Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Εκτίμηση αποτελέσματος Εκλογών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 2022



Εκτίμηση αποτελέσματος* Εκλογών ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2022

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Με αυξημένη συμμετοχή (κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2018), 1.986 αρχιτέκτονες συμμετείχαν στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, στις 27 Νοέμβρη 2022. Τίμησαν έτσι την φετινή είσοδο του συλλόγου στη δεύτερη εκατονταετία της σημαντικής ιστορίας του.

Πρόκειται για επίτευγμα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κλιμακούμενης κυβερνητικής επίθεσης στην αρχιτεκτονική και στους αρχιτέκτονες, αλλά και στη μαζικές κοινωνικές δράσεις, καθώς και στην ίδια την ύπαρξη συλλογικών κοινωνικών φορέων. Τις συνθήκες αυτές επιδείνωσαν επιλογές του απερχόμενου ΔΣ, η πλειοψηφία του οποίου επέλεξε την υποτονική στάση της περιπτωσιολογικής διαμαρτυρίας και του αδιέξοδου διαλόγου με μια αδίστακτη κυβέρνηση, καθώς και την υπολειτουργία του Συλλόγου, με επανειλημμένα κρούσματα αντικαταστατικής εκτροπής.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που με την ψήφο τους ανέδειξαν τη Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων δεύτερη κατά σειρά επιτυχίας παράταξη στην πανελλαδική Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (σχετική αύξηση ποσοστού κατά 22%, απόλυτη αύξηση ποσοστού κατά 2,27% και ψήφων κατά 31%), από την πέμπτη θέση που κατείχε στις εκλογές του 2018 (δεύτερη στις εκλογές του 2014). Η ψήφος αυτή μας ενθαρρύνει για τους αγώνες που έρχονται, για να ανακτήσει η αρχιτεκτονική, οι αρχιτέκτονες και ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ τους συντακτικούς ιστορικούς δεσμούς τους με την κοινωνία, για να απορρίψουμε το ρόλο του διακοσμητή, στη συντελούμενη κερδοσκοπική υφαρπαγή και καταστροφή του δημόσιου χώρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς από ιδιώτες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που ακολουθεί:

Ανεπίσημα αποτελέσματα εκλογών ΠΣΔΑΤΜ 2022



 εδώ τα αποτελέσματα του 2018

https://www.psdatm.gr/index.php/latest-nes/2016-08-10-14-02-08/2016-08-10-15-40-57/349-13-05-2018

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ και Διπλωματούχοι Μηχανικοί

 Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ και Διπλωματούχοι Μηχανικοί 



Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με το Τεύχος ΑΣΕΠ 75/21.11.22 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ / ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ (Αριθμός 2Γ/2022) αναρτήθηκε η Πρόσκληση/Προκήρυξη για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021 . 

Η προκήρυξη αυτή περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και τη πρόσληψη ΠΕ Διπλωματούχων Μηχανικών, που αποτελεί και πάγιο αίτημα μας για τη στελέχωση των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών με Διπλωματούχους Μηχανικούς, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν. 

Θεωρούμε όμως ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης των Διπλωματούχων Μηχανικών στο Δημόσιο είναι μη σύννομη, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, όπου χορηγείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος - οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί υποχρεωτικά συμμετέχουν σε εξεταστική διαδικασία στο ΤΕΕ προκειμένου να λάβουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος, που καθορίζεται από την εκάστοτε Ειδικότητα - και δεν απαιτείται να εξεταστούν εκ νέου για τη πρόσληψη τους στο Δημόσιο. 

Επιπρόσθετα το περιεχόμενο της ύλης του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, όπως προσδιορίζεται στο ανωτέρω ΦΕΚ, αφορά ειδικότητες Διοικητικού περιεχομένου και όχι Τεχνικού. Πιο συγκεκριμένα η ύλη στην οποία καλούνται να εξεταστούν οι Διπλ. Μηχανικοί δεν έχει σχέση με το βασικό τους γνωστικό τους αντικείμενο (Πρόγραμμα Σπουδών). Επίσης καθίσταται ισοπεδωτικό το γεγονός ότι ομογενοποιούνται επικινδύνως διαφορετικές Ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών σε μια ασαφή Ειδικότητα ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Γενικών Καθηκόντων), η οποία δεν υπάρχει ως Ειδικότητα σε κανένα Πολυτεχνείο στον κόσμο. 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Αποτελέσματα εκλογών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για την Πανελλήνια Αντιπροσωπεία και το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής 27.11.2022

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ * εκλογών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για την Πανελλήνια Αντιπροσωπεία και το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής 27.11.2022


[*] Οι πίνακες των αποτελεσμάτων δημοσιεύονται με ευθύνη της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων, μετά από διασταύρωση με τα επίσημα αποτελέσματα από την γραμματεία του συλλόγου το βράδυ των εκλογών και με επί τόπου καταγραφή κατά την καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ (με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της εφορευτικής επιτροπής που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες).

Θα ακολουθήσει εκ μέρους της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων, εκλογική και πολιτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων.

1. ΠΙΝΑΚΑΣ ψήφων για ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ κατά ΠΑΡΑΤΑΞΗ ανά ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και ΣΥΝΟΛΙΚΑ

2. ΠΙΝΑΚΑΣ συνόλου ψήφων ΑΝΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 2022 και ΣΥΓΚΡΙΣΗ με τις εκλογές του (2018)

3. ΠΙΝΑΚΑΣ ψήφων 2022 για την Εκλογή Δ.Σ. στον ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής και οι ΕΔΡΕΣ των παρατάξεων σε ΣΥΓΚΡΙΣΗ με τις εκλογές του (2018)


Επεξήγηση πολιτικής ταυτότητας παρατάξεων.

(ΔΚΜ) η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
(ΕΛΕΜ) διακομματική συμπολιτευόμενη συντεχνιακή παράταξη
(ΣΑΕ) η παράταξη του ΠΑΣΟΚ
(ΡΣΑ) η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ
(συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων) παράταξη με κορμό την ανένταχτη αριστερά, μελών αριστερών εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, μελών οργανώσεων κοινωνικής παρέμβασης και ιστορικών στελεχών της αριστεράς και του συλλόγου αρχιτεκτόνων.
(ΔΠΚΑ) η παράταξη του ΚΚΕ
(ΑΚΕΑ) η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ & συνεργαζόμενων εξωκοινοβουλευτικών αριστερών οργανώσεων και ομάδων κοινωνικής παρέμβασης.
(ΣΚΑΕ) παράταξη προερχόμενη από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
(Δ-ΔΜ) Τέως παράταξη, προερχόμενη από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. (Σε αυτές τις εκλογές ενσωματώθηκε στα ψηφοδέλτια της ΔΚΜ)
(ΝΚΑ) ανεξάρτητοι αριστεροί προερχόμενοι από το ΚΚΕ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Εξορύξεις υδρογονανθράκων και λοιπές, άκρως επικίνδυνες, ιστορίες

Εξορύξεις υδρογονανθράκων και λοιπές, άκρως επικίνδυνες, ιστορίες


Η Βάσω Αμπελογιάννη είναι Δημοτική Σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής Δήμου Αρταίων, μέλος της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εξορύξεις Άρτας, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, και μέλος Π.Σ. ΛΑΕ-Ανυποτακτη Αριστερά

Εξορύξεις υδρογονανθράκων και λοιπές, άκρως επικίνδυνες, ιστορίες.

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ εξέδωσε την Navtex για να ξεκινήσουν οι «έρευνες στα θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα, και ενώ η κυβέρνηση ζέχνει από την δυσωδία του παρκαρατικού κυκλώματος παρακολουθήσεων, Υπουργοί της, στελέχη της, αλλά και γνωστοί πλασιέ «ενεργειακών λύσεων», περιοδεύουν σε εκδηλώσεις και κάνουν δηλώσεις επικού τύπου για «το πετρέλαιο που θα ρέει», «τα λεφτά που θα έρθουν με την σέσουλα» και την χώρα που θα γίνει «πολύ δυνατός γεωπολιτικός παίχτης». Μαζί και κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται στην αριστερά, και είναι ενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις, γιατί λέει θα «μάθουμε επιτέλους τι και αν έχουμε από υδρογονάθρακες» και όταν «έρθει ο σοσιαλισμός θα τα πάρουμε εμείς να γίνουμε Βενεζουέλα της Ευρώπης». Και αναρωτιέμαι «μήπως κάνεις λάθος ρε παιδί μου τόσα χρόνια; Μήπως η λύση είναι μπροστά στα μάτια σου και έχεις πάθει «οικολογία» και μπερδεύεσαι ρε Βάσω;» Για να δούμε λοιπόν ξανά «πως είναι» τα πράγματα.

Συμβάσεις Παραχώρησης

Ιδιοκτησία δικαιώματος έρευνας,παραγωγής και τόπου.

Για αρχή να πω ότι όλες οι Συμβάσεις Παραχώρησης, για όλα τα «οικόπεδα», θαλάσσια και χερσαία, είναι πανομοιότυπες, copy – paste, και έχουν βεβαίως «κυρωθεί» από το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2014 και μετά ( γιατί έτσι γίνονται οι δουλειές). Για αυτό τον λόγο, θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα την Σύμβαση Παραχώρησης για το «οικόπεδο» Άρτας – Πρέβεζας για προφανής λόγους, η οποία περιγράφεται στον Νόμο 4526/2018 (ΦΕΚ 48Α).

Πρόκειται για μία και ενιαία σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος του Δημοσίου και για την ΕΡΕΥΝΑ και για την ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ υδρογονανθράκων, με «μισθωτή», στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα Ελληνικά Πετρέλαια, δηλαδή μια ιδιωτική εταιρεία της Πετρελαιοβιομηχανίας. (Άρθ 1ο) πως ξεκάθαρα επίσης διατυπώνεται στο άρθρο 10 του συγκεκριμένου νόμου: «Ο Μισθωτής έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής Εργασιών Έρευνας και Εκμετάλλευσης στη Συμβατική Περιοχή και τη διαχείριση των εν λόγω εργασιών.». Στην 10.6 παράγραφο επισημαίνεται ότι το δημόσιο και οποιαδήποτε κρατική αρχή ΔΕΝ θα μπορεί για όσο διαρκεί η σύμβαση, ούτε αυτό ούτε κανείς άλλος, ούτε έρευνα να κάνει ούτε εκμετάλλευση. «Κρατική Αρχή δεν θα χορηγεί σε οποιοδήποτε τρίτο άδειες αναζήτησης Υδρογονανθράκων στη Συμβατική Περιοχή (ή οποιοδήποτε μέρος αυτής) για τη συλλογή σεισμικών και άλλων δεδομένων με σκοπό την αξιολόγηση του δυναμικού σε πετρέλαιο και αέριο χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Μισθωτή.»

Στην παράγραφο 10.4 του ίδιου άρθρου αναφέρεται επίσης ότι ο μισθωτής και κάθε συν-μισθωτής «θα έχει τίτλο κυριότητας ελεύθερο βαρών επί όλων των Παραχθέντων και Διασωθέντων Υδρογονανθράκων στην κεφαλή της γεώτρησης παραγωγής εντός της Συμβατικής Περιοχής.»