Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα Αττικής

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Το έγκλημα ολοκληρώνεται...



Παράλληλος στόχος, που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είναι η διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, με την παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων, δηλαδή του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη στήριξη του αναπτυξιακού της σχεδίου προτίθεται να προχωρήσει η Attica Bank, έχοντας λάβει τη σχετική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη ορίσει σύμβουλο την UBS και την Euroxx Χρηματιστηριακή, που αναμένεται να διερευνήσουν την αγορά προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, όπως έχουν προαναγγείλει ο πρόεδρος της Attica Bank Κώστας Μητρόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την αναπτυξιακή στήριξη της τράπεζας, στο πλαίσιο της απόφασης για διπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων την προσεχή τριετία.

Παράλληλος στόχος που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είναι η διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, με την παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων, δηλαδή του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για τη μεταφορά του ποσοστού 13,16% που διαθέτει ο ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ, που σήμερα ελέγχει το 32,5% της τράπεζας. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί προς έγκριση στον SSM και μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης το ποσοστό του Ταμείου των μηχανικών θα ανέλθει στο 45,7%. Η προοπτική μείωσης του ποσοστού των δύο βασικών μετόχων στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνιστά απόφαση που θα ληφθεί από τους ίδιους τους φορείς και εφόσον διασφαλίζεται η μεγέθυνση της αξίας της επένδυσής τους στην τράπεζα.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για τον “διαπιστευμένο” μηχανικό και το Κτηματολόγιο



Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί το θεσμό του Διαπιστευμένου Μηχανικού για το Κτηματολόγιο. Πιο συγκεκριμένα ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιώτης μηχανικός, με βάση κάποια “απαραίτητα προσόντα” θα πιστοποιείται από την πολιτεία ως ειδικός «Διαπιστευμένος Μηχανικός» για το Κτηματολόγιο, θα εγγράφεται στην ψηφιακή βάση του ΤΕΕ και αναλαμβάνοντας σχετικές υποθέσεις, με δική του ευθύνη, θα γίνονται οι αναγκαίες διορθώσεις στην κτηματογράφηση (μέσω των αιτήσεων μεταβολών που θα υποβάλλονται προς τα λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία). Ο μηχανικός αυτός θα είναι ελεύθερος επαγγελματίας και όχι δημόσιος υπάλληλος αλλά θα ασκεί δημόσια εξουσία κατ’ ανάθεση. Η κυβέρνηση, με το μέτρο αυτό προχωράει –σε συνεργασία με το ΤΕΕ – σε μία διπλά προβληματική διαδικασία.

Από τη μία πλευρά, θα έπρεπε ο έλεγχος και οι διορθώσεις να γίνουν με ευθύνη του δημοσίου και όχι ιδιωτών. Το κτηματολόγιο αποτελεί μια πάρα πολύ σημαντική χωρική βάση δεδομένων όχι μόνο για τις ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και για τη δημόσια και το βασικό εργαλείο για την εκπόνηση σχεδιασμού με όρους προστασίας και σεβασμού του δημόσιου πλούτου, του αιγιαλού και της παραλίας, του δασικού πλούτου, των φυσικών διαθεσίμων και των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών.

Τα αποτελέσματα της ανάθεσης της πρώτης φάσης κτηματογράφησης σε ιδιωτικές εταιρίες, φάνηκαν αρχικά στο κόστος που είχε αυτή η διαδικασία για το δημόσιο (υπενθυμίζουμε την υπόθεση της Κτήμα 13 με τις μεγάλες αποκλίσεις στις προσφερόμενες εκπτώσεις), και είναι πιθανό να φανεί και στην ποιότητα της τελικής πληροφορίας που θα κληθεί το δημόσιο να διαχειριστεί στην επόμενη φάση.

Κολέγια και δημόσιο: Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος έφτασε



Κολέγια και δημόσιο: Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος έφτασε

Του Νίκου Μάστορα

Τον ασκό του αιόλου άνοιξε η απόφαση της Νίκης Κεραμέως να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση των αποφοίτων κολεγίων στη δημόσια εκπαίδευση.

Παρότι το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, η απουσία της επικύρωσης του ΔΟΑΤΑΠ από τη διαδικασία φέρνει τα πάνω-κάτω στις προσλήψεις όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά, σε λίγο καιρό, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, κάτι που προφανώς αποτελεί παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το οποίο βέβαια η σημερινή κυβέρνηση είχε από χρόνια επιχειρήσει να καταργήσει, ανεπιτυχώς. Το ένα ζήτημα είναι ότι την απόφαση για επαγγελματική ισοτιμία θα την λαμβάνει ένα όργανο που δεν έχει το κύρος (αλλά έχει τις δυσλειτουργίες) του ΔΟΑΤΑΠ. Το δεύτερο είναι ότι με τον τρόπο αυτό, είναι σα να λέμε ότι όποιος έχει λεφτά να πάει σε κολέγιο, θα έχει στο εξής την ίδια προοπτική με όποιον μπήκε με εξετάσεις σε πανεπιστήμιο. Γιαυτό η αντιπολίτευση -και πολλοί ακόμα- μιλούν για νέο προσόν διορισμού στο δημόσιο το Ε1, το Ε2 και το Ε9 της οικογένειάς των υποψηφίων...

Το θέμα το οποίο έχει προκύψει σε σχέση με τα πτυχία των κολεγίων όμως, στην πραγματικότητα ξεκινάει πανω απο μια 20ετία πίσω, απο τότε που η χώρα μας απειλήθηκε -και παραπέμφθηκε- στο Ευρωδικαστήριο επειδή αρνιόταν να αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους. Καθώς τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ελέγχουν, υποτίθεταιι τουλάχιστον, το επίπεδο σπουδών στα κολέγια που συνεργάζονται με αυτά, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τα ελέγξει. Ετσι κωλλυσιεργούσε. Όμως το ζήτημα εντέλει λύθηκε σε βάρος μας και επειδή το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού, είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ίδια επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων με τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ. Δηλαδή στο εγγύς μέλλον, οι απόφοιτοι πανεπιστημίων εξωτερικού με σπουδές σε ελληνικά συνεργαζόμενα κολέγια, θα μπορούν να γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι όπως και οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας.

Ωστόσο αυτό το απόλυτο ίσως να μην ήταν και ...τόσο απόλυτο, αφού -θεωρητικά τουλάχιστον- είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προσφέρουν πάγιο έργο και συνεπώς να τους μονιμοποιήσουμε, αλλά έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε. Κι όμως θα έπρεπε, αφού απο το 2014 το Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί εμπίπτουν στην προστασία της οδηγίας 1999/70/ΕΚ και έχουν δικαίωμα σε αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να ανακουφιστούν από την εργασιακή επισφάλεια στην οποία περιήλθαν με υπαιτιότητα της πολιτείας.

Εμείς όμως, προτιμάμε να εφαρμόσουμε πρώτα το κοινοτικό δίκαιο ως προς τα κολέγια, όχι όμως ως προς του αναπληρωτές. Κι αυτό είναι μια πολιτική επιλογή. Πως είπατε;

Σε ότι αφορά το θέμα των κολεγίων τωρα, αποτελεί επακόλουθο παλαιότερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα: Η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των κολλεγίων με τους τίτλους σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης καθιερώθηκε με τον Ν.4093/2012 (υποπαράγραφος 16 της παραγράφου Θ) και ίσχυσε (και εφαρμόστηκε) σε προσκλήση για ένταξη σε πίνακες αναπληρωτών (πχ ΦΕΚ 1283/Β/11-4-2018, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς. Ο νόμος αυτός όμως, έφερε την υπογραφή του Κων.Αρβανιτόπουλου.


Με τον Ν.4610/2019 (άρθρο98) επι ΣΥΡΙΖΑ, η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε. Με τον Ν.4635/2019 (άρθρο 168) επι ΝΔ γίνεται τροποποίηση του Ν.4610/2019 και επαναφέρονται σε ισχύ οι καταργηθείσες διατάξεις για την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των κολεγίων με τους τίτλους της ανώτατης εκπαίδευσης.



Η Νίκη Κεραμέως λοιπόν, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δική του ήταν η νομοθεσία για τη δυνατότητα των πτυχιούχων απο κολέγια να απασχολούνται στο δημόσιο, ξεσηκώνοντας έντονες διαμαρτυρίες του Νίκου Φίλη, που δε δίστασε να την κατηγορήσει ότι ψεύδεται. Γιατί το ειπε; Οπως διευκρίνισε αργότερα το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική βούληση του κόμματος "αποτυπώθηκε στον ισχύοντα νόμο 4589/2019 για τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, όπου με σαφήνεια ορίζεται ότι μόνο οι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ του εξωτερικού, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής του ΑΣΕΠ"

Πέρα από την αντιπαράθεση των κομμάτων όμως, το ζήτημα παραμένει: οδηγούμαστε σε μια -δυστυχώς πανευρωπαϊκή- προοπτική, όπου οι θέσεις του δημοσίου τομέα δεν θα διεκδικούνται πλέον με μόνο όπλο την αξία του υποψηφίου και τα μόρια που συγκεντρώνει με αντικειμενικές μετρήσεις ή εξετάσεις, αλλά, εν πολλοίς, θα «αγοράζονται» από τους πιο εύπορους, εφόσον αυτοί θα μπορούν να πληρώνουν σπουδές που οδηγούν στην κατάλληλη μοριοδότηση.

Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο.

Πρόστιμο-Μαμούθ Και Κατεδάφιση Των Εργασιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης Από Την Πολεοδομία


Πρόστιμο-Μαμούθ Και Κατεδάφιση Των Εργασιών Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης Από Την Πολεοδομία (ΕΓΓΡΑΦΑ)
16-01-2020 - Πηγή: ilioupolinews.gr

Είχε εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας από το e-adeies, πόσες αντίστοιχες έχουν εκδοθεί?

Δείτε επίσης:

Την τήρηση της νομιμότητας με αποφασιστικό τρόπο επιβάλλουν με αποφάσεις τους η Ιερά Σύνοδος σε συνεργασία με την πολεοδομία στο ζήτημα των αυθαίρετων εργασιών στον προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, επιβάλλοντας γκρέμισμα των εργασιών και επιβάλλοντας μεγάλο πρόστιμο στον ιερέα της εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος Ανακάλεσε Την Άδεια Μικρής Κλίμακας Εργασιών

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ηλιούπολης, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει για μικρής έκτασης εργασίες στην σκεπή του ξωκλησίου του προφήτη Ηλια, με κοινοποίηση στην Πολεοδομία Αθηνών για τις νόμιμες ενέργειες ελέγχου, ενώ από την πολεοδομία επιβλήθηκε πρόστιμο-μαμούθ στον ιερέα για τις αυθαίρετες κατασκευές.

Μεταξύ άλλων, σε επιστολη που απέστειλε προς τον Δήμο Ηλιούπολης, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει τα εξής:

«Μετά από τις καταγγελίες του Δήμου και τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της προέκυψαν ελλείψεις καθώς και δικαιολογητικά μη συμβατά με τις προδιαγραφές και τις κείμενες διατάξεις, ασάφεια αρμοδιότητας αφού ο φερόμενος ιδιοκτήτης του ναού είναι φυσικό πρόσωπο και όχι ΝΠΔΔ και γι’ αυτό προχώρησε σε ανάκληση της εν λόγω Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Ο έλεγχος των κατασκευών (αυτοψία, διακοπή εργασιών κλπ) ακόμη και των εμπιπτουσών στο άρθρο του Ν. 4495/2017 κατασκευών των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, ανήκει στις Υπηρεσίες Δόμησης των κατά τόπων αρμοδίων Δήμων».


Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Οι πέντε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Οι πέντε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
Από το ποντίκι. Θα προσέθετα και τις πρόσφατες αποφάσεις για το ασφαλιστικό καθώς και αυτές για τα συνταγματικά μνημόνια. 

H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτελεί την επιλογή-έκπληξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση της προεδρίας της Δημοκρατίας, που τάραξε τα πολιτικά νερά χθες και αιφνιδίασε αρκετούς.

Η κα Σακελλαροπούλου από διάφορες πλευρές παρουσιάζεται ως διακεκριμένη δικαστικός, με πολύ σημαντική διαδρομή στην ελληνική δικαιοσύνη, ως συγγραφέας πολλών άρθρων που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και ως εισηγήτρια σχετικών θεμάτων σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Όμως η κα Σακελλαροπούλου έχει διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο και σε μια σειρά από “αμφιλεγόμενες” δικαστικές αποφάσεις ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος, όπου υποτίθεται πως έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αλλά και στην πολύκροτη δίκη Παπακωνσταντίνου για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

2015: Δίκη Παπακωνσταντίνου

Στην δίκη Παπακωνσταντίνου το ειδικό δικαστήριο στο οποίο συμμετείχε και η Αικ. Σακελλαροπούλου επέβαλε ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή στον πρώην υπουργό, κατά πλειοψηφία με έξι μέλη να έχουν την άποψη να του επιβληθεί ποινή τριών ετών. Ανάμεσα στους δικαστές που μειοψήφισαν υπέρ της απαλλαγής και για τη νόθευση εγγράφου ήταν και η σύμβουλος - τοτε- του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η οποία μάλιστα είχε την άποψη ότι το επίμαχο ψηφιακό αρχείο της λίστας δεν μπορεί κατά τον νόμο να θεωρηθεί καν ως έγγραφο!

2012: Πράσινο φως για ΧΥΤΑ Κερατέας

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Αυτά (ΔΕΝ) δείχνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ ΑΕ- COSCO

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Αυτά (ΔΕΝ) δείχνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ ΑΕ- COSCO


Σε αυθαίρετες παραδοχές, με ελλιπή επιστημονικά κριτήρια, στηρίζεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ ΑΕ- COSCO αποκρύπτοντας τις συνέπειες για τον άνθρωπο και...το περιβάλλον.

Αναλυτικότερα:

• Στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί από την ΟΛΠ Α.Ε δεν υπάρχει ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που να βασίζεται σε πρόγραμμα παρακολούθησης ατμοσφαιρικών εκπομπών, όπως απαιτεί ο Νόμος 2011/4014, (υπάρχουν μόνο μελέτες σε υπολογιστικά –μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης ).

• Δεν προβλέπεται η παρακολούθηση των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 τα οποία είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ανάγκες σε ενέργεια των κρουαζιεροπλοίων κατά την παραμονή στο λιμάνι είναι πενταπλάσιες από τις αντίστοιχες εν κινήσει, άρα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

• Δεν υπάρχει μελέτη κοινωνικού κόστους αφού δεν εκτιμώνται στην ΜΠΕ τα εξωτερικά κόστη που συνδέονται με τις ζημιές που επιβάλλουν οι εκπομπές των κρουαζιερόπλοιων κυρίως στην ανθρώπινη υγεία και στο δομημένο περιβάλλον μιας πόλης πυκνοκατοικημένης και ήδη επιβαρυμένης.

• Δεν υπάρχει μελέτη αξιολόγησης της ευπάθειας της λειτουργίας του λιμένα και των υφιστάμενων και νέων έργων της ΟΛΠ για το λιμάνι της κρουαζιέρας στην Πειραϊκή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

• Δεν υπάρχει Σχέδιο Δράσης με αντιθορυβικά μέτρα. Σε μια πόλη, όπως ο Πειραιάς με ήδη αυξημένη όχληση στο κέντρο και τις συνοικίες, ο θόρυβος από την σχεδιαζόμενη επέκταση του λιμένα στην Πειραϊκή, θα αυξηθεί κατά πολύ από τους θορύβους αφενός των κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς» και των δραστηριοτήτων της νέας πόλης εντός της νέας λιμενικής ζώνης όσο και από την υπερφόρτωση των οχημάτων , πούλμαν .

71 τμήματα Μηχανικών σε 13 Πανεπιστήμια και 11.000 εισακτέους φοιτητές



Και χωρίς να συνυπολογιστούν και οι χιλιάδες των κολεγίων που αφειδώς αναγνωρίζονται...

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, τοποθετήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ''Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις''.

Εκτενής ήταν η αναφορά του στην κοπιώδη προσπάθεια που καταβάλει, από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις και την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη που κληροδότησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και παρέθεσε παραδείγματα ενδεικτικά της προχειρότητας, με την οποία δρομολογήθηκαν αυτές οι αλλαγές.

Η απουσία οποιουδήποτε προγραμματισμού στην κατάρτιση του ακαδημαϊκού χάρτη διαφαίνεται, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, αν εστιάσουμε στην περίπτωση του κλάδου των μηχανικών: “το 2017 υπήρχαν 46 τμήματα μηχανικών σε 9 πανεπιστήμια, ενώ το 2019 έχουμε 68, συν 3 σε αναστολή, 71 τμήματα σε 13 πανεπιστήμια. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων μηχανικών ήταν το 2017 6.174 και το 2019 φτάνει τους 11.000 τη στιγμή που έχουν φύγει από τη χώρα μας 500.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς μηχανικοί”.

Ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι, σε αντίθεση με τις πρακτικές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ανώτατη εκπαίδευση έχουν ως άξονες τον στρατηγικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση της ανεξάρτητης αρχής για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, όπως σημείωσε, “δίνει το στίγμα της πολιτικής μας” και θα είναι “μακροχρόνιος, με ακαδημαϊκά, αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς μικροπολιτικές ή αποσπασματικές παρεμβάσεις, με σεβασμό στις ανεξάρτητες αρχές και προσήλωση στην αξιολόγηση”.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Γαλλία: H μεγαλύτερη (ταξική) σύγκρουση τώρα κορυφώνεται...

Γαλλία: H μεγαλύτερη (ταξική) σύγκρουση τώρα κορυφώνεται... 
του Γιώργου Μητραλιά

Μετά από 40 μέρες «απεργίας των απεργών»!

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε για την -πάντα υπό εξέλιξη- μεγάλη γαλλική απεργία στις μεταφορές, στην εκπαίδευση, στην υγεία και αλλού, είναι ότι δεν έχει προηγούμενο: Έχοντας ξεκινήσει πέρυσι, στις 5 Δεκεμβρίου, συμπληρώνει ήδη 40 μέρες όχι μόνο απεργίας αλλά και συνεχών κάθε λογής κινητοποιήσεων και μαζικών διαδηλώσεων, ξεπερνώντας έτσι σε διάρκεια ακόμα και την ιστορική απεργία του Μάη του 1968! Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη και την πιο ουσιαστική εργατική κινητοποίηση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κυβερνήσεις που έχει γνωρίσει στα τελευταία 40 χρόνια όχι μόνο η Γαλλία αλλά και η Ευρώπη και -ίσως- ολάκερος ο κόσμος!...

Το πρώτο συμπέρασμα βγαίνει λοιπόν αβίαστα: Οι Γάλλοι απεργοί, και μαζί τους και η κοινωνία που τους συμπαραστέκεται, δεν αγωνίζονται μόνο για πάρτη τους. Παλεύουν και για εμάς. Και είναι ακριβώς επειδή οι κυβερνώντες και “οι από πάνω” κάθε χώρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή μάχη είναι πολύ γενικότερου ενδιαφέροντος και κυρίως,... συμφέροντος, που κάνουν τα πάντα για να την αποκρύψουν από τους δικούς τους “από κάτω”, καθώς πιστεύουν -όχι άδικα- ότι θα μπορούσε να τους εμπνεύσει εξαιρετικά “επικίνδυνες ιδέες”…

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι και αυτό προφανές: Η μάχη που δίνουν οι Γάλλοι απεργοί είναι κυριολεκτικά τιτάνια! Και αυτό όχι μόνο επειδή έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πανίσχυρο (ταξικό) αντίπαλο αλλά και επειδή μετά από 40 μέρες απεργίας με μηδενικές αποδοχές (!) απειλούνται άμεσα, αυτοί και οι οικογένειές τους, από την πείνα, παρά την εκπληκτική γενναιοδωρία της γαλλικής κοινωνίας, που γεμίζει τα απεργιακά ταμεία όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Όμως, όχι μόνο από την πείνα αλλά και από την εξάντληση. Και για να πάρουμε μιαν ιδέα αυτής της τρομερής φυσικής εξάντλησης, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο Γάλλος απεργός ξυπνάει στις 3 το πρωί για να πάει στην απεργιακή φρουρά του στο αμαξοστάσιο ή αλλού, και τελειώνει την ημέρα του με τη βραδυνή απεργιακή του συνέλευση που αποφασίζει την “ανανέωση” της απεργίας για ένα ακόμα 24ωρο. Και ενδιάμεσα, οργανώνει και μετέχει σε (τοπικές και πανεθνικές) πολύωρες διαδηλώσεις, σε ποικίλες συμβολικές καταλήψεις (π.χ. των γραφείων του παγκόσμιου γίγαντα της ιδιωτικής ασφάλισης Black Rock), καθώς και σε δράσεις προπαγάνδισης της απεργίας σε χώρους εργασίας του ιδιωτικού τομέα ή σε εμπορικά κέντρα και πλατείες μικρών και μεγάλων πόλεων.

Επανέρχεται το «φάντασμα» της εκτροπής του Αχελώου

Επανέρχεται το «φάντασμα» της εκτροπής του Αχελώου

Με αφορμή την προγραμματισμένη σύσκεψη των επίδοξων καταστροφέων του Αχελώου, το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» καλεί σε διαμαρτυρία,
στην πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη 16/1/2020, στις 14:00

(ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Δικτύου)

Με ρεβανσιστική διάθεση και με λογική πολιτικής βεντέτας αντιμετωπίζει τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου η κυβέρνηση της ΝΔ

Με τυμπανοκρουσίες υποδέχτηκαν πολλά θεσσαλικά ΜΜΕ την αναγγελία ευρείας σύσκεψης, την Πέμπτη 16/1/2020, με τη συμμετοχή υπουργών, των βουλευτών, του περιφερειάρχη, των δημάρχων και εκπροσώπων μεγάλων φορέων της Θεσσαλίας. Αντικείμενο της σύσκεψης φέρεται να είναι «η απεμπλοκή του έργου του Αχελώου και η υλοποίησή του», γεγονός που παραπέμπει όχι μόνο στο υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα, αλλά και στο αντίστοιχο στη Συκιά και στην επαναφορά του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο.

Σε αρκετά ΜΜΕ η είδηση συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ αδυνατεί να υλοποιήσει το έργο, καθώς δε διαθέτει τους οικονομικούς πόρους, ενώ οι γραφειοκρατικοί της ρυθμοί προϋποθέτουν αρκετά χρόνια για την υλοποίηση διαγωνισμών, αποζημιώσεων των κατοίκων κ.ά.» και ότι «Η είσοδος ιδιώτη επενδυτή, με τη συμμετοχή ή όχι της ΔΕΗ, κρίνεται ως μονόδρομος για την λειτουργία του πολύπαθου “πράσινου” έργου, η ισχύς του οποίου θα φτάσει τα 165 ΜW».

Αρχιτεκτονική Πατρών - Η Απάντηση

#thelonaspoudaso #agonasarchitectonikis Αρχιτεκτονική Πατρών - Η Απάντηση

Η Αρχιτεκτονική Σχολή της Πάτρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εδώ και αρκετά χρόνια. Ο συνολικός κανόνας της μη πρόσληψης νέων μελών ΔΕΠ οδήγησε, όπως και σε άλλες σχολές, στη δραστική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες λειτουργίας της σχολής. Εκτός από το εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως αναδεικνύει και ο Φοιτητικός Σύλλογος της σχολής, χρειάζεται η επαναπρόσληψη προσωπικού ώστε να λειτουργούν επαρκώς οι αξιόλογες βοηθητικές υποδομές της σχολής, δηλαδή η βιβλιοθήκη, το υπολογιστικό κέντρο και το εργαστήριο μακέτας, των οποίων η λειτουργία κινδυνεύει άμεσα με τέτοια συρρίκνωση ωραρίου που καθιστά δύσκολη την αξιοποίηση τους από τους φοιτητές.


Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης μας(Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για την Αρχιτεκτονική Πάτρας) αναδημοσιεύουμε βίντεο-απάντηση του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Πάτρας προς τον Πρόεδρο της Σχολής τους

Μηχανικοί Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι - ΜΗΝ

Μηχανικοί

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι - ΜΗΝ

ΠΡΟΣ: Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

Συνάδελφοι,

Εκπροσωπούμε τους υπό συνταξιοδότηση και συνταξιοδοτημένους Μηχανικούς Ελεύθερους Επαγγελματίες του νέου νόμου, -και κάθε νεότερου- νόμου, τόσο μέσω μιας ευρύτερης κίνησης που έχουμε δημιουργήσει όσο και μέσα από το σωματείο μας ΜΗΝ που βρίσκεται σε φάση τελικής έγκρισης ίδρυσης.

Για ενημέρωσή σας, στο συνταξιοδοτικό σκέλος του κλάδου μας, αντιμετωπίζουμε τα εξής πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα:

1ον: Αναιτιολόγητες και πέρα από κάθε νομιμότητα καθυστερήσεις στην απονομή οριστικών και προσωρινών συντάξεων

Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ βρίσκεται σήμερα στην εξέταση αιτήσεων Φεβρουαρίου του 2017 και η καθυστέρηση έχει φτάσει στους 35 μήνες (3 χρόνια). Αντίστοιχα, τεράστια είναι και η καθυστέρηση στην απονομή της προσωρινής σύνταξης, καθώς όποιος υποβάλλει αίτηση πρέπει να περιμένει ένα χρόνο περίπου για να δει την προσωρινή του σύνταξη. Οι καθυστερήσεις όλο και μεγαλώνουν με το χρόνο.

2ον: Οι προσωρινές μας συντάξεις έχουν το χαρακτήρα επιδόματος: 384 € μικτά ή και πολύ λιγότερο όταν παρακρατούνται οφειλόμενες εισφορές.

Το ΤΣΜΕΔΕ δεν εφαρμόζει (και δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει) την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης και την απόδοση του 80% της οριστικής. Αποτέλεσμα: οι συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης.

3ον: Οι συντάξεις μας, όταν και εάν φτάσουν στην απονομή, είναι κατά 35% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2014 (των παλαιών συνταξιούχων) και κατά 50% χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες βάσει των διατάξεων του πρώην Ταμείου μας.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Κατάληψη Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης



Από σήμερα 8/01/2020 ο Φοιτητικός Σύλλογος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης προβαίνει σε κατάληψη του κτηρίου της σχολής στην οδό Ομήρου 55-57, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υφιστάμενη κατάσταση.
Παρά την καθυστερημένη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους (19/11/2019) και μάλιστα με ένα ελλιπές πρόγραμμα σπουδών, οι προσλήψεις των καθηγητών και των μουσικών εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα.
Ο τρόπος που ξεκίνησε, εδώ και έναν μήνα, να λειτουργεί ξανά η σχολή υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε ερασιτεχνικού χαρακτήρα καθώς :
Η τρέχουσα μορφή του προγράμματος τόσο σε αριθμό μαθημάτων όσο και σε διδακτικές ώρες δεν πληροί τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις .
Τα μαθήματα χορού γίνονται χωρίς συνοδεία μουσικών.
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της σχολής είναι ανεπαρκείς (ελλιπής αριθμός αιθουσών).

Παύουμε να συμβιβαζόμαστε με την υποβάθμιση των σπουδών μας και να διατηρούμε την στάση αναμονής και αποδοχής που είχαμε ως τώρα.
Απαιτούμε την ανατροπή της κατάστασης αυτής, η οποία αμαυρώνει την εικόνα και το κύρος τόσο της σχολής όσο και των καλλιτεχνών που την απαρτίζουν.

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για τις αρχαιρεσίες στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για τις αρχαιρεσίες στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ





Στην πρώτη σύγκληση της νέας αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ολοκληρώθηκαν όλες οι αρχαιρεσίες για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ. Η ταχύτητα αυτή, σε σχέση με το παρελθόν όπου οι διαδικασίες έπαιρναν πολύ περισσότερους μήνες, δεν είχε να κάνει με κάποια ουσιώδη ανατροπή στα ήθη και έθιμα της Αντιπροσωπείας ή κάποια αλλαγή στον τρόπο εκλογής των οργάνων (πχ «παράλληλη» και όχι «σειριακή» εκλογή, όπως γίνεται τώρα που η εκλογή για κάθε θέση προεδρείου ολοκληρώνεται πριν ξεκινήσει η επόμενη) που θα επέτρεπε την επιτάχυνσή της. Τα «σπασμένα» ψηφοδέλτια (οι παρατάξεις με μεγαλύτερα ποσοστά κατεβάζουν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια για τη Διοικούσα Επιτροπή για να εξασφαλίσουν περισσότερες θέσεις), οι δοσοληψίες θέσεων και ψήφων, οι αλληλοϋποστηρίξεις και τα μαχαιρώματα εντός του κυρίαρχου μπλοκ, ήταν όλα ξανά παρόντα. Η δεκαετής κρίση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει υπάρξει αρκετή για να αλλάξουν οι συνήθειες των πλειοψηφιών του ΤΕΕ.


Αυτό που άλλαξε ήταν το πολύ μεγάλο ποσοστό της ΔΚΜ, το οποίο, σε συνδυασμό με την απόλυτη σύμπλευσή της με τη ΔΗΣΥΜ (οι 2 παρατάξεις ξεχωρίζουν πλέον μόνο στις… εκλογές) και τη ΔΗΠΑΜ της Τ. Μοροπούλου, διασφάλιζε σε αυτό το μπλοκ ποσοστό άνω του 50% και τη δυνατότητα να καθορίσει όλο το «παιχνίδι». Δε μπορεί να μείνει ασχολίαστη η προθυμία με την οποία η “Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ” έσπευσε να καταλάβει θέσεις τόσο στο Προεδρείο της Α/ΤΕΕ, όσο και της ΔΕ/ΤΕΕ, αλλά και η σύμπραξη της Δέσμης (ΕΛΕΜ- Περιφ. Συνεργασία) με την παράταξη της ΔΗΠΑΜ. Οι προεκλογικές μεγαλοστομίες ξεχάστηκαν γρήγορα μπροστά στο μοίρασμα των θέσεων και τις κοινές πολιτικές πρακτικές.

Σε απόσταση από αυτές τις πρακτικές, ως ΑΡΑΓέΣ, καταθέσαμε κοινό ψηφοδέλτιο για τη Διοικούσα Επιτροπή με το blockTEE και τα ψηφοδέλτια των Επιστημονικών Επιτροπών, στη βάση ενός πλαισίου δράσης για την τρέχουσα θητεία της Αντιπροσωπείας, εκλέγοντας ένα μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτή μας η εκπροσώπηση να είναι μέσα στη Διοικούσα Επιτροπή «τα μάτια και τα αυτιά» των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους και που αγωνίζονται για συλλογική αξιοπρέπεια. Να καλούμε το ΤΕΕ να πάρει θέση στα ζητήματα που καίνε την καθημερινότητα των συναδέλφων, να τοποθετείται για όσα αφορούν την κοινωνία και άπτονται του αντικειμένου μας, από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου μέχρι το άναρχο μοντέλο ανάπτυξης, ζητήματα που τα θέτουν τα ίδια τα κοινωνικά κινήματα, όπως η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαίων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Θα αναδεικνύουμε τις ευθύνες της ηγεσίας του ΤΕΕ όταν αρνείται να κινηθεί σε τέτοιες κατευθύνσεις, και – κυρίως- θα επιχειρήσουμε να πυροδοτηθούν συλλογικοί αγώνες στον κλάδο αλλά και ευρύτερα.

ΑΡΑΓέΣ

Δεκέμβριος 2019

Από κοινού απέναντι στα τοπία της ενέργειας

Από κοινού απέναντι στα τοπία της ενέργειας



Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα από τους πιο διεθνοποιημένους τομείς της οικονομίας. Ευθύνεται για σκληρές διενέξεις και πολεμικές συρράξεις για την αρπαγή και εμπορευματοποίηση των ενεργειακών πόρων, για τεράστιες ανισότητες και δραματικές καταστροφές στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Όλες οι μεγάλες χώρες, που καθορίζουν και την πολιτική για την ενέργεια, επιδιώκουν να αξιοποιούν κατά προτεραιότητα τους εγχώριους πόρους, για να αποφύγουν την ενεργειακή εξάρτηση.
Καταφεύγουν όμως σε εισαγωγή ή και αρπαγή ενεργειακών πόρων όταν μπορούν να τους εξασφαλίσουν με την ισχύ τους, αξιοποιώντας ή επιβάλλοντας γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Παράλληλα αξιοποιούν την τεχνολογία είτε για να βελτιώσουν τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας, είτε για νέες μεθόδους παραγωγής (πυρηνικά, ΑΠΕ).

Εταιρείες κολοσσοί, δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε όλες τις μορφές ενέργειας, χωρίς διλήμματα για την «καθαρότητά» τους, αρκεί η δραστηριότητά τους να είναι αποδοτική και η εικόνα στους μετόχους τους ελκυστική.

Στην Ε.Ε. η ενεργειακή πολιτική συνοψίζεται σε τρεις καθοριστικές προτεραιότητες:
– την εμπορευματοποίηση της ενέργειας στα πλαίσια μιας απελευθερωμένης αγοράς, με ενιαίες υποδομές τα διευρωπαϊκά δίκτυα,
– τον κεντρικό έλεγχο αυτής της αγοράς από μια ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία (θα) υπάγονται όλες οι εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές, στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),
– τις δεσμεύσεις για «καθαρή ενέργεια», με κριτήριο το ποιες μορφές παραγωγής ενέργειας δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, ή εκπέμπουν λιγότερο από άλλες, με παράλληλη αναγωγή του διοξειδίου του άνθρακα σε κερδοσκοπικό παράγοντα, μέσω του χρηματιστηρίου ρύπων.

Ένα σύστημα που αρπάζει και σπαταλά ανενδοίαστα τους φυσικούς πόρους, που επιβάλλει βίαια τον πολιτισμό του σε όλο τον πλανήτη, προσπαθεί σήμερα να μας πείσει ότι για όλα τα ζοφερά προβλήματα που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον και την κοινωνία, ο μόνος καταστροφικός παράγοντας είναι το διοξείδιο του άνθρακα.

Δελτίο Τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενάντια στη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8039 Αθήνα, 13-1-2020

Δελτίο Τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενάντια στη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων

Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει ομόθυμα την έντονη διαμαρτυρία του για τις συνεχιζόμενες πολιτικές υποστελέχωσης, υποβάθμισης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, υποτίμησης των Διπλωματούχων Μηχανικών και ποινικοποίησης της εργασίας τους. Οι πολιτικές αυτές είχαν και θα έχουν συντριπτικές επιπτώσεις στο Δημόσιο συμφέρον, στο περιβάλλον και στα κοινωνικά δικαιώματα. Τα αποτελέσματα τους είναι ήδη γνωστά και ορατά τόσο στην κοινωνία, όσο και στους ιδιώτες μηχανικούς.

Οι Συμβάσεις Παραχώρησης, όπως αναλυτικά έχουμε δείξει με το από 26/3/2018 Δελτίο Τύπου μας κοστίζουν ακριβότερα από τα συμβατικά Δημόσια Έργα, καθυστερούν στην εκτέλεση τους και κυρίως φορτώνουν το βάρος στην κοινωνία και στις επόμενες γενιές, όπως έχει αποδείξει η τραγική πείρα των υπέρογκων διοδίων στο Δημόσιο Οδικό Δίκτυο. Έτσι οι φορολογούμενοι πολίτες στην συντριπτική πλειοψηφία εργαζόμενοι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν διπλά και τριπλά (μέσω διοδίων ή τελών χρήσης) για έργα που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει μέσω της βαρύτατης άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Η προκλητική χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων καταγράφεται από την ανάληψη από πλευρά δημοσίου όλων των βαρών της κρίσης με πρόσθετες επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που βαφτίστηκαν «ενίσχυση λειτουργίας» και «πρόσθετη ενίσχυση λειτουργίας» από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Το δημόσιο κλήθηκε στην ουσία να στηρίξει την ολοκλήρωση των έργων με πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθεί η διαφορά που προέκυψε από τις λανθασμένες προβλέψεις κυκλοφοριακού φόρτου των δρόμων αυτών σε σχέση με την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα επιβαρύνθηκε με τεράστια ποσά για απαλλοτριώσεις που δεν είχαν αρχικά υπολογιστεί. Όσον αφορά την «αποτελεσματικότητα» του ιδιωτικού τομέα, αυτή φάνηκε πρόσφατα με τον 5ώρο αποκλεισμό χιλιάδων οχημάτων και επιβατών στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στις 30/12/19 λόγω μιας μέτριας χιονόπτωσης.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το Σωματείο εργαζομένων της ΚτΥΠ ΑΕ με στοιχεία έχει αποδείξει σχετικά με την κατασκευή 24 σχολείων με ΣΔΙΤ. Τα έργα κατασκευάστηκαν μετά από δέκα (10) ολόκληρα χρόνια (2007 – 2017), ενώ το κράτος θα καταβάλλει για 25 ολόκληρα χρόνια ετήσιο νοίκι που ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ!

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η συμφωνία για τον αγωγό East Med και η καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EAST MED
ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

της Ελένης Πορτάλιου, μέλους της Πρωτοβουλίας ενάντια στην οικολογική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή


Την ώρα που τα παγκόσμια οικολογικά και κοινωνικά κινήματα και χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την ήδη παρούσα και επερχόμενη καταστροφή του κλίματος, θέτοντας στην πρώτη γραμμή την επιβίωση του πλανήτη - ανθρώπινων κοινωνιών και φυσικών οικοσυστημάτων - και ενώ 500.000 διαδηλωτές/ τριες κατακλύζουν τη Μαδρίτη στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP25), η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσδεδεμένη στα ορυκτά καύσιμα και επενδύει στο ενεργειακό μέλλον μέσω του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.
Πλην του ΜέΡΑ25, που τοποθετήθηκε κατά αυτών των σχεδιασμών συνολικά και για περιβαλλοντικούς λόγους και του ΚΚΕ, που προέβαλε την πρόσδεση σε γεωστρατηγικές πολιτικές εις βάρος του ελληνικού λαού, μια συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στηρίζει και πανηγυρίζει για την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του East Med από Ελλάδα - Κύπρο και Ισραήλ.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της GUE /NGL συμμετέχει στο αριστερό, πράσινο και δημοκρατικό μέτωπο που διαμορφώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και εκφράστηκε με σχετική διακήρυξη, σε αντιπαράθεση με δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το μέτωπο απαρτίζεται από GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά), S&D (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Greens/FreeAlliance (Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία).
Πρόκειται για αντιφάσεις της μεταμνημονιακής πολιτικής ή για βαθύτερες ουσιώδεις επιλογές ανώτερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που χαράσσουν πολιτική του κόμματος εκτός τόπου και χρόνου, εμμένοντας στα πρότυπα ανάπτυξης τα οποία οδήγησαν στην οικολογική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή; Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βρέθηκε εκτός των προτεινόμενων ή/και εφαρμοζόμενων διεθνώς αναδιαρθρώσεων των κυρίαρχων παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων με στόχο να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή. Και αν ως κυβέρνηση ήταν σε αδυναμία να χαράξει πολιτική εκτός μνημονίων, άποψη που πάντως δεν ευσταθεί απόλυτα, γιατί σήμερα συνεχίζει να ακολουθεί εμμονικά τον ίδιο δρόμο, προσδεδεμένος στη στρατηγική (!) των ορυκτών καυσίμων και θριαμβολογώντας για την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού East Med μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ;

Αναγνώριση Κολεγίων από την πίσω πόρτα

Δεκτά τα πτυχία Κολεγίων για το διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν διορισμό


Τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι ανεπιστημίων, η κυβέρνηση με διάταξη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή κάνει δεκτά τα πτυχία Κολεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο… Δεν το έκρυψε ποτέ άλλωστε, λόγω και έργω, ότι έναντι της ανάγκης μόρφωσης προτάσσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, και τα ζητήματα της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων θα τα λύσει η αξιολόγηση και ο ανταγωνισμός… Ο θάνατός σου η ζωή μου, σε ένα σχολείο που τον πίνακα θα υπάρχει η διαφήμιση του χορηγού που θα καθορίζει εν τέλει και το περιεχόεμνο σπουδών/

Συγκεκριμένα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις»:

Α. Τα πτυχία που χορηγούνται από ΑΕΙ της αλλοδαπής γίνονται δεκτά από το ΑΣΕΠ για τον διορισμό των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Βάσει του ΠΔ 38/2010 ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

Β. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.

Πηγή: Ατέχνως

Μερική διόρθωση λανθασμένων εισφορών ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό και Εφάπαξ) σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8038 Αθήνα, 10/1/2020

Προς: Δ/κτη ΕΤΕΑΕΠ
κ. Κωνσταντίνου Ευάγγελο
Κοιν.: 1. Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων ΕΦΚΑ
2. Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ.


Θέμα: Μερική διόρθωση λανθασμένων εισφορών ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό και Εφάπαξ) σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς.


Κύριε Διοικητά

Επανερχόμαστε σε συνέχεια της συνάντησης μας καθώς και προηγούμενων εγγράφων μας, σχετικά με τα εσφαλμένα ειδοποιητήρια εισφορών Εφάπαξ και Επικουρικού Μη Μισθωτού σε Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς με αποκλειστικά μισθωτή απασχόληση που είχαν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΤΕΑΕΠ.

Όπως είχατε δεσμευθεί οι αναρτήσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό διορθώθηκαν με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις εισφορών, παραμένουν όμως κάποια σφάλματα, όπως έχουμε επιβεβαιώσει από πολλούς συναδέλφους μας. Συγκεκριμένα εμφανίζεται υπόλοιπο ασφαλιστικής οφειλής μονάχα για τον 10/2018 ύψους 64,47 €. 

Σας καλούμε να συμβάλλετε ώστε να αποκατασταθεί και αυτό το τελευταίο σφάλμα και να βρεθεί μηχανισμός ώστε οι μισθωτοί μηχανικοί -που δεν έχουν ανοικτά βιβλία στην Εφορία- με μόνιμο τρόπο να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. 

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Θεομηνία στην εθνική οδό ή βρώμικος ρόλος της “νέας οδού”;

Θεομηνία στην εθνική οδό ή βρώμικος ρόλος της “νέας οδού”;


Τα 10 εκατοστά χιονιού με μια λεπίδα χωρίς αλατοδιανομέα που διαθέτει η ΝΕΑ ΟΔΟΣ δυστυχώς δεν καθαρίστηκαν. Η με τόσες εισπράξεις και κύρια από τα διόδια των Αφιδνών ΝΕΑ ΟΔΟΣ όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα διαθέτει για την περιοχή 1 σάρωθρο εκχιονιστικό, 1 γερανό για ΙΧ και κάτι που βαπτίζει εφόδια πολιτικής προστασίας. Με αυτόν τον εξοπλισμό δεν μπορεί να καθαρίσει ούτε μια αυλή. Έτσι κατάφερε να κόψει την Ελλάδα στα δύο.




Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ μίλησαν για χάος αλλά οι ίδιες οι φωτογραφίες τους τους διαψεύδουν.

«Κατοικία και Κοινωνία», ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο για το δικαίωμα στη στέγαση

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Κατοικία και Κοινωνία», ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο για το δικαίωμα στη στέγαση


Η εμπορευματοποίηση της κατοικίας συνιστά ένα θεμελιώδες ζήτημα των σύγχρονων κοινωνιών. Ενώ τα στεγαστικά προβλήματα οξύνονται, οι στεγαστικές πολιτικές περικόπτονται εκθέτοντας ολοένα περισσότερες ευάλωτες ομάδες στον κίνδυνο της στεγαστικής επισφάλειας. Αναδυόμενα κινήματα κατοικίας αντιστέκονται στις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη στέγαση και αντιπροτείνουν εναλλακτικά υποδείγματα κοινωνικής διαβίωσης. Ο συλλογικός αυτός τόμος, με τις πολυεπίπεδες προσεγγίσεις του ζητήματος των στεγαστικών ανισοτήτων, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην σύγχρονη βιβλιογραφία.

Επιστημονική Επιμέλεια: Νίκος Κουραχάνης
Επίμετρο: Θωμάς Μαλούτας

Αυτός ο Τόμος εξετάζει διεπιστημονικά το στεγαστικό περιβάλλον που αφήνει πίσω της η Μεγάλη Ύφεση του 2008. Στα χρόνια της λιτότητας, ενώ τα στεγαστικά προβλήματα οξύνθηκαν, το βιοτικό επίπεδο και οι κοινωνικές πολιτικές συρρικνώθηκαν εκθέτοντας όλο και περισσότερους πολίτες στον κίνδυνο της στεγαστικής επισφάλειας. Αναδυόμενα κινήματα κατοικίας αντιστάθηκαν στις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αντιπροτείνοντας εναλλακτικά υποδείγματα κοινωνικής διαβίωσης με επίκεντρο την αλληλεγγύη. Η σφαιρική παρουσίαση των βασικών προκλήσεων και προοπτικών στο πεδίο των στεγαστικών σπουδών στην Ελλάδα είναι η κύρια στόχευση αυτού του συλλογικού εγχειρήματος.

Γράφουν: Βασίλης Αράπογλου, Φερενίκη Βαταβάλη, Κατερίνα Γιάντσιου, Θεοδόσης Γκελτής, Κώστας Δημουλάς, Αγγελική Καζάνη, Στέλιος Καμπουρίδης, Παναγιώτης Καρλαγάνης, Τόνια Κατερίνη, Ελένη Κομνηνού, Νίκος Κουραχάνης, Ελένη Κυραμαργιού, Όλγα Λαφαζάνη, Θωμάς Μαλούτας, Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, Εύα Παπατζανή, Δημήτρης Πέττας, Γιώργος Πλανήτερος, Άρης Σαπουνάκης, Δήμητρα Σιατίτσα, Παναγιώτα Φίτσιου, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου.