Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο ΔΣΑ ενισχύει την ιδιωτική ασφάλιση – Στο τραπεζικό σύστημα, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των δικηγόρων


Σχόλιο της σελίδας μας ergasianet.gr

Η επιβάρυνση που δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάμεσα σε αυτούς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.), από τις φοροληστρικού τύπου εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου είναι αναμφισβήτητα τεράστια. Μαζί με την υψηλή φορολογία είναι πράγματι εξωπραγματική.

Τα λεγόμενα «υγιή» και «ευγενή» ταμεία τους, με συνεπή και σταθερή εισφοροδοτική ροή και ελάχιστη αναλογία συνταξιούχων που είχαν αυτοί οι κλάδοι, έχουν πλέον συγχωνευτεί στοτερατούργημα του ΕΦΚΑ, αφού πρώτα κατέρρευσαν με τα δομημένα ομόλογα και το PSI, ενώ η ακίνητη περιουσία τους (ακίνητα «φιλέτα» στην πλειονότητά της) παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ως υποτιθέμενη «άμυνα» στην εισφοροληστεία, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Νοεμβρίου, εκπονεί πλάνο ομαδικής ιδιωτικήςεπικουρικής ασφάλισης και ασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, θυγατρική συστημικής τράπεζας, ώστε να καταβάλλεται κάποιο ποσό αρκετά μικρότερο από το ποσοστό του 7% των εισοδημάτων που αντιστοιχεί στις εισφορές αυτών των ασφαλιστικών κλάδων.

Όμως, η «άμυνα» αυτή, πολύ περισσότερο δε αν γενικευτεί και σε άλλους κλάδους, θα οδηγήσει στην αναίρεση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, και θα ανοίξει το δρόμο για το μαρασμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τέτοιου είδους επιλογές οδηγούν, πατώντας πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και της ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης έναντι του δημόσιου, με τελικό αποτέλεσμα την ανυπαρξία εγγυημένων κοινωνικών παροχών στους ασφαλισμένους και στη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Στην προκειμένη, μάλιστα, περίπτωση δεν πρόκειται για κάποιο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αλλά εκχώρηση μια κοινωνικής κρατικής λειτουργίας αιχμής στο τραπεζικό σύστημα. Και η εκχώρηση αυτή κρύβει, πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν, και τεράστιους πρακτικούς κινδύνους, αν φανταστούμε τι θα επακολουθήσει αν η ασφαλιστική εταιρεία που θα αναλάβει το χρυσοφόρο αυτό συμβόλαιο εξελιχτεί σε μια νέα «ΑΣΠΙΔΑ», διόλου απίθανο στη σημερινή συγκυρία.

Η διοίκηση του ΔΣΑ θα πρέπει να αποστεί της μνημονιολατρείας της και να συμπλεύσει στους αγώνες για βιώσιμη, δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση είναι τεράστια κατάκτηση, αν σήμερα νοσεί δε σημαίνει ότι πρέπει να της κάνουμε ευθανασία , να την αλλάξουμε με τους αγώνες μας και όχι να τη διαλύσουμε.

Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Οι δικηγόροι κάνουν ιδιωτική ασφάλιση για να γλιτώσουν τα “χαράτσια” του νόμου Κατρούγκαλου» (Πηγή: newpost.gr)

Nα απαλλάξει τους δικηγόρους από τα υπέρογκα ποσά, για ασφάλιση, επικουρικά κλπ που τους έχει φορτώσει ο νόμος Κατρουγκαλου, προσπαθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ). Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των δικηγόρων δηλώνει πια αδυναμία πληρωμής αυτών των εισφορών, με αποτέλεσμα να μένει εκτός ασφαλιστικών αλλά και επικουρικών ταμείων. Τώρα, λοιπόν, μετά τη συμφωνία για ασφάλιση των δικηγόρων και των οικογενειών τους σε ιδιωτική εταιρεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με πολύ οικονομικούς όρους, προχωρά σε μια άλλη παρόμοια κίνηση.

Φαίνεται ότι έχει ήδη συμφωνήσει με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποσχιστεί ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των δικηγόρων από το ΕΤΕΑΠ. Μια τέτοια κίνηση θα ανακουφίσει οικονομικά μεγάλο μέρος των δικηγόρων. Και αυτό γιατί σήμερα το ποσοστό για το επικουρικό είναι ένα 7% επί των δηλωθέντων εισοδημάτων. Όπως λέει ο σύμβουλος του ΔΣΑ (και μέλος του ΔΣ του ΕΦΚΑ) Δημήτρης Βερβεσός στο newpost.gr «ήδη έχει ολοκληρωθεί από τον ΔΣΑ η προετοιμασία σχετικής διάταξης που προωθήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο όπως φαίνεται θα προχωρήσει σε νομοθέτηση της πρότασης μια και αυτό είναι και μέσα στα πλαίσια συμμόρφωσης με την Οδηγία 2341/16 ΕΕ της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που είναι πιθανόν να περάσει αμέσως μόλις αρχίσουν οι εργασίες της Βουλής, τέλη Αυγούστου, προχωρα στην η απόσχιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης από το ΕΤΕΑΠ και η δημιουργία επαγγελματικού ΤΕΑ με ταυτόχρονη κατάργηση του 7% των εισφορών επικούρησης. Κάτι τέτοιο θα ανακουφίσει χιλιάδες συναδέλφους, λέει ο Δ. Βερβεσός και «πιέζουμε ώστε η ρύθμιση να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα , μια και η κατάσταση είναι πολύ άσχημη οικονομικά για την πλειοψηφία των δικηγόρων».

Προφανώς, στον ΔΣΑ, δεν κάνουν διακοπές μια και οι δικηγόροι είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τα προβλήματα πολλά και κυρίως «εκρηκτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου