟφειλήςΒασική ΟφειλήΕπιβαρύνσεις *Σύνολο
ΚΥΤ 34, ΚΣ 34, ΟΑΕΔ 465.379,27351,395.730,66

Β)Ποσό οφειλής ΜΕ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:
Μήνες ΟφειλήςΒασική ΟφειλήΕπιβαρύνσεις *Σύνολο
ΚΥΤ 34, ΚΣ 34, ΟΑΕΔ 465.735,13390,756.125,88

* Έχει υπολογιστεί έκπτωση 85%.

ΕΦΚΑ:
ΑΜ   (ΚΩΔ. ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: 99999-ΕΦΚΑ)

Οφειλή ΕΦΚΑ:

Ποσό οφειλής:
Οφειλές δόσεων εκκαθάρισης 2017Βασική ΟφειλήΕπιβαρύνσεις *Σύνολο
00,000,000,00

ΕΤΕΑΕΠ:
ΑΜ   (ΚΩΔ. ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: 88888-ΕΤΕΑΕΠ)

Οφειλή ΕΤΕΑΕΠ:

Ποσό οφειλής:
Οφειλές δόσεων εκκαθάρισης 2017Βασική ΟφειλήΕπιβαρύνσεις *Σύνολο
721.547,280,001.547,28

* Εάν επιλέξετε να ενταχθείτε στη ρύθμιση το ποσό των επιβαρύνσεων μειώνεται κατά 85%.

ΕΤΕΑΕΠ:
ΑΜ   (ΚΩΔ. ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: 90014-ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ-ΕΠΙΚ+ΕΦΑΠ)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΑ ΣΤΙΣ 29/05/2019
Οφειλή ΕΤΕΑΕΠ:

Αρχικό ποσό οφειλής:
Μήνες ΟφειλήςΒασική ΟφειλήΕπιβαρύνσειςΣύνολο
ΕΠΙΚ 34, ΕΦΑΠ 341.987,12896,182.883,30

Α)Ποσό οφειλής ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:
Μήνες ΟφειλήςΒασική ΟφειλήΕπιβαρύνσεις *Σύνολο
ΕΠΙΚ 34, ΕΦΑΠ 341.987,12134,432.121,55

Β)Ποσό οφειλής ΜΕ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:
Μήνες ΟφειλήςΒασική ΟφειλήΕπιβαρύνσεις *Σύνολο
ΕΠΙΚ 34, ΕΦΑΠ 342.155,45150,952.306,40

* Έχει υπολογιστεί έκπτωση 85%.

-Η επιλογή περί επανυπολογισμού ή όχι αφορά το σύνολο των οφειλών ρυθμισμένων ή μη.
-Εάν είστε ασφαλισμένος, ενεργός ή μη, οι οφειλές σας θα διαβιβασθούν στο ΚΕΑΟ προς ρύθμιση εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό μπορείτε να ολοκληρώσετε τη ρύθμισή σας.
Εάν έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης που εκκρεμεί, οι οφειλές σας θα διαβιβασθούν στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή σας για ένταξη στη νέα ρύθμιση εκλαμβάνεται ως αίτημα διακοπής κάθε προηγούμενης. Με την ένταξή σας στη νέα ρύθμιση, τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα και καταβολές θα ληφθούν υπόψη συμψηφιστικά.

Επιθυμώ την προώθηση των οφειλών μου, ρυθμισμένων ή μη, για ένταξη σε ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4611/2019 και ειδικότερα για όσες επιδέχονται επανυπολογισμό ως εξής:
    χωρίς επανυπολογισμό
    με επανυπολογισμό των οφειλών μου από 1-1-2002 έως 31-12-2016
Υπάρχουν οφειλές σε επεξεργασία. Αν επιθυμείτε να περιμένετε την ανάρτηση τους θα πρέπει να επανέλθετε. Το αίτημά σας θα παραμείνει σε αναμονή. Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση στο ΚΕΑΟ με τις οφειλές που έχουν ήδη αναρτηθεί παρακαλούμε να επιλέξετε "Υποβολή αίτησης προς διαβίβαση οφειλών στο ΚΕΑΟ"

Με χαλινάρι η Κρήτη!

από τη συνάδελφο Βάννα Σφακιανάκη
Το λέγαμε εδώ και πολλά χρόνια για την Κρήτη: κάποτε θεριό στη θάλασσα, σήμερα αγελάδα για άρμεγμα!
Τότε το λέγαμε για τον τρόπο που αναπτύχθηκε και συνεχίζει δυστυχώς μέχρι σήμερα να αναπτύσσεται ο τουρισμός.

Σήμερα το λέμε για την ενέργεια. Και το χαλινάρι είναι ακόμα πιο ορατό: αναφέρομαι στην ενεργειακή διασύνδεση που γίνεται με κύριο στόχο –παρά το ότι άλλα προβάλλονται- να γίνει άγρια εκμετάλλευση του αέρα και του ήλιου, ανανεώσιμων πόρων του νησιού, με καθόλου ανανεώσιμα συστήματα εκμετάλλευσής τους. Στόχος να αποτελέσει η Κρήτη ένα πεδίο στο όραμα του αιολικού λόμπι, όπως διατυπώθηκε τον Ιανουάριο, «να καταστήσουμε τη πατρίδα μας εξαγωγό πράσινης ενέργειας».

Μια ακόμα πολιτική απόφαση

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, θα περάσει από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λεγόμενη «μεγάλη διασύνδεση», που θα ενώνει ενεργειακά την Κρήτη με την Αττική.
Και μόνο το γεγονός ότι αυτό που συζητείται είναι η ΜΠΕ και μάλιστα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο -όπως συνηθίζεται για τα πολύ σοβαρά θέματα- δείχνει ότι πρόκειται για μια απόφαση ρουτίνας.

Κι όμως η σκοπιμότητα δε συζητήθηκε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θα πουν βέβαια ότι έγιναν δύο ενεργειακά συνέδρια και ότι συζητήθηκε και στα πλαίσια του Περιφερειακού Χωροταξικού, όμως η αλήθεια είναι ανελέητη: απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη σκοπιμότητα του έργου που να έχει ληφθεί μετά από συζήτηση της σημασίας και των επιπτώσεών του στην Κρήτη, δεν υπάρχει!

Οι παρατηρήσεις για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός έργου που θεωρείται δεδομένο είναι πολύ μικρής σημασίας, αφού, όπως επισημαίνεται και στην ίδια την ΜΠΕ του έργου, για τις υπόγειες και υποβρύχιες Γραμμές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και για τους παράκτιους Σταθμούς Ηλεκτροδίων δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αφού λοιπόν οι αντιρρήσεις θα περιοριστούν και εύλογα, στο ζήτημα της Δαμάστας όπου χωροθετείται ο νέος Σταθμός Μετατροπής (ΣΜ) του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο και ο υποσταθμός (Υ/Σ) Ζεύξης, εγκαταστάσεις που προβλέπονται στην Κορακιά, ας ξαναδούμε τι σημαίνει αυτό καθαυτό το έργο για την Κρήτη.

Σοκ και δέος για το μπλακ άουτ!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Έρχονται οι άριστοι...


Ο άριστος Υπουργός Διοικητικής Μεταρίθμησης...μπορεί να μην ξέρει να γράφει σωστά το Υπουργείο του, ήξερε όμως να στείλει στη διαθεσιμότητα χιλιάδες.

Έτσι για την ιστορία

Αν ήμασταν κυβέρνηση για άλλα δύο χρόνια, σε δύο μήνες θα είχαμε μπουλντόζες για Βοτανικό

Η ιστορία έχει παρελθόν και μέλλον. Θυμίζουμε μερικά σχετικά άρθρα γιατί θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας. Το θλιβερό είναι ότι αυτοί με τους οποίους προσυπογράφαμε τότε την προσφυγή ενάντια στα φαραωνικά σχέδια γηπέδου στο Βοτανικό σήμερα επαναφέρουν τα ίδια σχέδια ως κυβερνώντες. Όλα για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ...

Σχολιασμός τροπολογίας Μπιρμπίλη για Βοτανικό


Γιώργος Τσίπρας: Αν ήμασταν κυβέρνηση για άλλα δύο χρόνια, σε δύο μήνες θα είχαμε μπουλντόζες για Βοτανικό

Σάββας Λιβάνιος - 31.05.2019 | 14:34



Στον Παναθηναϊκό βρίσκεται σε πρώτο πλάνο το γηπεδικό και για το θέμα μίλησε (Sport FM) ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας:

«Από τη στιγμή που δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια για το Athens Alive, ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε την πρόταση για τον Βοτανικό. Ζήτησε να δοθεί συνολικά λύση για τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αξιοποιώντας την παλιά λύση που υπήρχε. Υπάρχει μια προφορική συμφωνία ή μάλλον κάτι παραπάνω από αυτό. Με τον κ. Γιαννακόπουλο έχουμε συμφωνήσει πως η ιδέα του για τη Διπλή Ανάπλαση και κάποια περαιτέρω αξιοποίηση που να περιλαμβάνει και το μπάσκετ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε… Μέχρι πριν 1-2 μήνες θα σας έλεγα ότι αν ήμασταν κυβέρνηση για άλλα δύο χρόνια, θα μπορούσαμε να έχουμε μπουλντόζες σε δύο μήνες».

-το αν μπορεί να βρεθεί λύση για το μπάσκετ χωρίς κίνδυνο προσφυγών στο ΣτΕ: «Αυτό εξετάζουμε, δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση. Ένα ακόμη προεδρικό διάταγμα είναι μια λύση. Το εξετάζουμε κι αυτό. Μέχρι τις εκλογές πάντως δεν μπορούν να μπουν υπογραφές».

Ο Γιώργος Τσίπρας είπε ακόμα:

- Για τη χρηματοδότηση του έργου: «Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση αυτή. Ζημιά θα κάνω, καλό δεν θα κάνω. Νομίζω πως είναι εφικτό να βρεθεί λύση όμως. Υπάρχει και τραπεζικό ενδιαφέρον. Αυτό μπορώ να σας πω. Εκεί μπορεί να δοθεί λύση, υπάρχει ρητή τοποθέτηση από την Περιφέρεια πως όπως βοήθησε την ΑΕΚ μπορεί να βοηθήσει και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Φυσικά υπάρχει η πηγή των ιδιωτικών πόρων. Για το ταμείο κρατικών επενδύσεων δεν μπορώ να δώσω απάντηση, δεν ξέρω».

- Για την πολιτική βούληση: «Έχουμε ένα προεδρικό διάταγμα για μια διαφορετική λύση από αυτό που υπάρχει πριν. Πρέπει να δοθούν λύσεις σε κάποια αθλητικά προβλήματα. Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη μεγάλη ομάδα που έχει πρόβλημα με το γήπεδο. Δεν έχει να κάνει με ομάδες. Δεν λύθηκε το πρόβλημα της ΑΕΚ επειδή ο κ. Φλαμπουράρης είναι ΑΕΚ».

- Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο γηπεδικό: «Επειδή η Νέα Δημοκρατία νομίζει πως έρχεται πλέον στα πράγματα, η συμπεριφορά της είναι κόντρα σε οποιαδήποτε συναίνεση σε κάθε ζήτημα. Πολύ δε μάλλον για ένα ζήτημα όπως αυτό. Αν υπάρχει τέτοια διάθεση συναίνεσης, ας εκφραστεί. Δεν μπορούν να γίνουν πρακτικές κινήσεις μέχρι τις εκλογές. Τις εκλαμβάνω ως κινήσεις προεκλογικές της Νέας Δημοκρατίας. Μακάρι να υπάρξει συνεννόηση σε πολλά ζητήματα, όπως κι αυτό. Να δεσμευτώ εκ μέρους της κυβέρνησης δεν μπορώ. Όπως όμως κινηθήκαμε για να λυθεί το πρόβλημα, αυτό θα κάνουμε και μετά τις εκλογές, ακόμη κι αν δεν είμαστε κυβέρνηση, κάτι που δεν πρέπει να το προεξοφλείτε. Αν χάσουμε, δεν θα ζητάμε από την επόμενη μέρα των εκλογών νέες εκλογές όπως ο κ. Μητσοτάκης. Αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε κάποια ζητήματα, θα το προσπαθήσουμε. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι ένα τέτοιο ζήτημα».

Η ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων

Οι Μονές Αγίου Στεφάνου, Αγίας Τριάδος, Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων), Αγίου Νικολάου, Σωτήρος (Μεγάλου Μετεώρου), Ρουσάνου EUROKINISSI 
Η ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων

Τα Μετέωρα πλέον δεν ανήκουν σε όλους. Ενα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μια περιοχή αναγνωρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος ζώνης Α’, ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα τουριστικός προορισμός της χώρας, μια περιοχή NATURA 2000 και εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας γης έχουν σκανδαλωδώς και υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας περιέλθει εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην ιδιοκτησία έξι μοναστηριών της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι Μονές Αγίου Στεφάνου, Αγίας Τριάδος, Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων), Αγίου Νικολάου, Σωτήρος (Μεγάλου Μετεώρου), Ρουσάνου έχουν καταθέσει στο Κτηματολόγιο αίτημα για να περάσει στην ιδιοκτησία τους όλη σχεδόν η περιοχή που περιλαμβάνει το βραχώδες σύμπλεγμα και τις γύρω δασικές εκτάσεις.

Μάλιστα στο Κτηματολόγιο τα αιτήματα έχουν ήδη περάσει το πρώτο στάδιο ελέγχου και έχουν λάβει τους κωδικούς αριθμούς εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Ο ΚΑΕΚ, ένας δωδεκαψήφιος αριθμός που προσδιορίζει μοναδικά οποιοδήποτε γεωτεμάχιο στον ελληνικό χώρο, θεωρείται ο ΑΦΜ του και συνοδεύει το ακίνητο σε όλες του τις συναλλαγές. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Μετεώρων (πρώην Καλαμπάκας) αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο θεμέλιος λίθος της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης είχε τοποθετηθεί πριν από 24 χρόνια με τον νόμο 2351 του 1995, ο οποίος μέσα σε ένα βράδυ ανακήρυξε ιερή γη περίπου 5.500 στρέμματα.

«Μπορεί η ιερότητα να αφορούσε τους βράχους κυρίως, όμως πάνω σε αυτό στηρίχτηκε η οριοθέτηση της αδόμητης ζώνης δέκα χρόνια αργότερα ως αρχαιολογικής, γη στην οποία περιέχονταν και πολλά καλλιεργήσιμα κτήματα ντόπιων, τα οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, αλλά και στρέμματα δημόσιας γης», εξηγούσε πριν από δύο χρόνια στην «Εφ.Συν.» («Το άβατο των Μετεώρων», 17.7.2017) ο Παναγιώτης Νταμπαλής, από την κίνηση πολιτών «Μετέωρα για όλους».

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα: Νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα δάση

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο για την εξαίρεση για 25 χρόνια από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων


Τράτσα Μάχη | 31.05.2019 - 21:44


Λίγα λεπτά πριν τον …τερματισμό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει να προλάβει την ψήφιση νομοσχεδίου για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Σήμερα το βράδυ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατέθεσε στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση, το νομοσχέδιο που είχε βγάλει σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε την εξαίρεση από την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων τα οποία βρίσκονται εντός των περίφημων «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των χωριών αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί κυρίως σε δάση και μπλοκάρουν την κύρωση των Δασικών Χαρτών.

Το «προεκλογικό δώρο» του ΥΠΕΝ για τους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων προβλέπει διατήρηση των παράνομων κτισμάτων που έχουν χτιστεί μέσα στις πυκνώσεις για 25 χρόνια, με την καταβολή ενιαίου δασικού προστίμου. Αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο η ρύθμιση που περιελάμβανε το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση και προέβλεπε εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια όσων κτισμάτων είχαν κτιστεί πριν το 1975. Στις προωθούμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπαχθούν αυθαίρετα που βρίσκονται σε Εθνικούς Δρυμούς, υγροτόπους Ραμσάρ και άλλες προστατευόμενες εκτάσεις, εκτός εάν είχαν χτιστεί πριν τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων περιοχών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών στο 52,72% της έκτασης της χώρας (δηλαδή σε περίπου 69.5 εκατ. στρέμματα), οι πυκνώσεις καταλαμβάνουν 300.000 στρέμματα.

Τα κτίρια που μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται και από τις διοικητικές κυρώσεις (όπως είναι τα πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης, πράξεις καταλογισμού κλπ.). Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση θα πρέπει να καταβληθεί: 
παράβολο 250 ευρώ, 
σταθερό πρόστιμο 1.000 ευρώ για δαπάνες κοινόχρηστων υποδομών, 
ενιαίο δασικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται βάσει αλγόριθμου που λαμβάνει υπ’ όψιν τα τετραγωνικά μέτρα, την τιμή ζώνης, το έτος κατασκευής, το κόστος αναδάσωσης κλπ.