Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Ένα σχολείο για την Τσιάπας

Με αφορμή τα 22 χρόνια από την εξέγερση των Ζαπατίστας στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικό αναδημοσιεύουμε δύο κείμενο από το παλαιό ιστότοπο της συσπείρωσης σχετικά με την Πρωτοβουλία ένα σχολείο για την Τσιάπας, στην οποία είχαν συνεισφέρει και συνάδελφοι/σες μέλη της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών.




ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕ


ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 8.00 Μ.Μ.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΚΙΝΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Είσοδος Πατησίων)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Ομιλίες μελών της επιτροπής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας
που συμμετείχαν στην κατασκευή του σχολείου,
έκθεση, προβολές από τη διήμερη γιορτή των εγκαινίων

Ο αυτόνομος, εξεγερμένος Δήμος των Ζαπατίστας Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν μαζί με την Ελληνική Καμπάνια ένα Σχολείο για την Τσιάπας εγκαινίασαν το Κέντρο Επιμόρφωσης Δασκάλων στην κοινότητα Κουλέμπρα, στα Μόντες Ασούλες της Τσιάπας, στις 5 και 6 Αυγούστου 2004. Μια υποδειγματική προσπάθεια 4 χρόνων ολοκληρώθηκε. 129 Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί, συγκροτώντας 22 ομάδες αποστολής στη μακρινή ζούγκλα του Μεξικού, έκτισαν μαζί με 1000 ιθαγενείς Ζαπατίστας, από τις αυτόνομες κοινότητες, αυτό το υποδειγματικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα ένα σύνολο εγκαταστάσεων 1.600 τ.μ. συνολικά, που αποτελείται από αίθουσες διδασκαλίας 600 τ.μ., κοιτώνες 500 τ.μ., βιβλιοθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία και χώρους υγιεινής.
Στη γιορτή των εγκαινίων συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τις ιθαγενικές κοινότητες, το Μεξικό, την Ελλάδα και τον κόσμο όλο, γνωρίστηκαν, γιόρτασαν δύο μέρες συνέχεια και συζήτησαν για την εκπαίδευση με τη συμμετοχή των Μητέρων της πλατείας 1ης Μαΐου από το ελεύθερο πανεπιστήμιο της Αργεντινής και εκπροσώπων από το ιθαγενικό πανεπιστήμιο του Εκουαδόρ.
Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών παρουσιάζει το σχολείο και τη γιορτή των εγκαινίων με στόχο να συμβάλλει στη δημοσιοποίηση μιας πολύ σημαντικής εμπειρίας που αφορά στον τρόπο που σχεδιάζεται και παράγεται ο χώρος και στη συμβολική δύναμη ενός κτιρίου όταν κατασκευάζεται συλλογικά από τους κατοίκους του. Θέλει να προβάλλει επίσης το πρόγραμμα της εκπαίδευσης στις ιθαγενιακές κοινότητες του Μεξικού, την οργάνωση και πραγματοποίηση μιας γιορτής στην οποία όλοι συμμετέχουν, τελικά τον τρόπο με τον οποίο οι Ζαπατίστας οικοδομούν την αυτονομία τους με την συνείδηση ότι ανήκουν στο Μεξικό και είναι μέρος της παγκόσμιας κοινότητας.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ

Έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα κείμενο σχετικό με την Οικονομική Καμπάνια Αλληλεγγύης για τη δημιουργία Κέντρου Επιμόρφωσης Δασκάλων στις ζαπατίστικες κοινότητες. Την αρχιτεκτονική μελέτη για το Κέντρο, που θα κτιστεί στον αυτόνομο δήμο Ricardo Flores Magon, πραγματοποίησαν δύο Αρχιτέκτονες –μέλη της Συσπείρωσης- στα πλαίσια της διπλωματικής τους εργασίας. Ο συγκεκριμένος δήμος αποτελεί το σύνολο μιας σειράς γειτονικών κοινοτήτων, στην περιοχή Los Altos της Τσιάπας.

Για τις εισφορές των ΔΠΥ και την προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά...

Από την πρώτη στιγμή (Δευτέρα βράδυ) περιγράψαμε τις συντριπτικές επιπτώσεις του προσχεδίου νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την απορύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Με παραδείγματα (που κανείς δεν έχει αντικρούσει) δείξαμε τόσο τη μεγάλη αύξηση εισφορών για την πλειοψηφία των μηχανικών, όσο και τη συντριπτική μείωση συντάξεων.

Ειδικά για το ζήτημα της ασφάλισης και των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων με ΔΠΥ υπήρξαν ευρύτερες αντιδράσεις (μόνο το ΤΕΕ απουσιάζει παντελώς) και αναδείχθηκαν ευρύτερα οι τεράστιες αυξήσεις εισφορών που υποκρύπτει.



Οι εισφορές διαμορφώνονται όπως είδαμε ως εξής:
  • Kύρια Σύνταξη: 20% (για τους μισθωτούς με σύμβαση εργασίας 13.33% εργοδότης, 6.67% εργαζόμενος), όπως περιγράφεται στα άρθρα 52-53.
  • Εφάπαξ: 4%, επιβαρύνει μόνο τον ασφαλισμένο σε κάθε περίπτωση (άρθρο 17).
  • Επικουρική: 7.5% (για τους μισθωτούς με σύμβαση εργασίας: 4% εργοδότης, 3.5% εργαζόμενος) (άρθρο 51).
  • Υγεία: 7,1% (παροχές σε είδος 6.45%: (2.15% εργαζόμενος, 4.3% εργοδότης), παροχές σε χρήμα: 0.65% (0.4% εργαζόμενος, 0.25% εργοδότης), 6.95% για ελεύθερους επαγγελματίες (άρθρο 57)
Σύνολο για τους αυτασφαλισμένους: 20% + 4% + 7.5% +6.95% = 38.45% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται ο φόρος, θα προκύπτει πιθανότατα έπειτα από την αφαίρεση των εξόδων και των εισφορών από το συνολικό εισόδημα. Γνωρίζουμε ότι αναμένονται και αλλαγές στο φορολογικό μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτή τη στιγμή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο φόρος είναι στο 26% των καθαρών εισοδημάτων (μετά την αφαίρεση εξόδων και εισφορών), ενώ προστίθεται στη φορολογία και το τέλος επιτηδεύματος (500-650 €), και 0,7-6% για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ σε έως και 3 εργοδότες φορολογούνται όπως και οι μισθωτοί (αφορολόγητο 9.5550€ και 22% από κει και πάνω).

Οι εισφορές έχουν κάτω όριο, ακόμα και για όσους έχουν μηδενικά εισοδήματα, αφού υπολογίζονται στη βάση του βασικού μισθού του άγαμου άνω των 25 ετών (άρθρο 52, σήμερα 586 ευρώ το μήνα), δηλαδή τουλάχιστον 2823 ευρώ το χρόνο. Το άνω όριο υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κάτω ορίου.

Αλληλεγγύη της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στους 5 φοιτητές

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016

Αρ. Πρωτ. :4233

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής με αφορμή τη δίωξη και την απόπειρα έκδοσης 5 φοιτητών στις Ιταλικές αρχές με μοναδικό σκεπτικό ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Μιλάνο, καταγγέλλει τον πρωτοφανή τρόπο ποινικοποίησης στους συμμετέχοντες σε κοινωνικούς – εργατικούς αγώνες.
Θεωρούμε απαράδεκτη την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ και είμαστε εναντίον της έκδοσής τους στις Ιταλικές αρχές.
Θεωρούμε ως αστειότητα το γεγονός ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, σε ευρωπαϊκές χώρες με «αριστερές – σοσιαλιστικές - δημοκρατικές» κυβερνήσεις, ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ πολίτες γιατί εκφράζουν διαφορετική άποψη και παλεύουν για την ανατροπή αντιεργατικών μέτρων.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας όταν ποινικοποιούνται η ελεύθερη έκφραση, η πολιτική δράση και η αλληλεγγύη.


«Όχι» στην έκδοση των 4 από τους 5 φοιτητές
Το Συμβούλιο Εφετών είναι αρνητικό στην έκδοση των τεσσάρων από τους πέντε φοιτητές, που εκζητούνται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές, με την κατηγορία ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια που συνέβησαν στη φετινή πορεία της Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο.
Συγκεκριμένα, οι εφέτες αρνούνται την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες, ώστε και οι τέσσερις φοιτητές να δικαστούν στην Ελλάδα για όσα τους καταλογίζουν οι ιταλικές αρχές.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

25 χρόνια μετά – Νίκος Τεμπονέρας, το χρονικό των αγώνων και της θυσίας. Αφιέρωμα στο κίνημα που ανέτρεψε έναν υπουργό και ένα νομοσχέδιο (κείμενα, φωτό, βίντεο)

Ιαν072016

τεμπονερας 2016

Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

Αρχή της δεκαετίας του ΄90 μετά από 2 χρόνια πολιτικής αστάθειας το πολιτικό σύστημα βρίσκει τον βηματισμό του. Ο Νεοφιλελευθερισμός επελαύνει σε όλα τα μέτωπα, Εργασιακό, Ασφαλιστικό, Παιδεία ανοίγοντας το δρόμο για την ΝΕΟΚΑΤΟΧΙΚΗ Ελλάδα των μνημονίων του 2012. Η Κοινωνία της Εργασίας και της Γνώσης αντιστέκεται στα εργοστάσια, στις πλατείες και τους δρόμους,στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.
Κράτος και Παρακράτος σε ένα μαύρο μέτωπο βάζουν σημάδι την ζωή και τη γνώση το χειμωνιάτικο βράδυ του Γενάρη του ΄91.
Οι σιδηρολοστοί του Παρακράτους συντρίβουν το κρανίο του Νίκου Τεμπονέρα στη πόρτα του σχολείου. Νίκο Τεμπονέρα δεν δείλιασες, μπορεί να φοβήθηκες, αλλά δεν δείλιασες. Δεν δίστασες ούτε στιγμή, δεν είχες καιρό. Διάβηκες τη πύλη των οριζόντων. Η μαθητική εξέγερση υπερβαίνει τα εσκαμμένα,δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση. Αρνείται ολοκληρωτικά άλλη μια σκοταδιστική «μεταρρύθμιση» στην παιδεία που προωθεί ο τότε υπουργός παιδείας Κοντογιαννόπουλος. Εκατοντάδες γυμνάσια και λύκεια βρίσκονται σε κατάληψη. Καθημερινά γίνονται πορείες και διαδηλώσεις με ένα αίτημα
«θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία».“Αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας είναι η απάντησηστον Υπουργό Παιδείας”.
Στην Πάτρα όλα σχεδόν τα λύκεια και τα γυμνάσιαβρίσκονται σε κατάληψη Καθημερινά ο μαθητόκοσμοςπλημμυρίζει τους δρόμους φωνάζοντας και τραγουδώντας:
«Το σπίτι μου το άφησα τη μάνα μου παράτησα και ήρθα δω ν’ αγωνιστώ για τη παιδεία που αγαπώ»

Επιστροφή σε καταδικασμένες πολιτικές διαχείρισης σηματοδοτεί η νέα (απευθείας) ανάθεση για το ΕΜΑΚ

Πηγή
Επιστροφή σε καταδικασμένες πολιτικές διαχείρισης σηματοδοτεί η νέα (απευθείας) ανάθεση για το ΕΜΑΚ



Εποχές του 2013 μας θύμισε το δελτίο τύπου, με το οποίο η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ πανηγυρίζει για την ανανέωση της σύμβασης ανάθεσης λειτουργίας του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) σύμμεικτων απορριμμάτων, στη Φυλή, ενώ ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απόφασης και των όρων της σύμβασης που έχουν συμφωνηθεί. Τότε, στη θέση της κ. Δούρου ήταν ο κ. Σγουρός, που επικαλούνταν, με πανομοιότυπο τρόπο με την κ. Δούρου, τα δήθεν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ίδιας επιλογής.



Με τη μόνη διαφορά ότι ο κ. Σγουρός, εξαιτίας διαφόρων συγκυριών (εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014) οδηγήθηκε στην απλή παράταση της αρχικής σύμβασης, μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβατικό της αντικείμενο και όχι σε ανανέωσή της (περισσότερα, στο συνοδευτικό ιστορικό της υπόθεσης). Με τον τρόπο αυτό, η αρχική τριετής σύμβαση (έληγε στις 31/12/2013) έφτασε να γίνει πενταετής (στο τέλος του 2015), οπότε και φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε το αντικείμενο της σύμβασης (ποσότητες αποβλήτων και οικονομικό αντάλλαγμα).


Η διοίκηση της κ. Δούρου, που διατυμπανίζει την προσήλωσή της στο δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, δεν έκανε καμία κίνηση για την ανάληψη της λειτουργίας του ΕΜΑΚ από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), με την ολοκλήρωση της (παρατεταμένης) σύμβασης. Και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον, «πάγωσε» τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού ανάθεσης, που είχε ξεκινήσει η διοίκηση Σγουρού, μετά από παλινωδίες και για επικοινωνιακούς λόγους, τον Ιούνη του 2014, λίγο προτού «παραδώσει» στην κ. Δούρου. Η νέα διοίκηση επέλεξε τη χειρότερη λύση: την απευθείας ανάθεση στους ίδιους εργολάβους, για άλλα τρία χρόνια.

Τυπικά - νομικά, η διαδικασία ονομάζεται «άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης», και προβλέπεται στην ισχύουσα σύμβαση, που έχει υπογραφεί στις 31/12/2010 μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και της κοινοπραξίας εταιρειών ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - Θ. Γ. ΛΩΛΟΣ - Χ. ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΟΕ - ΑΡΣΗ ΑΕ. Πρόκειται για νέα, συμπληρωματική σύμβαση, που περιλαμβάνει νέο μεγαλύτερο φυσικό αντικείμενο (επεξεργασίας 900.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, αντί 761.400 τόνων της αρχικής σύμβασης), που πρέπει να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, το πολύ. Αυτό σημαίνει συνέχιση της λειτουργίας του ΕΜΑΚ με πιο εντατικό ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Πάντα, με βάση τα όσα είναι γνωστά ως τώρα, αφού η σχετική απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και οι όροι της νέας συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Για να πέσει στα «μαλακά» η συγκεκριμένη επιλογή, η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ επικαλείται την εναρμόνιση με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), την υλοποίηση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, την κυκλική οικονομία, τη διασφάλιση του «εκσυγχρονισμού» του ΕΜΑΚ, την εκτροπή από την ταφή σημαντικού ποσοστού απορριμμάτων και μια σειρά, ατεκμηρίωτων προς το παρόν, οικονομικών ωφελημάτων. Είναι τόση η αυτοπεποίθηση της διοίκησης της κ. Δούρου, που προτίμησε να γνωστοποιήσει την επιλογή της με ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα, αντί να δημοσιοποιήσει την ίδια την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (22/12/2015) και τους όρους της συμφωνίας.

Ας δούμε, όμως, τις χειροπιαστές συνέπειες αυτής της επιλογής, επιφυλασσόμενοι/ες να επανέλθουμε, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την πλήρη εικόνα:

Αποκαλυπτικό έγγραφο ΥΠΟΙΚ: Νέο μισθολόγιο με... δημιουργική λογιστική, πιστό στις επιταγές των δανειστών για περικοπές



Το ergasianet.gr παρουσιάζει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που δείχνει καθαρά ότι το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο στοχεύει στη ακόμη μεγαλύτερη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κι είναι προσηλωμένο πλήρως στον στόχο της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αφορά στην τετραετία 2016-19, και σύμφωνα με αυτό η καθαρή εξοικονόμηση από την εφαρμογή του νέου μισθολόγιου θα είναι της τάξεως των 682.158.699 ευρώ, που σημαίνει ότι κατά αυτό το ποσό θαμειωθεί και η αντίστοιχη μισθολογική δαπάνη για το Δημόσιο με τα προφανή που αυτό συνεπάγεται.

Από το Γιώργη Χρήστου

Το έγγραφο αυτό, στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο, έχει μια σημείωση που δείχνει και κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ... αποφασίζει μόνη της, όπως πολλές φορές ισχυρίζονται μέλη της, και όχι... έπειτα από έγκριση των δανειστών: αναγράφει πάνω αριστερά: «Ο υπολογισμός έχει γίνει αποδεκτός από τους θεσμούς στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του μισθολογίου με δημοσιονομικάουδέτερο τρόπο» (πλήρης κατάρρευση των σχετικών ισχυρισμών!!!).

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από βήματος Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου και σε μια κόντρα του με τους βουλευτές, του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη και της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, σημείωσε ότι με το νέο μισθολόγιο θα υπάρξει καθαρή εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο την 4ετία 2016-2019, ύψους 682 εκατ. ευρώ. Και προφανώς, είπε αυτό το νούμερο, έχοντας υπόψη του το συγκεκριμένο έγγραφο και το «ναι» των δανειστών.

Σε γενικές γραμμές, το μισθολόγιο και της παρούσας κυβέρνησης οδηγεί τους δημόσιους υπαλλήλους σε περαιτέρω φτωχοποίηση, όπως και το προηγούμενο της κυβέρνησης Παπανδρέου (Ν. 4024/2011), και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μισθολόγιο πραγματικών αυξήσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι... δημιουργική λογιστική!

Στον πίνακα που δημοσιεύει το ergasianet.gr, αναφέρονται οι 4 υποθέσεις που έγιναν αποδεκτές από τους «θεσμούς» και βάσει αυτών θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο:
  1. Υλοποίηση του νέου μισθολογίου από 1-1-2016 ( λαμβάνοντας υπόψη τον «παγωμένο» χρόνο υπηρεσίας)
  2. Εξελίξεις των μισθών με βάση το νέο μισθολόγιο από 1-1-2018 ( χωρίς αναγνώριση των 2 ετών.
  3. Διατήρηση της νέας προσωπικής διαφοράς, προσαρμοσμένης προς τα κάτω σε ποσό ίσο με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού
  4. Σταδιακή εφαρμογή οποιασδήποτε πιθανής αύξησης ( περίοδος 4 ετών).


Από την πρώτη υπόθεση και από την πρώτη γραμμή του πίνακα, βλέπουμε ότι το κόστος του νέου μισθολογίου μέχρι το 2019 θα είναι, χωρίς την αύξηση του επιδόματος προϊσταμένων, ΣΥΝΟΛΙΚΑ σε1.067.988.823 ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται στα 4 χρόνια από 106.798.882, συν την δαπάνη του προηγούμενου έτους. Αυτό:

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συστράτευση και αγωνιστική εγρήγορση για τη διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πρόταση που παρέδωσε στους δανειστές για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έβαλε τίτλους τέλους στην εδώ και μια εικοσαετία διαδικασία αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα (εκκίνηση ο ν.2084/1992), προσπάθεια που τα μνημονιακά χρόνια έλαβε καταιγιστικό ρυθμό. Είναι δε καθαρό ότι το τελικό σχέδιο που θα τύχη της έγκρισης των δανειστών θα είναι σαφώς χειρότερο. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:

α) Ολοκληρωτική ενοποίηση των ΦΚΑ σ΄ έναν. Ενοποίηση που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα απαιτούσε μερικά χρόνια βασανιστικού και επίπονου διαλόγου με τους ενοποιούμενους Φορείς, μελέτες, σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων μεταβατικού χαρακτήρα για την ομαλή ομογενοποίηση των σημαντικών διαφορών των Φορέων κλπ. Αντ΄ αυτών με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμμιά μελέτη και κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους Φορείς κατέθεσε την πρότασή της με στόχο την για άλλη μια φορά (μετά από 5-6 που έχουν προϋπάρξει την τελευταία 20ετία) διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος !!!

β) Μετατροπή σχεδόν ολοκληρωτική σε κεφαλαιοποιητικό του Δημόσιου Κοινωνικού Αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού συστήματος.

γ) Οριστικοποίηση του ηλικιακού ορίου για απονομή συντάξεων στα βαθιά γεράματα (67 κατ΄ αρχάς) και όποιος αντέξει, θέτοντας παράλληλα εξοντωτικές ποινές για όποιον διανοηθεί πρόωρη συνταξιοδότηση.

δ) Μείωση των ήδη πολλαπλά μειωμένων συντάξεων σε ποσοστά από 20%-40%.

ε) Νέες αυξήσεις εισφορών.

Συμπερασματικά για άλλη μια φορά η γνωστή συνταγή, που τόσες φορές έσωσε στο παρελθόν το ασφαλιστικό σύστημα !!!, στηριζόμενη στο δόγμα για όλα ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, άρα αυξάνουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουμε τις συντάξεις, αυξάνουμε τις εισφορές, μεταρρύθμιση με βαθιά ”αριστερή” και ”κοινωνική” σφραγίδα αυτή τη φορά.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τους Διπλ. Μηχανικούς ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.

α) Οριστικό τέλος εξαιτίας της ενοποίησης στα ψήγματα αυτοτέλειας και τις δυνατότητες παρέμβασης που προέκυπταν απ΄ αυτήν όπως :

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Σοκ για τα «μπλοκάκια» - Τι αλλάζει για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο σοκ θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που αμοίβονται με «μπλοκάκια» καθώς το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί «κεραμίδα» χωρίς προηγούμενο.

Αν ισχύσουν όσα προβλέπονται και δεν υπάρξουν βελτιώσεις του νόμου τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν δραματικά και θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ –από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Σύμφωνα με το fpress, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα.

Η διάταξη αναφέρει:

«Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (είναι τα 5860 ευρώ που βγάζουν εισφορές 1582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

την πόρτα στον φασισμό ανοίγει η Κυβέρνηση με το τέλος του ελεύθερου επαγγέλματος




 του Σ. Κοντομάρη

μέλους της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Εκδικητικές διατάξεις για τους ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου που κατατέθηκε στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού, και αναμένεται να ακολουθήσει άμεσα το δρόμο για την Βουλή.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για αυτοαπασχολούμενους και ελευθέρους επαγγελματίες, που προβλέπεται να ισχύσουν από 1.1.2017, καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες νομικούς, υγειονομικούς, μηχανικούς και εμπόρους.

Η επικοινωνιακή καμπάνια της σύνδεσης εισφορών – εισοδήματος, την οποία το τελευταίο διάστημα κυβερνητικοί κύκλοι «έπαιζαν» σαν δυνατό χαρτί του νέου ασφαλιστικού, αποδεικνύεται στην πράξη κίβδηλη, καθώς εξαιρεί την μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων με χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με πολύ μικρό ή και μηδενικό εισόδημα καλούνται υποχρεωτικά να πληρώσουν κατ’ ελάχιστον 2.824,17€ εισφορές το χρόνο, για σύνταξη, περίθαλψη, εφάπαξ, επικουρική ασφάλιση και ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα,

από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, καταβάλλονται μηνιαία (Άρθρο 56, §2) και αντιστοιχούν σε ποσοστό επί του ακαθάριστου μηνιαίου εισοδήματος

-        20% για την Σύνταξη (Άρθρο 53, §1)

-        6,95% για παροχή σε χρήμα και υγειονομική περίθαλψη (Άρθρο 53, §3)

-        4% για εφάπαξ παροχή (Άρθρο 17, §2)

-        7,5% για επικουρική ασφάλιση (Άρθρο 51, §2) και

-        10 € το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ (Άρθρο 53, §8)

Οι εισφορές αυτές όμως, που πλέον θα καταβάλλονται μηνιαία (Άρθρο 56, §2), δεν μπορεί να αντιστοιχούν σε εισόδημα μικρότερο από τον κατώτατο βασικό μισθό του άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (Άρθρο 53, §2), δηλαδή 586,08€.

Ειδικά για τους Ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ καταργούνται οι ισχύουσες εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κατά την πρώτη 5ετία εισόδου τους στο σύστημα ασφάλισης (Άρθρο 53, §7) και ειδικά για τους Μηχανικούς οι ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές θα ισχύουν όχι μόνο για τους έχοντες μηδενικό εισόδημα, αλλά και για τους μηχανικούς που έχουν κάνει αναστολή επαγγέλματος (Άρθρο 53, §3).

Συνεπώς οι ελάχιστες ετήσιες υποχρεωτικές εισφορές για όλους τους νυν ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ θα είναι

εισφορά σύνταξης 586,08€*12*20% = 1.406,59€, εισφορά περίθαλψης 586,08€*12*6,95% = 488,79€, εισφορά εφάπαξ 586,08€*12*4% = 281,31€, εισφορά επικουρικής 586,08€*12*7,5% = 527,47€, εισφορά ΟΑΕΔ 10€*12,

σύνολο 1.406,59€ + 488,79€ + 281,31€ + 527,47€ + 120€ = 2.824,17

Για αυτοαπασχολούμενο ή ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 1.000 € το μήνα, οι ετήσιες εισφορές θα ξεπερνούν τα 4.700€ το χρόνο.

Οι ισχύουσες ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές (914,18€ ανά εξάμηνο) για τους νεοεισερχόμενους Μηχανικούς, έχουν αποδειχθεί ήδη απαγορευτικές για πάνω από τους μισούς απόφοιτους Πολυτεχνικών σχολών, οι οποίοι δεν εισέρχονται καν στο επάγγελμα, ενώ τα ανεξόφλητα ειδοποιητήρια έχουν ξεπεράσει το 50% για το σύνολο των Μηχανικών (με επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ).

Από 28 έως άνω του 50% οι μειώσεις συντάξεων των μηχανικών

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μας προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε την τεράστια κλοπή συντάξεων που συντελείται με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό, σε συνέχεια όλων των υφιστάμενων μνημονιακών νομοθετημάτων.

Οι υφιστάμενες παροχές του ΤΣΜΕΔΕ δίνονται από τους παρακάτω πίνακες:

Ονομασία Πίνακα
Ισχύς Πίνακα
από
Έως
Από 01/10/2008
σήμερα
Από 01/10/2008
σήμερα
Από 01/10/2008
σήμερα
Από 01/10/2008
σήμερα
Από 01/01/2015 τα παραπάνω ποσά έπρεπε να εναρμονισθούν με το Ν.3863/10 (Νόμος Λοβέρδου), εναρμόνιση η οποία έγινε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου (Ν.4336/15) τον Αύγουστο του 2015, μια και η κυβέρνηση στην πρώτη θητεία της (καλώς) δεν τον εφάρμοσε.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες πίνακες η σύνταξη των ασφαλισμένων προ 1993 υπολογίζεται ως εξής:
Κύρια Σύνταξη για 35 έτη ασφάλισης: 891,58 €
 Ειδική Προσαύξηση: 1,33 * 891,58 € = 1.185,80 €
Σύνολο: 2.077,38 €


Για χρόνο ασφάλισης από 35 - 45 χρόνια, η σύνταξη προσαυξάνεται κατά το 1/35 της πλήρους.
Για χρόνο μικρότερο των 35 ετών υπολογίζεται για κάθε χρόνο 1/35 του ποσού της πλήρους σύνταξης. Τα κατώτατα όρια ανέρχονται στα 20/35 ( γήρατος )

Συνεπώς, για 40 έτη ασφάλισης υπολογιζόταν ως εξής:

Κύρια Σύνταξη: 1.018,95 €
Ειδική Προσαύξηση: 1.355,20 €
Σύνολο: 2.374,15 €

η σύνταξη των ασφαλισμένων προ 1993 για 36 έτη ασφάλισης υπολογιζόταν ως εξής:
Κύρια Σύνταξη: 917,05 €
Ειδική Προσαύξηση: 1.219,68 €
Σύνολο: 2.136,73 €

Τα παραπάνω ποσά είναι μεικτά και πάνω σε αυτά εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά μια σειρά μειώσεις και κρατήσεις που υπερβαίνουν το 30%-40% που σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας οδήγησαν σε συντάξιμες αποδοχές μηχανικών με δύο συντάξεις (Κύρια Σύνταξη και Ειδική Προσαύξηση ή σύνταξη άλλου φορέα πχ Δημόσιο) της τάξης των 1400 €, τη στιγμή που οι ονομαστικές τους τιμές ήταν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό, αποδέχεται και ενσωματώνει πλήρως τη λογική του Ν.3863/10 (μνημονιακός νόμος Λοβέρδου) και η σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του φορέα κύριας ασφάλισης θα υπολογίζεται ως το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης.

Η εθνική σύνταξη θα χορηγείται στα 67 έτη και ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ κάθε μήνα συνδεόμενη με το ΑΕΠ. Η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης, τα ποσοστά αναπλήρωσης (βλέπε πίνακα που ακολουθεί) και τις συντάξιμες αποδοχές που είναι: 

Άλλα 380 εκατ. € από τις εισφορές μας έκαναν φτερά στην Άττικα...

Όσο συζητάμε τις νέες αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων, άλλα 380 εκατ. € από τις εισφορές μας έκαναν φτερά στην Άττικα και έρχονται να προστεθούν στα ήδη χαμένα 430 εκατ στη γνωστή "μαύρη τρύπα". Πηγή


Attica Bank: Κατά 90,95% καλύφθηκε η ΑΜΚ - Συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ, έναντι κεφαλαιακών αναγκών 748 εκατ.

Η ημερομηνία πίστωσης των νέων μετοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωση της Τράπεζας
Το 90,95% της ΑΜΚ κατάφερε να καλύψει η Attica Bank, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, στη δημοσιότητα, καθώς συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ, έναντι κεφαλαιακών αναγκών 748 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής «η Τράπεζα») γνωστοποιεί προς τους κ.κ. μετόχους ότι η Αύξηση με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων έως του ποσού των 748.735.498,80 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου τυχόν ποσού υπέρ το άρτιο) με την έκδοση 2.495.784.996 νέων, κοινών μετοχών σε αναλογία 36 νέες προς 1 παλαιά μετοχή και τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ, που αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 22.11.2015 και επικυρώθηκε με την από 22.11.2015 Αυτόκλητη Ιδιαίτερη Γενική Συνέλευση των προνομιούχων μετόχων της Τράπεζας, καλύφθηκε κατά 90,954%.
Ειδικότερα, σε συνεδρίασή του την 30η Δεκεμβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας διαπίστωσε ότι η Αύξηση καλύφθηκε μερικώς, σύμφωνα με το άρθρο ΐ3α παρ.1 του Κ.Ν.2ΐ9ϋ/1920, ήτοι κατά 681.007.809,90 ευρώ, με την έκδοση 2.270.026.033 νέων, κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη και ενέκρινε την κατανομή και διάθεση των νέων μετοχών. Η ως άνω μερική κάλυψη πραγματοποιήθηκε ως ακολούθως :

Α. Δικαίωμα Προτίμησης-Δικαίωμα Απασχολουμένων-Δικαίωμα Προεγγραφής
(i) αύξηση κατά ποσό 406.977.623,70 ευρώ από τα πρόσωπα που άσκησαν Δικαιώματα Προτίμησης (ήτοι ποσοστό 54,355% της Αύξησης).
(ii) αύξηση κατά ποσό 133.180,80 ευρώ από τα πρόσωπα που άσκησαν το Δικαίωμα Απασχολουμένων (ήτοι ποσοστό 0,018% της Αύξησης).
(iii) αύξηση κατά ποσό 7.597.604,70 ευρώ από τα πρόσωπα που άσκησαν Δικαιώματα Προεγγραφής (ήτοι ποσοστό 1,015% της Αύξησης).

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί σε κοινή Συνέλευση όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ


Εν όψει της επίθεσης που πρόκειται να δεχθούν οι εργαζόμενοι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάτω από τις επιταγές του 3ου μνημονίου, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί σε κοινή Συνέλευση όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, Μηχανικών, Υγειονομικών και Νομικών για το συντονισμό κοινής δράσης ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται

τη Δευτέρα 11/01/2016 στις 18.00 στο ΤΕΕ, 1ος όροφος

Ο νόμος πρόκειται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Ιανουαρίου, με πιθανή ημερομηνία την 19/01/2016. Η μαζική παρουσία μας είναι επιβεβλημένη και η δράση μας πρέπει να είναι άμεση.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών






Συνάδελφοι,


Τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με την απειλή ή και την πραγματικότητα να στερούμαστε ασφαλιστική κάλυψη αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιδεινώνουν το πρόβλημα και κάνουν την ανάγκη κινητοποίησης για την αντιμετώπισή του επιτακτική.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας ανοιχτής συνάντησης συζήτησης για την συνδιαμόρφωση των θέσεων μας και την οργάνωση του αγώνα μας την Δευτέρα 11.1.2016 στις 5:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Τόνια Κατερίνη

Ο Γεν. Γραμματέας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Γιώργος Πλατσάκης

Όχι στην υφαρπαγή της Δημόσιας Περιουσίας Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8/1/2016


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΤΑΙΠΕΔ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ
ΤΩΝ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ



Την Παρασκευή 8/1/2016 εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της εκποίησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 π.μ. μπροστά από το κτίριο του ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49 και Πεσμαζόγλου)


Μειώσεις 15 - 30% στις συντάξεις κρύβει το Ασφαλιστικό

Ασφαλιστικά ταμεία


Σε συνέχεια χθεσινής μας ανάρτησης παρουσιάζουμε τις μειώσεις στις συντάξεις, όπως τις παρουσίασε χθες η ΕφΣυν. Να σημειώσουμε μόνο μπως οι μειώσεις στις συντάξεις των μηχανικών θα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερες λόγω της πλήρους κατάργησης της Ειδικής Προσαύξησης.

Η νέα δομή του συστήματος
Με τις κυβερνητικές προτάσεις να προκρίνουν ένα Ταμείο που θα χορηγεί τις συντάξεις και δυσθεώρητη αύξηση των εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες (20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους), η κυβέρνηση επιλέγει τελικά να πληρώσουν το μάρμαρο των ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό οι νέοι ασφαλισμένοι που θα πάρουν τη σύνταξή τους με βάση κλιμακωτό ποσοστό αναπλήρωσης.
Αυτή η κλιμάκωση δίνει και το στίγμα των μειώσεων στις συντάξεις, δεδομένου ότι ενώ με τον ισχύοντα νόμο (3863/2010) το τελικό ποσό της σύνταξης καθορίζεται για όλα τα έτη με βάση τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος ασφάλισης, στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται κλιμάκωση ανάλογα με τις περιόδους ασφάλισης.
Από την άλλη, οι συνταξιούχοι γλιτώνουν τη μείωση της σύνταξής τους τουλάχιστον μέχρι τη λήξη των Μνημονίων, ενώ προβλέπεται και η καταβολή της διαφοράς που θα προκύπτει από τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για τουλάχιστον μία τριετία μετά τη λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής. Τέλος, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτόματη μείωση ή αύξηση των συντάξεων ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας…

Η νέα δομή του συστήματος

Η κυβέρνηση στο σχέδιό της δημιουργεί Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις παροχές υγείας, το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις προνοιακές παροχές και το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις ασφαλιστικές. Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

5 εκζητούμενοι φοιτητές: «Ένα χτύπημα σε έναν από μας είναι χτύπημα σε όλους μας»

Όλοι και όλες στο Εφετείο Αθηνών: 7, 8 και 11 Γενάρη // Κείμενο των 5 εκζητούμενων φοιτητών από τις ιταλικές Αρχές


1. Την 1η Μάη 2015 μια μεγαλειώδης διαδήλωση λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο. Δεν ήταν απλά μια μέρα γενικής απεργίας, αλλά μια μέρα Πανιταλικής συνάντησης των κινημάτων (σωματεία βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για τη στέγη, μεταναστευτικές κοινότητες, το κίνημα No Tav κλπ) ενάντια στα μέτρα λιτότητας που περνούσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ρέντσι. ‘Hταν επίσης και το αποκορύφωμα ολόκληρου του κινήματος ΝO EXPO ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015 με συμμετοχή κόσμου από πολλές χώρες της Ευρώπης και τα προκλητικά χλιδάτα εγκαίνιά της, την ημέρα εκείνη. Η μαζικότητα και η δυναμική της διαδήλωσης ήταν το αποκορύφωμα ενός κινήματος επτά χρόνων που έθεσε σε αμφισβήτηση την έκθεση και την πολιτική εκστρατεία γύρω από αυτήν, φέρνοντας σε κρίση τις πολιτικές καριέρες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών “αρχόντων”.

Επτά χρόνια πριν, το 2008, ο δήμος του Μιλάνου αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την έκθεση. Για χάρην αυτής, τσιμεντοποιούνται 1100 στρέμματα γης, αποφασίζεται ο εκτοπισμός ντόπιων με σκοπό την αρπαγή των κατοικιών και της γης τους, ώστε να υποταχθούν στα αναπτυξιακά σχέδια αλλά και στην ισοπεδωτική εμπορευματοποίησή τους. Τα αφεντικά βάζουν στοίχημα το Μιλάνο να γίνει η πιο ελκυστική για τα κεφάλαια πόλη, προσπαθούν να την αναδείξουν σαν επιχειρηματική πρωτεύουσα και να την προμοτάρουν σαν το 8ο θαύμα για την ντόπια εργατική τάξη, στην οποία υπόσχονται ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Μια ολόκληρη πόλη στιλιζάρεται από πολυτελή κτίρια, νέους αυτοκινητόδρομους και φαντασμαγορικά έργα. Πίσω από τις αναπτυξιακές βιτρίνες οι μίζες πέφτουν σαν ντόμινο η μια μετά την άλλη, οι τράπεζες δανείζουν, διαχειρίζονται και ξεπλένουν χρήμα για τους υπολοίπους, οι εργολάβοι φροντίζουν να καθυστερούν τα έργα για να έρθουν υπερτιμολογήσεις και φυσικά, ανάμεσα στους υπερεργολάβους εμπλέκονται και μαφιόζοι με τις εταιρείες τους.

Αυτός ο κύκλος κερδοφορίας των αφεντικών που ξεκίνησε το 2008 στήθηκε και ολοκληρώθηκε πάνω στη στυγνή εκμετάλλευση κακοπληρωμένης αλλά και εθελοντικής εργασίας χιλιάδων νέων, εξοικονομώντας ακόμα περισσότερες χιλιάδες ευρώ για τις τσέπες των αφεντικών. Παράλληλα με την οικοδόμηση της έκθεσης, πραγματοποιείται μια επιχείρηση εκκαθάρισης των όσων μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι για τη μακιγιαρισμένη εικόνα της πόλης. Μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στις γειτονιές με εξώσεις εργατικών κατοικιών ντόπιων και μεταναστών, εκκενώσεις κοινωνικών κέντρων και επιστράτευση απεργιών με αποκορύφωμα την απεργία των εργαζομένων στο μετρό λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια.

Ο ΣΑΔΑΣ‐ΠΕΑ για τη Biennale

REPORTING FROM … SADAS-PEA



Με μια κίνηση ρουά ματ, το ΥΠΑΠΕΝ ξεπέρασε τη μέχρι και το 2014 “νεφελώδη” διαδικασία επιλογής της εκπροσώπησης της ελληνικής συμμετοχής στην Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, και για την 15η διοργάνωση με γενικό θέμα: «Reporting from the front» που θα διεξαχθεί στην Βενετία (28 Μαίου-27 Νοεμβρίου 2016) όρισε ως Εθνικό Επίτροπο το ΣΑΔΑΣ‐ΠΕΑ, στοχεύοντας στην κατά το δυνατόν ευρύτερη επιστημονική εκπροσώπηση όλων των αρχιτεκτόνων της χώρας.

Η επόμενη κίνηση που αναμένεται πλέον από τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, είναι η διαχείριση με συλλογικές ανοικτές και ξεκάθαρες διαδικασίες αυτής της τιμητικής επιλογής, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους αρχιτέκτονες να συμμετέχουν, τόσο στην επιλογή του θέματος εκπροσώπησης, όσο και στην όλη διοργάνωση, ξεπερνώντας την μέχρι τώρα άποψη ότι η Biennale αφορά κάποιους λίγους και εκλεκτούς.

Η πρόκληση καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη μιας και η φετινή προμετωπίδα της διοργάνωσης REPORTING FROM THE FRONT, δια του καλλιτεχνικού διευθυντή και γενικού επιμελητή της έκθεσης Alejandro Aravena, προσκαλεί όλους τους αρχιτέκτονες, τόσο ως μεμονωμένα άτομα όσο και ως συλλογικότητες, να απαντήσουν, σημαίνοντας έτσι γενικό προσκλητήριο και αναποδογυρίζοντας το μέχρι τώρα παγκόσμιο status του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος, που το θέλει να αφορά τους λίγους. Ο ίδιος στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:


«Υπάρχουν πολλές μάχες που πρέπει να κερδηθούν και πολλά σύνορα που πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και, κατά συνέπεια, η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, αναζητούν ένα αξιοπρεπές μέρος να ζήσουν και οι συνθήκες για να το πετύχουν γίνονται όλο και πιο σκληρές, ώρα με την ώρα […] Αυτό που θα θέλαμε να έρθουν και να δουν οι άνθρωποι, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής, είναι : επιτυχημένες ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν και παραδειγματικές περιπτώσεις που αξίζει να μοιραστούν, όπου η αρχιτεκτονική έκανε, κάνει και θα κάνει τη διαφορά στην νίκη αυτών των μαχών και τη διεύρυνση αυτών των συνόρων […] Το REPORTING FROM THE FRONT έχει να κάνει με το να μεταφέρουμε σε ένα ευρύτερο κοινό, πώς είναι το να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής δουλεύοντας στα όρια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας πιεστικές προκλήσεις […] Θα θέλαμε να διδαχθούμε από αρχιτεκτονικές πρακτικές που παρά την έλλειψη μέσων, μεγεθύνουν το διαθέσιμο αντί να διαμαρτύρονται για αυτό που λείπει. Θα θέλαμε να καταλάβουμε ποια εργαλεία σχεδίασης απαιτούνται για να ανατρέψουμε τις δυνάμεις που βάζουν το ατομικό κέρδος πάνω από το συλλογικό όφελος, μειώνοντας το εμείς στο εγώ […] Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μάχη για ένα καλύτερο δομημένο περιβάλλον είναι μια συλλογική προσπάθεια που θα απαιτήσει την δύναμη και τη γνώση του καθενός. Γι αυτό θα θέλαμε αυτή η Μπιενάλε να πραγματοποιηθεί χωρίς αποκλεισμούς, ακούγοντας τις ιστορίες, τις σκέψεις και τις εμπειρίες που προέρχονται από διαφορετικές καταβολές: από τους αρχιτέκτονες, την κοινωνία των πολιτών, τους καθοδηγητές, τα εθνικά περίπτερα […] Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε περιπτώσεις που παρά τις δυσκολίες (ή ίσως εξαιτίας τους), αντί για παραίτηση ή πικρία, προτείνουν και πράττουν. Θα θέλαμε να δείξουμε ότι στη μόνιμη αντιπαράθεση σχετικά με την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, δεν υπάρχει μόνο ανάγκη, αλλά επίσης και χώρος για δράση.»

Ενδεικτικά παραδείγματα σύγκρισης εισφορών ΤΣΜΕΔΕ με βάση το Σ/Ν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή πολλά ακούγονται σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού εισφορών -όπως αυτός παρουσιάσθηκε χθες στο Σ/Ν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ - δημοσιεύουμε 11 παραδείγματα που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων ασφαλισμένων μηχανικών. Όπου Ελ. Επαγ. βλέπε αυτοαπασχολούμενος ή εργαζόμενος με ΔΠΥ ή άνεργος. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους κόντρα στη κυβερνητική προπαγάνδα. Υπενθυμίζουμε με βάση τη χθεσινή ενημέρωση ότι οι εισφορές πλέον είναι ΚΣ 20% + υγεία 6,95% + Επικ 7,5% + εφαπ 4%)= 38,45% επί των δελτίων με ελάχιστο ποσό εισφοράς, αυτό του βασικού μισθού (12*586=7032) δηλαδή 225 +10 € ΟΑΕΔ το μήνα ή 2823 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως εισοδήματος

1.            Παράδειγμα νεοεισερχόμενου Ελ. Επαγ. (0-3 έτη)

Μηνιαία Εισφορά μέχρι 2011
Μηνιαία Εισφορά μετά 2011
Μηνιαία Εισφορά από 2017 (το ελάχιστο)
ΚΣ: 69,34 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Επικουρικό: 20,8 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Εφάπαξ: 27,73
ΚΥΤ:  44,72

ΚΣ: 69,34 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Επικουρικό: 20,8 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Εφάπαξ: 27,73
ΚΥΤ:  44,72
ΟΑΕΔ: 10
ΚΣ:  117,12

Επικουρικό: 43,95

Εφάπαξ: 23,44
ΚΥΤ:  40,73
ΟΑΕΔ: 10
Σύνολο:  162,59
Σύνολο:  172,59
Σύνολο:  235,24

Συνεπώς προκύπτει αύξηση εισφορών 62,65 € το μήνα ή 36% σε σχέση με το Ν.3896/11 λόγω κατάργησης της έκπτωσης της πρώτης 5ετίας ακόμα και σε αυτούς με ελάχιστο εισόδημα έως 7000 €. Οι αυξήσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα είναι συντριπτικές (άνω του διπλασιασμού)...


Μηνιαία Εισφορά μέχρι 2011
Μηνιαία Εισφορά μετά 2011
Μηνιαία Εισφορά από 2017 με 12.000
ΚΣ: 69,34 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Επικουρικό: 20,8 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Εφάπαξ: 27,73
ΚΥΤ:  44,72

ΚΣ: 69,34 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Επικουρικό: 20,8 (Έκπτωση πρώτης 5ετίας)
Εφάπαξ: 27,73
ΚΥΤ:  44,72
ΟΑΕΔ: 10
ΚΣ:  200

Επικουρικό: 75

Εφάπαξ: 80
ΚΥΤ:  69,5
ΟΑΕΔ: 10
Σύνολο:  162,59
Σύνολο:  172,59
Σύνολο:  394,5

2.            Παράδειγμα Μισθωτού

Μηνιαία Εισφορά μέχρι σήμερα
Μηνιαία Εισφορά από 2016
ΚΣ: 6,67% (3,34% οι κάτω 5ετίας)
Επικουρικό: 3% (1,5% οι κάτω 5ετίας)
Εφάπαξ: 4%
ΚΥΤ:  2,15%
Ειδική  Προσαύξηση: 83 ή 58 €
ΚΣ:  6,67%
Επικουρικό: 3,5%
Εφάπαξ: 4%
ΚΥΤ:  2,55%
-
Σύνολο:  15,82% (10.99% οι κάτω 5ετίας)
Σύνολο:  16,72%

Συνεπώς προκύπτει:
-Αύξηση εισφορών (δηλαδή μείωση μισθού) 6,73%  επί των μεικτών αποδοχών για όσους είναι έως 5 χρόνια ασφαλισμένοι
 -Aύξηση εισφορών (δηλαδή μείωση μισθού) 0,9% επί των μεικτών αποδοχών για όσους είναι από 5 έως 10 χρόνια ασφαλισμένοι
-Μείωση Εισφορών [ 58 (ή 83) € – 0,9% επί των μεικτών αποδοχών] για όσους έχουν πάνω από 10 χρόνια ασφαλισμένοι
Οι εργοδότες επιβαρύνονται πρόσθετα μόλις  με  1,25% (σχεδόν όσο και ο εργαζόμενος)

3.            Παράδειγμα Ελ. Επαγ. πριν το 1993 με εισόδημα κάτω των 7000

Μηνιαία Εισφορά μέχρι 2011
Μηνιαία Εισφορά μετά 2011
Μηνιαία Εισφορά από 2017 (το ελάχιστο)
ΚΣ: 138,67
Επικουρικό: 41,6
Εφάπαξ: 27,73
ΚΥΤ:  44,72
Ειδική  Προσαύξηση: 83,2
ΚΣ: 152,54
Επικουρικό: 45,76
Εφάπαξ: 30,51
ΚΥΤ:  49,23
Ειδική  Προσαύξηση: 97,07
ΟΑΕΔ: 10
ΚΣ:  117,12
Επικουρικό: 43,95
Εφάπαξ: 23,44
ΚΥΤ:  40,73

ΟΑΕΔ: 10
Σύνολο:  335,92
Σύνολο:  385,10
Σύνολο:  235,24

4.            Παράδειγμα Ελ. Επαγ. πριν το 1993 με εισόδημα 15.000

Μηνιαία Εισφορά μέχρι 2011
Μηνιαία Εισφορά μετά 2011
Μηνιαία Εισφορά από 2017 
ΚΣ: 138,67
Επικουρικό: 41,6
Εφάπαξ: 27,73
ΚΥΤ:  44,72
Ειδική  Προσαύξηση: 83,2
ΚΣ: 152,54
Επικουρικό: 45,76
Εφάπαξ: 30,51
ΚΥΤ:  49,23
Ειδική  Προσαύξηση: 97,07
ΟΑΕΔ: 10
ΚΣ:  250
Επικουρικό: 93,75
Εφάπαξ: 50
ΚΥΤ:  86,87

ΟΑΕΔ: 10
Σύνολο:  335,92
Σύνολο:  385,10
Σύνολο:  490,625

5.            Παράδειγμα Ελ. Επαγ. πριν το 1993 με εισόδημα 24.000

Μηνιαία Εισφορά μέχρι 2011
Μηνιαία Εισφορά μετά 2011
Μηνιαία Εισφορά από 2017 
ΚΣ: 138,67
Επικουρικό: 41,6
Εφάπαξ: 27,73
ΚΥΤ:  44,72
Ειδική  Προσαύξηση: 83,2
ΚΣ: 152,54
Επικουρικό: 45,76
Εφάπαξ: 30,51
ΚΥΤ:  49,23
Ειδική  Προσαύξηση: 97,07
ΟΑΕΔ: 10
ΚΣ:  400
Επικουρικό: 150
Εφάπαξ: 80
ΚΥΤ:  139

ΟΑΕΔ: 10
Σύνολο:  335,92
Σύνολο:  385,10
Σύνολο:  779

Από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει μικρή ελάφρυνση εισφορών μόνο για ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 €
Για εισοδήματα άνω των 10.000 € ετησίως (δηλαδή  800 € το μήνα) προκύπτουν πολύ μεγάλες αυξήσεις ακόμα και σε σχέση με το μνημονιακό Ν.3896/11