Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Οι νεκροί των ...άλλων

Η Νιγηρία, η Boko Haram, η Shell, οι επιθέσεις, η βολική σιωπή και η μεθοδευμένα επιλεκτική ευαισθησία

Γράφει: Ελένη Μαυρούλη  από το Περιοδικό

Τίποτα το σπουδαίο. Μια συνηθισμένη μέρα. Δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις, σε δύο διαφορετικές πόλεις. Νιγηρία. Συνολικά τουλάχιστον 49 νεκροί και περισσότεροι από 130 τραυματίες. Μία συνηθισμένη μέρα. Μερικά 24ωρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Στην επίθεση στην πολιτεία Κάνο, μάλιστα, που έγινε σε κέντρο κινητών τηλεφώνων, δράστες ήταν δύο κορίτσια καμικάζι 11 – 18 ετών. Τίποτα το σπουδαίο. Πιτσιρίκες μέχρι 15 ετών, καλυμμένες από πάνω μέχρι κάτω με μαντήλες, γίνονται κινούμενες βόμβες. Είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα της ακραίας ισλαμιστικής «Boko Haram», που δρα στην Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες: κορίτσια που έχουν απαχθεί από τις οικογένειές τους, κατά προτίμηση χριστιανικές, υποχρεώνονται ν’ ανατιναχθούν σπέρνοντας το θάνατο.

Μία ακόμη συνηθισμένη μέρα. Στην Νιγηρία. Στην πιο ισχυρή οικονομία της Αφρικής, την οποία όλοι οι διεθνείς «έγκριτοι» οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, εντάσσουν στην ομάδα «των 11 μελλοντικά ισχυρών οικονομιών» παγκοσμίως. Στην Νιγηρία, με τον ρυθμό ανάπτυξης στο 7,4% και την φτώχεια στο 33,1% με εξαιρετικά επιεικείς υπολογισμούς. Στην Νιγηρία, που ήταν αποικία της Βρετανίας μέχρι το 1960, όπου ακόμη και σήμερα επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και είναι η πολυπληθέστερη χώρα της αφρικανικής ηπείρου με, κατά προσέγγιση, 180 εκατομμύρια κατοίκους. Στην Νιγηρία, που ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που καταπολέμησε την εμφάνιση του Έμπολα μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Στην Νιγηρία, που είναι πιο «κοντά» στη Δ. Ευρώπη από όσο δείχνει ο χάρτης, λοιπόν.

Μια ακόμη συνηθισμένη μέρα. Στην Νιγηρία, όπου μόνο το 2015, οι επιθέσεις της Boko Haram, που έχει δηλώσει πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος», έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι 3.000. Ουδείς γνωρίζει ακριβείς αριθμούς ούτε για τους νεκρούς, ούτε για τους αγνοούμενους, ούτε για τους απαχθέντες και ομήρους της Boko Haram, ενώ σε αυτά τα νούμερα δεν προσμετρούνται οι νεκροί ένοπλοι της ακραίας βάρβαρης αυτής οργάνωσης.

Στην Νιγηρία, όπου μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες, μεταξύ 3 – 7 Ιανουαρίου του 2015, μια ολόκληρη περιοχή με επίκεντρο την πόλη Μπάγκα, στα βορειοανατολικά της χώρας, στην πολιτεία Μπόρνο σβήστηκε από το χάρτη, καθώς μια επίθεση της Boko Haram στην έδρα της πολυεθνικής αφρικανικής δύναμης (Τσαντ, Νίγηρας, Νιγηρία) που έχει στηθεί επισήμως για την αντιμετώπισή της, κατέληξε σε μια σφαγή ανείπωτης βαρβαρότητας. Τα δυτικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «πιθανότατα τουλάχιστον 2.000 νεκρούς, 17 πόλεις κατεστραμμένες, 35.000 εκτοπισμένους, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός, ο οποίος δεν μετρήθηκε ποτέ, εκτιμάται ότι πνίγηκε στην λίμνη Τσαντ στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους αφηνιασμένους ισλαμιστές.

«Να βγούμε στον δρόμο πριν μας πετάξουν στους δρόμους»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας «Πλειστηριασμοί Στοπ» στο κατειλημμένο Green Park


«Μας λένε ότι θα προστατεύεται το 60% των “κόκκινων” δανειοληπτών, που και αυτό είναι στατιστική ακροβασία της κυβέρνησης, αφού ούτως ή άλλως θα υποχρεωθούν σε οδυνηρές και δαπανηρές διαδικασίες διαπραγμάτευσης, το κόστος των οποίων πολλοί δεν θα αντέξουν, ενώ θα βρίσκονται υπό διαρκή επιτήρηση από τις τράπεζες με μόνιμη απειλή να πεταχτούν εκτός “ρύθμισης”.

Ομως, ακόμα και αν δεχτούμε ότι έτσι είναι, το υπόλοιπο 40% που θα χάσει τα σπίτια του τι είναι; Στατιστική; 120.000 οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο μόνο από τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας».

«Αυτό δεν είναι νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι νόμος για την προστασία των τραπεζών. Το μόνο που διασφαλίζει είναι ότι ο πιστωτής δεν θα ζημιωθεί, προβλέποντας 100 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, δηλαδή από εμάς, για να πληρώνονται οι τράπεζες - που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί συνολικά με 250 δισ. ευρώ». «Ο,τι δεν τόλμησαν να κάνουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος σε δύο χρόνια, καλείται να το ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο μέρες. Είναι ανατριχιαστικό ακόμα και με όρους αστικής δημοκρατίας».

Τα παραπάνω ακούστηκαν Τετάρτη βράδυ σε ένα κατάμεστο Green Park - το εγκαταλειμμένο πρώην αναψυκτήριο στο Πεδίον του Αρεως που «επανενεργοποίησαν» ομάδες πολιτών.


Εκδήλωση αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ (Παγκάκι @ Σάββατο, 21/11)


ΑΦΙΣΑ ΒΙΟΜΕ


Η κολεκτίβα εργασίας ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ, ως μέλος του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης, σας καλεί να στηρίξετε την ημέρα οικονομικής ενίσχυσης που διοργανώνει το ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΝοέμβρηΤα έσοδα της ημέρας θα διατεθούν για την στήριξη της ΒΙΟΜΕ
Να στηρίξουμε την ΒΙΟΜΕ
Να ματαιώσουμε τον πλειστηριασμό
19:00 Προβολή ντοκιμαντέρ  «Zanon - εργοστάσιο χωρίς αφεντικά»
20:00 Παρουσίαση του βιβλίου «Ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής» από τις συνεργατικές εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες
Ενημέρωση για τις εξελίξεις στo αυτόδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. - Παρουσίαση του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης
23:00 Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης στο Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης (Αθήνας). Τα έσοδα θα διατεθούν για στήριξη στην ΒΙΟ.ΜΕ. 
Όταν μια κοινωνική εμπειρία ξεπερνάει τα 15 χρόνια μοιάζει να διασχίζει και το κατώφλι που χωρίζει τον αγώνα για επιβίωση της από τον αγώνα και το όνειρο να αλλάξουμε τον κόσμο. Οι ανακτημένες από τους εργάτες τους επιχειρήσεις της Αργεντινής μας αποδεικνύουν σήμερα ότι είναι ακόμα εφικτό το όνειρο ενός κόσμου χωρίς αφεντικά, ενός κόσμου με αυτοδιαχείριση, αυτοοργάνωση, αυτονομία.
ΥΓ Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί  ανοιχτή διάθεση προϊόντων της ΒΙΟΜΕ και έκθεση βιβλίου

Τρ.Αττικής: Κυριακή 22/11/2015 η συνέλευση μετόχων" για την ανακεφαλαιοποίηση

Άλλα δύο άρθρα για την Τράπεζα της καρδιάς μας και των εισφορών μας...

Η ΑΣΜ καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς την Κυριακή 22/11/2015 και ώρα 11.00πμ στην τράπεζα Αττικης που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 54 και Ιπποκρατους.
Θα συζητηθεί απο τους μετόχους η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής απο τα αποθεματικά του ταμείου μας (απο 350 έως 700 εκατομμύρια ευρώ ).

Απο τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις πήραν απο τα αποθεματικά του ταμείου 430 εκατομμύρια ευρώ και η αξία τους τωρα ειναι μονο 10.



Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται τελικών οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank κατόπιν της αξιολόγησης του capital plan της από την ΤτΕ. 

Ειδικότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο (από 857 εκατ. ευρώ πριν) και σε *748 εκατ. ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο (από 1,021 δισ. ευρώ). 
(*και όχι 784 εκατ. ευρώ που είχε αναφερθεί εκ παραδρομής από την τράπεζα)

Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα ανακοινώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 750 εκατ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος που υπολογίστηκε βάσει της άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). 

Η Τράπεζα σκοπεύει να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν το τέλος του έτους, μέσω άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους, και διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών σε ενδιαφερομένους επενδυτές.

Εφόσον προκύψει μη καλυπτόμενο ποσό θα ζητήσει την κάλυψη του από το ΤΧΣ σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 3864/2010 ως ισχύει.

Ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, ο οποίος σήμερα κατέχει το 50,67% των κοινών μετοχών της Τράπεζας, έχει ήδη από το 2014 γνωστοποιήσει στην Τράπεζα την απόφασή του να στηρίξει έμπρακτα την ανακεφαλαιοποίησή της.

Έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Νοεμβρίου

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Στον «αέρα» μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό λόγω χωροταξικού


Του Κοσμά Ζακυνθινού από την Ημερησία. Ακυρώθηκε απο το ΣΤΕ το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού του Τουρισμού που είχε τροποποιήσει το Χωροταξικό του Σουφλιά, τον οκτώβρη του 2014. Βέβαια δεν ακυρώθηκαν οι υπόλοιποι νόμοι-εκτρώματα για τις μεγάλες επενδύσεις (fast track, σύνθετα τουριστικά καταλύματα) όπως κυρίως ο Ν.4269/2014,"Χωροταξική και Πολεοδομική μεταρρύθμιση - Βιώσιμη ανάπτυξη")

Στο «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες επενδυτικές προτάσεις στη χώρα μας μετά τις ανατροπές που προκαλεί η απόφαση ακύρωσης του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό από την Ολομέλεια του ΣτΕ, που εγκρίθηκε το 2013.

Στις επόμενες 20 ημέρες αναμένονται οι πρώτες θέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά την οριστική απόφαση του ΣτΕ στο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοθέτημα, που συγκέντρωσε πλήθος αρνητικών απόψεων από ετερόκλητους φορείς. «Η γκρίζα ζώνη που υπάρχει στο θέμα του χωροταξικού, δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές» όπως επισημαίνει στην «Η» ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τονίζοντας πως «όταν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά, όταν δεν γνωρίζουμε τι ισχύει στο φορολογικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει σταθερότητα και όταν δεν ξέρουμε τι ισχύει με το χωροταξικό, τότε ποιος επενδυτής θα έρθει στην Ελλάδα;».

Παρόλο που το πλαίσιο δεν κρίθηκε από το ΣτΕ επί τους ουσίας αλλά ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους, προκαλεί αναταραχές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών λόγω επενδυτικής ασάφειας, αλλά και των καθυστερήσεων που αναμένονται, δεδομένου ότι θα απαιτηθεί παράταση από τρεις μήνες έως δύο χρόνια για το νέο χωροταξικό, ανάλογα με τις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να συγκληθεί το γενικό συμβούλιο χωροταξίας καθώς ακόμα και στο προηγούμενο του Σουφλιά υπάρχει προσφυγή, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει απόφαση, οπότε είναι σε ισχύ», σύμφωνα με τον κ. Αν. Ανδρεάδη, ο οποίος υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε επενδύσεις στη χώρα, εάν δεν υπάρχει σωστή βάση. Πρέπει να σταματήσουμε να πυροβολούμε τις επενδύσεις».

Τοποθέτηση της ΑΣΕΧΜ σχετικά με την εισήγηση του ΠΣΧΜ και της ΕE Χμ για τα Ακαδημαϊκά Προσόντα - Επαγγελματικές Δραστηριότητες

Τοποθέτηση της Αριστερής Συσπείρωσης Εργαζόμενων Χημικών Μηχανικών (ΑΣΕΧΜ) σχετικά με την εισήγηση του ΠΣΧΜ και της Επιστημονικής Επιτροπής Χημικών Μηχανικών για τα Ακαδημαϊκά Προσόντα - Επαγγελματικές Δραστηριότητες Χημικών Μηχανικών
Η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών σίγουρα δεν είναι καινούργια και σίγουρα δεν έχει ανοίξει χωρίς προφανή λόγο. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η κατανομή των διαφόρων επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ειδικότητες των μηχανικών είναι παρωχημένη, διακατέχεται από στρεβλώσεις και ανορθολογισμούς και τελικά εδράζεται σε συντεχνιακές λογικές υπεράσπισης της μίας ή της άλλης ομάδας μηχανικών ανάλογα πάντα και με τους ιδιαίτερους συσχετισμούς που διαμορφώνονται κάθε φορά στο εσωτερικό του ΤΕΕ και φυσικά επιβάλλονται από τον εκάστοτε κομματικό μηχανισμό.
Ωστόσο, με πρόσχημα την επίλυση αυτής της διαχρονικά προβληματικής κατάστασης, έχει επιβληθεί από το μνημόνιο του 2014 (30/3/2014) η αναγκαιότητα για άμεση γνωμοδότηση του ΤΕΕ και των Επιστημονικών Συλλόγων των μηχανικών όχι μόνο για την κατανομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτά θα απονέμονται. Φυσικά, έχει διαμορφωθεί πλήρως, από τους σχετικούς μνημονιακούς νόμους, και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν τα παραπάνω.
Αυτό κομβικά δεν είναι άλλο από την αναγνώριση δυνατότητας απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων (με τον τρόπο αυτό δικαιούμαστε να μιλάμε για την πλήρη εξίσωση των διπλωμάτων των πολυτεχνικών σχολών με εκείνα των κολλεγίων), την πλήρη αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από την απόκτηση του διπλώματος του μηχανικού,  η δημιουργία των διαφόρων επαγγελματικών μητρώων η είσοδος στα οποία θα γίνετε μέσα από ένα κύκλο σεμιναρίων ‒ εξετάσεων ‒ πιστοποίησης, και γιατί όχι υποχρεωτικής μαθητείας, τη διαμόρφωση επιπέδων άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, ανάλογα με τα ειδικά προσόντα (βλ. σεμινάρια, μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών κτλ.) και ανά πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας.
Φυσικά τα παραπάνω αποτελούν εδώ και χρόνια πάγια επιδίωξη των πολιτικών της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ένταξη στο επάγγελμα (π.δ 38/2010 Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων),
μνημονιακή υποχρέωση που επαναλαμβάνεται μονότονα σε κάθε μνημονιακό νόμο και κυβερνητική πολιτική όλων των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια που ορκίζονται στις «απελευθερώσεις». Επιπρόσθετα είναι σε άμεση συνάφεια με τα όσα συμβαίνουν και στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αναφερόμαστε φυσικά στη συνθήκη της Μπολόνια, τον προγραμματισμό του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, όπου από ενιαία πανεπιστήμια, δημόσια στην πλειονότητα τους, έπρεπε να προκύψουν «αγορές υπηρεσιών εκπαίδευσης» και μάλιστα «απελευθερωμένες» που θα χορηγούν εξατομικευμένα πτυχία με σύστημα πιστωτικών μονάδων.

Πρόσκληση συμμετοχής σε Έκθεση «Για μια αρχιτεκτονική φιλική προς το περιβάλλον» από το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ


Θέμα : Πρόσκληση συμμετοχής σε Έκθεση «Για μια αρχιτεκτονική φιλική προς το περιβάλλον»


Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ ετοιμάζει στον υπόγειο χώρο της στάσης του μετρό της πλατείας Συντάγματος στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2015 Έκθεση "Για μια αρχιτεκτονική φιλική στο περιβάλλον", με έμφαση στη Φυσική Δόμηση, στη δόμηση με χώμα και σε σχετικές εναλλακτικές μορφές δόμησης.

Αυτή η Έκθεση γίνεται συλλογικά. Γι αυτό καλούμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να δηλώσουν τις συμμετοχές τους για τις διάφορες φάσεις προετοιμασίας, στησίματος, παρουσίασης της Έκθεσης και ξεκρέμασμα αυτής.

1.Προετοιμασία 
Αφορά στην κατασκευή Βίντεο (φιλμ για την ΕΡΤ) και power point. Χρειάζονται σχετικές γνώσεις. 
2 Στήσιμο Έκθεσης 
Την Πέμπτη, 26 Νοέμβρη, το βράδυ και ώρα 10 μ.μ στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ θα γίνει η τελική προετοιμασία. Κόλλημα ταινιών κλπ. Τα μεσάνυχτα ώρα 12 θα γίνει η μεταφορά στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και 12.30, που κλείνει το Μετρό, θα γίνει το στήσιμο.
3. Λειτουργία της Έκθεσης 
Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή αναγκαστικά από την ώρα που ανοίγει το μετρό 5π.μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας (Παρασκευή Σάββατο μέχρι 2πμ και Κυριακή 12:30 τα μεσάνυχτα). Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας πρέπει να παρευρίσκονται δύο άτομα κατά προτίμηση σε βάρδιες.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που θα δηλώσουν συμμετοχή να δηλώσουν με ακρίβεια, πόσες βάρδιες μπορούν να κάνουν, οι βάρδιες θα είναι δίωρες(6-8:00 πμ, 8-10:00 κ.ο.κ. έως 12-2:00 πμ) ποιες μέρες και ποιες ώρες είναι διαθέσιμοι. Αν θέλουν να είναι παρέα να το δηλώσουν και αυτό, για να καταρτιστεί σχετικά εύκολα ο κατάλογος.

4. Ξεκρέμασμα Έκθεσης 
Θα αρχίσει στις 12.30 το βράδυ της Κυριακής όταν θα κλείσει το Μετρό. Αυτή η φάση μάλλον δεν θα κρατήσει πολλή ώρα. 
Μέχρι την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι, περιμένουμε τις διαθεσιμότητές σας, με μέιλ στο Τμήμα Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (με στοιχεία επικοινωνίας, οπωσδήποτε και τηλέφωνο), είτε τηλεφωνικά, επίσης στο Τμήμα Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Διεύθυνση Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (Κλάδου & Βρυσακίου 15, Αθήνα, τκ 10555), τηλ. :2103215146 και 2103213871, email : tmattikissp@gmail.com.

Ευχαριστούμε

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ 

Αντώνης Μαούνης


Σχετικά με τον Οργανισμό του ΤΕΕ

Σε διαδικασία αναμόρφωσης ο Οργανισμός του ΤΕΕ ερήμην των μηχανικών και των αναγκών τους...

Προς τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΕ συνάδελφο Γ. Στασινό και τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ.

Αγαπητέ πρόεδρε.

Πληροφορηθήκαμε πως το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε λειτουργία επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε μετά από προσωπική σου απόφαση (και όχι, απ' όσο γνωρίζω, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής) και της οποίας προϊστασαι, με αντικείμενο την επεξεργασία πρότασης ενός νέου οργανογράμματος συγκρότησης και λειτουργίας του ΤΕΕ, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου Οργανισμού Τεχνικού Επιμελητηρίου όπως ορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθ. 295 της 30 Οκτωβρίου 2002.

Από όσο επίσης γνωρίζω, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάποια ενημέρωση στη Διοικούσα Επιτροπή σχετικά με την πρωτοβουλία σου αυτή, για τη σκοπιμότητα και τους λόγους που σε οδήγησαν να προχωρήσεις στη συγκρότηση αυτής την επιτροπής εργασίας χωρίς προηγούμενη εισήγησή σου για τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα και σχετική απόφαση της Δ.Ε. για ένα ζήτημα που μάλιστα αφορά στην ίδια την υπόσταση του φορέα του οποίου προεδρεύεις.

Θα ήθελα κατόπιν αυτών να ζητήσω εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της ΔΕ να παράσχεις στα μέλη της ΔΕ τις λεπτομέρειες τις σχετικές με τη λειτουργία αυτής της επιτροπής.

Δηλαδή, τους λόγους για τους οποίους έκρινες αναγκαία την τροποποίηση του Οργανισμού του ΤΕΕ, με ποιά κριτήρια γίνεται η όποια πρόταση τροποποίησης του υφιστάμενου οργανογράμματος, ποιά ακριβώς είναι η σύνθεση της επιτροπής, ποιά η συμμετοχή των φορέων και των μελών του ΤΕΕ σε αυτήν και ποιά είναι - αν υπάρχουν - τα πιθανά πορίσματα στα οποία έχει καταλήξει.

Με εκτίμηση

Γιάννης Πάνου

Η εγκύκλιος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου


Με κόκκινο ο σχολιασμός των σημαντικότερων αλλαγών (αυξήσεις ορίων ηλικίας και περικοπές συντάξεων)

ΕΛ Λ Η ΝΙΚΗ ΔΗ Μ Ο ΚΡΑ ΤΙΑ    Υ Π Ο Υ ΡΓΕΙΟ Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ ΙΚΩ Ν
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Εισοδηματικής Πολιτικής ΤΜΗΜΑ Β: Συνταξιοδοτικής Πολιτικής


Αθήνα,  10 Νοεμβρίου 2015 Αρ.Πρωτ. 124069/0092


Ταχ.Δ/νση   :   Κάνιγγος 29                                      Προς :   Ως πίνακας αποδεκτών
101 10  Αθήνα
Τηλέφωνο    :   213-212 6701
Fax              :  213-212 6778
E-mail         :  dne@glk.gr



Θέμα: Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4337/2015 και του άρθρου 1 του ν. 4342/2015.



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, όπως ισχύει, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία που διέπει τους δημοσίους υπαλλήλους-λειτουργούς και τους εξομοιούμενους μ’ αυτούς.

Οι αλλαγές που επέρχονται συνοψίζονται κυρίως στα εξής :
α) επέκταση του «νέου» τρόπου υπολογισμού της σύνταξης ο οποίος θεσπίστηκε με τις
διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν. 3865/2010 για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά και σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014 και έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν από την Υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά,
β) θέσπιση προϋποθέσεων για την καταβολή του κατωτάτου ορίου σύνταξης,
γ) νέος τρόπος υπολογισμού του ποσού της μείωσης της σύνταξης στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος αποχωρεί πριν τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και
δ) σταδιακή αύξηση από 19/8/2015 των ηλικιακών ορίων που ίσχυαν μέχρι και την 18-8- 2015 (προηγουμένη της ισχύος του ν. 4336/2015).

Η παρούσα εγκύκλιος ως προς τα «νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης», αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια και συμπλήρωμα της εγκυκλίου αριθμ. 13725/0092/26-1-2011 που εκδόθηκε για τον ν.3865/2010 (ΑΔΑ : 4ΑΡΠΗ-54) και με τις διευκρινίσεις που παρέχει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων για τα νέα όρια ηλικίας φιλοδοξεί να παρουσιάσει μία κατά το δυνατό συγκροτημένη ερμηνευτική προσέγγιση προκειμένου να ενημερωθούν αναφορικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι/ασφαλισμένοι και επιπλέον να αποτελέσει ένα βοηθητικό εργαλείο για τους εφαρμοστές του νόμου, σε καμιά όμως περίπτωση δεν υποκαθιστά την κρίση των αρμόδιων συνταξιοδοτικών και δικαιοδοτικών οργάνων.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ :

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Το μεγάλο σκάνδαλο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης


Πώς μεθοδεύουν και ποιοι ωφελούνται από τη χρηματιστηριακή κατρακύλα των τραπεζών

Του Παύλου Δερμενάκη* από το Δρόμο

«…Η χοντρή εκκαθάριση, αφορά δύο κατηγορίες παραχωρήσεων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του μνημονιακού σχεδιασμού: [α) αφορούσε την τότε ασφαλιστική μεταρρύθμιση] και β) την εκχώρηση των συστημικών τραπεζών σε κερδοσκοπικά funds και ντόπια συμφέροντα, που θα σημάνει την απόκτηση του ελέγχου στο σύνολο σχεδόν της ιδιωτικής περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας.

Με δυο λόγια θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Με τα λεφτά του δημοσίου που δόθηκαν στις τράπεζες και θα τα καταπιούν οριστικά τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που θα τις ελέγχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το λαό, θα γκρεμίσει το καθεστώς του μνημονίου, θα γκρεμίσουμε το καθεστώς της διαπλοκής και της ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης που υπηρετείτε.

»…Αυτό που κάνει (η κυβέρνηση) με τις τράπεζες, δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά στο κόσμο. Και στις ΗΠΑ και στην Ισπανία υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση από το Δημόσιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ισπανία τα αντίστοιχα ταμεία πούλησαν με κέρδος.

»…Εμείς δεν πρόκειται, φυσικά, να αφήσουμε ούτε τις τράπεζες που έχει πληρώσει με το αίμα του ο ελληνικός λαός στα χέρια εκείνων που θέλουν να τον ελέγχουν στο διηνεκές με τα δικά του χρήματα. Αλλά ούτε και τους υπεύθυνους, απλώς στα χέρια της λαϊκής περιφρόνησης. Δηλώνουμε από τώρα ότι με κάθε ευθύνη, με σεβασμό στο Σύνταγμα, στους νόμους στην ελληνική Δικαιοσύνη, ότι ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αποφασισμένοι και ακλόνητοι. Οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο σκαμνί. Θα δώσουν λόγο για τις υπογραφές και την εμπλοκή τους εκείνοι που διαπράττουν αυτό το έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων».

Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, στις 30 Μάρτη 2014, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, της εποχής εκείνης, που αφορούσε μεταξύ άλλων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με εκείνη τη 2η ανακεφαλαιοποίηση παραδόθηκαν οι τράπεζες μερικώς στους ιδιώτες, κύρια η Eurobank. Oι τιμές των μετοχών για την αύξηση του κεφαλαίου ήταν σημαντικά μικρότερες από εκείνες που είχε καταβάλει το ΤΧΣ1, δηλαδή ο ελληνικός λαός, ένα χρόνο πριν. Αποτέλεσμα η δραστική μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στις τράπεζες και η άμεση καταγραφή ζημιών τότε, της τάξης των 12 δισ. ευρώ.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ.



Εκδήλωση αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ.
ενόψει του επικείμενου πλειστηριασμού στις 26/11

προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση:
Occupy, resist, produce
για τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια της ΒΙΟ.ΜΕ. και της Ri-MAFLOW (Ιταλία)


η προβολή/συζήτηση θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη (Dario Azzellini) και εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ.
θα ακολουθήσει μπάρ οικονομικής ενίσχυσης.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟ.ΜΕ.


Παρασκευή 20/11 στις 20:30
στο Ευτοπικό Εργαστήρι
Λεωνίδου 62 & Θερμοπυλών
Κεραμεικός


αριστερή πρωτοβουλία τεχνικών Κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα στον κλάδο και στο εργατικό κίνημα

αριστερή πρωτοβουλία τεχνικών
Κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα στον κλάδο και στο εργατικό κίνημα
Συζήτηση-σύσκεψη, Δευτέρα 23/11 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, στις 7.30 μμ. 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο των «θεσμών» (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) θέλουν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την αντεργατική επίθεση στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, αλλά και όλων όσα δεν πρόλαβαν να περάσουν τα δύο προηγούμενα μνημόνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 
Ο αγώνας για να μην περάσει το 3ο μνημόνιο, και συνολικά η πάλη για την ανατροπή της επίθεσης, αποτελούν το επείγον και καθοριστικό ζήτημα για να μπορέσουν να ζήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Ωστόσο το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ποια αντιπολίτευση, ποιο εργατικό και λαϊκό κίνημα θα οργανώσουν την πάλη για να μην περάσει το 3ο μνημόνιο και να ανατραπεί ο κοινωνικός μεσαίωνας. Στην κατεύθυνση της αναγκαίας συγκρότησης μιας τέτοιας αντιπολίτευσης, καθοριστικό θα είναι και το δυνάμωμα των αντιστάσεων στους χώρους δουλειάς, η άνοδος και η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, αλλά και η ενίσχυση του ταξικού ρεύματος που θα μπορεί να πάει μέχρι το τέλος. 
Σε αυτή την κατεύθυνση η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών θέλει να συμβάλλει στον κλάδο και συνολικά, δίνοντας τη μάχη για έναν άλλο συνδικαλισμό. Έναν συνδικαλισμό που θα δίνει τις καθημερινές μάχες στους χώρους εργασίας, θα είναι σε θέση να υπερασπίζεται δυναμικά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των άνεργων τεχνικών, αλλά και δεν θα διστάζει να θέτει αναβαθμισμένους στόχους, που δεν θα εγκλωβίζονται στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης και των ορίων που θέτει. Για την δημιουργία ενός μετώπου αντεπίθεσης και ανατροπής, μέσα στο αναγκαίο μαζικό κίνημα της εποχής μας, ώστε να δοθεί ένας συντονισμένος πανεργατικός αγώνας.
Η μάχη αυτή θα δοθεί ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που έχει αποδεχτεί τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», λέγοντας ένα μεγαλοπρεπές ΝΑΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, συντασσόμενος με τον ΣΕΒ και τους δανειστές. 
Στον κλάδο έχουμε απέναντι μας και τον «συνδικαλισμό» του ΤΕΕ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργοδοτών μας. Που συντάσσεται με τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και το μόνο που κάνει είναι να «παρακαλά» την κυβέρνηση να εξαιρεθεί το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ από την ενοποίηση των ταμείων.

Ημερίδα έρευνας «Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ημερίδα έρευνας «Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σας καλούμε στις 20 Νοεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών σε μια ημερίδα έρευνας για τις πολύπλευρες ανταλλαγές ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, το κρίσιμο διάστημα 1945-1975, με κοινό κριτήριο την Αρχιτεκτονική.
           
Οι Έλληνες που έφυγαν στο Παρίσι με το Ματαρόα και οι Γάλλοι που έφτασαν στην Αθήνα του εμφυλίου, εκείνοι που έφυγαν και εκείνοι που γύρισαν στην αρχή ή στο τέλος της δικτατορίας, συναντήθηκαν σε μια δημιουργική αναζήτηση, που ένωσε τη νεωτερικότητα με την κλασική και την ανώνυμη αρχιτεκτονική.
           
Προσωπικές μαρτυρίες με συγκινησιακή φόρτιση θα συναντηθούν με αποτελέσματα νέας και ανέκδοτης ακόμα έρευνας φέρνοντας στο φως ελάχιστα γνωστές πτυχές της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής σκέψης και πρακτικής, - από τη διδασκαλία του Γιώργου Κανδύλη στο Παρίσι και τα άγονα σχέδιά του για την Ελλάδα του ’60 ως το απρόσμενα ελληνικό-και-μοντέρνο σπίτι του Γιάννη Ξενάκη στην Αμοργό, - από την κατοικία Σπητέρη, που σχεδίασε ο Άρης Προβελέγγιος στην Αθήνα, μετά τη θητεία του στο γραφείο του Le Corbusier, ως το άγνωστο ακόμα έργο του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Θάνου Τσίγκου, - από τους συμμαθητές του Ζενέτου στην Ecole des Beaux Arts του ’50 - τους Μαργαρίτη Αποστολίδη, Κώστα Μανουηλίδη, Νίκο Χατζημιχάλη, για τους οποίους θα μιλήσουν τα παιδιά τους – στον Jean Dubuisson, Grand Prix de Rome στην Ελλάδα του εμφυλίου, που εργάστηκε σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους πριν αρχίσει μια πλούσια καριέρα στο Παρίσι, στην οποία περιλαμβάνονται η πρώτη αποκατάσταση της villa Savoye σε συνεργασία με τον Le Corbusier και ο πύργος του Montparnasse.

Οι ομιλητές είναι μέρος της ιστορίας που αφηγούνται και φέρνουν στο προσκήνιο, μαζί με φτασμένους και νέους ερευνητές, τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης έρευνας. Όλοι μαζί συνθέτουν μια τοιχογραφία της εποχής από τον εμφύλιο ως το τέλος της δικτατορίας, στην οποία η σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία ήταν ταυτόχρονα πολιτική, πολιτιστική και δημιουργική με ιδιαίτερα γόνιμο αντίκτυπο για την πορεία των δύο αρχιτεκτονικών παραδόσεων.

Η ημερίδα έρευνας ‘Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική’ οργανώνεται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος έρευνας ‘Παρίσι-Αθήνα 1945-1975’ που εκπονείται με ευθύνη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη , το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Επιμέλεια ημερίδας: François Loyer και Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Εγκρίθηκε χθες και από το ΕΤΑΑ η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Άττικα, το δε ΤΕΕ αρνείται να συζητήσει το θέμα

Εγκρίθηκε χθες και από το ΕΤΑΑ (μετά το ΤΣΜΕΔΕ) η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Άττικα με ψήφους 10-2. Η δε Διοικούσα του ΤΕΕ αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει το θέμα (θυμίζουμε ότι χθες κατατέθηκε σχετικό αίτημα) το οποίο δε στήριξε κανείς πλην του εκπροσώπου μας Γ. Πάνου...

Στον αέρα βρίσκεται ακόμη η ΑΜΚ της Attica bank – Η DGCom κρίνει βιωσιμότητα ή resolution ή όριο 8%

Το ζήτημα της βιωσιμότητας για την Attica bank έχει βαρύνουσα σημασία....
Στο μικροσκόπιο της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μπει η Attica bank όχι μόνο για να αξιολογηθεί το capital plan αλλά και το εάν είναι η τράπεζα είναι βιώσιμη.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας για την Attica bank έχει βαρύνουσα σημασία.
Όμως η βιωσιμότητα της Attica bank κρίνεται από την κάλυψη των 584 εκατ ευρώ που αποτελούν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες μετά από συνεχή προσπάθεια εξωραϊσμού των κεφαλαιακών αναγκών.
Τα stress tests κατέδειξαν 1,021 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες και 857 εκατ βασικό σενάριο και αφαιρώντας 104 εκατ αναβαλλόμενο φόρο, περίπου 95,5 εκατ ομολογιακό που θα μετατραπεί σε μετοχές και κάποιες υποστηρικτικές κινήσεις…που αποδέχθηκε και η ΤτΕ τελικώς οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώθηκαν στα 584 εκατ και οι συνολικές στα 750 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από την Attica bank να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών τα 750 εκατ ωστόσο καλύπτοντας μόνο το βασικό σενάριο τα 584 εκατ θα μπορούσε να αποφύγει το resolution.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
1)Οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώθηκαν στα 584 εκατ που σημαίνει το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να επενδύσει 292 εκατ ευρώ.
Έχει ήδη χάσει 440 εκατ και θα επενδύσει περίπου άλλα 292  δηλαδή 740 εκατ στην Attica bank.
2)Τα 584 εκατ θα πρέπει να καλυφθούν μόνο από ιδιώτες δηλαδή αναζητώνται περίπου 292 εκατ νέα κεφάλαια από ιδιώτες πλην του ΤΣΜΕΔΕ του βασικού μετόχου.
3)Αν επενδύσει έστω και ένα ευρώ το ΤΧΣ στο βασικό σενάριο θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του resolution.
4)Η Attica bank ωστόσο έχει το εναλλακτικό σενάριο του 8%.
Αν η τράπεζα καταφέρει έστω και ημιτελώς να ανακεφαλαιοποιηθεί και πιάσει το όριο του 8% στο core tier 1 θεωρητικά δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εξυγίανσης το resolution αλλά αυτό θα το αξιολογήσει η DGCom.
5)Με βάση το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης σε σύνολο 750 εκατ τα 583 εκατ πρέπει να καλύψουν μέτοχοι και ιδιώτες και 167 εκατ το ΤΧΣ μέσω ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos.
6)Αν η Attica bank πιάσει τον στόχο του 8% και καλύψει μερικώς την ανακεφαλαιοποίηση, θα κληθεί να επενδύσει νέα κεφάλαια προσεχώς όπερ σημαίνει ότι θα χρειαστεί σύντομα και νέα αύξηση κεφαλαίου.
7)Με βάση τις πιθανότητες η Attica bank πολύ δύσκολα έως ανέφικτα θα τα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί, ωστόσο δεν είναι αδύνατος ο στόχος του 8% σε core tier 1.
Όμως αν π.χ. δεν επενδύσει κανείς ιδιώτης πλην του ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο θα βρεθεί να ελέγχει πάνω από το 90% της Attica bank εξέλιξη που θα απορρίψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
8)Η Attica bank χρειάζεται 583 εκατ βασικό σενάριο όταν η Eurobank χρειάστηκε 339 εκατ και η Alpha bank 262 εκατ.

(πρώτη ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2015, 01:13)

www.bankingnews.gr

Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας Πέμπτη 19.11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε, χθες, τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που μεταξύ των άλλων, ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Πρόκειται για ένα ακόμα επαχθές σχέδιο το οποίο μάλιστα προωθείται από την Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ακολουθώντας τη γνωστή πρακτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο ως κακόγουστος ευφημισμός μπορεί να εκληφθεί ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί «επώδυνου συμβιβασμού» με τους δανειστές για το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων. Η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα θα ανακουφίσει μόνο τους τραπεζίτες που χρεοκόπησαν με θαλασσοδάνεια τις τράπεζές τους, οι οποίες «διασώζονται» και πάλι με 10 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 2 δισ. της υποδόσης για την εξυπηρέτηση του επαχθούς χρέους συνοδεύονται από εξαιρετικά οδυνηρά μέτρα, ιδιαίτερα στο σοβαρό θέμα της πρώτης κατοικίας, που θα φέρουν σε απόγνωση δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Η «σκληρή διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης οδηγεί, τελικά, στην προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των δανειοληπτών, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη διαβεί το κατώφλι της φτώχειας.

Η Κυβέρνηση, πριν καλά – καλά κλείσει το δυσβάσταχτο αυτό, πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, αρχίζει από σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, τη «διαπραγμάτευση» των ήδη ειλημμένων δεσμεύσεών της για το δεύτερο, ακόμη επαχθέστερο, πακέτο προαπαιτούμενων. Σ” αυτό περιλαμβάνονται το φορολογικό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η δημιουργία του επονείδιστου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και κυρίως η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που απειλεί να ανατρέψει εκ θεμελίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερα τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, στις 6:30μμ, στο Σύνταγμα για:
Τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Την κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων.
Τη διαγραφή του χρέους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Θέσεις για γενική προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο γενικότερων ρυθμίσεων του ιδιωτικού χρέους

της Ελένης Πορτάλιου από εδώ

1. Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η ιδιόκτητη κατοικία και η ακίνητη περιουσία γενικότερα, που παραδοσιακά είχαν πολλαπλές λειτουργίες στο πλαίσιο της οικογενειακής οικονομίας (κάλυψη στεγαστικών αναγκών για τα μέλη της διευρυμένης οικογένειας, επενδυτική στρατηγική, συμπληρωματικό εισόδημα από ενοίκια ανάμεσα σε άλλα), είναι σήμερα εξαιρετικά ευάλωτη. Από στρατηγικός πόρος μετατρέπεται σε βάρος και κινδυνεύει με υφαρπαγή έναντι δανειακών οφειλών.

Στο διάστημα των τελευταίων δύο δεκαετιών πραγματοποιήθηκε μια σταδιακή διαδικασία εμπορευματοποίησης και χρηματιστικοποίησης των μηχανισμών παραγωγής και διάθεσης κατοικίας, στο πλαίσιο της στροφής προς νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που άλλαξε δραστικά τους όρους πρόσβασης σ’ αυτήν, αποκλείοντας συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από το νέο μοντέλο διάθεσης γης και οικοδομής (π.χ. νοικοκυριά πολύ χαμηλού εισοδήματος, άνεργους, μετανάστες, νέους, κ.α.). Οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν θεαματικά κατά τη δεκαετία 1990 και 2000 (1993-2007 οι τιμές κατοικίας υπερδιπλασιάστηκαν - 105,3% με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,9%), με μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στην Αθήνα σε σχέση με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (30% στο διάστημα 1994-1999, 34% στο διάστημα 1999-2004).

Η αύξηση αυτή των τιμών αποδίδεται σε μακροοικονομικό επίπεδο στην απελευθέρωση της αγοράς κεφαλαίων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος (είσοδος στην ΟΝΕ 2001), που τροφοδότησε «τεχνητά» τη ζήτηση για κατασκευή και αγορά κατοικιών και προκάλεσε συνεχή άνοδο των τιμών. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σε 77,7 δις ευρώ το 2008 από 11,3 δις ευρώ το 2000. Η πρωτοφανής αύξηση της αγοραστικής δύναμης μέσω του τραπεζικού δανεισμού αύξησε τόσο τις τιμές ακινήτων ώστε η πρόσβαση στην ιδιόκτητη στέγη ήταν πλέον αδύνατη με βάση το εισόδημα. Οι όροι πρόσβασης στην κατοικία δεν καθορίζονται από τους αγοραστές αλλά από το τραπεζικό σύστημα. Από τη 10ετία του 1990 μέχρι σήμερα, ο τραπεζικός δανεισμός (στεγαστικός, καταναλωτικός, κ.α.) αποτέλεσε σταδιακά κοινή πρακτική για όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, συχνά χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις, υποθηκεύοντας όμως άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Ένα μέρος των φτωχότερων κοινωνικών κατηγοριών παρέμεινε εκτός δανειοληπτικού συστήματος και ωθήθηκε στην ενοικίαση.

2. ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Κόκκινα δάνεια για έναν «κόκκινο θερισμό»



Κλείνουν οι εκκρεμότητες του πρώτου γύρου, παίρνουν σειρά οι στρατηγικές «μεταρρυθμίσεις» – Η ανακεφαλαιοποίηση μοχλός άλωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου από το Δρόμο

Η τακτική των δανειστών αποδεικνύεται αποτελεσματική και ο σχεδιασμός τους καλά ζυγισμένος. Έχουν, άλλωστε, αποκτήσει καλή εμπειρία από τα προηγούμενα μνημόνια. Υποχρεώνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υλοποιήσει μέχρι τέλος του έτους πάνω από το 50% των υποχρεώσεων του Μνημονίου, και μάλιστα το πιο βαρύ του κομμάτι, κατά κάποιο τρόπο «δένουν τον γάιδαρό τους». Οι στρατηγικές ρυθμίσεις του 3oυ Μνημονίου -από την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το νέο ΤΑΙΠΕΔ και από το συνταξιοδοτικό μέχρι τις εργασιακές σχέσεις- θα έχουν θεσμοθετηθεί πριν προλάβουν να έχουν τις αναπόφευκτες παρενέργειές τους στο πολιτικό σκηνικό.

Βάσει όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όλες οι εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων (πλειστηριασμοί, επαρρύθμιση 100 δόσεων, τιμές γενοσήμων, ισοδύναμα ΦΠΑ εκπαίδευσης) πρέπει να κλείσουν μέχρι Κυριακή. Η κυβέρνηση, μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία θα κλείσει σήμερα (Σάββατο), για να ακολουθήσει συνεδρίαση- τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup (Κυριακή) που θα αποδεσμεύσει την εκταμίευση των 10+2 δισ. της δανειακής δόσης, με το πρώτο σκέλος προορισμένο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η διαπραγμάτευση που γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» (στο Χίλτον πάντα…), δεν περιλαμβάνει μόνο τις εκκρεμότητες, αλλά και την κατάρτιση της επόμενης λίστας προαπαιτούμενων, τα οποία συνδέονται με μια ακόμη δόση 1 δισ. Εκεί συνωστίζονται τα «βαριά χαρτιά» του 3ου Μνημονίου: το ασφαλιστικό, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, η επανεξέταση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικό νόμο, το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. Δεν είναι απολύτως, βέβαιο, ότι όλα αυτά θα περιληφθούν στη sort list των προαπαιτουμένων του Νοεμβρίου, αλλά οι δανειστές πιέζουν γι’ αυτό.

Το ασφαλιστικό – που το ΔΝΤ συνδέει εμμέσως με το θέμα του χρέους- θεωρείται αναπόφευκτο, παρ’ ότι η κυβέρνηση θα ήθελε μια αναβολή, ενώ υπάρχει και μια δέσμη μέτρων που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση και θα περιληφθούν σε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, με τη συνήθη πια «επείγουσα» διαδικασία. Αν πάνε όλα «καλά», η κυβέρνηση έχει μπροστά μια κούρσα ταχύτητας μερικών ημερών, μέχρι τις 23/11, οπότε θα συνεδριάζει πάλι το Eurogroup. Στο μεταξύ, θα πρέπει να κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού 2016 (21/11), να έχει ψηφιστεί πολυνομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα, ενώ στην ουρά περιμένει και ένα Μεσοπρόθεσμο 2016-2019.

Από τους δανειστές δεν επιδεικνύεται η παραμικρή διάθεση χαλάρωσης, ούτε καν εν ονόματι του Προσφυγικού. Ακόμη και οι υπεσχημένοι πόροι για τη διαχείριση των προσφυγικών πιέσεων χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση για να κλείσουν οι εκκρεμότητες εφαρμογής του Μνημονίου και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεις

Αίτημα προς τη ΔΕ του ΤΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Πληροφορηθήκαμε πως η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στην τελευταία της συνεδρίαση της 16.11.2015 αποφάσισε (με ψήφους 4 υπέρ και 2 κατά) να εισηγηθεί προς το ΔΣ του ΕΤΑΑ τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Η συζήτηση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα 18.11.2015

Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα φτάσει το ποσό των 748 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε ότι θα συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση και για τη συμμετοχή του έβαλε ένα κάτω και ένα άνω όριο. Το κάτω όριο είναι το 34% και το άνω όριο είναι το 51%.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ταμείου θα είναι από 254 εκατ. ευρώ έως 381 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή είναι διπλά καταστροφική για το ταμείο μας.

Πρώτον, διότι παραχωρεί χωρίς καμία απολύτως εγγύηση εκατοντάδες εκατομμύρια σε μια τράπεζα που δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αποδείξει πως μπορεί να εγγυηθεί ούτε τα 430 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει ήδη εισφέρει το ΤΣΜΕΔΕ μέχρι σήμερα και

Δεύτερο, διότι στη φάση της ασφαλιστικής κατάρρευσης, των αρνητικών εξελίξεων σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, των πιεστικών αναγκών του ΤΣΜΕΔΕ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά και της διαπραγμάτευσης σχετικά με τη διαχείρηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, είναι αδιανόητο να παραχωρούνται αποθεματικά του ασφαλιστικού μας φορέα σε μια εκ των πραγμάτων και εξαρχής σίγουρα ζημιογόνα τοποθέτηση.

Την προηγούμενη περίοδο (κατά την φάση της προεδρίας του Χ. Σπίρτζη) και εν όψει της διαφαινόμενης τότε κυβερνητικής αλλαγής και των υποσχέσεων για αλλαγή πολιτικής σχετικά με το ασφαλιστικό και το καθεστώς της Τράπεζας Αττικής (θυμίζω τις εξαγγελίες για μετατροπή της Τράπεζας Αττικής σε αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού υπό δημόσιο έλεγχο κλπ, κλπ), η ΔΕ του ΤΕΕ οδηγήθηκε - παρά την κάθετη αντίρρηση που είχαμε από πλευράς μας διατυπώσει - στην υποστήριξη της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής.

Σήμερα, μετά την επιβολή των capital control και την εγκατάλειψη εκ μέρους της κυβέρνησης κάθε προεκλογικής υπόσχεσης σχετικά με το ρόλο της Τράπεζας Αττικής και συνεπώς χωρίς καμία εγγύηση για το μετοχικό της κεφάλαιο, η συμμετοχή μας στην τράπεζα πρέπει αμέσως να αναθεωρηθεί.

Με βάση τα παραπάνω.

Ζητώ από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, συνάδελφο Γ. Στασινό, να φέρει προς συζήτηση εκ νέου και από μηδενική βάση το ζήτημα της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Ατικής στην αποψινή μας έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ με θέμα το ασφαλιστικό διότι πλέον τα δύο ζητήματα συνδέονται, διαπλέκονται και αρχίζουν να λειτουργούν εξόχως ανταγωνιστικά το ένα προς το άλλο.

Συναδελφικά

Γιάννης Πάνου