Διεθνής συνάντηση εναντίον της διατήρησης και της περαιτέρω επέκτασης και ανάπτυξης της Ατλαντικής Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της ιταλικής επιτροπής «’Οχι στο ΝΑΤΟ, ‘Όχι στον πόλεμο» και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας προσωπικοτήτων από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Λίβανο, μεταξύ των οποίων (νυν και πρώην) κοινοβουλευτικοί από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αφορμή για τη συνάντηση απετέλεσε η γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture» που ο παριστάμενος βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης χαρακτήρισε ως «πρόβα πολέμου», που αποσκοπεί να τρομάξει όλο τον πλανήτη. Μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της συμμαχίας, η άσκηση αυτή διεξάγεται σε μια τεράστια περιοχή από τον Ατλαντικό μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή περισσότερων των 35.000 στρατιωτών από 30 χώρες.

Πέραν όμως της διαμαρτυρίας για την άσκηση, σκοπός της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με τους οργανωτές, να συντονιστούν οι προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τον ρόλο της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και κατάργησης του ΝΑΤΟ, ως απαραίτητου βήματος για την προστασία της ειρήνης και την εδραίωση της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ενώ μήνυμα υποστήριξης στην προσπάθεια έστειλε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Από την Κύπρο συμμετείχε ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Την υποστήριξή του εξέφρασε με μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω της επίσκεψης του ‘Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο.


Οι ομιλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο στάθηκαν ιδιαίτερα στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το ΝΑΤΟ στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα, στο πραξικόπημα και την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1974 και στην επακολουθήσασα τουρκική εισβολή στο νησί.

«Ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο, ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ» ήταν η χαρακτηριστική φόρμουλα που χρησιμοποίησε ο κ. Λουκαϊδης, που αναφέρθηκε στον ρόλο του ΑΚΕΛ, χάρη στην αποφασιστική στάση του οποίου και στις θέσεις του σε αυτό το θεμα, με τις οποίες συμφωνεί η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, απετράπησαν, όπως είπε, τα σχέδια ένταξης του νησιού και στην Ατλαντική Συμμαχία και στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», που λειτουργεί ουσιαστικά ως προθάλαμος ένταξης.

Ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αγωνίζονται για μια Ευρώπη χωρίς πυρηνικά όπλα και για την κατάργηση του ΝΑΤΟ, «παγκόσμιου χωροφύλακα του καπιταλισμού». Απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις «επιθετικές αποστολές» της Ατλαντικής Συμμαχίας, «τα καταστροφικά, τραγικά αποτελέσματα των οποίων είναι σήμερα ορατά σε όλους με τις γιγαντιαίες προσφυγικές ροές». Συμμετοχή σε τέτοιες αποστολές, τόνισε, είναι τελείως απαράδεκτη και για τον πρόσθετο λόγο ότι δαπανώνται χρήματα που τα έχει απελπιστικά ανάγκη η ελληνική κοινωνία.