Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ξανά για το Ελληνικό και τους διορισμούς στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ

Η πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημου Αθηναίων επι Καμίνη, Σουλτάνα (Νανα) Σπυροπούλου, σήμερα Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΔΑΕΜ) τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιλέγει να τοποθετήσει σε καίρια θέση ανθρώπους που, βάσει των πεπραγμένων τους, δεν έχουν σχέση ούτε με την αριστερά ούτε με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις (ενδεικτικά ας θυμηθούμε τον Γ.Πανούση, την Ε.Παναρίτη και τον γνώριμό μας Χ.Σπίρτζη)

Η Σπυροπούλου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο αυτής της αλυσίδας που είναι ενδεικτική μιας όλο και πιο δεξιάς στροφής της κυβέρνησης, στροφής που πραγματοποιείται με μηδαμινές αντιστάσεις τώρα πλέον που η εσωτερική αντιπολίτευση δεν υπάρχει πια.

Η νεα σύνθεση του ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ (μετά τις παραιτήσεις των μελών του προηγούμενου ΔΣ Σ.Πάντου και Χρ Κορτζίδη) αποτυπώνει την αποδοχή απο τη κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού όπως είχε δρομολογηθεί ήδη από το 2014, προς όφελος της ελληνο-κινεζο-αραβικής κοινοπραξίας υπό τη Lamda Developmnet.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθήνας Χρ. Καπαταη, με την λιτή δήλωση:

«Η διακηρυγμένη και προγραμματική θέση της Διοικούσας Περιφερειακής Παράταξης Αττικής <<Δύναμη Ζωής>> για το Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού ήταν και είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού, η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η ήπια ανάπτυξη. Άποψη και θέση που χρόνια υπερασπιζόμαστε μαζί με την τοπική κοινωνία.
Νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε τα οποία τοποθετήθηκαν στις 6/11/2015 έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν εντελώς διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την αξιοποίηση του χώρου.
Εκπροσωπώντας στο Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε την Διοικούσα Περιφερειακή Παράταξη Αττικής << Δύναμη Ζωής>> θεωρώ ότι διαμορφώνονται συνθήκες που δυσκολεύουν την αξιοποίηση του χώρου με βάση τις εκφρασμένες θέσεις μας.
Με βάση τα παραπάνω, η παραίτησή μου από το Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ είναι επιβεβλημένη και την καταθέτω.
Η Διοικούσα Παράταξη της Περιφέρειας Αττικής <<Δύναμη Ζωής>> θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και στο Πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.»


Δελτίο τύπου

Για την τοποθέτηση της Σουλτάνας Σπυροπούλου στην θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ

Στην παρουσίαση του προγράμματος της "Ανοιχτής Πόλης", ο επικεφαλής της είχε μεταξύ άλλων υπογραμμίσει για τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη: "Σε δύσκολες στιγμές, όταν η κρίση χτύπησε την πόλη, αυτός ήταν ένας αόρατος δήμαρχος. Ένας καλός και ήσυχος μαθητής του μνημονίου".

Προφανώς, πέρα από το δήμαρχο, καλοί και ήσυχοι μαθητές του μνημονίου στον πρώτο Δήμο της χώρας ήταν οι άμεσοι, στενοί συνεργάτες του, όπως η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σουλτάνα Σπυροπούλου, επικεφαλής της πιο κομβικής, για την πόλη που κατέρρεε, αντιδημαρχίας.

Μας προκαλεί λοιπόν, το λιγότερο, έκπληξη η τοποθέτηση της κ. Σπυροπούλου, που υπήρξε επίσης Αναπληρώτρια Δήμαρχος του κ. Καμίνη και είναι σήμερα Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΔΑΕΜ), στη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν μια εβδομάδα η "Ανοιχτή Πόλη" κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την Διοίκησης της ΔΑΕΜ για την σκανδαλώλη απόφασή της να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τα... ατομικά επιτηδεύματα(!) των μελών της.

Φαίνεται πως κάποιοι είναι αποφασισμένοι αντί για Μητροπολιτικό Πάρκο να έχουμε -και μάλιστα γρήγορα, ένα... Μνημονιακό Πάρκο κομμένο και ραμμένο στα σχέδια των νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων, που θέλουν την κατά γράμμα υλοποιήση μιας νομικά διάτρητης σύμβασης για το Ελληνικό.

Ενώ ενδιαφέρον είναι και το άρθρο της Φερενίκης Βαταβάλη στην Εποχή (που ήδη δημοσιεύτηκε στο Blog της συσπείρωσης)

Είναι προφανές ότι ως παράταξη θα είμαστε απέναντι στη υλοποίηση των κερδοσκοπικών σχεδίων της όποιας εταιρείας ή κοινοπραξίας στο Ελληνικό και κάθε παρέμβασης στο δημόσιο χώρο που δεν γίνεται με μόνο κριτήριο και σκοπό το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου