Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Ολονύχτια... μομφή κατά της Ε.Ε. στο Παρίσι

Διαδηλώσεις νέων στη Γαλλία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Το Σάββατο 28 Μάη, στη συνέλευση πολιτών που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, συζητήθηκε και υιοθετήθηκε ψήφισμα μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των δημοσιονομικών συνθηκών και των ανώτατων αρχών της Ε.Ε., Επιτροπής και Συμβουλίου.
Η συνέλευση αυτή έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης «Nuit Debout» (Ολονύχτιος Ξεσηκωμός) και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δημοκρατικής Εξέγερσης που είχαν ανακοινώσει από τον Φλεβάρη ευρωπαϊκοί κινηματικοί φορείς.
Το ψήφισμα μομφής ζητά τη συλλογική παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παροτρύνει τους πολίτες να προωθήσουν το κείμενο της πρότασης μομφής σε συνελεύσεις πολιτών σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Στο κείμενο διαπιστώνεται μεταξύ άλλων πως:
α) η λιτότητα και ο νεοφιλελευθερισμός οδηγούν σε παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων,
β) οι αποφάσεις και παρεμβάσεις των αρχών της Ε.Ε. συστηματικά παραβιάζουν τις δημοκρατικές επιλογές των ευρωπαϊκών λαών (σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αλλά και παλαιότερα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία), και
γ) οι πολιτικές ασύλου της Ε.Ε. και η συμφωνία με την Τουρκία παραβιάζουν τη σύμβαση της Γενεύης και την υποχρέωση αλληλεγγύης.
Και το ψήφισμα καταλήγει πως οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταπατούνται συστηματικά από τους θεσμούς εκείνους των οποίων η επίσημη αποστολή είναι η υπεράσπισή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου