Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Μια τρύπα στο νερό, η ντροπολογία για τις υψομετρικές του γηπέδου;


Όπως θα ξέρουν οι συνεπείς αναγνώστες μας, ο Παρατηρητής είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την "τακτοποίηση" του θέματος των υψομετρικών δεν ήταν εύκολη υπόθεση εξηγώντας : Γιατί δεν μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο "Αγιά Σοφιά"
Στη συνέχεια όταν τελικά ψηφίστηκε η ντροπολογία, πάλι είχαμε σχολιάσει ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα : Ψηφίστηκε η (ν)τροπολογία για τα γήπεδα, αλλά το τοπίο παραμένει θολό. Γράφαμε:
"Παραμένει αβέβαιη η δυνατότητα επίσπευσης στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ και της υπογειοποίησης μπροστά από αυτό, για τους παρακάτω λόγους:

Εξακολουθεί να ισχύει η νομοθεσία που προβλέπει με ποιο τρόπο γίνεται η τροποποίηση των υψομετρικών μελετών οδών και συνεπώς, 
Εξακολουθεί να χρειάζεται εγκεκριμένη μελέτη του έργου της υπογειοποίησης προκειμένου να φανεί που ακριβώς βρίσκονται τα υψόμετρα των μελλοντικών δρόμων δεδομένου ότι, 
θα εξακολουθεί να φαίνεται στην άδεια δόμησης ότι η είσοδος στον υπόγειο χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τους μελλοντικούς και όχι από τους υφιστάμενους δρόμους και άρα 
προκύπτει το ερώτημα: Οι υπάλληλοι του ΥΠΟΜΕΔΥ θα κάνουν τα στραβά μάτια με τόση φασαρία που έχει γίνει για το θέμα; Και αν όχι, τότε τι ακριβώς κέρδισε η Δικέφαλος ;;;" 

Εν μέρει απάντηση της ερώτησής αυτής έδωσε η Ομοσπονδία των υπαλλήλων ΥΠΟΜΕΔΙ - ΥΠΕΝ,με ψήφισμα στο συνέδριό της (Δείτε εδώ) με το οποίο κατήγγειλαν τις υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού Σπίρτζη για έγκριση των υψομετρικών. 

Επανερχόμαστε λοιπόν σήμερα, μετά από τόσο καιρό που έχει ψηφιστεί η ντροπολογία για να ξαναβάλουμε τα δεδομένα στο τραπέζι:

- ο χώρος του μελλοντικού γηπέδου (επάνω αριστερά στο χάρτη) περιβάλλεται από 3 πεζόδρομους (σημειώνονται με πράσινη γραμμή) και ένα δρόμο (Πατριάρχου Κων/νου - Φωκών). 
- για τον ένα πεζόδρομο που υφίσταται σήμερα (αριστερά) και τους δύο πεζόδρομους που θα διανοιχτούν, τα πράγματα είναι σαφή σε σχέση με την υψομετρία τους δηλαδή την ακριβή τους θέση 
- όμως ο δρόμος που περνάει μπροστά από το γήπεδο καθώς και ένας ακόμη κάθετος σε αυτόν, "οφείλουν" να υπογειοποιηθούν σύμφωνα με τα σχέδια Μελισσανίδη, ώστε αφενός να γίνουν ράμπες εισόδου στο υπόγειο πάρκιγκ και αφετέρου να δημιουργηθεί από πάνω μια πλατεία για να μπαινοβγαίνουν οι φίλαθλοι. Για αυτό το έργο δεν υπάρχει καμία έγκριση μέχρι σήμερα ώστε να είναι σαφής η μελλοντική θέση τόσο του υπόγειου δρόμου, όσο και του από πάνω πεζόδρομου-πλατείας. 
- για να βγει η οικοδομική άδεια του γηπέδου, πρέπει να εμφανιστούν βεβαιώσεις και εγκρίσεις για την θέση όλων των δρόμων σε όλες τις πλευρές του γηπέδου ώστε να μετρηθεί το ύψος του γηπέδου σε σχέση με τους δρόμους που το περιβάλλουν.

Για την κατοικία και τον δημόσιο ελεύθερο χώρο

Γιαννης Τσουκατος


Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι στην πόλη διεξάγεται ένας ακήρυχτος πόλεμος. Δεν αναφερόμαστε στις άμεσες ταξικές-οικονομικές σχέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στους συντελεστές του καπιταλιστικού συστήματος, δηλ. ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, αλλά στις επιπτώσεις που αυτές έχουν στο χώρο.

H πόλη ποτέ δεν ήταν ουδέτερη, πάντα εξέφραζε τα εκάστοτε κοινωνικά-οικονομικά δεδομένα. Αυτό συνέβαινε πάντα στην ιστορική εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Η ταξική διαστρωμάτωση της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας εκφράζεται στο χώρο τόσο με την χωροθέτηση των λειτουργιών της και τον τρόπο που αυτές αλληλοεξαρτώνται, όσο και με τη μορφή και το μέγεθός τους σε σχέση με το δημόσιο χώρο.
Ας μη συμπεριλάβουμε σε αυτό το σημείωμα τον τρόπο παραγωγής κτιριακών χώρων κατοίκισης εργασίας και ψυχαγωγίας και πώς αυτά επιδρούν με τη σειρά τους στην επιβολή της αστικής κυριαρχίας, αλλά ας σταθούμε στο θέμα της κατοικίας και του δημόσιου ελεύθερου χώρου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Για τον καπιταλισμό η κατοικία δεν αντιμετωπίζεται ως αγαθό που θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι, αλλά είναι ένα ακόμα εμπόρευμα προς εκμετάλλευση. Έτσι δεν υπάρχει κρατικό πρόγραμμα για στέγαση όλων των ανθρώπων, ούτε καν πρόβλεψη για το πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση έλλειψης κατοικιών, αφού όλα έχουν αφεθεί στους νόμους της αγοράς. Κάποιες φορές υπάρχουν τεχνικές παρέμβασης του κράτους για την «τόνωση» της οικοδομικής δραστηριότητας και «γρασαρίσματος

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της θεματικής των ‘Κοινών’ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο UniverSSE2017


Ακολουθούν οι εκδηλώσεις (πάνελ, εργαστήρια, σεμινάρια, συνελεύσεις κλπ) της θεματικής των Κοινών στο 4ου Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας UNIVERSSE2017, με χρονολογική σειρά.
Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί φέτος στην Αθήνα, στους χώρους της Γεωπονικής Σχολής, Ιερά Οδός 75, κοντά στους σταθμούς Μετρό Γκάζι και Ελαιώνας της μπλε γραμμής. Συμβουλευτείτε και το σχετικό ΧΑΡΤΗ.

Το Σάββατο 10 Ιούνη 2017:

Σάββατο 10 Ιούνη 2017 – 10-12 πμ
Ανοιχτή συνέλευση - Συμμαχία των Κοινών
Αίθουσα Ουρανός

Συμμαχούμε για τα Κοινά - Χακάρουμε την πολιτική - Παράγουμε χωρίς περιφράξεις.
Δεύτερη ανοιχτή συνέλευση της Συμμαχίας για τα Κοινά για την προετοιμασία του Commonsfest στην Αθήνα, Οκτώβριος 2017.
Διερμηνεία: Ελληνικά

Σάββατο 10 Ιούνη 2017 – 12:15-2:15 μμ
Πρακτικές των Κοινών Ι: Τα φυσικά Κοινά
Αίθουσα: Super Nova

Ρίτσαρντ Ματιώ, RESCOOP (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενεργειακών Συνεταιρισμών)
Τιερί Ουζό, Eau Secours 34 - Γαλλία & Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού
Δέσποινα Σπανούδη, Κίνημα για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής, Ελλάδα
Ελένη Παπαθεοδοσίου, πρόεδρος του δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα
Συντονισμός: Λάζαρος Αγγέλου, Πρόεδρος της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. - Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Ελλάδα
Διερμηνεία: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά

Σάββατο 10 Ιούνη 2017 – 12:15-2:15 μμ
Ανοιχτή Συνέλευση: Ποια Οικονομία για τα Κοινά; Εξερευνώντας τη σύγκλιση ανάμεσα στην Κ.ΑΛ.Ο και τα Κοινά
Αίθουσα: Άρης

Ανοιχτή συνέλευση για τη διερεύνηση κοινών τόπων κατανόησης της σχέσης κοινών και κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, μέσα και από την γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Συνέλευση των Κοινών.
Διοργάνωση: Ευρωπαϊκή Συνέλευση για τα Κοινά
Διερμηνεία: Αγγλικά

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον Γιώργο Χαρίση για τον γιο του Φοίβο



Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο που σας επισυνάπτουμε πήραμε την πρωτοβουλία να εκφράσουμε δημόσια την στήριξη μας και την αλληλεγγύη μας, στον συνάδελφο, συναγωνιστή, σύντροφο και φίλο Γιώργο Χαρίση για την περιπέτεια του γιου του, Φοίβου, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού. Τασσόμαστε στο πλευρό του και δηλώνουμε πως καταδικάζουμε απερίφραστα τις μεθοδεύσεις των διωκτικών, δικαστικών και σωφρονιστικών Αρχών που στερούν δικαιώματα από τους φυλακισμένους, «κόβουν» άδειες και χαλκεύουν κατηγορητήρια.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να παρέμβουν για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Συνεχίζουμε την συλλογή υπογραφών! Στέλνουμε email στην διεύθυνση prot.stiriksis@gmail.com με όνομα και ιδιότητα.
Συμμετέχουμε στην ηλεκτρονική διαδικασία μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:https://secure.avaaz.org/en/petition/Ypoyrgeio_Dikaiosynis_Allileggyi_ston_Giorgo_Harisi_gia_ton_gio_toy_Foivo_1/?cjXEemb

ΦΙΛΕ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΡΙΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΣΟΥ ΦΟΙΒΟΥ

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο: Συνδικαλιστές, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Γραμμάτων, της Τέχνης, των κοινωνικών κινημάτων, των ΜΜΕ και της πολιτικής, από τον Αριστερό, προοδευτικό και ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, τασσόμαστε αλληλέγγυοι στην έκκληση του φίλου, συναδέλφου συναγωνιστή και συντρόφου Χαρίση Γιώργου, για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του γιου του Φοίβου.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την τωρινή προσπάθεια χάλκευσης κατηγοριών σε βάρος του Φοίβου Χαρίση και δηλώνουμε ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των πολιτών στη χώρα μας και για την απονομή πραγματικής δικαιοσύνης.

Έρχονται αναδρομικά ραβασάκια για εισφορές επτά μηνών


Αναδρομικός λογαριασμός για εισφορές που δεν επέβαλε ο ΕΦΚΑ αλλά και για μειώσεις συντάξεων που δεν εφαρμόστηκαν, παρότι αποφασίστηκαν, έρχεται από τον επόμενο μήνα. Τον λογαριασμό αυτό καλούνται να πληρώσουν πάνω από 360.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι οι οποίοι ανήκουν στις εξής τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

1.Είναι νέοι επαγγελματίες με έναρξη ή αλλαγή νομικής μορφής εταιρείας από 1ης/1/2017. Μέχρι και τον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ δεν τους... ενόχλησε με εισφορές αλλά φαίνεται να τις ετοιμάζει για τον Ιούλιο και μάλιστα θα είναι μαζεμένες για επτά μήνες.

2. Είναι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί). Έρχονται αναδρομικές εισφορές επταμήνου για επικουρικό και εφάπαξ με 4% ως 11-11,5%, εισφοράς επί εισοδήματος, πέραν του 26,95% που ήδη πληρώνουν από την αρχή του έτους.

3.Είναι συνταξιούχοι με αποδοχές από μία σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή από πολλές συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ. Μπορεί να αφορά περίπου σε 84.000 συνταξιούχους που μαζί με την ΗΔΙΚΑ έχουν αποδοχές από μία ή περισσότερες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, πλην όμως το σοκ που τους περιμένει από το υπ. Εργασίας θα είναι ισχυρότατο, γιατί το πλαφόν συντάξεων στις 2.000 ή 3.000 ευρώ δεν έχει εφαρμοστεί λόγω αδυναμίας στον υπολογισμό των ποσών που θα αφαιρούνται από τις υψηλές αυτές συντάξεις.

Εκλογές ΣΑΘ: ανεξάρτηση αριστερή συσπείρωση αρχιτεκτόνων - ανασα

Εκλογές ΣΑΘ 2017

ΤΕΕ ΤΚΜ: Μ. Αλεξάνδρου 49 - Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία/Ώρα 11/06/2017 08:30 - 20:30

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε οτι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, ορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΘ για την, ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017.

Οι εκλογές θα τελεστούν στο ισόγειο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μ. Αλεξάνδρου 49, από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΑ τα εγγεγραμένα μέλη του Συλλόγου.
Για τη συμμετοχή θα ζητηθεί η τακτοποίηση μιας συνδρομής.


υποψήφιοι για Δ.Σ.

ΑΝΤΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΒΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΛΟΥΚΡΗ ΝΤΟΡΗ

ΜΟΝΑΚΗ ΡΟΖΗ

ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ)

ΜΠΟΥΤΟΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΑΪΣΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

ΣΑΜΔΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΙΤΑΛΟΣ)

ΤΟΜΠΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΤΣΟΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

υποψήφιοι για Ε.Ε.



Στο στόχαστρο των εργοδοτών οι έγκυες γυναίκες…

Αυξήθηκαν τα περιστατικά απολύσεων – Μιλάει στο «Π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
«Συγγνώμη, δεν γίνεται να με απολύσεις. Είμαι έγκυος» είπε μια εργαζόμενη εταιρείας στην Αθήνα στον εργοδότη της.
«Δεν με ενδιαφέρει, δεν ξέρω τους νόμους. Θα φέρω τον λογιστή» ήταν η απάντησή του σκληρού αφεντικού. Ο λογιστής είπε ότι η κατάσταση είναι οριακή γιατί η εν λόγω εργαζόμενη ήταν μόλις δυόμισι μήνες στο δυναμικό της εταιρείας.
«Δηλαδή δεν έχω δικαίωμα να μείνω έγκυος;» διερωτήθηκε εκείνη, και κάπως έτσι «άρχισε ο εφιάλτης» για τη γυναίκα που ήθελε να συνεχίσει να διεκδικεί τα νόμιμα εργατικά δικαιώματά της.

Όταν, επιτέλους, το αφεντικό της κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την απολύσει γιατί θα βρει τον «μπελά» του με τους νόμους, αποφάσισε να της κάνει τη ζωή μαρτύριο για όσες ώρες εκείνη θα βρισκόταν εκεί.
Δεν την άφηνε να μιλάει στο τηλέφωνο όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αλλά ούτε να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της δουλειάς της με εμφανή στόχο να οδηγηθεί σε παραίτηση…

«Δεν έχουν σεβασμό απέναντι στις έγκυες γυναίκες. Τις αντιμετωπίζουν σαν ανάπηρους ανθρώπους και σαν να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα» δήλωσε στο «Π» η εργαζόμενη.
Σε κάποιο άλλο μέρος της πόλης, ένας άλλος εργοδότης σε διαφημιστική εταιρεία αποφάσισε να εξαντλήσει μια έγκυο γυναίκα, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να αποβάλει.
Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες εργατικής «φρίκης» που βιώνουν έγκυες γυναίκες, πολλές από τις οποίες φοβούνται να μιλήσουν.

Το Εργατικό Κέντρο

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

4o Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας UniverSSE 2017

Το πρόγραμμα του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κ.ΑΛ.Ο., Αθήνα, 9-11.6.2017

Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2017 η Αθήνα γίνεται η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο). Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί το 4o Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας UniverSSE 2017, όπου θα γνωρίσουμε όλο το σύμπαν μιας οικονομικής και κοινωνικής πρακτικής που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του διεθνούς δημόσιου διαλόγου.

Στο Universse2017 συμμετέχουν 30 αποστολές από όλη την Ευρώπη, συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα, αυτοοργανωμένες δομές, ακτιβιστές-τριες, οικονομολόγοι και διανοητές. Οι 40 ανοιχτές συζητήσεις ταξινομούνται σε 6+1 θεματικές:

Μορφές, πεδία και οπτικές της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και του συνεργατισμού 
Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή με φόντο την κλιματική αλλαγή. 
Πρακτικές Κ.ΑΛ.Ο στην κοινωνική ένταξη με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα 
Κοινωνική καινοτομία: Έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και εργαλεία για την Κ.ΑΛ.Ο. 
Κοινά: Προσεγγίσεις και πρακτικές σε ψηφιακά, φυσικά, αστικά, πολιτιστικά 
Δημόσιες πολιτικές ( αυτοδιοίκηση, εθνικές, ευρωπαϊκές ) για την Κ.ΑΛ.Ο: Ποιες, από ποιους, για ποιους; 
Ελεύθερη Ζώνη 

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της διεθνούς αυτής συνάντησης έχουν αναλάβει συλλογικά οι εξής πρωτοβουλίες και δικτυώσεις:

Dock–Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Κόμβος για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία
Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων
ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Συντονισμός ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Αττικής
Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας.
RIPESS Europe

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου:

Ποινική δίωξη κατά Ακτωρα για ξέπλυμα και απάτη 50 εκατ. ευρώ

Στη FYROM όχι εδώ...

