Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συστράτευση και αγωνιστική εγρήγορση για τη διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πρόταση που παρέδωσε στους δανειστές για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έβαλε τίτλους τέλους στην εδώ και μια εικοσαετία διαδικασία αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα (εκκίνηση ο ν.2084/1992), προσπάθεια που τα μνημονιακά χρόνια έλαβε καταιγιστικό ρυθμό. Είναι δε καθαρό ότι το τελικό σχέδιο που θα τύχη της έγκρισης των δανειστών θα είναι σαφώς χειρότερο. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:

α) Ολοκληρωτική ενοποίηση των ΦΚΑ σ΄ έναν. Ενοποίηση που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα απαιτούσε μερικά χρόνια βασανιστικού και επίπονου διαλόγου με τους ενοποιούμενους Φορείς, μελέτες, σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων μεταβατικού χαρακτήρα για την ομαλή ομογενοποίηση των σημαντικών διαφορών των Φορέων κλπ. Αντ΄ αυτών με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμμιά μελέτη και κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους Φορείς κατέθεσε την πρότασή της με στόχο την για άλλη μια φορά (μετά από 5-6 που έχουν προϋπάρξει την τελευταία 20ετία) διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος !!!

β) Μετατροπή σχεδόν ολοκληρωτική σε κεφαλαιοποιητικό του Δημόσιου Κοινωνικού Αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού συστήματος.

γ) Οριστικοποίηση του ηλικιακού ορίου για απονομή συντάξεων στα βαθιά γεράματα (67 κατ΄ αρχάς) και όποιος αντέξει, θέτοντας παράλληλα εξοντωτικές ποινές για όποιον διανοηθεί πρόωρη συνταξιοδότηση.

δ) Μείωση των ήδη πολλαπλά μειωμένων συντάξεων σε ποσοστά από 20%-40%.

ε) Νέες αυξήσεις εισφορών.

Συμπερασματικά για άλλη μια φορά η γνωστή συνταγή, που τόσες φορές έσωσε στο παρελθόν το ασφαλιστικό σύστημα !!!, στηριζόμενη στο δόγμα για όλα ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, άρα αυξάνουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουμε τις συντάξεις, αυξάνουμε τις εισφορές, μεταρρύθμιση με βαθιά ”αριστερή” και ”κοινωνική” σφραγίδα αυτή τη φορά.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τους Διπλ. Μηχανικούς ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.

α) Οριστικό τέλος εξαιτίας της ενοποίησης στα ψήγματα αυτοτέλειας και τις δυνατότητες παρέμβασης που προέκυπταν απ΄ αυτήν όπως :

1) Καμμιά αποστολή οφειλών φυσικών προσώπων στο ΚΕΑΟ.
2) Επανεργοποίηση χαμένων διακανονισμών.
3) Ασφαλιστική ικανότητα σε ασφαλισμένους με οφειλές.
4) Πάγωμα επί τέσσερα χρόνια ήδη, των δυσβάστακτων και παράλογων αυξήσεων του ν.3986/2011 και συνεχείς προσπάθειας κατάργησής τους.
5) Σωρεία ευνοϊκών αποφάσεων σε αιτήματα ασφαλισμένων κυρίως ΕΕ που λόγω της βαθιάς κρίσης βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση.

β) Οριστική απώλεια της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ που γενιές Μηχανικών στην 80χρονη ιστορία του Ταμείου συσσώρευσαν, αφού καταλήγει ιδιοκτησία του ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα, τη δε διαχείρισή της την εμπιστεύεται η κυβέρνηση σε Ανώνυμη Εταιρία που θα συστήσει (αποθέωση εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας στον Ιδιωτικό Τομέα, από Κυβέρνηση ”αριστεράς”).

γ) Κατάργηση της έκπτωσης 50% στην εισφορά Κ.Σ. και επικουρικής για τους νέους Μηχανικούς στην πρώτη πενταετία ασφάλισης.

δ) Κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης (πρώην ΕΛΠΠ).

ε) Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους.

στ) Αυξήσεις εισφορών.

Συνημμένα παραθέτουμε ενδεικτικούς πίνακες για τα σημεία ε) και στ) που επεξεργάστηκε ο συνάδελφος Δ. Πετρόπουλος (μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής) που φανερώνουν τα επικοινωνιακά ψεύδη της κυβέρνησης των παραγόντων του υπουργείου καθώς και όσων από τα κυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να ”βαφτίσουν το κρέας ψάρι”.

Καλούμε όλους τους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου και όλους τους Φορείς των Μηχανικών (ΤΕΕ, ΣΜΤ, Επιστημονικούς Συλλόγους, Εργοληπτικές και Μελετητικές Ενώσεις) σε συστράτευση και αγωνιστική εγρήγορση μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, ώστε να αποτρέψουμε την διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, να Διεκδικήσουμε Αξιοπρεπείς Παροχές και επιστροφή κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου