Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ανοικτό Κάλεσμα του Ριζοσπαστικού Χώρου Τεχνικών



Βρισκόμαστε σε ένα δραματικά νέο τοπίο, του οποίου σημείο καμπής υπήρξε η πραξικοπηματική επιβολή του νέου μνημονίου από τους δανειστές παρά το συντριπτικό όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη απέναντι στην εγχώρια και έξωθεν τρομοκρατία των δανειστών, του κεφαλαίου και των ΜΜΕ.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει με γρήγορους ρυθμούς την ψήφιση του 3ου μνημονίου, το οποίο τσακίζει ολοκληρωτικά τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και ευνοεί αντικειμενικά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ανακυκλώνοντας και εντείνοντας ακόμα περισσότερο το καθεστώς λιτότητας και ύφεσης των τελευταίων χρόνων. Βασικές πτυχές αυτής της πολιτικής είναι το οριστικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ), οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία (τρόφιμα, εκπαίδευση), οι νέες έκτακτες εισφορές, η περεταίρω αποδόμηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και η μη οριστική διευθέτηση (σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις) της απαγόρευσης πώλησης των κόκκινων δανείων σε distress funds (ιδρύματα κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Όσον αφορά τον κλάδο μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σφοδρότητας των νέων μέτρων είναι και η κατάργηση της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και των άλλων ευνοϊκών διατάξεων που θεσπίστηκαν στην προηγούμενη θητεία της σημερινής συγκυβέρνησης (Ν. 4331/2015) (ρύθμιση-«ασπιρίνη» που δεν έλυνε το πρόβλημα, αλλά παρείχε μια μικρή ανακούφιση σε πολλούς συναδέλφους).
Είναι δεδομένο πως θα αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο την παρούσα αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που πλήττει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και κατά συνέπεια τον κλάδο μας. Απέναντι σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό, λοιπόν, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Σαν μισθωτοί τεχνικοί θεωρούμε πως όσα παράγονται από τον κόπο μας είναι τα κινητήρια γρανάζια της οικονομίας και πως η εργασία μας έχει μια συγκεκριμένη αξία που δεν μπορεί να αποτιμάται με βάση την εκάστοτε κατάσταση της οικονομίας της χώρας, υποτιμώμενη διαρκώς υπό την επίκληση της οικονομικής κρίσης. 
Βασικό δίδαγμα των παραπάνω γεγονότων της τελευταίας περιόδου και παρακαταθήκη για το μέλλον των αγώνων είναι η συνειδητοποίηση ότι για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας απαιτείται βαθύτερη σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι όπως αυτές συγκεκριμενοποιούνται από το περιοριστικό πλαίσιο της ευρωζώνης. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η εκλογική επικράτηση μιας κυβέρνησης με φιλολαϊκό-αριστερό πρόσημο δίχως την παράλληλη ανάπτυξη μαζικού κινήματος από τα κάτω και ελλείψει ενός δυναμικού σχεδίου που να μην περιορίζεται στην αντιπαράθεση λογικών επιχειρημάτων στις κλειστές διαπραγματεύσεις, αλλά να έρχεται και σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οδηγεί σε ήττα και απογοήτευση.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ενόψει των επικείμενων εκλογών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αλλά και των ερχόμενων σκληρών μέτρων, απευθύνουμε ως Ριζοσπαστικός Χώρος Τεχνικών, ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΣΜΤ και ειδικότερα στους συναγωνιστές της Αριστερής Πρωτοβουλίας αλλά και σε ανένταχτους αγωνιστές σε συζήτηση την Δευτέρα 16 Νοέμβρη στις 19.30 στο ΤΕΕ ώστε να διερευνηθούν, πέρα από την υφιστάμενη και αυτονόητη κοινή αγωνιστική δράση, περαιτέρω τυχόν συγκλίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για μια δυναμικότερη και μαζικότερη παρουσία του Σωματείου.
Στις κρίσιμες εποχές που ζούμε και μετά από 7 χρόνια Μνημονιακής λαίλαπας που έχουν οδηγήσει τους συναδέλφους στην εξαθλίωση, η ενότητα των αγωνιστικών δυνάμεων αποτελεί υποχρέωσή μας, ιεραρχώντας τις ανάγκες των συναδέλφων αλλά και όλης της πληττόμενης κοινωνίας ψηλότερα από παραταξιακά συμφέροντα. Με ενότητα και αλληλεγγύη να οργανώσουμε τους αγώνες του επόμενου διαστήματος, στους άξονες:
• Εναντίωση σε ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα (βλ. επιτροπή σοφών) ασφαλιστικού και υπεράσπιση του αναδιανεμητικού του χαρακτήρα.
• Εφαρμογή ΣΣΕ και ανατροπή ευέλικτων μορφών εργασίας (προγράμματα voucher κ.ά.).
• Διεκδίκηση εναλλακτικής πορείας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ενίσχυσης των συνεργατικών μορφών εργασίας.
• Δημιουργία δομών αλληλεγγύης και προστασίας των χειμαζόμενων συναδέλφων από τις μνημονιακές πολιτικές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου