Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Συντάξεις εξπρές για 30.000 γυναίκες – Ποιες θα βγουν νωρίτερα


Παράθυρο για σύνταξη «εξπρές», από 1 έως και 10 χρόνια νωρίτερα, ανοίγει για 30.000 μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που ερμηνεύει τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) για την διαδοχική ασφάλιση, επιτρέπει σε χιλιάδες γυναίκες ασφαλισμένες στον πρ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, τα ταμεία των εμποροβιοτεχνών, των επαγγελματιών, των αυτοκινητιστών, των γιατρών και μηχανικών να συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας, κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων τέκνων. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η εν λόγω ευκαιρία αφορά περί τις 30.000 ασφαλισμένες, που είχαν μείνει εκτός του ευνοικού καθεστώτος συνταξιοδότησης μητέρων, λόγω μη ύπαρξης σχετικών καταστατικών διατάξεων των ασφαλιστικών τους φορέων. Με μια απλή διαδικασία μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν.

«Ένα πάγιο αίτημα των μητέρων ασφαλισμένων σε άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης πλην του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις για τις μητέρες γίνεται πραγματικότητα μέσα από την εφαρμογή των κανόνων της διαδοχικής ασφάλισης», εξηγεί στο Έθνος ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Ποιες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «παράθυρο»

Το εν λόγω δικαίωμα αφορά μόνο «παλαιές» ασφαλισμένες, δηλαδή γυναίκες που είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν από τις 31/12/1992. Μπορεί να αξιοποιηθεί από μητέρες ασφαλισμένες στα πρ. Ταμεία ενταχθέντα πλέον στον ΕΦΚΑ :


ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ

ΟΑΕΕ – ΤΣΑ

ΟΑΕΕ – ΤΑΕ

ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ

ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ

Προσοχή, υπάρχει μια βασική προυπόθεση για να κερδίσουν οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες πρόσβαση στο «παράθυρο» και να βγουν νωρίτερα : θα πρέπει κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2012, να έχουν συμπληρώσει συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 18,4 έτη ασφάλισης. Δηλαδή, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες να έχουν παιδί το οποίο ήταν ανήλικο μέχρι 31/12/2012 κι επίσης να έχουν συμπληρώσει πριν την ενηλικίωση του παιδιού και πριν τις 31/12/2012 συνολικά 5.500 ημέρες ή 18,4 έτη ασφάλισης.

Έτσι θα πρέπει να συνυπάρχει η ανηλικότητα του τέκνου και ο χρόνος ασφάλισης των 5.500 ημερών ή 18,4 ετών (πριν το τέλος του 2012) ανεξάρτητα από το Ταμείο που ήταν ασφαλισμένες εκείνη τη στιγμή. Ειδικά οι μητέρες, τα παιδιά των οποίων ενηλικιώθηκαν μετά την 1/1/2011, μπορούν για τη συμπλήρωση του χρόνου των 5.500 ημερών να κάνουν χρήση πλασματικών ετών του ν. 3996/2011, δηλαδή σπουδές, εκπαιδευτική άδεια, κενά ασφάλισης, επιδοτούμενη ανεργία κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου