Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Το πολυνομοσχέδιο απαλλάσσει αεροδρόμιο και Αττική Οδό από δημοτικά τέλη, καταγγέλλουν οι δήμοι της ανατολικής Αττικής



Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός αλλά και οι Νέα Οδός και Ολυμπία Οδός απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών προς τους δήμους, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Αυτό καταγγέλλουν οι δήμαρχοι τεσσάρων δήμων της ανατολικής Αττικής με επιστολή τους προς τους βουλευτές Αττικής

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «με το υπό συζήτηση Πολυνομοσχέδιο (άρθρο 13) επιχειρείται η απαλλαγή των παραχωρησιούχων ( ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.,ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.Ε, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,κλπ) από την καταβολή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, συνδέοντας την καταβολή των τελών με την παροχή των υπηρεσιών από τους Δήμους μας. Όμως, η «σύνδεση» αυτή είναι αντίθετη με την 1620/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ, η οποία έκρινε, ότι λόγω ακριβώς του δημοσίου χαρακτήρα της αντιπαροχής, η υποχρέωση καταβολής του ανταποδοτικού τέλους δεν προϋποθέτει την χρησιμοποίηση της υπηρεσίας, αλλά αρκεί η ετοιμότητα παροχής της, εκ μέρους μας.

»Είναι ολοφάνερο ότι με το άρθρο 13, επιχειρείται ρύθμιση contra στην απόφαση της Ολομέλεια του ΣΤΕ και στο υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο επιβολής των τελών, η οποία ευνοεί επιλεκτικά συμφέροντα. 

»Τυχόν υπερψήφιση του ανωτέρου άρθρου που καταπατά νομικά και θεσμικά δικαιώματα της Αυτοδιοίκησης, θα έχει ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες μας,», καταγγέλλουν οι τέσσερεις δημοτικές αρχές.

«Η τεράστια διαφυγή εσόδων από τους Δήμους μας, που θα προκύψει, θα έχει εμφανή αποτελέσματα στις υποδομές των Δήμων μας και στις προσφερόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες προς στους δημότες μας (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός σε δημοτικούς δρόμους, σχολεία, δημοτικά γυμναστήρια, κοινόχρηστους χώρους κλπ)», συνεχίζουν, ενώ προειδοποιούν ότι «μεσούσης δε της οικονομικής κρίσης, αδυνατούμε να μετακυλήσουμε αυτή την απώλεια εσόδων των δημοτικών τελών, στους δημότες μας».

Καλούν τέλος τους βουλευτές της Αττικής να προτάξουν «την πολιτική σας ισχύ, για να υπερασπιστείτε το δίκαιο του τόπου μας. Δεν είναι δυνατόν τα συμφέροντα των εταιριών να μπαίνουν επάνω από τα συμφέροντα των πολιτών. Θέλουμε να ελπίζουμε πως, συναισθανόμενοι την τεράστια απειλή για την επιβίωση και την ευημερία των Δήμων μας, θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα καταψηφίσετε το εξαιρετικά επιζήμιο αυτό νομοθέτημα που επιδιώκει να φτωχοποιήσει τους Δήμους μας.»

Την Παρασκευή οι τέσσερεις δημοτικές αρχές θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή και συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

Διάσημοι ζωγραφικοί πίνακες με θέμα τους φόρους και τους φοροεισπράκτορες


Η είσπραξη των φόρων, τα χαράτσια κι οι φοροεισπράκτορες δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα συμπαθείς στον κόσμο. Αναμενόμενο ήταν κι ότι δεν θ αποτελούσε αγαπημένο θέμα και για τους ζωγράφους. Τις λιγοστές φορές όμως που αποφάσιζαν να τους ζωγραφίσουν, μάλλον εξωτερίκευαν τα συναισθήματά τους γι αυτούς...


Η είσπραξη των φόρων -Georges de la Tour - 1620


Πληρώνοντας το φόρο -Pieter Brueghel ο νεότερος

Επανήλθαν πλήρως οι αυξήσεις εισφορών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το δούλεμα συνεχίζεται...



Με 154 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», συμπεριλαμβανομένης της πλήρους επιστροφής των αυξήσεων εισφορών (κατάργηση άρθρου 39 του Ν.4331/15). Δυστυχώς εκτός από τη μνημονιακή βαρβαρότητα, εκτός από την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική εξόντωση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δούλεμα από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...
Ανοιχτή επιστολή Χρ. Σπίρτζη προς τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ


Ανοιχτή επιστολή του Χρήστου Σπίρτζη, υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προς τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους και όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα στο Σχέδιο Νόμου με την ψήφιση των μέτρων, για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης για το δικαίωμα της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι το 2016, διάταξη που συντάχθηκε, κατατέθηκε και ψηφίστηκε από Μηχανικούς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη διάταξη αυτή στη Διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς δόθηκε μεγάλη μάχη με επαρκέστατη τεκμηρίωση από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης τόσο για τους κοινωνικούς δίκαιους λόγους όσο και για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της πρότασης της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο θέμα, οι Θεσμοί δεν έδειξαν τη δέουσα και προφανή λογική, για να αποδεχθούν τη συνέχιση της ισχύος της διάταξης ή άλλων εναλλακτικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση.

Στη συγκεκριμένη στιγμή, παρά τις πολιτικές διαφωνίες μας, και προσωπικά και πολλών συναδέλφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μηχανικών, Γιατρών και Δικηγόρων, προέχει η επιτυχής έκβαση της μάχης που δίνει ο ελληνικός λαός, η Κυβέρνησή του και ο Πρωθυπουργός του, για την αναδιάρθρωση του χρέους της Χώρας.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Όπισθεν ολοταχώς στον σχεδιασμό για τα σκουπίδια



Της Δ. Σπαούδη από εδώ

Την περασμένη Πέμπτη, επικυρώθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σχεδιασμός, τρόπος του λέγειν. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για ένα αναμάσημα προβλέψεων του Εθνικού Σχεδιασμού και μάλιστα επιλεκτικά, με βασικές τομές να απουσιάζουν. Το έλλειμμα σχεδιασμού στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, είναι τόσο προφανές ώστε τόσο η περιφερειάρχης όσο και οι συνεργάτες της αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι αναγκαίες εξειδικεύσεις και θα ενσωματωθούν παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στη διαδικασία της διαβούλευσης. Εντελώς ασυνήθιστη μεθοδολογία θα σκεφτεί κανείς. Πρώτα εγκρίνουμε τον σχεδιασμό και μετά τον ξανασχεδιάζουμε. Μέχρι να συμβούν – αν συμβούν – αυτά, ο χρόνος θα περνάει αμείλικτα και η απραξία είναι ο καλύτερος σύμμαχος των από μηχανής σωτήρων, που στην χώρα μας εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή του Μπόμπολα και άλλων ευαγών κατασκευαστικών ιδρυμάτων.

Υπήρχε άλλη λύση ή μήπως και η περιφερειακή αρχή έπεσε στην παγίδα της φιλοσοφικής αναζήτησης «ΤΙΝΑ κάνουμε;» στην οποία η δημοφιλής απάντηση: «Τίποτα. Το φρονιμότερο»[1], έχει δοθεί εδώ και χρόνια από κάποιον που περίμενε τον Γκοντό. 

Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων περιλαμβάνει όπως και άλλες δημόσιες λειτουργίες τα συνήθη συστατικά. Διασπάθιση δημόσιου χρήματος για χωματερές που ζέχνουν και εργολαβίες που ζέχνουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικό έγκλημα, αδιέξοδο και στο βάθος ιδιωτικοποίηση. Το χρήμα των σκουπιδιών είναι ατελείωτο. Οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη και ξαναπληρώνουν για μια ανακύκλωση που δεν γίνεται, τα πρόστιμα από την Ε.Ε. πέφτουν βροχή και η «λύση» που προτάθηκε ήταν φαραωνικά ιδιωτικά εργοστάσια που θα έπαιρναν σύμμεικτα σκουπίδια και θα έβγαζαν πάλι …σκουπίδια, τα μισά για θάψιμο και τα μισά για κάψιμο. Αυτή την σπουδαία υπηρεσία θα την παρείχαν με το αζημίωτο, οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουμε αναστήσει με τον ιδρώτα του προσώπου μας. Όλα πήγαιναν καλά λοιπόν, αλλά όπως πάντα υπάρχουν και μερικοί που εννοούν να φέρνουν εμπόδια στην πρόοδο. Κινήματα αντίστασης στην Κερατέα Αττικής, τη Λευκίμη Κέρκυρας, την Θήβα, την Ευκαρπία, τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (Μαυροράχη), το Γραμματικό Μαραθώνα και σε όλη τη χώρα όπου εξελίσσονταν σχεδιασμοί για εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, ματαίωσαν σχέδια και προκάλεσαν πονοκέφαλο στους σχεδιαστές. Παράλληλα, πρωτοβουλίες που ξεπήδησαν μέσα από τέτοια κινήματα όπως η ΠΡΩΣΥΝΑΤ αλλά και κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, άρχισαν να μιλούν για ένα εναλλακτικό μοντέλο που έδινε έμφαση στην πρόληψη και στην ανακύκλωση στην πηγή, στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την αποκέντρωση και τη μικρή κλίμακα. Δημοτικά και περιφερειακά σχήματα υιοθέτησαν αυτό το μοντέλο, εκπόνησαν αναλυτικά τοπικά σχέδια και το πρόβαλλαν προεκλογικά. Ανάμεσα σε αυτά και η «Δύναμη Ζωής» όπως θυμόμαστε όλοι από το γνωστό σποτάκι με την τηλεοπτική Θεοπούλα. Μετεκλογικά όλα έμοιαζαν ευοίωνα: η περιφερειακή αρχή διέθετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι μεγάλοι διαγωνισμοί για τα σκουπιδοεργοστάσια της διοίκησης Σγουρού και το νέο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση της διαχείρισης απορριμμάτων, μόλις ξεκινούσε. Η δέσμευση για το κλείσιμο του σκανδαλώδους και υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Φυλής και η παρότρυνση στους Δήμους να ξεκινήσουν τοπικά σχέδια, έδωσαν το αρχικό στίγμα προθέσεων της περιφέρειας. Οι εκλογές του Γενάρη, εξασφάλισαν και τη συμμαχία της κυβέρνησης.

Το 3ο μνημόνιο για την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος

Στο κεφάλαιο για τις "Αγορές Προϊόντων" (όχι τυχαία), το 3ο μνημόνιο (Ν.4336/15) προβλέπει "Όσον αφορά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματαπροκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητοι και δυσανάλογοι περιορισμοίη κυβέρνηση θα υποβάλειέως τον Οκτώβριο του 2015, το προεδρικό διάταγμα σχετικά με τις αποκλειστικές δραστηριότητες των πολιτικών μηχανικών και των συναφών επαγγελμάτων (βασικό παραδοτέοκαι θα εγκρίνει τις συστάσεις εξωτερικού συμβούλου έως τον Δεκέμβριο του 2015 (βασικό παραδοτέοκαι τις συστάσεις της διυπουργικής επιτροπήςμε βάση άλλες πρόσφατες εκθέσεις έως τον Φεβρουάριο του 2016". Την άμεση νομοθέτηση των προβλέψεων του Ν.4254/14 για πλήρη διαλυτοποίηση του επαγγέλματος μέσω πιστοποιήσεων κλπ.


4.2 Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον
Οι περισσότερο ανοικτές αγορές είναι ουσιώδους σημασίας για να δημιουργηθούν οικονομικές ευκαιρίες και να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη με περιορισμό της προσοδοθηρίας και της μονοπωλιακής συμπεριφοράςη οποία μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδοΣύμφωνα με την αναπτυξιακή τους στρατηγικήοι αρχές θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υλοποιήσουν βασικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμιστικές προτάσειςκαθώς και για να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα με περαιτέρω φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στηρίξουν την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξηθα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Ως προαπαιτούμεναοι αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία με σκοπό:
i. να υλοποιήσουν όλες τις εκκρεμείς συστάσεις της εργαλειοθήκης ανταγωνισμού Ι του ΟΟΣΑμε εξαίρεση τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντατη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακήτα υλικά οικοδομών και μία διάταξη για τα τρόφιμα· και σημαντικό αριθμό συστάσεων της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ σχετικά με τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου·
ii. να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα των συμβολαιογράφωναναλογιστών και κλητήρων και να ελευθερώσουν την αγορά τουριστικών καταλυμάτων·
iii. να εξαλείψουν τα μη ανταποδοτικά τέλη και να ευθυγραμμίσουν τα ανταποδοτικά τέλη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες·
iv. να μειώσουν τη γραφειοκρατίαμεταξύ άλλων για τις οριζόντιες απαιτήσεις αδειοδότησης επενδύσεων και για τις δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου σύμφωνα με τη σύσταση της Παγκόσμιας Τράπεζαςνα μειώσουν τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και να συστήσουν επιτροπή για την εκπόνηση νομοθεσίας σε διυπουργικό επίπεδο.

Πόρισμα της επιτροπής "σοφών" για το ασφαλιστικό

Υπενθυμίζουμε σήμερα στις 7μμ στο Σύνταγμα, συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό, το οποίο θα παραδοθηκε το μεσημέρι. 

Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.

Τονίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα, το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (που θα οδηγήσουν σε μειώσεις) από το 2016 - μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. 

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μισθολόγιο Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 12 / 10 / 2015

Αρ. Πρωτ. : 6861 
Προς : Τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορο Βεναρδάκη.
Κοιν.: 1. Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
2. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και
Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.
3. Πρόεδρο και Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
4. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα: Μισθολόγιο Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου.

Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι ο β΄/βάθμιος συνδικαλιστικός Φορέας των 10.000 περίπου Διπλωματούχων Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, που υπηρετούν στην Κεντρική & Περιφερειακή Διοίκηση, στα ΝΠΔΔ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκροτείται από 17 Α΄βάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί όχι μόνο το συνδικαλιστικό αλλά συγχρόνως και τον επιστημονικό Φορέα των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, σύμφωνα με τους σκοπούς που προβλέπονται από το καταστατικό της, λαμβάνοντας θέση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το συνολικά παραγόμενο Τεχνικό Έργο της χώρας.
Το εύρος και η δυνατότητα της συλλογικής μας εκπροσώπησης, οφείλονται στις σημαντικές ιδιομορφίες του κλάδου σε σχέση με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και ειδικότερα :
  • Στη μοναδικότητα της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ευθύνης των Διπλωματούχων Μηχανικών στην άσκηση υπεύθυνων καθηκόντων και συγκεκριμένα : Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση χωροταξικών, οικιστικών και περιβαλλοντικών μελετών και έργων. Στην παραγωγή Δημόσιων Τεχνικών Έργων και Μελετών σε ότι αφορά τις κοινωνικές υποδομές στη χώρα μας. Στην ευθύνη για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μετά από θεομηνίες (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) κλπ.
Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οφείλουν να τηρούν αφ΄ ενός μεν την τεχνική νομοθεσία που διέπει το συνολικά παραγόμενο τεχνικό έργο της χώρας σε όλους τους τομείς, όπως οι μεταφορές, το περιβάλλον, η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, ο πολιτισμός, η άμυνα κλπ., αφ΄ ετέρου να παρακολουθούν ανελλιπώς και να εφαρμόζουν κάθε φορά τις νέες τεχνολογίες στον τομέα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτοι αυτοί, εξαιτίας της ποιότητας των σπουδών τους, ενσωμάτωσαν πολύ γρήγορα τη χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Διαδικτύου στο Δημόσιο.
  • Στον ενιαίο 5/ετή κύκλο σπουδών για την απόκτηση του διπλώματός τους και στον επιπλέον χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος, μετά από ειδικές εξετάσεις στο ΤΕΕ. Σημειώνεται ότι ήδη οι Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας έχουν αναβαθμίσει τα διπλώματά τους σε επίπεδο Master και εναπόκειται στην πολιτεία η οριστική θεσμοθέτηση.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην πρώτη τριάδα των deals του αραβικού Κόλπου

Πηγή . Δε βασανίζεται όλη η χώρα από τα μνημόνια, για κάποιους είναι πάντα ευκαιρία...

Η συμφωνία των 320 εκατ. ευρώ στο Κατάρ τον περασμένο μήνα εκτόξευσε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην πρώτη τριάδα του Κόλπου, με βάση τις συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο. Χθες ανακοίνωσε και τέσσερα νέα έργα στην ίδια περιοχή, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.



Την τρίτη μεγαλύτερη σύμβαση, για τον μήνα Σεπτέμβριο, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου υπέγραψε η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με τις Gulf Consolidated Contractors και Wade Adams Contracting.

Η σύμβαση των 340 εκατ. δολαρίων (περί τα 320 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή έργων υποδομής στη βιομηχανική περιοχή της Ντόχα στο Κατάρ συμπληρώθηκε από τέσσερις άλλες συμβάσεις, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν χθες από την εισηγμένη τεχνική εταιρεία.

Η σημαντική ενίσχυση του ανεκτελέστου υπολοίπου των υπογεγραμμένων συμβάσεων ήρθε σε μια περίοδο απόλυτης ανομβρίας στην ελληνική αγορά δημοσίων έργων, η οποία είναι για μήνες κλινικά νεκρή.

Εκτός από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών της, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της J&P ΑΒΑΞ, έχουν ανακοινώσει πως επιχειρούν να ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Στόχος η αναπλήρωση των χαμένων εσόδων από την Ελλάδα, καθώς στη διάρκεια του τελευταίου έτους προχώρησαν ελάχιστοι διαγωνισμοί στη χώρα μας. 

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το εξειδικευμένο διαδικτυακό περιοδικό για τις κατασκευές στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, Construction Week Online, η μεγαλύτερη σύμβαση (653 εκατ. δολάρια) για τον Σεπτέμβριο υπεγράφη από την εταιρεία ακινήτων Nakheel και αφορούσε στην ανάπτυξη κατοικιών στο συγκρότημα Nad al Sheba στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Καταιγισμός φόρων – αναζητούνται «ισοδύναμα» …


Έφτασε τελικά στη Βουλή το πρώτο πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα, όπως προβλέπεται από το τρίτο Μνημόνιο. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο opengov.gr προκειμένου να μπει σε δημόσια διαβούλευση. Θα συζητηθεί τώρα στη Βουλή με την προοπτική της ψήφισης στο τέλος της εβδομάδας και την προσδοκία να απελευθερώσει τις πολυπόθητες δόσεις της πρώτης αξιολόγησης.

Πρόκειται για εκτενέστατο κείμενο με πλήθος διατάξεων. Ελπίζουμε οι βουλευτές να ξενύχτησαν για να το διαβάσουν και να του αφιέρωσαν περισσότερη προσοχή από όση είχε επιδείξει η προηγούμενη Βουλή όταν υπερψήφιζε τα κείμενα της Δανειακής Σύμβασης και του νέου Μνημονίου. 

Για να τους βοηθήσουμε στο έργο τους θα παραθέσουμε ορισμένες παρατηρήσεις όσον αφορά τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Πιστεύουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, ακολουθώντας πιστά τη νέα γραμμή του κόμματος, έχουν επιδοθεί σε αναζήτηση «ισοδυνάμων» για τα σκληρά μέτρα που δυστυχώς αναγκάστηκαν να πάρουν. 

Οι πλέον επιθετικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα μας πληροφορούν ότι αυτή είναι η σωστή στάση της Αριστεράς, δηλαδή να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Τι άλλο να πει κανείς εκτός από ότι ο ευρών τα «ισοδύναμα» στο πολυνομοσχέδιο αμειφθήσεται …

Τα νέα φορολογικά μέτρα έχουν κυρίως να κάνουν με την ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα:

1. «Το τέταρτο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 8 του ν.4223/2013 (Α΄ 287) όπου ίσχυε «ειδικά για το έτος 2014 «Ποσά φόρου μέχρι πέντε (5) ευρώ δεν είναι απαιτητά» αντικαθίσταται από την 1η Ιανουαρίου 2015 ως εξής: «Ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά».

Συνεπώς θα πληρώσουν και εκείνοι οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν ως τώρα, επειδή προέκυπτε φόρος ΕΝΦΙΑ κάτω από 10 ευρώ (2013), ή 5 ευρώ (2014).

2. «Οι διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της υποπαραγράφου Δ3 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (Α΄ 94) ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι οποίες προβλέπουν ότι: γ. Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 2 του αρθρου 5 του ν. 4223/2013 καταργούνται».

4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας (16-18/10)




Μέλη διαφόρων δικτύων αλληλεγγύης, συνεργατικών πρωτοβουλιών και καινοτόμων δομών στην Ελλάδα οργανώνουν, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015 στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.



Φέτος θέλουμε να περάσουμε αποκλειστικά στην πράξη και να αναδείξουμε αξιόλογες πρακτικές με στόχο να εμπνεύσουμε την κοινωνία και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν εκείνες οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Θέλουμε να ανοιχθούμε περισσότερο προς την κοινωνία και να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα μας 'Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός'' και αναγκαίος περισσότερο από κάθε αλλη φορά.

Ένας κόσμος που στηρίζεται στη δημιουργία, στην αυτάρκεια, στη βιωσιμότητα και στην αλληλεγγύη.

Γι' αυτό το λόγο θα δημιουργήσουμε στο χώρο του φεστιβάλ, ένα αυτόνομο χωριό μέσα στο οποιο θα γίνονται πρακτικά εργαστήρια, θα δίνονται απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα και θα γίνονται συζητήσεις.



Στις θεματικές γωνιές του χωριού, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να καλύψει ή να μάθει πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία,παιδεία, εργασία, ενέργεια, τεχνολογία, στέγαση, μετακίνηση κ.α. 
Μέσα στο φεστιβάλ θα λειτουργήσει και το εναλλακτικό μας νόμισμα με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές με επιλεγμένους παραγωγούς προϊόντων και χρηστικών αγαθών που προκύπτουν από επανάχρηση.
Θα λειτουργήσει ανταλλακτικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, συλλογική κουζίνα και όσοι προσφέρουν εργασία (οι Συγχωριανοί) θα αμοίβονται με δωρεάν φαγητό για τις υπηρεσίες τους.
Στο Φεστιβάλ επίσης θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικά δρώμενα και η κάθε βραδιά θα κλείνει με μουσικές και χορό.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να δώσει πρακτικά το παράδειγμα ενος άλλου κόσμου που είναι εδώ, να αποδείξει ότι μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς. Σημαντική θα είναι και η προσπάθεια που θα παρουσιαστεί για να υπάρχει συνέχεια της λειτουργίας του αυτόνομου χωριού και μετά το τέλος του φεστιβάλ, μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού στην Αθήνα και στο Ηράκλειο.

Σε Δολλάρια αντί ευρώ το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ


Στο σημαντικό ζήτημα της πρόσβασης στα πληροφοριακά συστήματα του ΤΕΕ και των απαράδεκτων περιορισμών που επιβάλλονται έχουμε ήδη αναφερθεί

Δε μπορούμε πάντως να μη σχολιάσουμε την πρόσφατη αλλαγή του συστήματος ισοτιμίας στα ίδια συστήματα από € σε $. Λέτε κάτι να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ?

Aντιπολεμική Συγκέντρωση Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες – Μετανάστες, 15 Οκτωβρίου 18:00



ΝΑΤΟ – ΕΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ 

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
ΥΨΩΝΟΥΝ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 
ΠΕΜΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 18:00
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Συντονισμός Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων – Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό

Μητρώα Συντελεστών Τεχνικών Έργων - πρόσθετοι φραγμοί πρόσβασης στο επάγγελμα

Δόθηκε στη δημοσιότητα το "προσχέδιο εργασίας" του Σχεδίου Νόμου για τα "ΜΗΤΡΩΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ", με τελευταία επεξεργασία την Πέμπτη 08/10.

Το πλήρες προσχέδιο εργασίας του Σ/Ν του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.



Με το προσχέδιο αυτό μπαίνουν πρόσθετοι περιορισμοί στα επαγγελματικά μας δικαιώματα με τη δημιουργία μητρώων μελετητών και κατασκευαστών ακόμα και για ιδιωτικά έργα. Με τον τρόπο αυτό η πρόσβαση στην άσκηση επαγγέλματος θα γίνεται σταδιακά και μόνο μετά από πολλά χρόνια (και συνεχείς πιστοποιήσεις, σεμινάρια και χιλιάδες εισφορών) από τη λήψη του διπλώματος θα αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στην μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων κάποιοι ελάχιστοι. Δικαιώματα που έως σήμερα τα είχαμε όλοι από τη στιγμή που παίρναμε το δίπλωμά μας. Αναλυτικότερος σχολιασμός σε επόμενη ανάρτηση...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Κάλεσμα του ΤΕΕ στην κινητοποίηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη 15/10 στο Υπουργείο Εργασίας



Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΔΕ ΤΕΕ) καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς κάθε ειδικότητας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 15/10/2015, στις 10 το πρωί, έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα), ενάντια στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.

και στην Καβάλα...


Καλούμε τα μέλη του ΤΕΕ-ΑΜ την Πέμπτη 15-10-2015 και ώρα 11:00 σε συμβολική ΚΑΤΑΛΗΨΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ στην Καβάλα. 

Προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΤΕΕ-ΑΜ Βότση 2, στις 10:45

ΖΗΤΑΜΕ

Να αποσυρθεί το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου που επαναφέρει αναδρομικά το καθεστώς των απαράδεκτα υψηλών και εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ.

Έγγραφο ΕΤΑΑ προς ΤΕΕ


Αναρτούμε έγγραφο του προέδρου του ΔΣ του ΕΤΑΑ (όχι του εικονιζόμενου στη φωτογραφία) προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ με παρουσίαση στοιχείων για την κατάσταση του Ταμείου, τις επιπτώσεις του 3ου μνημονίου (Ν.4336/15) όπως τη σαφή εντολή για ενοποίηση όλων των Ταμείων, άμεση και αναδρομική ενοποίηση του επικουρικού κλπ. Σχολιασμός του περιεχομένου σε άλλη ανάρτηση

Ζητήματα-φωτιά ανάβει η πώληση του ΟΛΠ

Κάντε κλικ για να δείτε ολόκληρο τον χάρτη του Λιμανιού που αποκαλύπτει τι σχεδιάζεται


Η πώληση του μεριδίου του ΟΛΠ στους υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές, όπως επανειλημμένα έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.», έχει πολλά «θολά» σημεία. Από το ύψος του τιμήματος της παραχώρησης μέχρι τις εκτάσεις-φιλέτα που θα λάβει ως «προίκα» ο αγοραστής, οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις είναι πολλές και κάθε μέρα εντείνονται. Παράλληλα όμως, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ υπερβαίνει κατά πολύ μια απλή ιδιωτικοποίηση. Ο χάρτης και τα στοιχεία που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν το σχέδιο να κατασκευαστεί στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή της Β’ Πειραιά ένα έργο «φαραωνικό» με όλη τη σημασία της λέξης, που ενέχει επιπρόσθετους κινδύνους για τον πολιτισμό και την οικονομία.

Στον χάρτη που παρατίθεται (Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε ολόκληρο τον χάρτη) έχουν σκιαστεί με διαφορετικά χρώματα οι «επίμαχες» περιοχές. Αφενός με κίτρινο χρώμα έχουν επισημανθεί οι περιοχές του παραλιακού μετώπου που σχεδιάζεται να παραχωρηθούν στον επενδυτή.

Οπως είχαμε αναφέρει στην ιστοσελίδα μας και στο φύλλο της 2/10/2015 («Πανστρατιά για το λιμάνι»), το ΤΑΙΠΕΔ είχε στόχο να πουλήσει συνοδευτικά στους ιδιώτες σχεδόν ολόκληρο το τοπικό παραλιακό μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν πλέον οι συζητήσεις για να δοθεί το παραλιακό τμήμα του «Ορμου Σφαγείων» στους δήμους, ώστε να εξασφαλιστεί μια μικρή δίοδος των παρακείμενων δήμων στη θάλασσα. Οι τελικές αποφάσεις θα έχουν γνωστοποιηθεί την Παρασκευή.

Η περαιτέρω σήμανση στον χάρτη δείχνει όμως ότι ακόμα και αυτή η μικρή δίοδος προς τη θάλασσα πιθανότατα καθίσταται «δώρον άδωρον» αν αναλογιστεί κανείς τι σχεδιάζεται για την ευρύτερη περιοχή. Με ροζ χρώμα έχουν σημανθεί οι μελλοντικές προβλήτες και τα σχετικά έργα και η πρώτη ματιά επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο επέκτασης του λιμανιού θα μετατρέψει την περιοχή σε μια απολύτως εντατικοποιημένη ζώνη πλεύσης και κατάπλου.

Αφενός στο νότιο τμήμα σχεδιάζεται η κατασκευή νηοδόχου στα δυτικά της ακτής Θεμιστοκλέους σε δύο φάσεις, με πληροφορίες να μιλούν για επικείμενο ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων. Αφετέρου στο βόρειο τμήμα σχεδιάζεται ξεχωριστή νηοδόχος, που θα εκτείνεται πέραν της περιοχής των Πρώην Λιπασμάτων, με τις σχετικές πληροφορίες να μιλούν μια ελλιμενισμό των λεγόμενων «mega-yachts». Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι ροζ «λωρίδες» εκατοντάδων μέτρων, που εμφανίζονται είτε αυτόνομα μέσα στη θάλασσα, είτε κατά μήκος της παραλίας στο βόρειο τμήμα, είτε ξεκινώντας από το βόρειο κομμάτι εκτεινόμενο στη θάλασσα.

Σχετική μελέτη

Καλέσματα για την αυριανή κινητοποίηση - ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής - ΠΣΔΑΤΜ

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
                                                          

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2015

Αρ. Πρωτ. : 4192
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των δανειστών ενόψει της επόμενης δόσης του νέου δανείου επεκτείνει και στο Δημόσιο τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχει ήδη θεσπίσει για τον Ιδιωτικό Τομέα. Οδηγεί σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και του μερίσματος που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) μέχρι πλήρης εξαφάνισης.

Επίσης, η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο καταργεί ευνοϊκές για τους μηχανικούς ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νόμο 4331/2015, που ψήφισε η ίδια πριν από τρεις μήνες (30/6/2015). Ρυθμίσεις που το κίνημα των μηχανικών διεκδίκησε και προσέφεραν σημαντική διευκόλυνση σε χιλιάδες συναδέλφους είτε να προχωρήσουν στη συνταξιοδότηση τους, είτε να μειώσουν τις εισφορές τους, γεγονός που είχε σημαντικά θετικές επιπτώσεις και στα έσοδα του Ταμείου.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, εξουθενωτικές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας και των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που αφορούν το Δημόσιο, την Υγεία, την Ενέργεια, το ΤΑΙΠΕΔ και πολλούς άλλους τομείς.

Οφείλουμε να βάλουμε φραγμό στην εφαρμογή των μέτρων συνέχισης της κοινωνικής καταστροφής, να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και των μνημονίων που επιβάλλουν. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν:

-στην κινητοποίηση φορέων μηχανικών την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 στις 10πμ στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου 29)

-στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 (ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), ώρα 7:00μμ, στο Σύνταγμα.


Από τους Τοπογράφους...

Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ 
Τρίτη, Οκτώβριος 13, 2015 10:20

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου «Προαπαιτούμενα Μέτρα Οκτωβρίου», που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δυστυχώς επαναφέρει, μεταξύ άλλων, τις αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταργώντας το άρθρο 39 του Ν.4331/15 (μείωση εισφορών και επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τα δύο έτη 2015-16) αναδρομικά από 2/7/2015, καθώς και το άρθρο 38, που διευκόλυνε συναδέλφους κοντά στη σύνταξη να συμψηφίσουν οφειλές με τη σύνταξη τους.

Απόφαση ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ της 07.10.2015 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, στη συνεδρίασή του της 07/10/15, αφού έλαβε υπόψη του και την πρόταση του Συντονιστικού Οργάνου της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιήθηκε στις 26/09/15 στην Καβάλα, προχώρησε στην παρακάτω απόφαση:

Παρακολουθούμε με ανησυχία ότι προωθείται η εκπόνηση Προεδρικών Διαταγμάτων, σε εφαρμογή της παραγράφου 3, του Άρθρου 4, της Υποπαραγράφου ΙΓ.12 (ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ) του Νόμου 4254/2014.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα παύουν να εδράζονται στις ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές μας σπουδές με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον. Θα απονέμονται πλέον κατακερματισμένα, με ένα μηχανισμό διαρκών και επί πληρωμή πιστοποιήσεων με τη συνέργεια του ΤΕΕ.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:
Κατάργηση της Υποπαραγράφου ΙΓ.12 (ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ) του Νόμου 4254/2014.
Πλήρη, ολοκληρωμένη και αποκλειστική σύνδεση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με ακαδημαϊκούς τίτλους πενταετών, ολοκληρωμένων, αδιάσπαστων σπουδών χωρίς άλλες προϋποθέσεις (όπως πρακτική άσκηση ή πιστοποιήσεις, είτε αναγνώριση δεξιοτήτων από οποιοδήποτε άλλο φορέα πιστοποίησης).

Βασική επιδίωξη του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ είναι :

Η άρση της υφιστάμενης επικάλυψης δικαιωμάτων και ρόλων, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού και συναδελφικού διαλόγου, σε όλα τα πεδία, με βάση την αρχή της συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων στο παραγόμενο έργο, με αναφορά στη διάκριση των γνωστικών αντικειμένων στις πενταετείς, ολοκληρωμένες και αδιάσπαστες πανεπιστημιακές σπουδές.

Η αναζήτηση μεταβατικών διατάξεων μιας τέτοιας αλλαγής της νομοθεσίας του 1930, οι οποίες μεταβατικές διατάξεις θα ισχύσουν για όλους.

Επιδιώκουμε και διεκδικούμε:

Τον συντονισμό της Διεθνούς Κοινότητας των Αρχιτεκτόνων, για τη σύνταξη μιας διεθνούς χάρτας των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΝΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΑΤΣΑΚΗΣ

ΣΜΤ: Κινητοποίηση για το ασφαλιστικό στο Υπ Εργασίας (Σταδίου 29), Πέμπτη 15 Οκτώβρη, 9.30 πμ

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το αντιλαϊκό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που καταργεί ακόμα και τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να επιδείξει καμία «περίοδο χάριτος» απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό. Φέρνει προς ψήφιση στη βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση ύψους 2 δισ. €, για την ικανοποίηση του χρέους. Κάθε μήνα, οι "εκταμιεύσεις των δόσεων" θα πηγαίνουν πακέτο με τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, απειλώντας όλο και περισσότερο τη ζωή μας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων στο συνταξιοδοτικό. Περιλαμβάνει ακόμα εξοντωτικά μέτρα φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, μέτρα που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, κατασχέσεις κ.ά. Επίσης περιλαμβάνει μέτρα για την απελευθέρωση της ενέργειας, ενώ προβλέπει διαγραφή χρεών σε επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την κατάργηση της ρύθμισης για αλλαγή ασφαλιστική κατηγορίας (άρθρο 38, 4336/15) και μάλιστα αναδρομικά από 2/7. Επομένως στο 2ο εξάμηνο, τα νέα ειδοποιητήρια με τις αυξήσεις (3000 € οι νέοι, 2500 € οι παλιοί) ενώ όσοι επέλεξαν και πλήρωσαν με βάση χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η κυβέρνηση θα τους ζητήσει πίσω την διαφορά!

Η ρύθμιση αυτή -η οποία δεν περιλαμβάνει όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους- είχε «διάρκεια ζωής» ενός μόνο ειδοποιητηρίου! Αφού έπαιξε το ρόλο της ως «πυροσβεστική» λύση για τα ζωτικά προβλήματα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών, πλέον καταργείται. Ακόμα, το νομοσχέδιο καταργεί τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να συμψηφίζουν με τις αποδιδόμενες συντάξεις τους, χρέη προς τα ταμεία, ενώ επαναφέρει την ποινικοποίηση των οφειλών για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή, το ταμείο δεν καλύπτει καν τα στοιχειώδη στους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις μειώνονται, το επίπεδο των παροχών υγείας κατρακυλά, ενώ δεν καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες όπως πχ το επίδομα τοκετού κ.ά. Χιλιάδες συνάδελφοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές, παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις. Την ίδια ώρα, το ΤΣΜΕΔΕ ως ιδιοκτήτης της Τράπεζας Αττικής, απομυζά τις εισφορές μας, έχοντας «επενδύσει» 430 εκ. € (σήμερα έχουν αξία 22εκ. €), ενώ έπεται και συνέχεια.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πολυνομοσχέδιο: μέτρα σοκ για όρια, ύψος συντάξεων, ελλειματικά ταμεία



ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Στόχος είναι να κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή. Παράλληλα προωθούνται και οι "εκκρεμότητες" που απαιτούν υπουργικές αποφάσεις ή άλλες εφαρμοστικές διατάξεις. Σημειώνεται οτι χθες σε ΦΕΚ αναρτήθηκαν οι μειώσεις στις αμοιβές των συμβολαιογράφων.

1. ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σ' ένα νομοσχέδιο σαν αυτό περιλαμβάνονται, χωρίς αρχή, άρθρα που αφορούν τα πιο διαφορετικά υπουργεία και τομείς της δημόσιας ζωής, πράγμα που παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό τηςΒουλής και το Σύνταγμα, μιας και τα τελευταία προβλέπουν ότι δεν μπορεί να συζητούνται στη Βουλήαπό κοινού άσχετες μεταξύ τους διατάξεις. Ακόμα περισσότερο προκαλείται πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής, όταν ένα τέτοιο δαιδαλώδες νομ/διο συζητείται και πάει να ψηφιστεί άρον-άρον με τη μορφή επείγοντος νομ/δίου. Οι πιστωτές επιβάλλουν τους νομικούς κανόνες με τον πλέον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο και όχι ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Ηδικτατορία των δανειστών, της τρόϊκας και των κυρίαρχων της ΕΕ είναι εδώ. Η Βουλή έχει κάτι χρόνιανα νομοθετήσει σε σοβαρά θέματα με κανονικές θεσμικές λειτουργίες αστικού τύπου.

2. ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΑΣΗ

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει εξουθενωτικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας, του ασφαλιστικού και των"διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" και αποτελείται από μέτρα για να ξεκλειδώσει η υποδόση από τους δανειστές που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Μιλάμε για ένα πολυνομοσχέδιο "κουρελού" που περιλαμβάνει αλλαγές στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στην υγεία, στην ενέργεια, στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ποτοποιία και σε πολλά άλλα πεδία.

Αναρτήθηκε προς διαβούλευση... βράδυ Σαββάτου με περιθώριο ανάρτησης σχολίων μέχρι το πρωί της Δευτέρας τη στιγμή που κάθε άρθρο του βρίθει παραπομπών σε παλαιότερους νόμους ακόμη και σε πίνακες που δεν περιλαμβάνονται, σε πλήρη αντίθεση με το "πνεύμα" της διαφάνειας και της απλότητας των νόμων που – θεωρητικά - προωθεί η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή. Δεν καλύπτει, όμως, παρά ένα μέρος από τα 48 προαπαιτούμενα. Τα υπόλοιπα αναμένονται μέσω υπουργικών αποφάσεων, άλλων εφαρμοστικών διατάξεων (χθες σε ΦΕΚ αναρτήθηκαν οι μειώσεις στις αμοιβές των συμβολαιογράφων), ή "προσθηκών" στο νομοσχέδιο στην τελική του μορφή, μετά την διαβούλευση.

Επισήμως το ορόσημο είναι η 15η Οκτωβρίου, ωστόσο το πολυνομοσχέδιο οδεύει με την μορφή τουεπείγοντος οπότε θεωρείται πιθανή ολιγοήμερη "παράταση" έως το αργότερο το επόμενο Σάββατο.

Από Δευτέρα 19 Οκτωβρίου όλα πρέπει να είναι έτοιμα όχι μόνο για να έρθουν τα 2 δις ευρώ της υποδόσης αλλά και για την πρώτη "επαφή" που αναμένεται μέσα στην μεθεπόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Θεωρείται προάγγελος της καθόδου για την 1η αξιολόγηση και επί τάπητος θα τεθούν τα – δυσκολότερα – 2α προαπαιτούμενα που έχουν νομοσχέδια για το νέο φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το δημόσιο και πολλά πολλά άλλα πεδία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 

Εντός ολίγων εβδομάδων νέος νόμος για τα αυθαίρετα



Πρώτη φορά "αριστερή " και "οικολογική" τακτοποίηση αυθαιρέτων...

Διαγράφονται πρόστιμα διατήρησης ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Κοντεύουν να φτάσουν τους δέκα οι νόμοι για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που οι κυβερνήσεις τα τελευταία 38 χρόνια φέρνουν και ξαναφέρνουν στη Βουλή επιχειρώντας κάθε φορά να βάλουν μια κόκκινη γραμμή στην παράνομη δόμηση. Τώρα είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τα ...κυβερνητικά σκήπτρα, να νομοθετήσει για το ζήτημα.

Ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που αναμένεται να παρουσιαστούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αφορά ρυθμίσεις για πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επανέφερε το ζήτημα της τροποποίησης του νόμου Καλαφάτη για την αυθαίρετη δόμηση (4178/13).

Ο κ. Τσιρώνης είχε πολλάκις δηλώσει κατά την πρώτη του «θητεία» στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι σχεδιάζει να αλλάξει τις ρυθμίσεις του νόμου, κυρίως όσες αφορούν τα περιβαλλοντικά «ανταλλάγματα» σε περιοχές όπου καταγράφεται μεγάλη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, ώστε οι πόλεις να μπορούν να …ανασάνουν. Σημαντικό κίνητρο για συνέχιση της πολιτικής νομιμοποίησης αυθαιρέτων αποτέλεσε η απόφαση 1858/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνεται συνταγματικός ο νόμος Καλαφάτη για την εκ νέου νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Στο υπουργείο μια ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί την τροποποίηση των επίμαχων ρυθμίσεων διατηρώντας πάντα την «κόκκινη γραμμή» που κρατάει εκτός νομιμοποίησης όσα κτίσματα έχουν χτιστεί παράνομα σε δάση και αιγιαλό.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν, με παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, αποφασίστηκε να ανασταλεί κατεδάφιση αυθαιρέτου στα Περιβολάκια Ραφήνας, η οποία εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια.

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ για το ασφαλιστικό και ένα σχόλιο για αυτή...

Ένα μικρό σχόλιο για το δελτίο τύπου του τεε 13-10-15 http://web.tee.gr/dt-tee-13-10-2015/  για το ασφαλιστικό:


Τις "βόμβες" στα θεμέλια του ασφαλιστικού και ειδικότερα του ασφαλιστικού των μηχανικών τις έχουν βάλει τα τελευταία πολλά χρόνια οι πολιτικές των παρατάξεων και των πολιτικών τους προϊστάμενων που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Τεε.. (βλέπε και εδώ σχετικά)
Η σημερινή κυβέρνηση αναντίστοιχη με τις ανάγκες των εργαζόμενων, υπο-απασχολούμενων και άνεργων μηχανικών αντί να απασφαλίσει τις βόμβες των παλαιότερων (=κατάργηση μνημονιακών νόμων για τις αυξημένες εισφορές) πυροβολεί εν ψυχρώ όσους(?) μπορούσαν ακόμα να πληρώνουν τις τακτικές τους εισφορές, με τεράστια επιβάρυνση αναλογικά με τα εισοδήματά τους από την άσκηση του επαγγέλματος... 
Για χιλιάδες συναδέλφους, είτε παλιές είτε νέες, οι εισφορές θα μείνουν και πάλι ανείσπρακτες λόγω αδυναμίας πληρωμής τους...

Οι μηχανικοί που βιώνουν καθημερινά την εξαθλίωση στους χώρους εργασίας, την υποβάθμιση στο επαγγελματικό τους αντικείμενο και την ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν έχουν καμία ελπίδα ούτε από τους "σωτήρες" των κυβερνήσεων ούτε από τις "ιερές αγελάδες" των επιστημονικών φορέων...


«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού – Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί ζητούν να αποσύρει η κυβέρνηση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που οδηγούν σε μείωση των εσόδων του ΕΤΑΑ


Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με κοινή επιστολή τους προς φορείς της Κυβέρνησης και την Τρόικα, απαιτούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που συζητείται αυτήν την εβδομάδα και καταργεί ισχύουσα ρύθμιση του ασφαλιστικού. Παραθέτουν μάλιστα χαρακτηριστικά απολογιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η Κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των σχετικών εισφορών. Θέτουν επιπλέον ερωτήματα σε σχέση με τη σκοπιμότητα και τη λογική της συγκεκριμένης ενέργειας.