Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Ένα σχολείο για την Τσιάπας

Με αφορμή τα 22 χρόνια από την εξέγερση των Ζαπατίστας στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικό αναδημοσιεύουμε δύο κείμενο από το παλαιό ιστότοπο της συσπείρωσης σχετικά με την Πρωτοβουλία ένα σχολείο για την Τσιάπας, στην οποία είχαν συνεισφέρει και συνάδελφοι/σες μέλη της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών.




ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕ


ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 8.00 Μ.Μ.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΚΙΝΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Είσοδος Πατησίων)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Ομιλίες μελών της επιτροπής αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας
που συμμετείχαν στην κατασκευή του σχολείου,
έκθεση, προβολές από τη διήμερη γιορτή των εγκαινίων

Ο αυτόνομος, εξεγερμένος Δήμος των Ζαπατίστας Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν μαζί με την Ελληνική Καμπάνια ένα Σχολείο για την Τσιάπας εγκαινίασαν το Κέντρο Επιμόρφωσης Δασκάλων στην κοινότητα Κουλέμπρα, στα Μόντες Ασούλες της Τσιάπας, στις 5 και 6 Αυγούστου 2004. Μια υποδειγματική προσπάθεια 4 χρόνων ολοκληρώθηκε. 129 Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί, συγκροτώντας 22 ομάδες αποστολής στη μακρινή ζούγκλα του Μεξικού, έκτισαν μαζί με 1000 ιθαγενείς Ζαπατίστας, από τις αυτόνομες κοινότητες, αυτό το υποδειγματικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα ένα σύνολο εγκαταστάσεων 1.600 τ.μ. συνολικά, που αποτελείται από αίθουσες διδασκαλίας 600 τ.μ., κοιτώνες 500 τ.μ., βιβλιοθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία και χώρους υγιεινής.
Στη γιορτή των εγκαινίων συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τις ιθαγενικές κοινότητες, το Μεξικό, την Ελλάδα και τον κόσμο όλο, γνωρίστηκαν, γιόρτασαν δύο μέρες συνέχεια και συζήτησαν για την εκπαίδευση με τη συμμετοχή των Μητέρων της πλατείας 1ης Μαΐου από το ελεύθερο πανεπιστήμιο της Αργεντινής και εκπροσώπων από το ιθαγενικό πανεπιστήμιο του Εκουαδόρ.
Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών παρουσιάζει το σχολείο και τη γιορτή των εγκαινίων με στόχο να συμβάλλει στη δημοσιοποίηση μιας πολύ σημαντικής εμπειρίας που αφορά στον τρόπο που σχεδιάζεται και παράγεται ο χώρος και στη συμβολική δύναμη ενός κτιρίου όταν κατασκευάζεται συλλογικά από τους κατοίκους του. Θέλει να προβάλλει επίσης το πρόγραμμα της εκπαίδευσης στις ιθαγενιακές κοινότητες του Μεξικού, την οργάνωση και πραγματοποίηση μιας γιορτής στην οποία όλοι συμμετέχουν, τελικά τον τρόπο με τον οποίο οι Ζαπατίστας οικοδομούν την αυτονομία τους με την συνείδηση ότι ανήκουν στο Μεξικό και είναι μέρος της παγκόσμιας κοινότητας.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ

Έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα κείμενο σχετικό με την Οικονομική Καμπάνια Αλληλεγγύης για τη δημιουργία Κέντρου Επιμόρφωσης Δασκάλων στις ζαπατίστικες κοινότητες. Την αρχιτεκτονική μελέτη για το Κέντρο, που θα κτιστεί στον αυτόνομο δήμο Ricardo Flores Magon, πραγματοποίησαν δύο Αρχιτέκτονες –μέλη της Συσπείρωσης- στα πλαίσια της διπλωματικής τους εργασίας. Ο συγκεκριμένος δήμος αποτελεί το σύνολο μιας σειράς γειτονικών κοινοτήτων, στην περιοχή Los Altos της Τσιάπας.
Η καμπάνια ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ είναι μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους εξεγερμένους ιθαγενείς της πολιτείας Τσιάπας του Μεξικού. Οι σκοποί της δεν είναι αυθαίρετες επιλογές κάποιων -απλώς- «ρομαντικών» της επανάστασης, αλλά είναι ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη και εκδηλωμένη ανάγκη των εξεγερμένων ιθαγενών, μέσα από το πρόγραμμα που διαθέτουν για την εκπαίδευση στις κοινότητές τους. Το αρχιτεκτονικό της κομμάτι συνδιαμορφώνεται συνεχώς με τη συμμετοχή της ίδιας της κοινότητας στην οποία θα ανεγερθεί, για να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του τόπου. Το Κέντρο Επιμόρφωσης Δασκάλων θα φιλοξενεί και θα εκπαιδεύει ιθαγενείς από τα γύρω χωριά, έτσι ώστε, αυτοί να αναλάβουν το ρόλο του δασκάλου όταν επιστρέψουν πίσω στον τόπο τους. Ο χρόνος εργασιών για την ανέγερσή του θα ξεπεράσει το ένα έτος, αφού δεν πρόκειται για ένα κτίριο, αλλά για μια συστάδα κτιρίων με διαφορετικές λειτουργίες (αίθουσες διδασκαλίας, ξενώνες, μαγειρεία, τραπεζαρίες, μπάνια, βιβλιοθήκη, κοινοί χώροι).
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο του 2001. Ήδη, από το Μάιο του 2000, άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο, στεγασμένο σε πρόχειρα καταλύματα. Για την υλοποίηση του σχεδίου θα δουλέψουν οι ίδιοι οι ιθαγενείς και εθελοντές που θα ταξιδέψουν ως την Τσιάπας. Η καμπάνια ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ οργανώνει μ’ αυτό το σκοπό αποστολές Ομάδων Αλληλεγγύης στον αυτόνομο δήμο Ricardo Flores Magon. Οι Ομάδες Αλληλεγγύης που θα δημιουργηθούν θα είναι ολιγομελείς (6 ατόμων) και η διάρκεια παραμονής της κάθε ομάδας στην Τσιάπας, συνυπολογίζοντας και τον απαιτούμενο για τη μετάβαση και την επιστροφή χρόνο, είναι 25-30 ημέρες. Αναλυτικότερα:
Για τη μετάβαση από την Αθήνα στη συγκεκριμένη κοινότητα απαιτούνται 4 ημέρες: αεροπορικό ταξίδι από Αθήνα έως την Πόλη του Μεξικού / ταξίδι με λεωφορείο από την Πόλη του Μεξικού έως το San Cristobal de Las Casas (διάρκεια περίπου 15 ωρών) / τοπική συγκοινωνία από το San Cristobal de Las Casas μέχρι την κοινότητα. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το χρόνο που θα χρειαστεί για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή που θα γίνεται από την Enlace Civil. Τελικά η παραμονή μιας Ομάδας Αλληλεγγύης στην κοινότητα θα διαρκεί 15-20 ημέρες, ενώ τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής υπολογίζονται στις 400.000 δραχμές.
Ως μέλη της κάθε Ομάδας Αλληλεγγύης κρίνονται απαραίτητοι τουλάχιστον:
- ένας μηχανικός, πολύ καλός γνώστης του αρχιτεκτονικού μέρους του σχεδίου ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ
- ένα μέλος της επιτροπής ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ
- ένας ισπανόφωνος
- άτομα με εμπειρία στον κλάδο της οικοδομής
Στόχοι και προϋποθέσεις για την παραμονή των Ομάδων Αλληλεγγύης στην κοινότητα είναι:
- η βοήθεια σε χειρωνακτική εργασία για την ανέγερση του Κέντρου Επιμόρφωσης Δασκάλων
- η, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη κατανόηση της κατάστασης που επικρατεί στις εξεγερμένες κοινότητες της Τσιάπας
- η προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη και αρμονικότερη παρουσία των ατόμων που απαρτίζουν την ομάδα, όσον αφορά στις σχέσεις τους με τους ιθαγενείς, αλλά και μεταξύ τους
- η βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν μέλη των Ομάδων Αλληλεγγύης σε κάποιον άλλο τομέα, εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη (π.χ., ιατρική βοήθεια κ.λπ.)
Η κάθε Ομάδα, κατά την άφιξή της στην κοινότητα, θα γίνεται δεκτή από την προηγούμενη, που θα ετοιμάζεται να αναχωρήσει. Η νέα Ομάδα θα ενημερώνεται για την πορεία του έργου και για ό,τι άλλο σχετικό με την κοινότητα και την παραμονή της εκεί.
Η καμπάνια ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ θέλει να στηρίξει την εξέγερση των ιθαγενών της Τσιάπας, χρησιμοποιώντας το όπλο που διαθέτει: την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Η παρουσία των Ομάδων Αλληλεγγύης σε μια από τις ιθαγενικές κοινότητες θα δηλώνει ότι οι εξεγερμένοι ιθαγενείς δεν είναι μόνοι τους. Η καμπάνια επιδιώκει να γνωστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατάσταση στην Τσιάπας και την κίνηση αλληλεγγύης για το χτίσιμο του Κέντρου Επιμόρφωσης Δασκάλων, πεπεισμένη ότι η υπόθεση των Ζαπατίστας και των εξεγερμένων ιθαγενικών κοινοτήτων δεν είναι κάτι ξένο για μας, αλλά μια υπόθεση που μας αφορά. Γιατί, όπως λέει και ένα από τα συνθήματά τους, «θέλουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους», έναν κόσμο που δεν θα στηρίζεται στον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων ή και ολόκληρων λαών θυσιασμένων στο βωμό του κέρδους, αλλά στην ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην Καμπάνια ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ
Βαλτετσίου 35, 1ος όροφος, 106 81 Αθήνα
τηλ.: (01) 8227344, 3812373, 7522248, fax: (01) 9811763
e-mail: escuelapara@yahoo.com
ιστοσελίδα: http://www.otenet.gr/alter/escuela.htm
Αριθμός Λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: 151/953408-39
Η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε δεύτερη Τρίτη, 9 μ.μ., στο Στέκι Μεταναστών, Βαλτετσίου 35.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου