Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Εγκρίθηκε χθες και από το ΕΤΑΑ η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Άττικα, το δε ΤΕΕ αρνείται να συζητήσει το θέμα

Εγκρίθηκε χθες και από το ΕΤΑΑ (μετά το ΤΣΜΕΔΕ) η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Άττικα με ψήφους 10-2. Η δε Διοικούσα του ΤΕΕ αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει το θέμα (θυμίζουμε ότι χθες κατατέθηκε σχετικό αίτημα) το οποίο δε στήριξε κανείς πλην του εκπροσώπου μας Γ. Πάνου...

Στον αέρα βρίσκεται ακόμη η ΑΜΚ της Attica bank – Η DGCom κρίνει βιωσιμότητα ή resolution ή όριο 8%

Το ζήτημα της βιωσιμότητας για την Attica bank έχει βαρύνουσα σημασία....
Στο μικροσκόπιο της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μπει η Attica bank όχι μόνο για να αξιολογηθεί το capital plan αλλά και το εάν είναι η τράπεζα είναι βιώσιμη.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας για την Attica bank έχει βαρύνουσα σημασία.
Όμως η βιωσιμότητα της Attica bank κρίνεται από την κάλυψη των 584 εκατ ευρώ που αποτελούν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες μετά από συνεχή προσπάθεια εξωραϊσμού των κεφαλαιακών αναγκών.
Τα stress tests κατέδειξαν 1,021 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες και 857 εκατ βασικό σενάριο και αφαιρώντας 104 εκατ αναβαλλόμενο φόρο, περίπου 95,5 εκατ ομολογιακό που θα μετατραπεί σε μετοχές και κάποιες υποστηρικτικές κινήσεις…που αποδέχθηκε και η ΤτΕ τελικώς οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώθηκαν στα 584 εκατ και οι συνολικές στα 750 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από την Attica bank να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών τα 750 εκατ ωστόσο καλύπτοντας μόνο το βασικό σενάριο τα 584 εκατ θα μπορούσε να αποφύγει το resolution.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
1)Οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώθηκαν στα 584 εκατ που σημαίνει το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να επενδύσει 292 εκατ ευρώ.
Έχει ήδη χάσει 440 εκατ και θα επενδύσει περίπου άλλα 292  δηλαδή 740 εκατ στην Attica bank.
2)Τα 584 εκατ θα πρέπει να καλυφθούν μόνο από ιδιώτες δηλαδή αναζητώνται περίπου 292 εκατ νέα κεφάλαια από ιδιώτες πλην του ΤΣΜΕΔΕ του βασικού μετόχου.
3)Αν επενδύσει έστω και ένα ευρώ το ΤΧΣ στο βασικό σενάριο θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του resolution.
4)Η Attica bank ωστόσο έχει το εναλλακτικό σενάριο του 8%.
Αν η τράπεζα καταφέρει έστω και ημιτελώς να ανακεφαλαιοποιηθεί και πιάσει το όριο του 8% στο core tier 1 θεωρητικά δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εξυγίανσης το resolution αλλά αυτό θα το αξιολογήσει η DGCom.
5)Με βάση το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης σε σύνολο 750 εκατ τα 583 εκατ πρέπει να καλύψουν μέτοχοι και ιδιώτες και 167 εκατ το ΤΧΣ μέσω ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos.
6)Αν η Attica bank πιάσει τον στόχο του 8% και καλύψει μερικώς την ανακεφαλαιοποίηση, θα κληθεί να επενδύσει νέα κεφάλαια προσεχώς όπερ σημαίνει ότι θα χρειαστεί σύντομα και νέα αύξηση κεφαλαίου.
7)Με βάση τις πιθανότητες η Attica bank πολύ δύσκολα έως ανέφικτα θα τα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί, ωστόσο δεν είναι αδύνατος ο στόχος του 8% σε core tier 1.
Όμως αν π.χ. δεν επενδύσει κανείς ιδιώτης πλην του ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο θα βρεθεί να ελέγχει πάνω από το 90% της Attica bank εξέλιξη που θα απορρίψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
8)Η Attica bank χρειάζεται 583 εκατ βασικό σενάριο όταν η Eurobank χρειάστηκε 339 εκατ και η Alpha bank 262 εκατ.

(πρώτη ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2015, 01:13)

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου