Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Αύξηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα χρόνο!


Αύξηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα χρόνο!
22-12-2022 - Πηγή: sofokleousin.gr

Αύξηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα χρόνο, καθώς και των χρεών σχεδόν κατά 7 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Επίσης, έφταιξε το γεγονός ότι η πάγια ρύθμιση που σε ισχύ, έως πρότινος προέβλεπε μόνο 12 δόσεις ενώ πλέον οι δόσεις αυξήθηκαν σε 24, με τους επιτελείς του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, να προσδοκούν σε ένταξη των ληξιπρόθεσμων στη ρύθμιση και στη μείωση του στοκ των απλήρωτων.

Συνολικά, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022 έφτασαν στα 45,5 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 2,04 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται πως, οι συνολικές οφειλές περιλαμβάνουν τις κύριες οφειλές ύψους 28,4 δισ. ευρώ και τα πρόσθετα τέλη ύψους 17,1 δισ. ευρώ.

Έκρηξη των οφειλετών

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που αναδεικνύει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών που έχουν αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Σε ετήσια βάση, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών (επαγγελματίες και επιχειρήσεις) αυξήθηκαν κατά 269.124, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 σε 2.362.410 μητρώα.

Πρόκειται για ρεκόρ οφειλετών που φανερώνει την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην αγορά, με το κλίμα να επιβαρύνεται περαιτέρω με τις ανατιμήσεις της ενέργειας, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Η αύξηση του αριθμού των μητρώων των οφειλετών παρουσιάζεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στις οφειλές μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, που προστέθηκαν επιπλέον 167.447 μητρώα οφειλετών.

Αύξηση σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες κύριας οφειλής με τη μεγαλύτερη, κατά 1,7 δισ. ευρώ, να εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 44% των οφειλών.

Επίσης, αυξήθηκαν οι μεγαλοοφειλέτες, που χρωστάνε ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ έκαστος. Ο αριθμός τους ανήλθε σε 2.547 από 2.149, αυξανόμενος κατά 398 μητρώα.



Στα έργα των δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με μισθούς 700 και 800 ευρώ


Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέο κεφάλαιο προστίθεται στην περιπέτεια των προσλήψεων μηχανικών στο δημόσιο και τους Δήμους, μέσω της μεγάλης προκήρυξης του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας για τις 1427 νέες προσλήψεις μηχανικών, που γίνονται για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια για να στελεχωθούν τεχνικές υπηρεσίες σε δημόσιο και δήμους προβλέπει ότι οι νεοπροσληφθέντες μηχανικοί, θα φύγουν μόλις δουν την πρώτη μισθοδοσία τους.


Η επιλογή πρόσληψης στο δημόσιο παραμένει ισχύρή επαγγελματική επιλογή. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία στον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχουν υποβληθεί συνολικά άνω των 100.000 υποψηφιοτήτων για 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 1.565 κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 57 Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, που θα αποτελέσουν δεξαμενή προσλήψεων από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια στο δημόσιο. Δείτε εδώ στο ecopress

Ωστόσο για τους μηχανικούς παράλληλα με τα εμπόδια που τίθενται για να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» της πρόσληψης, τώρα προκύπτει νέο θέμα για την επόμενη ημέρα, εφόσον αρχίσουν να εργάζονται στις τεχνικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες του δημοσίου και των δήμων, για να υλοποιηθούν μικρά και μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκμαψης, του νέου ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα:

ΚΕΔΕ: στα έργα των δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με μισθούς 700 και 800 ευρώ

Το πρόβλημα της παραμονής των νεοπροσληφθέντων μηχανικών στο δημόσιο και τους δήμους ανέδειξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την εισηγητική τοποθέτηση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου τόνισε ότι:

«Oι άνθρωποι αυτοί, από τους οποίους περνάνε τεχνικά προγράμματα, περνάει το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούν να αμείβονται με 700 και 800 ευρώ. Δεν πρόκειται να μείνουν στους Δήμους».

-«Θα πρέπει να ξαναδούμε τις αμοιβές των μηχανικών στους Δήμους» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέροντας συγκεκριμένα στην εισηγηση του ότι:

-«Στα καλά νέα είναι η έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 13Κ και πλέον 1.427 μηχανικοί θα διοριστούν σε ΟΤΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων στους Δήμους. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι αυτοί, από τους οποίους περνάνε τεχνικά προγράμματα, περνάει το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούν να αμείβονται με 700 και 800 ευρώ. Δεν πρόκειται να μείνουν στους Δήμους. Θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε πιο ενεργά να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς απολαβές για αυτούς τους οποίους περνάνε σχεδόν τα πάντα και έχουν αυξημένες ευθύνες για όσα γίνονται γύρω μας».

Μάχη για το «εισιτήριο» της πρόσληψης

Ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ γίνεται σύμφωνα με την Πρόσκληση/Προκήρυξη με Αριθμό 2Γ/2022 ΤΕΥΧΟΣ ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 75/21- 11-2022 για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που θα γίνει τον Μάρτιο καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε ύλη για διοικητικούς, που δεν έχει σχέση με το βασικό γνωστικό τους αντικείμενο (Πρόγραμμα Σπουδών). Επίσης προβλέπεται να προσληφθούν σε μια ασαφή ειδικότητα ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Γενικών Καθηκόντων), η οποία δεν υπάρχει ως ειδικότητα σε κανένα Πολυτεχνείο στον κόσμο.

Παρέμβαση ΤΕΕ και ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέματα για τα οποία άσκησαν παρέμβαση προς το υπουργείο Εσωτερικών το ΤΕΕ και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ζητώντας εξαίρεση της συμμετοχής των Διπλωματούχων Μηχανικών από τις γραπτές εξετάσεις της συγκεκριμένης προκήρυξης του ΑΣΕΠ και να επανεξετάσει η Πολιτεία τους όρους της στελέχωσης των δημοσίων – τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας από τεχνικό-εξειδικευμένο προσωπικό Διπλωματούχους Μηχανικούς.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Έγγραφο ΕΜΔΥΔΑΣ προς ΥΠΕΝ, για το «μπλακάουτ» στις οικοδομικές άδειες


Του Αργύρη Δεμερτζή/

Έγγραφο ντοκουμέντο της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου της Αθήνας προς το ΥΠΕΝ, που φέρνει στο φως το ecopress, αποκαλύπτει γιατί και πως έχουν σταματήσει να εκδίδονται οικοδομικές άδειες στην Αθήνα, μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τα ύψη και του ορόφους των κτιρίων, με το ΝΟΚ ’12. Στο μεταξύ ενώ από το ΥΠΕΝ σιωπούν, το πρόβλημα επεκτείνεται και παρατείνεται. Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Σήμερα πανελλαδική σύσκεψη των μηχανικών στις ΥΔΟΜ, όλης της χώρας.


Από το έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου της Αθήνας, με θέμα: «ερώτημα σχετικά με μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη στο Δήμο Αθηναίων», που υπογράφει η διευθύντρια Μαρία Δανιήλ, το οποίο εστάλη στις 25 Νοεμβρίου 2022 προς Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού – Οικοδομικού Κανονισμού και Δανειοδότησης (ΔΑΟΚΑ) του ΥΠΕΝ προκύπτει ότι:

-Στο ΥΠΕΝ γνωρίζουν εγγράφως και επισήμως εδώ και ένα μήνα ότι η ΥΔΟΜ της Αθήνας δεν εκδίδει οικοδομικές άδειες, καθώς στην επιστολή της ΥΔΟΜ του Δήμου της Αθήνας προς το υπουργείο σημειώνεται ότι: «σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας δε δύναται πλέον να χορηγεί όρους δόμησης σε περιοχές που το ύψος δεν καθορίζεται από ειδικά διατάγματα και στις οποίες μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν ο Ν.Ο.Κ./2012, έως ότου μας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες».

-Το θέμα για τα ύψη και του ορόφους των κτιρίων, με το ΝΟΚ ’12. έχει τεθεί εδώ εδώ και ένα χρόνο, με έγγραφα της ΥΔΟΜ Αθήνας προς το ΥΠΕΝ (επιστολές στις 20-12-2021 και 04-04-2022), με τις οποίες έχει ζητηθεί «να αποσαφηνιστεί το θέμα του μέγιστου ύψους σε όλη την έκταση του Δ. Αθηναίων, εκτός των περιοχών για τις οποίες έχουν εκδοθεί Π.Δ. ειδικών όρων δόμησης».

-Έχει μεσολαβήσει εδώ και εννέα μήνες από τον Μάρτιο του 2022, επιστολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της ΥΔΟΜ Αθήνας έχει συμφωνήσει ότι: «υπάρχει ανάγκη αποσαφήνισης των μέγιστων επιτρεπόμενων υψών σε μεγάλη έκταση του Δ. Αθηναίων, πλην των περιοχών για τις οποίες ισχύουν Π.Δ. ειδικών όρων δόμησης ή ειδικών υψών».

Ωστόσο από το ΥΠΕΝ, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι ζητούμενες οδηγίες ούτε έχει ανακοινωθεί επισήμως εάν και ποιες ενέργειες θα αναληφθούν, ώστε να δώσουν λύσεις στο σημαντικό αυτό θέμα, που αφορά στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, στην ασφάλεια δικαίου και των επενδύσεων, ενώ η διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών συνεχίζεται επ΄αόριστον και παραλύει η οικοδομική δραστηριότητα.

«Kύμα» δικαστικών προσφυγών κατά οικοδομικών αδειών

Πιο συγκεκριμένα η διευθύντρια της ΥΔΟΜ Αθήνας, αναφέρει στην επιστολή της, τις αποφάσεις του ΣτΕ (2102/2019, 705/2020, 706/2020), που αφορούν στο μέγιστο ύψος οικοδομής στην περιοχή Μακρυγιάννη, σημειώνοντας ότι: «η έκδοση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ πυροδότησε «κύμα» δικαστικών προσφυγών κατά οικοδομικών αδειών «σε διάφορες περιοχές της Αθήνας», οι οποίες επικαλούνται τις εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ και συγκεκριμένα το σκεπτικό «….στην επίμαχη περιοχή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Β.Α. του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α ’), οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος τα 21μ» (ΣτΕ 705/2020)».

Oι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 και οι ειδικές διατάξεις του Β.Δ. του 1955

Παράλληλα επισημαίνει ότι: «πρόσφατα, με τις με αρ. 2026/27-10-2022 και 2028/27-10-2022 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (σχετικό 2) ακυρώθηκαν οι οικοδομικές άδειες καθώς και οι αναθεωρήσεις – ενημερώσεις αυτών στα ακίνητα επί των οδών Υπάτης αρ. 12 και Υπάτης αρ. 14. Σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις, όσον αφορά το ύψος των κτιρίων κρίνεται ότι, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Β.Δ. του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α’) οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος σύμφωνα με τους Τομείς Υψών Αθηνών».

Διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών

Και αφού ενημερώνει το ΥΠΕΝ ότι: «η Υπηρεσία μας δε δύναται πλέον να χορηγεί όρους δόμησης σε περιοχές που το ύψος δεν καθορίζεται από ειδικά διατάγματα και στις οποίες μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν ο Ν.Ο.Κ./2012, έως ότου μας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες», υπογραμμίζει ότι:

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Μηχανικοί στο δημόσιο: με εξετάσεις για διοικητικούς και ως γενικών καθηκόντων!




Γίνονται 1140 προσλήψεις διπλωματούχων μηχανικών για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια στο δημόσιο, με τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά με εντελώς λάθος κριτήρια, άσχετα από τις σπουδές και το επιστημονικό, επαγγελματικό τους αντικείμενο. Το ΤΕΕ και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ασκούν παρέμβαση προς το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ και ζητούν εξαίρεση των διπλωματούχων μηχανικών από την συγκεκριμένη προκήρυξη και στελέχωση των δημοσίων – τεχνικών υπηρεσιών της χώρας από μηχανικούς, με νέους όρους.


Στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Πρόσκληση/Προκήρυξη με Αριθμό 2Γ/2022 ΤΕΥΧΟΣ ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 75/21- 11-2022 για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4765/2021 (πρώτο στάδιο), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατηγορία ΠΕ Διπλωματούχων Μηχανικών προκύπτει ότι:

-Καλούν τους υποψήφιους μηχανικούς τον Μάρτιο σε γραπτές εξετάσεις, όταν αυτό δεν απαιτείται αφού διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΤΕΕ. Είναι μη σύννομη, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, όπου χορηγείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος – οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί υποχρεωτικά συμμετέχουν σε εξεταστική διαδικασία στο ΤΕΕ προκειμένου να λάβουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος, που καθορίζεται από την εκάστοτε Ειδικότητα – και δεν απαιτείται να εξεταστούν εκ νέου για τη πρόσληψη τους στο Δημόσιο.

-Το περιεχόμενο της ύλης του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στην οποία καλούνται να εξεταστούν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί δεν έχει σχέση με το βασικό τους γνωστικό τους αντικείμενο (Πρόγραμμα Σπουδών). Όπως προσδιορίζεται στο σχετικό ΦΕΚ, αφορά ειδικότητες Διοικητικού περιεχομένου και όχι Τεχνικού.

-Ισοπεδώνονται και ομογενοποιούνται επικινδύνως διαφορετικές Ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών σε μια ασαφή Ειδικότητα ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Γενικών Καθηκόντων), η οποία δεν υπάρχει ως Ειδικότητα σε κανένα Πολυτεχνείο στον κόσμο.

-Καταστρατηγούνται βασικές αρχές των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελληνικής Νομοθεσίας στο μείζον για παράδειγμα θέμα της άδειας άσκησης του επαγγέλματος, το οποίο είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την άσκηση των καθηκόντων ως Διπλ. Μηχανικών.

-Η προτεινόμενη διαδικασία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας λίστας κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα προτεραιότητας, μιας «χοάνης ομηρίας. Δεν ικανοποιέιται το πάγιο αίτημα του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ, για άμεση πρόσληψη σε μόνιμες θέσεις μονίμων Διπλ. Μηχανικών ενω ζητούν συγκεκριμένες προσλήψεις σε συγκεκριμένες θέσεις, συγκεκριμένης διάρκειας (μονίμων) με προσδιορισμένο άμεσα το χρόνο.


Σημειώνεται ότι στον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχουν υποβληθεί συνολικά άνω των 100.000 υποψηφιοτήτων για 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 1.565 κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 57 Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, που θα αποτελέσουν δεξαμενή προσλήψεων από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια στο δημόσιο. Δείτε εδώ στο ecopress

Παρέμβαση ΤΕΕ προς υπουργείο Εσωτερικών και ΑΣΕΠ