Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ολική επαναφορά του μεγαλοεργολαβικού μοντέλου για τα σκουπίδια

της Δέσποινας Σπανούδη από το 6ο φύλλο της εφημερίδας "έξοδος 133" - 27/05/2016

Πριν από λίγες ημέρες βγήκε η πρώτη και πολυαναμενόμενη πρόσκληση ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα εργαλείο που δείχνει σε ποια κατεύθυνση κινείται επί της ουσίας η κυβερνητική πολιτική και τι πρόκειται να υλοποιηθεί.

Ας πάμε όμως ένα βήμα πίσω. Όταν με την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε όλα τα όπλα στα χέρια της: την ευκαιρία να σχεδιάσει αφού το νέο 5ετές Εθνικό Σχέδιο δεν είχε ανακοινωθεί και την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο αφού το νέο ΕΣΠΑ μόλις ξεκινούσε.

Στην αρχή κάτι φάνηκε να γίνεται. Ο τομέας των απορριμμάτων ήταν από τους λίγους που ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο εφαρμογής, αναλυμένο και εξηγημένο και συνεπώς σχετικά ώριμο να επηρεάσει τον Εθνικό Σχεδιασμό.

Είναι αλήθεια, ότι παρά την αντίδραση από συμφέροντα, λόμπυ, υπηρεσιακούς παράγοντες, νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς, εν τέλει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ενσωμάτωσε κινηματικές διεκδικήσεις και επεξεργασίες που είχαν υιοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα την απόρριψη της καύσης, τη διαλογή στην πηγή, την δημόσια διαχείριση, την αποκέντρωση, τον κοινωνικό έλεγχο, την επαναφορά του κυρίαρχου ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΕΣΔΑ ξηλώνεται

Ενώ όμως ο ΕΣΔΑ ήταν ακόμη υπό διαβούλευση, την περασμένη Άνοιξη ξεκίνησε το …ξήλωμά του δια χειρός Σταθάκη, αρχικά με την υπογραφή του ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας.

ΤΣΜΕΔΕ-Προσοχή: Άμεσες αλλαγές βάσει του ν. 4387/12-5-2016

ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν.4387/12-5-2016!

1. ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ

Βάσει του Ν. 4387/2016 άρθρο 94 παράγραφος 4,

Καταργείται από 01/01/2016 η ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ και η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ.

Σημ. Παραμένει η υποχρέωση καταβολής στους ανωτέρω κλάδους για οφειλές έως 31/12/2015.

Για την διευθέτηση των αναδρομικών της ειδικής προσαύξησης για το διάστημα από 01/01/2016 και της πρόσθετης ειδικής προσαύξησης για το διάστημα από 01/07/2011 έως σήμερα θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΤΣΜΕΔΕ.

2. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Βάσει του Ν. 4387/2016 άρθρο 97 παράγραφος 1, Από 01/06/2016 το ποσοστό κράτησης της επικουρικής σύνταξης ορίζεται σε 3,5% για τον εργοδότη και 3,5% για τον ασφαλισμένο ανεξαρτήτως πενταετίας

3. ΠΛΑΦΟΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Ανώτερο ποσόν υπολογισμού εισφορών)

Από 01/06/2016 το ΠΛΑΦΟΝ για τον υπολογισμό των εισφορών διαμορφώνεται σε 5,860,80

4. ΝΕΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ισχύει από 01/06/2016

Για να δείτε τον νέο πίνακα εισφορών πατήστε ΕΔΩ

5. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ

Λόγω αλλαγής του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από 16/03/2016, το μηνιαίο επιτόκιο για εκπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνεται σε 0,6667% ανά μήνα καθυστέρησης.

Σημ. Όσοι χρησιμοποιούν για την δημιουργία του αρχείου την εφαρμογή του ΤΣΜΕΔΕ (Excel) πρέπει στο φύλλο Πρόσθετα Τέλη, να διορθώσουν το Τρέχον Επιτόκιο της ΕΚΤ από ( 0,05% ) σε ( 0,00% ).

6. ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για να δείτε τους τρόπους πληρωμής πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/29501

Στην φορολογική διοίκηση η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με τους φόρους το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017



Το ΤΣΜΕΔΕ θα μοιάζει με παράδεισο σε σχέση με την εφορία...

Με διάταξη εντός της τροπολογίας με νούμερο 466/28 1.6.2016, η οποία κατατέθηκε στην βουλή χθες το βράδυ, οριοθετούνται χρονικά (μέχρι 31.12.2017) οι διαδικασίες ενσωμάτωσης στην φορολογική διοίκηση όλων των λειτουργιών που σχετίζονται με την υποβολή δηλώσεων καταβολής του φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και της είσπραξης παντός είδους ασφαλιστικών εισφορών, τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων. 


Αιτιολογική έκθεση

7.Με την προσθήκη της νέας παραγράφου 3 στο άρθρο 45 του ν. 4387/2016 (Α' 85) διευκρινίζεται ότι σταδιακά και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31.12.2017 θα μεταφερθούν οι διαδικασίες υποβολής των σχετικών δηλώσεων και της είσπραξης των παντός είδους ασφαλιστικών εισφορών (τρεχουσών και καθυστερουμένων) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Προτεινόμενη διάταξη τροπολογίας

7. α. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 4387/2016 (Α' 85) προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Μέχρι 31.12.2017 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ενσωμάτωσης στη φορολογική διοίκηση όλων των λειτουργιών που σχετίζονται με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και τη διενέργεια των πληρωμών παντός είδους ασφαλιστικών εισφορών, τρεχουσών και ληξιπροθέσμων.»

β. Οι παρ. 3 και 4 αναριθμούνται σε 4 και 5 αντιστοίχως.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ για τις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών



ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΕ της 1.6.2016

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, αφού ενημερώθηκε από τον παριστάμενο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ Κ. Μακέδο για το θέμα των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών, αφού άκουσε και παριστάμενα Μέλη του ΤΕΕ, μετά από τοποθετήσεις των Μελών της και του προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, έχοντας υπόψη:
Την ανάρτηση, σε εφαρμογή του ν. 3986/2011, ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών για το Α΄ εξάμηνο του 2016 και με αναδρομικές αυξήσεις, ενέργεια που υποκρύπτει δημευτικό χαρακτήρα.
Την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα που έχει επηρεάσει καθοριστικά την επαγγελματική δραστηριότητα των μηχανικών που βαίνει μειούμενη.
Την ψήφιση των νέων ασφαλιστικών και φορολογικών διατάξεων που επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την άσκηση του επαγγέλματος των μηχανικών και αλλοιώνουν το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Την ανάγκη διατήρησης της υψηλής εισπραξιμότητας λόγω των ευνοϊκών διατάξεων υπαγωγής των ασφαλισμένων σε χαμηλότερες κατηγορίες και ακύρωσης των αυξήσεων.

αποφασίζει ομόφωνα

Εξώδικο για το Ελληνικό σε Τσίπρα – Τσακαλώτο

Ελληνικό


Εξώδικο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επιδόθηκε σήμερα σχετικά με τη «μη νομιμότητα της μεταβίβασης του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση».
Υπογράφουν μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και  της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού καθώς και πολλές προσωπικότητες.
Χαρακτηρίζουν «παράνομη, επιβλαβή για το Ελληνικό Δημόσιο και χωρίς κανένα πραγματικό δημοσιονομικό όφελος» την υπογραφή «από την κυβέρνηση Μνημονίου Κατανόησης για την παραχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A., με εγγυητή την Lamda Development, και η ψήφιση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή».
Η έγκριση της σύμβασης από την Κυβέρνηση και τη Βουλή εκθέτει το Ελληνικό κράτος σε πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία σε περίπτωση μη ικανοποίησης κάποιας εκ των εννέα αναβλητικών αιρέσεων που διέπουν την σύμβαση, εκ των οποίων οι τρείς αφορούν δικαστικές αποφάσεις.
ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Των
Γλέζου Μανώλη,  π. Βουλευτή Επικρατείας και π. Ευρωβουλευτή 
Χουντή Νίκου, Ευρωβουλευτή
Ασημακόπουλου Βασίλη, μέλους Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Ενημέρωση από την παρέμβασή στο Δ.Σ. ΕΤΑΑ‏ στις 01/06/16



Την Τετάρτη 01/06 στην παρέμβασή μας (με την παρουσία περίπου 60 συναδέλφων) στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ τοποθετήθηκε κατ΄ αρχήν ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κ. Κυριακόπουλος ζητώντας τους κι αυτός να αλλάξουν την απόφαση που πήραν. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ΣΜΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ, Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών και συνάδελφοι ζητώντας όλοι την ανάκληση της απόφασης για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις εισφορών και μέχρι τότε να κατέβουν από την ιστοσελίδα του Τσμεδε τα ειδοποιητήρια του Α΄ εξαμήνου 2016, που αναρτήθηκαν τη Δευτέρα 30/05. 

Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Πλιάκης είπε ότι το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ είναι διοικητικό όργανο και όχι συνδικαλιστικό, παρόλα αυτά θεωρεί ότι έχει κάνει ότι μπορεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Σχετικά με την απαίτησή μας για ανάκληση της απόφασής τους δεσμεύτηκε ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα, μετά από νέα εισήγηση του ΤΣΜΕΔΕ. Για τα ειδοποιητήρια, στο μόνο που δεσμεύτηκαν είναι ότιθα αναρτήσουν ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ ότι το ζήτημα των ειδοποιητηρίων θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της 8/6.

Εν αναμονή της νέας συνεδρίασης της ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 06/06 και στη συνέχεια της συζήτησης στο ΔΣ ΕΤΑΑ την Τετάρτη 08/06, θα πρέπει να απαιτήσουμε με τη μαζική μας παρουσία και στις δυο συνεδριάσεις, να εκδοθεί νέα απόφαση για να μην επιβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις εισφορών.

