Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Για τον κ. Πιτσιόρλα, το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ελληνικό.

Πάνος Τότσικας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
Στις 8.12.2015, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το εν εξελίξει πρόγραμμα των εννέα  ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού, που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές μας. Σύμφωνα με τον Πιτσιόρλα, «…έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου του Ελληνικού… και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η διαδικασία συζήτησης για βελτιώσεις επί της σύμβασης με τους επενδυτές. Έχουν ενεργοποιηθεί οι δήμοι πέριξ του Ελληνικού, η Περιφέρεια, η Γ.Γ Δημόσιας Περιουσίας και οι επενδυτές από δική τους πλευρά και θα ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης Σύμβασης με στόχο μέσα στην άνοιξη να έχει τροποποιηθεί όσο δυνατόν και όπου πρέπει για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης..»
 Επισημαίνεται ότι η « υφιστάμενη Σύμβαση» στην οποία αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, υπογράφτηκε εσπευσμένα επί κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ στις 14.11.2014 από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση,  χωρίς να έχει τελειώσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η προβλεπόμενη διαδικασία και παρά τις εκφρασμένες διαφωνίες  μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η «Σύμβαση» αυτή, κρατήθηκε στην αφάνεια όλο το προηγούμενο διάστημα, καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ως παράνομη και αποικιοκρατικού χαρακτήρα και εμφανίζεται σήμερα από τον κ. Πιτσιόρλα ως «νόμιμη» και προς βελτίωση. 
Οι εντός ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις
Στις 27 Νοεμβρίου 2015,  21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, με την οποία ζητούσαν μεταξύ άλλων να πληροφορηθούν «…αν θεωρούν νόμιμη τη διαδικασία του διαγωνισμού και το προσχέδιο σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της LAMDA DEVELOPMENT και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014.  Εάν όχι, σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας και απονομή ευθυνών σε τυχόν παρανομήσαντες; …».Oπως επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: 
-Τόσο η διαδικασία του διαγωνισμού όσο και το προσχέδιο σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της LAMDADEVELOPMENT και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014, έχουν καταγγελθεί  ως παράνομα και νομικά διάτρητα.
-Η  προκήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, ενώ το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την πώληση του 100% των μετοχών της ίδιας εταιρίας.
- Το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την παραχώρηση άδειας Καζίνο, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την προκήρυξη του διαγωνισμού από το  ΤΑΙΠΕΔ. 
- Αποτελεί σκανδαλωδώς μικρό τίμημα η καταβολή 915 εκατομμυρίων ευρώ, για μια έκταση 6.200 στρεμμάτων ελεύθερου παραθαλάσσιου χώρου, σε μια από τις πιο αξιοποιήσιμες τουριστικά περιοχές της Μεσογείου - τίμημα το οποίο μάλιστα θα καταβληθεί τμηματικά σε 15 χρόνια και υπολείπεται κατά πολύ ακόμη και της αξίας που υπολογίστηκε (2,9 δις ευρώ) από τη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος 
- Ο μεν  ανάδοχος αναλαμβάνει να κάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 4,57 δισ. ευρώ, αλλά το Δημόσιο επωμίζεται το κόστος της μεταφοράς των δικτύων κοινής ωφέλειας ως τα όρια του ακινήτου, καθώς και τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών και δομών που λειτουργούν σήμερα στο Ελληνικό, μετεγκατάσταση  η οποία υπολογίζεται ιδιαζόντως δαπανηρή (μόνον η μεταφορά του FIR Αθηνών, εκτιμάται ότι  θα κοστίσει ένα δισ. Ευρώ).
- Δεν έχει υπάρξει εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  της επένδυσης την οποία σχεδιάζει η LAMDA DEVELOPMENT και η οποία προβλέπει κτίσιμο περίπου 3.100.000 έως 3.700.000τ.μ, 
- Δεν έχει υπάρξει δημόσια διαβούλευση για την εν λόγω επένδυση. (1)

Της Ερώτησης των 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ (10.11.2015) η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Θεωρείται  παράνομη και νομικά διάτρητη τόσο η διαδικασία του υποτιθέμενου διαγωνισμού όσο και το προσχέδιο σύμβασης που είχε υπογράψει η εταιρεία  συμφερόντων Λάτση “Lamda Development”, με την πρώην διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ το 2014. Και μάλιστα με ένα σκανδαλωδώς μικρό τίμημα που τόσο η μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου όσο και οι εμπειρογνώμονες μηχανικοί που ορίσθηκαν από την Εισαγγελία που διερευνά την υπόθεση το προσδιόρισαν περίπου στο τριπλάσιο….»

Ακόμη, ανακοίνωση 4 Τοπικών Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ (23.11.2015) επεσήμαινε:
«…Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να ακυρώσουν το διορισμό των νέων Μελών στην Ελληνικό Α.Ε., να αποσύρουν τη διάτρητη και παράνομη σύμβαση που η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε με την ανάδοχο Εταιρεία και να προχωρήσουν στη διαβούλευση της Κυβερνητικής πρότασης για την πραγματική αξιοποίηση του χώρου, με βάση την μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και το δημόσιο συμφέρον…».

Τέλος, επισημαίνουμε πρόσφατη ανακοίνωση των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ Οικολόγων –Πράσινων:
«Ο νόμος 4062/12 και ο διαγωνισμός παραβιάζουν πολλές ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες και συμβάσεις. Οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και οι αλλαγές εκ των υστέρων των όρων του διαγωνισμού ευνοούν απροκάλυπτα τον επενδυτή. Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και της παράκτιας ζώνης του είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης». 
Επίλογος
Παρά τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,  από τους συνεργαζόμενους Οικολόγους – Πράσινους, από κοινωνικούς φορείς και πολίτες, οι αρμόδιοι παράγοντες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με εκτελεστικό όργανο τον κ. Πιτσιόρλα, φαίνονται αποφασισμένοι να αγνοήσουν την ισχύουσα νομιμότητα. Φαίνονται αποφασισμένοι να μην χρησιμοποιήσουν την νομιμότητα ως «εργαλείο» για την αποτροπή της εκποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά στον Όμιλο Λάτση.  Θεωρούν ότι με κάποιες επουσιώδεις αλλαγές σε μια «ξεφωνημένη» Σύμβαση, αξιοποιώντας κάποιους «πρόθυμους» δημάρχους και κάποιους πρώην αριστερούς τεχνοκράτες, μπορούν να χρυσώσουν το χάπι, ώστε οι αγνώμονες «ιθαγενείς» να αλλάξουν στάση, να αποδεχτούν με ευγνωμοσύνη τα «αναπτυξιακά»  σχέδια των «επενδυτών» και να υποταχτούν στις απαιτήσεις  των δανειστών-εκβιαστών.
 Υπάρχουν άραγε επαρκείς  κοινωνικές δυνάμεις ικανές να τους σταματήσουν;
 Θα τολμήσουν οι εγκλωβισμένοι σήμερα βουλευτές να φτάσουν μέχρι το τέλος την αντιπαράθεσή τους με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ ; Τι θα απαντήσουν άραγε οι αρμόδιοι ερωτώμενοι  υπουργοί Τσακαλώτος και Τσιρώνης στην Ερώτηση των 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Για περισσότερα στοιχεία που αφορούν την νομιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης του Ελληνικού, δείτε το κείμενο μου «Σχετικά με την Ερώτηση για το Ελληνικό, 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ»

1 σχόλιο:

  1. Το λιμάνι το Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, πού διάολο πήγαν. Το προφανές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή