Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Μαύρη Πέτρα... που μας έφαγε

Mall της πολυεθνικής BlackRock στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος – Περιστερίου

Συζήτηση και συναυλία ενάντια στην κατασκευή mall στην Ακαδημία Πλάτωνος διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Ενάντια στην ανέγερση mall το Σάββατο 14/10 στο πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα (Τριπόλεως και Κρατύλου) στις 5 μ.μ.
Η διοργάνωση τυγχάνει να συμπίπτει με δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η εταιρεία Artume (συμφερόντων της BlackRock, η οποία κινεί την επένδυση) προτίθεται να αναστείλει την επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Την «είδηση» διέψευσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, γεγονός που υποδεικνύει ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενα από την εταιρεία δημοσιεύματα, προκειμένου να πιέσει για τη δρομολόγηση της υλοποίησης της επένδυσης με μια ανάλογη τακτική που ακολούθησε πρόσφατα και η Eldorado Gold που είχε απειλήσει την αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του mall της πολυεθνικής BlackRock στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος – Περιστερίου, με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. 
Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, εκτίμησε ότι γρήγορα και με θετικό τρόπο θα καταλήξει η συμφωνία με την BlackRock για την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος και ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος που θέτει τους όρους για να προχωρήσει η υλοποίηση, το οποίο Π.Δ. βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις του ΣτΕ. 
«Εκκρεμεί η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας επειδή υπάρχουν μερικά νομικά θέματα μιας και θέλουμε 100% κατοχύρωση και στα τρία αυτά θέματα», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μνημόνιο συνεργασίας με τον επενδυτή θα δεσμεύει την εταιρεία σε τρία αντισταθμιστικά οφέλη: ο επενδυτής θα πληρώσει την απαλλοτρίωση του χώρου υπέρ του Δημοσίου και θα αναδείξει με δικές του δαπάνες τον αρχαιολογικό χώρο και τον χώρο πρασίνου. 
«Η κυβέρνηση, μετά το Ελληνικό και το Γουδί, παραδίδει στους επενδυτές και την Ακαδημία Πλάτωνος. Πετώντας στα σκουπίδια τις προτάσεις κατοίκων, καταστηματαρχών και συλλογικών φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνα, του Κολωνού, των Σεπολίων, του Περιστερίου και άλλων περιοχών και αγνοώντας τους πολύχρονους αγώνες τους, υιοθετεί μέχρι κεραίας τα επιχειρήματα της πολυεθνικής και αναγγέλλει πως θα υπογράψει “μνημόνιο συνεργασίας” μαζί της στο όνομα της “οικονομικής ανάπτυξης” και της “ανάδειξης” του αρχαιολογικού χώρου.
Οπως είχε κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με αντάλλαγμα αντισταθμιστικά–φιλοδώρημα», καταγγέλλει το Συντονιστικό Αγώνα Ενάντια στην ανέγερση του mall.
Διατρανώνει την αντίθεσή του στην κατασκευή του mall, καθώς αυτή συνεπάγεται την «εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού, με την "εμπορική χρήση" του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens) και τη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε αυλή του mall». 

Εφιάλτης των «μικρών»

Επιπλέον, επισημαίνει «την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων. Ερήμωση στο Μπουρνάζι, xτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και τους άλλους γειτονικούς δήμους, όπως ακριβώς συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι». 
Σε αυτά θα προστεθούν η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κόμβο, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους και η αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνα μέχρι τα Σεπόλια. Νέα υποβάθμιση που θα επιφέρει η προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας. 
Οι συλλογικότητες που αντιδρούν στην ανέγερση του mall διεκδικούν την πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, την πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής με την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου