Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ελληνικό: «…Ο εξευτελισμός τους να γίνει τέλειος…»

Ελληνικό: «…Ο εξευτελισμός τους να γίνει τέλειος…»
                                                                                                                    Του Πάνου Τότσικα

«Για μας το Ελληνικό δεν είναι ένα πρότζεκτ, αλλά κατάθεση ψυχής, είναι το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης, της κινηματικής και συλλογικής δράσης. Είναι η εναλλακτική αντίληψη που έχουμε για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί η μάχη για να μετατραπεί το Ελληνικό σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ανοιχτό σε όλους και όλες τους πολίτες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Μία αρμονική, λειτουργική και περιβαλλοντική αξιοποίηση ενός σημαντικού αποθέματος δημόσιου, ελεύθερου χώρου, μέσα στο τραυματισμένο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, όπως τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο από μόνο του, ένα εκτροφείο σκανδάλων. «Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο, μια κλίκα να αποφασίζει για το μέλλον του δημόσιου πλούτου, δίχως διαφάνεια, δίχως κοινοβουλευτική εποπτεία και έλεγχο, λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι «όλες οι συμβάσεις, όλες οι παραχωρήσεις δημόσιου πλούτου, θα επανελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα και ως προς τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές που σύντομα θα δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, στον ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε: «Ας το έχουν όλοι αυτό καλά στο μυαλό τους». Και όπου η νέα Βουλή θα κρίνει, ότι το δημόσιο συμφέρον δεν διασφαλίζεται, δε θα διστάσουμε να ακυρώσουμε ή να αναθεωρήσουμε συμβάσεις και ειλημμένες αποφάσεις. Και κάτι ακόμα: Τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί. Όσοι με πράξεις ή παραλήψεις έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, θα κριθούν από τη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Ελληνικού – και όχι μόνο. «Στο Ελληνικό όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται δύο κόσμοι. Αυτός που υπερασπίζεται με αγώνες το δημόσιο συμφέρον και αυτός που ευνοεί τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτός που υπερασπίζεται την ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτός που προωθεί την Fast track εκποίηση. Αυτός που υπερασπίζεται τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους ελεύθερους χώρους, τη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο, τη προοπτική του μητροπολιτικού πάρκου και αυτός που στόχο έχει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα θύλακα τζόγου, τσιμέντου και πλούτου για τους λίγους»

 Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι…
Τα όσα αναφέρονται παραπάνω αποτελούν  αποσπάσματα από δημοσίευμα  στην ΑΥΓΗ (28 Φεβρουαρίου 2014), ομιλίας του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, εν όψει των τότε Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών.
Τι ισχύουν σήμερα  από αυτά που έλεγε τότε για το Ελληνικό ο σημερινός  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τι προτίθενται να κάνουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων, εν όψει των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί  με τους δανειστές-εκβιαστές προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη «δόση»;
Ρητορικό το ερώτημα… Σήμερα προωθείται η διαδικασία της fast track νομιμοποίησης όλων των αυθαίρετων μεθοδεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω διαπραγματεύσεων  με τον Όμιλο Λάτση και «βελτιωμένων» όρων» μιας παράνομης Σύμβασης…
Σήμερα  προωθείται η σκανδαλώδης εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, της εμπορευματοποίησης και υπερδόμησης του πιο σημαντικού ελεύθερου-αδόμητου δημόσιου χώρου που απέμεινε στην Αττική.
 Σήμερα οι πολίτες, οι οικολόγοι, οι αριστεροί σιωπούν…Μέχρι «ο εξευτελισμός τους να γίνει τέλειος»…’


Τα μυστικά του νέου υπερταμείου



Σκληρή μάχη, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, για την «προίκα»
Και το όνομα αυτού, Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων! Πρόκειται για το νέο υπερταμείο, στο οποίο θα μεταφερθεί, σχεδόν, το σύνολο των «ασημικών» του κράτους, δηλαδή από δημόσιες υποδομές, δημόσιες επιχειρήσεις μέχρι νησιά, χιονοδρομικά κέντρα, μαρίνες, ιαματικές πηγές ακόμα και τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από το μετρό, τους αυτοκινητόδρομους και τους υδρογονάνθρακες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι στην απόφαση του Εurogroup επισημαίνεται πως θεμέλιος λίθος του νέου προγράμματος του ESM είναι «ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων της πρώτης αξιολόγησης η μεταφορά στοιχείων ενεργητικού και διευκρινίζεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα λειτουργεί πλήρως ώς τον Σεπτέμβριο.
Για την «προίκα» του νέου Ταμείου γίνεται ήδη, και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, «μάχη» τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο – αφού είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί πλήρως μόνο με την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης – ποια ακίνητα και υποδομές θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και ποια θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο, τα έσοδα του οποίου δεν θα πηγαίνουν αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους.

Πώς θα λειτουργεί
Το Ταμείο θα διοικείται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα καθορίζεται κατά τα τρία πέμπτα από την ελληνική κυβέρνηση και κατά τα δύο πέμπτα από την Κομισιόν και τον ESM. Ωστόσο, για να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στην επιλογή των μελών του. Επίσης το ίδιο θα καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, αλλά και το συμβούλιο των ειδικών, το οποίο θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης του business plan του Ταμείου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει υπάρξει άτυπη συμφωνία για την επιλογή του προέδρου από την Κομισιόν και τον ESM και του διευθύνοντος συμβούλου από την ελληνική πλευρά.

Καταπάτηση Ρεματιάς σε περιοχή Νατούρα της Ανάφης.


Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό και την Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Τόνια Κατερίνη από εδώ

Θέμα: Καταπάτηση Ρεματιάς σε περιοχή Νατούρα της Ανάφης.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Λάβαμε μια σοβαρή καταγγελία από κατοίκους της Νήσου Ανάφης των Κυκλάδων - ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, νέος ιδιοκτήτης οικοπέδου πλησίον της παραλίας "Ρούκουνας", οικόπεδο το οποίο δεν διαθέτει μέτωπο σε δημόσιο δρόμο, και δεν διαθέτει εξ αυτού του λόγου αλλά και λόγω μή αρτιότητας του οικοπέδου, δικαίωμα ανέγερσης τουριστικής επιχείρησης, προκειμένου να διαμορφώσει πρόσβαση στο οικόπεδό του αλλά και πρόσβαση προς την παραλία, προχώρησε στις 11.5.2016 σε παράνομη διάνοιξη οδού με χρήση σκαπτικών μηχανημάτων, στη θέση προστατευόμενου μονοπατιού και σε προέκταση στη συνέχεια σε φυσική ρεματιά χωρίς τις απαιτούμενες άδειες (που δεν μπορεί νομίμως να λάβει λόγω της προστατευόμενης από τη Σύμβαση Νατούρα, περιοχής).
Κάτοικοι που αντελήφθησαν τις παράνομες εργασίες διάνοιξης δρόμου, κατήγγειλαν το γεγονός στον Αστυνομικό Σταθμό Ανάφης καθώς και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητώντας να ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά της παράνομης πράξης των οικοπεδούχων.
Κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε ο Αστυνομικός Σταθμός, δεν ανευρέθη παρών κανένας από τους δράστες της παράνομης διάνοιξης, η δε περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κολυσιεργεί ανεξήγητα την εισαγγελική παραγγελία για την ανακριτική διερεύνηση της παράνομης διάνοιξης οδού.
Παρακαλώ τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, συνάδελφο Γιώργο Στασινό, καθώς και την πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, συνάδελφο Τόνια Κατερίνη να προχωρήσουν άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφεριάρχη Κο Γ. Χατζημάρκο ώστε να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τα καταγγελλόμενα.

Γιάννης Πάνου
Αρχιτέκτονας
Μέλος ΔΕ του ΤΕΕ

Υ.Γ. Σας επισυνάπτω τις σχετικές καταγγελίες και τις σχετικές φωτογραφίες που τις τεκμηριώνουν καθώς και απόσπασμα του χάρτη με τα σημεία της παράνομης διάνοιξης της οδού.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

13, 14 και 15 Μαΐου : Γιορτή για τα 7 χρόνια του Πάρκου Ναυαρίνου!

13, 14 και 15 Μαΐου γιορτάζουμε τα 7 χρόνια του Αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου Ναυαρίνου που παρά τη δύσκολη συγκυρία και τους κλυδωνισμούς καβαλάει τα 40 κύματα και προχωράει! Θα χαρούμε να σας δούμε και τις 3 μέρες στο πάρκο.

Παρασκευή 13 Μαΐου

21:00 Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Projekt A (παίζει και το πάρκο!) Συζήτηση με τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές.

Σάββατο 14 Μαΐου

21:00 Ανοιξιάτικο live: Against Reality / Radio Sol / Pirates City

Κυριακή 15 Μαΐου

17.00 face painting, μπαλονοκατασκευές,

φυτεύουμε και διαβάζουμε ποιήματα στο περιβόλι μαζί με τα παιδιά των Εξαρχείων

17:30 Μουσική στην κοινότητα

18:00 Kουκλοθέατρo Kαραμπόλα: Ο ήλιος και ο ποντικός

18:30 Το Κάδο Παραντίσο παίζει με τα παιδιά στο πάρκο

Ταχυδακτυλουργικά με τον Φανουά

20:00 Τσίρκο Δρόμου με τον jojo και τους ακροβάτες του Πάρκου

20:30 Θέατρο Σκιών Namaste: Ο Καραγκιόζης ψαράς

Γνωριζόμαστε με αυτοοργανωμένες δομές στήριξης προσφύγων της γειτονιάς μας –και όχι μόνο: Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες / Μετανάστες (Κατάληψη Δερβενίων 56), Κατάληψη Στέγης Προσφύγων / Μεταναστών Νοταρά 26, Φιλοξενία προσφύγων στο 5ο Λύκειο Αθηνών, Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Αυτοδιαχείριση-Άμεση Δημοκρατία

πάρτι οικονομικής ενίσχυσης που θα γίνει Παρασκευή και 13 από τις δέκα μ.μ. στο Nosotros.
Επίσης το κάλεσμα στις πλατείες για τις 15 Μάη, απέκτησε ώρα και τόπο για την Αθήνα.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΜΑΗ
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Γαλλία και τις αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σημαντικές, τόσο για το Ευρωπαϊκό όσο και για το Παγκόσμιο γίγνεσθαι, αφού καταργούν στην πράξη την κατάσταση εξαίρεσης που προσπαθούν να επιβάλλουν οι εξουσίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις που εκφράζει, όπως και οι μέθοδοι δράσης που χρησιμοποιεί, το κίνημα "NuitDebout" προσεγγίζουν σε μεγάλο βαθμό και το δικό μας όραμα για μια κοινωνία με Άμεση Δημοκρατία και Αυτοδιαχείριση.
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι καλούμε κάθε πρόσωπο που δεν έχει θεωρήσει ουτοπικό ή όχημα ανάθεσης το σύνθημα των πλατειών "Να Πάρουμε Τη Ζωή Μας Στα Χέρια Μας" να δραστηριοποιηθεί στον τόπο και με τον τρόπο που επιλέγει το ίδιο, στις διαδηλώσεις και τις άλλες μορφές αγώνα κατά την 15η Μάη όπως έχουν ζητήσει οι Γάλλοι εξεγερμένοι. Από την πλευρά μας θα βρεθούμε, όπως είναι φυσικό, στο Σύνταγμα στις έξι το απόγευμα στο Ελαφάκι με το πανό μας.
Αυτή είναι η αφίσα του Διήμερου.
Καλούμε επίσης κάθε οριζόντια συλλογικότητα που αυτοπροσδιορίζεται ως αυτοδιαχειριζόμενη ή αμεσοδημοκρατική να στηρίξει στον τόπο και με τον τρόπο που η ίδια θα επιλέξει αυτήν την Παγκόσμια Μέρα Δράσης.
Η Ανοιχτή Οργανωτική Επιτροπή   
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 21 & 22 ΜΑΪΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου -Αίθουσες Πολίτη και Χατζηδάκη
(Είσοδος από Σόλωνος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ 10πμ-2μμ

Ημερήσια εκδρομή – επιστημονική ξενάγηση, στη Γέφυρα του «Ρίου-Αντιρρίου» από την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 12 Μαΐου 2016

Αρ. Πρωτ. :4307

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ διοργανώνει για τα μέλη της (και όχι μόνο) ημερήσια εκδρομή – επιστημονική ξενάγηση, στη Γέφυρα του «Ρίου-Αντιρρίου», την Κυριακή 5 Ιούνη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:
  • 07:45 Αναχώρηση από Αθήνα (Γ΄Σεπτεμβρίου - Ομόνοια)
  • 11.00 – 15:00 Ξενάγηση από συναδέλφους μηχανικούς στη γέφυρα «Ρίου-Αντιρρίου» για τον τρόπο κατασκευής της.
  • 15:00 – 17:30 Φαγητό σε παραλιακή ταβέρνα στην Ναύπακτο
  • 20:30 Άφιξη στην Αθήνα.
ΤΙΜΗ: 30 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται η μεταφορά και το φαγητό-ποτό στην παραλιακή ταβέρνα στη Ναύπακτο.
Πληροφορίες για κρατήσεις στο 2106464282. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Από το δημόσιο στο κοινό: Η περίπτωση του Ελληνικού

Πάνος Τότσικας από εδώ



Τα τελευταία χρόνια προωθείται ως κεντρική πολιτική η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας και των κοινών αγαθών με στόχο, υποτίθεται, την εξασφάλιση χρημάτων για την εξόφληση του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο ωστόσο συνεχώς αυξάνεται.

Η αντιστροφή της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας, προϋποθέτει ως πρώτη προτεραιότητα, την ανάκτηση, την προστασία και τον δημοκρατικό έλεγχο του συνόλου των δημόσιων και κοινών αγαθών, μεταξύ των οποίων και των ελεύθερων, δημόσιων χώρων.

Οι ελεύθεροι, οι αδόμητοι χώροι σε μια πόλη, αποτελούν συστατικά και σημαντικότατα στοιχεία κοινωνικού εξοπλισμού, όπως και οι κτιριακές εγκαταστάσεις που διατίθενται για χώρους εκπαίδευσης υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής πρόνοιας κλπ.

Μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα πάρκο, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία, αποτελούν ανάσες μιας περιοχής στην οποία κατοικούν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι η «αξιοποίηση» δεν συνδέεται οπωσδήποτε με την δόμηση, το χτίσιμο, το μπετόν και το τσιμέντο, αλλά και με την διατήρηση, το μη χτίσιμο, το πρασίνισμα των ελεύθερων χώρων.

Μια πρόταση για το Ελληνικό

Το «Ελληνικό» αποτελεί σήμερα τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο, ελεύθερο, αδόμητο, χώρο της Αθήνας. Αποτελεί ένα κοινό αγαθό, έναν «κοινό πόρο».

Στον βαθμό που ο κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός της παραγωγής με βάση τις συλλογικές ανάγκες αποτελεί σήμερα ένα κεντρικό στόχο, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής πολιτικών που να προωθούν την κοινωνική επανοικειοποίηση μέσα από τη συνδιαχείριση και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Ένα επιτυχές μίγμα εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, στην δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών καθ’ όλο το έτος και στην δημιουργία μιας άλλου τύπου «ανάπτυξης» , όπου στόχος δεν θα είναι η εμπορευματοποίηση του χώρου και η συσσώρευση κερδών από κάποιους «επενδυτές», αλλά η ανάδειξη ενός άλλου πολιτισμού. Αυτό θα σήμαινε την εγκατάλειψη του κυρίαρχου μοντέλου «ανάπτυξης», και το πέρασμα σε ένα άλλο μοντέλο, όπου κυρίαρχες θα είναι οι κοινωνικές σχέσεις αλληλεγγύης.

Πιστεύουμε ότι η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας αποτελεί στις μέρες μας το μεγάλο ζητούμενο. Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μπορεί να μετατραπεί σε ένα πεδίο συνάντησης και δημιουργικών δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών πολιτών, συνεργατικών δράσεων, αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων κ.ά.

Για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού προτείνεται η αναζήτηση ενός άλλου δρόμου, πέραν του κράτους και της αγοράς, που θα εκλαμβάνει τον δημόσιο χώρο ως «κοινό αγαθό» και θα έχει ως βάση την συνεργατική οικονομία και την ομότιμη παραγωγή. Αυτό θα σήμαινε την μετάβαση “από το δημόσιο στο κοινό” και την οργάνωση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών από αυτοοργανωμένες κοινότητες οι οποίες θα λειτουργούν ως κοινωνικοί συνεταιρισμοί.

Πολιτιστικές μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες, μπορούν να βρουν στο Ελληνικό φιλόξενους χώρους στέγασης από διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες σε κάποια από τα εκατοντάδες εγκαταλειμμένα διάσπαρτα κτίρια και να αποτελέσουν σημεία έλξης και αναφοράς από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Αθλητικές δραστηριότητες ερασιτεχνικού – μη εμπορικού χαρακτήρα, μπορούν επίσης να ενταχθούν στα πλαίσια της σταδιακής δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πράσινου. Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργήσουν άμεσα, δημιουργώντας πλήθος θέσεων εργασίας και κοινωνικό όφελος.
Στο χώρο του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού, ενδεικτικά, θα μπορούσαν να λειτουργήσoυν παράλληλα, εργαστήρια και κοινότητες καλλιτεχνών που ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το χορό κ.α, συναυλιακός χώρος, μόνιμες εκθέσεις, Φεστιβάλ Τέχνης.

Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεταιριστικοί παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, ωδείο, κοινωνικό φαρμακείο - ιατρείο, Συνεδριακός Χώρος, Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ανταλλακτήριο μεταχειρισμένων αντικειμένων, αγορές χωρίς μεσάζοντες, συνεταιριστικά καφενεία κ.α.

Αυτοδιαχειριζόμενος αγρός!

Ακόμη, μπορεί να λειτουργήσει αυτοοργανωμένη κοινότητα καλλιεργητών της γης σε ειδικά διαμορφωμένη έκταση η οποία να συμπεριλάβει τον από πενταετία υφιστάμενο «Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό».

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού συμμετέχει στην κινητοποίηση της 15ης Μάη στο Σύνταγμα

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού συμμετέχει στην κινητοποίηση της 15ης Μάη στο Σύνταγμα και καλεί τους φίλους της να πλαισιώσουν το πανώ της



Το μνημονιακό νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε, αλλά οι αγώνες και πάλι τώρα αρχίζουν για να εμποδιστεί η εφαρμογή τους, και επιτέλους να πάρουμε τις τύχες μας, στα δικά μας χέρια.....

Την Κυριακή 15 Μαϊου, και στα πλαίσια του παγκόσμιου καλέσματος των άγρυπνων #‎GLOBAL_DEBOUT, στην Ελλάδα φωνάζουμε στις πλατείες της χώρας #ΑΡΚΕΤΑ

Φωνάζουμε #APKETA στα Μνημόνια της εξαθλίωσης της υποτέλειας και της φτωχοποίησης.

Φωνάζουμε #APKETA σε νέους και παλαιούς μνημονιακούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Φωνάζουμε #APKETA στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στη φοροεπιδρομή, στις κατασχέσεις, στην ανέχεια και την υποδούλωση.

Φωνάζουμε #APKETA στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φωνάζουμε #APKETA στην καταστροφή της ζωής μας...

Ειδικά για την Αθήνα, και το Σύνταγμα την Κυριακή 15 Μαίου, #ΑΡΚΕΤΑ θα φωνάξουν οι καλλιτέχνες που λόγω καταστολής δεν πρόλαβαν να κάνουν την συναυλία τους προχθες στο Σύνταγμα.

Στο Σύνταγμα και στις υπόλοιπες πλατείες θα γίνουν Συνελεύσεις, θα απολαύσουμε μορφές της Τέχνης και θα οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την μνημονιακή λαίλαπα που μας εξαπέλυσαν ....

Βασικοί Νόμοι και επιπτώσεις τους στο υπό κατάργηση ΤΣΜΕΔΕ και στους ασφαλισμένους του

Αναρτούμε την Εισήγηση του Δημήτρη Πετρόπουλου, στην εκδήλωση της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών για το ασφαλιστικό στις 25/4/2016.


Βασικοί Νόμοι :
Αναγκαστικός Νόμος 2326/40 (ΦΕΚ 145Α/40) «Περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων»
Β.Δ. 20-11/4.12.1940 «Περί εκτελέσεως του Α.Ν. 2326/1940 περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων»
Ν. 915/79 (ΦΕΚ 103Α/1979) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων νομοθεσίας
Υ.Α. 43/3/715 της 8/15.4.81 (ΦΕΚ 223Β/81) «Περί εγκρίσεως του Κανονισμού Παροχών του συσταθέντος στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Ειδικού Λογαριασμού Προσθέτων Παροχών».
1992: Ψηφίζεται ο Ν.2084/92, διαχωρισμός ασφαλσιμένων σε προ και μετά 93, τριμερής χρηματοδότηση, αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων ειδικά για τους νεοεισερχόμενους. Ασφαλιστικές κατηγορίες προεραιτικές για τους μετά το 93, είσοδος της ανταποδοτικότητας
2002: Ψηφίζεται ο ασφαλιστικός νόμος 3029/2002. Επανορίζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης στο 70% για 35 χρόνια με μεταβατικές διατάξεις
2006: Ν3518/06 «Αναδιάρθρωση κλάδω του ΤΣΜΕΔΕ», ένταξη στην Ειδική Προσαύξηση (πρώην ΕΛΠΠ) όλων, αύξηση εισφορών
2008: Ν3655/08 «Ενοποίηση Ταμείων»), ενοποίηση ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ και ΤΣΑΥ στο ΕΤΑΑ
2010: Ν.3865/10: Νόμος Λοβέρδου, διαχωρισμός σε βασική και ανταποδοτική σύνταξη με μεγάλες μειώσεις, η εφαρμογή του ξεκινούσε το 2015
2011: Ν3986/11: «Μεσοπρόθεσμο», Υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά τριετία στους μετά το 93, αυξήσεις και στους προ 93

Επιπτώσεις στο ΤΣΜΕΔΕ
α. Δραματική απομείωση του αποθεματικού κεφαλαίου του Ταμείου από την κλοπή του PSI, ύψους 2,6 δις (για όλους τους τομείς), εκ των οποίων 1,8 δις για το ΤΣΜΕΔΕ.
β. Γιγάντωση της οφειλής του Κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση των ΦΚΑ (Ν. 2084/92) ύψους μεγαλύτερου του 1 δις € και η πλήρης απόσυρση της συμμετοχής του ακόμα και από το πενιχρό βοήθημα των 360 € (Ν. 3863/10).
γ. Κατάργηση πόρων του Ταμείου με το πρόσχημα των “κοινωνικών πόρων”.
δ. Δραματική επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων -συνταξιούχων, παραμέτρου κρίσιμης για τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Ενδεικτικά κατά την περίοδο της ενοποίησης η σχέση αυτή ήταν:
1. ΤΣΜΕΔΕ 7,2: 1, το 2015 η σχέση είναι περίπου 4 : 1

Ερωτήματα διευκρίνησης για τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                                                                                                                     Αθήνα,  10-5-2016

Αρ. Πρωτ. : 6952                                        
                                                                Προς :      Τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής
                                                                             Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
                                                                             κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
                                                                                                                                              
                                                            Υπόψη :    κας Στέλλας Βρακά
Θέμα :   Διευκρινήσεις για τον ασφαλιστικό νόμο.
         
Με την ψήφιση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου – για τον οποίον διατηρούμε στο ακέραιο την πλήρη διαφωνία μας όπως αυτή εκφράστηκε με τις σχετικές ανακοινώσεις μας και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας – ανακύπτουν όμως πρόσθετα ερωτήματα που απασχολούν τα μέλη μας, συνεπώς τα θέτουμε προκειμένου να έχουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις :
1.    Για την κατηγορία παλαιών ασφαλισμένων με διπλή ασφάλιση (Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ η ΙΚΑ  και ΤΣΜΕΔΕ κλπ.) και με δεδομένο ότι θα υπάρξει διακοπή ασφάλισης από το ΤΣΜΕΔΕ, πώς θα υπολογίζεται η προσαύξηση της σύνταξης του Δημοσίου (αναλογικό μέρος) από τα χρόνια που έχουν διανυθεί στην Κ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ ;
Επιπλέον η συγκεκριμένη προσαύξηση θα ενσωματωθεί με την θεμελίωση της Κ.Σ.  του Δημοσίου ;
Αντίστοιχα πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος υπολογισμού της καταργούμενης Ειδικής Προσαύξησης για μονοσυνταξιούχους μισθωτούς στο ΤΣΜΕΔΕ, που θα προστεθεί στην Κ.Σ. τους.
2.    Τι πρόβλεψη υπάρχει, εάν υπάρχει, για τις περιπτώσεις εκείνες της παραπάνω κατηγορίας ασφαλισμένων που έχουν πολλά χρόνια διανύσει στην Κ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ και αρκετά λιγότερα στην Κ.Σ. του Δημοσίου (π.χ.  30 χρ. στο ΤΣΜΕΔΕ και 20 στο Δημόσιο) ;
3.    Για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους υποχρεωτικά μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ και κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3518/2006, από την 1-1-2007 είναι υπόχρεοι Ειδικής Προσαύξησης που καταργήθηκε, θα τους επιστραφούν οι εισφορές που έχουν πληρώσει για τα εννέα (9) χρόνια ή λιγότερα από αυτά, δεδομένου ότι με το άρθρο 8 αυτού πρέπει να έχουν διανύσει υπερδεκαετή χρόνο ασφάλισης στον κλάδο ;

'' Κλιματική Αλλαγή - επιπτώσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, Μέτρα προσαρμογής και ανάσχεσης.''

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το  Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας διοργανώνει Ημερίδα με θέμα :

 

 ''Κλιματική Αλλαγή - επιπτώσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής,  Μέτρα προσαρμογής και ανάσχεσης.''

 

στις 29 Μαΐου  2016 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων - Ακαδημίας 50.

Ωρα έναρξης : 11:00 π.μ - 14: 30 μ.μ

Βασικοί Εισηγητές :

- Ελένη Πορτάλιου, ομοτ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής τουΕΜΠ,συμμετοχή στα κινήματα για την πόλη, τη δημόσια περιουσία και το Περιβάλλον.  ΄΄ Συμπεράσματα από τη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή - Δραστικές παρεμβάσεις για το κλίμα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. ΄΄

- Τάσος Κεφαλάς, Ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.
"Πολιτικές στον τομέα της ενέργειας: οι πραγματικές προκλήσεις και οι προφάσεις"

- Νατάσα Βαρουχάκη,  Δασολόγος, μέλος Δ.Σ ΠΕΔΔΥ
'' Ορεινοί όγκοι - δάση, δασικές εκτάσεις, πολιτικές αναδάσωσης και προστασίας, κατάργηση αντιδασικών νόμων.

-  Γεράσιμος  Σκλαβούνος , Δρ πολεοδόμος  - χωροτάκτης.
''  Αστικές  συσσωματώσεις, αστικό και περιαστικό πράσινο, και κλιματική αλλαγή. ''

Παρεμβαίνουν κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, κινήματα πολιτών, ενεργοί πολίτες της Αθήνας.

http://perivantologikodiktyoathinon.blogspot.gr/

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ξανά στο ΣτΕ για το Κάβο Σίδερο

Μονη Τοπλου

Και νέα προσφυγή κατά της επένδυσης της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες και φορείς της Κρήτης. Η προσφυγή στρέφεται κατά του προεδρικού διατάγματος της 7ης Μαρτίου που δίνει το πράσινο φως στην επένδυση παρά τις μειωμένες προβλέψεις της σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ως προς την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων και γηπέδων γκολφ. Όπως έχει ήδη επισημάνει το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων "Οικο-Κρήτη", που απηύθυνε και το κάλεσμα για τη νέα προσφυγή, παρά το γεγονός ότι η επένδυση έχει μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, οι επιπτώσεις για το βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης θα είναι το ίδιο σημαντικές, ακυρώνοντας τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη.
Στην ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη αναφέρεται:
Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν σήμερα 10 Μαΐου 2016, 17 φορείς και 123 πολίτες για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου 2016 το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Δ.Ε. Ιτάνου, Δήμου Σητείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Στην πράξη αυτή συμπορεύθηκαν πολίτες και φορείς που νοιάζονται για την αδιαίρετη προστασία φυσικού περιβάλλοντος και πολιτισμού ενός από τα σημαντικότερα πολιτισμικά τοπία (cultural landscape) της χώρας. Πρωτοστάτησαν στην προσφυγή κάτοικοι της περιοχής, Έλληνες και ξένοι, ανάμεσα τους και αρκετοί αρχαιολόγοι που συμμετέχουν σε ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή. Επισημαίνουμε ότι το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο σε εκκλήσεις του προς τους τ. πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή (2008) και Α. Σαμαρά (2014) για την αποτροπή του σχεδίου αυτού αναφέρεται σε 100 αρχαιολογικούς χώρους που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή την οποία χαρακτηρίζει μοναδική «κάψουλα χρόνου». 
Η οικολογική και πολιτισμική αυτή συμπόρευση, με υποδοχέα και το πρόσφατα ενταγμένο Φυσικό Πάρκο Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, είναι μια ελπίδα αποτελεσματικής αντίστασης στην οικοπεδοποίηση αντίστοιχων περιοχών, μια ελπίδα για την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξή τους.

«Νεκροθάφτης» ο ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος – Νέα απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ

Νέα απόφαση με έντονη φρασεολογία και δέσμευση στη συνέχιση του αγώνα «με κάθε νόμιμο μέσο» κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου έλαβε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή της.
Σύμφωνα με την απόφαση: «Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος ψηφίσθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αντίθεση με την κοινωνία, τη λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει τον νεκροθάφτη του ελληνικού παραγωγικού δυναμικού, θα καταστρέψει τον κλάδο των μηχανικών και την οικονομία της χώρας. Ως εκ τούτου αποτελεί υποχρέωση όλων των μηχανικών, όπου και αν βρίσκονται, να αγωνιστούν για την ανατροπή του. Η Διοικούσα Επιτροπή, τα όργανα διοίκησης και συνολικά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα εξαντλήσουν άμεσα κάθε νόμιμο μέσο, ώστε αυτός ο νόμος να κριθεί τελεσίδικα αντισυνταγματικός και να ακυρωθούν οι καταστροφικές προβλέψεις του».
Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσιο του αγώνα αυτού του τεχνικού κόσμου και των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.),μέχρι και την Παρασκευή 13/05/2016. Στην Απεργία-Αποχή συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών.

Oχι 9, αλλά 19 είναι οι αποκρατικοποιήσεις που θα κληθεί να ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ, στη «μαύρη τρύπα» του χρέους τα έσοδα

Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ

Oχι 9, αλλά 19 είναι οι αποκρατικοποιήσεις που θα κληθεί να ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα από τις οποίες θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και όχι σε αναπτυξιακούς και άλλους σκοπούς, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί.
Αυτά προκύπτουν από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές, στο οποίο περιγράφεται το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Asset Development Plan (ADP) με τα 19 περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει συνολικά προς αξιοποίηση.
Το σχέδιο –που επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Οικονομικών– ενέκρινε στις 26 Απριλίου 2016 (Μεγάλη Τρίτη) η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προσβλέπει σε εισπράξεις 5,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018 από την πώληση των συμμετοχών που έχει το κράτος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ).
Για φέτος προβλέπονται έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, 2,2 δισ. ευρώ το 2017 και 1,1 δισ. ευρώ το 2018.
Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν «μπρος» και πάλι τα projects για τη μεταβίβαση σε ξένους και εγχώριους επενδυτές του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, δεσμεύεται ότι το σχέδιο με τις 19 αποκρατικοποιήσεις θα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και εν συνεχεία μαζί με το σχέδιο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ (ADP) θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.
Επίσης, το «Asset Development Plan, τo οποίο συνιστά αναπόσπαστο της συμφωνίας, θα επικαιροποιείται ανά εξάμηνο από το ΤΑΙΠΕΔ και θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΟΙΠ».

Προαπαιτούμενο

Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων μηχανικών

Αναρτούμε τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που εισηγούνται στη ΔΕ του ΤΕΕ οι Τ. Μοροπούλου και Θ. Βαμβουρέλλης για τα επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων των μηχανικών σε εφαρμογή του μνημονιακού Ν.4254/14 αλλά και ως προαπαιτούμενο για την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων. Μετά το ασφαλιστικό-φορολογικό ακολουθεί η διαλυτοποίηση του επαγγέλματος (με την ενεργό συμμετοχή και του ΤΕΕ). ΔΙαβάστε και σχετική ανακοίνωση της συσπείρωσης

Περιεχόμενα


Άρθρο 1

Γενικές Αρχές

1.Το επάγγελμα του μηχανικού δικαιούνται αποκλειστικά να ασκούν:
α) οι κάτοχοι ενιαίου και αδιάσπαστου πενταετούς τίτλου σπουδών διπλωματούχου μηχανικού Πολυτεχνείου, Ανώτατης Πολυτεχνικής Σχολής ή Τμήματος ιδρυμάτων της ημεδαπής
β) οι κάτοχοι τίτλου σπουδών μηχανικού ισοτίμων και αντίστοιχων σχολών της αλλοδαπής, σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2005/36, όπως ισχύει σήμερα με το ΠΔ 38/2010.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

TTIP: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Η Greenpeace έφερε στο φώς έγγραφά για τη διαπραγμάτευση της TTIP


Τα έγγραφα που αποκάλυψε η Greenpeace δείχνουν πως υπάρχουν παγιωμένες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού | AP Photo/Markus Schreiber
Κεντρικός στόχος της συμφωνίας είναι η απομάκρυνση κάθε ρυθμιστικού «φραγμού» στις διατλαντικές εμπορικές συναλλαγές, ακόμη κι αν αυτοί οι «φραγμοί» υπάρχουν για την προστασία της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος. Απώτερος σκοπός είναι διευκόλυνση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, η συσσώρευση ακόμη περισσότερου πλούτου στα χέρια των λίγων. Για τους πολλούς, τους εργαζόμενους δηλαδή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η συμφωνία σημαίνει υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα, υποβάθμιση της υλικής τους υπόστασης.

Ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις

Οπως προκύπτει από την αποκάλυψη των 248 σελίδων των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της ΤΤΙΡ, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο, το περιβάλλον, το κλίμα, η υγεία, η ασφάλεια της διατροφής και μια σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών υπονομεύονται σοβαρά καθώς αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά «επιτυγχάνονται» υπό το πρίσμα της ανατροπής των κανονιστικών και δασμολογικών φραγμών σε εμπόριο και επιχειρήσεις, στο οποίο αποσκοπούν οι συνομιλίες για την υπογραφή της ΤΤΙΡ, της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας στον κόσμο προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε.

Χωρίς την πρότερη διαβούλευση

Σε σημεία-κλειδιά, όπως τα χημικά και η γεωργία, οι διαπραγματευτές είτε υπέβαλαν τις προτάσεις της βιομηχανίας είτε είναι απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε αλλαγές χωρίς την πρότερη διαβούλευση με τη βιομηχανία.

Παγιωμένες διαφορές

Τα έγγραφα που αποκάλυψε η Greenpeace δείχνουν πως υπάρχουν παγιωμένες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, αν και η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017. Πρόκειται για μια έντονη επιθυμία, κυρίως των ΗΠΑ, καθώς ο διάδοχος του Ομπάμα, ο οποίος θα εκλεγεί τον Νοέμβριο, θα μπορούσε να είναι λιγότερο διατεθειμένος να προωθήσει το διατλαντικό ελεύθερο εμπόριο.