Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Νέα πραξικοπηματική αναβολή των εκλογών του ΣΠΜΕ από τη διοίκηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΝΕΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΠΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


«Δικό μας είναι το μαγαζί, όποτε θέλουμε το κλείνουμε, όποτε θέλουμε το ανοίγουμε»

Στη φράση αυτή συνοψίζεται η διαχρονική αντίληψη και η πρακτική για τη λειτουργία του ΣΠΜΕ των παρατάξεων της ΝΔ (ΔΚΜ) και του ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥΜ) που βρίσκονται για αρκετά χρόνια στη διοίκηση του συλλόγου και έχουν απαξιώσει, υποβαθμίσει και καταστήσει πρακτικά ένα κλειστό club ιδιοκτησίας τους το σύλλογο. Tο τελευταίο επεισόδιο αυτής της πρακτικής περιλαμβάνει την πραξικοπηματική νέα αναβολή, από την απερχόμενη διοίκηση, των εκλογών του συλλόγου, οι οποίες στην εκλογοπολογιστική ΓΣ στις 29.06.22 είχαν οριστεί να γίνουν εντός φθινοπώρου του 2022. Αυτή τη φορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν τήρησαν ούτε τα όποια προσχήματα και απροκάλυπτα ο πρόεδρος του συλλόγου Β.Μπαρδάκης ανακοίνωσε απλά στις 16.10.22 στα μέλη του ΔΣ πως «η αναβολή των αρχαιρεσιών για αρχές Μαρτίου έτυχε ευρείας συναίνεσης κεντρικά από τις παρατάξεις».

Αφενός με την τοποθέτηση του αυτή, ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ, παραδέχεται πλέον απροκάλυπτα πως οι αποφάσεις που αφορούν το ΣΠΜΕ και το πότε θα γίνουν οι εκλογές δεν παίρνονται εντός του συλλόγου και της ΓΣ, ούτε καν στο ΔΣ του ΣΠΜΕ, αλλά σε άλλους χώρους, στο παρασκήνιο και τελείως αντιδημοκρατικά.



Αφετέρου, είναι δεδομένο πως σε όποιες παρασκηνιακές συζητήσεις έγιναν για το θέμα των εκλογών, εμείς έχοντας 1 έδρα στο ΔΣ, δεν συμμετείχαμε ΠΟΤΕ, αντίθετα ζητήσαμε εξαρχής να συζητούνται όλα τα θέματα των εκλογών στα όργανα του συλλόγου και προφανώς δεν δώσαμε ΚΑΜΙΑ συναίνεση για να αναβληθούν εκ νέου οι εκλογές για το Μάρτιο του 2023. Δεν γνωρίζουμε πως και από ποιες παρατάξεις υπήρξε αυτή η "ευρεία συναίνεση" για την αναβολή των εκλογών στην οποία αναφέρεται ο πρόεδρος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως στο ΔΣ του ΣΠΜΕ δεν έχει συζητηθεί καμία αναβολή, με την τελευταία ενημέρωση από τον πρόεδρο στις 14/09 να κάνει λόγο για εκλογές στις 06/11 στα πλαίσια της απόφασης της ΓΣ. Η διοίκηση του ΣΠΜΕ σκοπίμως δεν δημοσιοποίησε ποτέ ως όφειλε από τον Ιούνιο την απόφαση της ΓΣ και δεν έκανε ποτέ τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών όχι μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατείνοντας τη θητεία της από το προβλεπόμενο των 2 στα 6 και πλέον έτη.

Είναι πλέον σαφής η πολιτική βούληση της κυβερνητικής παράταξης ΔΚΜ "να οδηγηθούμε σε «βουβές εκλογές» (που δεν ξέρουμε καν αν έχουν πρόθεση να διεξάγουν εντός του 2023)" μπας και καταφέρουν να περιορίσουν την οργή που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μηχανικών που ζουν από την εργασία τους , ειδικότερα των νέων συναδελφ(ισσ)ων προς τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες. Ξέρουμε όμως καλά, πως τα πράγματα αλλάζουν με την ενεργή μαχητική μας συμμετοχή, και όχι δίνοντας λευκή επιταγή στις καθεστωτικές παρατάξεις. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία έδειξε πως έχει μεγάλη σημασία η ενεργή παρέμβασή μας καθώς υπήρξαν αποφάσεις του ΔΣ/ΣΠΜΕ που βασίστηκαν σε ψηφίσματα που καταθέσαμε.



ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΠΜΕ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το προεδρείο του ΣΠΜΕ

· Να κάνει ΑΜΕΣΑ όλες τις ενέργειες για την ομαλή και δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών του ΣΠΜΕ

· Να εφαρμοστούν όσα ίσχυαν στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες για τις εγγραφές νέων μελών, την πληρωμή των συνδρομών παλαιών μελών, τα εκλογικά τμήματα κ.α.



ΚΑΛΟΥΜΕ συναδελφισσες και συναδελφους πολιτικούς μηχανικούς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

· Να εγγραφούν στο σύλλογο οι νέες και οι νέοι συνάδελφοι που δεν είναι μέλη του ΣΠΜΕ

· Να συμμετέχουν όλες και όλοι μαζικά στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ.

· Να στηρίξουν τα ενωτικά ψηφοδέλτια των αριστερών σχημάτων ΠΡ.Ε.Σ.Α. & ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ.



ΠΡ.Ε.Σ.Α. ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ



Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα για τη ρύπανση στο Λιμάνι της Ερμούπολης


Ψήφισμα για τη ρύπανση στο Λιμάνι της Ερμούπολης


Το σώμα του 19ου συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει την απαράδεκτη ολιγωρία των αρμοδίων προκειμένου να μην διερευνηθεί η ύπαρξη ή μη, υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου χημική ανάλυση από το ΕΛΚΕΘΕ ενός δείγματος ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου, έδειξε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συγκεκριμένων βαρέων μετάλλων, καμία περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Έκτοτε και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αναγνωρίσει, στα λόγια, την ανάγκη

πραγματοποίησης μιας εκτεταμένης μελέτης για τον προσδιορισμό του εύρους της ρύπανσης και ενδεχόμενων ρυπαντικών πηγών, καμία τεκμηριωμένη ενημέρωση δεν έχει παρασχεθεί στους κατοίκους του νησιού.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ανακοίνωσαν, από κοινού, ότι θα ανατεθεί μελέτη στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέσω προγραμματικής σύμβασης με χρηματοδότη την εταιρεία ΟΝΕΧ που διαχειρίζεται το ναυπηγείο του νησιού. (Δηλαδή με χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία λειτουργεί το ναυπηγείο του Νεωρίου που βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού και αποτελεί

ενδεχόμενη ρυπαντική πηγή βαρέων μετάλλων του λιμένα). Μετά από απραξία σχεδόν ενός έτους και σχετική παρέμβαση του περιβαλλοντικού συλλόγου «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου» στις 4 Μαρτίου 2022 , δηλαδή 2,5 χρόνια μετά τα ανησυχητικά ευρήματα, υπογράφτηκε στη Σύρο, παρουσία του πρωθυπουργού , “σύμφωνο”, με το οποίο η ΟΝΕΧ ανέθεσε στο ΕΛΚΕΘΕ αυτή την φορά, την πραγματοποίηση της μελέτης! Δηλαδή ο μεγαλύτερος εν δυνάμει ελεγχόμενος στο νησί, αναλαμβάνει εκ νέου την χρηματοδότηση του ελέγχου (….).

Τρία χρόνια μετά, και ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα, το Λιμεναρχείο Σύρου (το οποίο μεταξύ άλλων είναι αρμόδιο και υπεύθυνο για τον εντοπισμό θαλάσσιας ρύπανσης και ρυπαντών), απαγόρευσε (…) δύο φορές στο ΕΛΚΕΘΕ να λάβει δείγματα από το λιμάνι στο πλαίσιο της πρόσκλησης του περιβαλλοντικού συλλόγου «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου», επικαλούμενο την ακαταλληλότητα του σκάφους που θα έκανε την λήψη των δειγμάτων (…).

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους μελέτες οφείλει η πολιτεία να τις πραγματοποιεί τάχιστα και με δημόσιους πόρους προκειμένου να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η αντικειμενικότητά τους.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να βασίζονται σε

χορηγούς.

 

Το Προεδρείο του 19ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

 

Αγία Πελαγία Κρήτης: Το μπαζωμένο ρέμα εκδικείται – Τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία

Αγία Πελαγία Κρήτης: Το μπαζωμένο ρέμα εκδικείται – Τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία
Μεγάλη ποσότητα νερού, καταστροφή της κοίτης ρεμάτων και ανεπαρκή υδραυλικά έργα, οι αιτίες του κακού στην Κρήτη
Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να εκπονηθεί μια μελέτη για την ανάσχεση της ορμής του νερού και των φερτών υλικών στο ανώτερο τμήμα του ρέματος, μέσω έργων ορεινής υδρονομίας. Με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσει η ροή και θα μειωθεί η ταχύτητα του νερού. Επίσης, ο κλειστός αγωγός θα πρέπει να διευρυνθεί και να κατασκευαστούν «παγίδες» για τα φερτά. Ετσι θα αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα με τεράστιες καταστροφές. [INTIME NEWS]
18.10.2022 • 18:19

Ενας συνδυασμός τριών επιβαρυντικών παραγόντων οδήγησε το περασμένο Σάββατο στον θάνατο δύο ανθρώπων και σε εκτεταμένες υλικές καταστροφές στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας στην Κρήτη. Η ένταση της βροχόπτωσης, η «εξαφάνιση» της κοίτης και της πλημμυρικής έκτασης του ρέματος, καθώς και η αναποτελεσματικότητα του «κλειστού» αγωγού παροχέτευσης του νερού συνέργησαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο τραγικό αποτέλεσμα. Οπως επισημαίνουν, η περιοχή θα πρέπει να οχυρωθεί με νέα έργα, που να ανακόπτουν την ταχύτητα του νερού πολύ πριν από τον οικισμό.


«Οι μικρές σε διάρκεια αλλά ισχυρές σε ένταση καταιγίδες είναι το μόνιμο συστατικό των περισσότερων πλημμυρών που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια», εκτιμά ο Μιχάλης Διακάκης, δρ Γεωλογίας και μόνιμος συνεργάτης του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Οι καταιγίδες αυτές δημιουργούν πρόβλημα σε περιοχές που έχουν μικρές λεκάνες απορροής, όχι μεγάλα ποτάμια. Aν η ίδια βροχή έπεφτε στην Πάρνηθα, δεν θα δημιουργούνταν ορμητικοί χείμαρροι καθώς η ροή του νερού θα εξομαλυνόταν. Τα μικρά ρέματα είναι ευαίσθητα σε μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης καταιγίδες». Σύμφωνα με τον κ. Διακάκη, ορισμένες από τις πιο γνωστές πλημμύρες με ανάλογα χαρακτηριστικά συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ιαλυσό της Ρόδου (το 2013 με 4 νεκρούς), στη Μάνδρα Αττικής (το 2017, με 25 νεκρούς) και το 2020 στα Βασιλικά και στα Πολιτικά της Εύβοιας (8 νεκροί).


Στην Αγία Πελαγία, στο πεδινό κομμάτι η δόμηση σήμερα είναι ασφυκτική, όπως φαίνεται στη δεξιά φωτογραφία σε σύγκριση με τη φωτογραφία αριστερά, που απεικονίζει τη δόμηση στην περιοχή το 1945. [ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ]

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Η ακριβότερη χώρα στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Στον χάρτη αποτυπώνεται, για την τρέχουσα ημέρα, η μέση ημερήσια τιμή (€/MWh) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας για κάθε ευρωπαϊκό κράτος. Η Ελλάδα της τελευταίες ημέρες διατηρεί σταθερά τα πρωτεία στην ακριβότερη χώρα στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Για περισσότερο επί του θέματος εδώ:
"Η ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται από πλήθος μορφών όπως λιγνιτικά εργοστάσια, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες (ΑΠΕ), υδροηλεκτρικά και εργοστάσια με φυσικό αέριο η πετρέλαιο, όμως η χρηματιστηριακή τιμή της, διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη προσφορά στο «χρηματιστήριο ενέργειας» η οποία είναι αυτή την περίοδο του Φυσικού Αερίου, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα ύψη."...και ενώ αλλού πέφτει και καμία φορά, εδώ η "αγορά" φροντίζει να διατηρείται πάντα φουσκωμένη.
Επίσης και στο φυσικό αέριο οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερες τιμές έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένη η τιμή της κιλοβατώρας στην Αθήνα είναι η τέταρτη υψηλότερη μεταξύ των 33 πόλεων στα 27,68 σεντς. Ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ε.Ε. είναι στα 17,62 σεντς ενώ στις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο μέσος όρος είναι μικρότερος στα 16,32 σεντς.



Day-Ahead Market Prices (€/MWh)

Greece (GR)250,61-8,8% arrow_downward263,74  289,45  
Lithuania (LT)229,8031,7% arrow_upward210,26  229,95  
Latvia (LV)229,4931,5% arrow_upward210,19  225,87  
Estonia (EE)206,7433,8% arrow_upward188,48  184,32  
Italy (IT)201,3714,6% arrow_upward253,20  319,36  
Turkey (TR)197,75-14,0% arrow_downward196,62  131,05  
Finland (FI)192,3152,9% arrow_upward105,93  141,08  
Malta (MT)190,909,1% arrow_upward237,92  313,10  
Slovenia (SI)182,765,1% arrow_upward225,61  285,70  
Slovakia (SK)181,995,2% arrow_upward212,42  275,23  
Croatia (HR)181,644,7% arrow_upward224,08  285,28  
Hungary (HU)180,714,7% arrow_upward220,64  282,52  
Bulgaria (BG)180,062,6% arrow_upward230,43  260,24  
Romania (RO)180,062,6% arrow_upward230,43  275,41  
Serbia (RS)167,44-18,5% arrow_downward232,79  287,41  
Czech Republic (CZ)165,33-3,0% arrow_downward188,19  256,62  
Austria (AT)151,59-14,0% arrow_downward203,19  271,70  
Switzerland (CH)150,52-8,2% arrow_downward221,58  294,46  
Poland (PL)148,508,2% arrow_upward134,19  166,76  
France (FR)142,56-10,3% arrow_downward213,73  291,03  
Germany (DE)140,22-16,8% arrow_downward171,64  244,39  
Luxembourg (LU)140,22-16,8% arrow_downward171,64  244,39