Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για τις αρχαιρεσίες στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για τις αρχαιρεσίες στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ





Στην πρώτη σύγκληση της νέας αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ολοκληρώθηκαν όλες οι αρχαιρεσίες για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ. Η ταχύτητα αυτή, σε σχέση με το παρελθόν όπου οι διαδικασίες έπαιρναν πολύ περισσότερους μήνες, δεν είχε να κάνει με κάποια ουσιώδη ανατροπή στα ήθη και έθιμα της Αντιπροσωπείας ή κάποια αλλαγή στον τρόπο εκλογής των οργάνων (πχ «παράλληλη» και όχι «σειριακή» εκλογή, όπως γίνεται τώρα που η εκλογή για κάθε θέση προεδρείου ολοκληρώνεται πριν ξεκινήσει η επόμενη) που θα επέτρεπε την επιτάχυνσή της. Τα «σπασμένα» ψηφοδέλτια (οι παρατάξεις με μεγαλύτερα ποσοστά κατεβάζουν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια για τη Διοικούσα Επιτροπή για να εξασφαλίσουν περισσότερες θέσεις), οι δοσοληψίες θέσεων και ψήφων, οι αλληλοϋποστηρίξεις και τα μαχαιρώματα εντός του κυρίαρχου μπλοκ, ήταν όλα ξανά παρόντα. Η δεκαετής κρίση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει υπάρξει αρκετή για να αλλάξουν οι συνήθειες των πλειοψηφιών του ΤΕΕ.


Αυτό που άλλαξε ήταν το πολύ μεγάλο ποσοστό της ΔΚΜ, το οποίο, σε συνδυασμό με την απόλυτη σύμπλευσή της με τη ΔΗΣΥΜ (οι 2 παρατάξεις ξεχωρίζουν πλέον μόνο στις… εκλογές) και τη ΔΗΠΑΜ της Τ. Μοροπούλου, διασφάλιζε σε αυτό το μπλοκ ποσοστό άνω του 50% και τη δυνατότητα να καθορίσει όλο το «παιχνίδι». Δε μπορεί να μείνει ασχολίαστη η προθυμία με την οποία η “Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ” έσπευσε να καταλάβει θέσεις τόσο στο Προεδρείο της Α/ΤΕΕ, όσο και της ΔΕ/ΤΕΕ, αλλά και η σύμπραξη της Δέσμης (ΕΛΕΜ- Περιφ. Συνεργασία) με την παράταξη της ΔΗΠΑΜ. Οι προεκλογικές μεγαλοστομίες ξεχάστηκαν γρήγορα μπροστά στο μοίρασμα των θέσεων και τις κοινές πολιτικές πρακτικές.

Σε απόσταση από αυτές τις πρακτικές, ως ΑΡΑΓέΣ, καταθέσαμε κοινό ψηφοδέλτιο για τη Διοικούσα Επιτροπή με το blockTEE και τα ψηφοδέλτια των Επιστημονικών Επιτροπών, στη βάση ενός πλαισίου δράσης για την τρέχουσα θητεία της Αντιπροσωπείας, εκλέγοντας ένα μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτή μας η εκπροσώπηση να είναι μέσα στη Διοικούσα Επιτροπή «τα μάτια και τα αυτιά» των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους και που αγωνίζονται για συλλογική αξιοπρέπεια. Να καλούμε το ΤΕΕ να πάρει θέση στα ζητήματα που καίνε την καθημερινότητα των συναδέλφων, να τοποθετείται για όσα αφορούν την κοινωνία και άπτονται του αντικειμένου μας, από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου μέχρι το άναρχο μοντέλο ανάπτυξης, ζητήματα που τα θέτουν τα ίδια τα κοινωνικά κινήματα, όπως η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαίων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Θα αναδεικνύουμε τις ευθύνες της ηγεσίας του ΤΕΕ όταν αρνείται να κινηθεί σε τέτοιες κατευθύνσεις, και – κυρίως- θα επιχειρήσουμε να πυροδοτηθούν συλλογικοί αγώνες στον κλάδο αλλά και ευρύτερα.

ΑΡΑΓέΣ

Δεκέμβριος 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου