Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Εδώ τα καλά πτυχία


EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Εδώ τα καλά πτυχία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»21.12.23 08:55ΕΦ.ΣΥΝ.

Πτυχία με το κιλό. Πτυχία με τη σέσουλα. Πτυχία με το καντάρι. Πτυχία Ιατρικής, Νομικής τε και Αρχαιολογίας. Βρέχει πτυχία στην Ελλάδα, τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «απελευθερώσει» την «αγορά» της ανώτατης εκπαίδευσης. Χρειάζεται βέβαια να παραβιάσει το Σύνταγμα, να επιστρατεύσει νομικίστικες αλχημείες, να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, να βιάσει τη συλλογική μνήμη, να διαρρήξει ιστορικά κεκτημένα ενός λαού που έδωσε αίμα, να παρακάμψει την οργή των φοιτητών - αλλά πόσα έχει να κερδίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αν πετύχει στο ρεσάλτο που επιχειρεί στην Παιδεία...

Το 2018 ο ΣΕΒ ζητούσε «άρση της απαγόρευσης ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης». Το αίτημα των ταξικών συμμάχων της δεν αγνοήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ήξερε πως πρέπει να ζυγιάσει καλά τη στιγμή που θα το ικανοποιούσε. Αλλωστε οι μνήμες από την προηγούμενη επιχείρηση κατάργησης του άρθρου 16, το 2007, ήταν οδυνηρές.



Τότε ένα ρωμαλέο, πολύμορφο κι εμπνευσμένο φοιτητικό κίνημα βρέθηκε απέναντί της, με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους κι εκατοντάδες κατειλημμένες σχολές πανελλαδικά και τη στήριξη του εργατικού κινήματος. Εντέλει η υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε κι η γνώση του συλλογικού αγώνα που κατακτήθηκε από τους νέους ανθρώπους συνέβαλε στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πια πως οι τεχνικές χειραγώγησης και η προπαγάνδα της οφείλουν να είναι πιο λεπτοφυείς, κομψές και σωστά πλασαρισμένες ώστε να αποφύγει ένα νέο Βατερλό. Ετσι τώρα ετοιμάζει την παρανομία επικαλούμενη... τη νομιμότητα. Ενώ ξεκάθαρα το νομοσχέδιο που φέρνει παραβιάζει και καταστρατηγεί το Σύνταγμα, επιστρατεύει μια νομικίστικη επιχειρηματολογία, η οποία δεν στέκει σε κανένα της σημείο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από το να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των ταξικών συμμάχων της. Πέρα από τα μεγάλα ντιλ που θα γίνουν, πέρα από τον πακτωλό χρημάτων που θα διακινηθεί, αν το δημόσιο αγαθό που το Σύνταγμα διασφαλίζει όσο κανένα άλλο μετατραπεί σε εμπόρευμα, τότε δεν θα υπάρχει πια κανένας φραγμός για καμία άλλη κοινωνική κατάκτηση και κανένα άλλο δημόσιο αγαθό. Και, ίσως κυριότατα για τη Δεξιά, θα έχει χτυπηθεί κατάστηθα η παράδοση της Μεταπολίτευσης, καταργώντας την πιο εμβληματική κατάκτησή της, τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.


Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι καλούν τα παιδιά μας σε γενικό ξεσηκωμό. Πρόκειται για μια ιστορική μάχη κι εμείς οφείλουμε να τη δώσουμε μαζί τους.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Της πατρίδας μου η σημαία...






Ελληνική σημαία: Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει το εικαστικό της Γ.Λαλέ - Παραθέτει 10 σημαίες που έγιναν σύμβολα και τα ονόματα των καλλιτεχνών που τις έχουν δημιουργήσει


Η ροζ ελληνική σημαία αποσύρθηκε από την έκθεση που φιλοξενείται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, μετά από εντολή που φαίνεται ότι δόθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η εν λόγω ροζ ελληνική σημαία αποτελεί δημιούργημα και μέρος της έκθεσης της Γεωργίας Λάλε που φιλοξενείται στο προξενείο. Σύμφωνα με την ίδια την δημιουργό, το έργο της επιχειρεί να μιλήσει για «το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών».

