Σάββατο 20 Μαΐου 2017

«Από το Τρίτο Ράιχ στην Ευρωπαϊκή Ένωση»




Κώστας Λουλουδάκης: «Η αλαζονική δικτατορική και φασιστική πολιτική του κεφαλαίου μπορεί να πληρωθεί όπως στις 30 Απριλίου του 1945: Με την κατάλληλη σημαία να υψώνεται ξανά»!

Στον Δημήτρη Κούλαλη

Έχοντας διαβάσει ένα μεγάλο μέρος του νέου βιβλίου του Κώστα Λουλουδάκη, «Από το Τρίτο Ράιχ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουνίου από τις εκδόσεις «ΚΨΜ», μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό «όπλο» στα χέρια κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Σε μια εποχή οξυμένων ανταγωνισμών, οικονομικής κρίσης και κοινωνικού αναβρασμού. Σε μια εποχή στην οποία, τόσο τα θεμέλια του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, όσο και του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος τρίζουν συθέμελα. Σε μια εποχή κατά την οποία τα φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο. Σ’ αυτή την εποχή, ο Λουλουδάκης παρουσιάζει εύληπτα- κοιτάζοντας πίσω, με γνώμονα, όμως, το πολιτικό παρόν και μέλλον- όλη τη διαδρομή από τα τέλη του Α’ΠΠ μέχρι τη δημιουργία της ΕΕ. Μιλώντας με στοιχεία και ονόματα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των λεγομένων του, αποδεικνύει πως η ανάδυση του εθνικού σωβινισμού, ο Β’ΠΠ και η προσπάθεια ενοποίησης των κρατών της Ευρώπης ήταν το απαύγασμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Αποδεικνύει ακόμη, πως τα κυρίαρχα αφηγήματα γύρω από τον Β’ΠΠ δεν είναι τίποτα άλλο από παραμυθιακού τύπου ιστορίες που αποκρύπτουν την βαθύτερη αιτία του πολέμου. Τέλος, ότι, εντός του υπάρχοντος παραγωγικού συστήματος, πραγματικές Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ. Τα υπόλοιπα εντός του βιβλίου…

Τον πρόλογο υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

Η νότια Εύβοια δεν αντέχει να γίνει η «μπαταρία της Ελλάδας»

Αιολικό πάρκο στην Εύβοια

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
Εχοντας ήδη κορεστεί από τη λειτουργία 352 ανεμογεννητριών εγκατεστημένων σε 34 αιολικά πάρκα, η νότια Kαρυστία και η ευρύτερη περιοχή της νότιας Εύβοιας πιέζονται να δεχτούν άμεσα επιπλέον 209 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε 27 νέα αιολικά πάρκα.
Η υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων στη νότια Εύβοια έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, καθώς ανησυχούν για την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και οι τοπικές οικονομικές δραστηριότητες.
Η νότια Εύβοια βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων ανάπτυξης μεγάλων αιολικών πάρκων από το 1998. Οπως αποδείχτηκε, η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν συνδεόταν με τις τοπικές ανάγκες.
Στόχος ήταν η τροφοδοσία του κεντρικού συστήματος με τη μέγιστη εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της νότιας Εύβοιας, μετατρέποντας έτσι την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο και για την ακρίβεια σε «μπαταρία της χώρας».
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, 46 εταιρείες αιολικών ετοιμάζονται για νέα εισβολή στη νότια Καρυστία.
Με τη συγκατάθεση των αρμόδιων φορέων Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να γνωμοδοτούν θετικά, θα πατήσουν το «πόδι» τους στην προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο περιοχή της νότιας Καρυστίας και στο όρος Οχη, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και είναι χαρακτηρισμένη Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Η απειλούμενη κληρονομιά

Αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια
ΑΠΕ
Το όρος Οχη και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης, με πολλούς ποταμούς και ρέματα, με 800 διαφορετικά είδη βοτάνων, πλούσια ορνιθοπανίδα, σπήλαια (π.χ. το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας) και πανέμορφα φαράγγια (φαράγγι του Δημοσάρη, του Αγίου Δημητρίου κ.ά.).

ΕΤΑΑ: Δέκα χρόνια στο συρτάρι οι έλεγχοι 170 ιδιωτικών κλινικών

Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, ΕΤΑΑ

Φαίνεται πως τα συνεχή δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τις υποθέσεις εισφοροδιαφυγής και παρανόμων πληρωμών ιδιωτικών κλινικών από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) έπιασαν τόπο και οι αρμόδιες αρχές έπιασαν δουλειά.
Την περασμένη εβδομάδα (7/5) στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο» και σε σχετικό ρεπορτάζ υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) κ. Μαρίας Παπασπύρου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση της κλινικής «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» που αποκάλυψε πρώτη η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ» - 30/11/2015).
Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία.... ΕΤΑΑ, Εφημερίδα των Συντακκτών
«Εφ. Συν.», 30/11/2015 | 

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Εργοστάσια φαντάσματα: Τα απομεινάρια της ελληνικής βιομηχανίας

O φωτογράφος του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης, σε ένα οδοιπορικό 2.500 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα και πίσω μέχρι την Πελοπόννησο, απαθανάτισε τα απομεινάρια της άλλοτε ακμάζουσας ελληνικής βιομηχανίας, η οποία σήμερα έχει υποστεί μία πτώση 30% στην παραγωγή της. Το τοπίο συνθέτουν εικόνες ερήμωσης, εγκατάλειψης και μαρασμού, καθώς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εκατοντάδες εργοστάσια έχουν κλείσει ενώ η οικονομική κρίση έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην βιομηχανία της Ελλάδας.
Εργοστάσια φαντάσματα - Τα απομεινάρια της ελληνικής βιομηχανίας. Ερειπωμένο εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη της Θήβας.
Ερειπωμένο εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη της Θήβας.
Εργοστάσια φαντάσματα - Τα απομεινάρια της ελληνικής βιομηχανίας . Η σκουριασμένη πύλη ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, που έκλεισε το 1995, κοντά στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.
REUTERS / YANNIS BEHRAKIS

Τι ισχύει για την προαιρετική ασφάλιση


Δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με όσα ισχύουν για την προαιρετική ασφάλιση.

Άρθρο 1

Υπακτέα πρόσωπα


Δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης από 1/1/2017 έχουν τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 καθώς και οι ασφαλισμένοι φορέων , Κλάδων και Λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. με βάση το άρθρο 53 του ανωτέρω νόμου, ανεξαρτήτως του χρόνου πρώτης υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

Η προαιρετική ασφάλιση πραγματοποιείται ή για κύρια σύνταξη ή/και επικουρική ή/και για ασθένεια σε είδος και σε χρήμα.

Άρθρο 2
Προϋποθέσεις για υπαγωγή στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης

Δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης έχει κάθε πρόσωπο του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, εφόσον συγκεντρώνει αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Έχει πραγματοποιήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση τουλάχιστον πέντε (5) έτη ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα (1) έτος ή 300 ημέρες εντός της τελευταίας πριν την υποβολή της αίτησης πενταετίας και υποβάλλει τη σχετική αίτηση του μέσα σε προθεσμία δώδεκα (12) μηνών από την τελευταία ασφάλισή του σε φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό κύριας ασφάλισης, ή έχει πραγματοποιήσει οποτεδήποτε στην υποχρεωτική ασφάλιση δέκα (10) έτη ή 3.000 ημέρες ασφάλισης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.
Οι ανωτέρω χρονικές προϋποθέσεις δύνανται να συμπληρωθούν με συνυπολογισμό χρόνου διαδοχικής ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν με διαδοχικό ή μη χρόνο ασφάλισης στους ενταχθέντες στον Ε.Φ.Κ.Α φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς τις ανωτέρω χρονικές προϋποθέσεις για υπαγωγή στη προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, υποχρεούνται να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ΕΦΚΑ στον τελευταίο ενταχθέντα φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης,

β) έχει διακόψει ή διακόπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. παραίτηση, λύση σύμβασης, διαγραφή από τη Δ.Ο.Υ., διαγραφή από τον οικείο επαγγελματικό σύλλογο , προκειμένου για δημοσίους υπαλλήλους λύση της υπαλληλικής σχέσης και για στρατιωτικούς αποστρατεία) την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ,

γ) κατά την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος δεν είναι ανάπηρος κατά την έννοια του στοιχείου β΄ της παρ. 5 του άρθρου 28 του ν. (Α΄189),

Δημόσιο: Σκανδαλώδης μοριοδότηση για αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Εκτός από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την προνομιακή μεταχείριση κατηγοριών υπαλλήλων έναντι άλλων...

Διάτρητα χαρακτηρίζονται τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την επιλογή στελεχών και την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα με το νόμο Βερναρδάκη 4369/2016, αφού ανοίγονται παράθυρα για να παρακαμφθούν υποψήφιοι με αυξημένα προσόντα και να επιλεγούν στη θέση τους ημέτεροι με μειωμένα τυπικά προσόντα.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, συγκεκριμένες διατάξεις προωθούν αντικειμενικά προσόντα υποδεέστερα των σύγχρονων απαιτήσεων στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν άλλα αντίστοιχα, που και είναι απολύτως αναγκαία και αποκτήθηκαν από πλήρως αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού. Επισημαίνεται ακόμη η ανεπάρκεια των μεταβατικών διατάξεων στο να διασφαλίσουν τη βαρύτητα της εμπειρίας, της γνώσης και άλλων κατά περίπτωση προσόντων (χαρακτήρας, μεθοδικότητα κ.λπ.). 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Ε.Τ, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι με μία απλή βεβαίωση αποφοίτησης λαμβάνουν περισσότερα μόρια από κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ευνοούνται από τις διατάξεις του νόμου αφού το ίδιο προσόν, της αποφοίτησης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, λαμβάνεται υπόψη από τη δημόσια διοίκηση περισσότερες από μία φορές. 

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις της σκανδαλώδου υπέρμετρης μοριοδότησης και εύνοιας υπέρ των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης αποτελούν: 
- Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας μοριοδοτείται με 150 μόρια και ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος με 30 μόρια ενώ η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης παίρνει 250 μόρια σχεδόν ίδια μόρια με τα διδακτορικά που λαμβάνουν 300 μόρια! 

Οδηγίες υπολογισμού προσαύξησης συντάξιμων αποδοχών βάσει του κατά κεφαλήν κοινωνικού πόρου

Αναρτήθηκε εγκύκλιος με την οποία προσαυξάνονται οι συντάξιμες αποδοχές του ΤΣΜΕΔΕ για τον υπολογισμό της σύνταξης, λόγω των "κοινωνικών πόρων" που διατηρούσε το Ταμείο μέχρι το 2015.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μαρξισμός 2017: εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στις 18-21 Μάη θα διεξαχθεί το τετραήμερο συζητήσεων «Μαρξισμός 2017 - 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση», που οργανώνεται από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Εκατό χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση των εργατών και των εργατριών στη Ρωσία το 1917 όπου πήραν την εξουσία, τα επαναστατικά μηνύματα του Μαρξισμού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.
«Βλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις η κρίση του καπιταλισμού συνεχίζεται, βαθαίνει και γεννά νέες απειλές για την εργατική τάξη. Από την Αμερική του Τραμπ που βομβαρδίζει τη Συρία, μέχρι την Ευρώπη-φρούριο των κλειστών συνόρων που δολοφονεί χιλιάδες πρόσφυγες και τα ακροδεξιά κόμματα που τραβούν τα παραδοσιακά κόμματα της άρχουσας τάξης προς τη μεριά τους. Αλλά και εδώ, ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. που προχωρά στο 4ο μνημόνιο την ίδια στιγμή που είναι συνένοχη στον πόλεμο στη Συρία και ενορχηστρώνει τις ρατσιστικές πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στους πρόσφυγες.
»Όμως την ίδια στιγμή, η αντίσταση του κόσμου συνεχίζεται. Από το κίνημα γυναικών, μαύρων, εργατών και νεολαίας στην Αμερική, μέχρι το αντιφασιστικό κίνημα της Ευρώπης που παλεύει ενάντια στην ακροδεξιά. Αλλά και στη Νότια Κορέα όπου το κίνημα γκρέμισε την πρόεδρο Παρκ. Και στην Ελλάδα όπου η εργατική αντίσταση ενάντια στα μνημόνια, τα κλεισίματα και τις ιδιωτικοποιήσεις παλεύει πλάι πλάι στο αντιρατσιστικό κι αντιφασιστικό κίνημα που απαιτεί "ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες" και ισόβια στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Το τετραήμερο του Μαρξισμού φιλοδοξεί να απαντήσει στα ερωτήματα του κόσμου που αντιστέκεται. Πώς μπορούν να νικήσουν οι αγώνες διεθνώς απέναντι στη λιτότητα και τα μνημόνια, τον πόλεμο, το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, την καταπίεση; Ποια Αριστερά μπορεί να τους οδηγήσει στη νίκη; Τι προσανατολισμούς μάς δίνει η νικηφόρα επανάσταση της Ρωσίας και η επαναστατική παράδοση;
Μέσα από 10 θεματικές ενότητες και πάνω από 40 συζητήσεις: «100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση: Ουτοπία ή επικαιρότητα», «Ο καπιταλισμός σήμερα», «50 χρόνια από τη Χούντα», «Εργατικό κίνημα και Αριστερά», «Μαρξισμός θεωρία και πράξη», «Αντίσταση στο ρατσισμό και την ακροδεξιά», «Η Εργατική τάξη χθες και σήμερα», «Μαρξισμός και απελευθέρωση», «Ιμπεριαλισμός σήμερα», «Επαναστάσεις και επαναστάτες».
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Τζωρτζ Μάρτιν, από το κίνημα στην Αμερική ενάντια στον Τραμπ, η Βανίνα Τζιουντιτσελί από το NPA της Γαλλίας, η Μελτέμ Οράλ από την Τουρκία, αλλά και πανεπιστημιακοί όπως ο Προκόπης Παπαστράτης, ο Μάκης Καβουριάρης, η Χριστίνα Καρακιουλάφη, ο Μιχάλης Λυμπεράτος και ο Βασίλης Δρουκόπουλος.
Επίσης, ιστορικοί όπως ο Δημήτρης Λιβιεράτος και ο Λέανδρος Μπόλαρης, οικονομολόγοι όπως ο Χρήστος Λάσκος και ο Νίκος Στραβελάκης, δημοσιογράφοι όπως ο Δημήτρης Αγγελίδης και ο Τάσος Κωστόπουλος, αγωνιστές και αγωνίστριες του κινήματος και της Αριστεράς.
• Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Με ένα «κλικ» θα χάνονται περιουσίες