ΑΔΕΔΥ: Έξω ο φασισμός από τα συνδικάτα – Αντιφασιστική συγκέντρωση, Σάββατο 4/6


fasismos-eksw-sindikata
Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να βγουν από το περιθώριο που τους έχουν θέσει οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και των επιστημόνων, που αναπτύχθηκαν ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ αλλά και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες καθώς και οι διεκδικήσεις των κινημάτων που αναπτύχθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες.
Και το επιχειρούν αξιοποιώντας την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει επάξια σε όλα το έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων: από τη μία φτωχοποιεί, εξαθλιώνει, στέλνει στην ανεργία και ετοιμάζει νέα φορολεηλασία για τον λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία ενώ την ίδια ώρα κλείνει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η επιχείρηση της Χρυσής Αυγής να παρεισφρήσει στο εργατικό κίνημα καλώντας σε «πανελλαδική εργατική συνδιάσκεψη» σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, την ερχόμενη Κυριακή, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορο κανένα εργαζόμενο, κανένα σωματείο.
Με την προκάλυψη της «συνδιάσκεψης εθνικιστικών εργατικών φορέων και σωματείων» επιχειρούν να στήσουν ένα δίκτυο δουλεμπορίου για μεγαλοεργολάβους και εφοπλιστές, που θα εξασφαλίζει εργάτες με εξευτελιστικά μεροκάματα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, υπό την επίβλεψη των μπράβων χρυσαυγιτών.
Είναι αποκαλυπτικό ότι στο κάλεσμά τους, δεν διστάζουν να δηλώσουν δημόσια υποταγή στα αφεντικά τους ότι «οι Έλληνες εθνικιστές και πατριώτες διεκδικούν δυναμικά θεσμική εκπροσώπηση σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις», δηλαδή, οι  φασίστες επιθυμούν να συμμετέχουν και στις εργοδοτικές ενώσεις για να παίξουν τον ρόλο τους σαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα.
Δεν θα περάσουν! Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά το εγκληματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τη δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου στο Πέραμα, τις επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου χρυσαυγιτών κατά μεταναστών, μικροεπαγγελματιών, εργαζομένων και αντιφαστιστών.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να απομονώσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Δεν έχουν θέση στα σωματεία. Δεν έχουν θέση πουθενά. Έξω ο φασισμός από τα συνδικάτα!
ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΖΙΚΟΙ
OΛΟΙ και ΌΛΕΣ στην Αντιφασιστική συγκέντρωση

που καλούν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία
το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Από την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Στο τραπέζι το «σκληρό» πακέτο για τις εργασιακές σχέσεις


Του Στέλιου Παπαπέτρου από τη Ναυτεμπορική. Επίθεση στο εργατικό δίκαιο από Σεπτέμβρη

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη και ουσιαστική συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για την υποβολή πορίσματος με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στη λειτουργία των συνδικάτων και στις εργασιακές σχέσεις.

Η επιτροπή, που θα συνεδριάσει στο Άμστερνταμ, καλείται να συνθέσει πόρισμα που θα αφορά στον σκληρό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και της λειτουργίας των συνδικάτων στην Ελλάδα, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.

Tι περιλαμβάνει η ατζέντα 

Το βασικό πλαίσιο της πρότασης των εκπροσώπων των θεσμών για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις συγκροτείται πάνω στους εξής άξονες: 

α) αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 ο οποίος διέπει τη λειτουργία των συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα 

β) αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργίες, κυρίως από τα πρωτοβάθμια σωματεία 

γ) περιορισμό της προστασίας που παρέχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στους συνδικαλιστές 

δ) δραστικό περιορισμό των ημερών αδείας για συνδικαλιστική δράση 

ε) αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις 

στ) κατάργηση της απαγόρευσης για lock out. 

Ευαισθησία για το περιβάλλον και την κοινωνία

Το περίπτερο της Ισπανίας με τίτλο «Unfinished/Ημιτελές»


Το περίπτερο της Ισπανίας με τίτλο «Unfinished/Ημιτελές» | Sandra Trauner/picture-alliance/dpa/AP Images
Η αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσημο ήταν παρούσα στη 15η Μπιενάλε της Βενετίας, που άνοιξε και επίσημα τις πύλες της το Σάββατο. Το μήνυμα «Reporting from the front/Μεταδίδοντας από το μέλλον» που εξέπεμψε από την αρχή ο Αλεχάνδρο Αραβένα, ο φετινός επίτροπος της διοργάνωσης, «χτύπησε φλέβα» και αυτό επιβεβαιώνεται από τα περισσότερα εθνικά περίπτερα, αλλά και τους νικητές τού ανά διετία σημαντικότερου ραντεβού της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας.
«Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής δεν είναι ένας στόχος που αφορά την ίδια, αλλά τρόπος για να εμφυσήσουμε την ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Χιλιανός Α. Αραβένα, που ήρθε στη Βενετία κουβαλώντας στις «αποσκευές» του την έντονη παρουσία του στην κοινωνική κατοικία, αλλά και την πρόσφατη βράβευσή του με Pritzker, την ανώτερη διάκριση στην αρχιτεκτονική.
Συνεχείς ήταν οι αναφορές του στον παράγοντα περιβάλλον, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο αγαθό» που πρέπει να διαφυλαχθεί αλλά και να αξιοποιηθεί στις επιλογές των αρχιτεκτόνων. «Είναι μάχη που οφείλουμε να κερδίσουμε», πρόσθεσε.
Νέος και ο ίδιος, εμπιστεύτηκε τη νεότερη «φουρνιά» που κυριαρχεί σε όλα τα περίπτερα, παραμερίζοντας τους αποκαλούμενους «σταρ» της αρχιτεκτονικής. Η φρέσκια ματιά του Α. Αραβένα απεικονίζεται έντονα στο κεντρικό περίπτερο στα Τζιαρντίνι, με αναφορές στην κοινωνική κατοικία, την επιστροφή στα παραδοσιακά υλικά δόμησης και πρωτίστως στο προσφυγικό και τα νέα ερωτήματα που θέτει για τη στέγαση του μετακινούμενου πληθυσμού.
Η τελευταία αυτή διάσταση αναδείχθηκε με υποδειγματικό τρόπο από τη Γερμανία, που ξάφνιασε ευχάριστα με τους ανοιχτούς τοίχους του περιπτέρου της στέλνοντας το μήνυμα των «ανοιχτών συνόρων» απέναντι στους πρόσφυγές. Ανάλογη ήταν η γεύση από το περίπτερο της Αυστρίας.

Θυσία στον βωμό της αξιολόγησης το Ελληνικό

Το παλαιο  αεροδρόμιο του Ελληνικού

Η συμφωνία φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή... | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Mε ένα σχέδιο συμφωνίας που συνοψίζεται σε 16 σημεία προσέρχεται η κυβέρνηση στην τελική φάση του διαλόγου για το Ελληνικό. Στόχος είναι να καταλήξουν σε ένα «μνημόνιο κατανόησης» (MOU) που θα βελτιώνει σε δευτερεύοντα σημεία τη σύμβαση, την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2014 η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η Lamda Development, επικεφαλής του ομίλου εταιρειών από την Κίνα και το Αμπου Ντάμπι που είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό, έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για αύξηση του τιμήματος, παρ' όλο που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό.
Συναινεί όμως σε κάποια επαύξηση των αντισταθμιστικών προς την τοπική κοινωνία και δεν αποκλείεται μια κίνηση καλής θέλησης, π.χ. η κατασκευή ενός μικρού πάρκου σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του δυτικού λεκανοπεδίου.

Θέμα ημερών

Μακέτα επενδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού
Μακέτα της επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού
Η συμφωνία φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, παρακάμπτοντας τον από διετίας γνωστό «οδικό χάρτη» που είχε ανακοινώσει τότε το ΤΑΙΠΕΔ και προέβλεπε ότι πριν από την ψηφοφορία θα εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση των 6.200 στρεμμάτων.

Ενημέρωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό Ν.4387/16

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα,   1-6-2016
Αρ. Πρωτ. : 6963                                               
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η για το Ασφαλιστικό
         
Συνάδελφοι,
Σε σχέση με τα ερωτήματα μας που είχαμε εγγράφως θέσει στο Υπουργείο (Αρ. Πρωτ. 6952 /  10-5-2016) και για τα οποία τέθηκαν υπ’ όψη μας κάποιες διευκρινήσεις προφορικά, σας ενημερώνουμε:
1.    Για τους διπλοσυνταξιούχους (παλαιούς ασφαλισμένους) η διακοπή της μίας από τις δύο υποχρεωτικές εισφορές θα ισχύσει από 1/1/2017. Η διακοπείσα εισφορά θα παράσχει προσαύξηση της σύνταξης κατά τη θεμελίωση σύμφωνα με τον τρόπο που περιγράφεται στο άρθρο 17 παράγραφος 4 του Ν.4387/16 (1,5% ετήσιος συντελεστής προσαύξησης). Η παραμένουσα εισφορά μετά από προφορική διαβεβαίωση θα είναι επιλογή του ασφαλισμένου με βάση τη βέλτιστη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.
2.    Για την εισφορά του κλάδου υγείας δεν τίθεται κανένα ζήτημα από την υπάρχουσα επιλογή (Δημόσιο ή ΚΥΤ) αφού θα εισπράττεται η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ.
3.    Η Ειδική Προσαύξηση, σύμφωνα με το άρθρο 94, παράγραφος 4 του Ν.4387/16, καταργήθηκε από 1/1/2016. Η προσαύξηση που θα προσδιορίσει στην ΚΣ ο διανυθείς σε αυτήν χρόνος, προσδιορίζεται ανάλογα με όσα αναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση 1 σύμφωνα με το άρθρο 234, παράγραφος 10 του Ν.4389/16. Επιπρόσθετα και για το συγκεκριμένο θέμα τίθεται σοβαρό ζήτημα για τους υπόχρεους Ειδικής Προσαύξησης νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) που εντάχθηκαν σε αυτήν μετά την 1-1-2007, για αυτή την κατηγορία διεκδικούμε επιστροφή των εισφορών χωρίς όμως να υπάρχει σχετική δέσμευση από το Υπουργείο.
Σε σχέση με την προσαύξηση από την καταργηθείσα Ειδική Προσαύξηση παραθέτουμε συγκεκριμένα παραδείγματα:
Ετήσιο ποσοστό Αναπλήρωσης: 12 Χ 0,075% = 0,9%
Συνεπώς :
για 20 χρόνια: 20 Χ 0,9% = 18%
Προσδοκώμενη προσαύξηση σύνταξης λόγω ΕΠ: 18% Χ 700 € = 126 €
για 35 χρόνια: 35 Χ 0,9% = 31,5%
Προσδοκώμενη προσαύξηση σύνταξης λόγω ΕΠ: 31,5% Χ 700 € = 220,5€
για 40 χρόνια: 40 Χ 0,9% = 36%
Προσδοκώμενη προσαύξηση σύνταξης λόγω ΕΠ: 36% Χ 700 € = 252 €
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Ν.3518/06 η Ειδική Προσαύξηση έδινε 1,33 Χ (το αντίστοιχο ποσό της Κύριας Σύνταξης για τα ίδια χρόνια), δηλαδή για 35 χρόνια 1185 €.
Συνεπώς προκύπτει μια επί της ουσίας εξαφάνιση της δεύτερης σύνταξης (Ειδική Προσαύξηση) η μείωση της οποίας για 35 χρόνια συνεχούς ασφάλισης προσεγγίζει το 81% (από 1185 στα 220€ μηνιαίως). Επιπρόσθετα δημιουργεί τεράστιες ανισότητες μεταξύ των ήδη συνταξιούχων και όσων πρόκειται να βγουν στη σύνταξη. Είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Ένωση μας.

Οι εισφορές μας και τα δάνεια της Άττικα...


Η Attica bank έχει μια πρωτιά και δεν είναι θετική πρωτιά.

Εμφανίζει το υψηλότερο NPE δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο σύνολο των τραπεζών με 57,2% ή 2,28 δισεκ. που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το σύνολο του κλάδου. Αλλά μπορεί να ξοδεύει 1 εκατ € στο πρώο τρίμηνο του 2016 για διαφημιστική δαπάνη...



Η Αttica bank κάτω από οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση είναι ακραία υπερτιμημένη, στο ελληνικό χρηματιστήριο
Οι επιδόσεις α΄ τριμήνου του 2016 της Attica bank επιβεβαίωσαν τον προβληματισμό που έχουμε διατυπώσει ότι η κεφαλαιοποίηση της την καθιστά στο χρηματιστήριο ακραία υπερτιμημένη. 
Με όρους tangible book αφαιρώντας τις προνομιούχες μετοχές το P/BV της Attica bank βρίσκεται στο 0,87 και καθίσταται μια από τις πιο ακριβές τραπεζικές μετοχές..... στην Ευρώπη. 
Να ληφθεί υπόψη ως μέτρο σύγκρισης ότι η σχέση P/BV των 4 συστημικών τραπεζών (με tangible book) διαμορφώνεται στο 0,39 και επιβεβαιώνει και με αυτή την σύγκριση ότι η αποτίμηση της Attica bank είναι αδικαιολόγητα υψηλή. 
Θα πουν ίσως κάποιοι ότι εμφάνισε κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2016 2,5 εκατ ευρώ. 
Τα 2,5 εκατ ευρώ δεν αποτελούν βελτίωση εσόδων καθώς σημειώθηκε μείωση προμηθειών αλλά ήταν αποτέλεσμα της μείωσης – της μεγαλύτερης σε ποσοστιαία βάση – των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια. 
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η Attica bank μπορεί να πετύχει κέρδη 10 εκατ 2,5 Χ 4 τρίμηνα= 10 εκατ αυτό διαμορφώνει P/E 43 που δεν χρειάζεται ανάλυση όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 9-10.
Αναλύοντας την λογιστική κατάσταση α΄ τριμήνου του 2016 της Attica bank εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα. 
1) Οι προβλέψεις μειώθηκαν από 19,2 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2015 στα 9,1 εκατ το α΄ τρίμηνο του 2016 η μείωση αυτή -52,75% είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο. 
2) Η κάθετη μείωση των προμηθειών. 
Όμως αυτά ωχριούν εμπρός σε άλλα μεγέθη του ισολογισμού της Attica bank 

Επιδείνωση του funding

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ολονύχτια... μομφή κατά της Ε.Ε. στο Παρίσι

Διαδηλώσεις νέων στη Γαλλία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Το Σάββατο 28 Μάη, στη συνέλευση πολιτών που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, συζητήθηκε και υιοθετήθηκε ψήφισμα μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των δημοσιονομικών συνθηκών και των ανώτατων αρχών της Ε.Ε., Επιτροπής και Συμβουλίου.
Η συνέλευση αυτή έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης «Nuit Debout» (Ολονύχτιος Ξεσηκωμός) και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δημοκρατικής Εξέγερσης που είχαν ανακοινώσει από τον Φλεβάρη ευρωπαϊκοί κινηματικοί φορείς.
Το ψήφισμα μομφής ζητά τη συλλογική παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παροτρύνει τους πολίτες να προωθήσουν το κείμενο της πρότασης μομφής σε συνελεύσεις πολιτών σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Στο κείμενο διαπιστώνεται μεταξύ άλλων πως:
α) η λιτότητα και ο νεοφιλελευθερισμός οδηγούν σε παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων,
β) οι αποφάσεις και παρεμβάσεις των αρχών της Ε.Ε. συστηματικά παραβιάζουν τις δημοκρατικές επιλογές των ευρωπαϊκών λαών (σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αλλά και παλαιότερα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία), και
γ) οι πολιτικές ασύλου της Ε.Ε. και η συμφωνία με την Τουρκία παραβιάζουν τη σύμβαση της Γενεύης και την υποχρέωση αλληλεγγύης.
Και το ψήφισμα καταλήγει πως οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταπατούνται συστηματικά από τους θεσμούς εκείνους των οποίων η επίσημη αποστολή είναι η υπεράσπισή τους...

Ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί από 1η Ιουνίου

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, ξεκινούν από τον Ιούνιο σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από μεθαύριο Τετάρτη τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Πολ.Δ. πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015.

Ουσιαστικά με την ενεργοποίηση των διατάξεων αυτών ανάβει το «πράσινο φως» για πλειστηριασμούς ακινήτων χιλιάδων οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και λοιπών οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς οι αξίες στις οποίες θα εκκινούν οι πλειστηριασμοί θα είναι οι πάρα πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.

Η ενεργοποίηση των επαχθών αυτών ρυθμίσεων, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει «τσουνάμι» πλειστηριασμών, τώρα που καταργήθηκαν οι περισσότεροι περιορισμοί οι οποίοι προστάτευαν κυρίως τους δανειολήπτες, γίνεται μέσω του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 59, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιορίζεται η εμπορική αξία κάθε ακινήτου που κατάσχεται από χρεοφειλέτη, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινά το συντομότερο δυνατό και ο πλειστηριασμός.

Το ΠΔ προβλέπει ότι η εμπορική αξία ακινήτου που κατάσχεται προσδιορίζεται με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού επιμελητή από πιστοποιημένο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμητή, που μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Kαλέσματα της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και του ΣΜΤ για σήμερα στο ΕΤΑΑ


  Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

                                                                           Αθήνα, 31 Μαΐου 2016

Αρ. Πρωτ. : 4319                                                            
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

            Με δεδομένη την απόλυτη αντίθεσή μας στις παράλογες και βάρβαρες αυξήσεις που επέβαλε ο Ν. 3986/2011, για τις οποίες ο Κλάδος των Διπλ. Μηχανικών έχει δώσει αγώνες για την μη εφαρμογή τους με σχετικά θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα (ο μόνος ασφαλιστικός Τομέας του ΕΤΑΑ που δεν τις έχει εφαρμόσει πλήρως) και με δεδομένη την προσπάθεια για οριστική εφαρμογή τους το επόμενο διάστημα, σας καλούμε να συμμετάσχετε στην κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει συνάδελφοι ΕΕ από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών    (οι πλέον θιγόμενοι) την Τετάρτη 1/6/2016 και ώρα 15.00, στο ΕΤΑΑ, Μάρνη 22.

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1 Ιούνη, 3μμ στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22), ενάντια στην επιβολή των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών

Το ΤΕΕ ΤΑΚ για τις αναδρομικές αυξήσεις



Την παρακάτω επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος και η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ στον Πρόεδρο και τη Δ.Ε. ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ (με κοινοποίηση στο ΤΕΕ και τους Συλλόγους των Μηχανικών) με θέμα «Καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων του Ν. 3986/11»:

"Με θλίψη, απόγνωση κι αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο για την απαράδεκτη και αντισυναδελφική απόφαση του ΕΤΑΑ να ζητήσει αναδρομικά σε 9 δόσεις τις παράλογες, ανήθικες, ληστρικές και καταστροφικές για όλους τους συναδέλφους μηχανικούς αυξήσεις του Ν. 3986/11.

- Επειδή, όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, οι μηχανικοί αποτελούν τον πρώτο κλάδο που κτυπήθηκε σφοδρά από την αδυσώπητη και συνεχιζόμενη κρίση των τελευταίων 6 χρόνων.
- Επειδή, όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, οι μηχανικοί είχαν παραδοσιακά από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές συγκριτικά με κάθε άλλο επαγγελματικό κλάδο και ασφαλίζονταν πάντα για την ιδιότητα τους, ως μηχανικοί, και όχι ως εργαζόμενοι, μισθωτοί ή επιτηδευματίες.
- Επειδή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχει συμπιεστεί μέχρι εκεί που δεν παίρνει η εισφοροδοτική ικανότητα των συναδέλφων μηχανικών.
- Επειδή, ίσως δεν αντιλαμβάνεστε, ότι ο νέος Ασφαλιστ(ρ)ικός Νόμος 4387/16 ήρθε να αφανίσει τον κλάδο των Ελλήνων Μηχανικών και όχι να μειώσει το εισφοροδοτικό βάρος παρέχοντας τη δυνατότητα στους συναδέλφους να εργαστούν και να ρυθμίσουν με αυτόν τον τρόπο και τις τυχόν οφειλές τους στο ΤΣΜΕΔΕ.
- Επειδή αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα για όσους μηχανικούς έχουν απομείνει στη χώρα ακόμα,

με την ευκαιρία της επερχόμενης συνεδρίασης της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, τη Δευτέρα 30/05/2016 ζητάμε ως Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. και σας προτρέπουμε ανεπιφύλακτα να επανεξετάσετε το παραπάνω ζήτημα, όπως εκτέθηκε και να αποσύρετε την αντισυναδελφική απόφαση του ΕΤΑΑ να ζητήσει αναδρομικά σε 9 δόσεις τις παράλογες, ανήθικες, ληστρικές και καταστροφικές για όλους τους συναδέλφους μηχανικούς αυξήσεις του Ν. 3986/11. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να αποκαταστήσετε, έστω και εν μέρει, την αδικία που επιφέρουν τα νέα ασφαλιστ(ρ)ικά μέτρα και να μπορέσουν οι συνάδελφοι να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν στον εργασιακό στίβο με όση αξιοπρέπεια επιτρέπουν οι εξωπραγματικές συνθήκες που ζούμε.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, με την ελπίδα ότι θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από σας το δίκαιο και αυτονόητο των αιτημάτων μας, καθώς στην λαίλαπα που βιώνουμε τα τελευταία 6 χρόνια, με την παρατεταμένη κρίση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό, είναι ακόμη και τώρα η στιγμή να επιδείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους, εξαθλιωμένους και προ των πυλών εγκατάλειψης της χώρας συνάδελφους μηχανικούς."

Από τα αναδρομικά δεν ξεφεύγει κανείς...ούτε νεκρός

Σε συνέχεια της προχθεσινής μας ανάρτησης για τα ειδοποιητήρια του Α εξαμήνου 2016 με αναδρομικά και αυξήσεις στις εισφορές, συνεχίζουμε με άλλες ακραίες περιπτώσεις για τις οποίες μας ενημέρωσαν συνάδελφοι. Πρώτον αναρτούμε ειδοποιητήριο μισθωτού συναδέλφου από τον οποίο δεν ξέχασαν να φορτώσουν τις αναδρομικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. Δεύτερον συνάδελφοι που έχουν διαγραφεί από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ (χωρίς να μπορούν να τυπώσουν ειδοποιητήριο) έχουν επίσης χρεωθεί με αναδρομικά (και μάλλον θα το μάθουν όταν οι οφειλές αυτές περάσουν στην εφορία και εκκινήσουν διαδικασίες κατασχέσεων). Τρίτον συνάδελφοι που είχαν μπει στη ρύθμιση του Ν.4331/15 και για λίες ημέρες έχασαν κάποιο εξάμηνο ή κάποια μηνιαία δόση, αυτόματα ανέβηκαν ξανά από την 1η στην 3η ασφαλιστική κατηγορία. Τέταρτον συνάδελφοι που δε βρίσκονται πια στο μάταιο ετούτο κόσμο και αναζητούνται από πρόθυμους υπηρεσιακούς παράγοντες τρόποι είσπραξης της οφειλής...ούτε νεκρός δεν ξεφεύγεις από το ΤΣΜΕΔΕ...

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

«Πραξικοπηματικές διαδικασίες για την εκποίηση του Ελληνικού»




Στις αρχές του τρέχοντος έτους, συστάθηκε από την κυβέρνηση επιστημονική «Ομάδα Έργου για το Ελληνικό» με επιβλέποντα τον  αρμόδιο υπουργό Αλ. Φλαμπουράρη, η οποία συνέταξε και παρέδωσε πριν δύο μήνες  Έκθεση με τίτλο «Παρατηρήσεις και Εναλλακτικές προτάσεις για το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού».
 Στόχος της κυβέρνησης ήταν, μέσω αυτών των εναλλακτικών προτάσεων,  να τροποποιηθεί το περιεχόμενο και οι όροι της Σύμβασης που είχε σπεύσει να υπογράψει   τον Νοέμβριο του  2014 το ΤΑΙΠΕΔ με τον Όμιλο Λάτση, ώστε να «βελτιωθεί» η εικόνα της «σκανδαλώδους» εκποίησης του Ελληνικού, όπως την χαρακτήριζε τότε. 
Η «Ομάδα Έργου»  παρέδωσε τις εναλλακτικές της προτάσεις (με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε, βέβαια), τις οποίες , απ΄ ό,τι φαίνεται, απέρριψε ο Όμιλος Λάτση. Έτσι ,ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε στα πλαίσια της «διαπραγμάτευσης» ένα κείμενο 16 σημείων το οποίο επί της ουσίας αποτελεί υιοθέτηση των σχεδίων του Ομίλου Λάτση.

Το «Ελληνικό στα προαπαιτούμενα για τη «δόση»

Ενημέρωση από την παρέμβαση της ΑΣΜ στο Δ.Σ. ΤΣΜΕΔΕ 30/5

Σε συνέχεια των κινήσεων που κάνουμε σχετικά με την μη επιβολή των αναδρομικών του Ν. 3986/2011, παρευρεθήκαμε και σήμερα στο Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ. Σκοπός μας ήταν να ενημερωθούμε σχετικά με τη λήψη απόφασης – εισήγησης του ΤΣΜΕΔΕ προς το ΕΤΑΑ για την πλήρη κατάργηση των αναδρομικών και τη μη είσπραξη τους.

Ταυτόχρονα όμως, είχαμε ενημερωθεί σήμερα από το πρωί ότι εκδόθηκαν και έχουν αναρτηθεί στο site του ΤΣΜΕΔΕ τα ειδοποιητήρια πληρωμής του Α εξαμήνου 2016, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα πρώτα 240 ευρώ (αφορά την κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ για το 2011 και 2012) ενώ επαναφέρουν στο ακέραιο τις αυξήσεις του Ν.3896/11 σε όλους τους προ 93 ασφαλισμένους και σε όσους μετά το 93 δεν είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν.4331/15.

Επισημάναμε στο Δ.Σ. την ανακόλουθη αυτή στάση και ζητήσαμε να ενημερωθούμε πως και γιατί έγινε αυτό.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. μας απάντησε ότι η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς το μηχανογραφικό τμήμα του ΕΤΑΑ έγινε αυτοβούλως από υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Εισφορών, εν’ αγνοία του Δ.Σ. Κλήθηκε μάλιστα η Διευθύντρια του Τμήματος Εισφορών στη συνεδρίαση, για να ενημερώσει το Δ.Σ. σχετικά με αυτή την κίνηση.

1) Η Διευθύντρια του Τμήματος Εισφορών προσήλθε στην αίθουσα, αρνήθηκε να ενημερώσει το Δ.Σ. επικαλούμενη την παρουσία μελών της ΑΣΜ και αποχώρησε από την αίθουσα.

2) Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θεώρησε τη συνεδρίαση λήξασα μετά από αυτή την εξέλιξη και αρνήθηκε να προχωρήσει προς την συζήτηση – έκδοση απόφασης – εισήγησης σχετικά με το θέμα των αναδρομικών, παρά το γεγονός ότι αφ’ ενός υπήρχε απαρτία και αφ’ ετέρου δύο εκ’ των μελών του Δ.Σ. επέμεναν στη συζήτηση με σκοπό την απόφαση σε σχέση με το παραπάνω θέμα.

Η αιτιολογία που έθεσε σχετικά με τη μη λήψη απόφασης είναι η παρακάτω:

- Η άρνηση ενημέρωσης του Δ.Σ. από τη Διευθύντρια του τμήματος εισφορών αποτελεί λόγο διακοπής της συνεδρίασης και διάλυσης του Δ.Σ.

- Έχει ζητήσει ο ίδιος στοιχεία από τη Διεύθυνση Εισφορών ώστε να μπορέσει να τεκμηριώσει νομοτεχνικά την εισήγηση του σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα και δεν τα έχει λάβει.

3) Η δέσμευση που λάβαμε μέχρι στιγμής από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ είναι ότι θα θέσει ξανά το θέμα στη Δ.Ε. του ΕΤΑΑ την Τετάρτη, ζητώντας να ξανασυζητηθεί το θέμα των αναδρομικών μετά από την εισήγηση του Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ.

4) Οπρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ δεσμεύτηκε ακόμα, ότι θα λάβει τα στοιχεία που έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Εισφορών προκειμένου να τεκμηριώσει την εισήγηση του, δεν δεσμεύτηκε όμως για το χρόνο στον οποίο θα γίνει αυτό.

5) Τέλος εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί η διαδικασία ώστε τα ειδοποιητήρια να κατέβουν από το site, από τη στιγμή που το θέμα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, αλλά για ακόμα μία φορά δεν λάβαμε καμία δέσμευση για το χρόνο κατά τον οποίο θα συμβεί αυτό.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων θεωρούμε επιβεβλημένη την φυσική παρουσία των συναδέλφων την Τετάρτη στο ΕΤΑΑ, ώστε να πιέσουμε αφενός για την ανάκληση της απόφασης του ΕΤΑΑ και αφ’ ετέρου να απαιτήσουμε την πλήρη κατάργηση των αναδρομικών αυτών «λεγόμενων» οφειλών.