Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Το απίστευτο σκάνδαλο καταστροφής (και) του Βερμίου με αιολικά -Ανοικτή επιστολή στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας


Ανοικτή επιστολή στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην 3η τακτική σας συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, αποφασίσατε ομόφωνα, με βάση και την εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του ΤΕΕ, τη σύσταση ομάδας εργασίας, για το θέμα της πρότασης κατασκευής αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο όρος Βέρμιο ισχύος 465 MW αποτελούμενο από επτά αιολικά πάρκα 155 ανεμογεννητριών.

Η απόφασή σας αυτή είναι προδήλως βασισμένη στην καλή σας προαίρεση, ωστόσο παραβλέπει το γεγονός πως η συνολική ισχύς αιολικών που προορίζεται για το Βέρμιο δεν είναι 465, αλλά πάνω από 1000MW, δηλαδή κάπου 400 ανεμογεννήτριες των 2-3MW. Οποιαδήποτε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, για να είναι καταρχήν σύννομη, πρέπει να εξετάζειτο αθροιστικό αποτέλεσμα που θα έχει η εγκατάσταση αυτού του εξωφρενικούσυνολικού αριθμού ανεμογεννητριών σε ένα και μόνο βουνό κι όχι μεμονωμένα ανάεταιρεία.

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει τη μοναδική ιδιαιτερότητα να μην αποθηκεύεται οικονομικά, τουλάχιστον με το σημερινό τεχνολογικό επίπεδο. Η παραγωγή πρέπει να παρακολουθεί τη ζήτηση και μάλιστα όχι με μεγάλη απόκλιση, καθώς το δίκτυο λειτουργεί με συχνότητα 50Hz. Με τη ζήτηση φορτίου στα επίπεδα των 7-8GW και την εγκατεστημένη ισχύ ήδη στα επίπεδα των 17-18GW, ποια ακριβώς ανάγκη της χώρας έρχεται να καλύψει η αθρόα εγκατάσταση αιολικών στο Βέρμιο;

Το ΤΕΕ θεωρητικά είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, ωστόσο, για να παίξει σωστά το ρόλο του, ως μηχανικοί θα πρέπει να κλείσετε τ' αυτιά σας στα ευχολόγια και την προπαγάνδα και να σταθείτε αυστηρά στα δεδομένα: η χώρα είναι χρεοκοπημένη, συνεπώς η χώρα χρειάζεται ηλεκτροδότηση φθηνή, αξιόπιστη και με αξιοποίηση κατά προτεραιότητα των εγχώριων πηγών ενέργειας. Η χώρα έχει διεθνείς υποχρεώσεις για τη μείωση των "αερίων του θερμοκηπίου", αλλά αυτό επ' ουδενί σημαίνει πως η χώρα πρέπει να προηγείται στην υιοθέτηση πανάκριβων κι αναποτελεσματικών τεχνολογιών στο όνομα της δήθεν "σωτηρίας του πλανήτη" και να παρασύρεται σε ενέργειες που δεν αποτολμούν ούτε καν οι πιο πλούσιες χώρες της ΕΕ. Ήδη, λόγω της από το 2008 ύφεσης της οικονομίας, οι εκπομπές CO2 της χώρας είναι πολύ λιγότερες από όσες επιτάσσουν οι διεθνείς υποχρεώσεις.

Προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα: Tο αέναο «μνημόνιο» του Παρθενώνα και οι «κρίσεις» του αρχαίου



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε:

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, ώρα 6:00 μμ, στο ισόγειο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Οδός Ερμού 134-136, Αθήνα, για να συμμετάσχετε στην θεματική προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα:

Tο αέναο «μνημόνιο» του Παρθενώνα και οι «κρίσεις» του αρχαίου:
οι Sigmund Freud και Le Corbusier αυτοβιογραφούμενοι στον ιερό βράχο.

Η Προσυνεδριακή Ημερίδα θα διεξαχθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής: https//atticaincrisis.com/ .

Σας επισυνάπτουμε το γενικό συνοπτικό πρόγραμμα των προσυνεδριακών δραστηριοτήτων της τρέχουσας εβδομάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ 

ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 

Δημητρακόπουλος Αριστοτέλης 

Αρχιτέκτονας. Αναπληρωτής ΚαθηγητήςΑρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Συγκλονισμός, λατρεία και αποξένωσηστον Παρθενώνα: Οι επι-σκέψεις, πραγματολογικά. 

Κατσαβουνίδου Γαρυφαλλιά

Αρχιτέκτων. Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Ο Le Corbusier και η «Ανατολή». 

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς: Ακόμη πιο μαζικά, πιο ενωτικά, πιο αποφασιστικά

Δημήτρης Σαραφιανός

Σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι η κυβέρνηση «συμφώνησε» με τις διοικήσεις των τραπεζών να βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μόνο ακίνητα των οποίων η εμπορική αξία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η κίνηση αυτή δείχνει βέβαια τη δυναμική και τα αποτελέσματα που έχει το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς που έχει αναστείλει χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι τα κινήματα εφόσον είναι μαζικά, αποφασιστικά και έχουν την λαϊκή αποδοχή μπορούν ακόμα και σήμερα να επιβάλλουν όρους και φραγμούς στον μνημονιακό εξανδραποδισμό (ήδη έχουν προηγηθεί η άρνηση 6 από τους 9 συμβολαιογραφικούς συλλόγους να συμμετάσχουν στη διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά και η αποφυγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβολαιογράφων να πιστοποιηθούν στην πλατφόρμα – για αυτό ακούγεται ότι ετοιμάζεται ρύθμιση για την αναγκαστική πιστοποίηση όλων των συμβολαιογράφων).

Τα προβλήματα, λοιπόν, παραμένουν παρά τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης (που μάλιστα σκανδαλωδώς για να αποφύγει τις διατάξεις για την προστασία του δημοσίου χρήματος βάφτισε δια νόμου «ιδιωτικού δικαίου» τη διαχείριση της πλατφόρμας), παρά τις πολλαπλασιαζόμενες διώξεις ή απειλές διώξεων κατά των αγωνιστών του κινήματος και παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών που έφτασε να ευλογεί τους πλειστηριασμούς στους διαδρόμους, τα κυλικεία και τις τουαλέτες των Ειρηνοδικείων και κατέληξε να συκοφαντεί το κίνημα ανακοινώνοντας πλειστηριασμούς μεγαλοοφειλετών που δήθεν ματαιώθηκαν -παραλείποντας βέβαια να αναφερθεί στις εκατοντάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας που αποτρέπονται, αλλά και στο ότι ούτε ένας εκ των συμβολαιογράφων δεν εμφανίστηκε στο οικείο Ειρηνοδικείο για να ζητήσει να γίνει πλειστηριασμός μεγαλοφειλέτη. Μια κατασυκοφάντηση απόλυτα συνειδητή γιατί η ηγεσία του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών ξέρει πολύ καλά ότι το κίνημα έχει επιτρέψει πλειστηριασμούς ακινήτων εταιριών –ιδίως δε όταν επρόκειτο με αυτό τον τρόπο να αποζημιωθούν εργαζόμενοι- ενώ τότε που οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι είχαν κηρύξει απεργία για ακίνητα πρώτης κατοικίας άνω των 300.000, διεκδικώντας υποτίθεται την προστασία της πρώτης κατοικίας, το κίνημα έλεγχε τις άδειες που έδινε ο σύλλογος και επέτρεπε τη διεξαγωγή πλειστηριασμών που δεν αφορούσαν ακίνητα λαϊκής περιουσίας (το γεγονός βέβαια ότι, όταν κατοχυρώθηκε νομοθετικά η δυνατότητα των συμβολαιογράφων να διενεργούν οι ίδιοι και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η ηγεσία του συμβολαιογραφικού συλλόγου ανέστειλε την απεργία της χωρίς να προηγηθεί ούτε μια γενική συνέλευση και βέβαια χωρίς να κατοχυρωθεί οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας το κάνουν γαργάρα οι καθ έξιν συκοφάντες του κινήματος).

Μαύρη Πέτρα... που μας έφαγε

Mall της πολυεθνικής BlackRock στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος – Περιστερίου

Συζήτηση και συναυλία ενάντια στην κατασκευή mall στην Ακαδημία Πλάτωνος διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Ενάντια στην ανέγερση mall το Σάββατο 14/10 στο πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα (Τριπόλεως και Κρατύλου) στις 5 μ.μ.
Η διοργάνωση τυγχάνει να συμπίπτει με δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η εταιρεία Artume (συμφερόντων της BlackRock, η οποία κινεί την επένδυση) προτίθεται να αναστείλει την επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Την «είδηση» διέψευσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, γεγονός που υποδεικνύει ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενα από την εταιρεία δημοσιεύματα, προκειμένου να πιέσει για τη δρομολόγηση της υλοποίησης της επένδυσης με μια ανάλογη τακτική που ακολούθησε πρόσφατα και η Eldorado Gold που είχε απειλήσει την αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του mall της πολυεθνικής BlackRock στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος – Περιστερίου, με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. 
Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, εκτίμησε ότι γρήγορα και με θετικό τρόπο θα καταλήξει η συμφωνία με την BlackRock για την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος και ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος που θέτει τους όρους για να προχωρήσει η υλοποίηση, το οποίο Π.Δ. βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις του ΣτΕ. 
«Εκκρεμεί η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας επειδή υπάρχουν μερικά νομικά θέματα μιας και θέλουμε 100% κατοχύρωση και στα τρία αυτά θέματα», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μνημόνιο συνεργασίας με τον επενδυτή θα δεσμεύει την εταιρεία σε τρία αντισταθμιστικά οφέλη: ο επενδυτής θα πληρώσει την απαλλοτρίωση του χώρου υπέρ του Δημοσίου και θα αναδείξει με δικές του δαπάνες τον αρχαιολογικό χώρο και τον χώρο πρασίνου. 

Χαράτσι – αυξήσεις μέχρι 130% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών


Μην ξεχνιόμαστε οι μηχανικοί, ζητάνε οσονούπω και το πρόσθετο 11% από εφάπαξ και επικουρικό καθώς και τα αναδρομικά του 2016...

«Χαράτσι» που θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι ανατροπές αφορούν σε 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους οι εισφορές των οποίων θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί (εφέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος).

Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών.

Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία θα αγγίξει το 130% έως το 2021, καθώς:


Για το 2018 οι εισφορές ανέρχονται σε 53 εκατ. ευρώ.


Για το 2019 στα 124 εκατ. ευρώ.


Για το 2020 στα 126 εκατ. ευρώ.


Για το 2021 οι εισφορές αυξάνονται στα 128 εκατ. ευρώ.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες για παράδειγμα για πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 27%.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι ο ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να καταβάλει το χαράτσι στον ΕΦΚΑ. Περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν μπόρεσαν τους προηγούμενους μήνες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, συνεχίζοντας έτσι να μην έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ούτε και ασφαλιστική ενημερότητα.

Από τους 673.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), 35% έως 40% δεν κατάφεραν – λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης την οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν – να καταβάλουν το μηνιαίο ασφαλιστικό χαράτσι του 26,9% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Το ΣτΕ δικαιώνει τους πολίτες και αποτρέπει την αυθαιρεσία του Δήμου Ηλιούπολης

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
e-mail: remapikrodafnis.sos@gmail.com - f/b: facebook.com/remapikrodafnis.sos 

Το ΣτΕ δικαιώνει τους πολίτες και αποτρέπει την αυθαιρεσία του Δήμου Ηλιούπολης

Τo Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 1915/2017 απόφασή του, έκρινε ως παράνομη τη διευθέτηση των 200 μ. του Ρέματος Πικροδάφνης, που παραμένουν σε φυσική κατάσταση στον Δήμο Ηλιουπολης. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 14 κάτοικοι των δήμων Ηλιούπολης, Υμηττού, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και Π. Φαλήρου, που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα πάσης φύσεως υδατορέματα στη φυσική τους κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίζεται η λειτουργία τους ως οικοσυστημάτων. Αναγκαία προυπόθεση για τη νομιμότητα οιωνδήποτε τεχνικών εργασιών διευθέτησης αποτελεί η προηγούμενη συνολική οριοθέτηση της οριογραμμής των υδατορεμάτων. 

Η κρίση αυτή του Συμβουλίου Επικρατείας συνάδει με την πάγια νομολογία του ότι στα υδατορέματα επιτρέπεται μόνον η εκτέλεση των απολύτως αναγκαίων τεχνικών έργων διευθέτησης της κοίτης και των πρανών τους, για να διασφαλίζεται η ελεύθερη ροή των υδάτων, αποκλειομένης κάθε αλλοίωσης της φυσικής τους κατάστασης με επίχωση ή κάλυψη της κοίτης τους ή τεχνική επέμβαση στα σημεία διακλαδώσεώς τους. Επιπροσθέτως, η οριοθέτηση του ρέματος πρέπει να γίνει στη φυσική του κοίτη και δεν μπορούν να προωθηθούν βαριά περιβαλλοντικά έργα (συρματοκιβώτια, μπετόν) για να συγκρατήσουν τα μπάζα, ούτε άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όταν η απλούστερη, φιλοπεριβαλλοντική -αλλά και λιγότερο δαπανηρή- λύση είναι η απομάκρυνση των μπάζων που μειώνουν την παροχετευτικότητα του ρέματος και δημιουργούν προβλήματα πλημμύρας.

Το ίδιο ισχύει και με τη διευθέτηση του ρέματος από την Λ. Βουλιαγμένης ως τις εκβολές του στο Σαρωνικό που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, για την οποία έχει, επίσης, προσφύγει στο ΣτΕ το «Δικτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Το Κράτος πρέπει να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας Η αποτύπωση κατά την οριοθέτηση του Ρέματος της Πικροδάφνης πρέπει να γίνει στη φυσική κοίτη και δεν αφορά μόνον στην πραγματική κατάσταση της κοίτης, η οποία ενδεχομένως έχει διαμορφωθεί και κατόπιν αυθαιρέτων επιχώσεων ή άλλων ανθρώπινων επεμβάσεων (ΣτΕ 3849/2006 κ.α).

Σήμερα, δέκα και πλέον έτη πλήρους αδράνειας του Κράτους και μη συμμόρφωσής του προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Δήμος Ηλιούπολης επιχειρεί και πάλι, παράνομα, να υλοποιήσει τεχνικές εργασίες μέσα στην κοίτη και τα πρανή του Ρέματος της Πικροδάφνης στο τελευταίο τμήμα της Ηλιούπολης, που έχει απομείνει παρθένο από τη λαίλαπα των εργολάβων. Τις εργασίες αυτές είχε -ψευδεπίγραφα- παρουσιάσει σαν έργο «Μελέτης οριοθέτησης ρέματος Πικροδάφνης (εντός των ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, από τη Λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα έως την Λεωφόρο Βουλιαγμένης)», που είχε λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, την οποία ακυρώνει η απόφαση του ΣτΕ.

Με αυτή την απόφαση του ΣτΕ, δικαιώνονται οι πολύχρονοι αγώνες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, που ξεκίνησαν το 2000 με την παράνομη τσιμεντοποίηση της κοίτης και των πρανών του ρέματος από τον, τότε, δήμαρχο Ηλιούπολης Θ. Γεωργάκη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι αν «νομιμοποιείται» ο σημερινός δήμαρχος Ηλιούπολης να συνεχίζει να αυθαιρετεί προκλητικά αγνοώντας, επί μακρόν, το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του ΣτΕ. 

12.10.2017

Υπάρχει, ακόμα, ελπίδα για την Ευρώπη;


 Όσοι προσβλέπουμε σε μια Ελλάδα ενταγμένη σε μια ισόρροπη Ευρώπη παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις για το μέλλον, το οποίο μπορεί να επιφυλάσσει πολλές και ίσως δυσάρεστες εκπλήξεις για τη Γηραιά Ήπειρο αλλά πρωτίστως για τα μικρά και αδύναμα έθνη - κράτη, όπως είναι η χώρα μας

Του Μανόλη Ντουντουνάκη*

Ζούμε την εποχή της παγκοσμιοποίησης σε πλήρη ανάπτυξη, με όλες τις συνέπειες. Ο παγκόσμιος παραγωγικός ιστός έχει μεταφερθεί πια, κυρίως, στην Ανατολή. Όλοι αναμένουμε την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία και πρωτοκαθεδρία της Κίνας, αλλά και την ανέλιξη, οικονομική κυρίως, νέων χωρών, όπως η Ινδία, οι λεγόμενες «ασιατικές τίγρεις» κ.λπ. Την ίδια στιγμή άλλες παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, οπισθοχωρούν στη παγκόσμια κατάταξη.

Διαπιστώνουμε σημαντικές αλλαγές στην Αμερική με την επιλογή του υπερσυντηρητικού, νεοφιλελεύθερου Τραμπ, μείγμα ριγκανισμού και μπερλουσκονισμού, συνεπεία και της τραγικής επιλογής της «συστημικής» Χίλαρι εκ μέρους των Δημοκρατικών.

Παρακολουθούμε επίσης με δέος τις κινήσεις της απομονωμένης Βόρειας Κορέας και την ουσιαστική αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει ειρηνικές λύσεις στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των πυρηνικών όπλων. Δρομολογούνται ανοικτά από τον Τραμπ νέες «αρμάδες» προθύμων να επιβάλουν μονομερώς το δίκαιο του ισχυρότερου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, παγκοσμίως, σε απρόβλεπτες συνέπειες.

Παράλληλα παραδοσιακές οικονομικές δυνάμεις, όπως η Ιαπωνία, προσπαθούν να βγουν από την ύφεση. Οι συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης δεν έχουν αρθεί και η οικονομική ανάπτυξη, που διαρκώς αναβάλλεται, προσδοκάται να ξεκινήσει από την Αμερική, την Κίνα και γενικότερα της χώρες της Ασίας.

Σε αυτό το περιβάλλον το “σπίτι μας”, η Ευρώπη, αργοπεθαίνει. Βαθιές οι πληγές της οικονομικής κρίσης και της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Αποδεικνύεται περίτρανα πια ότι η «γερμανοκρατούμενη» Ευρώπη δεν έχει όραμα, ελπίδα και μακροημέρευση. Αναπτύσσεται ο εθνικισμός, προωθείται η επιστροφή σε εθνοκεντρικές πολιτικές εντός της Ε.Ε., σε βάρος της Ευρώπης των λαών.

Πρόσκληση σε Προσυνεδριακή Ημερίδα & Συναυλία στην Ελευσίνα_Σάββατο 14.10.2017_ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΔΑΣ Τμ Αττικής


ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10: ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε:

Το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, ώρα 6:00 μμ, στην ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ / ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην Ελευσίνα, οδός Κανελλοπούλου και Σαλαμίνος, στην παραλία (καταργημένη αποθήκη – αναψυκτήριο).

Η Προσυνεδριακής Ημερίδα και η Έκθεση στην Ελευσίνα θα διεξαχθούν στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής. Η διοργάνωσή τους έγινε με την σημαντική συμβολή του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευσίνας – Μάνδρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ / ΘΕΜΑ: Ιδέες – παρεμβάσεις – προτάσεις για την πόλη μας

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Η Ελευσίνα σε κρίση (από τον 19ο αιώνα).
Μοναχολιάς Ηλίας, Πολιτικός Μηχανικός Διευθύνων Σύμβουλος στη «ΔΕΗ ανανεώσιμες»,Πρόεδρος του Ομίλου «Φίλοι της Ελευσίνας

Ελευσίνα – Μια πόλη μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.
Ηλία Σοφία, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ 


Χωροταξικός σχεδιασμός για τη Δυτική Αττική και το ζήτημα της κατοίκησης.
Τερζιδάκη Μαρία, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., ΔΠΜΣ Πολεοδομία & Χωροταξία ΕΜΠ

Διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Αττική.

Παπαδόπουλος Δημήτρης, Χημικός Μηχανικός


Το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας.
Λινάρδος Ευάγγελος, BEng in Civil Engineering Queen Mary and Westfield College. M.sc. in Civil Engineering City University of London.

Το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο της Ελευσίνας – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Γεώργιος Αλεξάνδρου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Παν. Πατρών, MAS UD ETH Zurich

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Σας καλούμε να παρακολουθήσετε το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, ώρα 9:30 μμ, στην Ελευσίνα, παραλία, Οδός Κανελλοπούλου και Σαλαμίνος, Αναψυκτήριο - Καταργημένες Αποθήκες, (δείτε τον χάρτη στην συνημμένη αφίσα),

την υπαίθρια συναυλία τζαζ και κλασικής μουσικής από το συγκρότημα:

Duo Arioso:

Άρης Χατζησταύρου κιθάρα
Σοφία Μαυρογενίδου φλάουτο

που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην ίδια προγραμματισμένη διεύθυνση, ώρα και ημερομηνία, στον στεγασμένο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα της Ελευσίνας.

Η προσέλευση είναι ελεύθερη.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Με στόχο να αναδείξουμε σημεία της Αττικής με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που λόγω κρίσης εγκαταλείπονται, καταστρέφονται και χάνονται (λόγω ανέχειας ή σκόπιμα), και για να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον να διατηρηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, θα γίνουν τέσσερεις συναυλίες σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, με σημαντικούς μουσικούς, με μόνη σκηνική διαμόρφωση έναν ειδικό βραδινό φωτισμό και με ελεύθερη προσέλευση.

Η επιμέλεια για την αφιλοκερδή συμμετοχή μουσικών ψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου στις συναυλίες αυτές αποτελεί ευγενική χορηγία του Δημήτρη Τρίκα, (παραγωγού του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ). Η διεύθυνση φωτισμού των χώρων που θα πραγματοποιηθούν, θα γίνει με ευγενική χορηγία του Θόδωρου Μαργκά και του Κώστα Μαργκά.

Σας επισυνάπτουμε την αφίσα της συναυλίας στην Ελευσίνα και το συνοπτικό πρόγραμμα προσυνεδριακών δραστηριοτήτων της τρέχουσας εβδομάδας.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου


Αντώνης Μαούνης

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:
Δευτέρα 9.10 έως Κυριακή 15.10.2017
Πα 13/10
Ώρα 9:30 μμ
 Μουσική Συναυλία στην Αθήνα
(στον πεζόδρομο Ιάσωνος 26 και Λεοννάτου,
πλησίον σταθμού Μεταξουργείο ΜΕΤΡΟ, στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Κολοκυνθούς, Λεωνίδου, Κολωνού)
Τρίο Πιάνο Γιάννης Παπαδόπουλος
Σ 14/10
Ώρα 6μμ


Τοπική Προσυνεδριακή Ημερίδα / Έκθεση Αρχιτεκτονικών Προτάσεων στην Ελευσίνα
(στην οδό Σαλαμίνος 1 και Κανελλοπούλου, παραλία,
Αναψυκτήριο - καταργημένη αποθήκη)
Σ 14/10
Ώρα 9:30 μμ

Μουσική Συναυλία στην Ελευσίνα
(στην οδό Σαλαμίνος 1 και Κανελλοπούλου, παραλία,
Αναψυκτήριο - καταργημένη αποθήκη)
Duo Arioso:
Άρης Χατζησταύρου κιθάρα
Σοφία Μαυρογενίδου φλάουτο
Κ 15/10 
Ώρα 6 μμ

Παράλληλη Ημερίδα
Tο αέναο «μνημόνιο» του Παρθενώνα και οι «κρίσεις» του αρχαίου:
οι Sigmund Freud και Le Corbusier αυτοβιογραφούμενοι στον ιερό βράχο.
(στην οδό Ερμού 134, Αθήνα, Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ισόγειο)

Θέσεις ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τον Διυπουργικό Κλάδο Μηχανικών.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αθήνα, 9/10/2017

Αρ. Πρωτ.: 7170

Προς : Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη Χρ.

Κοιν.: 1. Γεν.Δ/ντρια ΥΥΠΜΕ κα Γεωργία Τσίρου 
Σύμβουλο Υπουργού κα ΄Εφη Καμπά 

Θέμα: Θέσεις ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τον Διυπουργικό Κλάδο Μηχανικών.

Κύριε Υπουργέ,

Έχοντας ήδη συμμετάσχει σε μια πρώτη συνάντηση – συζήτηση με τα στελέχη του Υπουργείου που έχετε ορίσει ως επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα, αποστέλλουμε τους βασικούς άξονες που ως Ομοσπονδία θέτουμε, προκειμένου να προσδιορίσουμε το πλαίσιο που τίθεται από μέρους μας για τη συνέχιση του διαλόγου.

Αναμένουμε τη δική σας πρωτοβουλία σχετικά με την πορεία της συγκεκριμένης επιτροπής και αυτονόητα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις απαιτηθούν. 

Συνημμένο : 

Πρόταση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για Διυπουργικό Κλάδο Μηχανικών.

Ιστορικό

Το θέμα σύστασης Διυπουργικού Κλάδου ΠΕ Μηχανικών είχε εξετασθεί και την περίοδο 2000-2002, κατόπιν επεξεργασίας προτάσεων της Επιτροπής που συστήθηκε με την ΥΠΕΣΔΔΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.65/15/οικ. 9888/ 3-5-2001 απόφαση του Υφυπουργού ΥΠΕΣΔΔΑ στο πλαίσιο της από 10/11/2000 Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας για τα θέματα βαθμολογίου των μηχανικών. Στα πλαίσια αυτής, η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ κατέθεσε το 2001 συγκεκριμένες προτάσεις για ειδικές βαθμολογικές ρυθμίσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου και την ενεργοποίηση του Διυπουργικού Κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που αν και ήταν πρωτοπόρες για την εποχή εκείνη, ποτέ όμως δε λήφθηκαν όμως υπόψη.

Στις 30/6/2016 από την παρούσα κυβέρνηση συστάθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη του νέου κλαδολογίου στο δημόσιο τομέα, καθώς και τη μελέτη για τη σύσταση διυπουργικών κλάδων από το Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αν και προβλεπόταν ότι «η Ομάδα Εργασίας θα συνεργαστεί με στελέχη όλων των Υπουργείων και των ειδικών κλάδων, οργανώνοντας, εκτός των άλλων, και μια ευρεία διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους στο δημόσιο.», ουδέποτε κλήθηκε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ή οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Τον Ιούνιο του 2017, μέσω του αρμόδιου Υπ. Υποδομών και Μεταφορών το θέμα επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 7/7/2017 αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που να μελετήσει το θέμα θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στο διάλογο. Αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής αποτελεί και το παρακάτω.

Εισαγωγή

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Πρόσκληση Προσυνεδριακή Συναυλία στην Αθήνα Παρασκευή 13.10.2017_ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΔΑΣ Τμ Αττικής


Προς τα μέλη του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, ώρα 9:30 μμ, στην Αθήνα, Μεταξουργείο, Πεζόδρομο Ιάσωνος 26 και Λεοννάτου, πλησίον σταθμού Μεταξουργείο ΜΕΤΡΟ, στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Κολοκυνθούς, Λεωνίδου, Κολωνού (δείτε τον χάρτη στο συνημμένο), την υπαίθρια συναυλία τζαζ από το συγκρότημα:

ΤΡΙΟ ΠΙΑΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η συναυλία θα φιλοξενηθεί στο Africana jazz club (οδό Ιεροφαντών 13 - συνέχεια οδού Κεραμεικού - Γκάζι, Αθήνα), στην ίδια προγραμματισμένη ώρα και ημερομηνία.

Η προσέλευση είναι ελεύθερη.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Με στόχο να αναδείξουμε σημεία της Αττικής με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που λόγω κρίσης εγκαταλείπονται, καταστρέφονται και χάνονται (λόγω ανέχειας ή σκόπιμα), και για να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον να διατηρηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, θα γίνουν τέσσερεις συναυλίες σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, με σημαντικούς μουσικούς, με μόνη σκηνική διαμόρφωση έναν ειδικό βραδινό φωτισμό και με ελεύθερη προσέλευση.

Η επιμέλεια για την αφιλοκερδή συμμετοχή μουσικών ψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου στις συναυλίες αυτές αποτελεί ευγενική χορηγία του Δημήτρη Τρίκα, (παραγωγού του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ). Η διεύθυνση φωτισμού των χώρων που θα πραγματοποιηθούν, θα γίνει με ευγενική χορηγία του Θόδωρου Μαργκά και του Κώστα Μαργκά.

Σας επισυνάπτουμε την αφίσα της συναυλίας στην Αθήνα και το συνοπτικό πρόγραμμα προσυνεδριακών δραστηριοτήτων της τρέχουσας εβδομάδας.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Αντώνης Μαούνης

Υπουργική Απόφαση: Οι λεπτομέρειες για την επιδότηση εργοδοτών που απασχολούν μπλοκάκια 10 Οκτωβρίου 2017



Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Προβλέπεται επιδότηση μέχρι 350 ευρώ το μήνα για την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών. Το συγκεκριμένο όριο αφορά μόνο σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και είναι σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες περίπου 40.000 εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Επίσης, ορίζεται ότι το ανώτατο όριο ποσού επιχορήγησης για το Δώρο Χριστουγέννων ορίζεται σε 350 ευρώ και για το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας σε 175 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα βαρύνει το προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ με το ποσό των εκατόν πενήντα έξι εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (156.800.000,00€) για την τριετία 2018-2020. Για το έτος 2018: 60.000.000 ευρώ Για το έτος 2019: 60.000.000 ευρώ Για το έτος 2020: 36.800.000 ευρώ.

Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής | Δικαιούχοι – Επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και απασχολούν αμει-βόμενους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής:

α) σε μείωση του προσωπικού της και

β) σε μείωση των αποδοχών των δυνητικά ωφελουμένων όπως αυτές εμφανίζονται στη σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών η οποία έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ.

ΑΔΕΔΥ: Ποσοτικά στοιχεία συμμετοχής στην αξιολόγηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΤΡΙΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ακύρωσαν μαζικά την «αξιολόγηση» και την απεργοσπασία

Στο κενό έπεσε ο εκβιασμός της Κυβέρνησης, με την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, να κάμψει το φρόνημα των Δημοσίων Υπαλλήλων και να σπάσει την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Ο πανικός της Κυβέρνησης μπροστά στην αποφασιστική στάση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος την οδήγησε, την προηγούμενη εβδομάδα (και καθώς η σχετική προθεσμία για την κατάθεση φύλλων αξιολόγησης έληξε στις 2 Οκτώβρη), σε ανοιχτές απειλές και προσπάθεια τρομοκράτησης.

Σύμφωνα με καταγγελίες που καταφθάνουν καθημερινά στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε νοσοκομεία, δήμους, υπουργεία και οργανισμούς, επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί, διοικήσεις και καλοθελητές οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα όργιο αυθαιρεσιών, εκβιασμών και σπερμολογίας, καλώντας τους εργαζόμενους να καταθέσουν φύλλα αξιολόγησης ακόμη και μετά την καταληκτική ημερομηνία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα θεωρηθούν εμπρόθεσμα! Ο αυταρχικός κατήφορος της Κυβέρνησης και η λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων είχε πενιχρά αποτελέσματα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κάθε λογής μεθοδεύσεις λειτούργησαν τελικά αντίθετα από τους σχεδιασμούς των εμπνευστών τους: συσπείρωσαν τους εργαζόμενους, δυνάμωσαν την αποφασιστικότητά τους και ενίσχυσαν τη στάση αξιοπρέπειας και ανυπακοής.

Άλλωστε, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, πύκνωσαν οι συνελεύσεις σωματείων, οι συσκέψεις, οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς, στην Αττική και περιφέρεια. Σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και άλλες διαδικασίες βάσης άνοιξαν συζητήσεις για το πραγματικό περιεχόμενο της «αξιολόγησης», τη σύνδεσή της με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του Δημοσίου και την αντίστοιχη μείωση του αριθμού Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και του μισθολογικού κόστους, την εργαλειακή χρήση της αξιολόγησης για την πλήρη χειραγώγηση των υπαλλήλων στην εντατικοποίηση της εργασίας υπό ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την επιβολή συγχωνεύσεων-καταργήσεων δομών και θέσεων εργασίας, καθώς και την υποχρεωτική κινητικότητα του προσωπικού.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Το επενδυτικό σχέδιο στο Ελληνικό (ΣΟΑ) είναι πολλαπλά επιζήμιο για την Αττική

… και ανατρέπει την ιστορική ταυτότητα της πόλης όπως διασώζεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

της Ελένης Πορτάλιου, μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού 


Α. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΑ ΕΠΙΔΙΚΑ

Αυτές τις ημέρες στο Ελληνικό εκδηλώθηκε μια μεγάλη σύγκρουση σε ένα από τα επίδικα θέματα της υπόθεσης στα οποία εκφράζεται απροσχημάτιστα η αρπακτικότητα των «επενδυτών» και των αυτόκλητων πολιτικών συνηγόρων τους. Η σημερινή Ελλάδα διαθέτει άτεγκτη νομοθεσία για τα εκατομμύρια των νεόπτωχων της μνημονιακής πολιτικής αλλά ομνύει στο laisser faire της πρώτης περιόδου της καπιταλιστικής συσσώρευσης όταν πρόκειται γι’ αυτούς που υφαρπάζουν τη δημόσια περιουσία, η διαχείριση της οποίας δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Ελληνικού κράτους αλλά ταμείων και υπερταμείων, απολύτως ελεγχόμενων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Α1. Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Χερσόνησος Αγίου Κοσμά, Κωλυάδα Άκρα
Ορατό τμήμα ανασκαφών, χερσόνησος Αγίου Κοσμά




Ευρήματα ανασκαφών από την αεροπορική βάση Ελληνικού




Αρχαίο θέατρο Τραχώνων


Μεταβυζαντινός ναός Αγίων Κοσμά και Δαμιανού

Πριν αναφερθούμε στις συνολικές καταστροφικές επιπτώσεις του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό αξίζει να σταθούμε στα θέματα των ημερών. Και πρώτα απ’ όλα στην απόφαση του ΚΑΣ να μην προβεί σε έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) πριν από την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου των περιοχών εκείνων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις αρχαιολογικών ευρημάτων. Στην περιοχή του ακινήτου Ελληνικού υπήρχαν στην αρχαιότητα 3 δήμοι : Αιξωνής, Αλιμούντος, Ευωνύμου. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 και από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες για τα ολυμπιακά έργα, το μετρό και το αμαξοστάσιο του τραμ έχουν εντοπιστεί αρχαία, οικιστικά κατάλοιπα, οικοδομικά λείψανα, ταφικά σύνολα, λατομεία, εργαστήρια κ.λπ. ενώ στο κτήμα Τραχώνων βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του δήμου Ευωνύμου.

Εκατοντάδες σεισμοί, κάποιοι και στην Ελλάδα, οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα


Σε 728 εκτιμώνται οι καταγεγραμμένοι σεισμοί στον πλανήτη μας, οι οποίοι κατά τα τελευταία 150 χρόνια μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι σε καθαρά φυσικά αίτια.

Από αυτούς, οι έξι φέρονται να έχουν συμβεί στην Ελλάδα, όλοι στο πλαίσιο δημιουργίας φραγμάτων και τεχνητών λιμνών.

Οι γεωεπιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη «Βάση Δεδομένων Ανθρωπογενών Σεισμών» (HiQuake), την πιο πλήρη του είδους της διεθνώς, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό Seismological Research Letters της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τρεις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σεισμών είναι οι εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες (37% - συχνά εξαιτίας της κατάρρευσης στοών), η δημιουργία μεγάλων φραγμάτων νερού (23%) και οι συμβατικές μέθοδοι άντλησης πετρελαίου και αερίου (15%).

Αλλες αιτίες είναι οι δραστηριότητες γεωθερμικής ενέργειας (8%), οι υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις (3%), ακόμη και η ανέγερση μεγάλων ουρανοξυστών που ασκούν μεγάλο βάρος στο υπέδαφος (0,5%). Όχι αμελητέοι (4%) είναι επίσης οι σεισμοί εξαιτίας αντισυμβατικών μεθόδων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με χρήση της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης (εισροή νερού με μεγάλη πίεση σε υπόγεια ρήγματα).

Η βάση δεδομένων Human-Induced Earthquake Database (HiQuake), η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη στη διεύθυνση inducedearthquakes.org αναπτύχθηκε το 2016 από Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων Ντάραμ και Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον υδρογεωλόγο Μάιλς Ουίλσον.

Οι επιστήμονες βασίσθηκαν τόσο σε επιστημονικές μελέτες, όσο και σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Μερικές αλήθειες για την αξιολόγηση

συσπείρωση αριστερών εργαζομένων
Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΟΜΕΔΙ/ΓΓΔΕ Ανατ. Στερεάς και Νήσων

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Καραμέλα στο στόμα κάθε νεοφιλελεύθερου γιάπη, στολισμένη με φανταχτερές κουβέντες, η ‘αξιολόγηση’ μας πλασάρεται σαν το φάρμακο για κάθε παθογένεια του δημοσίου (και όχι μόνο). Εξασφαλίζει -λένε- την προώθηση των πιο ικανών και αποδοτικών υπαλλήλων, την ‘άμιλλα’ ή ‘ανταγωνιστικότητα’ μεταξύ τους και άρα την αποτελεσματικότερη λειτουργία και εξυπηρέτηση προς όφελος όλων.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας δούμε και μια άλλη ανάγνωση του αφηγήματος, τη δική μας.
Ανταγωνιστικότητα’ σημαίνει ότι για να ανέβω εγώ θα ποδοπατήσω τους διπλανούς μου. Έτσι είναι σίγουρο ότι εξασφαλίζεται η προώθηση των ικανότερων στο ποδοπάτημα, των πιο κυνικών, αυτών που δεν θα διστάσουν να διαβάλουν, να υπονομεύσουν τη δουλειά του διπλανού, να χαφιεδίσουν.
Ικανός’ υπάλληλος είναι εκείνος που δεν θα πει όχι και δεν θα χαλάσει το χατίρι του αξιολογητή του, δηλ. του προϊστάμενου, του διευθυντή, του υπουργού, γιατί αλλιώς θα αξιολογηθεί ως μη συνεργάσιμος, μη αποδοτικός και πολλά άλλα.
Αποδοτικός’ ποιος είναι; Αυτός που θα διεκπεραιώσει περισσότερες υποθέσεις και θα πιάσει τους ‘στόχους’, ή εκείνος που θα τις ψάξει όσο γίνεται σφαιρικότερα, για να βρει την καλύτερη (κατά τη γνώμη του πάντα) λύση, την πιο οικονομική, με τις λιγότερες επιπτώσεις κλπ; Η ερμηνεία επαφίεται στον αξιολογητή, ο οποίος πάντως με τη σειρά του θα αξιολογηθεί με κριτήριο την επίτευξη των ‘στόχων’. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Επειδή όμως υπάρχουν ακόμα τραυματικές μνήμες από προηγούμενες αξιολογήσεις, θα πρέπει για να καμφθούν οι αντιστάσεις να δώσουμε και μια επίφαση διαφορετικής, ‘καλής’ αξιολόγησης. Έτσι λοιπόν βάζουμε το τυράκι της ‘αυτοαξιολόγησης’ και της ‘αξιολόγησης του προϊσταμένου από τους υφιστάμενους’. Όπου βέβαια ξεχνάμε ότι ο κάθε προϊστάμενος μπορεί πολύ εύκολα να αναγνώσει ποιος υφιστάμενος δεν τον χειροκροτεί και να φροντίσει για τα περαιτέρω… Ξεχνάμε ότι η αυτοαξιολόγηση δεν έχει κανένα νόημα, καθώς συνοδεύεται από την αξιολόγηση των παραπάνω με σαφώς πιο βαρύνουσα και καθοριστική βαθμολογία. Ξεχνάμε ότι εκτός από τους υφιστάμενους τον προϊστάμενο ‘αξιολογούν’ καθοριστικά οι δικοί του προϊστάμενοι.
Και όταν ούτε η ‘καλή αξιολόγηση’ δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε επιστρατεύονται πιο ριζοσπαστικές μέθοδοι: η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με τον εκβιασμό για κυρώσεις των προϊσταμένων που δεν θα δώσουν αξιολογήσεις για κείνους που απεργούν-απέχουν από τη διαδικασία, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαλαλεί πως δεν θα επιβάλει κυρώσεις!

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Εκδήλωση στο π με συναγωνιστές από την Ιταλία


Μια παρουσίαση των κινημάτων στην Ιταλία του 21ου αιώνα από γνωστούς ακτιβιστές για τους αγώνες τους εδώ και δεκαετίες. Επίσης μαζί μας θα είναι ο συντονιστής του Ιταλικού Παρατηρητηρίου κατά της καταστολής και θα μας ενημερώσει για την πρόσφατη ίδρυση του Πανευρωπαικού Δικτύου κατά της καταστολής, ενώ θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για τη δημιουργία ελληνικού τμήματος. 
Ο χώρος θάναι ανοικτός από τις 6.30 με μπαρ, κινηματικό βιβλιοπωλείο και πιο αργά επίλογος με ιταλική κουζίνα!
Ομιλητές:
Νικολέττα Ντόσιο (Κίνημα NO TAV)
Ίταλο ντι Σάμπατο (Συντονιστής Παρατηρητηρίου)

Συμμετέχει ο Σιλβάνο Τζιάι 
(Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στο Busoleno)

Τετάρτη 11/10 στις 7μμ στο στέκι π (Καμπούρογλου & Σαμαρά, Κ. Πατήσια)

Συντάξεις εξπρές για 30.000 γυναίκες – Ποιες θα βγουν νωρίτερα


Παράθυρο για σύνταξη «εξπρές», από 1 έως και 10 χρόνια νωρίτερα, ανοίγει για 30.000 μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που ερμηνεύει τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) για την διαδοχική ασφάλιση, επιτρέπει σε χιλιάδες γυναίκες ασφαλισμένες στον πρ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, τα ταμεία των εμποροβιοτεχνών, των επαγγελματιών, των αυτοκινητιστών, των γιατρών και μηχανικών να συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας, κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων τέκνων. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η εν λόγω ευκαιρία αφορά περί τις 30.000 ασφαλισμένες, που είχαν μείνει εκτός του ευνοικού καθεστώτος συνταξιοδότησης μητέρων, λόγω μη ύπαρξης σχετικών καταστατικών διατάξεων των ασφαλιστικών τους φορέων. Με μια απλή διαδικασία μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν.

«Ένα πάγιο αίτημα των μητέρων ασφαλισμένων σε άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης πλην του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις για τις μητέρες γίνεται πραγματικότητα μέσα από την εφαρμογή των κανόνων της διαδοχικής ασφάλισης», εξηγεί στο Έθνος ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Ποιες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «παράθυρο»

Το εν λόγω δικαίωμα αφορά μόνο «παλαιές» ασφαλισμένες, δηλαδή γυναίκες που είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν από τις 31/12/1992. Μπορεί να αξιοποιηθεί από μητέρες ασφαλισμένες στα πρ. Ταμεία ενταχθέντα πλέον στον ΕΦΚΑ :

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: «Παρατηρήσεις σχετικά με το Κεφάλαιο Β του Ν.4439/2016 που αφορά την διαδικασία αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων, μικτών και αμιγώς υγραερίου».

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 4-10-2017
Αρ. Πρωτ.: 7161
Προς : 1. Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Σκουρλέτη Π.
2. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Σταθάκη Γ.
3. Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
κ. Σπίρτζη Χρ.

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε.
2. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα: «Παρατηρήσεις σχετικά με το Κεφάλαιο Β του Ν.4439/2016 που αφορά την διαδικασία αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων, μικτών και αμιγώς υγραερίου».

Στο Ν.4439/2016 (222 Α), στο κεφ. Β που αφορά την αδειοδότηση πρατηρίων, και ειδικότερα στα άρθρα 14,15,16,17,18 & 20 προβλέπονται ιδιαίτερες προθεσμίες για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και στην περίπτωση μη τήρηση τους αναφέρεται ότι επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου ποσού αποδοχών τριών (3) μηνών. Για τα αναγραφόμενα στα παραπάνω άρθρα έχουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις :

  1. Προθεσμίες εξέτασης δικαιολογητικών για την χορήγηση αδειών σε πρατήρια
Οι προβλεπόμενες προθεσμίες για την εξέταση των δικαιολογητικών και την χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων ή μικτών πρατηρίων ή πρατηρίων υγραερίου που αναφέρονται στα παραπάνω άρθρα είναι στην πλειοψηφία τους ανεφάρμοστες, διότι για την χορήγηση μιας άδειας απαιτείται ο πλήρης έλεγχος του φακέλου (που περιλαμβάνει έλεγχο τοπογραφικών, αρχιτεκτονικών & Η/Μ σχεδίων καθώς και σχεδίων λεπτομερειών, πληθώρας πιστοποιητικών, τεχνικών εκθέσεων, ογκομετρικών πινάκων κ.λπ.) που δεν αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο των Τεχνικών Τμημάτων των Δ/νσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών καθώς είναι αρμόδια για την αδειοδότηση συνεργείων αυτοκινήτων, πλυντηρίων αυτοκινήτων, σταθμών αυτοκινήτων κ.λπ., την χορήγηση ενάρξεων ασκήσεως επαγγέλματος των αντίστοιχων ειδικοτήτων, έλεγχο των τεχνικών στοιχείων των προς ταξινόμηση οχημάτων. Είναι φανερό ότι οι τιθέμενες προθεσμίες διεκπεραίωσης δεν επιτυγχάνουν την επιδιωκόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών κ.λπ. οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία πολλών πολιτών να υποβάλλουν το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται. Με την παραπάνω ρύθμιση το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να στοχοποιούνται οι Μηχανικοί που εργάζονται στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Π.Ε. (που συνήθως είναι υποστελεχωμένες) καθώς για αυτούς δεν ισχύουν πια οι προθεσμίες διεκπεραίωσης των υποθέσεων που ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο φορέα, και στην ουσία οδηγούνται στην άμεση χορήγηση αδειών μετά από πλημμελή έλεγχο, που είναι αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον.
  1. Πειθαρχικό παράπτωμα των Προϊσταμένων και Υπαλλήλων των Τεχνικών Τμημάτων