Του Δημήτρη Σαραφιανού

Με το άρθρο 59 του πολυνομοσχεδίου για το 4ο μνημόνιο που ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποιείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και περιορίζονται έως εξαφανίζονται οι εγγυήσεις δημοσιότητας κατά την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών. Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο οφειλέτης θα χάνει την περιουσία του με ένα κλικ χωρίς να έχει καν τη δυνατότητα να διαπιστώσει άμεσα με την παρουσία του πώς έγινε η διαδικασία, αν τελικά βρέθηκε υπερθεματιστής κλπ. Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένας: να ξεμπερδεύει με το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς που έχει απλωθεί σε κάθε Ειρηνοδικείο και έχει οδηγήσει στο άμεσο αποτέλεσμα, να μην πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός λαϊκής περιουσίας

Ταυτόχρονα εξαπολύεται ένας ορυμαγδός κατασυκοφάντησης του κινήματος από τα διάφορα κυβερνητικά και καθεστωτικά παπαγαλάκια, από τα κάθε λογής κοράκια που περιμένουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην αγωνία και την απόγνωση των οφειλετών. Eτσι ακούμε ότι το κίνημα προστατεύει τους μεγαλοοφειλέτες, αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία κλπ, γιατί πλειστηριασμοί μικρών ακινήτων δεν γίνονται, ότι υπάρχει επαρκής προστασία των οφειλετών και δεν χρειάζονται τέτοιες κινητοποιήσεις και άλλα ηχηρά παρόμοια

Μόνο μια ματιά στα προγράμματα πλειστηριασμών αρκεί κανείς για να διαπιστώσει ότι τίποτε τέτοιο δεν ισχύει. Οι τράπεζες προχωρούν σε σωρεία πλειστηριασμών και έπεται συνέχεια, καθώς μόνο τους πρώτους μήνες τους 2016 το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε 60.000 διαταγές πληρωμής.. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα «φιλέτα» που βγάζουν οι τράπεζες στο σφυρί περιλαμβάνουν ενδεικτικά ακίνητα 52 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 11.323 ευρώ. 67,84 τ.μ. τιμή 11.500 ευρώ, κατάστημα 209,9 τ.μ. τιμή 66.883 ευρώ, άλλο κατάστημα 65,82 τ.μ. τιμή 54.273 ευρώ, διαμέρισμα 97,60 τ.μ. τιμή 122.000 ευρώ, κλπ., κλπ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όλοι στο Σύνταγμα, Πέμπτη 18/5/2017 στις 7 μ.μ.

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα,  18/5/2017
Αρ. Πρωτ.: 7094
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Να μην ψηφιστεί το 4ο μνημόνιο

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα επιστημονικών φορέων, εργατικών σωματείων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού,  καλεί το σύνολο των συναδέλφων να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις στις πλατείες όλης της χώρας, ενάντια στην ψήφιση του 4ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οφείλουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την παραίτηση, την αδράνεια, την ανάθεση και να αγωνιστούμε ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ.
Δε γίνεται να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την υποτίμηση της εργασίας μας, την εξόντωση της νέας γενιάς, τη φοροασφαλιστική επιδρομή, την εξαφάνιση των συντάξεων.
Να στείλουμε ενωτικό – αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής όλων των μνημονίων. Μόνο με την ενεργή συμμετοχή μας μπορούν να προκύψουν λύσεις προς όφελος της κοινωνίας, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια μας ως εργαζόμενοι, ως επιστήμονες, ως πολίτες. Αυτό είναι και το μόνο χρέος μας.


Όλοι στο Σύνταγμα, Πέμπτη  18/5/2017  στις 7 μ.μ.

Συνέντευξη Τύπου Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 15.5.2017

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 15/5/2017, στην αίθουσα τελετών (κτήριο Αβέρωφ) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, με στόχο την δημοσιογραφική προβολή του Συνεδρίου με θεμα "ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ" το οποίο θα διεξαχθεί στο κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου το τριήμερο 20-21-22 Οκτωβρίου 2017, και ενόψει της προθεσμίας για την κατάθεση περίληψης ανακοινώσεων στο Συνέδριο (την 31.5.2017).

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Mητροπολιτικό πάρκο Γουδή: Η ιστορία ενός αγώνα που συνεχίζεται

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ - ΙΛΙΣΙΩΝ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

της Ελένης Πορτάλιου 17/5/2017

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΙ

17 Μαρτίου κι ενώ η διαπραγμάτευση βρισκόταν στα βράχια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε (βλέπε αναλυτικό δισέλιδο ρεπορτάζ Αυγής) τα πολεοδομικά του σχέδια για την Αθήνα στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη. Ερήμην Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, αρμόδιων υπηρεσιών, του ίδιου του δήμου - ο οποίος είχε εκπονήσει αναλυτική μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή/ Ιλισίων - της Περιφέρειας Αττικής και πολύ περισσότερο των κατακτημένων ρυθμίσεων με πολύχρονους αγώνες κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων, το Γραφείο Πρωθυπουργού σχεδιάζει για την πρωτεύουσα και δημοσιοποιεί τις τελεσίδικες αποφάσεις του. Θα μπορούσε εύλογα να σκεφτεί κανείς ότι, εν όψει του 4ου μνημονίου και των νέων μέτρων απομείωσης των ήδη δραματικά συρρικνωμένων λαϊκών εισοδημάτων, ανακαλύπτεται το «παράλληλο πρόγραμμα» ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός στην κοινωνική αγανάκτηση. Από αυτού του τύπου τις εξαγγελίες ελάχιστες προτάσεις προχωρούν και συνήθως δεν αποκλίνουν από τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, απεδείχθη ότι υπάρχει πολιτική βούληση η οποία εδράζεται στη γενικότερη κυβερνητική επιθυμία να ικανοποιήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΠΑΕ, προσφέροντας σοβαρά ανταλλάγματα ώστε να τους προσεταιριστεί πολιτικά καθώς θεωρεί ότι διαθέτουν τεράστια ισχύ ελέγχοντας τους οπαδούς των ομάδων. Πρόσφατα εξάλλου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη προχωρά στην Ελλάδα, ονομάζοντας επενδύσεις τον ΟΠΑΠ, το γήπεδο της ΑΕΚ - γενικά τα γήπεδα - και τα βελτιωμένα τσιγάρα Παπαστράτος. Δεν μας εξήγησε βέβαια ο πρωθυπουργός που θα βρεθούν τα χρήματα για τη νέα «αναπτυξιακή» επένδυση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τα οποία δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί. Προφανώς θα υφαρπαγούν από τους πόρους των δημοσίων επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και συναφείς πηγές ζωτικής σημασίας για τις τεράστιες ανάγκες των υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετακόμισε, με Λουδοβίκεια αντίληψη της εξουσίας του, το γήπεδο στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και συγκεκριμένα στον πυρήνα των 900 στρεμμάτων που αποτελεί περιοχή προστασίας στην οποία απαγορεύεται η δόμηση.


ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ …

Όλοι στο Σύνταγμα (Πέμπτη 18/5, 7μ.μ.)





Μίκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο – έκκληση του, το οποίο συνυπογράφουν άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης και με το οποίο καλούν όλους/ες στο Σύνταγμα την Πέμπτη 18/5, 7 μ.μ. σε μια μεγάλη ενωτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ανυπακοής και αντίστασης ενάντια στο 4ο Μνημόνιο που πάει να ψηφισθεί εκείνο το βράδυ από άθλιους εθελόδουλους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συνενόχους της μνημονιακής αντιπολίτευσης, που ανεξαρτήτως ψήφου, θα νομιμοποιήσουν μια διάτρητη πραξικοπηματική διαδικασία.
Ολόκληρο το κείμενο – έκκληση του Μίκη Θεοδωράκη και των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης έχει ως εξής:
Όλοι και όλες στο Σύνταγμα –
Όλοι και όλες στις πλατείες των πόλεων της Ελλάδας.
Πέμπτη 18/5 – 7 μ.μ.
Αντίσταση και Ανυπακοή στα μέτρα
όπως ορίζει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κακό δεν θα σταματήσει, αν δεν το σταματήσουμε.
Παίξανε πολλοί με τα όνειρα του Ελληνικού Λαού.
Δεν πάει, όμως, άλλο.
Δεν μπορεί ο Λαός αυτός να είναι μια ζωή χαμένος στην απογοήτευσή του.
Δεν είναι δυνατόν μια ζωή να του λένε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και να περνάνε τα πάντα.
Ότι μια μικρή χώρα δεν μπορεί χωρίς τον κηδεμόνα της και τον Γερμανό της και να τον βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στην κατοχή και την Γερμανο-αμερικανοκρατία.
Αυτές οι αντιλήψεις είναι ο ορισμός του ραγιαδισμού και της άνευ όρων παράδοσης.
Φτάνει πια.
Συνεχίζουμε!

Οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έξω από τη Βουλή την Πέμπτη το απόγευμα – Το «κίνημα δεν έχω να πληρώσω» στη Πλατεία Συντάγματος, την ώρα της ψήφισης των καταστροφικών μέτρων

Για σήμερα πάντως δεν είδαμε καμία ανακοίνωση
Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς κατεβαίνουν στους δρόμους και καλούν κάθε ελεύθερο επαγγελματία να υψώσει τη φωνή του ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τις νέες, καταστροφικές αυξήσεις στο ασφαλιστικό και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Σε συνέχεια των αποφάσεων για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής γενικής απεργίας της Τετάρτης 17 Μαΐου, οι μεγαλύτεροι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 19:00 το απόγευμα, στην Πλατεία  Συντάγματος, προκειμένου να δείξουν έμπρακτα στους εκπροσώπους του λαού ότι ο λαός δεν συμφωνεί με τα μέτρα που ψηφίζονται.
Όπως τονίστηκε στην τελευταία συνάντηση των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της χώρας, η Κυβέρνηση και οι πολιτικοί που χειρίστηκαν το Ασφαλιστικό όπως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι Υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Έφη Αχτσιόγλου, ο Υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχουν προσωπική ευθύνη για την αφαίμαξη του συνόλου της ελληνικής οικονομίας μέσα από το ασφαλιστικό. Προσωπική, ονομαστική, ευθύνη θα έχουν όσοι βουλευτές ψηφίσουν αυτά τα καταστροφικά μέτρα. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας καλούν όλους τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας, κατά των νέων μέτρων της κυβέρνησης. «Να βρεθούμε όλοι μαζί στο δρόμο, είναι η τελευταία ευκαιρία», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Δικαστικοί Επιμελητές Αττικής, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών
Στασινός: Μειώστε τώρα τους φόρους και τις εισφορές – Το «κίνημα δεν έχω να πληρώσω» θα είναι στη Πλατεία Συντάγματος, την ώρα της ψήφισης των καταστροφικών μέτρων

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΑΡΑΓΕΣ: Όλοι και όλες στην απεργία!



Την Τετάρτη και την Πέμπτη 17-18/5, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει στη βουλή το 4ομνημόνιο, επιχειρώντας μάλιστα να μας πείσει ότι «δεν είναι όλα τα μνημόνια ίδια». Όντως, κανένα μνημόνιο δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο, αφού καθένα από αυτά προστίθεται στα προϋπάρχοντα, και φτιάχνουν ένα ακόμα βαρύτερο σύνολο δυσβάσταχτων μέτρων, όπως τα καινούρια που έρχονται:
  • Μείωση του αφορολόγητου ορίου κοντά στις 6000 ευρώ, φορολογώντας πλέον ακόμα και τους πιο χαμηλόμισθους και υποαπασχολούμενους και οδηγώντας έτσι στην απώλεια ενός μισθού ετησίως τους χαμηλόμισθους
  • Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων ως και 18%, 2 συντάξεις δηλαδή ετησίως
  • Περαιτέρω εκποίηση δημοσίου πλούτου (με χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλο τμήμα των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας)
  • Περικοπές στα εναπομείναντα κοινωνικά επιδόματα
  • Αυτοματοποίηση και ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των πλειστηριασμών
  • Περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων, απολύσεων συνδικαλιστών, και νέα όρια για τη λήψη αποφάσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων
Φέρνουν όμως και μέτρα που αφορούν ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους και όσους εμφανίζονται ως τέτοιοι, όπως οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι και οι μπλοκάκηδες υπάλληλοι, όπως η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών στο ασφαλιστικό, που αυξάνει τις εισφορές το 2018, και θα τις εκτινάξει το 2019, πριν ακόμα φτάσει η «λήξη των εκπτώσεων» το 2021.

ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ: Καταγγελία για το άρθρο 118 του υπό ψήφιση Πολυνομοσχεδίου για τα Μητρώα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
(Π.Ο.Σ.Ε. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.)

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 196-198 Αθήνα, 15 -5 -2017 114 71 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. : 210-6440873 Αρ. Πρωτ. 178
FAX : 210-6454223
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε την μεθόδευση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη , που ενώ εκκρεμεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικού σχεδιασμού δημόσιων υποδομών και λοιπές διατάξεις», αιφνιδιαστικά συμπεριέλαβε το άρθρο 9 του ανωτέρω σχεδίου νόμου στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του Ν.4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε το Σάββατο 13-5-2017 (ήταν απαίτηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης). Σύμφωνα με το άρθρο 118 του υπό ψήφιση Πολυνομοσχεδίου, συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, Ηλεκτρονικό μητρώο συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών ΜΗ.Τ.Ε, και δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης και λειτουργίας του ΜΗ.ΦΥ.Π.Τ.Ε. στο Τ.Ε.Ε. καθώς και σε άλλα αρμόδια επιμελητήρια και συλλόγους δημοσίου δικαίου.
Με την ενέργειά του αυτή ο Υπουργός ΥΠ.ΜΕ. ολοκληρώνει την προσπάθειά του που είχε ξεκινήσει το 2014, όταν σαν πρόεδρος του ΤΕΕ είχε εισηγηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» παρόμοιες ρυθμίσεις, χωρίς όμως να νομοθετηθούν όπως τις επιθυμούσε, λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων του Υπουργείου.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη θέσπιση μέτρων που έχουν φέρει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, σε αδιέξοδο και απόγνωση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλο τον κόσμο της εργασίας, που χτυπιέται από τη συγκεκριμένη ακραία αντικοινωνική πολιτική, άλλωστε ανήκουμε και εμείς σε αυτόν.

Σε όλα τα δεινά που έχει φορτωθεί ο κλάδος μας αυτά τα χρόνια, τώρα με το 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ προστίθεται και η αύξηση έως και 28% των εισφορών με το νέο τρόπο υπολογισμού από το 2019. Παράλληλα επιβάλλεται η εγκατάσταση POS συστημάτων πληρωμής σε κάθε γραφείο μηχανικού, ακόμα και για όσους δεν έχουν καν έσοδα, επιβάλλοντας την προμήθεια στις τράπεζες ως επιπλέον φορολόγηση της κάθε αμοιβής μηχανικού, ενώ προετοιμάζεται και το έδαφος με διάφορες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις για την επιδρομή με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εναντίον των δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων με συσσωρευμένες ασφαλιστικές οφειλές.
Ακόμη, την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι κλείνουν τα βιβλία τους, υπάρχει και η προκλητική εμμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση της “ασφάλισης ιδιότητας” στους μηχανικούς (με τη σιωπηρή συγκατάθεση του ΤΕΕ), παρά το ότι αυτή έρχεται σε καταφανή αντίθεση με την υποτιθέμενη “ενιαία” αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Αυτά και άλλα πολλά οδηγούν βίαια και στοχευμένα στην έξοδο των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών από το επάγγελμα λόγω των τεράστιων συσσωρευμένων χρεών, που σκόπιμα έχει προκαλέσει η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε σύστημα άδικης και ακραίας φορολόγησης.
Παράλληλα η οργανωμένη μετατροπή της μισθωτής εργασίας σε εργασία με “μπλοκάκι” προωθεί συστηματικά την ακραία αυθαιρεσία σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Έτσι μένει ανοιχτό το πεδίο σε μεγάλες εργολαβικές εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν ως φτηνή εργατική δύναμη το απελπισμένο τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό που δεν θα έχει μπορέσει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη γενική κινητοποίηση της Τετάρτης 17ης Μαΐου. Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών θα είναι με το πανό της στην απεργιακή συγκέντρωση, στο Μουσείο, στις 11.00πμ

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Συμμετοχή στην Απεργία 17/5

        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

                                           
Αθήνα, 15 Μαΐου 2017

Αρ.Πρωτ: 4438                                                        
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
                                          
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΣΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ  ΣΤΙΣ  17 ΜΑΗ 2017

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ  ΤΑ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΙΣ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΤΗΝ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ  ΑΓΑΘΩΝ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΠΕΡΑ  ΜΕΙΩΣΗ  ΜΙΣΘΩΝ  ΚΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΚΑΙ  ΣΤΗΝ  ΔΙΕΥΡΙΝΟΜΕΝΗ  ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ

Καλούμε όλους τους Μηχανικούς του Δημοσίου να συμβάλλουν  στην επιτυχία αυτής της απεργίας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, την εργασία μας, την ίδια μας τη ζωή και του μέλλοντος που υποθηκεύεται για τη χώρα και τις νεότερες γενιές.


ΟΛΟΙ  ΣΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ  ΤΕΤΑΡΤΗ  17 ΜΑΗ 

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 10:45 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 45


ΚΑΙ  ΣΤΙΣ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Με εκπτώσεις άνω του 50% η διεκδίκηση των δημοσίων έργων




Μπορεί ένα έργο να κατασκευαστεί κυριολεκτικά «με τα μισά λεφτά»; Δεδομένης της κατασκευαστικής ξηρασίας, η διεκδίκηση έργων με εκπτώσεις άνω του 50% δείχνει πλέον να παγιώνεται όχι μόνο στα μεγάλα αλλά και στα «μικρά» δημόσια έργα. Τελευταίο παράδειγμα, η κατακύρωση διαγωνισμού για την κατασκευή έξι πεζογεφυρών σε μεγάλους οδικούς άξονες της Αττικής.

Το έργο αφορά στην κατασκευή πεζογεφυρών: στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με τη λεωφόρο Καλαμακίου στον Αλιμο, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Πανόρμου στην Αθήνα, στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής. Στη λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος των σχολών Προβατά και στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι και τέλος στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Αφροδίτης, στο Παλαιό Φάληρο. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΠ Αττικής) και περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή των πεζογεφυρών την εκτέλεση αρχαιολογικών εργασιών και τη μετατόπιση δικτύων κοινής ωφελείας.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στην εταιρεία «Στάθης Κοκκίνης Τεχνολογία 2020 Α.Ε.», που προσέφερε έκπτωση 52,50% (4,1 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 12,3 εκατ. ευρώ).

Παραδείγματα σαν και το χθεσινό αποτελούν πλέον τον κανόνα. Για παράδειγμα, από τις 5 εργολαβίες του Πάτρα - Πύργος που έχουν δημοπρατηθεί, οι τέσσερις κατακυρώθηκαν με έκπτωση άνω του 50% και η 5η με... 49,9%. Ομοίως τον Ιανουάριο η πρώτη φάση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου (έργο επίσης της Περιφέρειας Αττικής) κατακυρώθηκε με έκπτωση 53,5% κ.ο.κ.