Για φερόμενες ατασθαλίες στο έργο κατασκευής αυτοκινητόδρομου στα Σκόπια ελέγχεται η ελληνική κατασκευαστική. Η πολιτική κόντρα στη χώρα και η έκθεση της OLAF για τις υπέρογκες αμοιβές του προσωπικού.
Ελεγχόμενη είναι η κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ η οποία συμμετείχε στην κατασκευή αυτοκινητόδρομου στα Σκόπια, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το Euro2day.gr.
Η εισαγγελέας Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ κατα των υπευθύνων της συγκεκριμένης εταιρείας.
Αφορμή για την αποκάλυψη της υπόθεσης απετέλεσαν καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων Ζόραν Ζάεβ για ατασθαλίες στην εργολαβία του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπια – Σμόκβιτσα που είχε αναλάβει η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία.
Η υπόθεση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου, ύψους 270.000.000 ευρώ πυροδότησε οξεία πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια.
Η αντιπολίτευση αναφέρεται σε μεγάλη υπόθεση διαφθοράς αφού η ελληνική εταιρεία, φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες, να κέρδισε το έργο αν και η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη (κατά 40.000.000 ευρώ) από αυτές των ανταγωνιστών της.
Επίσης, οι ίδιες καταγγελίες έκαναν λόγο για έλληνες πολίτες που έφταναν στα Σκόπια, οργανωμένα, με λεωφορεία οι οποίοι δεν ασχολούνταν με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, αλλά εισέπρατταν από την εταιρεία, μέσω του υποκαταστήματος της Stopanska Banka, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά (20.000 έως και 90.000 ευρώ), βάσει συμβάσεων έργου.
Ακολούθως, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) περιγράφονται μεταξύ άλλων υπέρογκες αμοιβές (εως και 110.000 ευρώ το μήνα) στο προσωπικό της εταιρείας οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα, την περίοδο 2012-2013 αποτελεί ένδειξη ότι είτε τα χρήματα αυτά δεν προορίζονταν για τα στελέχη αυτά, (δηλ. διοχετεύονταν σε τρίτους) είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου.
Η κατασκευαστική εταιρεία έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμα και αδικαιολόγητα» τα σχετικά δημοσιεύματα του σκοπιανού και διεθνούς Τύπου, υποστηρίζοντας ότι «από την έναρξη του παραπάνω έργου όλες οι δραστηριότητες και όλες οι σχετικές οικονομικές συναλλαγές εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συναλλαγή καλύπτεται από συμβάσεις και τιμολόγια, οι φόροι υπολογίζονται και πληρώνονται και τελικώς όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος, όπως απαιτείται από τον νόμο».

Η απόφαση για τις νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές το 2018

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπ. Εργασίας με βάση την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με το πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων, μελών, κ.λπ. εταιρειών με βάση τα μερίσματα που λαμβάνουν. Στην εν λόγω απόφαση ενσωματώθηκαν επίσης οι πρόσφατες αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2018 και μετά (βλ. άρθρο 58 ν.4472/2017). Η απόφαση τροποποιεί την 61502/3399/30.12.2016 στην οποία ορίζεται πλέον η βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των ασφαλισμένων που εντάσσονται στο άρθρο 39 του ν.4387/2016.
Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων των περιπτώσεων (δ-η) της απόφασης 61502/3399/30.12.2016 (μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, μέλη Δ.Σ. AE με συμμετοχή άνω του 3% στο κεφάλαιο, διαχειριστές ΙΚΕ, εταίρο Mονοπρόσωπης IKE κλπ)  το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα για την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί στο ποσό που προκύπτει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (μερίσματα).

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση τα πιο σημαντικά θέματα είναι τα ακόλουθα:
► Για το έτος 2017, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων καταβολής εισφορών που υπάγονται στην παρούσα απόφαση και στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016, καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. 
► Ως καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά τα ανωτέρω νοείται το ποσό, όπως αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 έως 27 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) (εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα), όπως ισχύει κάθε φορά. 
► Από 1.1.2018 και για κάθε επόμενο έτος, στη βάση υπολογισμού όπως περιγράφεται στην προαναφερόμενη παράγραφο, συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.

► Ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών
► Όσον αφορά ειδικότερα στα εισοδήματα που αντιστοιχούν στις δραστηριότητες ιδιότητες που περιγράφονται στο άρθρο 1 στοιχ. δ - ητης απόφασης, το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα αντιστοιχεί στο ποσό που προκύπτει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 362 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Δείτε πως κωδικοποιείται η απόφαση 61502/3399/30.12.2016 μετά και τις τροποποιήσεις της νέας απόφασης του Υπ. Εργασίας. 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Για το Σχέδιο ΠΔ Οργανισμού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                  
Αθήνα,   2/6/2017
Αρ. Πρωτ. : 7102                                    
Προς :   Υπουργό  Ναυτιλίας και           Νησιωτικής Πολιτικής
              κο. Παν. Κουρουμπλή
Κοιν.: 1.  Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
               κο. Νεκτ. Σαντορινιό
           2.  Πρόεδρο και ΔΕ  TEE
           3.  ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα : Σχέδιο ΠΔ Οργανισμού Υπουργείου  Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής.

          Κε Υπουργέ
Ενημερωθήκαμε για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

Α. Στην πλειονότητα των Διευθύνσεων – Τμημάτων του Οργανογράμματος προβλέπεται να προΐστανται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή της κατηγορίας ΤΕ. Όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας (Γνωμοδότηση αριθ. 235/2005), Δικαστικές Αποφάσεις (Δ.Εφ.Α 871/2016), αλλά και το άρθρο 97 του Ν.3528/07 πρέπει με σαφήνεια στους Οργανισμούς να αποτυπώνεται το προβάδισμα κατηγοριών, δηλαδή της κατηγορίας ΠΕ έναντι της ΤΕ και της ΤΕ έναντι της ΔΕ. Συγκεκριμένα «σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, είναι μεν, καταρχήν, επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους κατώτερης, κατά τη διαβάθμιση που εισάγεται με τον Υπαλληλικό Κώδικα κατηγορίας, μόνον, όμως εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους ανώτερης κατηγορίας». Για το λόγο αυτό η θέση μας είναι ότι σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης πρέπει να προΐστανται αποκλειστικά Υπάλληλοι ΠΕ κατηγορίας, ενώ στα τμήματα να τοποθετούνται Υπάλληλοι ΠΕ κατηγορίας και ελλείψει αυτών ΤΕ.


Β. Σε πολλές περιπτώσεις του σχεδίου ΠΔ και σε αντίθεση με τον υφιστάμενο Οργανισμό υπάρχει αποκλεισμός των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών ή πολλαπλές επιλογές ειδικοτήτων ενώ δε θα έπρεπε με βάση το αντικείμενο του κάθε τμήματος ή Διεύθυνσης. Πιο συγκεκριμένα:
1) Στη Διεύθυνση Λιμενικής Πολιτικής: αποκλείονται οι ΠΕ Μηχανικοί ενώ στα τρία υφιστάμενα τμήματα της προβλέπονται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
2) Στη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών: προβλέπεται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών, ή ΠΕ Περιβάλλοντος ή Ανώτερος Αξιωματικός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και στα τέσσερα Τμήματα της, που προβλέπονται μεν σε όλα ΠΕ Μηχανικοί, αλλά όχι αποκλειστικά, όπως θα έπρεπε με βάση το αντικείμενο της Διεύθυνσης και των Τμημάτων.

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Τι θα πει κατάρρευση

06.06.2017 | από Σύνταξη



Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο κλάδος της οικοδομής κατέρρευσε με τόσο θόρυβο όση ήταν και η συνεισφορά του, μέχρι τότε, στην ανάπτυξη: Η βαλβίδα ασφαλείας της ελληνικής οικονομίας που, και σε περιόδους κρίσης, δημιουργούσε θέσεις απασχόλησης, εξειδικεύσεις, παραγωγικά δίκτυα, εισοδήματα.

Η κερδοφορία του κλάδου ήταν αποτέλεσμα των επάλληλων φάσεων αστικοποίησης που σημάδεψαν τη νεώτερη ιστορία της χώρας, είτε από πολιτικές επιλογές είτε από συγκυρίες, αυξάνοντας διαρκώς τη ζήτηση για στέγη και υποδομές, ζήτηση που απογειώθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια, χωρίς τις αναγκαίες πολιτικές. Οι δημόσιες επενδύσεις πάντα κατώτερες των αναγκών μιας χώρας σε διαρκή χρεωκοπία, σε καθεστώς υποτέλειας, με υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και χαώδες φορολογικό σύστημα, μιας χώρας όπου η έννοια της αναδιανομής ήταν πάντα πολιτικά ύποπτη. Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έρμαιο του πελατειακού συστήματος. Η στεγαστική πολιτική και η στεγαστική πίστη απλά ανύπαρκτες.

Ένα κράτος ανεύθυνο απέναντι στον πολίτη, βρήκε εύκολα τη λύση του στεγαστικού ζητήματος στην κερδοσκοπία και στην αυτοστέγαση. Με την ανομολόγητη ανοχή στη φοροδιαφυγή, στην εισφοροαποφυγή, στην εργοδοτική ασυδοσία, στις συστηματικές εκπτώσεις στην ποιότητα των κατασκευών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά και με τις δέουσες παρεμβάσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών φίλων, κάθε φορά που το διακύβευμα ήταν «στρατηγικής σημασίας».

Η οικοδομική δραστηριότητα στηρίχτηκε για δεκαετίες στο ρουσφέτι, στο ξέπλυμα χρήματος και συνειδήσεων. Αλλά και στη μικροϊδιοκτησία. Μικρό το μέρος του κτιριακού αποθέματος που προορίστηκε για τα μεσαία και ανώτερα στρώματα. Το μεγαλύτερο μέρος, οι εμπορικές πολυκατοικίες των κεντρικών περιοχών και τα αυθαίρετα της αστικής περιφέρειας ήταν για τα λαϊκά στρώματα. Σταθερές πηγές χρηματοδότησης οι οικογενειακές αποταμιεύσεις, προϊόν της αυταπασχόλησης και της μικρής επιχειρηματικότητας, τα μεταναστευτικά και ναυτικά εμβάσματα, η ρευστοποίηση του αγροτικού κλήρου.

Μητρώα Τεχνικών Έργων: μερικά στοιχεία

Α. Με το άρθρο 118 του Ν.4472/2017 που ψηφίστηκε στις 19/05/2017
"Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών (Γ.Γ.Υ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ηλεκτρονικό μητρώο συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών και έργων παραχώρησης του ν. 4413/2016 (Α΄ 148) (ΜΗ.Τ.Ε.), που περιλαμβάνει: 
α) το Μητρώο Φυσικών Προσώπων Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΜΗ.ΦΥ.Π.ΤΕ) και 
β) το Μητρώο Επιχειρήσεων Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΜΗ.Ε.Τ.Ε)."

Εδώ φαίνονται όλες οι κατηγορίες των Μητρώων που ισχύουν σύμφωνα με το άρθρο 118: 



Β. Με την Υπουργική Απόφαση 35753/709/Φ2 του Χ. Σπίρτζη, Υπουργού Υποδομών&Μεταφορών στις 30-05-17 σε εφαρμογή του άρθρου 118 αποφασίστηκε:

Σύσταση και Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία και σύνταξη Προσχεδίου Π.Δ, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 20 του άρθρου 118 του ν. 4472/2017 (Α΄74) με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Μητρώων των συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε.).”

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι: 
1. Η επεξεργασία και σύνταξη Προσχεδίου Π.Δ. που θα περιλαμβάνει τις κανονιστικές διατάξεις των Μητρώων των συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε.) λαμβάνοντας υπόψη α) την Πρόταση της Ομάδας Εργασίας των 5 Μητρώων Κατασκευαστών - Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και Μελετητών η οποία συγκροτήθηκε με την με αρ. πρωτ. ΔΝΣ α/οικ.47660/ΦΝ464/30-7-2015) απόφαση, με συντονιστή τον κ. Α. Κοτσώνη για σχέδιο νόμου «Μητρώα Συντελεστών Τεχνικών Έργων» και β) τις διατάξεις των άρθρων 118 και 119 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74) με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις». 
2. Η μέριμνα για τροποποιήσεις επί του προσχεδίου του Π.Δ. που τυχόν προκύψουν έως και την έκδοση του Π.Δ. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Η υποβολή του προσχεδίου του Π.Δ. στον Υπουργό θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος ενός μηνός από την ανάρτηση στη Διαύγεια της παρούσας απόφασης, με μέριμνα του Συντονιστή.

Γ. Στις 18-10-2015 είχε δημοσιευθεί το "προσχέδιο εργασίας" του Σχεδίου Νόμου για τα "ΜΗΤΡΩΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ" από Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου και Μητρώων Εργοληπτών-Κατασκευαστών- Μελετητών με απόφαση αρ.πρωτ. ΔΝΣα/οικ.47660/ΦΝ464/30-07- 2015

Δ. Οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Υποδομών έχουν προκηρύξει απεργία - αποχή από όλες τις εργασίες που σχετίζονται με τις λειτουργίες των Μητρώων

Συνεχίζουμε την απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία, που συνδέεται με τη λειτουργία των Επιτροπών της Διεύθυνσης Μητρώων της Γ.Γ.Υ.

Σχέδιο Νόμου για το Δομημένο Περιβάλλον

Αναρτούμε το Σχέδιο Νόμου για το Δομημένο Περιβάλλον, όπως μας ήρθε χθες.
Θα επανέλθουμε με αναλυτικό σχολιασμό

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Ανακοίνωση για την Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr


Αθήνα, 6 Ιουνίου 2017

Αρ. Πρωτ. : 4448                                           

Ανακοίνωση για την Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση


Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καλεί τους συναδέλφους διπλωματούχους μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση αυτή η οποία έχει ληφθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα όλων των επιπέδων (Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, ΑΔΕΔΥ) και αγκαλιάζει το σύνολο του δημόσιου τομέα.. 
  • Δεν αποδεχόμαστε τις διαλυμένες και υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες και τις μνημονιακές στοχοθεσίες 
  • Δεν αποδεχόμαστε τη διαίρεση και τη διάσπαση των εργαζομένων 
  • Δε νομιμοποιούμε απολύσεις που αργά ή γρήγορα θα φέρει η «αξιολόγηση» στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής. 
  • Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά… 
Η υλοποίηση της απόφασης αυτής είναι χρέος όλων μας, απέναντι στους συναδέλφους μας και σε όλους που αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων του εργασιακού χώρου μας παραδίδουμε σε αυτά τα φύλλα αξιολόγησης συμπληρωμένα μόνο με το ονοματεπώνυμο μας και την υπηρεσία μας. Για τους Μηχανικούς που τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου τους δε συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, παραδίδουν το φύλλο αξιολόγησης στα γραφεία της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (Π.Τσαλδάρη 15 Καλλιθέα) και της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (Μαυροματαίων 17) ή με fax 2106461296 ή email: emdydasattikis@tee.gr για να το προωθήσει στην ΑΔΕΔΥ.

Απέχουμε από την αξιολόγηση.
Δεν συμμετέχουμε στην αξιολόγηση του προϊσταμένου μας.
Απέχουμε από όλα τα στάδια της αξιολόγησης του ν.4369/2016.

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Μεσοχώρα: Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε αποφασισμένοι

Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε αποφασισμένοι

Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της λειτουργίας νέων υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου είναι παρόν και «ετοιμοπόλεμο». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι πολίτες και οι συλλογικότητες, που πήραν μέρος στο διήμερο δράσεων (3-4/6/2017) στη Μεσοχώρα, μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS». Αποκτά, δε, ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή, καθώς «κυοφορείται» η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα.

Κορυφαίες στιγμές του διήμερου ήταν η συνέλευση κατοίκων και αλληλέγγυων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/6 (λόγω του άστατου καιρού έγινε σε κλειστό χώρο) και η πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/6. Ιδιαίτερη αξία έχει η απόφαση της συνέλευσης, η οποία επικαιροποιεί τις διεκδικήσεις του κινήματος και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης και της κοινής δράσης, στις «μάχες» που θα ακολουθήσουν.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επιλογές προϊσταμένων Οργανισμών Μονάδων με το Ν.4369-16

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                           Αθήνα, 6-6-2017                                   
Αρ. Πρωτ.: 7099
                                                 Προς :       Την  Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
                                                                  κα  Ολγα Γεροβασίλη

                                                Κοιν.:   1.  Πρόεδρο και Δ.Ε. του  Τεχνικού  Επιμελητηρίου     Ελλάδος.
                                                              2.  Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Επιλογές προϊσταμένων Οργανισμών Μονάδων με το Ν.4369-16.


Κα Υπουργέ,
          Όπως διαπιστώσαμε με τη με Αριθ. Πρωτοκ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.47/2306/οικ.17520 Εγκύκλιο του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα: «Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει» και στην παράγραφο 5, αυτής αναιρείτε το προβάδισμα των ΠΕ Μηχανικών έναντι άλλων κατηγοριών υπαλλήλων. Η ελεύθερη επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι αναμφίβολα παράνομη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τις θεμελιώδεις αρχές της Ισότητας και του Κράτους Δικαίου, αλλά είναι και αντίθετη με το άρθρο 97 του Ν.3528/2007 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ΦΕΚ 26/9-2-2007) και με το άρθρο 99 του Ν.3584/2007 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΦΕΚ 143/Α/2007), που είναι σε ισχύ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 97 του Ν.3528/2007 και του άρθρου 99 του Ν.3584/2007 : «Το προβάδισμα μεταξύ των Υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α)  Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ».
Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η ως άνω διάταξη το δίχως άλλο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την αληθινή βούληση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την πρόθεση του να αναγνωρίσει σαφές προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ έναντι αυτών της κατηγορίας ΤΕ, που με τη σειρά τους προηγούνται σε σχέση με τους υπαλλήλους ΔΕ κ.ο.κ.
Το προβάδισμα αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο και δεν καθιερώνεται τυχαία από τον νομοθέτη, αφού κατά κανόνα οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας προορίζονται για επιτελικές θέσεις που αν μη τι άλλο είναι θέσεις ευθύνης. Και βεβαίως δεν είναι υπερβολικό να υποστηριχθεί ότι οι υπάλληλοι ΠΕ γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο της εργασίας τους, έχουν σαφώς ευρύτερο γνωσιολογικό υπόβαθρο και διαθέτουν καλύτερα επαγγελματικά προσόντα σε σχέση με τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ, ΔΕ ή ΥΕ. Όσον αφορά ειδικότερα τους Διπλωματούχους Μηχανικούς κατηγορίας ΠΕ, είναι δεδομένο το ευρύτατο τεχνικό γνωστικό τους αντικείμενο, το οποίο καθορίζεται με τα Προγράμματα Σπουδών όλων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, διδάσκεται κατά την πενταετή διάρκεια των σπουδών σ’ αυτές και τελικά αναγνωρίζεται σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις του τεχνικού συμβούλου του Κράτους που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.