Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Εν αρχή ην η Διάσκεψη του Ρίο

Εν αρχή ην η Διάσκεψη του Ρίο


Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Η«πράσινη ανάπτυξη», κεντρικό στοιχείο της οποίας αποτελεί η ενεργειακή πολιτική όπως εκφράζεται σήμερα κυρίως –αλλά όχι αποκλειστικά– από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αφετηρία τη Διάσκεψη του Ρίο το 1992.

Το 1992 δεν είναι μια τυχαία εποχή. Είναι η ιστορική φάση του «τέλους της ιστορίας», όπου επιχειρείται η οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας με διάφορες διαστάσεις: «πόλεμοι για την ειρήνη» (Παναμάς -1989, πόλεμος του Κόλπου-1990), καθιέρωση «ελευθεριών» (συνθήκη του Μάαστριχτ-1993), διαχείριση σχέσεων παγκόσμιου Βορρά και Νότου σε νέα βάση.


Στο Ρίο τότε, υπογράφονται δύο συνθήκες: η μια αφορά στις κλιματικές αλλαγές για τον περιορισμό εκπομπής αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η άλλη στην προστασία της βιοποικιλότητας, που ωστόσο αποφεύγει το βασικό ζήτημα της σχέσης της βιοποικιλότητας με τα βιοτεχνολογικά προϊόντα.

Στο λεξιλόγιο μπαίνει μια νέα έννοια, η «αειφόρος ανάπτυξη», που συνδέει την έννοια του περιβάλλοντος με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Παγκόσμιος Βορράς και Νότος εμφανίζονται χρεωμένοι: ο Βορράς με «οικολογικό χρέος» και ο Νότος με πραγματικό.

Οι απόψεις διχάζονται: η πρώτη άποψη βλέπει τη Διάσκεψη «για τη σωτηρία της γης» ως πρώτη νίκη μπροστά στη σοβαρότητα του οικολογικού αιτήματος, η δεύτερη άποψη ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη με σκοπό την άμβλυνση των εκρηκτικών καταστάσεων και την όξυνση της εκμετάλλευσης του Τρίτου Κόσμου από τις καπιταλιστικές μητροπόλεις.

Ωστόσο στο Ρίο η προσπάθεια σύζευξης της οικολογίας και της οικονομίας ήταν πραγματική, μόνο που ο στόχος ήταν να γίνει αποδεκτό από την οικολογία ότι την κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η οικονομία.

Ο Economist το διατυπώνει εύστοχα στις 18/8/1992: «Αν ο πράσινος ζήλος που δημιουργήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιθυμεί να επιβιώσει στην κρατική πολιτική, τότε οι ζηλωτές του θα πρέπει να μάθουν τη γλώσσα των προτεραιοτήτων, καθώς και εκείνη του κόστους και του οφέλους».

Αποδείχθηκε στη συνέχεια, ότι η όξυνση της οικολογικής κρίσης δεν αποτελούσε όριο για τον καπιταλισμό, αλλά αφορμή για μια διαδικασία αναδιάρθρωσής του.


Βορράς εναντίον Νότου

Αναδείχθηκε ότι οι χώρες με αυστηρότερες περιβαλλοντικές νόρμες (Γερμανία, Ιαπωνία κλπ.) προηγούνταν στα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς έναντι των χωρών εκείνων που σπαταλούν πόρους και περιβάλλον (π.χ. ΗΠΑ). Η Γερμανία είχε κατακτήσει πλεονεκτική θέση με την προπόρευσή της σε ζητήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ και η Ιαπωνία είχε αναδειχθεί –μέσα από έντονο κρατικό παρεμβατισμό– σε πρωτοπόρα δύναμη σε θέματα περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

Η νέα κατάσταση διασφάλιζε ένα «φυσικό» προστατευτισμό στα κράτη εκείνα που μπορούσαν να πραγματοποιούν εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της κάθε είδους αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επιδιώχθηκε επίσης, να μπει σε πλαίσιο η μεταφορά τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι ώστε η αναπτυξιακή βοήθεια να υποκατασταθεί από «κίνητρα για επενδύσεις» που εκείνες θα έπρεπε να αποδεχθούν «για τη σωτηρία του πλανήτη».

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα «κίνητρα για επενδύσεις», συνίστανται σε βίαιες πρακτικές που εκμεταλλεύονται το οικονομικό χρέος χωρών σε όλο τον πλανήτη με στόχο την αρπαγή γης και φυσικών πόρων. Ο δυτικός κόσμος παρεμβαίνει για να επιβάλλει τον πολιτισμό του στους «καθυστερημένους» στο όνομα και της οικολογίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το κυριακάτικο ένθετο των New York Times στις 18 Απριλίου του 1993 είχε τίτλο: «Επιτέλους, επιστρέφει η αποικιοκρατία! Ήταν πια καιρός!».

Η αναδιάρθρωση της παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα οδήγησε στη μεταφορά ρυπογόνων βιομηχανιών σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, με την «προηγμένη» Δύση να εισάγει ορυκτούς πόρους και σπάνια μέταλλα απαραίτητα για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και να εξάγει τα απόβλητά της, τοξικά αλλά και ανακυκλώσιμα, εκεί όπου το κόστος της ρύπανσης αποτιμάται χαμηλότερα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Άσκησε έτσι η Δύση, εκτεταμένα και με απαράμιλλη υποκρισία, τη γνωστή πρακτική ως NIMBY (όχι στην αυλή μου)!

Στο Ρίο εν τέλει, η οικολογία εντάχθηκε στο πλέγμα των διεθνών σχέσεων με την οικολογική κρίση να μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ χωρών και να συμψηφίζεται με τις άλλες οικονομικές συναλλαγές στις οποίες συμμετέχουν οι αντίστοιχες χώρες. Το κράτος παρεμβαίνει, εμφανίζοντας τη διαχείριση της οικολογικής κρίσης ως κοινωφελές έργο, που σε τελική ανάλυση δεν χρηματοδοτεί ο ρυπαίνων, αλλά η κοινωνία.

Με στοιχεία από: «Πολιτικές προεκτάσεις της διάσκεψης του Ρίο», Τάσος Κυπριανίδης, ΕΜΠ, Επιστήμες και περιβάλλον στα τέλη του αιώνα, Εναλλακτικές Εκδόσεις/Οικολογκή Σκέψη 9/1994

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Βίντεο: Από την εκδήλωση – συζήτηση του ΜΕΤΑ για το αντασφαλιστικό Βρούτση

Βίντεο: Από την εκδήλωση – συζήτηση του ΜΕΤΑ για το αντασφαλιστικό Βρούτση



Με μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών και φίλων του ΜΕΤΑ, πραγματοποιήθηκε απόψε, Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ εκδήλωση – συζήτηση της παράταξης, με κύριο θέμα το αντασφαλιστικό Βρούτση, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους ομιλούντες, «συνταγματοποιεί» το νόμο Κατρούγκαλου και τους άλλους αντασφαλιστικούς νόμους και φέρνει νέα δεινά στη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αλλά και των μελλοντικών και νυν συνταξιούχων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, και μίλησαν οι:

1) Ηλίας Βρεττάκος, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ,

2) Τάσος Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ),

3) Χρήστος Βαγενάς, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οργανωτικά τους προβλήματα και τις επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων,

4) Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, για το ασφαλιστικό στους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες,

5) Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος του ΔΣ της ΠΟΓΕΔΥ και υπεύθυνη του τμήματος γυναικών της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των γυναικών και το ασφαλιστικό σύστημα.




ΑΡΑΓΕΣ: Όλοι και όλες στην απεργία και στις κινητοποιήσεις στις 18 Φεβρουαρίου!



Ο νέος αντιασφαλιστικός Νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση και εμβάθυνση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16), ο οποίος μετέτρεψε το ασφαλιστικό σύστημα σε φορολογικό-κεφαλαιοπoιητικό, και επέφερε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, ενοποίησε τα Ταμεία και εξαφάνισε τα αποθεματικά τους. Είναι δε προκλητικό για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να αυξάνονται οι εισφορές και να κόβονται οι συντάξεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ευαγγελίζεται ότι ήρθε η ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλιστικές κλάσεις εισφορών εκ των οποίων θα επιλέγει ο ασφαλισμένος, και οι οποίες θα οδηγούν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές εισφορές. Η κατώτερη κλάση εισφοράς των 210 ευρώ το μήνα συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 19% για το 85% των «μη μισθωτών» (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όμως και οι «μπλοκάκηδες» μισθωτοί, σημαντικό τμήμα πλέον του συνολικού αριθμού των εργαζόμενων μηχανικών, καθώς το «μπλοκάκι» επεκτείνεται και σε κλάδους στους οποίους μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε).

Παράλληλα, από το νομοσχέδιο προκύπτουν τα εξής:
Οι νέες -σταθερής κλίμακας- εισφορές δεν θα είναι και τόσο σταθερές, αφού θα μεταβάλλονται με βάση το ΑΕΠ και το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Θίγονται περισσότερο τα μπλοκάκια (αυξάνονται οι εισφορές για όσους/ες παίρνουν έως 17.500 ευρώ μεικτά).
Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά.
Στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα πρέπει οι εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση να καλύπτουν το ποσό που αντιστοιχεί στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία για τους αυταπασχολούμενους. Διαφορετικά, η διαφορά από τον ασφαλισμένο.

Όσον αφορά τις συντάξεις τα ζητήματα που προκύπτουν είναι κρίσιμα και πολλά:
Αγνοείται η τύχη της Ειδικής Προσαύξησης αφού απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή στο Σχέδιο Νόμου. Θυμίζουμε ότι με το Ν4387/16 περικόπηκε πάρα πολύ από 1180 € σε 250 για 35 χρόνια.
Δεν προβλέπονται Διοικούσες Επιτροπές των πρώην Ταμείων (πχ ΤΣΜΕΔΕ) που να εξετάζουν ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας και να βοηθούν συναδέλφους.
Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων (3 χρόνια για το ΤΣΜΕΔΕ)
Οι περίφημες αυξήσεις συντάξεων είναι ελάχιστες της τάξης των 50-70 €
Για το εφάπαξ προβλέπονται μεγάλες μειώσεις.

Παρά τη μικρή αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης λόγω της απόφασης του ΣτΕ – οδηγούμαστε και επίσημα σε πολύ μικρές συντάξεις: στο 1ο επίπεδο για 40(!) χρόνια προκύπτει κύρια σύνταξη 772 ευρώ, ακόμα όμως και στο τελευταίο επίπεδο για 40 χρόνια προκύπτει μικτή κύρια σύνταξη περίπου 1634 ευρώ.

Το βασικότερο όλων όμως, είναι ότι εμπεδώνεται η κεφαλαιοποιητική λογική στο ασφαλιστικό σύστημα, που πέραν του ανοίγματος στην ιδιωτικοποίηση, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι ασφαλισμένοι είναι «ατομικά υπεύθυνοι» για τις επιλογές τους (κλάσεις, δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση) και η ασφάλιση μετατρέπεται από κοινωνικό δικαίωμα σε «ατομική ευθύνη», την ώρα που ήδη πολλοί νέοι εργαζόμενοι έχουν διαμορφώσει την εικόνα ότι δύσκολα θα πάρουν σύνταξη ούτως ή άλλως.

Στην πραγματικότητα ούτε καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, ούτε πολύ περισσότερο τις ασφαλιστικές ανατροπές και τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Απόσυρση του νομοσχεδίου Βρούτση. Κατάργηση του Νόµου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών νόµων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Αποκλειστικά ∆ηµόσιο, Καθολικό και Αναδιανεµητικό Σύστηµα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα λειτουργεί µε κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δηµόσιο υγειονοµικό σύστηµα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ειδικότερα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης ουσιαστικά δίνουν αυξήσεις στις συντάξεις για όσους έχουν από 30 ως 45 χρόνια ασφάλισης και “τιμωρούν” όσους έχουν πάνω από 46 χρόνια ασφάλισης αφού μειώνεται η σύνταξη σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ασφαλισμένος με 700 ευρώ μισθό μεικτά (όσο περίπου είναι ο ασφαλιστέος μισθός του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού) και με 40 χρόνια σήμερα (με το Νόμο Κατρούγκαλου) λαμβάνει κύρια σύνταξη 684 ευρώ με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (του Νόμου Βρούτση) θα λάβει 734 ευρώ, δηλαδή τη γιγαντιαία μηνιαία αύξηση των 50 ευρώ Ωστόσο ακόμη και οι αυξήσεις που δίνονται για όσους έχουν 42 χρόνια ασφάλισης σε σχέση με αυτούς που έχουν 40 είναι περιορισμένες! Ειδικότερα για συντάξιμες αποδοχές 1000 ευρώ, τα ποσά των αυξήσεων κυμαίνονται από 7,7 ευρώ ανά μήνα για τα 30 χρόνια ασφάλισης και φτάνουν έως και 79,8 ευρώ ανά μήνα για τα 40 χρόνια. Από εκεί και πέρα τα ποσά των αυξήσεων συρρικνώνονται και γίνονται μειώσεις από τα 45 χρόνια και πάνω.

Για συντάξιμες αποδοχές ύψους 1500 ευρώ η μέγιστη αύξηση φτάνει στα 120 ευρώ και επέρχεται με τα 40 έτη ασφάλισης καθώς η σύνταξη φτάνει στα 1146 ευρώ ανά μήνα (μεικτά). Το κίνητρο παραμονής στην αγορά εργασίας από τα 40 έτη και μετά δεν γίνεται ιδιαίτερα ισχυρό καθώς για κάθε δύο έτη ασφάλισης, θα προκύπτει αύξηση μόλις 15 ευρώ στη σύνταξη.


Συνολική ελάχιστη μηνιαία επιβάρυνση Μηχανικού για το 2020:
220 για ΚΣ-Υγεία-ΟΑΕΔ (ανύπαρκτος ακόμα)
42 Επικουρικό
26 Εφάπαξ

Συνολικά 288 € στα οποία πρέπει να προστεθούν 2Χ21,49=43 € αναδρομικά ετών 2017-2018 του ΕΤΕΑΕΠ. Συνολική μηνιαία επιβάρυνση 331 € δηλαδή… χωρίς να συνυπολογιστούν τυχόν δόσεις ρυθμίσεων που πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν.

Νέες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, κλ.π.

Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. κατατάσσονται από 1-1-2020 σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης μαζί με τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης ως εξής:
Ασφαλιστικές κατηγορίεςΠοσά εισφορών κύριας σύνταξης σε ευρώΥΓΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣΥπέρ ΑνεργίαςΣύνολο
1η κατηγορία15555010220
2η κατηγορία18666010262
3η κατηγορία23666010312
4η κατηγορία29766010373
5η κατηγορία36966010445
6η κατηγορία50066010576
Οι ασφαλιστικές εισφορές προσαυξάνονται:
Από 1.1.2023Aπό 1.1.2024Από 1.1.2025 και μετά
Προσαύξηση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. (Εκτός της εισφορά υπέρ ανεργίας)Προσαύξηση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
(Εκτός της εισφορά υπέρ ανεργίας)
Προσαύξηση  κατ΄ έτος κατά το δείκτη μεταβολής μισθών
(Εκτός της εισφορά υπέρ ανεργίας)
Νέοι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Για όλους τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες (και όχι μόνο τους επιστήμονες όπως προβλέπουν οι υφιστάμενες διατάξεις του ν.4387/2016) καθώς και τους αυτοτελώς απασχολούμενους θεσπίζεται ειδική κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών η οποία ισχύει για (5) έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος.
Ασφαλιστικές κατηγορίεςΠοσά εισφορών κύριας σύνταξης σε ευρώΥΓΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣΥπέρ ΑνεργίαςΣύνολο
9333010136

ΣΑΔΑΣ: Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων με θέμα: Πλατεία Ομονοίας, ΄΄Παρέμβαση σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο΄΄

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων με θέμα: Πλατεία Ομονοίας, ΄΄Παρέμβαση σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο΄΄

Προς: Τον Δήμαρχο Αθηναίων, κο Κώστα Μπακογιάννη

Ανοιχτή επιστολή

Θέμα: Πλατεία Ομονοίας, ΄΄Παρέμβαση σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο΄΄

Σχετικά:
Α.Π. 288/09-07-2018 ΣΥΠΟΘΑ
Α.Π. 8η/6η 16-07-2018 ΣΥΠΟΘΑ
Α.Π. 192062/26-07-2018 Δήμος Αθηναίων
Α.Π. 49290/3482/27-07-2018 ΥΠΕΝ-ΔΑΟΚΑ
Α.Π. 319/ 30-07-2018 ΣΥΠΟΘΑ
Α.Π. ΣΑ 75 /07-02-2019 Π.Ε. Κ. Τομέα
Α.Π. 64225/14-02-2019 ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
Α.Π. 12669/555 22-02-2019 ΥΠΕΝ-ΔΑΟΚΑ
Α.Π. 13872 28-02-2019 Απ/μένη Δ/ση Αττικής
Α.Π. 64317/13-03-2019 ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
Α.Π. ΣΑ 161/13-03-2019 Π.Ε. Κ. Τομέα

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του διότι παρά τις διαμαρτυρίες του και τις επαφές που είχε με τις Υπηρεσίες του Δήμου σας από τις αρχές του 2019, διακρίνει μέχρι σήμερα μια σειρά ενεργειών που δεν ταυτίζονται με αυτές που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παρέμβαση σε έργο που έχει βραβευθεί σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και αποτελεί εμβληματικό τοπόσημο της πόλης των Αθηνών.

Ειδικότερα:

Με τις με Α.Π. 64225/14-02-2019 και 64317/13-03-2019 επιστολές μας, είχαμε ζητήσει διευκρινίσεις και είχαμε επιστήσει την προσοχή για ενέργειες και εργασίες στον χώρο της πλατείας Ομονοίας εκτός του προβλεπόμενου πλαισίου από τις σχετικές διατάξεις και διαδικασίες. Οι διαβεβαιώσεις και οι εξηγήσεις που μας δόθηκαν θεωρήθηκαν ισχνές και για τον λόγο αυτό είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων ΥΠΕΝ, ΥΠΠΟΑ, καθώς και το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, η Υ.ΔΟΜ. του Δήμου σας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Δημάρχου του μεγαλύτερου Δήμου της Ελλάδας και διαπιστώνοντας με έκπληξη να συνεχίζονται οι εργασίες σε έναν χώρο τοπόσημο, σημείο στο οποίο βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες πλατείες της χώρας μας, θα ήταν χρήσιμο να μας αιτιολογήσετε άμεσα και αρμοδίως, απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα ενός Συλλόγου που το Ελληνικό κράτος έχει επιλέξει να γνωμοδοτεί δια των εκπροσώπων του επί Αρχιτεκτονικών θεμάτων, προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχιτεκτονικής, για την επιτυχή προσαρμογή των όποιων παρεμβάσεων σε προστατευόμενες περιοχές, που γειτνιάζουν με προστατευόμενα κτίρια, όπως και για τις μελέτες διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων κ.α. και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις

Ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις


Όπου ακούς "Ειδικές Ρυθμίσεις" καταλαβαίνεις πόσο τσιμέντο θα πέσει σε προστατευόμενες και άλλες περιοχές....


Ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις», όπως παρουσιάζει το money-tourism.gr.

Το νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, καθώς Έχει εγκριθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Στα 66 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται πολλές και σημαντικές διατάξεις για τον Τουρισμό, που ρυθμίζουν σημαντικά προβλήματα. Πέραν της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τις κολυμβητικές δεξαμενές, υπάρχουν διατάξεις για:
ΠΟΤΑ, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης
Γήπεδα γκολφ
Καταλύματα
Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό
Τουριστικές Λιμενικές Εγκαταστάσεις
Πολεοδομική ενοποίηση ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις
Ανέγερση κατασκηνώσεων σε ξενοδοχεία
Condo hotels
Αιγιαλό
Χορήγηση σήματος Glamping
Πισίνες
Προθεσμία κατάταξης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων διαμερισμάτων
Κατάργηση καρτέλας ενημέρωσης πελάτη
Ναυλώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής από τουριστικά γραφεία
Άγρα πελατών και κατευθυνόμενες αγορές
Θεσμοθέτηση πρεσβευτή ελληνικού Τουρισμού

Στα κρυφά πήγαν να καταργήσουν την έκπτωση εισφοράς για τις μητέρες

Στα κρυφά πήγαν να καταργήσουν την έκπτωση εισφοράς για τις μητέρες. Υπενθυμίζουμε στις μητέρες εκτός από τη μείωση εισφορών υπάρχει και επίδομα 800 € με βάση το Ν.4097/2012 και το άρθρο 6 αυτού. Η ΔΕ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ εξετάζει και ενστάσεις περικοπής του, κατά περίπτωση. Η συνολική προστασία της μητρότητας φυσικά παραμένει ζητούμενο.


ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (Ν.3655/2008 άρθρο 141 § 2)
Προσφέρεται μείωση κατά 50% των εισφορών κλάδων Κύριας Σύνταξης και Ειδικής Προσαύξησης στις μητέρες ασφαλισμένες κατά τους πρώτους 12 μήνες που έπονται εκείνου της γέννησης του παιδιού.
Απαιτείται η προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού.
Σε περίπτωση μισθωτής ασφαλισμένης, η μείωση αφορά μόνο τις προσωπικές εισφορές.

Χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στις άμεσα ασφαλισμένες του Ε.Τ.Α.Α. - Τομείς Μηχανικών και Ε.Δ.Ε.

5 Ιανουάριος 2017Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.
04/01/2017
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 
Ενημερώνουμε, ότι χορηγείται το επίδομα μητρότητας στις άμεσα ασφαλισμένες του Ε.Τ.Α.Α. - Τομείς Μηχανικών και Ε.Δ.Ε., κατ εφαρμογή του άρθρου 6 του Ν.4097/2012 (Α' 235) και της Κ.Υ.Α., αριθμ. πρωτ.: Φ.10060/15858/606/7.10.2014.
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί τα επιδόματα, των οποίων οι αιτήσεις κατατέθηκαν στο Ταμείο έως και την 31/01/2016.
Θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις για τις επόμενες πληρωμές.

Παραδοχή Βρούτση για κατάργηση έκπτωσης εισφορών για τις μητέρες
efsyn.gr

Την εν κρυπτώ περικοπή της έκπτωσης εισφορών για τις εργαζόμενες μητέρες παραδέχθηκε, μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα που ανέδειξε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Έφης Αχτσιόγλου και ομολόγησε την γκάφα (;) του υπουργείου, δίνοντας, παράλληλα, διαβεβαιώσεις πως οι μειωμένες εισφορές θα τηρηθούν για τις εργαζόμενες μητέρες.

Φρόντισε, πάντως, κατά την προσφιλή τακτική της Ν.Δ., να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΑ λέγοντας ότι «δημιούργησε κενό νόμου» και… ανάγκασε τον πρώην υφυπουργό Νότη Μηταράκη να το καλύψει, καταργώντας μια ευνοϊκή ρύθμιση που ίσχυε επί 13 χρόνια.

Κολέγια: Ισοτιμήθηκε πτυχίο φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο ΑΕΙ φοίτησης πέντε ετών!

Κολέγια: Ισοτιμήθηκε πτυχίο φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο ΑΕΙ φοίτησης πέντε ετών!

Την καταγγελία έκανε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, η οποία ζητεί εξηγήσεις από το υπουργείο Παιδείας

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να νομοθετηθεί η αντιστοίχιση πτυχίων κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, και η πρώτη «αναγνώριση» έγινε. Το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν),του υπουργείου Παιδείας αντιστοίχησε πτυχίο από ιδιωτικό κολέγιο με διάρκεια φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο από ελληνικό ΑΕΙ με διάρκεια φοίτησης πέντε ετών. Η σχετική καταγγελία έγινε στη Βουλή από τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, με ερώτηση, που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως αναφέρει η κυρία Κεφαλίδου «είχαμε επισημάνει και μέσα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου, με την ψήφιση του άρθρου 50 του Ν. 4653/2020, ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε την υποβάθμιση των επιστημονικών προσόντων που θα πρέπει να κατέχουν οι μελλοντικοί Έλληνες εκπαιδευτικοί». Αναλυτικά στην ερώτησή της προς το υπουργείο Παιδείας η κυρία Κεφαλίδου υπογραμμίζει: 

Πλέον στους επόμενους σχετικούς διαγωνισμούς θα είναι δυνατή η πρόσληψη πτυχιούχων αλλοδαπής που δεν διαθέτουν πράξη αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., αλλά θα έχουν απλώς εξασφαλίσει την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών τους από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Καθίσταται σαφές ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η Κυβέρνηση υλοποιεί στοχευμένα και ενισχύει θεσμικά μια διαδικασία που έχει «εφευρεθεί» με αποκλειστικό σκοπό την αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα ελληνικά κολέγια μέσω ξένων πανεπιστημίων, συντελώντας με τον τρόπο αυτό στην υποβάθμιση των τίτλων σπουδών που απονέμουν τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αδιαφορώντας για τις μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση και την κοινωνία γενικότερα.

Πρόσφατα το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. αντιστοίχισε πτυχίο από ιδιωτικό κολέγιο με διάρκεια φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο από ελληνικό ΑΕΙ με διάρκεια φοίτησης πέντε ετών!

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Νέα πληγή οι γερασμένες ανεμογεννήτριες



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 10.02.2020, 23:44
Νέα πληγή οι γερασμένες ανεμογεννήτριες

Ανανεώσιμη ενέργεια με μη ανακυκλώσιμα υλικά ● Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας θα παραγάγει 50.000 τόνους πτερυγίων ως απόβλητα έως το 2020, ποσότητα που θα τετραπλασιαστεί και θα ανέλθει σε 225.000 τόνους μέχρι το 2034. Αυτός ο όγκος θα καταλάβει σημαντικό χώρο στις ήδη κορεσμένες χωματερές ταφής αποβλήτων του πλανήτη, αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε πτερύγιο χρειάζεται μεταξύ 30 και 44,8 κυβικών μέτρων χώρο στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Τελικά, η παγκόσμια βιομηχανία των αιολικών δεν μας τα είχε πει όλα όταν υποσχόταν ότι η αιολική ενέργεια θα συμβάλει στη σωτηρία του πλανήτη, καθώς είχε παραλείψει να αναφέρει πως αυτή η «ανανεώσιμη» πηγή ενέργειας θα παράγει μια τεράστια ποσότητα μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που θα καταλήξει στους ξηρούς τάφους των χωματερών!

Σαν να μην είχε σκεφτεί το λόμπι των αιολικών το τι θα απογίνει η τεράστια ποσότητα των πτερυγίων των ανεμογεννητριών μόλις φτάσουν στο τέλος της ζωής τους. Και ότι η κερδοφορία από τις επενδύσεις του σε αυτή τη μορφή της «πράσινης» κατά τα λοιπά ενέργειας θα προκαλέσει την απόρριψη χιλιάδων τόνων μη ανακυκλώσιμων πτερυγίων σε χώρους υγειονομικής ταφής της χώρας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο, «αναπάντεχο» οικολογικό πρόβλημα που έχει αρχίσει να ανακύπτει ήδη στις χώρες που έχουν αδειοδοτήσει τη λειτουργία χιλιάδων αιολικών και θα βρεθεί μπροστά σε όσες χώρες επενδύουν στα αιολικά σήμερα. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των πτερυγίων των ανεμογεννητριών ανά τον κόσμο προβλέπεται να τετραπλασιαστεί τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, καθώς πολύ περισσότερα από αυτά ολοκληρώνουν τη ζωή τους που, σύμφωνα με τη βιομηχανία των αιολικών, διαρκεί 15 έως 20 χρόνια. Ενας αμφισβητήσιμος ισχυρισμός, αφού μια μελέτη του 2012 από το Renewable Energy Foundation στη σχετικά ώριμη ολλανδική και βρετανική βιομηχανία των αιολικών διαπίστωσε ότι μόνο μερικά από τα αιολικά πάρκα θα λειτουργούν για περισσότερα από 12 έως 15 χρόνια. Επιπλέον, το μέγεθος και το μήκος των νεοεισαχθέντων πτερυγίων των ανεμογεννητριών είναι τώρα διπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από 20-30 χρόνια φτάνοντας ακόμη και τα 90 μέτρα περίπου.

Επιστολή - Διαμαρτυρία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και υπό Συνταξιοδότηση Διπλωματούχων Μηχανικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8091 Αθήνα, 12-2-2020

Επιστολή - Διαμαρτυρία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και υπό Συνταξιοδότηση Διπλωματούχων Μηχανικών

Προς: Διοικητή ΕΦΚΑ κο Χάλαρη Χρήστο

Κοιν. : 1. Υπουργό Εργασίας & Κοινων.
Υποθέσεων κο Βρούτση Ιωάννη
2. Γεν. Γραμματέα Κοιν. Ασφάλισης
κα Καρασιώτου Παυλίνα
3. Πρόεδρο & Διοικούσα ΤΕΕ
Κύριε Διοικητά,
οι κάτωθι υπογράφοντες σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή-διαμαρτυρία για να σας υπενθυμίσουμε το γνωστό σε εσάς πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αφού έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει ουδεμία λύση. Επειδή όμως είμαστε πεισμένοι ότι αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται και λύνονται κατά βάση πολιτικά, επανερχόμαστε εξαντλώντας όλα τα “λογικά” περιθώρια.
Είμαστε πάνω από τρεις εκατοντάδες “υπό συνταξιοδότηση” μηχανικοί πρώην Δημόσιοι Υπάλληλοι, που αναμένουμε την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης σύμφωνα με το ν.4387/Μάιος 2016, όλοι με διπλή ασφάλιση (Δημόσιο & ΤΣΜΕΔΕ) συνεπώς σύμφωνα με το νόμο η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση περιλαμβάνει: α) το ανταποδοτικό μέρος β) την προσαύξηση από το χρόνο στον δεύτερο φορέα και γ) την εθνική σύνταξη.
Μέχρι σήμερα καμιά οριστική συνταξιοδοτική απόφαση δεν έχει βγει παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που έχει παρέλθει πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια!!!.
Η κατάσταση αυτή, εκτός από την κατάφωρη αδικία σε ασφαλισμένους που έχουν στηρίξει το σύστημα Δημόσιας Ασφάλισης της χώρας για περίπου 70 χρόνια έκαστος (άθροισμα εισφορών στους δύο φορείς Κύριας Σύνταξης) και την άνιση μεταχείριση σε σχέση με άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ πρώην ΙΚΑ) που ο χρόνος αναμονής είναι πολύ λιγότερος (της τάξης των 8-10 μηνών), έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αφού έχει αναγκάσει συναδέλφους να αντιμετωπίσουν καταστάσεις δανείων, σπουδών παιδιών ή άλλων ανελαστικών υποχρεώσεών τους με τα μισά χρήματα και για διάστημα πέρα από κάθε δυσμενή πρόβλεψη (αναμονή που αποτελεί μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια ασφαλιστικά δεδομένα).

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών από τη Συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών από τη Συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου (Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων του Ν4412/16, Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής Προμηθειών, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων) από 17 Φεβρουαρίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020 καταρχάς και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.
  1. Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας για την Πέμπτη 19 Μάρτη από την Έναρξη του ωραρίου έως τις 12μμ


ΠΡΟΣ
  1. Υπουργό Εσωτερικών (κοινοποιούμενη και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και στο σύνολο των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. )
  2. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (κοινοποιούμενη και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ).
  3. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών (κοινοποιούμενη και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ).
**************

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ και στους παρακάτω Υπουργούς καθώς και στα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ευθύνης τους.

    1. Υπουργείο Οικονομικών
    1. Υπουργείο Εξωτερικών
    1. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  1. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  2. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
  1. Υπουργείο Υγείας
  1. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  2. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  3. Υπουργείο Δικαιοσύνης
10 Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
11. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
13. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
14. Υπουργείο Τουρισμού
15. Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)
16. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)


Λαμβάνοντας υπόψη (α) την απόφαση του 18ου Τακτικού μας Συνεδρίου που θέτει το σύνολο των αιτημάτων του Κλάδου (οικονομικά – θεσμικά - ασφαλιστικά), (β) την ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ της 13/12/2019 και (γ) την απόφαση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 31/1/2020 και ενόψει της κατάθεσης Σχεδίου Νόμου του Υπ. Εσωτερικών που εκχωρεί αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας σε «Αναπτυξιακές Εταιρίες», αλλά και την εκφρασμένη πρόθεση ανάθεσης και της Επίβλεψης των Δημοσίων Έργων σε Μητρώο Ιδιωτών, εκκινούμε κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα: 
  • Τις Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες 
  • Την Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους 
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών 
  • Τη Νομική Κάλυψη των Διπλωματούχων Μηχανικών

Και αποφασίζουμε:
  1. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών από τη Συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν Διπλ. Μηχανικοί του Δημοσίου (Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων του Ν4412/16, Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής Προμηθειών, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων) από 17 Φεβρουαρίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020 καταρχάς και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.
  2. Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας για την Πέμπτη 19 Μάρτη από την Έναρξη του ωραρίου έως τις 12μμ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ασπίς, τεράστιο σκάνδαλο! – Ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει την Ληστεία των Ελλήνων Πολιτών!

Επειδή την απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, μπορεί να την "πάγωσε" προσωρινά η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά είναι δεδομένο ότι σύντομα θα τη βρούμε μπροστά μας σε πλήρη ανάπτυξη, υπενθυμίζουμε το μόλις προ δεκαετίας σκάνδαλο της "Ασπίς Πρόνοια" που εξαφάνισε τις εισφορές από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.


Με την περίεργη συγκάλυψη του Εποπτεύοντος τότε, Υπουργείου Ανάπτυξης, με αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Χ. Θεοδώρου και Κίμωνα Κουλούρη, οι Εταιρείες του Π. Ψωμιάδη υπεξαίρεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα Κεφάλαια των Ασφαλισμένων τους.

Η Αστική Ευθύνη του Δημοσίου προς τους Έλληνες Πολίτες που πίστεψαν στην Φερεγγυότητα των Εταιρειών Ασπίς, του Παύλου Ψωμιάδη, και εμπιστευόντουσαν τις Οικονομίες τους λόγω των Πιστοποιητικών Φερεγγυότητας που εξέδιδε το Εποπτεύον Υπουργείο, και τα οποία Πιστοποιητικά Φερεγγυότητας, οι Ασφαλιστές του έδειχναν στους Πολίτες για να τους πείσουν ότι «όλα έχουν καλώς», είναι τεράστια. Όχι μόνον στην κυριολεξία της αλλά σε αριθμό Πολιτών και σε Κεφάλαια!

Σύμφωνα με το νομοθετικό διάταγμα 400/1970 περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφάλισης, στην κατηγορία «ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΖΩΗΣ» όλες οι μορφές ασφάλισης που συνάπτονται μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρίας και ασφαλιζόμενου καλύπτουν παροχές (και καταβάλουν το ασφαλισμένο κεφάλαιο) οι οποίες βασίζονται στην υγεία, θάνατο, επιβίωση, ανικανότητα του ασφαλισμένου. Το δε ασφάλιστρο υπολογίζεται από αναλογιστικούς υπολογισμούς. Προκειμένου ο νομοθέτης να περιορίσει τον ασφαλιστικό κίνδυνο επιβάλει στις ασφαλιστικές εταιρίες την αντασφάλιση μέρους των παροχών και των καλύψεων. Οι ασφαλιστικές εταιρίες υπολογίζουν τα αποθέματα των ασφαλίσεων επιβιώσης, μεικτής ασφάλισης (θανάτου επιβίωσης) και της ασφάλισης προσόδων με ανώτατον εγγυημένο επιτόκιο το οποίο προσδιορίζεται από την εποπτεύουσα αρχή. Με αυτό τον τρόπο (αντασφάλιση και εγγυημένο επιτόκιο) και λόγω και της επιβαλλόμενης διασποράς των επενδύσεων και του ανώτατου ποσοστού ανά κατηγορία επενδύσεων, περιορίζεται ο ασφαλιστικός και οικονομικός κίνδυνος. Σύμφωνα με το άρθρο 13-γ του ΠΔ252/96 αρ 16 ο νομοθέτης επιτρέπει τη σύναψη ασφαλιστηρίων ζωής όπου οι προβλεπόμενες στη σύμβαση παροχές να καθορίζονται από την αξία μονάδων (μεριδίων) οι οποίες συνδέονται με μια συγκεκριμένη αξία, όπως αυτή των εγκεκριμένων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, η από μονάδες περισσοτέρων διακεκριμένων Κεφαλαίων τα οποία οργανώνονται και διοικούνται από την ίδια ασφαλιστική επιχείρηση (εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο).

Αυτά τα συμβόλαια είναι ασφαλιστήρια Ζώης και η παροχή βασίζεται είτε σε ένα σκέλος (επιβίωσης) και για τα οποία προβλέπονται οι ρυθμίσεις (α),(β), και (γ), είτε σε δύο σκέλη (επενδυτικό και κάλυψη θανάτου) και στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρύθμιση (δ).

Παραμένουν λανθασμένες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό και Εφάπαξ) σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 8086                                                      Αθήνα,   10/02/2020

                Προς:     Δ/κτη ΕΤΕΑΕΠ                             κ. Κωνσταντίνου  Ευάγγελο
                 Κοιν.:  1.  Συμβουλευτική Επιτροπή   Επιστημόνων ΕΦΚΑ
                        2.  Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ.         

Θέμα: Παραμένουν λανθασμένες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό και Εφάπαξ) σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς.


Κύριε Διοικητά

Επανερχόμαστε σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας, αλλά και της συνάντησης μας σχετικά με τα εσφαλμένα ειδοποιητήρια εισφορών Εφάπαξ και Επικουρικού Μη Μισθωτού για το 2019 καθώς και αναδρομικά 2018 και 2017 σε Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς με αποκλειστικά μισθωτή απασχόληση.

Όπως μας διαβεβαιώσατε και προφορικά, για την πλειονότητα των συναδέλφων μας έχουν διορθωθεί οι αναρτήσεις με την πρόσφατη εκκαθάριση, παραμένουν όμως τα εξής προβλήματα, τα οποία σας καλούμε να επιλύσετε:

Α) Στους περισσότερους μισθωτούς εμφανίζεται υπόλοιπο ασφαλιστικής οφειλής μονάχα για τον 10/2018 ύψους 64,47 € (βλέπε σχετικό Παράρτημα).

Β) Σε πάρα πολλούς συναδέλφους μας μισθωτούς, συνεχίζουν να αναρτώνται στο ακέραιο οφειλές για τα έτη 2017 – 2019 (βλέπε Επισυναπτόμενο).

Σας καλούμε να συμβάλλετε ώστε να αποκατασταθούν και αυτά τα τελευταία σφάλματα και να βρεθεί μηχανισμός ώστε οι μισθωτοί μηχανικοί -που δεν έχουν ανοικτά βιβλία στην Εφορία- με μόνιμο τρόπο να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Παράρτημα


ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
0,00 €
Ανάλυση Καταβολών
ΑΠOΚΡΥΨΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
Καταβολές

Ποσό

ΠΛΗΡΩΜΕΣ
0,00 €
ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
0,00 €
ΧΡΕΩΣΕΙΣ (-)
0,00 €
Down ArrowUp ArrowLeft ArrowRight ArrowHide

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΕΤΟΥΣ 2018
64,47 €