To ΤhePressProject παρουσιάζει ολόκληρη την έρευνα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων για τις Σκουριές Χαλκιδικής, που διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η «Ελληνικός Χρυσός». Η έρευνα παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, που έδωσε εντολή για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών
των Νεφέλης Τσιάπου, Θάνου Καμήλαλη
Για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της έρευνας, το Παρατηρητήριο εξηγεί ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της φωτοαποτύπωσης με εναέρια μέσα και επίγεια ραδιοσήμανση στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του Υποέργου Σκουριών, σε επιφάνεια 8.000 στρεμμάτων. Η ακρίβεια της αποτύπωσης φτάνει τα ±10 εκατοστά.
«Είμαστε απολύτως νόμιμοι και δεν επιτρέπουμε σε κανένα «παρατηρητήριο» να εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα» τονίζει σε απάντηση του το Γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός», που προσθέτει ότι επιφυλάσσεται «για την νομιμότητα και αξία των οποιονδήποτε ανυπόστατων-αυθαίρετων θέσεων ή καταγραφών», τις οποίες θα αντιμετωπίσει «με κάθε νόμιμο μέσο».
Καταγγελίες για σωρεία παραβιάσεων
Τα αποτελέσματα της έρευνας, συνδυαστικά με το νομικό και αδειοδοτικό πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, έδειξαν ότι στο χώρο έχουν υπάρξει πολλές παραβιάσεις της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, της Απόφασης Παραχώρησης του δάσους στις Σκουριές, των Εγκρίσεων Τεχνικών Μελετών και Λατομικών Εργασιών του Δασικού Νόμου, της Πολεοδομικής Νομοθεσίας και των προδιαγραφών δασικής οδοποιίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα ολοκληρώνεται ο έλεγχος, που ξεκίνησε την αμέσως επόμενη ημέρα από την υποβολή των καταγγελιών. Το υπουργείο τονίζε ότι θα υπάρξει ενημέρωση μετά την επεξεργασία των ευρημάτων.
Συνοπτικά, οι παραβιάσεις που επισημαίνονται περιλαμβάνουν:
– Το μέγεθος της έκτασης που καταλαμβάνει το Υποέργο Σκουριών, που υπολογίζεται ως υπερδιπλάσιο από τις αρχικές μελέτες
– Τις εκχερσώσεις δασικής έκτασης που έχουν πραγματοποιηθεί.
– Κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις σε θέσεις μη προβλεπόμενες από