Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Το δημόσιο χρέος: Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση




βιβλιοκριτική / Πάνος Κοσμάς / 19.07.2017

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Ερίκ Τουσέν από τις εκδόσεις Red Marks

Ο ι εκδόσεις Red Marks θέτουν στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού αυτό το βιβλίο σε μια συγκυρία που το δημόσιο χρέος είναι ξανά κυρίαρχος άξονας στη δημόσια συζήτηση. Η συζήτηση για την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 και η γενικότερη συζήτηση για τη «διευθέτηση», τη «βιωσιμότητα» κ.λπ. του ελληνικού κρατικού χρέους είναι εξαιρετικά εύφορο έδαφος για να γονιμοποιηθούν οι ιδέες αυτού του βιβλίου και να συμβάλει στην κατανόηση κάποιων δυσνόητων πτυχών του ζητήματος. 
Ο συγγραφέας του βιβλίου Ερίκ Τουσέν, γνωστός για το συντονισμό του επιστημονικού έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι ένας συστηματικός μελετητής και γνώστης του «αντικειμένου» του δημόσιου χρέους όχι από την ουδέτερη θέση του οικονομολόγου ή του επιστημονικού μελετητή, αλλά από τη στρατευμένη θέση του πολιτικού αγωνιστή και του επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM). 
Υπό το δικό του επιστημονικό συντονισμό, η Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, τον Ιούνιο του 2015, θα μπορούσε να αποτελέσει όχι απλώς τη «νομιμοποιητική» βάση, αλλά και ένα σημαντικό πολιτικό όπλο στο πλαίσιο ενός σχεδίου ρήξης με τα μνημόνια, το εγχώριο σύστημα και την ιμπεριαλιστική τρόικα, που θα είχε μία από τις βασικές του αιχμές τη στάση πληρωμών σε χρεολύσια και τόκους του δημόσιου χρέους, το λογιστικό έλεγχο για τον οριστικό προσδιορισμό του αθέμιτου, παράνομου, επονείδιστου (απεχθούς) και μη βιώσιμου τμήματός του,* τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του. 
Ο συγγραφέας του βιβλίου εξηγεί πώς η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά «έθαψαν» το ζήτημα του λογιστικού ελέγχου του χρέους, της στάσης πληρωμών και της διαγραφής του. Σε εκτενή συνέντευξή του, με πρόλογο του Στάθη Κουβελάκη, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, εξηγεί τις επαφές και τις συνομιλίες με τον Τσίπρα και το επιτελείο του και τεκμηριώνει πώς και γιατί το σχέδιο ρήξης εγκαταλείφθηκε ήδη πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και πώς η δουλειά της Επιτροπής Αλήθειας έμεινε όχι μόνο αναξιοποίητη, αλλά και πολιτικά ακάλυπτη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό κέντρο.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτιά από τον Ουρανό





Ο Ιδιοκτήτης των Harrods, της Γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν, της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche ,της κινηματογραφικής εταιρείας MIRAMAX και της Louis Vuitton, ο μεγαλο- μέτοχος της Credit Suisse και της Barclays, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στο Σίτυ του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του Ολυμπιακού Χωριού και του Park Lane του InterContinental Hotel, του Majestic Hotel, Grand Hyatt και του Carlton Hotel .

Ο χρηματοδότης πολλών ΜΜΕ παγκοσμίως και με την σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών, του μισθοφορικού στρατού που δρα στην Λιβύη και που προκάλεσε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι μα και των μισθοφόρων στην Συρία που προκάλεσαν την εμφύλια διαμάχη και που η εφημερίδα New York Times τον κατηγόρησε ως χρηματοδότη της τρομοκρατικής οργάνωσης Al-Nusra Front που έχει στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη Συρία, του ISIS δηλαδή, δήλωσε σύμφωνα με την Real News πως είναι «Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα» λόγω του πάγου που έπεσε στην επένδυση του καθώς έχουν εμφανιστεί διάφοροι διεκδικητές τμημάτων της έκτασης που αγόρασε στη Ζάκυνθο.

Ο λόγος για τον πρώην εμίρη του Κατάρ Hamad bin Khalifa bin Hamad bin Abdullah bin Jassim bin Mohammed Al Thani του οποίου η εταιρεία «Πιμάνα Α.Ε.» έχει αγοράσει πριν δυόμισι χρόνια στη Ζάκυνθο 14.387 στρέμματα όπου περιλαμβάνεται και η πανέμορφη περιοχή του διάσημου ναυαγίου, (περιοχή Natura) έναντι του ποσού των 18 εκατ. Ευρώ!!! (Nytimes: Qatar’s Support of Islamists Alienates Allies Near and Farhttps://www.nytimes.com/2014/09/08/world/middleeast/qatars-support-of-extremists-alienates-allies-near-and-far.html?mcubz=3 )

Η «PIMANA (ΠΙΜΑΝΑ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», Ελλάδα εκπροσωπείται από την Τζουμάνα Μπεσάρα η οποία εκτελεί χρέη Πρόεδρου.

Η τεράστια δασική έκταση μεταβιβάστηκε φαστ τρακ στον Al Thani με τη χρήση ενός εγγράφου της περιόδου της Ενετοκρατίας! Με ένα έγγραφο του 1700 και με μια βεβαίωσή του ελληνικού δημοσίου ότι δεν έχει δικαιώματα στο κομμάτι που πουλήθηκε, χιλιάδες στρέμματα δημοτικής-δημόσιας γης, μα και ιδιωτικές εκτάσεις δόθηκαν προς «επένδυση»! Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κάτοικοι και η εκκλησία καταθέσαν ασφαλιστικά μέτρα…

Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών στο ν/σ του Υπ. Εργασίας


Σε μειωμένη σύνταξη οδηγεί η εξαίρεση της προσωπικής διαφοράς από τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο.

Η δυσμενής αυτή ρύθμιση περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε χθες 29 Αυγούστου στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεν αυτές που έρχονται να ενοποιήσουν τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οδηγούν δε σε μείωση των μελλοντικών συντάξεων ή σε αύξηση των εισφορών για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης διάταξη που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ενώ στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, προβλέπεται η πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και σε στοιχεία διαθέσιμα στην Κεντρική Διοίκηση.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Στο Δημόσιο το ποσοστό της μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%

Στα νέα ειδικά μισθολόγια δεν υπολογίζεται η προσωπική διαφορά του άρθρου 155 παρά μόνο οι αποδοχές για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές και από τους εργαζόμενους και από τον εργοδότη

Ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης αγροτών θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, εφόσον εξαγοραστεί με μηνιαία εισφορά 20% επί του 70% του κατώτατου μισθού

Επανακαθορίζονται οι μηνιαίες κρατήσεις των μετοχών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, οι οποίες ορίζονται από 1/1/2017 σε ποσοστό 4,5% επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται για την κύρια σύνταξη.

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

«Μαύρος Αύγουστος»: Έντεκα νεκροί εργάτες σε 30 μέρες…



Ο απολογισμός μακάβριος… Έντεκα εργάτες σε 30 μέρες. Έντεκα άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χώρο εργασίας τους. Η εργατική τάξη, χύνει το αίμα της, σε γιαπιά, εργοστάσια, δρόμους. Σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης, σε χώρους δουλειάς με ανύπαρκτες υποδομές ασφάλειας και υγιεινής, με αφεντικά που απαιτούν και επιβάλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποτέ αν με τη λήξη της βάρδιας θα επιστρέψουν σπίτι τους…

Ο Αύγουστος του 2017, είναι «μαύρος» για την εργατική τάξη της χώρας. Από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 3ο Αυγούστου 2017, έχασε έντεκα παιδιά της, την ώρα του μεροκάματου. Σχεδόν ένας άνθρωπος κάθε τρεις μέρες. Τα θύματα, γίνονται «αριθμοί» που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το 2017 παρατηρείται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Ο κατάλογος των νεκρών εργατών, που παραθέτει ο «Ημεροδρόμος», δεν έχει στόχο να καταγράψει τους «αριθμούς», αλλά να αναδείξει το διαρκές έγκλημα σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

— Τρίτη 1η Αυγούστου, εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε αντλιοστάσιο αποχέτευσης του δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας. Νεκροί ένα Βούλγαρος εργαζόμενος και ένας Έλληνας, που εργάζονταν σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού. Οι εργάτες μπήκαν στο αντλιοστάσιο χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο προστασίας!

— Δευτέρα 7 Αυγούστου, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, όταν το φορτηγό που οδηγούσε συγκρούστηκε με νταλίκα, στην Εθνικό οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας. Ο οδηγός ήταν εργαζόμενος στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ» (πρώην «ΒΟΚΤΑΣ»).

— Τρίτη 8 Αυγούστου εργάτης, έχασε τη ζωή του στην περιοχή Νήες Σούρπης της Μαγνησίας. Ο 43χρονος εργαζόμενος στο ιχθυοτροφείο που λειτουργεί στην περιοχή, καταπλακώθηκε από το κλαρκ που οδηγούσε σε χωματόδρομο, κοντά στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι. Ο άτυχος άνδρας βρήκε φρικτό θάνατο κάτω από το βαρύ μηχάνημα και χρειάστηκε την επέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστεί το σώμα του.

Απόφαση του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας για τις μονάδες καύσης βιορευστών – Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν



Όταν η επιτροπή περιβάλλοντος του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου, αναλάμβανε να μελετήσει το θέμα της εγκατάστασης των 4 μονάδων καύσης (6500 τόνων ετησίως) βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου, προκειμένου να εκδώσει το δικό της πόρισμα, είχε στην διάθεσή της όλο το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό. Εκείνο το οποίο, κινήσεις πολιτών, είχαν συγκεντρώσει και μέσω αυτού στήριζαν την άποψή τους για την παράνομη αδειοδότηση της καταστροφικής για το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και την ευρύτερη περιοχή «επένδυσης» και το αίτημά τους, εκείνο της άμεσης ακύρωσης αυτής.

Η προφορική μάλιστα αντιπαράθεση επιχειρημάτων και στοιχείων και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ενώπιον της επιτροπής περιβάλλοντος του ΤΕΕ, είχε δώσει σε αυτή τη δυνατότητα να προχωρήσει στη μελέτη των γραπτών στοιχείων έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα όλων των παραμέτρων του προβλήματος.

Το μόνο που όφειλε η επιτροπή ήταν, με νηφάλιο και αντικειμενικό τρόπο, με την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια και σοβαρότητα, πέρα από ιδεοληψίες ή στενά συντεχνιακά συμφέροντα, να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα δύο παρακάτω ουσιώδη κεντρικά ζητήματα.

α) Αν η όλη διαδικασία αδειοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης (περιβαλλοντικές μελέτες, έλεγχος και εγκριτική διαδικασία), εντός του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου, σε όλα της τα στάδια, ήταν σύμφωνη ή όχι με τον τύπο και την ουσία των νόμων περί αδειοδοτήσεων.

β) Αν η συγκεκριμένη επένδυση, στην συγκεκριμένη περιοχή, ανατρέπει πλήρως ή όχι το υπάρχον αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής αυτής, όπως αυτό αποτυπώνεται στα πρόσφατα επιχειρησιακά σχέδια του Δήμου Μεσολογγίου, αλλά και της περιφέρειας για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή του νομού. Αν δηλαδή, κατ΄ουσίαν, πρόκειται για επένδυση βιώσιμης ανάπτυξης ή επένδυση καταστροφής.

Τρεις ολόκληροι μήνες χρειάστηκε η επιτροπή για να ολοκληρώσει το πόρισμά της. Η πολυπλοκότητα του προβλήματος, ο όγκος του υλικού που θα έπρεπε να εξεταστεί ενδελεχώς και κυρίως η περιπετειώδης διαδικασία αδειοδότησης της τελικής επένδυσης από τη μία πλευρά, καθώς και η σοβαρότητα των καταγγελιών των ενεργών πολιτών μαζί με το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που παρέθεσαν από την άλλη, θα δικαιολογούσαν απόλυτα μία τέτοια καθυστέρηση.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ποινικές διώξεις για την υπόθεση της Εγνατίας Οδού


Τον δρόμο της ανάκρισης παίρνει η υπόθεση της υπερκοστολόγησης των σηράγγων της «Εγνατίας Οδού» στη Δυτική Μακεδονία, ύστερα από τις βαρύτατες διώξεις που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, σε βάρος πρώην διοικήσεων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» αλλά και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας (Αττικατ).

Κλείνοντας την προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγείλει τον περσινό Ιούνιο από την Οικονομική Αστυνομία, ο εισαγγελέας Διαφθοράς ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις για σωρεία κακουργηματικών πράξεων εναντίον πρώην προέδρων, αντιπροέδρων, μελών διοικήσεων, στελεχών και μηχανικών της «Εγνατίας Οδού ΑΕ», όπως επίσης εναντίον στελεχών της εταιρείας που κατασκεύασε τις υπό διερεύνηση σήραγγες, οι οποίες βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή των Γρεβενών.

Στο «κάδρο» του εισαγγελέα βρίσκονται πάνω από 20 πρόσωπα, ενώ η ζημιά που φέρεται να υπέστη το ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει τα 32 εκατ. ευρώ. Οι διώξεις αφορούν -κατά περίπτωση- επτά κακουργήματα, κάποια από τα οποία είναι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας στις δύο προηγούμενες πράξεις, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ηθικής αυτουργίας στην συγκεκριμένη πράξη και της απιστίας.

Ήδη η ογκωδέστατη δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς, που θα καλέσει το επόμενο διάστημα σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε, όταν προηγούμενη διοίκηση της «Εγνατίας οδού ΑΕ» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς, καταγγέλλοντας υπερκοστολογήσεις στις σήραγγες της περιοχής «Αρκούδα». Σύμφωνα με την αναφορά, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης.

Να σημειωθεί δε, ότι η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ διεκδικεί από πρώην διοικήσεις και στελέχη της, αποζημιώσεις ύψους 78 εκατ. ευρώ, με αγωγή την οποία κατέθεσε στα αρμόδια δικαστήρια.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι μία ακόμη προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο ίδιος εισαγγελέας, για τις σήραγγες της Θεσσαλίας, όπου κι εδώ η Οικονομική Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενες υπερβάσεις στην κατασκευή τους.

http://www.ered.gr/el/content/Poinikes_dioxeis_gia_tin_upothesi_tis_Egnatias_Odou/#.WaWgvz5JaM9

Οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του Υπ.Εργασίας



Από μια πρώτη διαγώνια ανάγνωση προκύπτει ότι με το άρθρο 22 καταργείται (από 1/1/2017 και όχι νωρίτερα) η ασφάλιση ιδιότητας μηχανικών και δικηγόρων, αυξάνει την εισφορά του ΜΤΠΥ (για τους ΔΥ από 4 σε 4,5% με το άρθρο 21), τροποποιεί τις προϋποθέσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας και σε μηχανικούς (άρθρο 52) διατηρώντας όμως τις απαράδεκτες προβλέψεις των προηγούμενων ανενεργών ρυθμίσεων, δεν αναφέρει τίποτα για την Ειδική Προσαύξηση στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών (άρθρο 16) και δίνει υπερεξουσίες στο ΚΕΑΟ (άρθα 20 και 21). Θα επανέλθουμε...

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».


Με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου, συμπληρώνονται και τροποποιούνται λοιπές διατάξεις του Ν.4387/2016 και ρυθμίζονται εργασιακά λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μερικές από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
Ασφάλιση στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών

Με το άρθρο 22 του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι από 1/1/2017 και εφεξής, στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) και του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) του ΕΤΑΑ, υπάγονται:

(i) οι αυτοαπασχολούμενοι, που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ),

(ii) οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα,

από την ημερομηνία έναρξης του επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης όταν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Κατάθεση απόψεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά

Κατάθεση απόψεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Κατατέθηκε κείμενο 99 σελίδων (Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017) στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, σύμφωνα με την προκήρυξη της Διαβούλευσης

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί σύνοψη του εκτενούς κειμένου


1. Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ

Στην καρδιά των θερινών διακοπών και χωρίς ενημερωτική ανάρτηση στη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης), όπου και κατατίθενται οι παρεμβάσεις, ξεκίνησε διαβούλευση γα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αφορά στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)του ακινήτου Ελληνικού και έληξε για τους πολίτες εντός 20 ημερών, χωρίς να είναι σαφείς οι ημερομηνίες έναρξης και περάτωσης. Στους φορείς δόθηκε περιθώριο 35 ημερών.
Είναι προφανές ότι η διαβούλευση είναι προσχηματική και γίνεται για να τηρηθεί το γράμμα του νόμου καθώς η ανάγνωση και μόνο χιλιάδων σελίδων απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρόνο. Το κράτος παραμένει σταθερά σε επιλογές και σχέδια που έγιναν 5 χρόνια πριν και τα οποία δημοσιοποιεί μόλις τώρα. Επιχειρεί με τη μεθόδευση αυτή να κλείσει το θέμα χωρίς να γίνουν αντιληπτές στο ευρύ κοινό, τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς φορείς και τα κινήματα της Αττικής οι καταστροφικές επιπτώσεις του σχεδίου στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και οι παραβιάσεις της νομιμότητας όπως ορίζεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο - ελληνικό και ευρωπαϊκό.
Είναι σαφές ότι ο ν.4062/2012 ανέτρεψε με ιδιαίτερη βιαιότητα όχι μόνο τον κύριο προορισμό της έκτασης ΜΠΕΑ και του ειδικού προστατευτικού καθεστώτος του παραλιακού μετώπου αλλά και το πρόγραμμα προστασίας που θέσπισε ο ν.1515/85 του Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα. Ουδείς θα σκεπτόταν πριν το 2012 ότι θα πολεοδομηθεί σημαντικό τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης ή ότι θα προτεινόταν δόμηση αυτής της έντασης. Γενικότερα η διοίκηση ανεπίτρεπτα θεωρεί ότι το πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος της Αθήνας, το οποίο αφορά και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την υγεία του 1/3 του πληθυσμού της χώρας, δύναται σε ιδιαίτερα καίρια σημεία του να αναιρείται είτε δια του ν.4062/2012 είτε στα σημεία που ο ν.4277/2014 (νέο Ρυθμιστικό) αναφέρεται σε αυτόν. Σημειώνεται ότι ο νόμος δεν συνοδευόταν από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν έτυχε της δέουσας επιστημονικής τεκμηρίωσης, εξέτασης εναλλακτικών λύσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και διαβούλευσης ως θα όφειλε. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε συνολικά έχει όλα τα χαρακτηριστικά συνειδητής εκτροπής, κατάχρησης εξουσίας και καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων των πολιτών σε θέματα ενημέρωσης και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων.
Η απόκρυψη των πραγματικών σχεδίων εντατικής υπερδόμησης του Ελληνικού ξεκίνησε με το νόμο στη βάση του οποίου δημοπρατήθηκε, που χαρακτηρίστηκε ως «προσχεδιαστικού χαρακτήρα» ώστε η διοίκηση να μην υποβάλει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Προχώρησε στο σχεδιασμό χωρίς διαβούλευση, όπως επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έτσι μέχρι σήμερα το Επιχειρηματικό Σχέδιο το οποίο εμπεριέχει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης δεν είχε δημοσιοποιηθεί ούτε καν στη Βουλή των Ελλήνων, που κλήθηκε και επικύρωσε τη Σύμβαση Κύρωσης (ν.4422/2016). Και είναι ασυγχώρητη η «αμέλεια» των βουλευτών να υποθηκεύσουν το μέλλον της Αττικής, επικυρώνοντας ένα καταστροφικό σχέδιο, για τις επιπτώσεις του οποίου αδιαφόρησαν, ενδίδοντας σε μνημονιακές πολιτικές σκοπιμότητες και στο laisser faire υπέρ του «επενδυτή».
Ο προορισμός της έκτασης οφείλει να προσδιορισθεί στο πλαίσιο που ίσχυε προ των ρυθμίσεων που επέβαλε ο ν.4062/2012 με τρόπο ώστε να εξετάζεται πραγματικά η πόλη, τα προβλήματά της, η βιώσιμη ανάπτυξη της, εν τέλει το μέλλον που θέλουμε να εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές, για την Αθήνα των επόμενων πολλών δεκαετιών.
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Ελληνικού καταθέσαμε αντίλογο 99 σελίδων και αναφορά σε παραρτήματα, ενεργοποιώντας ήδη γνωστά στοιχεία τα οποία δεν αλλάζουν βασικά, αν και η δόμηση που θα πραγματοποιηθεί υπερβαίνει και την πιο απαισιόδοξη φαντασία.


2. ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Πανελλαδική συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς.


31 του Αυγούστου στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην πανελλαδική συγκέντρωση των Συντονισμών Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών ενάντια στους πλειστηριασμούς.

ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Τελευταίο επεισόδιο η τροπολογία που κατεπειγόντως κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και αφορά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (και σε εφαρμογή των άρθρων 59-60 του 4ου μνημονίου και του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων. 

Ειδικότερα προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης από τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους νομικών προσώπων για τη δημιουργία, την αγορά και τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών για τις επαγγελματικές τους ανάγκες. 
Ταυτόχρονα δε ορίζεται το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις συγκεκριμένες συμβάσεις και θα είναι ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό δηλαδή, που θα ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα για τα συμφέροντα των τραπεζών (και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις) και μη αποδοτική για συγκεκριμένα φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα...

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Μ. Θεοδωράκης: "Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία"


Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για τον κομμουνισμό μετά την άρνηση του Σταύρου Κοντονή να παραστεί στο συνέδριο της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε επιστολή στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει προς την εφημερίδα στην επιστολή του:

«Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας. Ως νέος κομμουνιστής είχα την τιμή να παλέψω μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Αργότερα, την εποχή της Χούντας, μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Ομως για την πάντοτε ενιαία εθνικοφροσύνη και για σας που την εκπροσωπείτε μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν έχουν καμιά σημασία οι όποιες πράξεις με αριστερό πρόσημο, ακόμα και οι πιο σημαντικές, όσο και αν αυτές βοηθούν και τιμούν την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, ντόπιους και ξένους προσφορά μας στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού, την αγνοείτε επιδεικτικά.

Το μόνο που μετράει για σας είναι η ήττα μας στον Εμφύλιο και η ενόχλησή σας γιατί η ιδεολογία της Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει, να δρα και να επιδρά ύστερα από τόσους και τόσους διωγμούς.

Εντάξει λοιπόν! Νικηθήκαμε και μπήκαμε στην γωνία! Τι άλλο θέλετε από εμάς εσείς οι νικητές και ξύνετε τις πληγές μας; Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα! Κράτος, Κυβέρνηση, Παιδεία, Πολιτισμό, Στρατό, Αστυνομία, Τράπεζες, Τύπο, Τηλεοράσεις. Εμείς μείναμε στην γωνία, ουσιαστικά και πάλι (όπως στον Εμφύλιο) πολίτες β’ κατηγορίας.

Και από τον Στάλιν δεν θυμάστε παρά μόνο τα εγκλήματά του… Το μόνο που δεν άκουσα γι’ αυτόν είναι ότι με το πρωινό του έτρωγε τηγανητό ανθρώπινο κρέας. Για κείνον τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε;

Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Αραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς; Φαντάζεστε την Ελλάδα γεμάτη με στρατόπεδα εξόντωσης; Εκεί πάνω στην Ευρώπη και ειδικά στα ρατσιστικά κράτη, ξέρω γιατί πονάνε και τα βάζουνε με τον Στάλιν και τον κομμουνισμό. Γιατί νίκησε κατά κράτος τον πολυαγαπημένο τους Φύρερ. Τον Αδόλφο Χίτλερ!

Ο ΔΣΑ ενισχύει την ιδιωτική ασφάλιση – Στο τραπεζικό σύστημα, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των δικηγόρων


Σχόλιο της σελίδας μας ergasianet.gr

Η επιβάρυνση που δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάμεσα σε αυτούς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.), από τις φοροληστρικού τύπου εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου είναι αναμφισβήτητα τεράστια. Μαζί με την υψηλή φορολογία είναι πράγματι εξωπραγματική.

Τα λεγόμενα «υγιή» και «ευγενή» ταμεία τους, με συνεπή και σταθερή εισφοροδοτική ροή και ελάχιστη αναλογία συνταξιούχων που είχαν αυτοί οι κλάδοι, έχουν πλέον συγχωνευτεί στοτερατούργημα του ΕΦΚΑ, αφού πρώτα κατέρρευσαν με τα δομημένα ομόλογα και το PSI, ενώ η ακίνητη περιουσία τους (ακίνητα «φιλέτα» στην πλειονότητά της) παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ως υποτιθέμενη «άμυνα» στην εισφοροληστεία, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Νοεμβρίου, εκπονεί πλάνο ομαδικής ιδιωτικήςεπικουρικής ασφάλισης και ασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, θυγατρική συστημικής τράπεζας, ώστε να καταβάλλεται κάποιο ποσό αρκετά μικρότερο από το ποσοστό του 7% των εισοδημάτων που αντιστοιχεί στις εισφορές αυτών των ασφαλιστικών κλάδων.

Όμως, η «άμυνα» αυτή, πολύ περισσότερο δε αν γενικευτεί και σε άλλους κλάδους, θα οδηγήσει στην αναίρεση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, και θα ανοίξει το δρόμο για το μαρασμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τέτοιου είδους επιλογές οδηγούν, πατώντας πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και της ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης έναντι του δημόσιου, με τελικό αποτέλεσμα την ανυπαρξία εγγυημένων κοινωνικών παροχών στους ασφαλισμένους και στη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Λαθροχειρίες στη ΜΠΕ της υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου


Στις 28 Ιουλίου 2017, ο Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας δημοσίευσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, όπως περιλαμβανόταν ήδη στο παράρτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Αγιά Σοφιάς». Επισημάναμε εκείνη τη μέρα το γνωστό πρόβλημα της ασυμβατότη5τας της ΜΠΕ με την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Ένας μήνας έχει περάσει, και κανένα αρμόδιο αφτί δεν έχει ιδρώσει, παρά το γεγονός ότι η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου 2017.

Σήμερα αναδεικνύουμε μια σοβαρή λαθροχειρία της υπό διαβούλευση ΜΠΕ, η οποία προσπαθεί να εξαφανίσει από προσώπου γης το ρέμα του Γιαμπουρλά, του οποίου η ανοιχτή φυσική κοίτη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχεδιαζόμενο έργο. Τόσο στο Χάρτη Χρήσεων Γης, όσο και στην Τεχνική Έκθεση, η περιοχή της ανοιχτής κοίτης του ρέματος Γιαμπουρλά, χαρακτηρίζεται μαζί με την έκταση της «Μπριτάννια» και του «Τεγόπουλου» ως «εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες». Στον δε χάρτη, η ανοιχτή κοίτη απεικονίζεται σε λάθος θέση και σε μεγαλύτερη απόσταση από την υπογειοποίηση. Δίπλα στην ανοιχτή κοίτη χωροθετείται εργοτάξιο. Το εγκιβωτισμένο τμήμα του Γιαμπουρλά κατά μήκος της Πατριάρχου Κωνσταντίνου δεν αναφέρεται καν.

Τι ισχύει κανονικά στην περιοχή που η ΜΠΕ ορίζει ως «εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες»; Μα αυτό που ορίζει το ΦΕΚ 738Δ/14-07-2003: Η ανοιχτή κοίτη είναι δασική έκταση, ενώ μέρος των παρακείμενων εκτάσεων έχουν χωροθετηθεί για δημόσια σχολεία και χώρους άθλησης.