Η απόσυρση της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

Την εικαστικό Γεωργία Λαλέ και το έργο της «Ενοχή της Γειτονιάς» στηρίζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με την ανάρτηση που παραθέτει 10 σημαίες που έγιναν σύμβολα και τα ονόματα των καλλιτεχνών που τις έχουν δημιουργήσει. Μεταξύ αυτών και ο Banksy.Georgia Lale. Flag 2023
William N. Copley. Untitled (Think/flag) 1967
Jamie Reid. Sex Pistols, God Save the Queen 1977
Jasper Johns. Flag 1954-55
beetroot 2023
David Hammons. African American Flag 1990
Banksy. Slave Labour 2012
Nari Ward. Breathing Flag 2017
Pavlos (Pavlos Dionyssopoulos). Greek Flag 2007
Sara Rahbar. Flag #17/unstable, you disappear in the distance 2008

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια και τα “Bonus” – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών

Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια και τα “Bonus” – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών



Συνάδελφοι/σες

Ενώ η ελληνική οικονομία -όπως μας λένε- αναπτύσσεται, ανθεί και αναβαθμίζεται με νέες επενδυτικές βαθμίδες, εν μέσω ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και κερδοσκοπίας, η κυβέρνηση αντί να δώσει μια αξιοπρεπή αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογη του πληθωρισμού, αντί να τους επιστρέψει τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδειών, τα οποία πολύ σωστά δίνονται στον ιδιωτικό τομέα και αντί να αναγνωρίσει το κλεμμένο κλιμάκιο 2016-2017, επιλέγει να δημιουργήσει επί της ουσίας Ατομικά Μισθολόγια με πλήθος διακριτών ρυθμίσεων ανά Φορέα, Διεύθυνση ακόμα και Τμήμα, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται διακριτά ανάλογα με τις ορέξεις τις εκάστοτε πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας.

Έτσι με τη μορφή bonus, είτε μέσω της Στοχοθεσίας, είτε μέσω του συστήματος κινήτρων του Ν. 4940/2022 μοιράζει χρήματα σε επιλεγμένες Δ/νσεις και επιλεγμένους υπαλλήλους Υπουργείων κάνοντας πράξη τη μακιαβελική ρήση «διαίρει και βασίλευε» με διακριτή αντιμετώπιση των υπηρεσιών και δημιουργώντας έριδες και αντιπαλότητες μέσα στις υπηρεσιακές δομές. Επιπρόσθετα επιχειρούν με τον τρόπο αυτό, να νομιμοποιήσουν τις έωλες και απορριπτέες διαδικασίες της “αξιολόγησης” και “στοχοθεσίας” που ενώ έχουν αποτύχει οικτρά, προσπαθούν να επιβληθούν δια της “επιβράβευσης” όσων πιάσουν τους άπιαστους στόχους ή απλά κάνουν τα “καλά παιδιά”.

Δυστυχώς όμως ο τρόπος αυτός διοίκησης ένα αποτέλεσμα θα έχει: την ολοκληρωτική διάλυση οποιασδήποτε Συλλογικής Οργανωτικής Δομής γιατί προφανώς το όποιο έργο κάνει μια Δ/νση ενός Υπουργείου ή ενός Φορέα, δεν είναι αυτόνομο ή αυτοτελές αλλά υποστηρίζεται, εμπλουτίζεται και εφαρμόζεται από τις υπόλοιπες Δ/νσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που το επιχείρημα της αποσπασματικής επίτευξης των στόχων καταρρέει. Τι νόημα έχει για παράδειγμα αν μία Διεύθυνση δημοπρατήσει 50 έργα, όταν οι υποστηρικτικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και λόγω ελλείψεων το έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις στην κατασκευή; Και όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει το Τεχνικό Έργο (Μελέτες, Επιβλέψεις, Αδειοδοτήσεις, Έλεγχοι) είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί, γιατί εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως ο χαρακτήρας του, η πρωτοτυπία του, τα εμπλεκόμενα μέρη, οι αδειοδοτήσεις και απαντήσεις πλήθους Υπηρεσιών κλπ. Για το λόγο αυτό και είναι αδύνατο να τεθούν στόχοι ανά Τεχνικό Υπάλληλο, Τμήμα και Διεύθυνση, όπως γίνεται σήμερα.