Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

«Κλείδωσαν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αλλά... με μέτρο

Πηγή 

Επεσε και η τελευταία «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών να είναι δεδομένη και να δίνεται μάχη μόνο για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα γίνουν αυτοί.


Αρχικά η κυβέρνηση πήγε στη διαπραγμάτευση με στόχο την προστασία έως και του 90% των οικογενειών, όμως, φαίνεται ότι υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Όπως διέρρευσε χθες το Μαξίμου:

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με αίτημα για να προστατευτεί ακόμη και πάνω από 85% των νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.

Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.

Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο νόμο Κατσέλη που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος και για την πώληση πακέτων δανείων σε ξένα funds αλλά και για πλειστηριασμούς που θα διεξάγουν οι τράπεζες. Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα καθώς αύριο θα πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δις αλλά και των 10 της ανακεφαλαιοποίησης.


Tετάρτης 18/11 ώρα 18.30 στο κατειλημμένο GreenPark του πεδίου Άρεως (είσοδος από Μαυροματαίων 22).

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή για τη ζωή και το μέλλον όλων των των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών αποτελεί κρίσιμο μέρος των διαπραγματεύσεων , με τους δανειστές να επιδιώκουν την πλέον επαχθή συμφωνία και την κυβέρνηση να οδηγείται σε υποχωρήσεις που είναι βέβαιο ότι θα αφήνουν χωρίς προστασία μεγάλο μέρος των οφειλετών. Την ίδια στιγμή αυξάνουν δραματικά οι οφειλές στο δημόσιο λόγω της οριζόντιας φορολογίας ακόμα και για τα ασθενέστερα στρώματα, ενώ ποινικοποιούνται και οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία την ίδια στιγμή που εκατοντάδες συμπολίτες μας πεθαίνουν χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Οι τράπεζες που ήδη μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση έχουν εισπράξει σοβαρό τμήμα των επισφαλειών τους, εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα του συστήματος, ενώ τα κερδοσκοπικά funds καραδοκούν για μεγάλα παιχνίδια υφαρπαγής γης και ακινήτων.
Ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών , οι αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας και οι αναμενόμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη δημιουργούν ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει στην βαθμιαία φτωχοποίηση των νοικοκυριών και την τελική απώλεια χιλιάδων ακινήτων.
Ήδη στο δημόσιο λόγο και στα κυρίαρχα ΜΜΕ αναπτύσσεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός για την ατομική ευθύνη του κάθε δανειολήπτη, τους "μπαταχτσίδες" κλπ

Η ανάγκη για ένα δυνατό και συντονισμένο κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι πλέον επιτακτική. 
Να απαιτήσουμε την κατοχύρωση του δικαιώματος της στέγασης, να παλέψουμε για τη μερική ή ολική διαγραφή του χρέους κάθε νοικοκυριού, Να πάψει η στέγαση να είναι εμπόρευμα και το χρέος εργαλείο ταπείνωσης και εξαθλίωσης.
Η πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop ξεκινά ένα κύκλο ενημέρωσης, συζητήσεων και δράσεων κατά των πλειστηριασμών με αρχή την εκδήλωση της Τετάρτης.

Συμμετέχουν συλλογικότητες από τις γειτονιές της Αττικής, κινήματα κατά των πλειστηριασμών. Παρέμβαση μπορεί να κάνει ο καθένας.
Το event της εκδήλωσης εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου